![]() |
#421 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Singielka na swoim
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#422 |
Zadomowienie
|
Poza tym dom to czasami jedyna alternatywa szczegolnie przy tak rosnacych cenach. Jak ktos np planuje dwojke dzieci, idzie do banku i dowiaduje sie, ze dostanie kredyt na max dwupokojowe mieszkanie w Warszawie to juz woli za podobna cene postawic sobie jakis nieduzy dom.
Jak rozmawiam ze znajomymi ktorzy teraz sie buduja to mowia, ze fakt, dom to duze koszty ale i tak summa summarum bardziej oplacalne niz 10k za metr w Warszawie Przy tych cenach wielu osobom sie nie oplaca juz kupowac jezeli maja inna alternatywe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
Zwlaszcza planujac dzieci nie wyobrazam sobie budowania sie na jakims zadupiu i wozenia ich pozniej przez wiele lat do szkoly, na dodatkowe zajecia, itp.
I wyraze niepopularna na wizazu opinie. Raczej potrafilabym miec dzieci i zaledwie 2 pokoje, o ile oczywisce mieszkanie mialby te przyzwoite 50 m2, a nie bylo 2-pokojowym na siele, bo metraz to tak 40 m2. Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#424 |
... choć nie Westwood
|
W ogóle w stolicy/ pod stolicą to opłaca się te domy budować? Jasne, koszt budowy to może i 500 tys, a działka? W mojej małej miejscowości działki osiągają ceny 160-200 tys, to wolę nie myśleć ile taka działka w stolicy i w jej okolicach. I wtedy szczerze wątpię, aby dom był aż tak opłacalny, nawet biorąc pod uwagę niebotyczne ceny mieszkań.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Działki także mają niezłe ceny. Jeśli masz własny grunt (bo rodzice, ciotka, babcia) to faktycznie ma to jakiś sens, ale kupując najpierw ziemię wcale nie jest ta różowo.
![]() |
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
My mieliśmy kupować mieszkanie (na Śląsku), ale właśnie nie opłaca się i będziemy budować dom. Wszystko za gotówkę. Wyjdzie trochę drożej (50-100 tys.), ale zamiast 50mkw będzie dużo więcej, plus kawał podwórka. Gdybyśmy nie kupowali działki, tylko już ją mieli, to wyszłoby taniej niż życie w bloku.
Mówię o rejonie Śląska i Małopolski. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez stotek Czas edycji: 2019-08-26 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Przypominam, że to jest wątek o singielkach kupujących mieszkania samodzielnie a nie z misiaczkami.
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mając wywalić 250-300tyś na 50m betonowe mieszkanie gdzie patrząc z balkonu widzę jeszcze więcej betonu, to podziękuję, bo działkę mam i za 300 tyś to sobie wybuduję domek + kawałek podwórka koło domu będzie.
![]() |
![]() |
#432 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2019-08-27 o 10:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
No tak... mając działkę to już połowa kosztów odpada...
No i już nie przesadzajmy z tym betonem... Są też mieszkania w blokach w zielonych okolicach. Ja mam mieszkanie z widokiem na rzekę więc raczej mi jej nie zabetonują ![]() Ja nawet jakbym miała od kogoś działkę to i tak bym się nie zdecydowała na budowę domu. Ogarnięcie wszystkich prac, ogród, sprzątanie i dojazdy do pracy to jednak sporo jak na jedną osobę.
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Wtajemniczenie
|
To niestety fakt, że ceny działek są zabójcze. U mnie za cenę działki to nawet kawalerki nie da się kupić. Mieszkam chyba w jednym z największych zadupiów w kraju, a ceny i tak są z kosmosu w porównaniu do zarobków.
![]() |
#435 |
BAN stały
|
Jedyne przypadki, które znam, kiedy ludzie wybudowali dom zamiast mieszkania w Warszawie i okolicach, to jeśli mieli działko od rodziców. W innym wypadku to nijak taniej nie będzie, bo działki są tutaj piekielnie drogie i idą raczej w milionach, więc to zabawa dla bogatych.
