Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, and U - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji)
Abu Dhabi 24 30,00%
Ajmān 0 0%
Dubai 33 41,25%
Fujairah 1 1,25%
Ras al-Khaimah 0 0%
Sharjah 7 8,75%
Umm al-Quwain 1 1,25%
W innym państwie Middle East 14 17,50%
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-08, 07:28   #421
Eva ID
ForceIsStrongInThisOne...

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Cytat:
Napisane przez Alzaabi Pokaż wiadomość
Witam Wszystkich,
Jestem nowa na tym portalu, z którego znalezienia ogromnie sie cieszę. Szukam dziewczyn, które miałyby ochotę porozmawiać o związkach mieszanych. 2 lata temu ucząc się w Londynie poznałam człopaka - emiratczyka, byliśmy dobrymi znajomymi ze studiów, potem przyjaźń i miłość. Planujemy wspólną przyszłość i mieszkanie oczywiście w Dubaju, a raczej w Sharjah skąd pochodzi. Bardzo chciałabym nawiązać kontakt i porozmawiać z kimś kto jest w takim związku lub z polską żoną emiratczyka. Proszę napiszcie, odezwijcie się czekam z niecierpliwością.
Witaj Alzaabi

Jest wątek na tym Forum: Jestem w związku z obcokrajowcem- część II
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=301004

Tam znajdziesz dziewczyny ze związków mieszanych. Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Cytat:
Napisane przez delfa1987 Pokaż wiadomość
Dziękuje za tytuły

Yasmina Khadra cos czytałam i nie pamiętam jaki był tytuł ale chyba "Zamach" i był to lekarz który opisywał jak jego żona wysadziła siebie i innych ludzi w restauracji.

A chciałabym się dowiedzieć jak to jest teraz w krajach muzułmańskich...czy kobieta może już decydować o sobie sama,niepytając męża o zgode?? Domyślam się , że w Egipcie chyba jest pod tym względem niż np w Arabii Saudyjskiej...
Delfa, podałam Ci te tytuły abyś mogła na spokojnie przyjrzeć się życiu w krajach islamskich.

Jest to kultura zupełnie inna od Europejskiej i należy pamiętać, że różnice w obyczajowości i zachowaniach są naprawdę bardzo duże.

Jeżeli można powiedzieć, że Kultura Europejska wyrosła na bazie Chrześcijaństwa, to Kultura Arabska załamała się pod totalnym wpływem Islamu.

Islam bowiem zabraniał więcej niż pozwalał.

Zasadą podstawową było, że człowiek nie może równać się Bogu, tak więc uważając człowieka jako doskonałość stworzoną przez Boga, nie można było malować portretów ludzi, także wizerunki zwierząt były zabronione.
Polecam książkę tureckiego noblisty - Orhana Pamuka"Nazywam się Czerwień"

Stąd też nie ma w dorobku tych krajów Galerii pełnych obrazów i rzeźb, jedynymi dozwolonymi formami dekoracyjnymi były formy geometryczne, sztuka kaligrafii i elementy roślinne (co do tych oststnich, to również panowały różne opinie na temat ożywionego świata roślin)

W krajach islamskich nie ma odpowiedników Wielkich Malarzy: Picasso, Van Gogh, Monet, Kandinsky a już na pewno kobiet jak Joan Miro.

Podobnie rzecz ma się z Muzyką, na próżno będziemy szukać tutaj kompozytorów jak Chopin, Beethoven, Czajkowski, nikt nie wystawiał oper jak Verdi, czy też Puccini.

Nie było żadnych Galerii, Teatrów, Oper, Filharmonii.... w niektórych tych krajach jest tak po dziś dzień..... zakazana jest wszelka forma "wywyższania się ponad Boga".

Bóg w języku arabskim to Allah, bez względu na religię.

Jeśli chcesz się dowiedzieć o pozycji kobiety w świecie islamu, to przeczytaj koniecznie tę książkę muzułmanki Ayann Ali "Niewierna. Grozili mi, że będę następna..."

Cytat:
Napisane przez kkaja5 Pokaż wiadomość
hej!
Teskno mi juz za Emiratami ale jeszcze dwa miesiace i wracam!!
Wracaj, waracaj
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Nazywam-sie-czerwien_Orhan-Pamuk.jpg (51,8 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Niewierna-Grozili-mi-ze-bede-nastepna_Ali-Ayaan.jpg (17,6 KB, 16 załadowań)

I`m Proud to Be a Christian - Jestem Dumna, że Jestem Chrześcijanką

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-04-08 o 15:58
Eva ID jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-09, 07:39   #422
Eva ID

GG do Eva ID
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Informacja z Polskiej Ambasady w Abu Dhabi:

Cytat:
Informujemy, ze przyjechał do Abu Zabi Prof. dr hab. Andziej Derdziuk, kapłan Kościoła katolickiego z zakonu Braci Mniejszych Kapucynów, ktory to zakon obsługuje kościoły katolickie w ZEA.
Ksiadz Andrzej bedzie przebywal w ZEA do 21 kwietnia.
Jest mozliwosc kontaktu telefonicznego z Ksiedzem pod nr. 0553980473.

