|
|
#421 |
|
BAN stały
|
Dot.: Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8616798 4]
Przerażające jest to, że w XXI wieku żyją jeszcze baby, które liczą, że chłop to chłop i POWYNIEN zarabiac wincyj. [/QUOTE] Zgadzam się, choć zmieniłbym jeszcze "baby" na "osoby", bo i faceci z tego rodzaju opiniami się zdarzają. Dramat. Jedynie dobrze, że przynajmniej z moich obserwacji, takich osób nie ma jakoś dużo. |
|
|
|
|
#422 |
|
Konto usunięte
|
Ale tak jak ktos tutaj napisal, jesli facet by na forum wyskoczyl z takimi seksistowskimi tekstami, to by go zjechano z blotem, a ten watek i niektore wypowiedzi przeszly troche bez echa, bo przeciez chodzi ''tylko'' o mezczyzn.
|
|
|
|
|
#423 | ||||
|
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli już są, to jednostkowe. No, ale nie o tym temat.[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;86167678]Smutne to nasze polskie wychowanie. Od małego słyszą dziewczyny, że to facet się musi starać, że one mają ładnie wyglądać, że facet musi zapłacić.[/quote] Nie znam nikogo, kto byłby tak wychowywany. Cytat:
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8616798 4]omg zrobilo sie tu wieksze rakowisko niz przy wywodach edama o.O[/quote] To nie czytaj, jak moje wypowiedzi Cię denerwują, albo podejmij jakiś minimalny wysiłek, by wejść w polemikę na poziomie trochę wyższym niż takie teksty. Cytat:
Najlepiej ustalić wspólnie, jaki jest typ mężczyzny, który odpowiada większości, i demokratycznie niech każda kobieta bierze tylko takiego. A jak chce mieć jakieś inne wymagania, to wiadomo, że jest hipokrytką, gold diggerem i pazerną materialistką, i od razu ją wyostracyzmować ![]() [1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8616815 5]Ale tak jak ktos tutaj napisal, jesli facet by na forum wyskoczyl z takimi seksistowskimi tekstami, to by go zjechano z blotem, a ten watek i niektore wypowiedzi przeszly troche bez echa, bo przeciez chodzi ''tylko'' o mezczyzn.[/QUOTE] Niekoniecznie, np. ja pisałam, że jakby facet napisał na forum, że chce kobiety, która gotuje i jest zawsze zadbana, to wciąż nie byłby to dla mnie seksizm.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
||||
|
|
|
|
#424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak ciężko przeczytać, co twój współrozmowca krytykuje? "Chcę kobiety, która dobrze gotuje i jest bardzo zadbana." "Chce kobiety, która gotuje, bo inaczej d... Nie kobieta i kobieta powinna gotować."
|
|
|
#425 | |
|
stary jednooki dachowiec
|
Cytat:
Napisała tyle, że dla niej bardziej męski jest facet, który więcej zarabia. Nie, że jak nie zarabia, to dupa, a nie facet.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
|
|
|
|
|
#426 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
a potem rozwinęła (2 akapit): Cytat:
bo było, facet powinien, potem mi i mi i dla mnie, a na koniec no facet powinien. Le zgrabność. ^^
|
|||
|
|
|
|
#427 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czasem warto by bylo rozejrzec sie troche na boki a nie tylko na sile trzymac sie swojego zdania. Bo moze sie okazac, ze walczymy o cos, co w ogole nie ma zwiazku z tym, o co chcemy walczyc. W tamtym watku o feminizmie tez bylam po twojej stronie, ze osobista preferencja to nie seksizm. Ale juz dwa razy podawalam ci, czym rozni sie przyklad z tamtego watku, czyli osobiste preferencje, od hasel, ktore sa rzucane w tym watku. |
|
|
|
|
|
#428 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam nadzieję, że tych swoich dziwnych przekonan nie będziesz chciała przekazywać swoim potomkom, bo inaczej nigdy nie wyjdziemy z zaścianka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 3bd0b7dc44484b2289b23277ed0b1e72d33d74ce Czas edycji: 2018-11-25 o 16:54 |
|
|
|
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna sprawa, że samo nauczenie się tylko Java jeszcze z nikogo informatyka czy programisty nie zrobiło. A jeszcze inna, że czas kokosów dla programistów z Europy się kończy bo w programowanie wchodzi tania siła robocza z Indii, Chin i Afryki (ci kształcą się w Kanadzie i we Francji), więc stawki w branży będę spadać i to raczej gwałtownie. Ludzie siedzący dłużej w branży już odczuwają to, że jak żądają dotychczasowych stawek, to ktoś młodszy z Indii deklaruje, że zrobi to samo za 1/5 tej ceny. Za jakiś czas już prędzej kasa będzie w robotyce i to raczej w konstruowaniu, serwisowaniu, ewentualnie machine learning, a nie w samym programowaniu bo wszystko wskazuje na to, że to akurat potanieje, tak jak bardzo potaniały usługi grafików komputerowych.
|
|
|
#430 |
|
stary jednooki dachowiec
|
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8616835 5]przerazajace jest to, ze nie dociera do Ciebie to, ze stwierdzenie "mezczyzna powinien... bo inaczej to jest dupa nie facet..." to nie sa wymagania wobec partnera tylko jakis chory seksizm.
Mam nadzieję, że tych swoich dziwnych przekonan nie będziesz chciała przekazywać swoim potomkom, bo inaczej nigdy nie wyjdziemy z zaścianka.[/QUOTE] Napisałam powyżej, w tym i to, co sądze o "dupa a nie facet", bodajże do Limonki. Również mam nadzieję, że kiedyś i ty się douczysz na tyle, że nie będziesz prowadzić dyskusji przez obrażanie rozmówcy, a i jakieś argumenty będziesz w stanie podawać. Bo póki co, to marnie, ale tym razem przynajmniej nie piszesz o rakowisku. To już jakiś plus, jakieś światełko w tunelu. I przyjmę za to, co napisałam, z przyjemnością ostrzeżenie.
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie napisała, że ona chce takiego, tylko że inny jest niemęski. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- Jeśli myślisz, że "dla mnie" rozwiązuje sprawę, to dam Ci dwa przykłady, których oczywiście nie mam na myśli. Są tylko ilustracją mojego stanowiska. "Jesteś ☠☠☠nięta." "Dla mnie jesteś ☠☠☠nięta." Gdybyś była wrażliwa na opinię obcych ludzi na forum i napisałabym to naprawdę, czy dodanie tej magicznej formułki coś by zmieniło w odbiorze? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#433 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8616854 4]Chodzi o wartosc pieniadzsa rozlozona w czasie. Roznica miesiecznej raty miedzy dluzszym a krotszym kredytem moze zostac zainwestowana np. w jakis start up. Bogaci ludzie nie oplacaja wszystkiego gotowka, nawet jesli ich stac.[/QUOTE]
rozlozona w czasie? Nie rozumiem co masz na mysli. wartosc pieniadza jest zmienna w czasie, dlatego nie ma sensu trzymac pieniedzy w skarpecie ale tamtym poscie byla mowa nie o inwestycji pieniedzy tylko o samym kredycie. A placac nizsze raty przez dluzszy okres, finalnie splacisz wiecej. Sama kupowalam rozne rzeczy na raty, mimo ze moglam po prostu zaplacic karta, ale to inna sprawa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#435 |
|
BAN stały
|
Dłuższy kredyt możesz poprzez nadpłaty spłacić wcześniej i wtedy też kwota całościowa jest niższa. A nie musisz się zarzynać wyższą ratą którą sobie narzucasz krótszym terminem.
Kredyty o jakich pisze edan, kojarzą mi się z ludźmi którzy każdy grosz odkładają, nigdzie nie pojadą, na wakacje z rodziną, ani nic nie kupią bo budują domek przez 15 lat albo do tego jeszcze w ogóle z budowaniem domów dużych na 200m i więcej, podczas gdy rodzina liczy np. 4 osoby i przy 80-120 metrach tragedii by nie było . I potem owszem w wieku np. 50 czy tam ilu lat mogą brać kolejny kredyt na mieszkanie dla dziecka albo na większy dom. Co kto lubi.
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-11-25 o 18:22 |
|
|
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#437 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#438 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Owszem, w tamtym poscie byla mowa o inwestowaniu. Cytuje: ''Jak ktoś ma duże zarobki i głowę na karku to na rzecz oszczędności, które można przeznaczyć na inwestycje wybierze długi, nie krótki okres kredytowania. ''. |
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8616872 1]Sa wzory okreslajace wartosc pieniadza w czasie. Time value of money. Jedna z podstawowych zasad ekonomicznych, ktora w skrocie mowi, ze jedna zlotowka dzisiaj w portfelu jest warta wiecej niz jedna zlotowka za x czasu.
Owszem, w tamtym poscie byla mowa o inwestowaniu. Cytuje: ''Jak ktoś ma duże zarobki i głowę na karku to na rzecz oszczędności, które można przeznaczyć na inwestycje wybierze długi, nie krótki okres kredytowania. ''.[/QUOTE] Przeciez ci napisalam, ze wartosc pieniadza jest zmienna w czasie, a nie rozlozona w czasie. A nie, ze nie wiem co to jest wartosc pieniadza w czasie. A to czy oplaca sie inwestowac pieniadze kosztem dluzszego okresu kredytowania zalezy od kosztow konkretnego kredytu i stopy zwrotu z konkretnej inwestycji. Natomiast sam kredyt przy dluzszym okresie kredytowania jest drozszy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#440 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186 Czas edycji: 2018-11-25 o 19:01 |
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
zastanawiam się, jak czułaby się autorka wątku gdyby jakiś facet, na którym jej zależy nie chciał się z nią związać, bo nie spotyka się z kobietami zarabiającymi mniej niż 10 tys Netto/mies, które to są na jego poziomie godnych zarobków...
|
|
|
|
#443 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niefajnie, ale lepsze to niż bycie niesatysfakcjonującym partnerem :p A wizaż óczy, żeby nie łapać "byle gaci"(w sensie osoby, w której nam coś nie pasuje), żeby próbować ją potem zmienić, eh.
|
|
|
|
|
|
#444 |
|
Zadomowienie
|
a skąd pewność że to byłby nie satysfakcjonujący ją partner??
|
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;86169749]Pewnie podobnie jak przy odrzuceniu z każdego innego powodu
Niefajnie, ale lepsze to niż bycie niesatysfakcjonującym partnerem A wizaż óczy, żeby nie łapać "byle gaci"(w sensie osoby, w której nam coś nie pasuje), żeby próbować ją potem zmienić, eh.[/QUOTE]Ale to jej partner marzeń.Tylko dla niego ona za mało zarabia. Nie może to nawet nazwać frajerem, który patrzy tylko na hajs, bo jest taka sama. (W sensie że to nie przeklnie, a nie że jest frajerką według mnie.) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#446 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#447 |
|
Konto usunięte
|
Tak sobie myślę, zupełnie ogólnie, że wymaganie żeby maksimum naszych możliwości było minimum naszego partnera, to jest stawianie się w dość żałosnej pozycji. Chyba nie pojmę, skąd u niektórych kobiet taka potrzeba bycia koniecznie gorszą od faceta.
|
|
|
|
|
#448 | |
|
Konto usunięte
|
[/QUOTE]
Jeszcze raz, dla ułatwienia pogrubię: [1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;86169749]Pewnie podobnie jak przy odrzuceniu z każdego innego powodu Niefajnie, ale lepsze to niż bycie niesatysfakcjonującym partnerem :p A wizaż óczy, żeby nie łapać "byle gaci"(w sensie osoby, w której nam coś nie pasuje), żeby próbować ją potem zmienić, eh[/QUOTE] Czyli ona byłaby tym niesatysfakcjonującym partnerem. Cytat:
Nie trzeba od razu ciskać frajerami Ja bym powiedziała, że ważnym kryterium partnera marzeń jest wzajemność w tym przekonaniu A nie z łaski się zgodzi na związek, a później będzie wyganiał na bootcampa z javy, żeby chociaż te 10k autorka przyniosła do domu jak przyzwoity człowiek (żarciki! Zaznaczam dla podczytujących oburzonych).
|
|
|
|
|
|
#449 |
|
BAN stały
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;86169893]Tak sobie myślę, zupełnie ogólnie, że wymaganie żeby maksimum naszych możliwości było minimum naszego partnera, to jest stawianie się w dość żałosnej pozycji. Chyba nie pojmę, skąd u niektórych kobiet taka potrzeba bycia koniecznie gorszą od faceta.[/QUOTE]
To jest po prostu czystej postaci myślenie patriarchalne. "Jestem tą słabszą płcią, to normalne, że sobie nie radzę, potrzebuję opieki, wsparcia, przewodnika. Facet musi być silny, bo przecież oni on tego są. Lepiej sobie radzą w świecie, bardziej się nadają do odpowiedzialnych prac, więc i więcej zarabiają, zapewnią dochód i bezpieczeństwo mnie maluczkiej". Zastanawia mnie czasem, że faceci się nie buntują przeciwko takiej wizji świata. To żadna przyjemność jak ktoś tak na tobie wisi, zwłaszcza że też ma dwie ręce i dwie nogi i naprawdę może sobie radzić. To już nie te czasy, że wszyscy robili w polu i to siła fizyczna odgrywała największą rolę. Dziś jest na tyle prac, które mogą wykonywać wszyscy. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2018-11-26 o 12:27 |
|
|
|
|
#450 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dawno nie spotkałam "słabej" kobiety. Raczej ciągnące dwa etaty - w pracy i w domu. Pewnie to przez moje zepsute środowisko, w którym się obracam - pozdro dla podczytujących z innych wątków ![]() Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.

bo było, facet powinien, potem mi i mi i dla mnie, a na koniec no facet powinien. Le zgrabność. ^^

zastanawiam się, jak czułaby się autorka wątku gdyby jakiś facet, na którym jej zależy nie chciał się z nią związać, bo nie spotyka się z kobietami zarabiającymi mniej niż 10 tys Netto/mies, które to są na jego poziomie godnych zarobków...
A wizaż óczy, żeby nie łapać "byle gaci"(w sensie osoby, w której nam coś nie pasuje), żeby próbować ją potem zmienić, eh.[/QUOTE]Ale to jej partner marzeń.