Zasłony, firany - upięcia, zdjęcia, propozycje - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-26, 14:57   #421
Magdalor
Przyczajenie

Dot.: Zasłony, firany - upięcia, zdjecia, propozycje

wejdź na stronę polderrajder.pl mają świetną galerię z pomysłami na upięcia, pamiętaj tylko że bardzo dużo z nich jest niepraktyczne, zajmuję się tym zawodowo więc mogę pomóc w razie pytań
Magdalor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-29, 12:55   #422
kalija
Zadomowienie

Mam pytanie. Planuje zakupić firany - makarony. Zastanawiam się czy zakupić szerokość na cały karnisz (i wtedy dać bez zasłonek) czy kupić węższe i zostawić zasłonki. Będzie to ozdoba w pokoju małym (nie salonie) i kuchni. Jak wy sobie z tym poradziłyście albo jak Wam się podoba??? Prosze o odp.
kalija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 16:15   #423
wute
Raczkowanie

dziewczyny, a ja mam pytanie odnośnie materiały zasłon.. upatrzyłam sobie zasłony z marszczonej tafty fioletowej... jak ten materiał się układa na oknie? ładne są takie taftowe zasłony, czy nie bardzo? praktyczne?

doradźcie coś proszę )
wute jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 19:10   #424
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Cytat:
Napisane przez kalija Pokaż wiadomość
Mam pytanie. Planuje zakupić firany - makarony. Zastanawiam się czy zakupić szerokość na cały karnisz (i wtedy dać bez zasłonek) czy kupić węższe i zostawić zasłonki. Będzie to ozdoba w pokoju małym (nie salonie) i kuchni. Jak wy sobie z tym poradziłyście albo jak Wam się podoba??? Prosze o odp.
Wszystko zalezy od okna i od wnetrza pokoju

Cytat:
Napisane przez wute Pokaż wiadomość
dziewczyny, a ja mam pytanie odnośnie materiały zasłon.. upatrzyłam sobie zasłony z marszczonej tafty fioletowej... jak ten materiał się układa na oknie? ładne są takie taftowe zasłony, czy nie bardzo? praktyczne?

doradźcie coś proszę )
Ja mam zaslony z tafty. Wprawdzie nie marszczone ale z wyszytymi kwiatami. Ukladaja sie bardzo dobrze nawet bez dolnych obciazen. A czy sa praktyczne? hymmm to zalezy co kto rozumie przez te slowa. Ja jestem bardzo zadowolona
takie o https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...2&d=1271748671

Edytowane przez daget
Czas edycji: 2010-05-26 o 19:13
daget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 19:17   #425
wute
Raczkowanie

daget - dziękuję bardzo za odpowiedź.... praktyczne - miałam na myśli to, czy trzeba np. je prasować po praniu, czy wystarczy rozwiesić )

ale i tak chyba się zdecyduję... chciałabym do nich jeszcze firanki dobrać.. zastanawiałam się nad czymś lekkim, bo tafta kojarzy mi się z ciężkim materiałem - cały czas mówię o wystroju salonu w stylowej tonacji... tak więc zasłony będą 'ciężkie' (chyba), meble dębowe ciężkie, masywne, podłoga tak samo... więc chciałam do tych zasłonek dać albo makarony albo organze/markizety...

jeszcze doradźcie mi kolor... ściany w salonie są brązowo-beżowe, zasłonki będą fioletowe (niewiem czy jasny czy ciemny fiolet) i te firanki chciałąm dać w pomarańczy i jaśniejszym fiolecie na przemian...

jak mślicie, sprawdzi się to? sprzedawczyni powiedziala ze do zaslon z tafty, szczegolnie fioletowej daja zwykle biale firany.. ale ja nie chce bialej ;/
Stary 2010-05-26, 19:24   #426
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Cytat:
Napisane przez wute Pokaż wiadomość
daget - dziękuję bardzo za odpowiedź.... praktyczne - miałam na myśli to, czy trzeba np. je prasować po praniu, czy wystarczy rozwiesić )
W zadnym wypadku nie prasuj kreszowanej tafty!!!! Bo przestanie byc kreszowana .
Stary 2010-05-27, 19:01   #427
wute
Raczkowanie

a napiszcie mi jeszcze, czy myślicie, że te ładne kolorowe panele pasowałyby do stylowego wnętrza? byłyby połączone z zasłoną z tafty i makaronami.. one stanowiłyby tylko dodatek a nie główną kompozycję..
Stary 2010-06-01, 14:20   #428
Ewikn
Raczkowanie