Planowany kalendarz spotkań duszpasterskich

ABU ZABI
St. Joseph Cathedra

08 kwietnia godz. 19.30 Small Hall - Spotkanie rekolekcyjne. Pol godziny przed i po spotkaniu, mozliwosc spowiedzi.
11 kwietnia godz. 18.00 w kosciele glownym -SWIECENIE POKARMOW
12 kwietnia godz. 12.00 Small Hall - MSZA WIELKANOCNA
15 kwietnia godz. 19.30 Small Hall - Spotkanie poswiateczne

DUBAJ
St.Mary"s Cathedra

11 kwietnia godz. 17.00 - SWIECENIE POKARMOW
13 kwietnia godz. 20.00 - MSZA WIELKANOCNA
17 kwietnia- Spotkanie poswiateczne - DO POTWIERDZENIA

55 kg
Stary 2009-04-09, 14:19   #423
mariaszaa
Przyczajenie

Hej,
witam wszystkich, jestem w Abu Dhabi od 3 miesiecy i mam wielka nadzieje, ze znajdzie sie ktos chetny na kawe Nie znam tu wiele Polakow i na Swieta Wielkanocne spedze chyba sama. Tak czy owak pozdrowienia z okolic Al Wahda Mall
mariaszaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 13:36   #424
Zuzannaklara
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mariaszaa Pokaż wiadomość
Hej,
witam wszystkich, jestem w Abu Dhabi od 3 miesiecy i mam wielka nadzieje, ze znajdzie sie ktos chetny na kawe Nie znam tu wiele Polakow i na Swieta Wielkanocne spedze chyba sama. Tak czy owak pozdrowienia z okolic Al Wahda Mall
Jeszcze jestem w Polsce, ale już jutro wylatuję do Abu Dhabi. Będę na mszy o 12.00 u Św. Józefa. Potem chętnie się spotkam.
Zuzannaklara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 20:05   #425
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Z okazji Świąt Wielkiej Nocy
życzę Wszystkim zadumy u grobu pustego,

radości ze spotkania Zmartwychwstałego,
pokoju, nadziei, jajka smacznego
Niech się nie zgubi wsród tylu pisanek
Świąt sens prawdziwy - Jezus - Baranek.

كل عام و انتم بخير بمناسبة عيد الفصح
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg easter arabic.jpg (117,9 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: gif Easter 1.gif (38,0 KB, 6 załadowań)

55 kg
Stary 2009-04-15, 07:56   #426
olika128
Raczkowanie

Witam

pamietam ze jest jeden fajny blog pisany przez Polke konwertytke mieszkajaca w AS

http://arabiasaudyjska.blogspot.com/
bardzo ciekawy blog polecam, poza tym na tej stronie sa rowniez odnosniki do innych blogow tyle ze po angielsku
olika128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 20:18   #427
Eva ID

GG do Eva ID
Thumbs up Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

UWAGA ! UWAGA ! UWAGA !

Najnowsza wiadomośc z Dubaju:

News Flash

The financial situation in Dubai is so bad that men are actually having sex with their own wives as a measure for cost cutting.

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-04-15 o 20:21
Stary 2009-04-16, 18:12   #428
895b3627776f1c0f61411a45d6c82d38f1b51b94_6848b9699b8af
Konto usunięte

Cześć dziewczyny, super wątek! przyjemnie się czyta i fajnie jest się dowiedzieć czegoś ciekawego o EA.
Trochę wam zazdroszczę, chciałabym kiedyś mieszkać w jakimś ciepłym kraju, ale z drugiej strony prawa kobiet są koszmarne... wydaje mi się że to porostu kwestia przyzwyczajenia i wyboru... Ale ogólnie to chyba źle nie jest skoro jeszcze tam jesteście? ;d Planujecie być tam już do końca życia? Czy może kiedyś zamierzacie wrócić do PL?

pozdrawiam serdecznie
895b3627776f1c0f61411a45d6c82d38f1b51b94_6848b9699b8af jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 12:26   #429
kkaja5
Raczkowanie

hej
Jesli chodzi o mnie to nie mam zamiaru zostac tu do konca zycia, moze jeszcze przez najblizsze 3 lata tutaj bede.
Zle tutaj nie jest, czasami zdarzaja sie przykre sytuacje ale czesto przytrafiaja sie takie ktore nam to wynagradzaja

www.mywdubaju.blox.pl - blog o życiu młodej pary wśród arabskiej kultury!

www.kkaja5.digart.pl - takie tam moje zdjecia
kkaja5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 19:33   #430
Gule
Przyczajenie

Witajcie Dziewczyny,

strasznie ciesze sie, ze znalazlam to forum

Pod koniec lipca przeprowadzamy się z mezem do Abu Dhabi z racji tego, ze zostal tam oddelegowany przez swoja firme. Przez ostatnie 4 lata mieszkalismy w Turcji w Izmirze skad pochodzi. Orientujecie sie moze jakie sa szanse pracy w zawodzie lektora jezykowego? w turcji uczylam angielskiego i hiszpanskiego.

Teraz jestesmy w Polsce, przyjechalismy tu na miesiac. i juz zaczynam tesknic za turcja ; ) jak na razie ciezko mi przyjac do wiadomosci, ze spedzimy cale 2 lata w Emiratach, ale z Waszych postow przekonuje sie, ze byc moze nie bedzie az tak zle.

Z gory dziekuje za pomoc i serdecznie pozdrawiam
Gule jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-19, 13:33   #431
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Witam serdecznie wszystkie polskie Emiratki!

Mam do was pytanie o zarobki - czy 19 000 dirhamow miesiecznie + mieszkanie od pracodawcy to dobra pensja czy raczej smieszne pieniadze? Ile sie wydaje na jedzenie miesiecznie?
Moj narzeczony co jakis czas dostaje propozycje pracy w EA - jest informatykiem - i zawsze sie zastanawiamy jaka decyzje ewentualnie podjac. Na razie jest na NIE ale wole zebrac jak najwiecej informacji na temat zycia i wydatkow w EA, zeby byc bardziej obiektywna.
Wasze forum mi bardzo juz pomoglo ale co do kosztow zycia nie piszecie zbyt duzo dlatego mam mala prosbe o opowiedzenie troszke o strefie finansow.
Dzieki i pozdrawiam z wiosennego angielskiego Camberley!

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-21, 07:03   #432
olika128
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość

Mam do was pytanie o zarobki - czy 19 000 dirhamow miesiecznie + mieszkanie od pracodawcy to dobra pensja czy raczej smieszne pieniadze? Ile sie wydaje na jedzenie miesiecznie?
Moj narzeczony co jakis czas dostaje propozycje pracy w EA - jest informatykiem - i zawsze sie zastanawiamy jaka decyzje ewentualnie podjac. Na razie jest na NIE ale wole zebrac jak najwiecej informacji na temat zycia i wydatkow w EA, zeby byc bardziej obiektywna.
Wasze forum mi bardzo juz pomoglo ale co do kosztow zycia nie piszecie zbyt duzo dlatego mam mala prosbe o opowiedzenie troszke o strefie finansow.
Hmm teoretycznie 19000 DHS przy kursie do zlotowki, to nie sa zle pieniedze, pod warunkiem ze macie oplacone mieszkanie i nie macie dzieci, bo oplaty za szkole sa koszmarne.
odnosnie jedzenia to z mezem na same zakupy spozywcze wydajemy miesiecznie 2500 DHS, do tego musisz doliczyc wypady do restauracji osobno, tak samo wieksze zakupy typu srodki do czyszcze nia itp itd
A co z ubezpieczeniem i samochodem. Czy jego firma sie tym zajmie?

---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Gule Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny,

strasznie ciesze sie, ze znalazlam to forum

Pod koniec lipca przeprowadzamy się z mezem do Abu Dhabi z racji tego, ze zostal tam oddelegowany przez swoja firme. Przez ostatnie 4 lata mieszkalismy w Turcji w Izmirze skad pochodzi. Orientujecie sie moze jakie sa szanse pracy w zawodzie lektora jezykowego? w turcji uczylam angielskiego i hiszpanskiego.

Teraz jestesmy w Polsce, przyjechalismy tu na miesiac. i juz zaczynam tesknic za turcja ; ) jak na razie ciezko mi przyjac do wiadomosci, ze spedzimy cale 2 lata w Emiratach, ale z Waszych postow przekonuje sie, ze byc moze nie bedzie az tak zle.

Czesc Gule
moj maz tez jest Turkiem, mieszkamy w Dubaju. Dwa lata da sie przezyc, fakt ze do Izmiru Abu Dhabi sie nie umywa, ale tez jest inne, inna kultura no i Emiraty sa raczej nowym panstwem, nie jak Turcja w ktorej co krok to jakis zabytek . Ja osobiscie wole Abu Dhabi niz Dubaj.
Popytaj dokladnie Eva ID ona mieszka w Abu Dhabi i zawsze jest zorientowana co sie dzieje w stolicy.
Moze mimo wszystko uda nam sie kiedys na kawe umowic
Co do pracy to mysle, ze masz szanse, problem tylkow tym, ze nie placa nauczycielom najlepiej
Pozdrawiam
Stary 2009-04-21, 17:28   #433
Gule
Przyczajenie

