|
|
#421 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Zasłony, firany - upięcia, zdjecia, propozycje
wejdź na stronę polderrajder.pl mają świetną galerię z pomysłami na upięcia, pamiętaj tylko że bardzo dużo z nich jest niepraktyczne, zajmuję się tym zawodowo więc mogę pomóc w razie pytań
|
|
|
|
|
#422 |
|
Zadomowienie
|
Mam pytanie. Planuje zakupić firany - makarony. Zastanawiam się czy zakupić szerokość na cały karnisz (i wtedy dać bez zasłonek) czy kupić węższe i zostawić zasłonki. Będzie to ozdoba w pokoju małym (nie salonie) i kuchni. Jak wy sobie z tym poradziłyście albo jak Wam się podoba??? Prosze o odp.
|
|
|
|
|
#423 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, a ja mam pytanie odnośnie materiały zasłon.. upatrzyłam sobie zasłony z marszczonej tafty fioletowej... jak ten materiał się układa na oknie? ładne są takie taftowe zasłony, czy nie bardzo? praktyczne?
doradźcie coś proszę )
|
|
|
|
|
#424 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
takie o https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...2&d=1271748671 Edytowane przez daget Czas edycji: 2010-05-26 o 19:13 |
||
|
|
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
daget - dziękuję bardzo za odpowiedź.... praktyczne - miałam na myśli to, czy trzeba np. je prasować po praniu, czy wystarczy rozwiesić
)ale i tak chyba się zdecyduję... chciałabym do nich jeszcze firanki dobrać.. zastanawiałam się nad czymś lekkim, bo tafta kojarzy mi się z ciężkim materiałem - cały czas mówię o wystroju salonu w stylowej tonacji... tak więc zasłony będą 'ciężkie' (chyba ), meble dębowe ciężkie, masywne, podłoga tak samo... więc chciałam do tych zasłonek dać albo makarony albo organze/markizety...jeszcze doradźcie mi kolor... ściany w salonie są brązowo-beżowe, zasłonki będą fioletowe (niewiem czy jasny czy ciemny fiolet) i te firanki chciałąm dać w pomarańczy i jaśniejszym fiolecie na przemian... jak mślicie, sprawdzi się to? sprzedawczyni powiedziala ze do zaslon z tafty, szczegolnie fioletowej daja zwykle biale firany.. ale ja nie chce bialej ;/ |
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
a napiszcie mi jeszcze, czy myślicie, że te ładne kolorowe panele pasowałyby do stylowego wnętrza? byłyby połączone z zasłoną z tafty i makaronami.. one stanowiłyby tylko dodatek a nie główną kompozycję..
|
|
|
|
|
#428 |
|
Raczkowanie
|
A to takie moje wypociny.
|
|
|
|
|
#429 |
|
Raczkowanie
|
Ewikn - masz fantazję
![]() podoba mi się swoją drogą: ile "zmian" firan masz na każde okno?
|
|
#430 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak ciekawie upiąć zasłony?
http://www.ado-international.pl/site...esnie&catid=34
proszę dziewczęta jakby co- mam w zanadrzu o niebo więcej![]() Pozdrawiam i służę fachową radą jakby co" ![]() ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Wute, myślę że pomysł bezbłędny. Warto było by na panele przeznaczyć stylową tkaninę, względnie tkaninę ze stylowym ornamentem- ale takim ciut ciut glamour. Świetnie komponuje się z meblami stylowymi, a zarazem łączy styl klasyczny z nowoczesnym. Tzw. makarony, które wymieniłaś- dla mnie mają świetny efekt, ale tylko jako oryginalny wyrób. Fakt droższy, ale efekt murowany na stronce Ado- sklep on-line czy jakos tak, mozna taki wiem zakupic.Albo w sklepie w Twoim mieście, gdzie sprzedaja oryginalne produkty ADO.Pozdrawiam, zelwka
|
|
|
|
|
#431 |
|
Przyczajenie
|
witam wszystkie forumowiczki szukam jakiejś propozycji do okna do łazienki ,okno jest duże jak w pokoju , czekam na wasze propozycje z góry dziękuje.
|
|
|
|
|
#432 |
|
Wtajemniczenie
|
poszukiwane nici bezbarwne/przezroczyste super cienkie - widział ktos na allegro
(podobno sa takie w IKEA) potrzebne do https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=443217 dzięki |
|
|
|
|
#433 |
|
Przyczajenie
|
U mnie w łazience nie ma żadnych karniszy i zasłon ani firanek. Mamy ozdobną roletę, ale nie zwijaną, tylko taką składaną w grubą harmonijkę.
|
|
|
|
|
#434 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeśli już chcesz zrobić z tego 2 zasłony, to nie marszcz ich. załóż boki po 5 cm i powieś na prosto w postaci paneli japońskich. Jeśli zmarszczysz, to będziesz miała tylko 2 liche płóweczki. Tkanina jest dość dekoracyjna, więc nie będzie wyglądała za skromnie na panelach. Jeśli starczy i na długość, to mozesz też pozaszywać fałdki jakby to była roleta rzymska. Tylko broń boże nie marszcz. jak zrobisz na przelotkach to ci wyjdą dosłownie po 2 fałdki, a jak będziesz chciała zrobić więcej to ci się dół nie będzie układał. Wiem co mówię, od kilku lat siedzę w branży firankowej a i dodatkowo mam dyplom a zachitektury wnętrz, więc można mi zaufać na słowo. ---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ---------- Cytat:
http://www.dekopolis.pl/product.php?id_product=75 http://www.dekopolis.pl/product.php?id_product=72 http://www.dekopolis.pl/product.php?id_product=76 |
||
|
|
|
|
#435 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
po raz pierwszy odzywam się na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Muszę zrobić coś z oknami w moim nowym domu. Ponieważ na całym parterze mam otwartą przestrzeń, więc wszystkie okna muszą być w jednym stylu. Potrzebuję zasłonki, bo z firanami wiem co i jak. Jak wyliczyć szerokość zasłonek do np. drzwi tarasowych 220 cm? Czy 1:1, czy więcej czy mniej? Zasłonki mają pełnić raczej funkcję dekoracyjną niż praktyczną, bo i tak założymy rolety, a poza tym mieszkamy poza miastem. Po głowie chodzą mi zasłonki na szelkach lub przelotkach. |
|
|
|
|
#436 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was serecznie! mam do Was ogromną prośbę, a mianowicie mam pomalowany sypialnie w kolorze Wrzosu i coś w stylu ecri które wpada bardziej pod delikatny kolor różu! a problem mój jest taki że nie wiem jakie kolory zasłon by mi pasowały! podoba mi się jeden wzór ale nie pasuje mi zielony w nich i nie wiem własnie jaki inny kolor dac, może Wy mi pomożecie???!!!POZDRAWIAM
|
|
|
|
|
#437 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#438 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Może mi też pomożecie. W kuchni w wykuszu muszę zawiesić po bokach dwie zaslony i nie będą one tylko do ozdoby - mają zasłaniać całe okno ( razem około 3 m). Ile mam ich kupić tzn. czy więcej niż szerokość zasłanianego okna ? Jak je uszyć ?
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zadomowienie
|
a macie może jakieś zdjęcia wielkich okien?
Mam salon o kształcie 1/4 koła. Cały łuk jest oszklony i pojęcia nie mam co z nim zrobić. Napewno muszę zamontować rolety, bo wszystko widać z zewnątrz. A dalej? nie mam kompletnie pomysłu... |
|
|
|
|
#440 |
|
Przyczajenie
|
witam Was
mam do Was pytanie czy nie wiecie co to za materiał tych zasłonek
|
|
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że woal, ale mogę się mylić
|
|
|
|
|
#442 |
|
Przyczajenie
|
mi nie pasuje to na woal bo jest chyba za szorstkie i świcące a woal jak dla mnie takiego nie ma wyglądu
|
|
|
|
|
#443 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy w sklepach stacjonarnych znajdę godne uwagi rolety rzymskie?? Przez internet nigdy jakoś nie byłam pewna, wole oglądnąć bo pewnie nie da się zwrócić.
W wątku 'metamorfoz pokojowych' wrzuciłam zdjęcia naszego pokoju i właśnie szukamy jakiś zasłonek tego typu. Może macie jakiś pomysł
|
|
|
|
|
#444 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie !
Ja z taką nietypową sprawą....Wiem,że szyjecie firany i nie tylko i na pewno zostają Wam jakieś niepotrzebne skrawki materiału (metr niekiedy pół)-chętnie takie odkupię od Was lub kupię coś w zamian np. igły,taśmę,lamówkę ...itp.Potrzebuje takie odpadki ponieważ chciałabym coś pokombinować na okna do altanki (są niewielkich wymiarów). Jeżeli ktoś ma,a chciałby się tego pozbyć proszę na pw. pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
|
#445 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kupiłam na allegro tanio razem z obszyciem.
|
|
|
|
|
|
#446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#447 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
ja z kolei szukam inspiracji okiennych, jeśli macie jakieś zdjęcia w podobnym stylu to z chęcią zerknę
|
|
#448 |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() moze Wy mi pomozecie ![]() jestesmy z narzeczonym (za tydzien mezem ) blisko konca remontu-na poddaszu, wsio ogolnie ogarnelam ale nie mam pomyslu na firanki/zaslonki w dwoch pokojach (w sypialnie mam bo remontowalam rok temu). Problemu by nie bylo gdyby okna byly"proste", a sa niestety skosne..zdjec niestety nie mam (pisze z pracy) ale mniej wygladaja tj.w zalacznikach.Macie moze jakies pomysly co moznaby upiac i jak??? Firanki/zaslonki beda na szynie (inaczej nie moze byc) ps. znalazlam cos stare zdjecia ktore kiedys wrzucalam na wizaz nie kierujcie sie wystrojem bo jestem po remoncie i wsio wygloada inaczej
Edytowane przez kalinkap13 Czas edycji: 2010-10-01 o 10:43 |
|
|
|
|
#449 |
|
Przyczajenie
|
hej!
mnie się strasznie podoba pomysł na zdj nr 2, str 1, post 5 (Sarenki). Uważam, że kapitalnie to wygląda a i praktyczne jest bo ściągane (z tego co widać); bo wiele paneli okiennych jest po prostu wiszących, bez możliwości zwijania. Tylko nie spotkałam się z takimi myślicie, że są dostępne bez problemu w sklepach z tekstyliami czy meblowo-budowlanych?
|
|
#450 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a ja mam pytanie, bo zupełnie się na tym nie znam... Jaka jest zasada upinania firan kopertowych (takie 3 ząbki) ? Chodzi mi o ich długość - czy te ich zewnętrzne boczki powinny sięgać parapetu, czy mogą być krótsze ? Ten środkowy ząbek jest zazwyczaj krótszy (u mnie też by był), ale co z tymi po bokach ?
Chciałabym mieć takie firanki w kuchni, a wiadomo - okno kuchenne czasem jest wykorzystywane, żeby coś tam postawić. Ja też tak robię. Myślę więc, że byłoby to praktyczne. Ale z kolei żeby głupio nie wyglądało :/ Ale wszędzie na zdjęciach z takimi firanami widziałam, że sięgają one do parapetu. Pani szyjąca te firany powiedziała mi, że to rzecz gustu - mogą być też krótsze, ale ja nie chciałabym się zbłaźnić wieszając za krótkie firanki... Proszę o radę... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:28.

)

hand-made: urodzinowo na 40tkę
), meble dębowe ciężkie, masywne, podłoga tak samo... więc chciałam do tych zasłonek dać albo makarony albo organze/markizety...
.

nasz ślub
myślicie, że są dostępne bez problemu w sklepach z tekstyliami czy meblowo-budowlanych?