Z kolei w moich rodzinnych okolicach (świętokrzyskie) ludzie często budują domy. Mieszkań jest mało ogólnie, za to wsie się wyludniają i często można kupić naprawdę spory teren za małe pieniądze. Z tym że taki dom na zadupiu to też ryzyko. Jak tam się straci pracę, to nowej można nie znaleźć, a domy są praktycznie niesprzedawalne, często wiszą i po 10 lat ogłoszenia, a chętnych nie ma. Często się kończy tak, że ktoś po prostu na ten dom zapitala całe życie sezonowo na saksach. PS W godzinę samochodem od miejsca, w którym kończy się Warszawa, to dojedziesz do Radomia. Albo prawie do Łodzi. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2019-08-27 o 11:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Miss Pudernica
|
Cytat:
Do tego remont domu, to jest inna bajka niż mieszkania. Dochodzi dach, piec, jakieś płytki na zewnątrz, koszenie trawy i milion innych pierdółek, które gdy mieszkasz w bloku to Cię nie interesują. Więc taniej, nie znaczy lepiej i bardziej komfortowo. Ja mieszkając sama, ogarnę 50 m w 3 godziny, z praniem i obiadem na dwa dni, a potem mam wolny czas na balkonie. A moja mama po ogarnięciu domu zasuwa z kosiarką. Jasne, można nie kosić, można nic nie mieć - tylko chwasty. Bo kostka brukowa też kosztuje, więc automatycznie dom wychodzi drożej. Więc betonowe 50 m, w wątku dla singielek na swoim, w szerokiej perspektywie, jest o wiele bardziej korzystne.
![]() |
![]() |
#437 |
cat lady
|
Polecam też patrzeć na działki ze starymi domami. Ja kupiłam, sama oczywiście, rudere z ogromną działką, mieszkam w podremontowanej deczko. I jak już się wybuduje na 2 końcu działki dalej będę mieć ta rudere do okazyjnej sprzedaży
![]() ![]() A cena była niższa niż mieszkanko 35m w dalszej dzielnicy krk wtedy. Działka ogromna z własnym lasem. Godzina do biura w krk. Dzieci nie będzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiście da się zbudować dom z wieloma udogodnieniami. Czytałam o domach pasywnych, pompach ciepła, rekuperatorach, elektrowniach fotogalwanicznych, przydomowych oczyszczalnikach ścieków, automatycznych kosiarkach i odśnieżarkach. O porządnej terenówce nawet nie wspominam. Gdybym miała budować dom, to tylko taki nowoczesny i łatwy w obsłudze. Ale to nie będzie na pewno tańsze od mieszkania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzeniona
|
Inna sprawa jeszcze to ochrona domu vs. ochrona mieszkania. Nigdy nie bałam się wyjechać nawet na dłużej, zamykam drzwi i okna i tyle. Znajomi mają dom i opłacają ochronę, mają alarmy i światła, które zapalają się wieczorem, żeby się wydawało, że ktoś jest w domu, a i tak wysyłają rodzinę czy znajomych na zwiady co drugi dzień.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Miss Pudernica
|
Cytat:
Do tego transport - do kosztów domu trzeba doliczyć utrzymanie samochodu, bo jednak zwykle trzeba do sklepu czy pracy dojeżdżać. A mając mieszkanie w bloku zwykle jesteśmy w stanie wyeliminować korzystanie z samochodu. Mieszkanie w blokach nie jest super tanie, ale jednak jedna osoba prędzej utrzyma się samodzielnie w bloku, z mieszkaniem na kredyt, niż w skredytowanym domku. I łatwiej podnieść sobie standard życia mając na utrzymaniu mieszkanie, chociażby taki remont jest tańszy.
![]() |
![]() |
#442 |
cat lady
|
Tak szczerze mówiąc to zrobiłam to zarabiając 2,5k bez żadnej pomocy rodziny (a jeszcze dokładając do utrzymania emeryta). Parę lat totalnej ruiny finansowej, bo to trzeba kupić węgla na zimę, zapłacić hipotekę, nalac paliwa do nastoletniego auta, nakarmić kota
![]() Pozyje jak sie pobuduje i pozbede starocia. I tak to najlepsza decyzja mojego życia i spełnienie marzeń. Ale ja nie stawiam na podróże czy dobre auta, zawsze marzył mi się mój własny dom z dużą działką, to dobre dla nielicznych ![]() Tak normalnie w normalnych warunkach i żyjąc jak człowiek to wszystko jest doable, tylko no wiadomo, zarabiając jak człowiek ![]() I wiadomo, trzeba robić pod siebie otoczenie domu. Nie mam zamiaru latać z kosiarka co tydzień. Nie mam trawnika, tylko białą koniczynę, lece podkaszarka 2-3 razy w roku. Nowy dom będzie z ogrzewaniem gazowym, mam dość palenia w piecu. Zamiast kwiatków mam drzewka i krzewy owocowe, nie trzeba ciągle podlewać i są owoce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Rozeznanie
|
Ja w sumie mam zamiar na emeryturze przeprowadzić się do domu rodzinnego. Chcę też przejść na nią dużo wcześniej niż obecne prawo pozwala.
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mieszkam sama w domu - 130 m. Wcale nie jest dużo roboty , a taniej niż w bloku. Ogrzewanie mam gazowe- ustawiłam, że włącza mi się poł godz przed powrotem z pracy i jest ciepło. Rachunki nie są jakieś powalające. Trawy nie koszę - zasiałam łąkę kwietną. Nie boję się zostawiać wszystkiego i wyjechać, bo mam super sąsiadów. jak zepnę 4 litery sprzątanie zajmuje mi godzinę- póltora. Na tą zimę montuję kominek, więc rachunki będę miała jeszcze niższe. W razie awarii samochodu - na moje osiedle dojeżdzają co 20 min autobusy. Całe życie mieszkałam w centrum miasta - wiadomo na poczatku było ciężko się przyzwyczaić. Teraz nie wyobrażam sobie powrotu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może rzeczywiście gdyby wybudować sobie taki naprawdę nowoczesny dom, w którym wiele robić nie trzeba, a do tego położony na tyle blisko miasta, że dojeżdżałyby tam pewne usługi, jak dowóz zakupów czy lekarz, to tak. W przeciwnym razie dopóki będziesz młoda, dopóty będzie fajnie, a potem zaczną się schody. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#447 |
BAN stały
|
Szergówka z mediami miejskimi to w zasadzie jak mieszkanie. Ale ja jednak nie jestem taką optymistką, żeby liczyć na to, że ogarnę całą chałupę i będę biegać po schodach w wieku 97 lat. W mojej rodzinie kobiety też takie żywotne, ale jednak pod koniec życia ze sprawnością bywało słabo. Na piętro już trudno było wyjść, sprzątać nie było siły, emerytura niska, więc trzeba się było dokładać do opłat, kupować im opał do domu. Po tym, jak obserwowałam starszych ludzi w rodzinie, doszłam do wniosku, że najlepszą opcją na starość jest kawalerka w mieście i to na parterze, żeby wszędzie było blisko i czynsz był niski. No i bez pieców, podwórek i takich tam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Konto usunięte
|
Co tam u Was? Przyszłam się chyba wyżalić, heh. Ja jestem lekko podłamana, wlaściwie w ciągu ostatnich chyba 3 tygodni straciłam wszystkie preferencje - nawet te dzielnicowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zadomowienie
|
Gypsy_heart, gdzie chcesz kupic mieszkanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Konto usunięte
|
Pisałam chyba, Warszawa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:29.