|
|
#421 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Cytat:
A to to wysoko to rzeczywiście liść
|
|
|
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
Oczko to takie zgrubienie na łodydze. Na zdjęciu trochę mało widać, ale zaznaczyłam te najwyraźniejsze oczka.
A co do ucinania przekwitniętego pędu. Są różne teorie, niektórzy właśnie odcinają nad trzecim oczkiem od dołu, niektórzy całą łodygę, a niektórzy zostawiają łodygi w spokoju. Storczyk jak będzie "chciał" to sam pozbędzie się łodygi ( łodyga uschnie) a w jej miejsce wyrośnie nowa.
|
|
|
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
dot. tego dodtakopwego liścia:
Cytat:
Przeraziły mnie te robaki, Nie sprawdzałam u swojego czy je ma czy nie Jedna cenna uwaga, jaką słyszałam, i z doświadczenia rodzinki wychwyciłam. Storczyki kwitną jak głupie, gdy są właśnie w przezroczystych doniczkach Włąsnie planuję zakup szklanej osłonki Bo póki co musiał stanąć w zwyłej, bo mi się przechylał łobuz! ![]() Wkleję swojego wieczorkiem. ps. Czy to normalne, że korzenie powietrzne usychają? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
|
pięknyyyy !
Z tą wilgotnością... wsytarczy, że na spodek/kubek/cokolwiek obok naleję wody? A jeśli to nie pomoże?
|
|
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Można też zraszać co jakiś czas zwykłym spryskiwaczem. A do podnoszenia wilgotności powietrza najlepsze są tace z keramzytem. Tace dlatego, bo zwiększa się powierzchnia parowania, ale warto też popróbować swoimi własnymi sposobami
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
Postawię najpierw cos z wodą, i zacznę pryskać
![]() załączam fotki mojego storczyka, plus fotka tych schnących korzeni powietrznych Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2008-06-10 o 17:21 |
|
|
|
#428 |
|
Rozeznanie
|
ja trzymam w wodzie bez przerwy i wszystkie rosna i kwitna. nawet ten z allegro, wyhodowany metoda in vitro. tu ma jeden lisc, a w tej chwili juz trzy - wielkosci najmniejszego paznokcia
ile lat zaczekac trzeba na ped i kwitnienie?FRIDO,W JAKIM PROGRAMIE "OBRABIASZ"ZDJECIA? )
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
Photoshop CS.
|
|
|
|
#430 |
|
na drugie mam Irena
|
do incognito girl nawożenie raz w miesiącu to według mnie za dużo ja nawoże raz na 3 mies
|
#431 |
|
Rozeznanie
|
platynko - gdzieś czytałam że od 2 do 3 lat
![]() Śliczne są te wasze storczyki Jak będę mogła to pokaże korzenie ciapka bo coś mi się zdaje że są jakieś żółtawe![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#432 |
|
Rozeznanie
|
to sobie poczekam
) ja nie mam cierpliwosci... a tak mnie ciekawi jego kolor... dziewczyny,mam dwa pytania: 1) dlaczego storczyki kwiaciarniane tak sie roznia do tych z marketow? i jedrnoscia, i wielkoscia... ; 2)czy na wystawach storczykow jest tez sprzedaz?a gdzie sa takie wystawy? ja choruje na jeszcze kilka, ale takich, jak te nasze z Obi, Frido
|
|
#433 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1. moim zdaniem te z kwiaciarni są dostarczane w o wiele lepszych warunkach niż te z marketów... w kwiaciarni widać, że są zadbane i zdrowe aż chce je się kupić, a te z marketów, przewożone bardzo długo i to pewnie z innymi roślinami dostają chorób czy robaków jak było w moim przypadku... co do ceny jednak te z marketów są tańsze i coś da się zawsze z nimi zrobić a nawet doprowadzić je do porządku, jeśli któryś by ci się spodobał i był właśnie z marketu, zdrowy i piękny to bym na twoim miejscu kupiła i wymieniła korę - zadziałało w moim przypadku wszystkie są piękne tyle że nie wiem co z korzeniami ciapka bo chyba na początku już był przelany w markecie;( 2. co do wystaw wiem nie wiele słyszałam o jakiś targach roślinnych to może tam daje się coś kupić? wystawy to raczej pokazanie swoich okazów chyba że dogadałabyś się z jakimś hodowcą co do wystaw byś musiała poszukać w necie;P
|
|
|
|
|
#434 |
|
Rozeznanie
|
dzieki, Adelo
ja mam z kwiaciarni tylko jeden, wlasnie niedlugo rozwinie swoje paki,a ma ich chyba 8. to ten, o ktory pytalam, wypuscil zielony pypec, a ja nie wiem, czy to ped,czy korzen...
|
|
#435 |
|
Rozeznanie
|
nie ma za co;*
czas okaże czy to korzeń czy łodyżka ![]() ja mam 2 z kwiaciarni tego nietopowego i miniaturkę;P oba wspaniałe
|
|
|
|
#436 |
|
Rozeznanie
|
a co to znaczy miniaturka?
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
platynka80 wydaje m się, że to taki, który ma dużo drobnych kwiatów, i niewlielki rośnie na wysokość.
Teściowa dostała takiego od teścia, jest zachwycqjący! A co do wystaw... w centrach ogrodniczych mają duży wybór storczyków i podejrzewam, że za ciut mniejsze pieniążki niż w kwiaciarni. |
|
|
|
#438 |
|
Rozeznanie
|
u mnie miniaturka oznacza falka który jest po prostu kopią dużego pod względem kwiatów, ale osiąga niską wysokość mój ma zaledwie 15 czy 20cm
na stronie 7 bodajże pokazywałam go taki biały;P
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#440 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny, w obi od dzis storczyki po 25, 30 i 35 zl, tylko falki,ale mnostwo!
Edytowane przez platynka80 Czas edycji: 2008-06-11 o 21:38 |
|
|
|
#441 |
|
Rozeznanie
|
to moze sie wybiore do obi
)w moim jednym storczyku jeden lisc stal sie zółty wczoraj taki nie byl .. ;(w sumie tak sie zastanawiam...mam jedna lodyge...na samej gorze byly kiedys kwiaty , ale opadly...nie obcielam i troche nizek z oczek zaczely wypuszczac nowe pedy kwiatowe...ale wczoraj zauwazylam , że gorna czesc lodyi zaczyna jakby usychac....co mam zrobic? mam nadzieje ze caly ped mi nie uschnie .. on cos chyba mi marnieje ;(
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
Poczekaj. Usychanie może się zatrzymać, a wtedy tnij na krawędzi zielonego.
Ja dzisiaj też się wybiorę do Obi. |
|
|
|
#443 |
|
Rozeznanie
|
myślisz ze uschnie tylko do 'oczka"? mnie sie wydaje ze nizej tez troche zaczyna sie marszczyc
![]() ... a paczki rosna i rosna....co to za kwiatek liście usychaja..lodyga usycha...a nizej nowe pedy z nowymi pakami....musze namowic mame na obi ![]() jeszcze małe pytanko.....jak utne na krawędzi..to mam czymś jeszcze posmarować/posypać? słyszałam cos o wazelinie albo węglu czy cynamonie.... |
|
|
|
#444 |
|
Zakorzenienie
|
Węgiel lub cynamon to w przypadku liści lub korzeni. Kiedy ucinasz suchy pęd nie trzeba zasypywać, chyba że masz pod ręką to wtedy czemu nie?
Tak mi się wydaje, że uschnie tylko do oczka, jeżeli od tego oczka idzie odgałęzienie. A roślina pozbywa się pędu na którym nie będzie już kwitnienia. Jeżeli na drugim pędzie sa pąki które się rozwijają to pęd tak szybko nie uschnie
|
|
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
tak oftopowo zapytam
![]() frida110 jaki masz aparat ?
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
starą cyfrówkę Kodak ( ma już z 5 lat)
|
|
|
|
#447 |
|
Rozeznanie
|
co do aparatu to ja tez mam kodaka..od..4 lat
) a moj nie robi takich ladnych zdjec
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
Mój też nie zawsze robi ładne zdjęcia. A te okienne to kwestia przede wszystkim światła (poranne słońce, nie za mocne, które podkreśla kolory, ale ich nie spala), a potem program do obróbki zdjęć.
|
|
|
|
#449 |
|
Rozeznanie
|
frido,ja zainstalowałam ten program, o którym pisałaś. w ogóle go nie rozumiem, bo on trudny.
JAK ZAKUPY W OBI? MACIE COS NOWEGO???
|
|
#450 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do Obi dopiero jutro, bo dzisiaj ostatnie zajęcia z angielskiego i mecz. Polska Gola!!!!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:05.

nie bój się eksperymentować, ale też rób to z umiarem

Bo póki co musiał stanąć w zwyłej, bo mi się przechylał łobuz!