![]() |
#421 |
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)
Najlepiej napis byłoby przetransferować, ale do tego trzeba mieć specjalny preparat
![]() Możesz napis wydrukować na papierze, tylko nie osiągniesz efektu "wtopienia" tak jak wtopisz w tło serwetkę. Napis po prostu będzie widać, że jest na papierze. Mogłabyś spróbować wydrukować na ostatniej białej warstwie serwetki - dziewczyny tak drukują, ale trzeba bardzo uważać, żeby nie zepsuć drukarki. Technicznie wygląda to tak, że przyklejasz do zwykłej kartki ostatnią białą warstwę serwetki i na niej drukujesz napis. Tylko musisz drukować na drukarce laserowej, napis tak wydrukowany na atramentówce się rozmaże. ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Tutaj masz przykłady jak zrobić napis: http://asket.blox.pl/2008/01/Napisy-w-decoupage.html http://www.smolny.pl/?tag=napisy - dobry, oryginalny sposób ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Raczkowanie
|
Dziękuje
![]()
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
Ja drukuję na białym ryżowym albo na śniadaniowym.Aby łatwiej było wyciąć i wtopić w 2 przypadku biorę go w jakąs ramkę-taką osdobną wstążkę lub w formie rulonu np.W wordzie w kształtach są różne.Wtedy łatwo całość i wyciąć i nakleić.Przed wycinaniem i naklejaniem zabezpieczam lakierem w sprayu.
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
Moje doświadczenie z napisami jest takie. Drukarki nie mam zainstalowanej więc napis robię wstępnie na papierze przez stencil stamperii. Kiedyś wycinałam te literki / środki/ ale teraz upraszczam
sobie życie i piszę ten wyraz odrazu przez szablon na przedmiocie. Swietne są do tego tak zwane foliopisy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
ja też czasem piszę po prostu pisakiem permanentnym.Beż szablonu.Mam ładne pismo
![]()
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
No to szczęściara z Ciebie JOLU
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#428 |
Rozeznanie
|
![]()
Przeczytałam cały wątek ze "zrozumieniem" mam nadzieję i chciałabym sie zapytać o jedno:
zrobiłam etui decu i po kilku warstwach lakieru w miejscu gdzie sie zgina cała warstwa farby i lakieru stanęła ![]() ![]() proszę o podpowiedź, jak to Wy to robicie ![]() pozdrawiam Ania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Rozeznanie
|
Na Ciebie zawsze można liczyć
![]() ![]() ![]() Dziękuję Ci bardzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
PAMIETAJ Kubusia 1 zawsze na każdy przedmiot primer i już..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Rozeznanie
|
Dzięki Tereniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
Zacne koleżanki
![]() Bardzo bym chciała osiągnąć taki efekt kolorystyczny na drewnie jak w tej pracy http://www.pakamera.pl/przypominacze...y-nr435962.htm Czy ktoś mnie poratuje i podpowie jak można to zrobić? W opisie autorki brak info o bejcy czy patynie... Czy to możliwe, żeby taki kolor wyszedł po samych akrylach? Ewentualnie, jeśli możecie polecić jakiś środek, który pomoże coś takiego osiągnąć... będę dozgonnie wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
|
Według mnie jest to bejcowane i bielone
![]() Preparat do bielenia dostępny w Castoramie, dość drogi, około 60 zł za 500 ml ![]() Możesz też pobielić mocno rozcieńczoną białą farbą a potem ją zetrzeć, pozostanie biała poświata ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
A mnie się wydaje,że można to uzyskać "bejcując" od razu Farbą,rozwodnioną w odpowiednim kolorze.Tak jak robiła to Aldona za radą koleżanek na zlocie.
![]() |
#437 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny a ja znowu mam "filozoficzny" problem... Wiem że żeby móc normalnie użytkować rzecz ozdobioną decoupagem używa się specjalnego medium utrwalanego w wysokiej temperaturze, które zresztą zamierzam nabyć
![]() A drewno? Gdybym chciała ozdobić np drewnianą misę, półmisek, deskę do krojenia?... I potem ich używać. Można teoretycznie pokryć akrylem i tylko przecierać ściereczką, ale po pierwsze zawsze możliwy jest jakiś "wypadek", że coś nam się wyjeje, przecieknie itp a po drugie, pewnie nie jest to obojętne dla zdrowia?.. Poza tym wtedy teoretycznie wykluczone jest używanie ich do mokrych/wilgotnych rzeczy (np owoców). Macie jakieś swoje patenty którymi możecie się podzielić? Najbardziej chodzi mi o możliwość bezpośredniego kontaktu z pokarmem, bo z doświadczenia wiem że wbrew temu co niektórzy piszą, trochę wody akrylowi nie zaszkodzi ![]() ![]() Oczywiście, jeżeli chodzi o deskę to wiem że ozdobionej nie można używać do krojenia bo poniszczy się od noża. Chodzi mi raczej o używanie jej jako rodzaju półmiska, albo - jak robi moja Ciocia - ozdabia tylko jedną stronę deski, a kroi na drugiej (oczywiście kiedy będę się widziała z Ciocią postaram się dowiedzieć jakiego lakieru uzywa, ale zdaje się że używa tych desek tylko do suchych rzeczy np do chleba więc pewnie nie są myte...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam taki problem: spodobała mi się okleina w sklepie i postanowiłam okleić nią starą szafkę. Efekt wyszedł calkiem fajny. Problem tylko polega na tym, że taki sposób "odnowienia" mebla jest ciekawy i ładny, tylko mało praktyczny - wg mnie fajnie by było pokryć tę szafkę jakimś lakierem, który zabezpieczy okleinę. Piszę w tym wątku, bo wpadłam na pomysł, że doświadczone Wizażanki zajmujące się decoupage na pewno mają swoje tajemne metody
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
Karaluszku lakier akrylowy jest po utwardzeniu tak samo wytrzymały jak inne . Przecież są akrylowe i do parkietów.Można myć i trzeć. Natomiast jeśli chodzi o kontakt z żywnościa to inna sprawa.Chyba sie nie powinno ale i tak jest najmniej szkodliwy...
Zmocej-takiej folii sie już nie zabezpiecza. My zamiast folii bysmy taką szafke zdecoupażowały ![]()
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
Dziękuję. Tak właśnie myślałam. Trudno, to może się na decu skończy z tą szafką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
Proszę, doradźcie mi coś. Muszę pomalować klucz. Ale musi to być bardzo trwałe, nie może się kruszyć ani zrywać. Próbowałam pomalować emalią w sprayu, ale jak przejade paznokciem to się kruszy i farba schodzi. Pomóżcie znaleźć jakieś rozwiązanie.... Pozdrawiam ;* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
Witajcie
Dziewczyny może na wstępie się przedstawie ![]() mam na imię Gosia i jestem początkująca w tej branży ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
|
O jaki werniks pękający Ci chodzi? Jednoskładnikowy czy dwuskładnikowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
|
Czy to taki jak ten http://www.szal-art.pl/werniks-renes...00ml_173_2044/
Jeśli tak to jest to dwuskładnikowiec. Jednoskładnikowy nakładasz sam a potem na niego już farbę. Wiec jeśli piszesz, że działa z dwoma innymi to musi być dwuskładnikowiec ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.apapolska.pl/index.php/sh...s/view/92.html mój werniks jest 5 od końca, kupiłam jeszcze werniks postarzający wszystko z tej samej firmy. Ech wychodzi na to że babka mnie wprowadziła w błąd. Zerknij kochana proszę na te moje produkty i oświeć mnie trochę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
|
Nie wprowadziła Cię w błąd - dała Ci oba stepy do wykonania spękań dwuskładnikowcem
![]() Tutaj masz wyjaśnione, który jest do czego http://www.kreateria.pl/html/3171.html Werniks postarzający to Step 1 Werniks pękający to Step 2 Najpierw kładziesz Step 1, czekasz aż wyschnie 6 do 24 godzin, w zależności jak duże spękania chcesz osiągnąć i kładziesz na niego Step 2 ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
ech to miał być jednoskładnikowy tak na początek taka była moja prośba, i jak tu ufać sprzedawcą. No ale dobrze trudno wykorzystam go jakoś ......napisz mi proszę jeszcze chcę ozdobić butelkę, najpierw ja gruntuje, pożniej maluje farbą akrylową po wyschnięciu nakładam resztę po kolei? I jeszcze czy muszę wypełniać w efekcie końcowym te spękania i dlaczego nie mogę pomalować lakierem akrylowym tylko śmierdziuchem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
|
Najpierw gruntujesz, potem malujesz farbą akrylową, potem ozdabiasz serwetką lub motywem papierowym. Na to dopiero Step 1, czekasz 6 godzin lub więcej w zależności jakie chcesz mieć spękania, ale nie dłużej niż 24 godziny. Na to kładziesz Step 2 i czekasz, aż pojawią się spękania. Pozwalasz pracy odpocząć chwilkę - ja wypełniam spękania po 48 godzinach od nałożenia Step 2. Potem malujesz całość albo Step 1 albo innym śmierdziuchem.
Lakier wodny się nie nadaje na kraka dwuskładnikowego - waży step 2 obojętnie jakiej firmy byś używała kraka ![]() Możesz po wypełnieniu spękań pracę zabezpieczyć fiksatywą w sprayu i na tak przygotowaną powierzchnię już można stosować lakier wodny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.