![]() |
#421 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Naturalna Pielegnacja Wymagajacej Cery
Z tego, co pamiętam, zostało
![]() Spiesz się, Aklat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
Na stronie jaworek.net/kosmetyki/cośtam dalej znalazłam taki przepis na olejek do tłustej skóry, który można stosować jako krem na noc:
50 ml oleju jojoba 15 kropli olejku cytrynowego 12 kropli olejku cyprysowego i/lub 10 kropli olejku kamforowego 10 kropli olejku lawendowego Próbował ktoś takich cudów? Jako totalny laik zastanawiam się, czy to naprawdę może pomagać, olej do tłustej skóry i tylko te olejki? Tzn. jestem trochę "pro eko" ale moje doświadczenie kosmetyczne w tej dziedzinie jest zerowe i chciałabym to zmienić. A i jeszcze jedno, strona ta sama. Że olejek z drzewa herbacianego można zmieszać z wodą destylowaną (100 ml i 25 kropli) i jest tonik. A nie podrażni to? I czy z innymi olejkami eż tak można (na tłustą skórę)? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
Spróbuj. Ja akurat takiej mieszanki olejków eterycznych nie robiłam, ale na mojej tłustej skórze olej jojoba spisywał się naprawdę dobrze.
Co do olejków eterycznych - drzewa herbacianego możesz tak używać (tak samo lawendy - ich można używać nawet w postaci nierozcieńczonej, rzecz jasna punktowo). Oczywiście wysuszy Cię trochę, ale na to jest rada - trzeba się nawilżać. Z innymi olejkami musisz popróbować, najlepiej stopniowo. Złota zasada: im mniej, tym lepiej (zwłaszcza na początku). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź. Tak sobie pomyślalam... Na próbę postanowiłam wybrać dwa olejki, myślę, że właśnie ten z drzewa herbacianego i lawendowy, zwłaszcza ze względu na wszechstronne zastosowanie (np. punktowo). Słyszałam jednak, że lawenda łatwo uczula. A może coś innego dobrego na trądzik/przetłuszczanie jako drugi typ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Wtajemniczenie
|
Ale chodzi Ci o olejki eteryczne? To zapraszam na wątek o olejkach, tam jest dużo przepisów.
O, tu masz link: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=149354 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Wtajemniczenie
|
znowu mnie naszło na eksperymenty naturalne, ale jako że jestem jeszcze bardzo zielona jeśli chodzi o całkiem samodzielne robienie kosmetyków, to znalazłam taką bazę myjącą
aqua, aloe vera gel, glycerin, sodium cocoamphoacetate, lauryl glucoside, cocoglucoside, glyceryl oleate, sodium cocoyl glutamate, sodium lauryl glucose carboxylate, inulin , sodium sheabutter amphoacetate , glyceryl caprylate, cinnamic acid pH = 6,0 +/- 0,3
co sądzicie? co jeszcze do tego dodać (włosy i ciało)? włosy mam przetłuszczające a ciało ogólnie rzecz biorąc wporzo (trochę bym tylko się nawilżyła) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#428 |
Wtajemniczenie
|
Uprzejmie donoszę Naturalkom, że w Rossmanie pojawiła się naturalna pomadka rumiankowa Alterra. Nabyłam dziś i bardzo mi się podoba. A skład - cudo!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
Witam! Od dłuższego już czasu przeglądam różne wątki biochemiczne i w końcu postanowiłam się odezwać. Ciągle jeszcze jestem zupełnie zielona w kwestii naturalnej pielęgnacji, a przede wszystkim pod ogromem wiedzy zgromadzonej na wizażu "w postaci" mądrych wizażanek
![]() ![]() Myślę, żeby zakupić sobie na noc tonik z BHA z biochemii i fluid nawilżający Lavera, o ten http://www.lavera.com.pl/p191-fluid.nawilzajacy.htm Próbowałam olejków (konopny, różany, z kasztanowca), ale jakoś nie przemawia do mnie ta pielęgnacja. Boję się, że przekarmię skórę i zacznie się wysyp. A na dzień: może hydrolat różany, podkład mineralny Rhea, którego próbki już do mnie lecą ![]() Będę wdzięczna za wszelkie rady! Dziękuję pięknie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Wtajemniczenie
|
Witaj, Lylu
![]() Cytat:
Aha, nie wprowadzaj wszystkiego naraz, bo skóra oszaleje. Powoli, stopniowo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
A ja melduje, ze leci juz do mnie trzecie zamowienie z biochemii
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Oczywiście nie zamierzam wrzucić tego wszystkiego na siebie w ciągu jednej doby, tylko powoli, co kilka dni coś nowego. Do matu to nie wiem, co się u mnie wchłonie, chyba tylko jakiś lekki żel. Zastanawiam się tylko, czy nie dać sobie spokój z tym tonikiem z BHA, bo jakoś nie uśmiecha mi się filtrowanie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
Cala naturalna pielegnacja po pewnym czasie przestala byc skuteczna i moja cera z dnia na dzien zrobila sie okropna. Popadlam w skrajnosc: wyczytalam gzies o cebuli, ktora swietnie leczy stany tradzikowe. przecieram twarz sokiem 3x dziennie(zaczelam wczoraj) przebarwienia zmniejszyly sie znacznie, nie wyskoczylo nic nowego. Zamierzam kontynuowac kuracje.
Edytowane przez tulipanna. Czas edycji: 2008-03-27 o 08:01 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Wtajemniczenie
|
Tulipanno, jakiś czas temu pisałaś, że zaczynasz używać toniku z BHA. Może to wysyp pokwasowy? A może zaczęłaś używać jakiejś nowej kolorówki? Czego w ogóle używasz?
Cytat:
http://www.ecospa.pl/olejek-rozany-r...ena-p-123.html Ja mam, polecam ![]() Co do działania oleju z róży na zmarszczki, nie moge się wypowiedzieć, ale ten olej wspaniale nawilża, koi cerę i delikatnie ją rozjaśnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
Może spróbuj takiej opcji - olejek różany w oleju jojoba:
http://www.ecospa.pl/olejek-rozany-r...ena-p-123.html Ja mam, polecam ![]() Co do działania oleju z róży na zmarszczki, nie moge się wypowiedzieć, ale ten olej wspaniale nawilża, koi cerę i delikatnie ją rozjaśnia.[/quote] Dzięki dzięki dzięki!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Wtajemniczenie
|
Sylwiah, uprzedzam tylko, że zapach tego olejku jest bardzo miodowy - bardziej miodowy niż kwiatowy. Ale róża damasceńska tak właśnie pachnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Wtajemniczenie
|
Uprzejmie donoszę wszystkim zainteresowanym Naturalkom, że ostatnio nabyłam oraz zaczęłam stosować naturalny krem pod oczy rodzimej firmy Ava:
http://esentia.pl/Ava_ECO_Linea_Rewi...czy_p31812.htm Do Avy mam sentyment jeszcze z czasów nie-naturalnych, więc cieszę się, że firma rozwija się w kierunku ekologicznym. Na razie używam kremu za krótko, żeby coś powiedzieć o efektach, ale pierwsze wrażenia raczej pozytywne: kremik prawie nie pachnie, nie podrażnia, dobrze się wchłania i nawilża. Zapakowany jest w higieniczny słoiczek z pompką. Przeczuwam, że kontakt z tym mazidłem będzie dość miły, choć rewelacji nie oczekuję. Cena bardzo przyjazna. Smaruję się nim na dzień, na noc mam coś bardziej treściwego. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli krem pod oczy, zwykle bardziej treściwy, jest tak chudy, to kremy do twarzy z tej serii mogą okazać się dobre dla osób o tłustej cerze - nie zawierają ani wypryszczającego wiele osób shea ani podrażniającego alkoholu. Dla firmy brawo za kosmetyk naturalny w niezawyżonej cenie oraz za opakowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny
![]() Wybaczcie, że ja tak trochę ni z gruchy ni pietruchy ale dopiero rozpoczynam przygodę z kosmetykami naturalnymi (i od niedawna ślędzę ten wątek). Póki co nie przymierzam się do własnej produkcji (choć kusi, oj kusi ![]() Przejdę może do meritum, jako filtromaniaczka poszukuję bezpiecznego filtra i znalazłam coś takiego: http://www.ekologiczny.pl/x_C_I__P_1...136010001.html Czy któraś z Was wie może coś o tym kremie (głównie chodzi mi o to czy jest fotostabilny). Nie wiem czy w dobrym miejscu umieszczam swoje pytanie, ale do tego wątku i tak mam zamiar zaglądać więc a nóż widelec ktoś coś wie ![]()
Zejść z barykady Czy podobnym być do skały Posypując solą ból Jak posag pychy samotnie stać Czy w bezsilnej złości łykając żal Dać się powalić Czy się każdą chwilą bawić Aż do końca wierząc że Los inny mi pisany jest... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
Masła, oleje, balsamy do ciała całkowicie naturalne bez parafiny, sztucznych dodatków
Jest wiele wątków dotyczących produkcji własnych kosmetyków, kosmetyków naturalnych itp. Korzystałam z wielu rad i dzieki Wizażowi pozbyłam się trwale wągrów i trądziku. Okazało się, że moja skóra nie toleruje konserwantów, olejów parafinowych i większości świństw w kosmetykach. Wiem już co służy mojej cerze: używam wyłacznie naturalnych olejków, serum i kwasu hialuronowego. Niesty nie mam pomysłu na kosmetyki do ciała. Po zwykłych balsamach swędzi mnie skóra. Czasem stosuję oliwę z oliwek tuż po kąpieli. Jednak nie zawsze jest to takie wygodne. Poza tym, na moich udach pojawiło się sporo paskudnego cellulitu.
