![]() |
#421 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. II
Cytat:
![]() Też stwierdziłam że fajnie byłoby zdać już teraz, a jak nie no to kolejna próba i będzie ok. Jeżdżąc nawet tylko z instruktorem też uczę sie coraz lepiej jeździć i potem mam nadzieję że łatwiej mi będzie w samodzielnej jeździe ![]() Tylko te terminy to porażka ![]() Ale w grupie damy radę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Zadomowienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7106572]No właśnie, też teraz pracuję nad tym żeby się nie przejmować, też jeździć umiem, choć oczywiście nie bez błedów i sobie radzę raz lepiej raz gorzej. Tak że wiem, że mam realne szanse żeby zdać, tylko jeszcze opanowanie nerwów, egzaminator nie utrudniający zadania i duuużo szczęścia.
![]() [/quote] gratuluję podejścia! tak trzymać ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#423 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dzięki Kosmiteczko ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Raczkowanie
|
![]()
No dziewczeta na to wyglada, ze nie powitalismy nowego kierowcy, czyli mnie
![]() Plac zaliczylam. Pan byl mily i otwarcie powiedzial, ze rozumie iz sie stresujemy. Takze wszystko fajnie, od razu bylo wiadomo, ze nie bedzie z nim stresu ![]() Wiec wsiadam z nim na miasto, i zostaje wywieziona na Brochow (dzielnica, ktorej nigdy nie bylam)/. Pan jest zdziwiony ze nie bylam tam z moim instruktorem, dziewczyny w poczekalnie tez sie dziwily. "no to zobaczymy jak pani ola radzi sobie na nowych drogach" mowi pan. Jedziemy. Poprosil o zawrocenie z wykorzystaniem bramy, luzik. A pozniej jedziemy droga z pierwszenstwiem (tam takie drogi, jkaby sie w ogole nie bylo we wroclawiu tylko w mal miasteczku jakims, i pusto) wiec jedziemy z pierwszenstwem i on mowi, prosze zawrocic z wykorzystaniem wstecznego na tym skrzyzowaniu na 5 na 10 jak Pani woli. skrzyzowanie bylo z wlotem tylko z lewej strony. NIgdy na lekcjac takich manewrow raczej nie robilam, ale postanowilam wykorzystac "zawracanie na trzy" do tego zadania. Wiec wjechalam w lewo i zatrzymalam sie i zaczynam cofac. I nagle egzaminator po hamulcach, mi sie w glowie kreci i nie wiem co sie stalo ( a aucie byl upal). no i jak sie okazalo z gory z tej drogi z pierwszenstwem jechal jakis wariat ponad 60km/h i jakby egzaminator nie zahamowal to by walnal nam w tylek, ale wina ewidentna moja, bo jak wrzucilam wsteczny od razu powinnam patrzec w tylna szybe..... ;( No ale co ja zrobie, moj blad, stworzylam zagrozenie. na karteczce mam napisane: "Egzamin przerwany. Stworzenie zagrozenia bezpieczenstwa ruchu drogowego". I teraz pytanie do was? Czy beda na mnie gorzej patrzec na nastepnym egzaminie, jak na jakiegos pirata drogowego? Nastepne podejscie 13 maj ![]() ![]() ![]() Pocieszeniem dla mnie jest to, ze byl to naprawde sympatyczny pan i sam z siebie chcial "zgubic ogon stresu" jak sie wyrazil, bo jakby za pierwszym razem trafil mi sie jakis cham, to chyba bym za 2 razem umarla ze stresu. Ale przynajmniej zobaczylam jak taki egzamin wyglada ![]() Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie pozostale dziewczyny, kandydatki na kierowcow ![]() ![]() ![]()
#425 |
Zakorzenienie
|
Kumka23 GRATULACJE
![]() PLanetSPa baby egzamininatorki to strasznie świnie :/ Alexandree mnie uczono całe życie ![]()
#426 |
Raczkowanie
|
![]()
wiec o co facetowi chodzilo to ja juz nie wiem, skoro potem nie powiedzial, ze nie moglam ego zrobic tak jak robilam.... ahhhh
No trudno.... i niestety nie wiedzialam jak to inaczej zrobic, bo jak zwykle zwaracalam to albo na sygnalizacji swietlnej albo na wysepkach...
#427 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że to po prostu była taka chamska podpucha typu proszę skręcić w lewo a w lewo jest zakaz. Egzaminator nie może wydawać mylnych poleceń i jest to najzwyklejsze chamstwo. Ale i tacy się zdarzają.
Słyszałam też dużo że jeśli o egzaminatorów chodzi to pozory mylą. Tacy mili i w ogóle są najgorsi ![]()
#428 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Następnym razem będzie lepiej. Przynajmniej wyjechałaś na miasto i zobaczyłaś jak to jest. Fajny masz termin, a 13 często jest szczęśliwa i życzę Ci żeby tak było w Twoim przypadku ![]() Możesz opisać jak to było z tym zawracaniem: facet Ci kazał zawrócić na skrzyżowaniu, a Ty piszesz że zawracałaś na 3 ![]() Z opisu wynika że wjechałaś przodem w tą boczną drogę po lewej i tyłem wyjeżdżałaś na główną drogę - czy tak było? Jeśli tak to samo zawracanie wg mnie ok, też bym właśnie tak zawracała, szkoda tylko że nie spojrzałaś do tyłu ... Ale następnym razem Ci się powiedzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kumka23 gratuluję! Planet Spa ![]() Alexandree stes robi swoje i czasami nie pomyśli się że coś źle robimy. Przynajmniej juz będziesz pamiętać że tak się nie robi. Ja zresztą tez wbiję sobie to do głowy bo wszelakich manewrów na drodze miałam malusio ( 1 dzień chyba tylko) Teraz zaczyna mnie przerażać parkowanie. Na placu było ok ale na mieście ani razu nie parkowałam między samochodami. Jak to zrobię bez słupków? Kupiłam parę jazd dodatkowych żeby nie zapomnieć jak się jeździ( czekam na praktyczny 2,5 m-ca) więc chyba juz teraz skupię się tylko na parkowaniach i zawracaniach. Kurczę........ boję się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
![]()
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7107375]Alexandree szkoda że Ci się nie powiodło
![]() Następnym razem będzie lepiej. Przynajmniej wyjechałaś na miasto i zobaczyłaś jak to jest. Fajny masz termin, a 13 często jest szczęśliwa i życzę Ci żeby tak było w Twoim przypadku ![]() Możesz opisać jak to było z tym zawracaniem: facet Ci kazał zawrócić na skrzyżowaniu, a Ty piszesz że zawracałaś na 3 ![]() Z opisu wynika że wjechałaś przodem w tą boczną drogę po lewej i tyłem wyjeżdżałaś na główną drogę - czy tak było? Jeśli tak to samo zawracanie wg mnie ok, też bym właśnie tak zawracała, szkoda tylko że nie spojrzałaś do tyłu ... Ale następnym razem Ci się powiedzie ![]() No tak wlasnie bylo,zadecydowalam tak zrobic, bo inaczej nie wiedzialam jak, w sumie jak zawsze mialam zawracanie to albo na wysepkach albo na skrzyzowaniach z sygnalizacja swietlna. Tutaj po prostu wykorzystalam te umiejetnosci jak mnie uczono nic bym innego nie wymyslila na szybko.....
#431 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A jak na pirata to nikt nie będzie na Ciebie patrzył z tego powodu, bo przecież każde wymuszenie pierwszeństwa, czy może nawet najechanie na krawężnik przy parkowaniu to zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu drogowego - czyli prawie każdy oblany egzamin to właśnie ten powód. Więc tym nie masz się co przejmować ![]() Ja za to przecież miałam nawet kolizję ... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Raczkowanie
|
![]()
Dusia2704 dzięki za dodanie otuchy
![]() ![]()
#433 |
Konto usunięte
|
Nie ma za co
![]() Wklejam (a przynajmniej staram się, nie wiem czy będzie działał) linka do artykułu gdzie m.in. piszą kiedy i jak można zawracać http://www.prawko-kwartnik.info/niezbednik.html |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Raczkowanie
|
![]()
Dzieki za link Dusia2704z niego wynika, ze moglam zrobic tak jak mialam zamiar, aco do cofania to:
COFANIE : Art.23.3) przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności: a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia, (i tu wlasnie dalam ciala :P) b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby. 2. Zabrania się cofania pojazdem w tunelu, na moście, wiadukcie, autostradzie lub drodze ekspresowej. - upewnienie się o możliwości ( ani 1 cm bez pewności )- wsiadając do pojazdu sprawdzić sytuację za pojazdem z oceną możliwości, - obserwacja przez prawe ramię przy jeździe do tyłu po prostej i w prawo, - obserwacja przez lewe ramię przy jeździe w lewo, - obserwacja w lusterkach bocznych - pomocniczo, - noga na sprzęgle, - uchylone okno, wyłączone radio, wytężony słuch, - pomoc drugiej osoby w sytuacjach niepewnych.
#435 |
Zadomowienie
|
To i ja kochane zapytam o zawracanie.
Jeśli zawracam z wykorzystaniem uliczki w prawo,to zawracając powinnam ustawić sie juz tyłem na prawym pasie(wjechać tyłem na prawy pas) czy mogę na lewy i przejechać na prawy.Zakładając oczywiscie ,ze jest to dwukierunkowa i mało uczęszczana prze samochody ![]() Chyba że każe wjechać w prawo i wycofać i jechać dalej to spoko ,na ten sam ![]() Alekxandree wspomniała ; pomoc drugiej osoby w sytuacjach niepewnych. art.23.3 ![]() ![]() Ciekawe czy jakby sie go poprosiło żeby spojrzał czy nic nie jedzie co by zrobił ![]() Alekxandree nastepnym razem zdasz ![]() Dusiu tak trzymaj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Raczkowanie
|
Witajcie Dziewczyny!
Mam pytanie odnośnie tego jak wygląda odbieranie prawka. Najpierw trzeba wypełnic jakiś wniosek i wpłacić pieniadze w kasie?? A dopiero potem z potwierdzeniem wpłaty pójśc po odbiór??
#437 |
Raczkowanie
|
![]()
Ratatuj dzieki za wiare we mnie :P przyda sie
![]() ![]()
#438 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o zawracanie z wykorzystaniem drogi w prawo, to gdzieś czytałam, że bezpieczniej jest przejechać tą drogę, wycofać w nią w prawo i potem już włączać się do ruchu jadąc przodem. Jedynie nie można tak zrobić jeśli za skrzyżowaniem jest znak zakaz zatrzymywania i postoju: wtedy wjeżdżasz przodem w boczną drogę po prawej i wyjeżdżasz tyłem. Gdzieś też czytałam, że przeważnie egzaminator mówi jak wjechać, ale jak jest w rzeczywistości to zależy chyba od egzaminatora. Ja na jazdach wjeżdżałam w prawo przodem i wycofywałam tyłem - bo tak mi powoedział instruktor żebym tam wjechała przodem. To była taka bardzo wąska ulica przy samym WORDZIE o małym ruchu. A czy był tam za skrzyżowaniem zakaz zatrzymywania i postoju niestety nie wiem, nie zwróciłam uwagi, ograniczyłam się do wykonania polecenia ![]() A co do prośby o pomoc egzaminatora w patrzeniu, to jakoś nie wiem czy bym się odważyła poprosić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Zadomowienie
|
Dusiu masz racje ależ głupek ze mnie
![]() ![]() Znaczy to ,ze juz zaczynam sie stresować ![]() Ale dziekuje kochana ![]() ![]() A macie jakąs metode na parkowanie równoległe? I ja chyba bym sie nie odważyła ale skoro regulują to przepisy... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Gratuluje Kumka23.
A tym, którym się nie udało-wspołczuje. Nastepnym razem musi być lepiej. BTW Trzeba pamiętać, że egzaminator NIE MOŻE wydawać podczas egzaminu poleceń sprzecznych z zasadami ruchu drogowego więc trzeba się go słuchać jak mamy i taty;P U mnie jedna dziewczyna nie zdała bo odmówiła wykonania manewru tłumacząc się, że spowoduje to zagrożenie (chodziło o zawracanie na jezdni dwukierunkowej). To dopiero wtopa! |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
heheh, trzeba sie pilnować bo często tez spotkałam sie z takim czymś ze egzaminator mówi : 'na następnym skrzyżowaniu proszę zawrócić JESLI PANI MOŻE' :P niektórzy dają sie złapać na tym, bo oczywiście na skrzyzowaniu, o ktorym mowi egzaminator jest zakaz zawracania :P biorą tak podstępem dupki jedne :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Wtajemniczenie
|
ja robie tak, że staje obok samochodu za którym mam zaparkować, powoli cofam, gdy widze końcówkę samochodu w tylniej szybie robię jeden obrów w prawo , jade jeszcze kawalek, gdy moj samochod stoi mniej wiećek ok 60 stopniu(? yhh już nie pamietam) prostują kierownicę jade jeszce kawałek dopoki nie zobaczę całej tablicy rejestracynnej samochodu z przodu w przedniej szybie, jak już zobaczę robie obrót(na maxa) kierownicy w lewo, jade kawałek dopóki samochód sie nie wyprostuje
![]() yhh.. ale pokręciłam ![]() ![]()
#443 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jak w lewo uliczka to zawsze przodem wjeżdżasz. Jak w prawo uliczka to lepiej tyłem wjechać choć przodem też można. Jak jest uliczka w prawo to nie możesz tyłem wjechać jeżeli masz zakaz zatrzymywania i postoju (bo musisz się zatrzymać żeby wrzucić wsteczny) - czyli jak zakaz to wjeżdżasz przodem w prawo i wyjeżdżasz tyłem ![]() Ja tak to ładnie pamiętam jak sobie spokojnie w domu siedzę, a jak będzie na egzaminie to zobaczymy ![]() Cziki masz rację, egzaminator nie może kazać wykonać manewru kiedy jest to niezgodnie z przepisami, ale może powiedzieć np. proszę zawrócić kiedy będzie to możliwe, proszę gdzieś zawrócić: wtedy nie zawsze jest to możliwe na pierwszym skrzyżowaniu, przy pierwszym zjeździe. ![]() Mnie instruktor ostatnio też powiedział że mam zawrócić w pierwszym możliwym miejscu: był to drugi zjazd, na pierwszym nie mogłam ... Też boję sie na egzaminie takich podchwytliwych poleceń ... Musi być koncentracja od początku do końca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Wtajemniczenie
|
Kobietki, czy któraś z Was zdaje może egzamin 23 kwietnia o 15:30 w Gliwicach? Bo ja mam wtedy egzamin praktyczny i wprost umieram ze strachu
![]() ![]()
#445 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#447 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziekuje ![]() ![]() Angelko czyli jak już wjedziesz to zatrzymujesz auto,spoglądasz do przodu na tablice stojącego przed nami samochodu i wtedy w lewo i jest zaparkowane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
a ja dzisiaj odebralam swoj plastik
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#450 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.