|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Byłam u spowiedzi...jest mi głupio...
Tyle, że według wielu religii scieżki do tego twojego jedynego boga sa zupełnie sprzeczne a często wręcz się wykluczają
![]() Przykłedem są ŚJ i katolicy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
PS. ten jedyny Bóg nie jest tylko mój. |
|
|
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz, tylko ciężko mi zrozumieć, że ten sam bog wymaga jednocześnie:
miłości do ludzi (Jezus) i składania ofiar z ludzi (religia aztecka) nie jedzenia miesa wieprzowego (islam, judaizm) i nie jedzenia miesa wołowego (hinduizm) uznawania go za jedynego (Jahwe) i jednoczesnie tolerowac politeizm (hinduzim) uznawania świętości w dobrych ludziach (chrześcijaństwo) i uznawania świętości uprzywilejowanej grupy ludzi (ŚJ) itd... BTW. Bahaizm - powinnaś przyjrzeć się tej religii, ma bardzo zblizone do twoich poglądy.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#425 |
|
Rozeznanie
|
a ja chodzę do spowiedzi bo musze uzbierać wpisy i taka jest prawda....
a co do spowiadania sie z masturbacji np.uważam to za obłęd.skoro ja uważam to za normalną rzecz to dlaczego mam komus mówić o tym co robie. prawa ustanowione w kościele zostały daaaawno temu.... świat poszedł do przodu i moim zdaniem nie warto cię cofać do średniowiecza... tak samo jest z antykoncepcją.ludzie dawnej byli zacofani(sorka za określenia)to nie znaczy że teraz muszą mieć masę dzieci i wychowywać je w ubóstwie bo nie stać ich na to a nie używają zabezpieczeń ze względu na wiarę. po to Bóg dał rozum człowiekowi żeby sobie radził z postępującym światem. |
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dodam od siebie,że każdy człowiek SAM odpowie za swoje grzechy po smierci |
|
|
|
|
|
#427 | |
|
Zadomowienie
|
Do Spowiedzi chodzę - spowiadam sie ze wszystkiego, co zrobiłam złe, również z rzeczy typu masturbacja, seks. Nigdy nie spotkałam się ze złamaniem tajemnicy spowiedzi, lub z tym, żeby ksiądz mówił za głośno, jednak często mam jakies opory przed spowiedzią. Umawiam się wtedy z księdzem na konkretną godzinę - tak, że w Kościele, Kaplicy, itd, jesteśmy sami i wiem, ze nikt nie usłyszy moich grzechów.
Temat przerobił się w debatę na temat księży - którzy pewnie mają takie same grzechy jak my. Pewnie tak! Przecież to tylko ludzie, a każdy człowiek grzeszy. Sztuką jednak jest powstać z tego grzechu Może ja w swoim życiu trafiłam na wyrozumiałych księży, ale pouczenia w konfesjonale są dla mnie rzeczą normalną. Powiem więcej - ostatnio byłam u spowiedzi u nieznanego mi księdza, spowiadał mnie dwie min - a po wyjściu w ogóle nie czułam odpuszczenia grzechów, nie czułam nawet żalu za nie, uważałam, ze moja spowiedz nie była dobra, chciałam nawet iść jeszcze raz z tymi samymi grzechami do spowiedzi... Do Autorki tematu: cieszę się, że otwarcie mówisz w konfesjonale o swoich grzechach. Nie bój się, że ktoś je usłyszał, bo nawet jeśli - powinien je zachować dla siebie. Inna sprawa - jeśli tego nie zrobi, ale to również będzie grzech - dla osoby która "rozgada" twoje grzechy. Wiem, jak mogą zaboleć plotki, jednak trzeba wierzyć, że to złe, co przeżyliśmy na ziemi, odwróci się w dobro w Niebie... Cytat:
Myślę jednak, że księdza mają takie "widzenia" nie po to żeby nam przeszkodzić, przestraszyć, ale żeby nam pomóc. Co do sprawy kikoli, wiem, że była omawiana 5 stron temu, ale nie zdązyłam jeszcze przeczytać całego wątku a zainteresował mnie jej post Nawet jeśli ksiaz nie daje komuś rozgrzeszenia - to robi takie same gesty, jakby dawał, tylko mówi inną "formułkę". Nikt z zewnątrz nie jest więc w stanie domyślic się, czy ktoś dostał rozgrzeszenie, czy też nie. Co do sprawy Twojej siostry - jeśli ja spotkałabym takiego spowiednika, poczułabym się strasznie głupio - ale jeśli twoja Siostra miała świadków tego zdarzenia - to czemu tego nigdzie nie zgłosiła? Przynajmniej ja bym tak zrobiła, bo ktoś taki nie może spowiadać, za bardzo bierze grzechy innych ludzi do siebie. Księdzem moim zdaniem nie może być każdy - trzeba umieć rozdzielić swoje życie - od posługi np. w konfesjonale...
A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść... Edytowane przez expectation Czas edycji: 2008-07-21 o 19:36 |
|
|
|
|
|
#428 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja również muszę chodzić do spowiedzi ze wględu na podpisy do bierzmowania. Ksiądz mówi nam, że spowiedź jest obowiązkowa i podaje nam date, a my musimy sie wyspowiadać Ogólnie bardzie stresuje sie przed spowiedzią. Jakoś niedawno na religii siostra nam powiedziała, że jeśli ktoś nas zmusza do spowiedzi, to jest tak, jakby spowiedzi w ogóle nie było. Dlatego tymbardziej nie rozumniem dlaczego ksiądz nas do tego zmusza? Przemyślałam sobie całą sprawę i dochodzę do wniosku, że dobrowolnych spowiedzi w moim życiu było naprawde mało
|
|
|
#429 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
zupełnie tak jak u mnie...w życiu tylko raz czy dwa czułam potrzebe wyspowiadania się... reszta =dla wpisów tylko nas ksiądz nie zmusza a straszy.na jedno wychodzi.... nie chce słuchać "kazań" to chodzę.tak dla swojego świętego spokoju... |
|
|
|
|
|
#430 |
|
Rozeznanie
|
Jestem ciekawa.. co Wy mówicie podczas spowiedzi? "masturbowałam się" tak po prostu?
|
|
|
|
|
#431 |
|
Rozeznanie
|
gdybym sie z tego spowiadała to pewnie mówiłabym tak jak kazał nam ksiądz
"zadawałam sobie uciechy cielesne"? |
|
|
|
|
#433 | |
|
seriously? no.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#434 |
|
Konto usunięte
|
Taaa, albo popełniłam 'samogwałt'.. Jest dużo nazw, co za różnica czego się użyje? Ksiądz i tak ma dobrą wyobraźnie :P
|
|
|
|
|
#435 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
z tą wyobraźnią to było dobre |
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
Obłuda do kwadratu. Typowy, wręcz kliniczny przypadek. Wykonujecie bezmyślnie czynnosci, które uważacie za bezsensowe - jak spowiedź.
"Nie powiem grzechów katolickiemu księdzu na katllickiej spowiedzi, bo wbrew Katechizmowi Katolickiemu uważam, że nie są grzechami." Nie widzicie tu jakiejś sprzeczności? Skoro to Bog wie jakie są wasze grzechy i czy za nie żałujecie to po co chodzicie do katolickiego księdza po spowiedź? BTW. chyba zdajecie sobie sprawę, że takie podejście do spowiedzi czyni ja nieważną? Kogo oszukujecie? księdza? Rodzinę? siebie? Robicie tak, bo to odruch Pawłowa - wyuczona czynność, w której rozum nie bierze udziału. Mnie by było wstyd samej przed sobą. A tak, wstyd mi za was.
|
|
|
|
#437 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#438 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
spowiedź i wiara są kwestią indywidualną.każdy ma swoje zdanie na ten temat. ja się nie wstydzę swojego podejścia do wiary i przykro mi,że dla innych może ono stanowić problem.... |
|
|
|
|
|
#439 |
|
Raczkowanie
|
Tak a propos przypomniala mi sie historia, jak kiedys moja przyjaciolka poszla do spowiedzi i powiedziala, ze sypiala z kimstam a ksiadz na to: "z kim? z iloma osobami? ile razy? kiedy? w jakich odstepach czasu?"...to jej nerwy puscily i spytala ksiedza, czy chce tez wiedziec w jakich pozycjach, poczym sobie poszla
![]() A wydaja mi sie, ze cala paranoja ze spowiedzia polega na tym, ze spowiedamy sie przed ksiedzem (czlowiekiem, ktory grzeszy tak samo jak my) a nie przed Bogiem, wiecej sensu ma wg. mnie wyznanie w skupieniu grzechow w modlitwie i odpokutowanie ich, niz stresowanie sie przed konfesjonalem... |
|
|
|
|
#440 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
Pau141 - katolicy spowiadają się przed ksiedzem, ale już protestanci - odpowiadają tylko przed bogiem.
Dlaczego tak trudno przychodzi wam przyznanie, że nie jesteście katoliczkami, ze nie uznajecie zasad katechizmu katolickiego? Przecież protestanci wierzą w tego samego boga co katolicy, tylko obrządki mają inne?
|
|
|
|
#442 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tam się spowiadam przed Bogiem - ksiądz jest tylko pośrednikiem... Poza tym, wy myślicie, że gdy wychodzicie z konfesjonału to ksiądz pamięta wasze grzechy? Ja wiem, że on spowiada kilkanaście, kilkadziesiąt osób dziennie - gdyby miał się przejmować czyimiś grzechami, dawno by zwariował...
|
|
|
|
#443 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale katolicyzm narzuca taką a nie inną formę dla wyznawców -katolików. Nie pasuje - zmień wyznanie.
|
|
|
|
|
#445 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Mnie osobiście nie odpowiada wiara katolicka, co prawda nie zmieniłam wyznania, ale również nie uważam się za członka kościoła Katolickiego. |
|
|
|
|
|
#446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja pokuty nie odbieram jako jakiejś kary, i nie zastanawiam się że ten ksiądz dał mi taką i taką. Pokuta jest rodzajem kontaktu z Bogiem, rozmową w czasie której ja dziękuję Mu za odpuszczenie grzechów, nie karą, bo kara będzie wymierzona nam przy Sądzie Ostatecznym Jeśli mówilibyśmy grzechy przed Bogiem - to po co księża? W takim razie po co nam Msza Święta, Sakramenty, Wspólnota? Dla mnie to też ma duze znaczenie.
|
|
|
|
#447 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Szanuje Twoje podejscie do religii i moje wypowiedzi nie maja na celu zganic Cie za to w co i jak wierzysz...po prostu wyrazam swoje zdanie...chyba o to w tym chodzi...czyz nie? |
||
|
|
|
|
#448 |
|
Przyczajenie
|
I to jest jeden z wielu powodów ,dla których zostałam ateistką
![]() Opowiadanie obcym ludziom o swoich najskrytszych myślach i czynach jest dla mnie idiotyzmem (oczywiście nie obrażając nikogo). Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#449 |
|
Rozeznanie
|
dramat dziewczyny...
z onanizowania sie nie-bo mi wolno, z antykoncepcji...też nie-bo nie jestem zacofana...ale tak,tak oczywiście ide do Bierzmowania, to nic że jest nieobowiazkowe-przeciez nie zrobie sobie obciachu przed ziomami z klasy, a Ślub?-baaa śnieżnobiała suknia z welonem i przed ołtarz....jak by się tak zastanowić to może te tabletki antykoncepcyje albo to mieszkanie przed slubem to był grzech.... ale przecież jestem wolna, wolno mi, kochamy sie! Co ja sie zastanawiam zresztą,rodzina sie na mnie patrzy-to do komunii ide z podniesiona głowa! Jak czytam i podsumowuje takie wypowiedzi i styl myślenia to ogarnia mnie wręcz obrzydzenie do osób które są aż tak fałszywe w swoim postępowaniu, miejcie odwagę odczepić sie od Kościoła Katolickiego i zrobić miejsce tym, dla których ta wiara coś znaczy, jest sensem życia a nie loterią z możliwością wybierania sobie grzechów. Jestem osobą wierzącą, przygotowującą się do Ślubu i prawda jest taka, że chcąc przyjąć sakrament albo akceptuje wymagania mojej wiary albo... szukam innej. Albo szukam Boga i prawdy w moim zyciu, albo nie, a nie szukam ukojenia wyrzutów sumienia na forum internetowym i narzekam na księży, a oni to tylko ludzie z takimi wadami jak ja i ty, ale podjęli sie PRÓBY pomocy innym ot wszystko. |
|
|
|
|
#450 |
|
Zakorzenienie
|
Popieram ivonkę, chociąz zamiast słów "mojej wiary" powinna uzyc "mojej religii".
Niekatolicy - nie róbcie cyrku, bo na ślubie w Kościele stajecie sie de facto zwykłymi klaunami.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.