![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy sa tutaj tez mamy dzieci starszych?
Cześć, cześć. Nie chcę zakładać nowego tematu, więc piszę tutaj.. Chciałabym poznać zdanie mam (i ojców również
![]() ![]() Jak to wszystko wygląda z perspektywy rodziców? Jak mam przekonać tatę?.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Na nastepny koncert jedzie inny rodzic ( dogadujemy sie z rodzicami przez tel.) i wszyscy sa zadowoleni. W sumie nie dziwie sie ze sie rodzice zdenerwowali jak wrocilas po 23 sama, w nocy praktycznie . Moja cora jest rok mlodsza( jakby byla w Twoim wieku tez) to nie wyobrazam sobie zeby byla poza domem po 23 godzinie.Moze zdajesz sobie sprawe z niebezpieczenstw , nie palisz , nie pijesz , ale po ulicy chodzi sporo czubkow ktorzy sa niebezpieczenstwem dla doroslych kobiet , a co dopiero dla nastolatek (nie mowiac o tym ze w razie kontroli policji Twoi rodzice by mieli przez Ciebie problemy bo niepelnoletnia w nocy po ulicach sie wloczy, mogliby Cie nawet zgarnac do izby dziecka). Kwestia dogadania sie z rodzicami nic wiecej, jak pojdziesz do taty i mu zaproponujesz takie cos mysle ze bedzie zadowolony i sie zgodzi ![]() ![]()
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." ![]() Edytowane przez moee Czas edycji: 2009-03-24 o 22:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam po 23, ale nie byłam sama tylko z koleżanką, w dodatku jeszcze w klubie zamówiłyśmy taksówkę i jak wyszłyśmy, to już stała, więc się nie włóczyłyśmy po ulicach
![]() Właśnie tak sobie myślałam, czy czasem nie dać tacie trzech propozycji - jadę na ten koncert, a punktualnie 22 on przyjeżdża i mnie (i koleżankę) zabiera, albo jadę i powiedzmy co pół godziny będę mu puszczać sygnały na kom albo smsy, żeby się nie martwił, i punkt 22 zamawiam taksówkę i wychodzę, no albo on pojedzie z nami.. tyle że jak to zaczyna się o 18, to są aż 4 godziny, i co on by tam robił sam, to nawet piwka wypić nie będzie mógł bo przecież samochód prowadzi, to będzie siedział i zamulał.. a zresztą mi by było głupio troszkę tak szaleć, skakać, bawić się, wiedząc, że tata na mnie patrzy .. :P kurde... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
Bow (pozwolisz,że skrócę Twój super nick
![]() ![]() P.S. A kolega fajny ?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moja corka po prostu podbiega do mnie od czasu do czasu sie napic ( sporo skacze wlasnie i szaleje) mokra az jest wiec pic sie chce . I uwierz mi ze nie jestym jednym rodzicem , sporo w ten sposob jezdzi ze swoimi dziecmi - no ale jak dziecko chce i mu zalezy to czemu mam nie poswiecic tych kilku godzinek - ono zadowolone , ja zadowolona, rodzice i kolezanki jej tez ![]() Kazdy rodzic martwi sie o dziecko , nie dziwie sie Twoim rodzicom jak pisalam , jak sie spoznia chociaz troche to chodzi sie od okna do okna (wyobraznia pracuje i wyobraza sobie czlowiek najgorsze) Wiec doradze ci od siebie, chcesz zeby rodzice Cie kiedys puszczali , zawsze pojawiaj sie o umowionej godzinie, nie 10 minut pozniej .Wracaj do domu na czas ![]() Mozesz zaproponowac tez tacie wlasnie to zeby Cie odwiozl i po Ciebe przyjechal(moja corka jest mlodsza od Ciebie wiec wole ja miec bardziej na oku jeszcze- poza tym zaczela jezdzic na koncerty w wieku 13 lat ,wiec samej bym jej nie zostawila w klubie- za rok moze i bede robic w ten sposob ze ja bede odwozic i przyjezdzac po nia, niech skonczy chociaz 16 lat ![]() ![]()
"Lubię być kurą domową Do pralki wrzucić problem wraz z głową Pralka pierze, ja nie wierzę w nic Słodko jest nie myśleć o niczym Się zgubić we własnej spódnicy.." ![]() Edytowane przez moee Czas edycji: 2009-03-25 o 12:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Rozeznanie
|
ha ha skoro o koncertach mowa, mój syn (14lat) w sobotę wybierał się na koncert. Zbierał się na niego dobry miesiąc (jak się okazało
![]() ![]() ![]() Ciężko z nastolatkiem, choćby tak grzecznym jak mój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
nie masz schizy
![]() moja corka ma czas codziennie do 19 godziny ( ma 15 lat) jak jest cieplej do 20 - w wakacje do 21-22( jest jeszcze jasno i chce zeby byla blisko domu jak minie 21) . Nie buntuje sie w ogole na czas powrotow ![]() w sumie ma duze luzy , moze isc spac do kolezanki , jezdzi po calej warszawie sama, nie sprawdzam ja co godzine gdzie jest, moze sie klasc o ktorej chce i tak samo siedziec na internecie czy przed kompem, jak chce isc czasami do kina pozniej to wiadomo ze ja odwioze i przyjade po nia , ma duze kieszonkowe, wieksozsc kolezanek i kolegow starszych - chodza juz do liceum etc.. Po prostu uwazam ze na ""nocne" wychodzenia ma czas i jeszcze sie nachodzi nabaluje w zyciu - a ona mi przyznaje racje ![]() Linijko tez mam grzeczna core , mimo ze slucha ostrej muzyki, chodzi w glanach i ramonesce ,wiem ze probowala palic ( stwierdzila ze szkoda jej topic kieszonowe na papierosy i w zyciu nie bedzie palic) probowala w wakacje wodki i piwa - stwierdzila ze nie lubi i jej nie smakuje etc. wszystko wiem bo zyjemy raczej jak kolezanki i duzo rozmaiwamy , zwierza mi sie , czasami czestko komentuje sama swoje kolezanki jak glupio niektore postepuja i dziwi sie jak rodzice pozwalaja na co niektore rzeczy , madra z niej i rozsadna dziewczyna mimo ze weszla juz w okres buntu - u nas przebiega jak po masle i jakby go nie bylo ![]()
![]() |
#428 |
Rozeznanie
|
Moee
![]() ![]() u nas czas powrotów o 21 jest w sumie od niedawna, odkąd kolega z klasy zamieszkał na naszym osiedlu i w sumie wiem, że jest u niego. Jakos tak mnie przekręcili obaj, bo dotąd to tez była 19. Wieczory też ma swobodne, nie kontroluję i nie wyganiam spać po dobranocce, nie wydzwaniam co 5 minut, jak wyjdzie z domu. Tylko kiedy robi sie ciemno za oknem, to jednak wolę żeby był w domu. Nie pyskuje, nie wykłóca się, jak poproszę, to zrobi wszystko. Tylko czasem nic nie mówi, wszystko jest dobrze, fajnie...ale zadnych szczegółów. Muszę wypytywać, ale też nie zawsze chce gadać. Facet ![]() Moee rozsądną masz córkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, czytam i mi oczy na wierzch wyłażą
![]() ![]() Gdy ja byłam nastolatką, miałam czas do 21.00 i to gdy miałam lat 17-18.Przecież to nie było tak dawno,czy naprawdę mamy inną dekadę?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Rozeznanie
|
Heh...tak sobie czytam i myślę ktoś pisze jak ja myślę...no i kto? Moee
![]() Ja też jestem zdania że zasady muszą być, nastolatki są wystarczająco zagubione, my musimy łagodnie wskazywać im drogę ale najlepiej żeby tego prawie nie zauważały ![]() Co do koncertów i wyjść, moja córa też ma prawie 16 lat, chodzi w glanach itp. więc wiadomo jaki to "typ" ![]() Bowszystkotoiluzjajest porozmawiaj z tatą, spróbuj pertraktować, niech Cię odwiezie na miejsce pobędzie chwilę, może pozna Twojego kolegę ( będzie wtedy spokojniejszy) i wróci po Ciebie o ugadanej godzinie...Co do godziny też pertraktuj ale nie za ostro bo może sie skończyć całkowitym zakazem wyjścia ![]() ![]()
![]() |
#431 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mamie już powiedziałam o tym koncercie, to się zgodziła (że do 22), a rozmowę z tatą ciągle przekładam... Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest Czas edycji: 2009-03-26 o 12:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę,że najlepszym sposobem,żeby rodzice najmniej się o Ciebie martwili jest przyjazd po Ciebie-bo czekając do wyznaczonej godziny ja bym chyba z nerwów wszystkie paznokcie obgryzła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gadałam z tatą, tłumaczyłam mu wszystko - że to nie jest jakiś zwykły koncert, gdize bedzie pełno ludzi, tylko to są nieznane zespoły które brały udział w pewnym konkursie i teraz zagrają a potem będzie ogłoszenie laureatów... to są takie szkolne zespoły, w jednym z nich grają właśnie moi koledzy... ten konkurs to 'konkurs artystyczny dla młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej' więc to oczywiste że tam nie będzie żadnych dorosłych punków, rockmenów itd... Nie rozumiem mojego taty - dałam mu te propozycje (że przyjeżdża po mnie o konkretnej godzinie), to on że nie 'bo mu się nie będzie chciało'...., później niby żeby mnie postraszyć powiedział 'to ja tam z mamą pojadę'.. no i się zdziwił, bo ja na to chętnie przystałam - że mogą jechać ze mną (i koleżanką), my będziemy się bawić przy scenie a oni usiadą sobie gdzieś przy stoliku.... no to tatę zatkało, że ja na to przestaję i powiedział po prostu 'i tak nigdzie nie idziesz'.... i mówię mu że podaję mu tyle propozycji, że może nawet jechać ze mną a on nie chce - to o co mu chodzi?? Na szczęście mama trzyma moją stronę, pozwala mi tam jechać więc mam nadzieję, że wypali... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Rozeznanie
|
Bowszystkotoiluzjajest trzymam kciuki żeby tata się zgodził, bardzo rozsądnie podeszłaś do rozmowy z nim, on na pewno ma teraz niezłą "zagwózdkę"
![]() ![]()
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
No niestety na mojego tatę nic nie działa :-P
Wprawdzie w tym roku byłam na sześciu koncertach:P ale nie tak jak "powinno być", przykładowo - wczoraj. Wyszłam z domu, jak jeszcze taty nie było [była mama i powiedziałam jej oczywiście o koncercie, pozwoliła mi, ustaliłyśmy że wrócę o 21;30, albo tata po mnie przyjedzie....], no i na koncercie, godz. 21;15, a ja zastanawiam się, czy już iść na tramwaj, czy jednak tata się zjawi (bo miał zadzwonić)..., wysłałam smsa, i jeszcze jakieś 5 minut musiałam czekać na odpowiedź ;|| że nie przyjedzie i mam jechać tramwajem. No a na tramwaj musiałyśmy czekać kolejne 5 minut, później przesiadka w autobus - i kolejne 15 minut czekania, bo jeżdżą tak rzadko, więc w domu byłam dopiero o 22;30. a i tak nie zostałam do końca koncertu. (kończył się o 22, a jak widać mi sam dojazd zabrał godzinę. a jakby tata po mnie przyjechał o 22, to w domu też byłabym o 22;30..... ja nie wiem, co mu to robi, że nie chce przyjezdżac:/ a później gada że tak późno wracam i że więcej zero koncertów. a tu się sytuacja powtarza - bo mama mi pozwala i to z mamą ustalam wszystko. i jak już mówiłam, byłam w tym roku na 6-ciu koncertach i za każdym razem jest to samo. pytam, czy po mnie przyjedzie o ustalonej godzinie, to nie, a później gadanina że kara, że gówniara jestem 16 lat i nie bede nigdzie łazić. no i wychodzi na to że chodzę na koncerty chociaż nie mogę. i właśnie tego nie rozumiem. bo jest tak,że pójdę, wrócę o tej 22;30, tata gada "nigdy więcej", po czym jak jest kolejny koncert [tak raz na miesiac może, chociaż teraz chyba następny co mnie interesuje dopiero we wrześniu będzie], to sytuacja sie powtarza. i jeszcze gada, że w autobusie wieczorem to pewnie same pijaki i w ogóel niebezpiecznie jest. no to sorry, a przyjechać samochodem to po mnie nie chce. i tak źle, i tak niedobrze. no to ja nie wiem już co robić, no bo jakby np. było umówione że przyjeżdża po mnie o 22, to i ja bym się bawiła do końca koncertu, i bym wracała z nim, czyli byłabym bezpieczna, a nie jak telepanie się tramwajem z przesiadką w autobus.. Moja mama się go pytała ostatnio, że przecież jak on był w moim wieku to też chodził na imprezy na wsi, i potem jak przyjechał do miasta i mieszkał w internacie, to też cały czas nie siedział w akademiku tylko chodził na imprezy. A mój tata stwierdził że "to co innego", moja mama się zaśmiała, bo przecież był w moim wieku to właściwie to samo, a on "ja miałem inny rozum", co według mnie jest totalnym nieporozumieniem - bo co on może wiedzieć, co mi siedzi w głowie, skoro my w domu nawet nie rozmawiamy praktycznie o żadnych poważnych sprawach itd.;/ Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest Czas edycji: 2009-05-23 o 12:22 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Raczkowanie
|
Bow - trudnego masz tatę, ale myślę, że jakoś dojdziecie do porozumienia
![]() Idźcie na kompromis - ty będziesz mogła zostac np. pół godziny dłużej, ale co godzine bedziesz pisala smsy i potem o wyznacoznej godzinie tata po ciebie przyjedzie. albo (jesli tak nie jest) zbierz swoją 'ekipę' na ten koncert - rodzice będą spokojniejsi wiedząc, że jest was tam dużo i jesteś 'wśród swoich'. przynajmniej u mnie to działa. Ja mam lat 14 i już od kilku miesięcy śmigam na koncery (słucham hardrocka i metalu). Najdłużej byłam do 23:00 a najkrócej - 22. ![]() ![]() No, i pozdrawiam wszystkie mamy, życzę wytrwałości w wychowaniu swoich pociech. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
Odświeżam stary temacik
![]() Jeśli chodzi o koncerty - jakoś się "ustatkowało".. bo nie chodzę często (zazwyczaj 2x w miesiącu ![]() ![]() ![]() No ale mam kolejny problem. Z racji tego, że moi rodzice są staroświeccy, to nie pozwalają mi iść do koleżanki na noc.... a mieszka ona 3 bloki dalej, to jest dosłownie 3 minutki pieszo.. I nie wiem, jak ich przekonać:/ Bo chciałam iść po tym koncercie - on się skończy koło 22, zanim dojedziemy z powrotem to będzie 23 - 23;30 (zależy jak nam tramwaj i autobus podpasuje).. i właśnie potem chciałam tylko wejść na chwilę do domu się zameldować i iść do tej koleżanki na noc.. Ale moi rodzice mówią, że nie wypada komuś się po domu plątać :/ I że "to bez sensu, bo ta koleżanka tak blisko mieszka" o_O (czyli jakby mieszkała na drugim końcu miasta to by mi pozwolili??)... i nie wiem, jak ich przekonać..;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
Agus,Bergamia i reszta dziewczyn ale was dlugo nie widzialam
![]() ![]() bowszystkotoiluzjajest- moze napisze ci jak ja to zalatwilam ![]() Moja corka jak chce isc do kolezanki spac, przychodzi z nia do domu ( przewaznie to jest jej jakas przyjaciolka - jedna ze "swietej trojcy" jak je nazywam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#440 |
Zadomowienie
|
moja starsza cora ma 11 lat i tez bardzo sie martwie gdy sie spoznia i nie przychodzi na czas ma byc np o 20 a przychodzi o 21 z podworka .mysle ze gdyby chciala gdzies wyjsc i wrocic o 23 nie bylobhy problemu ale napewno przyjechalabym po nia.ale ja jestem bardzo liberalna co do wyjsc moze to przez to ze sama nie moglam nigdzie wychodzic nawet majac 18 lat i chlopaka ktory zostal potem moim mezem rodzice kazali mi przychodzic najpozniej o 22 do domu a moj brat mlodszy o 2 lata mogl juz wtedy wychodzic do 24.przypuszczam ze nic na sile nie wskorasz z upartym tataim wiecej bedziesz o tyym wyjsciu z nim rozmawiav tym bardziej bedzie sie upieral moja propozycja zrob wszystko zeby po Ciebie i kolezanki przyjechal i mysle ze tylko w taki sposob bedziesz mogla dluzej tam zostac.powodzonka w pertraktacjach z tata.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:48.