Olika, dzieki za te kilka slow. W takim razie poczekam na Eve, moze cos jeszcze ciekawego dopowie, licze na to bo wiadomo ze najcenniejsze informacje mozna uzyskac od osob tam miekszajacych. Olika, na pewno bedziemy tez w Dubaju jak juz sie osiedlimy troche w Abu Dhabi, wiec koniecznie bedzie sie trzeba spotkac na kawce Tak tez myslalam, ze zbyt wiele to nauczyciele nie zarabiaja ale wiesz, chodzi tez o to zeby nie siedziec w domu bo chyba zanudzilabym sie sama a nauczanie tam moze byc ciekawym doswiadczeniem Wiec jak cos znajde bede szczesliwa A Ty co robisz w Dubaju? Pozdrawiam serdecznie
Gule jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-22, 10:23   #434
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
Napisane przez olika128 Pokaż wiadomość
Hmm teoretycznie 19000 DHS przy kursie do zlotowki, to nie sa zle pieniedze, pod warunkiem ze macie oplacone mieszkanie i nie macie dzieci, bo oplaty za szkole sa koszmarne.
odnosnie jedzenia to z mezem na same zakupy spozywcze wydajemy miesiecznie 2500 DHS, do tego musisz doliczyc wypady do restauracji osobno, tak samo wieksze zakupy typu srodki do czyszcze nia itp itd
A co z ubezpieczeniem i samochodem. Czy jego firma sie tym zajmie?
Oloka, bardzo dziekuje za info! Mieszkanie ma byc na koszt firmy, tak samo samochod (nie wiem czy tylko kierowca z samochodem w zawozeniu i przywozeniu do pracy czy sam samochod do uzytkowania przez nas kiedy chcemy). Dzieci jeszcze nie mamy ale za rok - jak wszystko dobrze pojdzie - powinnam miec juz brzusio. Ale taki kontrakt nas interesuje tylko na max. 3 lata - nie wiecej, wiec koszty szkoly odpadaja.
Z tej oferty zrezygnowalismy ale gdy pojawi sie kolejna - przemyslimy jeszcze raz bardziej dokladnie.Pozdrawiam!

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-25, 17:29   #435
Eva ID

GG do Eva ID

[1=895b3627776f1c0f61411a4 5d6c82d38f1b51b94_6848b96 99b8af;11912505] Cześć dziewczyny, super wątek! przyjemnie się czyta i fajnie jest się dowiedzieć czegoś ciekawego o EA.
Trochę wam zazdroszczę, chciałabym kiedyś mieszkać w jakimś ciepłym kraju, ale z drugiej strony prawa kobiet są koszmarne... wydaje mi się że to porostu kwestia przyzwyczajenia i wyboru... Ale ogólnie to chyba źle nie jest skoro jeszcze tam jesteście? ;d Planujecie być tam już do końca życia? Czy może kiedyś zamierzacie wrócić do PL?

pozdrawiam serdecznie[/quote]

Witaj Maglulaaa, praktycznie "ciepłych krajów" jest na świecie dość duży wybór, jeśli mówimy o Emiratach, to tak jak wszędzie są plusy i minusy mieszkania w danym kraju.

Emiraty jako kraj muzułmański z prawodastwem Shariatu, jest najłagodniejszy i najbardziej otwarty ze wszystkich krajów basenu Zatoki Perskiej.

Prawa kobiet dotyczą przede wszystkim lokalnej ludności, są jednak pewne prawa, które obowiązują wszystkich, np. zakazane wolne związki, ciąże pozamałżeńskie i zdrady.

Ja nie planowałam przyjazdu tutaj, a jak długo zostanę też nie wiem. Nie kupiłam tutaj mieszkania.

Pozdrawiam ciepło

Cytat:

Witaj Gule, niestety ale możesz mieć problemy w znalezieniu pracy.

Najczęściej zatrudniani są Native Speakers określonego języka, raczej hiszpańskiego niewiele osób się uczy, popularny jest francuski, niemiecki, wiem też o włoskim.

Nie piszę o angielskim, bo ten język to podstawa tutaj.

Gdy już będziesz tu na miejscu, to się zorientujesz. Może się uda.

Dwa lata w Emiratach powinno minąć Ci bardzo szybko, będziesz mieszkać w Abu Dhabi, osobiście bardzo lubię to miasto, jeśli nie będziesz pracować, będziesz mogła spędzać czas na zakupach lub na wiecznych wakacjach, na plaży pod palmami.

Cytat:

Polecam: http://www.ameinfo.com/cgi-bin/cms/page.cgi

Cytat:
Saturday, April 25, 2009

19'000 Utd. Arab Emir. Dirham = 17'581.9 Polish Zloty

19'000 Polish Zloty (PLZ) = 20'532.5 Utd. Arab Emir. Dirham (AED)

Median price = 0.92271 / 0.92536 (bid/ask)
Estimated price based on daily US dollar rates.

Witaj Anessa, jak widzisz wg kursu dzisiejszego 19.000 AED, to nie tak źle.

Tym bardziej, że nie ma podatku, więc to pieniądze "do ręki".

Jeżeli otrzymujesz mieszkanie, to już za niego nie płacisz, jest ono odliczone już wcześniej, dlatego jest 19 tys.

Teraz, coś na temat mieszkania, najlepszy wariant to samodzielna willa lub duży apartament w Centrum::

* kuchnia wyposażona w kuchenkę, dużą lodówkę, pralkę automatyczną i tzw "starter" czyli klika talerzy, sztućców, szklanek, patelni i garnków.

* sypialnie z łóżkiem i szafą

* salon z wypoczynkiem, TV + Satelita

* jadalnia, stół i krzesła

- resztę można sobie samemu z czasem dokupić, pozamieniać, lub też od razu można od pracodwacy otrzymać gotówkę dodatkową na urządzenie domu.

- opłaty za gaz, prąd, wodę... różnie to bywa, ja mam opcję, że nie płacę, więc nie wiem ile to kosztuje... z tego co mi sie kojarzy, to nie są duże kwoty.

- telefon stacjonarny, internet: http://www.etisalat.ae/ opłaty chyba podobne jak w Europie na zasadzie wyboru opcji.

Co do samochodu, to jest on tutaj "The Must Have", albo zapewni go pracodwca, albo da on na to pieniądze, warto o to walczyć.

Bez samochodu tu się nie da żyć po prostu.

Jedzenie nie jest bardzo drogie, niemal wszystko jest sprowadzane z zagranicy, tutejsze są jajka, kurczaki, mleko.

Przykładowe ceny:

Mięso - australijska Pieczeń Wołowa - 1 kg - 21,90 AED
Mięso - Wołowina mielona - 1 kg - 13,90 AED
Mięso - brazylijski Beef Scallop - 1 kg - 24,90 AED

Winogrona australijskie - 1 kg - 7,90 AED
Winogrona indyjskie - 1 kg - 5,00 AED

Pomidory - 3 kg - 4,50 AED
Pomidory włoskie - 1 kg 23,00 AED

Jabłka francuskie - 1 kg - 5,90 AED
Gruszki afrykańskie - 1 kg - 5,50 AED

Marchewka saudyjska - 8 kg - 10,00 AED

Ogórki zielone - 3 kg - 4,75 AED

Makaron włoski Barilla - 500 g - 5,50 AED

Podałam przykładowe ceny z Carrefoura i CO-OP`a.

Drożej jest, gdy je sie w hotelowych restauracjach typu w Hiltonie, Sheratonie.... tylko w hotelowych restauracjach serwują wieprzowine i alkohol, na mieście żadna inna restauracja nie ma na to licencji.

Alkohol można kupić jeśli ma sie licencję w sklepie Spinney.... to ulubiony sklep europejczyków, jest tam też wieprzowina, ale w tym sklepie ogólnie jest drożej niż w Carrefour.

W restauracji, szklanka piwa Haineken, to ok 20 AED. Butelka czerwonego wina do obiadu od 150 AED.

W Spinney, butelka Absoluta kosztuje 60 AED.

Polecam krótki filmik o Abu Dhabi: http://www.youtube.com/watch?v=TFjAU...eature=related

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-04-26 o 20:02
Stary 2009-04-27, 05:25   #436
suzimuzi
Przyczajenie

Wyślij wiadomość przez MSN do suzimuzi

Cytat:
Napisane przez mariaszaa Pokaż wiadomość
Hej,
Witaj Dawno nie bylam na tym watku.
Ja tez mieszkam w Abu Dhabi. Jesli nadal szukasz tu kontaktow to mozesz napisac na priva. Mam konto na gmail.com pod nikiem 'suzimuzi'. Nie moge adresu napisac wprost - bo nie chce by mi go wyszukiwarki znalazly

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Zuzannaklara Pokaż wiadomość
Jeszcze jestem w Polsce, ale już jutro wylatuję do Abu Dhabi. Będę na mszy o 12.00 u Św. Józefa. Potem chętnie się spotkam.
Witaj w Emiratach? I jak minal pierwszy miesiac? Podoba Ci sie tutaj?
Dawno nie bylam na tym watku, ale wlasnie nadrabiam zaleglosci i przy okazji witam nowo przybyla polonie

---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ----------

Cytat:
...Pod koniec lipca przeprowadzamy się z mezem do Abu Dhabi z racji tego, ze zostal tam oddelegowany przez swoja firme. Przez ostatnie 4 lata mieszkalismy w Turcji w Izmirze skad pochodzi. Orientujecie sie moze jakie sa szanse pracy w zawodzie lektora jezykowego? w turcji uczylam angielskiego i hiszpanskiego...
Witaj Gule Ja wlasnie wrocilam z Turcji i strasznie mi sie podobalo.
Do Izmiru nie dojechalismy, ale bylismy w Bursie, Kapadocji, Pamukkale i paru innych miejscach (mam zla pamiec do nazw wiec nie pamietam). W sumie przejechalismy 3500 km. Bylam zachwycona.

Emiraty sa oczywiscie zupelnie inne i nie da sie ich porownac do pieknej Turcji. Natomiast tez jest tu wiele miejsc do zobaczenia i maja swoj wlasny urok.

Co do pracy. Sa tu instytuty w ktorych ucza jezykow i mysle ze w takim moglabys poprobowac. Takze w wielu szkolach szukaja nauczycieli do jezykow obcych. Mam znajoma ktora pracuje w takim instytucie moge jej spytac. Daj znac czy to jeszcze aktualne.

---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:21 ----------

Cytat:
Mam do was pytanie o zarobki - czy 19 000 dirhamow miesiecznie + mieszkanie od pracodawcy to dobra pensja czy raczej smieszne pieniadze? !
Juz dziewczyny Ci odpowiedzialy na pytanie o jedzenie.
Jesli mieszkanie i samochod masz juz oplacone, a szkola nie jest Ci potrzebna to sa dobre pieniadze.

Natomiast, i tu odejde od tematu, piszesz ze przyjezdzasz z narzeczonym. W emiratach nie wolno mieszkac z narzeczonym. I mimo, ze nie jest to jakos surowo sprawdzane, to jesli Was zlapia mozecie miec nie przyjemnosci. To takie moje 3 grosze

Pozdrawiam
Zuzia
----
Moj blog: http://zycie-w-emiratach.blogspot.com

Edytowane przez suzimuzi
Czas edycji: 2009-04-27 o 05:26
suzimuzi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-27, 06:44   #437
Eva ID

GG do Eva ID

Cytat:
Moj narzeczony co jakis czas dostaje propozycje pracy w EA - jest informatykiem - i zawsze sie zastanawiamy jaka decyzje ewentualnie podjac.
Cytat:
Napisane przez suzimuzi Pokaż wiadomość
Natomiast, i tu odejde od tematu, piszesz ze przyjezdzasz z narzeczonym. W emiratach nie wolno mieszkac z narzeczonym. I mimo, ze nie jest to jakos surowo sprawdzane, to jesli Was zlapia mozecie miec nie przyjemnosci. To takie moje 3 grosze
Suzi, jakos ja przeoczylam, ze Anessa ma narzeczonego a nie meza....

Anessa, tak jak napisala Suzi, tytaj wolne zwiazki nie sa akceptowane prawnie, tzn. grozi za to wiezienie i deportacja. Jezeli chcecie oboje z narzeczonym tu przyjechac, to sa dwa wyjscia:

1. slub - najprostsze rozwiazanie i najlepsze

2. Twoja niezalezna praca tutaj, gdybys otrzymala tu prace niezaleznie od niego, to i mieszkanie mialabys sama - nie wolno byloby Wam OFICJALNIE zamieszkac razem bez slubu.

55 kg
Stary 2009-05-01, 21:18   #438
ReginaFalange
Przyczajenie

Na początku - bardzo się cieszę, że tu trafiłam, że odnalazłam takie forum Od kilku dni błąka mi się po głowie taka nieśmiała myśl, że może może. Nie wiem jeszcze, czy to słomiany zapał (czasami tak mam) a może coś więcej. Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, od 2.5 roku mieszkam w Irlandii i raczej chciałabym wrócić do Polski, ale... no właśnie.
Sama nie wiem, chcę wyrobić sobie opinię o Emiratach (na ile można, czytając fora).
Oczywiście, najważniejsza jest praca, w konkretnym zawodzie. Jestem technologiem żywności, od pół roku pracuję w zawodzie (dział zapewnienia jakości w dużej firmie produkującej wołowinę) i jeśli już miałabym wyjeżdżać, to tylko coś w tym kierunku - ogólnie przemysł spożywczy.
I tu pytanie: orientujecie się? Skąd biorą żywność? Wszystko sprowadzają czy może mają swoje fabryki Marsa, Nestle czy innych takich?
Oczywiście, szukam na stronach z pracą, ale jak na razie znalazłam trzy bardzo wysokie stanowiska... "trochę" za wysokie, jak dla mnie

Jak się okazuje, mają i Marsa i Nestle w Dubaju, ale pozycje nie w mój deseń.

Edytowane przez ReginaFalange
Czas edycji: 2009-05-01 o 23:05
ReginaFalange jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-02, 19:04   #439
Eva ID

GG do Eva ID
Smile Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,

Kolejny odcinek serii... Restauracje... w syntetycznym skrócie.

Dzisiaj Dubai.

Hotel Burj Al Arab, jedyny na świecie hotel 7*.

Najbardziej luksusowy, najdroższy.... Największy Chrześcijański Krzyż na świecie... w kraju muzułmańskim, gdzie ten symbol nie jest mile widziany.

Geniusz architekta Toma Wrighta.

Emiratczycy z uporem pokazują piękno hotelu od strony lądowej, jednak od strony morza widać ten wspaniały krzyż.

W belce poprzecznej na wyskokości 200 m, ulokowana jest Restauracja Al Muntaha.

Al Muntaha jest w pierwszej dziesiątce najlepszych restauracji na świecie.

Wjeżdża się do niej na 27 piętro panoramiczną windą... niezwykle szybką i cichą.

Aby dobrze oglądać wspaniały widok roztaczający się z przeszklonej restauracji, warto wybrać się tam w Piątek na Brunch w godzinach od 10.00 do 15.30.

Cena Brunchu to koszt 1.499 AED od osoby plus ewentualnie butelka wina, wychodzi tak ok. 2 tys. AED od osoby.

Można też zamówić jeden coctail za 27.000 AED... nie muszę już dodawać, że to najdroższe, najbardziej ekskluzywne miejsce na ziemi

Co mamy w zamian oprócz wspaniałego widoku?

Najlepsze jedzenie jakie tylko sobie można wyobrazić.

Brunch, który jest w formie bufetu jest tak bogaty i różnorodny, że lepiej wygłodzić się dzień wcześniej, ale i tak nie ma fizycznie żadnej szansy aby spróbować każdej z potraw.

Zdjęcia:

1. widok od strony morza, zdjęcie z Internetu, kolejne zdjęcia są już mojego autorstwa.