Bardzo proszęWizażanki - Naturalistki o pomoc w rozwikłaniu tego problemu. Niestety nie mam czasu na próby tworzenia własnych balsamów. Dlatego też poszukuję firm, które produkują oleje, masła do ciała mocno nawilżające i ujędrniające, a nie posiadają w swoim składzie szkodliwych produktów (typu parafiny, konserwanty). Edytowane przez _marcepanka_ Czas edycji: 2009-03-11 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Zadomowienie
|
Dot.: Masła, oleje, balsamy do ciała całkowicie naturalne bez parafiny, sztucznych do
Nie masz szans na znalezienie balsamu bez konserwantów. Każdy produkt, w którym znajduje sie woda musi zostać zakonserwowany, żeby miał termin ważności dłuższy niż tydzień i mógł stac poza lodówką. Nie wszystkie konserwanty są złe. Musisz przetestować różne opcje. Z moje strony mogę polecić balsam HiPP - dobry skład bez parafin i substancji drażniących. Balsamy Babydream tez zachęcają składem
![]()
![]() |
#445 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Masła, oleje, balsamy do ciała całkowicie naturalne bez parafiny, sztucznych do
Cytat:
Ekspertem wielkim nie jestem ale mysle ze sa male szanse aby w kupnych kosmetykach były wyeliminowane wszelkie szkodliwosci a parafiny to bardzo popularny skladnik w balsamach... ![]() ![]() Z firm naturalnych mozesz sprawdzic np. Alverde, Laverę....Z naturalnych rzeczy mozesz smarowac sie czystym maslem shea ale chyba zmieszanym z czyms jeszcze, moze z olejkiem migdalowym lub jakims innym? Kiedys robilam takie mazidelko wlasnie, shea i migdalowy i stosowalam miejscowo na suche obszary ciala ![]()
![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
Bez parafiny i innych sztucznych składników jest oliwka pielęgnacyjna Hipp. Zawiera tylko olej sezamowy, ze słodkich migdałów oraz perfumy. Przeznaczona dla dzieci i kobiet w ciąży na rozstępy, ale ja jej też używam na mokrą skórę po prysznicu. Dobrze nawilża i ładnie pachnie. Polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Wtajemniczenie
|
Fajne balsamy mają naturalne firmy: miałam balsamy Lavery, Alverde i mleczko (chyba
![]() Polecam nieodmiennie oleje roślinne - nawilżają fantastycznie, a cellulitis redukuje się od samego masażu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
BAN stały
|
znalazłam coś takiego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny. Faktycznie trudno znaleźc balsam z dodatkiem wody a bez dodatku konserwantów, dlatego też zastanawiam się nad olejkami albo właśnie masłami do ciała. Czy któraś używała produktów Sante? Znalazłam jeszcze produkty Hauschki: mleczka i olejki do ciała
http://www.drolivia.pl/category/1139...bf286026ee5b3d Któraś może sie wypowiedziec na ich temat? Nie są najtańsze, zatemi zanim przetestuję, chętnie zapoznam się z opiniami. Znalazłam też olejki Weledy: http://www.apo-discounter.pl/advance...FUqS3wodPRBxUg I tak się zastanawiam, czy jest jakaś różnica pomiędzy jakością olejków Hauschki a Weledy. I czy olejek antycellulitowy z BU nie byłby porównywalny jakościowo. A tańszy jest napewno Edytowane przez _marcepanka_ Czas edycji: 2009-03-12 o 11:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Wtajemniczenie
|
Marcepanko, olejki Hauschki i Weledy są bardzo przyjemne i miło się ich używa, ale moim zdaniem naprawdę nie warto za nie przepłacać. Oczywiście od czasu do czasu fajnie jest sobie kupić kosmetyk, który ładnie pachnie i jest ślicznie opakowany... Jednak wolę traktować takie zakupy jako polepszacze nastroju niż jako codzienność. Dlatego polecam jednak samodzielne mieszanie olejów albo - jeśli już naprawdę nie masz czasu, choć zajmuje to naprawdę chwilkę - olejek BU.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:52.