A to takie moje wypociny.
Ewikn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-04, 00:05   #429
Anullos
Raczkowanie

GG do Anullos

Ewikn - masz fantazję
podoba mi się
swoją drogą: ile "zmian" firan masz na każde okno?
Stary 2010-06-05, 21:17   #430
agaagna
Przyczajenie

Dot.: Jak ciekawie upiąć zasłony?

http://www.ado-international.pl/site...esnie&catid=34

proszę dziewczęta jakby co- mam w zanadrzu o niebo więcej
Pozdrawiam i służę fachową radą jakby co"

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Wute, myślę że pomysł bezbłędny. Warto było by na panele przeznaczyć stylową tkaninę, względnie tkaninę ze stylowym ornamentem- ale takim ciut ciut glamour. Świetnie komponuje się z meblami stylowymi, a zarazem łączy styl klasyczny z nowoczesnym. Tzw. makarony, które wymieniłaś- dla mnie mają świetny efekt, ale tylko jako oryginalny wyrób. Fakt droższy, ale efekt murowany na stronce Ado- sklep on-line czy jakos tak, mozna taki wiem zakupic.Albo w sklepie w Twoim mieście, gdzie sprzedaja oryginalne produkty ADO.
Pozdrawiam,
zelwka
agaagna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 19:33   #431
nana74j
Przyczajenie

witam wszystkie forumowiczki szukam jakiejś propozycji do okna do łazienki ,okno jest duże jak w pokoju , czekam na wasze propozycje z góry dziękuje.
nana74j jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-25, 23:33   #432
sunshain
Wtajemniczenie

poszukiwane nici bezbarwne/przezroczyste super cienkie - widział ktos na allegro

(podobno sa takie w IKEA)

potrzebne do https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=443217

dzięki
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-26, 14:57   #433
DomoweTekstylia
Przyczajenie

U mnie w łazience nie ma żadnych karniszy i zasłon ani firanek. Mamy ozdobną roletę, ale nie zwijaną, tylko taką składaną w grubą harmonijkę.
DomoweTekstylia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 01:22   #434
aniacozamotylamigania
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez iza251 Pokaż wiadomość
Kupiłam taki materiał na zasłonki:
http://www.allegro.pl/item917671132_..._krem_hit.html

Doradzcie mi jaką taśmę marszczącą wszyć?To jest jeden kawałek o szerokości 150 cm a ja będę ją jeszcze dzieliła na 2 to wyjdą dwa kawałki po 0,75 m czyli dosyć wąskie.Chciałam zrobić na przelotkach,ale chyba jest za mały kawałek...

Jeśli już chcesz zrobić z tego 2 zasłony, to nie marszcz ich. załóż boki po 5 cm i powieś na prosto w postaci paneli japońskich. Jeśli zmarszczysz, to będziesz miała tylko 2 liche płóweczki. Tkanina jest dość dekoracyjna, więc nie będzie wyglądała za skromnie na panelach. Jeśli starczy i na długość, to mozesz też pozaszywać fałdki jakby to była roleta rzymska. Tylko broń boże nie marszcz. jak zrobisz na przelotkach to ci wyjdą dosłownie po 2 fałdki, a jak będziesz chciała zrobić więcej to ci się dół nie będzie układał. Wiem co mówię, od kilku lat siedzę w branży firankowej a i dodatkowo mam dyplom a zachitektury wnętrz, więc można mi zaufać na słowo.

---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ----------

Cytat:
Napisane przez kalija Pokaż wiadomość
Jeżeli chcesz coś delikatnego to kup tylko makaony na całe okno. Jeśli będzie za mało, dokupisz zasłonki. Całkiem niezłym rozwiązaniem są też panele japońskie właśnie z makaronami. Są na płasko i nie zabierają przestrzeni. Możesz sobie pooglądać jak wygląda takie połączenie:
http://www.dekopolis.pl/product.php?id_product=75
http://www.dekopolis.pl/product.php?id_product=72
http://www.dekopolis.pl/product.php?id_product=76
aniacozamotylamigania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-28, 15:57   #435
Niusia69
Przyczajenie

Witam,
po raz pierwszy odzywam się na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Muszę zrobić coś z oknami w moim nowym domu. Ponieważ na całym parterze mam otwartą przestrzeń, więc wszystkie okna muszą być w jednym stylu. Potrzebuję zasłonki, bo z firanami wiem co i jak.
Jak wyliczyć szerokość zasłonek do np. drzwi tarasowych 220 cm? Czy 1:1, czy więcej czy mniej?
Zasłonki mają pełnić raczej funkcję dekoracyjną niż praktyczną, bo i tak założymy rolety, a poza tym mieszkamy poza miastem.
Po głowie chodzą mi zasłonki na szelkach lub przelotkach.
Niusia69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-30, 18:11   #436
aluska81
Przyczajenie

Witam Was serecznie! mam do Was ogromną prośbę, a mianowicie mam pomalowany sypialnie w kolorze Wrzosu i coś w stylu ecri które wpada bardziej pod delikatny kolor różu! a problem mój jest taki że nie wiem jakie kolory zasłon by mi pasowały! podoba mi się jeden wzór ale nie pasuje mi zielony w nich i nie wiem własnie jaki inny kolor dac, może Wy mi pomożecie???!!!POZDRAWIAM
aluska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-05, 16:42   #437
millia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aluska81 Pokaż wiadomość
Witam Was serecznie! mam do Was ogromną prośbę, a mianowicie mam pomalowany sypialnie w kolorze Wrzosu i coś w stylu ecri które wpada bardziej pod delikatny kolor różu! a problem mój jest taki że nie wiem jakie kolory zasłon by mi pasowały! podoba mi się jeden wzór ale nie pasuje mi zielony w nich i nie wiem własnie jaki inny kolor dac, może Wy mi pomożecie???!!!POZDRAWIAM
Przy różowym, wrzosowym i ecri z pewnością ładnie wyglądałby czekoladowy brąz, fiolet, śliwka. Oczywiście wtedy firanki powinny być jasne (np. podobne do tego ecri), aby nie zrobiło się zbyt ponuro w pokoju. Natomiast ciemne zasłony mają jeszcze jedną zaletę - zacieniają wnętrze kiedy nie chcemy, aby było w nim jasno. Dla osób, którym trudno się zasypia w jasnych wnętrzach lub razi poranne światło jest to idealne rozwiązanie.
millia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-06, 22:03   #438
Asia1007
Przyczajenie

Witam. Może mi też pomożecie. W kuchni w wykuszu muszę zawiesić po bokach dwie zaslony i nie będą one tylko do ozdoby - mają zasłaniać całe okno ( razem około 3 m). Ile mam ich kupić tzn. czy więcej niż szerokość zasłanianego okna ? Jak je uszyć ?
Asia1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-10, 09:40   #439
kamilka
Zadomowienie

a macie może jakieś zdjęcia wielkich okien?
Mam salon o kształcie 1/4 koła. Cały łuk jest oszklony i pojęcia nie mam co z nim zrobić. Napewno muszę zamontować rolety, bo wszystko widać z zewnątrz. A dalej? nie mam kompletnie pomysłu...
kamilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 18:50   #440
aluska81
Przyczajenie

witam Was mam do Was pytanie czy nie wiecie co to za materiał tych zasłonek
Stary 2010-08-11, 19:00   #441
jola2243
Zakorzenienie

Mnie się wydaje, że woal, ale mogę się mylić

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-11, 19:28   #442
aluska81
Przyczajenie

mi nie pasuje to na woal bo jest chyba za szorstkie i świcące a woal jak dla mnie takiego nie ma wyglądu
Stary 2010-08-12, 21:40   #443
klaudetka
Wtajemniczenie

Dziewczyny czy w sklepach stacjonarnych znajdę godne uwagi rolety rzymskie?? Przez internet nigdy jakoś nie byłam pewna, wole oglądnąć bo pewnie nie da się zwrócić.
W wątku 'metamorfoz pokojowych' wrzuciłam zdjęcia naszego pokoju i właśnie szukamy jakiś zasłonek tego typu.
Może macie jakiś pomysł
klaudetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-15, 10:58   #444
agata_ja3
Raczkowanie

Witajcie !
Ja z taką nietypową sprawą....Wiem,że szyjecie firany i nie tylko i na pewno zostają Wam jakieś niepotrzebne skrawki materiału (metr niekiedy pół)-chętnie takie odkupię od Was lub kupię coś w zamian np. igły,taśmę,lamówkę ...itp.Potrzebuje takie odpadki ponieważ chciałabym coś pokombinować na okna do altanki (są niewielkich wymiarów).
Jeżeli ktoś ma,a chciałby się tego pozbyć proszę na pw.
pozdrawiam serdecznie
agata_ja3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-20, 13:16   #445
monisssssssss89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aluska81 Pokaż wiadomość
witam Was mam do Was pytanie czy nie wiecie co to za materiał tych zasłonek
to jest organza. Mam identyczny kolor Kupiłam na allegro tanio razem z obszyciem.

monisssssssss89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-22, 21:44   #446
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Cytat:
Napisane przez wiciaa Pokaż wiadomość
Witam,
Ja mogę polecić fajny pomysł na zasłony, kotary...
Na allegro dostępny jest fajny materiał na metry... mięciutki, lejący się sztruks. Nie taki typowy jak znamy np ze sztruksowych spodni tylko na prawdę cienki i przyjemny w dotytku. Myślę, że bardzo dobrze nadaje sie na zasłony.
Kochana ale to jest autoreklama, a na wizazu reklama jest platna
Stary 2010-09-28, 21:32   #447
Rowanberry tree
Raczkowanie

Hej,

ja z kolei szukam inspiracji okiennych, jeśli macie jakieś zdjęcia w podobnym stylu to z chęcią zerknę
Stary 2010-10-01, 09:13   #448
kalinkap13
Rozeznanie

hej
moze Wy mi pomozecie
jestesmy z narzeczonym (za tydzien mezem) blisko konca remontu-na poddaszu, wsio ogolnie ogarnelam ale nie mam pomyslu na firanki/zaslonki w dwoch pokojach (w sypialnie mam bo remontowalam rok temu). Problemu by nie bylo gdyby okna byly"proste", a sa niestety skosne..zdjec niestety nie mam (pisze z pracy) ale mniej wygladaja tj.w zalacznikach.
Macie moze jakies pomysly co moznaby upiac i jak??? Firanki/zaslonki beda na szynie (inaczej nie moze byc)

ps. znalazlam cos stare zdjecia ktore kiedys wrzucalam na wizaz nie kierujcie sie wystrojem bo jestem po remoncie i wsio wygloada inaczej

nasze dwa szczęścia - Filipek i Fabianek

Edytowane przez kalinkap13
Czas edycji: 2010-10-01 o 10:43
kalinkap13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-13, 14:56   #449
rooddah
Przyczajenie

hej!
mnie się strasznie podoba pomysł na zdj nr 2, str 1, post 5 (Sarenki). Uważam, że kapitalnie to wygląda a i praktyczne jest bo ściągane (z tego co widać); bo wiele paneli okiennych jest po prostu wiszących, bez możliwości zwijania. Tylko nie spotkałam się z takimi myślicie, że są dostępne bez problemu w sklepach z tekstyliami czy meblowo-budowlanych?
Stary 2010-11-05, 08:25   #450
brandia
Raczkowanie

GG do brandia

Dziewczyny, a ja mam pytanie, bo zupełnie się na tym nie znam... Jaka jest zasada upinania firan kopertowych (takie 3 ząbki) ? Chodzi mi o ich długość - czy te ich zewnętrzne boczki powinny sięgać parapetu, czy mogą być krótsze ? Ten środkowy ząbek jest zazwyczaj krótszy (u mnie też by był), ale co z tymi po bokach ?
Chciałabym mieć takie firanki w kuchni, a wiadomo - okno kuchenne czasem jest wykorzystywane, żeby coś tam postawić. Ja też tak robię. Myślę więc, że byłoby to praktyczne. Ale z kolei żeby głupio nie wyglądało :/
Ale wszędzie na zdjęciach z takimi firanami widziałam, że sięgają one do parapetu. Pani szyjąca te firany powiedziała mi, że to rzecz gustu - mogą być też krótsze, ale ja nie chciałabym się zbłaźnić wieszając za krótkie firanki...
Proszę o radę...
brandia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości