|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wybór Olympus E-510 a Nikon D90
jestem posiadaczką N90 i polecam go całym sercem!
![]() ![]() Edytowane przez shee_naz Czas edycji: 2008-12-20 o 23:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Przyczajenie
|
Dot.: Lustrzanka cyfrowa.
ja miałam na początek Nikona D40 i byłam z niego naprawdę zadowolona
chociaż spór czy Canon czy Nikon to już od lat ![]()
![]() |
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
Powiem tak- jeżeli chcesz rozwinąć skrzydła, to polecam. Jednak po kupnie lustrzanki głód jest większy niż przed tym. Chcesz mieć nowe filtry, obiektywy, statyw, lampę... tak już jest
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy
hm ja tez mam dylemat co do lustrzanek i rowniez zamierzam kupic.mysle,ze na poczatek przeznacze ok 2000zl na lustrzanke.hm chyba zdecyduje sie na canona ale nie wiem konkretnie jakiego :/ kurcze ciezki wybor :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Przyczajenie
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy;) - pytania, opinie, porównania -> wątek zbiorczy
Wiem co znaczy wybór aparatu, zastanawiam się od 3 miesięcy i gdy już wiem, wchodzę do sklepu i znów zmieniam zdanie. Moim pierwszym typem był Olympus -e520, potem Canon 1000d, następnie Sony alpha 300 i teraz znów pochylam się nad Olkiem. Martwię się tylko jego systemem 4 :3, czyli format wywołania zdjęć 13,3- 10
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Przyczajenie
|
Tak szkła już do Olka wybrałam
Olympus E 520 + 14-42mm f/3.5-5.6 + 70-300mm f/4.0-5.6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Przyczajenie
|
Nie myślę póki co o dokupywaniu nastęnych , a mam zamiar fotografować przedewszystkim plenery i dziecko w ruchu. Jakiego Canona i obiektywy polecasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie polecam canona, bo nie siedzę w tym systemie... dziecko- 70-300, plener też tym od biedy zrobisz, może coś do 200mm, nie wiem co jest w canonach i olympusach. 70-300 jest bardzo ciężki, nie wiem czy nie będzie za ciężki dla ciebie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Polecam przed zakupem poczytać opinie innych użytkowników. Ja właśnie tak zrobiłam i jestem bardzo zadowolona z zakupu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Raczkowanie
|
weź Canona w dłonie a poczujesz, że to plastik, tandetne wykonanie strasznie. (mam na myśli te sprzęty do 3 tysięcy.
znam parę osób, które posiadają Sony A i są niezadowoleni Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mam 1000D i choc jest ciutkę plastikowy to jest do naprawdę solidna i zwarta puszka!!!A kit też ok. przykładowe zdj.w moim wątku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Wtajemniczenie
|
Canon? Może i plastik, ale zawartość puszki niczego sobie. Ja nie mam zastżeżeń do swojego Canona 1000d. Dodatkowo dobrze leży w dłoni, jest poręczny.
![]() |
#436 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wątek lustrzankowo-plotkowy;)
nie rozumiem, po co mieć dobry aparat, lustrzankę i używać tylko auto? równie dobrze można kupić sobie jakiś lepszy kompakt...
![]() |
![]() |
#438 |
Przyczajenie
|
Hejka
Czytam, czytam na necie i nadal nic nie wiem. Może coś poradzicie?? Mam Nikona D60 + 18-55 +55-200 VR. Niby póki co jest ok. Ale tylko niby. Zamierzam zakupić coś uniwersalnego. Taka potrzeba i tyle ![]() Ale pojawia się pytanie - CO LEPIEJ: Sigma 18-200 OS + SB-600 czy Nikkor 18-200 VR ???? Niestety, finanse mnie ograniczają ![]() Przy pierwszej opcji byłoby spoko, jeśli szkło jest ok. Przy drugiej opcji - fajnie, ale na lampie mi b. zależy ![]() Mam nadzieję, że ktoś mi poradzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Druga rzecz jest taka, że będąc np. w podróży nie zawsze ma się czas na ustawianie wszystkiego. Trzeba szybko wykonać zdjęcie aby uchwycić jakąś chwilę i wtedy tryb auto jest bardzo pomocny. ![]()
![]() |
![]() |
#440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem, że różnica jest. Ale gdy pracuje się w trybie auto, jedyne nad czym panujesz to to, co umieścisz w kadrze. W podróży to co innego niż CAŁY CZAS.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co chcesz fotografować? Makro, ludzi, portrety, krajobrazy? Proponuję jasną stałkę 50mm. Warto docenić takie obiektywy. A może ktoś kupił lustrzankę tylko po to żeby mieć lepszą jakość zdjęć? Nic w tym dziwnego.
![]() |
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
ale jeśli nie umie się obsługiwać lustrzanką, to zdjęcia nie będą dobre. Znam przypadki, gdy ktoś ma dobry sprzęt, a robi gorsze zdjęcia niż zwykłym kompaktem. Aparatem trzeba umieć się obsługiwać. To głownie od umiejętności fotografa zależy jakość zdjęć.
![]() |
![]() |
#444 |
Przyczajenie
|
Potrzebuję porady.
W przyszłym tygodniu zamierzam kupić aparat. Moim celem to robienie zdjęć głównie zwierzakom (i tym spotkanym w lesie i tym domowym), ponad to planuję używać apratu na psich imprezach - wystawy czy konkursy agility (a tutaj psiaki są cały czas w ruchu). Czy możecie mi poradzić jakiś aparat. Dodam, że jestem laikiem, ale chciałabym zacząść przygodę z lustrzanką. Zastanawiam się między Canonem 450D, a Nikonem D50, a może polecicie mi inny aparat? I mam jeszcze pytanie, z jakiej literatury fotograficznej lub stron internetowych korzystacie, aby dowiedziec się czegoś o fotografi? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lustrzanka z ustawieniami auto robi dużo lepsze zdjęcia niż kompakt. Dla niektórych ten efekt jest wart wydania sporych pieniędzy. Cytat:
Skąd można dowiedzieć się czegoś o fotografii? Google nie gryzie!
![]() |
![]() |
#446 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a agility- kupuj canona, ma więcej szybkich szkieł ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Raczkowanie
|
lustrzanka to lustrzanka, lustrzane odbicie zawsze będzie lepiej wyglądało od zdjęcia wykonanego kompaktem... różnice widać zawsze i to na odległość :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Przyczajenie
|
Dzięki! Na aparat mogę wydać nieco ponad 1500zł. I własciwie kusi mnie ten Canon. Byłam już w sklepie, ogladałam i "przymierzałam"
![]() Dlatego zastanawiałam się nad kupnem czegoś używanego na początek (aczkolwiek ciężko trafić na jakiegoś porządnego sprzedawcę). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Przyczajenie
|
Tinkussia, a co sądzisz o kupnie używanego aparatu? Warto zaryzykować?
Faktycznie - lepiej dołozyć i kupić lepszy obiektyw. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.