2. Restauracja

3. Widok z restauracji na zatoczkę z jachtami (jedną z wielu w Dubaju oczywiście )

4. Widok z restauracji na Hotel Jumeirah i cień Burj Al Arab

5. Deser udekorowany listkami 24 karatowego złota

6. To zbliżenie dla nabrania apetytu

7. Moja wizja hotelowego lobby

8. Lobby w hotelu

9. Kolorowa fontanna

10. W oddali Hotel Atlantis.... ale o nim innym razem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Burj Al Arab Cross.jpg (28,2 KB, 102 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6677.jpg (89,8 KB, 107 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6580.jpg (76,1 KB, 111 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6680.jpg (81,8 KB, 92 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6607.jpg (74,0 KB, 146 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6612.jpg (67,6 KB, 117 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6735.jpg (87,1 KB, 117 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6741.jpg (86,8 KB, 95 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6728.jpg (95,5 KB, 80 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_6695.jpg (26,5 KB, 80 załadowań)

55 kg
Stary 2009-05-03, 13:37   #440
olika128
Raczkowanie

to moze ja dorzuce swoje trzy grosze

Wole zdecydowanie bardziej Al Mahara niz Al Muntaha, ale to pewnie wynika z milosci do seafoodu i free divingu

A wieczorkiem na drinka z wielka checia hop na gore szybka winda byle nie za czesto,bo mozna zbankrutowac.

Zeby w ogole zostac wpuszczonym na most wiodacy do Burj Al Arab trzeba miec rezerwacje w restauracji lub byc gosciem hotelowym, bo musieli jakos zaznaczyc ze sa tacy juz super extra exclusive.

Czekamy Eva na ciag dalszy.

Edytowane przez olika128
Czas edycji: 2009-05-03 o 13:37 Powód: wkradl mi sie maly blad w pisowni :)
Stary 2009-05-03, 18:13   #441
Zuzannaklara
Przyczajenie

zapomnialyscie dziewczyny dodac ze tam nie wolno robic zdjec, stad te ujecia spoda"pachy"
warto tam pojechac raz i koniec, jak sie przyjrzec wykladzinie w restauracji jest bardzo zuzyta i nie pasuje do tych pieniedzy
najfaniejszy jest ten gosc podajacy reczniki w toalecie
Zuzannaklara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-03, 20:36   #442
olika128
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zuzannaklara Pokaż wiadomość
zapomnialyscie dziewczyny dodac ze tam nie wolno robic zdjec, stad te ujecia spoda"pachy"
warto tam pojechac raz i koniec, jak sie przyjrzec wykladzinie w restauracji jest bardzo zuzyta i nie pasuje do tych pieniedzy
najfaniejszy jest ten gosc podajacy reczniki w toalecie
Ha ha niby sie zgadza, tylko jakim cudem Ci facet podawal reczniki w toalecie, bo jak ja jestem to zawsze same kobitki tam sa
W al maharze tez z reguly fotki z ukrycia tylko
Stary 2009-05-03, 20:53   #443
Eva ID

GG do Eva ID

No nie wiem jak mam odpowiedzieć.... no nie wiem .... ja od momentu wjazdu... nie,.... . sorry, kłamię, od momentu kiedy usiadłam przy stoliku... kelner zabrał aparat.... i robił zdjęcia... prawda, wystaczyło moje... słynne skądinąd spojrzenie, że... aparat przyniósł i grzecznie zapytał, co Państwo życzą sobie dodatkwo... no więc mam 5 GB zdjęć....

55 kg

Edytowane przez Eva ID
Czas edycji: 2009-10-17 o 10:46
Stary 2009-05-03, 22:48   #444
mariaszaa
Przyczajenie

Eva, teraz wszystkich skreca z ciekawosci, ktoraz to gwiazda. Hehehe. Pewnie tez dostaniemy szalu Moze zechcesz odslonic nam rabek tajemnicy.
Tak czy owak, zdjecia sa bardzo fajne. Nie wiem, czy kiedykolwiek uda mi sie dotrzec do tej slynnej restauracji, tym bardziej, ze dotarcie do Dubaju zajelo mi z 3 miesiace (no i jeszcze te ceny, chyba powinnam sie rozejrzec za jakims szejkiem szczegonie jak bede chciala pojsc na drinka). Z tego tez powodu bede czekala na kolejne fotoreportaze.

Edytowane przez mariaszaa
Czas edycji: 2009-05-03 o 23:27
mariaszaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 12:07   #445
kkaja5
Raczkowanie

hej dziewczyny
ja wlasnie wrocilam z weekendu w Dubaju ( bylam na odnowieniu wizy)
niestety ale w Doha zostajemy do konca lipca!
Dotarlam w koncu do Aqua parku w Atlantisie bylo bosko w koncu slonko, woda... w Doha o opalaniu mozna zapomniec, jedyne co mnie zdziwilo to cena, wiedzialam ze moz ebyc drogo ale za dwie osoby + jedna szafka cena 680dirhasiow to troche sporo
Eva ID - jestes pewnie piekna Polka i jeszcze podobna do gwiazdy to nic dziwnego hihi

Byłam w jakims barze w Deirze, zaprowadzil mnie i mojego TŻ,kolega gdzies na tyłach jakiegos hotelu hehe wejscie wygladalo troche "strasznie" ten budynek byl podzielony na 4 czesci kazda czesc to dany kraj, Filipiny, Iran, Indie, Arabia w kazdym barze byla puszczana muzyka z danego kraju i tanczyly dziewczyny, oczywiscie tanczyly w strojach z danego kraju, w kazdym barze jako zakaski podawano ogorki i marchewki hehe w jednym z barow podszedl do mojego meza Pan ochroniarz i spytal sie ile? i za która? w jego oczach pokazalo sie ogromne zdziwienie... ale chodzilo tylko o prywatny taniec... oczywiscie zaden z tych tancow nei mial zadnego zwiazku ze striptizem

pozdrowiam dziewczynki!!

www.mywdubaju.blox.pl - blog o życiu młodej pary wśród arabskiej kultury!

www.kkaja5.digart.pl - takie tam moje zdjecia
kkaja5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-10, 19:51   #446
EdytaMa
Przyczajenie

Mhh to dziwne co piszesz o tej restauracji... Miejsce na pewno "posh" i widoki itp, ale restauracja nie ma nawet gwiazdki michelina a niestety zadna restauracja w UAE nie znalazla sie w 50 najlepszych wiec nie wiem z kad takie informacje.

http://www.theworlds50best.com/modul...ers?group_id=1
EdytaMa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-11, 07:06   #447
olika128
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez EdytaMa Pokaż wiadomość
Mhh to dziwne co piszesz o tej restauracji... Miejsce na pewno "posh" i widoki itp, ale restauracja nie ma nawet gwiazdki michelina a niestety zadna restauracja w UAE nie znalazla sie w 50 najlepszych wiec nie wiem z kad takie informacje.

http://www.theworlds50best.com/modul...ers?group_id=1

EdytaMa to co podalas to najnowsza lista. Al Mahara np w 2004 roku byla na 31 miejscu. Ja osobiscie jak wspomnialam wczesniej bardzo lubie Al Mahara, uwazam ze maja fantastyczne jedzenie.
A co do tych gwiazdek Michelin to wiekszosc head chef w lepszych restauracjach w Dubaju jest ich posiadaczami.
Eva byla w Al Muntaha i jest zachwycona i bardzo dobrze, jej prawo, ja rowniez bylam i jestem mniej zachwycona, bo wole inne jedzenie. co nie zmienia faktu ze i tu i tu luksus jest.
Mogliby tylko dywany wymienic
Trzeba pamietac ze Burj Al Arab posiada swoja magie i mimo wszystko przynajmniej raz w zyciu warto jest to miejsce chociaz zobaczyc, a najlepiej zatrzymac sie na 2 noce.
Stary 2009-05-11, 17:23   #448
EdytaMa
Przyczajenie

No wlasnie chodzilo mi o ta restauracje o ktorej pisala Eva. Ja osobiscie jestem tu za krotko zeby wiedziec o nich cos wiecej niz z interenetu - narazie probuje restauracji w Abu Dhabi. Jednak mysle ze w Dubaju bardziej zaczelabym od Nobu czy restauracji Gordona Ramsay, ale kto wie...
Stary 2009-05-12, 08:26   #449
olika128
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez EdytaMa Pokaż wiadomość
No wlasnie chodzilo mi o ta restauracje o ktorej pisala Eva. Ja osobiscie jestem tu za krotko zeby wiedziec o nich cos wiecej niz z interenetu - narazie probuje restauracji w Abu Dhabi. Jednak mysle ze w Dubaju bardziej zaczelabym od Nobu czy restauracji Gordona Ramsay, ale kto wie...
Szczerze kazdy lubi cos innego, ja osobiscie nie przepadam za arabskim jedzeniem, owszem jest kilka potraw, ktore moge zjesc, ale nie jestem fanem . Wole kuchnie wloska i francuska, uwielbiam seafood, chinszczyzna od czasu do czasu, japonska tez tylko czasem.I uwielbiam kuchnie turecka, ktora tak naprawde wcale nie ma tak wiele wspolnego z arabska, jest za to podobna do greckiej i balkanskiej.
Pod tym katem wybieram restauracje to ktorych ide. Tak wiec np Verre Gordona Ramsaya jak najbardziej, ale juz Nobu srednio.

Najlepiej jest samemu sprobowac, bo czasami mozna sie sie niezle naciac korzystajac z opinii z internetu, wiem to sama z doswiadczenia. Poszlismy z goscmi do Grosvenor House to tureckiej restauracji Ottomans, chwalonej ile wlezie w internecie,ze autentyczna turecka i szczerze .....dawno nie mialam tak okropnego posilku, Turcy, ktorzy byli z nami na kolacji niestety uwazali tak samo

W Abu Dhabi rzadko bywam, ale jak juz jestem to lubie Pregos w Rotanie, ale to tez troche hit or miss zalezy od potrawy, ja mam swoje ulubione i sie tego trzymam.

Pozdrawiam, ja uciekam od upalu na trzy tygodnie do Londynu .
Stary 2009-05-12, 12:52   #450
EdytaMa
Przyczajenie

Heheh
Ja tez uciekam do Ladku i Warszawy ale dopiero w lipcu, mam nadzieje ze do tej pory wytrzymam bo juz teraz nie da sie wyjsc na ulice w ciagu dnia... samochod - moj drugi dom...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości