Praca magisterska - dyskusja - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-19, 10:21   #421
ewula83
Rozeznanie

Dot.: Praca magisterska - dyskusja

Nie wiem,jak u was jest,ale jam mam promotora bardzo ostrego.Ostatnio gdy oddawał mi poprawiony rozdział,to dał mi do zrozumienia co ja robie na tych studiach,dosłownie "nawrzeszczał"na mnie przy całej grupie......Bardzo mnie to zniechęciło do pisania pracy mgr....
ewula83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 10:29   #422
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewula83 Pokaż wiadomość
Nie wiem,jak u was jest,ale jam mam promotora bardzo ostrego.Ostatnio gdy oddawał mi poprawiony rozdział,to dał mi do zrozumienia co ja robie na tych studiach,dosłownie "nawrzeszczał"na mnie przy całej grupie......Bardzo mnie to zniechęciło do pisania pracy mgr....
Ludzie są różni. Moja promotorka nie wrzeszczy na mnie, ale bardzo dużo wymaga i do tego wiem, że mogę na nią liczyć.

Pozostaje mi tylko napisać, żebyś się tym nie przejmowała, bo zachowania promotora nie zmienisz.
Stary 2008-02-19, 12:09   #423
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewula83 Pokaż wiadomość
Nie dziwię się, że Cię to demobilizuje...
Ja mam dwie promotorki (piszę dwie prace), jedna jest bardzo miła i bardzo...pasywna:rolleyes :Sprawdza tylko błędy ortograficzne, interpunkcyjne i przypisy Zero merytorycznego komentarza, nawet jak się jej zadaje pytanie, to trudno doczekać się konkretnej odpowiedzi.

Drugiej się trochę boję - absolutny autorytet i cięty język... Ale bardzo ją cenię, to konkretna, myśląca o studentach babka, zawsze cenne rady, bardzo szczegółowo analizuje prace

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
ja ostatnio wysłałam dwa niekompletne rozdziały, mam nadzieję że uwag będzie dużo, bo mam mnóstwo wątpliwości. między innymi dotyczących cytowania. ja na razie po prstu wstawiałam cytacik (a bylo ich dużo) i w nawiasie autor, tytuł, wydawnictwo...nie wiedziałam że strony tez trzeba
najwyżej powpisuję jakiekolwiek
Strony trzeba (chyba, że masz jakiś określony przez promotora inny system robienia przypisów).
Też się kiedyś nacięłam - potem musiałam się natrudzić, żeby znaleźć te numery stron z kilku pozycji:-(
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 16:21   #424
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

o matko wiecie co?? dzis nam promotorka powiedziała, ze do swiąt trzeba juz oddac cała prace magisterską do sprawdzenia.

A mam pytanko: czy wy tez metodologie musicie pisac tylko wg jednego autora?? ja pisalam jak mi pasowało a teraz musze zmienic jesli macie np. metody wg pilcha to i cele, wzskaxniki, problemy hipotezy itp tez musza byc wg niego,.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-19, 18:38   #425
asia_z
Zakorzenienie

oo jaaaa, ja bym się pocięła jakbym do świąt miała oddać całą pracę. mam na razie książki i plan pracy i to jeszcze niezatwierdzony, bo promotor na wakacjach i zero motywacji do dalszej pracy. ale jak już się dogadam z promotorem, to myśle że pójdzie już jako.

edit: a wiecie może, czy są jakieś standardy odnośnie ilości rozdziałów ?? bo moja praca będzie raczej teoretyczna, na część praktyczną będę pisać aplikację w c++. (studiuję infę). i nie wiem co i jak, jak to wszystko rozplanować. bo teorii mam sporo
Stary 2008-02-21, 09:31   #426
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

o 11 zaczynam moja prace z pracą magisterską pamięcie ,ze obiecałam od dzis sie za nia zabrac moze do swiat sie wyrobie

Stary 2008-02-21, 09:41   #427
pola_m
Wtajemniczenie

Madzialenka masz jeszcze 20 min

a ja wlasnie dostalam pierwsze uwagi od promotorki i ze za malo przeczytalam na ten temat chociaz jestem we Francji i mam dostep do wielu ksiazek...no niby tak,ale szczerze jest mi trudno cokolwiek znalezc...

kurde dolek mnie dopadl okropny, nie czuje tej pracy nie wiem ogolnie jak to pisac,co czytac, jak szukac i gdzie szukac...bleee

szkoda,bo temat fajny, sama sobie wymyslilam i nie powinno byc tak trudno powinnam miec wiecej entuzjazmu do niego. nie wiem co sie dzieje. musze jakos sie zmotywowac, wziac w garsc echech
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 09:44   #428
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

no tak, jeszcze troche czasu mam.

a ja mam pytanie: po podobno trzeba miec tylko 30 linijek tekstu (czy w tym i przypisy sie licza??)

Stary 2008-02-21, 15:33   #429
emi_lka
Zakorzenienie

Madzialenka, działasz?
Ja wciąż nie uporałam się z projektem...może dziś mi się uda skończyć. Już mi to ciąży!
Pola - nie załamuj się, i nie demobilizuj! Najważniejsze, że pierwsze koty za płoty, wiesz jakich błędów unikać... Co do szukania materiałów, to ciężka sprawa...może oprócz tradycyjnej metody - katalog autorski, tematyczny, słowo kluczowe..., przejrzyj jakieś czasopisma literackie z roczników, w których Schmitt (bo o nim piszesz chyba, z tego co pamiętam) publikował jakieś powieści... Może też warto zajrzeć do słownika motywów literackich (francuskiego) itp?

Trzymam kciuki!
Stary 2008-02-21, 16:06   #430
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

oj tak działam, tzn działałam rano 3 godzinki.. moze jeszcze potem do tego przysiąde ale i tak dzis swoja dawkę wyrobiłam

Stary 2008-02-22, 08:44   #431
emi_lka
Zakorzenienie

Wczoraj skończyłam projekt po północy...więc dziś jest TEN magiczny dzień, gdy zasiądę do pisania - choćby na trochę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-22, 08:48   #432
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

ja zaczynam dzis tez o 11 teraz jeszcze odpoczne

Stary 2008-02-22, 08:57   #433
pola_m
Wtajemniczenie

no to powodzenia dziewczyny!!

a ja po wczorajszym dołku wzięłam się w garść, rozplanowałam czas co kiedy robię no i zobaczymy jak to będzie.

emi_lka, dzięki za pomysły, na pewno skorzystam chociaż już część wykorzystałam... poza tym spróbuje jeszcze w bibliotekach uniwersyteckich.
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-22, 10:02   #434
Jolie2601
Zakorzenienie

Witajcie
Ja też jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej. Z części teaoretycznej mam już 3 rozdziały (na 4). Dopiero od przyszłego tygodnia zacznę badania w lab. Była awaria sprzętu, niestety go nie naprawią (nie ma na to kasy) więc promotor zmienia mi temat. Tak konkretniej to zmienia mi metale, które mam zanalizować (miałam analizować frakcje tytanowców w popiołach przem. i ich formy mobilne). Dlatego czekam z napisaniem ostatniego rodziału teoretycznego. Pracy w lab mam na szczęście niewiele. Myślę, ze do końca marca spokojnie uda mi się skończyć badania i je spisać. Trzymam za Was kciuki. Damy radę
Na szczęście promotora mam rewelacyjnego, bardzo pomocny, wyrozumiały i niestety flegmatyczny, ale jest ok.
Pozdrawiam
Kaśka
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-22, 10:42   #435
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
Witajcie
Ja też jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej.
No to już z górki!Fajnie!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-22, 11:50   #436
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
No to już z górki!Fajnie!
No w końcu z górki Studiowanie bywa nawet przyjemne, ale dobrze, że ma się to już praktycznie za sobą. Koniec sesji, koniec stresów i wypadajcych wlosów
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-02-22, 11:52   #437
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
No w końcu z górki Studiowanie bywa nawet przyjemne, ale dobrze, że ma się to już praktycznie za sobą. Koniec sesji, koniec stresów i wypadajcych wlosów
a dlaczego u ciebie to była juz sotatnia sesja?? a sesja letnia?? ja mam teraz bardzo cięzki semstr (ostatni juz)... masakra jakie cięzkie przedmioty (a prowadzący jeszcze gorsi) a myslałam ze sotatni semestr to bedzie juz tylko lajcik

Stary 2008-02-22, 12:04   #438
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

aaa dziewczyny mam problem, chodzi o analize danych (nie wiem jak bedzie przejrzyscie wyglądało, wiec wszelkie rady mi sie przydadzą )
a wiec zrobiłam tabelke z budżetem czas dziennego dzieci (77 osób) ma ona 4 dane: odrabianie lekcji, szkoła. sen i czas wolny. Promotorka kazala mi to przedstawic na podstwie wykresów ze względu na klasę (2,4 6 klasa) i ze wzgledu na płec i teraz mam 2 propozycje - powedź która by byla lepsza

1. wykres kołowy
klasa 2 (i wklejam wykres z 4 danymi - oczywiscie licze ich sredną), potem obok wykres klasy 4 i klasy 6 (tak sama z płcia)

2. wykres słupkowy
tu tez licze srednią ale przedstwiam to inaczej czyli na jednym wykresie daje od razu 3 klasy tylko analizuje po jednym czynniki np. sen: i 3 słupki leca(bo 3 klasy są), potem czas wolny w nastepnym wykresie i 3 slupki do tego z klasami . czyli mam 4 wykresy bo 4 dane są

i co jes lepsze?? mam nadzieje, ze mnie rozumiecie

Stary 2008-02-22, 12:10   #439
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
a dlaczego u ciebie to była juz sotatnia sesja?? a sesja letnia?? ja mam teraz bardzo cięzki semstr (ostatni juz)... masakra jakie cięzkie przedmioty (a prowadzący jeszcze gorsi) a myslałam ze sotatni semestr to bedzie juz tylko lajcik
Ja mam 9 sesji. Ostatni semestr poświęcony jest na badania i pisanie pracy. Program studiów jest tak ułożony, że wszystkie przedmioty są "ściśnięte" w te 9 semestrów, ponieważ badania do pracy (zależnie od tematu) mogą zająć nawet 3-4 miesiace codziennego, kilkugodzinnego siedzenia w laboratorium. Ja na szczęście mam temat, który nie wymaga tyle pracy w lab.

edit: co do wykresów to może dać obie formy? najpierw przedstawiasz dane, a potem robisz porównanie i dodajesz jakiś komentarz, bo zapewne jest tak, ze im wyższa klasa tym więcej obowiazków szkolnych a mniej czasu wolngo etc.
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-22, 12:12   #440
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam 9 sesji. Ostatni semestr poświęcony jest na badania i pisanie pracy. Program studiów jest tak ułożony, że wszystkie przedmioty są "ściśnięte" w te 9 semestrów, ponieważ badania do pracy (zależnie od tematu) mogą zająć nawet 3-4 miesiace codziennego, kilkugodzinnego siedzenia w laboratorium. Ja na szczęście mam temat, który nie wymaga tyle pracy w lab.
kurcze to fajnie, mi teraz w ostatnim semstrze dowalili tyle zajęc i tak cięzkich ze nie wiem czy to nie bedzie jeden z najcięzkich semestrów

Stary 2008-02-22, 12:20   #441
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:

edit: co do wykresów to może dać obie formy? najpierw przedstawiasz dane, a potem robisz porównanie i dodajesz jakiś komentarz, bo zapewne jest tak, ze im wyższa klasa tym więcej obowiazków szkolnych a mniej czasu wolngo etc.
ja mam te dane w tabeli teraz wszytskie zrobione dla kazdego dziecka oddzielnie zrobione, ale kobietka kazała zlikwidowac tabele i przedsawic na przykladzie wykresów z podziałem na klasy i płec. i nie wiem który wykres by był czytelniejszy z tych co pokazalam. a nie chce dawac 2 wersjii bo w sumie po co?? przeciez dane beda te same.

Stary 2008-02-22, 12:20   #442
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze to fajnie, mi teraz w ostatnim semstrze dowalili tyle zajęc i tak cięzkich ze nie wiem czy to nie bedzie jeden z najcięzkich semestrów
Dasz radę już tyle seji masz za sobą, że jesteś wprawiona w bojach. Poza tym o ostatni rok. U mnie niektórzy prowadzący otwarcie mówili, że piątego roku to się z zasady nie gnębi. No i jak mówili, tak robli. Semestr było obfity w zajecia i wymagał sporo pracy, ale jak przyszło do zaliczeń i egz nie było tak źle. Co też potwierdza moja średnia, w życiu tak wysokiej nie miałam. Zawsze 4,0-4,3 a teraz 4,95, sama jestem w szoku.

Edit: niby tak, ale może warto zrobić porównanie i omówić jak się zmieniają dane wraz z nr. klasy, bądź też płcią. O ile się zmieniają. Że np. dziewczynki poświęcają więcej czasu na naukę niż człopcy (o ile takjest), bdź też, że im wyższa klasa tym więcej tej nauki a mniej czasu wolnego czy cuś. No ale to tylko taka moja sugestia, wydaje mi się, ze to może być ciekawe. A jeśli chcesz tylo jeden rodzaj to obstawiała bym pierwszy rodzaj. Ale swoją drogą promotorka dziwna, u mnie wykres bez tabeli by nie przeszedł.
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-02-22, 12:22   #443
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

oby i u nas tak było i gratuluję sredniej

Stary 2008-02-22, 12:25   #444
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
oby i u nas tak było i gratuluję sredniej
Będzie i dziękuję
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-02-22, 12:34   #445
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:

Edit: niby tak, ale może warto zrobić porównanie i omówić jak się zmieniają dane wraz z nr. klasy, bądź też płcią. O ile się zmieniają. Że np. dziewczynki poświęcają więcej czasu na naukę niż człopcy (o ile takjest), bdź też, że im wyższa klasa tym więcej tej nauki a mniej czasu wolnego czy cuś. No ale to tylko taka moja sugestia, wydaje mi się, ze to może być ciekawe. A jeśli chcesz tylo jeden rodzaj to obstawiała bym pierwszy rodzaj. Ale swoją drogą promotorka dziwna, u mnie wykres bez tabeli by nie przeszedł.
no a mi własnie kazała zamienic tabelke (bo powiedziala, ze to bedzie tabelka robocza tak tylko dla mnie) i zamiescic wykresy.
oczywscie ze wsyztsko sie tu zmienia wraz z wiekiem i to chce przdsawic, nie wiem tylko, czy lepiej w jednym wykresie (kolowym)analizowac jedna klasa przedstawiając jej budzet czasu dziennego i tak 3 wykresy zrobic (bo 3 klasy) i potem ich analiza czy zrobic wykresy słubkowe (wtedy 4 wykresy) i w każdym analizowac wszytskie 3 klasy ale biorąc pod uwage inny czynnik czyli np sen i 3 słupki jak to jest w kazdej klasie, potem nauka i 3 słupki itd. nie wiem co jest bardziej przejzyste potem dla innej osoby co to bedzie czytała

Stary 2008-02-22, 16:22   #446
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
.... czy lepiej w jednym wykresie (kolowym)analizowac jedna klasa przedstawiając jej budzet czasu dziennego i tak 3 wykresy zrobic (bo 3 klasy) i potem ich analiza czy zrobic wykresy słubkowe (wtedy 4 wykresy) i w każdym analizowac wszytskie 3 klasy ale biorąc pod uwage inny czynnik czyli np sen i 3 słupki jak to jest w kazdej klasie, potem nauka i 3 słupki itd. nie wiem co jest bardziej przejzyste potem dla innej osoby co to bedzie czytała
Ja osobiście jestem za dużymi, wyraźnymi i kolorowymi wykresami kołowymi i sama mam zamiar takie zrobić w jednej z moich prac
Stary 2008-02-23, 15:46   #447
karolinka86
Zakorzenienie

A ja jeszcze mam pytanie co do przypisów - kiedy bierze się słowa w cudzysłów a kiedy nie? W ksiazkach nieraz zrobiony jest przypis, pisze z czego to jest ale cudzysłowia nie ma i czy przypis robie tylko i wylacznie wtedy, gdy dosłownie cytuje jakies slowa??

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-23, 16:24   #448
emi_lka
Zakorzenienie

Przypis robisz:
1.kiedy cytujesz
wtedy zaczynasz przypis od autora
Szymon Hołownia, Tabletki z krzyżykiem. , Kraków 2007, s. 14-15.
(tytuły kursywą)
2.kiedy przytaczasz czyjeś poglądy, wyniki badań
wtedy na początku przypisu stawiasz Por. autor

Por. Michał Głowiński, O intertekstualności, [w „Pamiętnik Literacki” 1986, z.4, s.77.
Stary 2008-02-24, 12:13   #449
karolinka86
Zakorzenienie

Tak, to juz wiem
Ale czy gdy parafrazuje jakis fragment z jednej ksiązki to nie robie przypisu?No zeby bylo widac ze na tym tekscie akurat bazowalam

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 15:58   #450
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Tak, to juz wiem
Ale czy gdy parafrazuje jakis fragment z jednej ksiązki to nie robie przypisu?No zeby bylo widac ze na tym tekscie akurat bazowalam
Wtedy też przypis z por.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości