![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jestem brzydka i boję się, że chłopak mnie zostawi.
Cytat:
- mezczyzni zakochują się tylko poprzez wygląd, brzydka kobieta jest bezwartościowa na rynku matrymonialnym, odrzucenie kobiety przez wygląd to cos normalnego i można tylko śmiać się przez łzy, bo w końcu taka męska natura - kobiety zakochują się nie tylko poprzez wyglad, a jak odrzucają brzydkiego faceta, to się mu współczuje Dla mnie taki sposób myślenia musi być męczący i najwidoczniej dla Kociej Mamy też jest, bo jest nieszczęśliwa. Nie rozumiem więc, dlaczego uważasz rady o przepracowaniu tego za "ciśnięcie", skoro wiele razy pisałam tu, że mi przykro jak czytam jej posty i po prostu dziewczyna mogłaby podnieść swój komfort psychiczny. Zresztą przecież w drugiej części swojej wypowiedzi sama zauważasz, ile pracy nad sobą ma Kocia Mama, więc skąd ta ironia, że ktoś jej doradzał terapię, skoro sama to robisz? Zerowe poczucie własnej wartości, mówienie o sobie per "odpad, pomyłka", stawianie się w roli ofiary, 8 lat siedzenia we friendzonie, usprawiedliwianie ludzi tylko dlatego, że są mężczyznami, idealizowanie, toksyczne komunikaty od rodziny - tu naprawdę jest nad czym pracować. I Kocia Mama też już coś z tego widzi, sama po przemyśleniu przyznała "nam" rację co do tego faceta, w którym się podkochuje tyle lat. Wiec jak widać takie "zle i obrzydliwe" nie jesteśmy. Ja jej absolutnie źle nie życzę i nie mam żadnej uciechy z tego wątku Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Konto usunięte
|
[1=bb877eca5b670ba2fd8b4b0 7a42f711101bde2c0_634f2ff 37f2c0;89282397]Nie pamiętam dokładnie opisu tych badań, bo nie mam książek pod ręką, ale czytałam o nich w "Psychologii współczesnej" i "Dniu z życia twojego ciała".[/QUOTE]
To naturalne ze zapamietuje się badania potwierdzajace wlasne poglady czy opinie. Wnioski sprzeczne z Twoim pojmowaniem swiata pewnie zignorowalaś. Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2022-07-10 o 07:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
A ja sobie sprawdziłam co to za ksiązka "Dzień z życia twojego ciała' oraz autorkę tej książki.
Jennifer Ackerman (born 1959) is an American author known for her ornithology books, Doprawdy, swietne źródło teorii z dupy. Żaden seksuolog, psycholog, terapeuta, specjalista w swojej wąskiej dziedzinie. Pani ornitolog. Za to "psychologia współczesna" została napisana w 1987r. Czyli ma 35 lat. Na pewno są to bardzo aktualne teorie.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
Edytowane przez awia Czas edycji: 2022-07-10 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
Jestem brzydka i boję się, że chłopak mnie zostawi.
@chacaos masz prawo do swojej opinii, no i tyle.
Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dalej wygodnie pomijasz, że jakos na początku Kocia Mama oburzała się na głosy krytykujące tego faceta od friendzone, a później po przemyśleniu przyznała rację. No faktycznie, zle wizazanki mają uciechę, nie ma co. Co do badań naukowych - no raczej właśnie piszemy tutaj, że te przytoczone przez Kocia Mamę są bez sensu, bo mężczyźni nie mają wspólnego mózgu, kobiety też nie, i układa się to w życiu różnie. I wyobrzymiasz - nikt nie napisał, że Kocia Mama nie ma "wianuszka adoratorów" przez to czy przez tamto. Ja wręcz kilka razy pisałam, że owszem zwyczajnie mogła nie trafić na kogoś, komu się podoba, bo tak w życiu bywa - nie każdy się z kimś wiąże. A ostatni przytyk Ci się nie udał, bo raz, że Kocia Mama była w związku, dwa, że na przykład ja też mam cechę, która pewnie wielu osobom się nie podoba, ale nie uważam siebie przez to za pomylke i mniej wartościowa osobę, i nie chodziło mi o pocieszanie "każda potwora znajdzie swojego amatora", bo doskonale wiem, że może nie znaleźć - można nie mieć farta trafić na odpowiednią osobę. Zresztą, jakby umyka Ci cały sens tej dyskusji. Chyba nikt tu nie twierdzi, że wygląd nie ma znaczenia przy tworzeniu związku. Opisałam wyżej teorie Kociej Mamy, która wzbudziła takie poruszenie, ale też się do niej w ogóle nie odnosisz, tylko wyłuskałas wygodne dla siebie zdanie, żeby się przyczepić. No i sama koncowo doradzasz autorce terapię, czyli i to co ja, więc chyba też widzisz, że jest tu nad czym popracować Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Milagros_90 Czas edycji: 2022-07-10 o 11:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na Wizażu ktoś, kto ośmieli się napisać coś szczerze i czasem brzydko zostaje zakrzyczany. Lepiej nic nie napisać, bo można odnieść wrażenie, że niektórzy to by najchętniej w kaftan kogoś wsadzili za jedną deprecjonującą myśl lub banowali za seksizm, bo nie dodało się ,,niektórzy'' przed ,,mężczyźni''. A gdzie twierdzę, że nie ma? Autorka powinna przepracować toksyczną rodzinę i swoje podejście do relacji damsko-męskich, a niektóre Wizażanki nabrać nieco realizmu, a nie zakładać, że jak tak ładnie komuś rozpiszą, co jest nie tak z jego głową i że wszystko w co wierzył całe życie to bujda, to on natentychmiast bezkrytycznie przytaknie i zacznie COŚ ROBIĆ ku uciesze gawiedzi. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zakrzyczenia tu osobiście nie widzę. Ja starałam się właśnie pomoc autorce, i zakładam, że inne osoby tez Cytat:
Podkreślam jeszcze raz, że nie mam z tego żadnej uciechy i te teksty o uciesze gawiedzi są przykre z perspektywy osoby, która poświęca czas i stara się pomoc autorce. Ale OK, po tym, jak doprecyzowałaś, przyjmuję, że w gruncie rzeczy Ty i ja myślimy podobnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To byl przyklad do postu Celestine, w ktorym napisala ze nikt nie kocha tych grubych czy z krzywym nosem. No kocha ale facet ma świetny charakter. Nie uzala sie nad sobą. Jest pozytywnie zakręcony, sympatyczny, pelen pomyslow. Z takim warto przezyc życie. Bo bedzie sie cos dzialo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz, co Limonka, ja wierzę, że takie przypadki są, ale dla mnie z definicji feederyzmu nie wynika od razu zależność manipulacji. Nie każda otyła kobieta chce schudnąć, nie każda ma niskie poczucie własnej wartości, nie każda chce wchodzić w taką relację. Ale tak, jak już pisałam, to był przykład, nie tylko feedersom się podobają kobiety z nadwagą. Nie żeby coś, ale teraz w samej PL chyba 1/3 osób ma co najmniej nadwagę (mogłam się walnąć, piszę z pamięci), więc ciężko byłoby stwierdzić, że prawie każdemu miałoby to przeszkadzać w znalezieniu partnerki, która mu się podoba. Ale fakt, że zamiast podawać rzadko spotykany fetysz mogłam po prostu napisać, że niektórym podobają się grube kobiety Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89283071]Znajomy z nadwagą i krzywym nosem sie żeni.
To byl przyklad do postu Celestine, w ktorym napisala ze nikt nie kocha tych grubych czy z krzywym nosem. No kocha ale facet ma świetny charakter. Nie uzala sie nad sobą. Jest pozytywnie zakręcony, sympatyczny, pelen pomyslow. Z takim warto przezyc życie. Bo bedzie sie cos dzialo.[/QUOTE]:facepalm: Na pewno coś takiego napisałam, jasne. Przecież dokładnie o to mi chodziło, że ktoś nieatrakcyjny może mieć super charakter i dzięki temu znalezc partnera. Tylko mi przyklasnęlas. Naprawdę umiejętność czytania ze zrozumieniem i argumentowania zanika. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2022-07-10 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89283075]:facepalm: Na pewno coś takiego napisałam, jasne.
Przecież dokładnie o to mi chodziło, że ktoś nieatrakcyjny może mieć super charakter i dzięki temu znalezc partnera. Tylko mi przyklasnęlas. Naprawdę umiejętność czytania ze zrozumieniem i argumentowania zanika. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Napisalas ze ludziom nie podabaja sie otyli i z krzywym nosem. No podobaja sie. Nawet kobiety wychodza za nich za mąż. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Konto usunięte
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;89283079]Napisalas ze ludziom nie podabaja sie otyli i z krzywym nosem.
No podobaja sie. Nawet kobiety wychodza za nich za mąż.[/QUOTE]Nie podobają się z wyglądu. Przecież sama przyznałaś mi rację, że ten znajomy oczarował partnerkę charakterem ![]() Tzn. potem dodałam, że komuś jednak mogą się z wyglądu spodobać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Konto usunięte
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89283080]Nie podobają się z wyglądu.
Przecież sama przyznałaś mi rację, że ten znajomy oczarował partnerkę charakterem ![]() Tzn. potem dodałam, że komuś jednak mogą się z wyglądu spodobać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Napisalam ze ma swietny charakter a nie ze oczarowal. Kocią Mamę otacza aura smutku, przygnebienia, braku wiary w siebie. Tak odbieram jej posty. To zniechecające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89283073]O, jak ja lubię takie użytkowniczki. Po 10 stronach dyskusji kiedy wszystko już skończone, wparuje taka jedna, tylko żeby z nieuzasadnioną wyższością zganić wszystkie dziewczyny udzielające się do tej pory w wątku i im wygarnąć jak to wszystko nie tak, jakie to one złe i niedobre, po czym robiąc z siebie wielki autorytet napisze dokładnie to samo co już zostało powiedziane traktując to jako żarliwie oczekiwaną poradę, która w końcu będzie miała sens. Serio, gdybyś wykazała się odrobiną chęci to byś zauważyła, że dokładnie takie rady już tutaj padały i to wielokrotnie. Ale rozumiem, jesteś ponad to. I jeszcze to deprecjonujące stwierdzenie jak to nie będę czytać całego wątku, bo po co, wyjmę sobie z kontekstu kilka wypowiedzi i je skrytykuję. Oczywiście niewygodne fakty pominę, bo jestem nieomylna, a też szkoda mi czasu. Dostajesz medal[/QUOTE] Wszystko skończone, bo Kocia_Mama poczuła się osaczona i sobie poszła, a mogłaby skorzystać z dalszej dyskusji prowadzonej tak jak na początku. I skoro już kogoś bronię, to przy okazji przedstawię swój punkt widzenia. Nie negowałam żadnych rad, które padły wcześniej, żeby musieć się od nich odcinać. BTW, ja akurat przeczytałam cały wątek (miałam na myśli to, że nie będę tego robić kilka razy, proponuję nauczyć się czytać zdania w całości, a nie co drugie słowo), to Ty w którymś momencie wyciągnęłaś jakieś zaburzenia z innego wątku. ![]() [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;89283080]Nie podobają się z wyglądu. Przecież sama przyznałaś mi rację, że ten znajomy oczarował partnerkę charakterem ![]() Tzn. potem dodałam, że komuś jednak mogą się z wyglądu spodobać.[/QUOTE] Jakbym miała podobny problem to bym już naprawdę zbaraniała, czy mam szukać jednego na milion, który będzie zachwycony moją nietypową urodą, bo na pewno ktoś taki istnieje, czy oczarowywać charakterem kogoś, dla kogo jestem przeciętna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Jestem brzydka i boję się, że chłopak mnie zostawi.
Cytat:
Ale to Ty tu wchodzisz i rościsz sobie prawa do jedynej słusznej opinii - tj Twojej. Dziewczyny wypowiedziały się tak, jak uważają - nikt na nikogo nie naskakiwal, a już wymyślanie, ze ktoś ma z tego przyjemność jest po prostu nie na miejscu i chyba świadczy o osobie, która to wymyśla. A to, ze myślisz tak czy siak no jest tak samo lub w ogóle, ważne, jak inne opinie z tego wątku. Odbior zależy od własnego subiektywizmu. Nie ma tylko bieli i czerni. Złego i dobrego. Złych wizażanek i Ciebie. Sory. Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Konto usunięte
|
kto tu mowi o oczarowywaniu kogos charakterem, dla ktorego ktos jest przeciętny?
Celestine i Chacaos? Dlaczego tak uważacie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
Przyłączam się do innych głosów, że prędzej rozstanie nastąpi z powodu zaniżonej samooceny i jej wielu następstw, a nie z powodu urody Autorki. Jeżeli mężczyzna Cię wybrał, to znaczy, że mu się spodobałaś, raczej nie ma czego tutaj więcej szukać
![]() Nie znam w swoim otoczeniu par z bardzo dużą różnicą w atrakcyjności, raczej wszyscy są do siebie zbliżeni. Mam natomiast kolegę - duuża nawaga, taki raczej mało ciekawy, ale nadrabia do tego stopnia charyzmą, humorem i inteligencją, że w ciągu kilku tygodni kompletnie inaczej zaczęłam postrzegać jego atrakcyjność. Sama jestem atrakcyjną kobietą, mój partner początkowo nie do końca wpisywał się w mój gust, ale dałam temu szansę. Teraz jest dla mnie najlepszy na świecie, chociaż wcale nie wyładniał ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
"Nie dobraliscie się pod względem wyglądu"
"Ale do siebie pasujecie" Naprawdę ktoś powyżej 15 roku życia coś takiego mówi, a ktoś inny powyżej tego wieku tym się przejmuje? Zawsze bardzo mnie śmieszy taki opis, gdy ktoś zakłada wątek o problemach związkowych: "Wszyscy znajomy mówili, że tak dobrze wyglądamy razem, że pasujemy do siebie". WTF? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
BAN stały
|
To ewidentna nieprawda
![]() Dużo ludzi jest z kimś, kto im się w ogóle nie podoba. Ostatnio aktor Lech Rybik na kanale "Imponderabilia" powiedział coś w stylu: przez wiele lat denerwowało mnie, że mam brzydką żonę. Ludzie mają mnóstwo motywów wchodzenia w związek. Nie koniecznie partner im się chociaż minimalnie podoba. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#444 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wow. Nie wiem kto to, ale chyba nie chcę nawet wiedzieć ![]() Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
BAN stały
|
[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89286613]O Boże, ale buraczysko[/QUOTE]
Może burak. Ale może było tak, że w 4 ścianach żona wielokrotnie mówiła mu, że jest brzydki, więc on się jej odgryzł na wizji. Różnie może to wyglądać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Próbowałam wygooglować tego aktora i nic. Według Google nie istnieje.
![]()
![]() |
#448 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Coś mi się ubzdurało z tym Rybikiem. ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
https://www.youtube.com/watch?v=GS4CuyJm5Co |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Konto usunięte
|
Wiem, że wspomniałam, że nie będę się tu już udzielać, ale przyszłam z małą aktualizacją.
Dostałam w pracy ważny projekt do nadzorowania, więc przez jakiś czas nie miałam czasu ze wspomnianym przeze mnie mężczyzną rozmawiać. To pozwoliło mi trochę się zdystansować i spojrzeć z boku na naszą relację. Uświadomiłam sobie, że my jej tak naprawdę zwyczajnie nie mamy. Kiedy się z kimś przyjaźnisz czy kumplujesz, to chcesz spędzać z nim czas, rozmawiać, robić coś razem. Dla kumpli miał czas zawsze, dla koleżanek i swojego hobby też. Tylko ja byłam na szarym końcu. Wstyd się przyznać, ale przez jakieś pół roku zabiegałam o to, żebyśmy się spotkali i porobili coś razem, np. obejrzeli film. On nigdy nie miał czasu, wiecznie był zajęty, zapracowany. Gdyby to była prawda i rzeczywiście mu na mnie zależało (nawet jako na dobrej znajomej), to sam dążyłby do tego, żeby spotkać się w czasie urlopu czy przerwy w pracy. Tymczasem urlop jest, oczywiście, dla innych jego znajomych. Mają już plany. A ja znowu usłyszałam odpowiedź odmowną, a poprosiłam tylko o jedno popołudnie, jeden wieczór. Uświadomiłam sobie, że on nie chce mnie nawet jako przyjaciółki, kumpeli czy koleżanki. I że nie ma między nami relacji, bo jak ludzie ją mają, to o nią dbają - z obu stron. A nie dostrzegałam tego, bo jak już udało nam się porozmawiać, to te rozmowy były fajne, ciepłe, mogliśmy się sobie wzajemnie wygadać. To sprawiało, że ciągle go tłumaczyłam i usprawiedliwiałam. Skupiałam się na tym, co mi mówił, a nie co robił. I właśnie teraz ten dysonans sprawił, że coś we mnie pękło. Myliłam się też do jego stosunku do związków i kobiet. Wmawiał mi zawsze, że jego związki nie interesują, a kobiety nieraz w przeszłości go skrzywdziły i dlatego teraz jest ostrożny i wycofany. Że nie widzi w kobietach kobiet i nie jest podatny na ich wdzięki, i że jeśli już jakąś chciałby mieć, to bratnią duszę, z którą będzie mógł się zestarzeć. Miód na uszy nieatrakcyjnej dziewczyny. Tymczasem odkryłam niedawno, że w stosunku do innych kobiet (oczywiście ślicznych) jest w stanie sypać komplementami, doceniając ich wygląd czy to, jak są wspaniałe i jak wiele znaczą w jego życiu. W dodatku nie ma problemu, żeby robić to publicznie. I to nie jest tak, że jestem zazdrosna. Po prostu po raz kolejny coś sobie uświadomiłam - że on dostrzega piękno kobiet i ma do niego emocjonalny stosunek, ale nie dostrzega go we mnie. Że jego brak komplementów to nie efekt nieczułości na ich walory, a to, że on po prostu nie widzi we mnie nic ładnego i wartego docenienia. Że mimo iż mówi inaczej, to dla niego jestem zwyczajnie brzydka. Za brzydka. Niedostatecznie dobra na cokolwiek. Na moje zainteresowanie zawsze był łasy. Jak go skomplementowałam, to przyciskał mnie, żebym jeszcze powiedziała mu coś miłego. Potrafił flirtować, ale jego miłe słowa nigdy nie dotyczyły mojego wyglądu. Wmawiał mi, że to dlatego, że woli dostrzegać piękno duszy. Cóż, wygląda na to, że moja dusza nigdy nie będzie tak piękna, jak dusza ślicznej dziewczyny. Zaczęło mnie to irytować, bo poczułam się okłamywana i manipulowana. W końcu przycisnęłam go do muru i wyznał, że nigdy nie miał co do mnie żadnych planów, a jak mu wszystko wygarnęłam, to stwierdził, że ok, skoro tak uważam, to tak może być. Żadnej woli wytłumaczenia czegokolwiek, wyjaśnienia, udowodnienia mi, że może się mylę. Uświadomiłam sobie, że mogłabym całkowicie zniknąć z jego życia i to i tak nie zrobiłoby mu różnicy. Po ośmiu latach wzdychania do niego dostałam obuchem w głowę i zastanawiam się, do kogo właściwie ja wzdychałam. Teraz już wiem, że nie było do czego wzdychać. Na koniec rozmowy dał mi jeszcze w obrzydliwy sposób do zrozumienia, że niepotrzebnie podnoszę temat, bo ma chorego członka najbliższej rodziny (o czym wiedziałam) i chce się teraz skupić na nim. Czyli to ja jestem ta zła, to ja jestem potworem, bo nie wzięłam pod uwagę jego uczuć i zaczęłam go dręczyć swoimi przemyśleniami. Postanowiłam porozmawiać o tym z psychologiem, który wyjaśnił mi, że jak mężczyzna stosuje tego typu argumenty, to robi to przede wszystkim dla siebie. Bo przecież nie powie sobie "Nie chcę z nią być, bo jest dla mnie za brzydka. Wiem, że wszystkim wokół opowiadam, że wygląd nie jest dla mnie najważniejszy, a tymczasem nie różnię się niczym od innych facetów, którymi tak otwarcie gardzę", tylko będzie mówił, że "Ja jej nie odrzuciłem ze względu na wygląd. Po prostu okazała się nieczułą s*ką, która nie liczyła się z moją trudną sytuacją". I tego już było za wiele. Nie miałam nawet ochoty pytać go, jak się czuje, wiedząc, że przez prawie dziesięć lat kogoś oszukiwał i nim manipulował. Zastanawiam się tylko, jak ja mogłam być tak głupia, naiwna i zwyczajnie ślepa. Jest mi zwyczajnie wstyd. W tym wieku powinnam być mądrzejsza, a nie zachowywać się jak nastolatka, której można nawijać makaron na uszy. Miałyście rację. Dziękuję, że otworzyłyście mi oczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
[1=bb877eca5b670ba2fd8b4b0 7a42f711101bde2c0_634f2ff 37f2c0;89288792]Wiem, że wspomniałam, że nie będę się tu już udzielać, ale przyszłam z małą aktualizacją.
Dostałam w pracy ważny projekt do nadzorowania, więc przez jakiś czas nie miałam czasu ze wspomnianym przeze mnie mężczyzną rozmawiać. To pozwoliło mi trochę się zdystansować i spojrzeć z boku na naszą relację. Uświadomiłam sobie, że my jej tak naprawdę zwyczajnie nie mamy. Kiedy się z kimś przyjaźnisz czy kumplujesz, to chcesz spędzać z nim czas, rozmawiać, robić coś razem. Dla kumpli miał czas zawsze, dla koleżanek i swojego hobby też. Tylko ja byłam na szarym końcu. Wstyd się przyznać, ale przez jakieś pół roku zabiegałam o to, żebyśmy się spotkali i porobili coś razem, np. obejrzeli film. On nigdy nie miał czasu, wiecznie był zajęty, zapracowany. Gdyby to była prawda i rzeczywiście mu na mnie zależało (nawet jako na dobrej znajomej), to sam dążyłby do tego, żeby spotkać się w czasie urlopu czy przerwy w pracy. Tymczasem urlop jest, oczywiście, dla innych jego znajomych. Mają już plany. A ja znowu usłyszałam odpowiedź odmowną, a poprosiłam tylko o jedno popołudnie, jeden wieczór. Uświadomiłam sobie, że on nie chce mnie nawet jako przyjaciółki, kumpeli czy koleżanki. I że nie ma między nami relacji, bo jak ludzie ją mają, to o nią dbają - z obu stron. A nie dostrzegałam tego, bo jak już udało nam się porozmawiać, to te rozmowy były fajne, ciepłe, mogliśmy się sobie wzajemnie wygadać. To sprawiało, że ciągle go tłumaczyłam i usprawiedliwiałam. Skupiałam się na tym, co mi mówił, a nie co robił. I właśnie teraz ten dysonans sprawił, że coś we mnie pękło. Myliłam się też do jego stosunku do związków i kobiet. Wmawiał mi zawsze, że jego związki nie interesują, a kobiety nieraz w przeszłości go skrzywdziły i dlatego teraz jest ostrożny i wycofany. Że nie widzi w kobietach kobiet i nie jest podatny na ich wdzięki, i że jeśli już jakąś chciałby mieć, to bratnią duszę, z którą będzie mógł się zestarzeć. Miód na uszy nieatrakcyjnej dziewczyny. Tymczasem odkryłam niedawno, że w stosunku do innych kobiet (oczywiście ślicznych) jest w stanie sypać komplementami, doceniając ich wygląd czy to, jak są wspaniałe i jak wiele znaczą w jego życiu. W dodatku nie ma problemu, żeby robić to publicznie. I to nie jest tak, że jestem zazdrosna. Po prostu po raz kolejny coś sobie uświadomiłam - że on dostrzega piękno kobiet i ma do niego emocjonalny stosunek, ale nie dostrzega go we mnie. Że jego brak komplementów to nie efekt nieczułości na ich walory, a to, że on po prostu nie widzi we mnie nic ładnego i wartego docenienia. Że mimo iż mówi inaczej, to dla niego jestem zwyczajnie brzydka. Za brzydka. Niedostatecznie dobra na cokolwiek. Na moje zainteresowanie zawsze był łasy. Jak go skomplementowałam, to przyciskał mnie, żebym jeszcze powiedziała mu coś miłego. Potrafił flirtować, ale jego miłe słowa nigdy nie dotyczyły mojego wyglądu. Wmawiał mi, że to dlatego, że woli dostrzegać piękno duszy. Cóż, wygląda na to, że moja dusza nigdy nie będzie tak piękna, jak dusza ślicznej dziewczyny. Zaczęło mnie to irytować, bo poczułam się okłamywana i manipulowana. W końcu przycisnęłam go do muru i wyznał, że nigdy nie miał co do mnie żadnych planów, a jak mu wszystko wygarnęłam, to stwierdził, że ok, skoro tak uważam, to tak może być. Żadnej woli wytłumaczenia czegokolwiek, wyjaśnienia, udowodnienia mi, że może się mylę. Uświadomiłam sobie, że mogłabym całkowicie zniknąć z jego życia i to i tak nie zrobiłoby mu różnicy. Po ośmiu latach wzdychania do niego dostałam obuchem w głowę i zastanawiam się, do kogo właściwie ja wzdychałam. Teraz już wiem, że nie było do czego wzdychać. Na koniec rozmowy dał mi jeszcze w obrzydliwy sposób do zrozumienia, że niepotrzebnie podnoszę temat, bo ma chorego członka najbliższej rodziny (o czym wiedziałam) i chce się teraz skupić na nim. Czyli to ja jestem ta zła, to ja jestem potworem, bo nie wzięłam pod uwagę jego uczuć i zaczęłam go dręczyć swoimi przemyśleniami. Postanowiłam porozmawiać o tym z psychologiem, który wyjaśnił mi, że jak mężczyzna stosuje tego typu argumenty, to robi to przede wszystkim dla siebie. Bo przecież nie powie sobie "Nie chcę z nią być, bo jest dla mnie za brzydka. Wiem, że wszystkim wokół opowiadam, że wygląd nie jest dla mnie najważniejszy, a tymczasem nie różnię się niczym od innych facetów, którymi tak otwarcie gardzę", tylko będzie mówił, że "Ja jej nie odrzuciłem ze względu na wygląd. Po prostu okazała się nieczułą s*ką, która nie liczyła się z moją trudną sytuacją". I tego już było za wiele. Nie miałam nawet ochoty pytać go, jak się czuje, wiedząc, że przez prawie dziesięć lat kogoś oszukiwał i nim manipulował. Zastanawiam się tylko, jak ja mogłam być tak głupia, naiwna i zwyczajnie ślepa. Jest mi zwyczajnie wstyd. W tym wieku powinnam być mądrzejsza, a nie zachowywać się jak nastolatka, której można nawijać makaron na uszy. Miałyście rację. Dziękuję, że otworzyłyście mi oczy.[/QUOTE] To jest oczywiście przykre, ale dobrze, ze w końcu do tego doszło. Jak się czujesz? Sent from my iPhone using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:45.