|
Notka |
|
Zwierzaki w potrzebie Forum zwierzaki w potrzebie, to miejsce gdzie niesiemy pomoc zwierzętom. Tutaj dowiesz się o akcjach na rzecz zwierząt. Przeczytasz o schroniskach. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pomyśl czasami o cierpieniu, którego wolisz niewidzieć ...
Keira wlasnie.
Wielu ludzi ma wiecej niz jedno zwierze. Wtedy jest to jeszcze wiekszy wydatek-zabieg+seria zastrzykow po. Pozatym jeszcze dojazdy jezeli ktos mieszka w mniejszym miescie lub poza miastem. To po przeliczeniu sa naprawde spore koszta. Nie wiem w jaki byl powod Twojego pobytu w klinice ale rzeczywiscie w takich miejsach latwiej zrozumiec cierpienie innych. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Zadomowienie
|
Warszawianko trudno zmienić myślenie ludzi, ale darmowe lub symboliczne kwoty za sterylizację, czy kastrację powinny być nagłaśniane. Jednak trzeba wziść pod uwage również to, ze kotki i pieski wymagają uwagi i szczególnej troski takich zabiegach. Ja i moja mama dbałyśmy o Topcię i dostawała rarytasy. Ale słyszałam głosy, że to wariactwo, co "zrobiłyśmy" jej !!! Wielu ludzi idzie po najmniejszej linii oporu. Po co im problemy związane z opieką po operacji. Lepiej niech już kotka gdzieś tam urodzi, a potem się pomyśli, co z "problemem" zrobić. Same doskonale wiemy, co isę potem dzieje. Nie zmeini się to, do momentu, az odpowiednia edukacja pojawi się w przedszkolach i szkołach. I tutaj nasza inicjatywa mogłaby pomóc. Gdyby istniała grupa, która po prostu charytatywnie prowadzi prelekcej w takich miejscach, mogłoby to dać efekt. Sama zastanawiam się, czy nie założyć w swoim mieście odziału Vivy. To mógłby być pierwszy krok do takich działań.
Trudno przekonać ludzi do działań odpowiedzialnych, bo oni nawet nie widzą powodu, by dawać zwierzakom coś lepszego do jedzenia niż chleb i wodę (znam włascicieli, którzy tak żywią zwierzaki, zwłaszcza na wsi tak jest), nie szczepią ich, to co dopiero mówić o ograniczaniu przyrostu ![]() ![]() Działać trzeba, bo bez tego nic się nie zmieni. A razem zawsze raźniej kochane ![]() A w klinice byłam na konsultacji i angiografii. Ale moje cierpienie jest niczym, w porównaniu z tym, co przeżywają inni. Mam nadzieję, że więcej tam nie pojadę... Pozdrawiam ![]() Może pomysł petycji do TOZ mógłby cos zmienić, a petycje zbierane np przez nas Wizażanki dałyby jakiś efekt.
Edytowane przez keira24 Czas edycji: 2006-06-10 o 14:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
Wpisuję się do wątku, aby dodał mi się do subskrypcji, wrócę z pracy, to edytuję i się wypowiem... Bo po tym pierwszym filmie to...
![]() |
![]() |
#424 |
Konto usunięte
|
Keira masz calkowita racje dlatego napisalam ze nie wystarczy tylko jeden dzien takich bezplatnych zabiegow.
Musiaolby to byc kilka dni. Chociaz rzeczywiscie nie wyobrazam sobie jak np jakis wlasciciel zrobi taki zabieg swojemu psu w zime,przywiezie go takiego jeszcze spiacego,ledwie po operacji do domu,i zostawi w budzie przy minus 20 stopniach. Kurcze no poprostu czasem chce sie plakac z tej ludzkiej glupoty, naszej bezradnosci... Pomyslalam ze jest rozwiazanie-okoliczni weterynarze,mgliby poprostu sprawdzic co dzieje sie ze zwierzeciem po operacji-oczywiscie niezapowiedziana wizyta. Jezeli zwierze byloby zaniedbane-powiadamialiby odpowiednie sluzby. Mogliby to robic np wolontariusze lub studenci weterynarii. Mysle ze nawet takich wolontariuszy znalazloby sie wielu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A nie już nic nie pisze, po co pisać to osobom które dobrze o wszystkim wiedzą.
![]() |
![]() |
#426 |
Zadomowienie
|
[quote=deb]. Koleżanka ma kocura od roku cały ten czas praktycznie codziennie go wypuszcza (mimo że mieszkamy przy baaardzo ruchliwym skrzyżowaniu
![]() ![]() quote] To jest jakaś paranoja w Polsce. Skoro faceci mogą się wyszumieć i "pozaliczać" dziewczyny i nie przjmowac się konsekwencjami to dlaczego mają zabronić tego kocurom ??? ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#428 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jestem przeciwna przemocy, jestem pacyfistką, ale w takich momentach wiem, że by się nie skończyło łagodnie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zadomowienie
|
Kattarino chyba każda z nas tak to przeżywa i te dramaty na pewno pozostawiają w nas ślad
![]() Nie wiem, jak tacy ludzie moga spać i żyć normalnie. Nie mają sumienia chyba i zadnych odruchów dobroci i współczucia. Unikam tych ludzi, bo są tacy agresywni i pewni siebie. Nie mają żadnej litości dla maleńkich stworzonek, to i dla ludzi nie będą jej mieli. No chyba, że to działa na zasadzie - człowiek to pan i rządzi, reszta stworzeń to po prostu "coś", co żyje, ale można z tym zrobić cokolwiek, bo to nie człowiek i nic nie czuje... Takiego podejścia chyba nie da się zmienić...
![]() |
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
mysle ze sterylizacja nie jest rozwiazaniem!!!
gdy wysterylizuje sie zwierzeta to jaki to bedzie miało wpływ w pozniejszym czasie?? ja sobie nie wyobrazam zeby pozbawic zwierzecia mozliwosci rozmnazania sie,ono nie moze nic powiedziec wiec jak mozna decydowac za nie?? jak zaczniemy sterylizowa to z czasem bedzie taki sam "niz demograficzny" wsrod psiakow i kociąt jak wsrod ludzi obecnych czasow!! mysle ze wsrod ludzi miałoby to lepszy efekt!! narkomanki,cpunow,alkocho likow ,ludzi skłonnych do molestowania nieletnich,gwałcicieli i "bokserów" wysterylizowac!! i o ile mniej nieszczesc i patologi byłoby na swiecie!! a jesli chodzi o zwierzaki to wiekszy nacisk powinni na to kłasc Ci co rządzą!! Bo czy to jest mniej prawdziwy temat nic przemoc w rodzinach?? *nałozyc wieksze kary dla tych co sie znecaja nad zwierzakami!! *wsadzac do pierdla tych co w sposob chory zajmuja sie nimi!! *wiecej kasy na schroniska!! *wieksze zainteresowanie ludzi widzacych psie czy kocie nieszczescie!! *uczenie ludzi od małego szacunku do zwierzat!! *organizowanie festynow ktore propagowałyby dbanie o pupile!! *propagowanie bezinteresownego pomagania zwierzaka!! ...fiu ale sie zdenerwowałam ![]() ten temat jest bardzo dłuuuuugi i straszny!! mozna wymieniac bez konca co mozna by było zrobic zeby było dobrze...ale to od nas zalezy i od naszej postawy czy za kilkadziesiat lat nasze prawnuki a moze i dalej beda mogły pogłaskac prawdziwego psiaka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co niżu demograficzego zwierząt, to niestety nie miałabym aż tak "optymistycznych prognoz". Nie w naszym kraju i nie z ludźmi o takiej mentalności ![]() I nie wierzę w to, że ten rząd, czy jakiś inny zajmie takie stanowisko jak Ty w swoich postulatach. Aż tak to oni sie nie będą wysilać. To racej do nas - wrażliwych na los istot żywych nalezy inicjatywa i dzialanie. Bo jeśli nie my, to nikt inny tego nie zrobi... Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Rozeznanie
|
RUDA.KOTKO nadpopulacja nierasowych kotów i nierasowych psów w Polsce jest tak wielka, że moje prawnuki nie doczekają sytuacji, że chętnych na "dachowce" i "kundelki" będzie więcej niż tychże. Jedynym sposobem na ograniczenie tej ogromnej nadpopulacji jest właśnie sterylizacja. Przez najbliższe kilkadziesiąt lat "niż demograficzny" psiaków i kotów niestety nam nie grozi
![]() ![]() Cytat:
Zwierzęta nie myślą i nie czują tak jak ludzie, one nie mają młodych, bo chcą, one mają młode, bo do tego pcha je instynkt. Gdyby kotów i psów nierasowych nie byłoby tak dużo, nie pękałyby w szwach schroniska, a bezpańskie koty i psy nie biegałyby całymi gromadami szukając jedzenia po śmietnikach, to zapewne niewielu byłoby takich, którzy nawoływaliby do sterylizacji. Ale to wszystko jest, ten problem nadpopulacji nierasowych zwierząt istnieje, a jesli nie będziemy tych nierasowych zwierząt sterylizować, to ten problem będzie się pogłębiał jeszcze bardziej. Ci co rządzą powinni kłaść większy nacisk na wszystkie rzeczy, o których napisałaś, ale nie oszukujmy się - rząd ma to gdzieś i to my, zwykli ludzie, musimy o zwierzęta dbać i starać się w jakikolwiek sposób pomagać, np. nie dopuszczając, by rodziły się kolejne pokolenia niechcianych zwierząt. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
Też myślę, że w obecnych warunkach sterylizacja jest najlepszym rozwiązaniem. Nie żal mi kotki, która nie może mieć małych, bo tak naprawdę żal mi kociąt, które już się urodziły i jak np. opisała Keira 24, są palone żywcem, bo są niepotrzebne
![]() ![]() ![]() Mogę, z doświadczeń z kotkami napisać, że te, które zostały wysterylizowane i nigdy nie miały kociąt, są zdrowsze i szczęśliwsze. 3 razy w moim życiu, dzikie kotki z małymi wprowadziły się do nas do domu. B. szybko odtrąciły swoje małe i wszystkie zostały wysterylizowane.Dziś są spokojniejsze i naprawdę nie widzę u nich żadnych oznak tęsknoty za macierzyństwem. Jedna z tych kotek (Kicia) mieszka ze mna i ze swoim synkiem (Pipikiem)- i naprawdę go nie znosi! Zaakceptowała 2 pozostałe koty( 1 kocurka i 1 koteczkę), a nawet psa! Jednak do swojego własnego synka pała wręcz agresją! Pozostałe 2 kotki, o których pisałam, zostały adoptowane, jedna przez moją teściową, a druga przez kuzynkę. Obie mają przy sobie swoje dzieci i naprawdę nie darzą ich wielką miłością. Zatem mogę wyciągnąć wniosek, że to nie emocjonalna chęć posiadania potomstwa, ciągnie kotki do reprodukcji, a instynkt. Poza tym, ze strony medycznej, wszystkie te kotki, które urodziły małe, miały mniejsze lub większe problemy zdrowotne . Natomiast te, wysterylizowane za młodu są okazami zdrowia. Naprawdę nie żałujmy tych kociąt, ktorych nia ma na świecie i dzięki sterylizacji nie będzie. Pomyślmy raczej o tych, które już są i naprawdę cierpią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
Podpisuje sie pod slowami kerii, agii i kattriny wsztstkimi 4 lapkami.
Przypadek kotki mojej znajomej. Dwa mioty odchowane, przy czym w drugim zostal jeden mlody (kotka, nikt jej nie chcial, a to tylko 3 kociaki do oddania). Jak mlode podroslo to matka zaczela ja odrzucac, nie dala jej do siebie podejsc blizej niz na 2 metry. Po za tym zaczely sie problemy z czestotliwoscia rujek u starszej kotki. Doszlo do sytuacji ze kotka miala 3dniowa przerwe miedzy 2 rujkami. Kot chudl w oczach. Poszla pod noz, a po sterylce zaczela i akceptowac mlode i jesc normalnie. Teraz wazy 2x wiecej a i tak jest chuda. Ruda.kotko to czy zwierzak jest sterylizowany czy nie nie wplywa na jego szczescie. Mam wychodzacego kocurka, oczywiscie kastrat, bo jak by nie byl to napewno miala bym na sumieniu kilka miotow w piwnicach, na smietniku... Dodatkowym plusem kastracji jest to ze sie nie tlucze z innymi kotami o teren, jest ogolnie spokojny (nie mylic z aktywnoscia, bo czasem potrafimy toczyc takie boje ze futra leca i krew sie leje, i to on zaczyna, ja mu sie nigdy nie narzucam ![]()
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Keira24, Agia4, Kattarina, Czarny Kot zgadzam się z Wami!
Mam nadzieje że Ruda.Kotka nie pomyśli że na nią "napadłyśmy":rolleyes : Absolutnie rozumiem jej myślenie dotyczące sterylizacji - dużo ludzi ma takie sama zdanie. Niestety jest ono błęde ![]() Bardzo, bardzo bym chciała żeby ktoś na wysokim stanowisku, mogący zdziałać wiele zainteresował się losem zwierząt. Niestety na razie się na to nie zanosi, więc sami musimy się starać uświadamiać ile zwierząt cierpi i negować nieludzkie zachowania!
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
Serce mi pęka gdy widzę coś takiego
![]() Swoją psinkę wziełam w ostatniej chwili. gdyby zstała tam troche dluzej nie wiem czy by przezyla. Kocham ją jak własne dziecko chociaz są chwile kiedy musi dostac klapsa... (nie jestem zwolenniczką "bezstresowego wychowywania" ![]()
![]() |
#437 | |
Raróg
|
Ruda.kotko - owszem, kastracja jest rozwiązaniem. Masz pojęcie, ile jest teraz bezdomnych zwierząt, bez szans na dom? Niżu demograficznego wśród zwierząt jak na razie nie musimy się obawiać, widząc, jakie wciąż jest u nas podejście do tego zabiegu.
Wszystko dziewczyny już napisały, schroniska są przepełnione, podobnie jak strony adopcyjne aż roją się od ogłoszeń. Do tego jeszcze diabli wiedzą, ile maleństw skończyło potopionych czy zabitych w inny sposób ![]() Tu w grę wchodzi jeszcze aspekt zdrowotny. Wczesna kastracja chroni zwierzę przed wieloma poważnymi chorobami, do których antykoncepcja hormonalna tylko się przyczynia. Dla dobra zwierzęcia - owszem - można decydować za nie. Po raz kolejny piszę, że zwierzę nie myśli w taki sposób, jak człowiek i nie marzy o tym, żeby mieć potomstwo; ruja czy cieczka to tylko i wyłącznie chęć zaspokojenia instynktu, nie dążenie do miotu. A bez tego instynktu - zapewniam Cię - zwierzęciu żyje się o wiele lepiej, zdrowiej i spokojniej ![]() Zgadzam się z większością spraw, które wypunktowałaś. (BTW nie sądzę, by "sterylizacja alkoholika" w czymkolwiek mu pomogła, miałby kolejny powód do picia)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miło słyszeć, że jest jeszcze na świecie troche ludzi kochających zwierzęta ![]()
![]() |
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
Tragedia w schronisku w Krzyczkach!
Dziewczyny sprawa z soboty - cała prawda o naszych komercyjnych schroniskach, na których utrzymanie gminy płacą ciężkie pieniądze (z naszych podatków), a zwierzęta zamiast otrzymać schronienie i opiekę są po prostu mordowane! Prezes i kierowniczka schroniska w Krzyczkach zostali aresztowani po wykryciu pod murami schroniska wielu dołów ze zwłokami psów w stanie rozkładu; ich ilości na razie nie da się okreslić; wydobyto 45 zwłok psów i 1 kota; są przypuszczenia, graniczące z pewnością, że zostały zamordowane ze szczególnym okrucieństwem. 200 psów cudem uniknęło męczeńskiej śmierci z rąk pozbawionego sumienia i uczuć ludzkich zwyrodnialca - prezesa fundacji Eko - Fauna. Na zdjęciu nr 3 widać chorego psa wynoszonego na rękach. W tym schronisku w betonowych celach śmierci stłoczone w ciasnocie, głodne i poranione, wzajemnie się zagryzające, katowane co dnia zwierzęta czekały na wybawienie - śmierć i wykopane za płotem doły, gdzie wrzucano ich umęczone i skatowane zwłoki! Tragedia tych zwierząt trwała długo, choć wielu ludzi walczyło, ich prośby były ignorowane. Dopiero w sobotę udało się znaleźć dowody, właściciel wraz z kierowniczką odjechali policyjnym radiowozem skuci kajdankami, a pod bramą były oklaski i wielka radość. Śledztwo trwa, i pewnie dalsze przeszukanie terenu wokół ukaże ogrom tragedii, która rozgrywała się tam już długo. Odór wykopanych, rozkładających się zwłok rozniósł się szybko po okolicy ... EDIT: Dodaję więcej wyraźnych zdjęć ![]() Edytowane przez Basia39 Czas edycji: 2007-01-25 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Nie mam słów...
![]() ![]() ![]() Tych ludzi powinno się skazać na najwyższą karę możliwą w Polsce - dożywocie!!!
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
W POLSCE jest zaduzo bezdomnych zwierzat, swiadomosc spoleczna problemu jest niska, mity kraza-ze suczak raz powinna, z KASTRACJI robi sie nie wiadomo co. KASTRACJA to jedyne humanitarne wyjscie aby MNIEJ zwierzat bezdomnych bylo.
Zwyrodnialcy, patalogia spoleczna, ignorancja Urzedow Miast-przyzwala na prowdzenie takiej dzialalnosci. Wzbogacanie sie kosztem smierci niczemu niewinnych zwierzat!!! Zysk jest wtedy jak zwierzeta sie poprostu zabije i to spory zysk ok. 500zl srednio, za zabitego psa. TO my, milosnicy zwierzat, ktorzy beztrosko rozmnazamy zwierzeta jestesmy ODPOWIEDZIALNI za masowe mordowanie zwierzat,NIKT inny!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam się za miłośnika zwierząt i moje kotki są wysterylizowane, kocurek był wykastrowany i staram się uświadamiać bliskim mi osobom że wszędzie jest pełno niechcianych małych kociąt i szczeniąt i nie powinni pozwalać na rodzenie się kolejnych.
![]() |
![]() |
#443 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest trudno samemu nazwać się miłośnikiem, o tym świadczą dla mnie konkretne czyny. BTW Osobiście nigdy nie uważałam za cenne, zdania miłośników psów , o których wspominasz. Większośc z nich, to właśnie tacy pseudo ![]() Mądre działania nie potrzebują akceptacji, są dobre, nawet gdy nikt ich nie popiera. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
Hmm może termin Prawdziwi miłosnicy zwierząt byłby tu najodpowiedniejszy ... Bo miłosnikiem nazwać się prosto, tylko, żeby nim być tak naprawdę to trzeba na to zasłużyć, nie słowa a czyny o!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#447 | ||
Raróg
|
Cytat:
Wiadomo, że niehodowlane należy kastrować, m. in. po to powstało to podforum, aby propagować takie zabiegi. Nie wiem, czy zauważyłaś, ale obok zachwytów nad maleństwami pojawiającymi się na forum, namawiamy też do kastracji. Mnie też nie cieszą kolejne mioty niekastrowanych suk czy kotek, małe są piękne, owszem, ale są ich tysiące cierpiących w schroniskach.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
Aniela pisząc słowa "TO my, milosnicy zwierzat, ktorzy beztrosko rozmnazamy zwierzeta jestesmy ODPOWIEDZIALNI za masowe mordowanie zwierzat,NIKT inny!!!"
miała na myśli właśnie takich samozwańczych miłosników zwierząt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Konto usunięte
|
Milosnik zwierzat kieruje sie ich dobrem.
Milosnik zwierzat nie musi posiadac zwierzaka zeby pokazac ze je kocha. Bo to przeciez nie o to chodzi-kolekcjonowanie? Milosnik zwierzat zdaje sobie sprawe ze byc moze nie bedzie mogl poswiecic temu zwierzeciu odpowiednia ilosc czasu wiec okazuje swoja milosc w inny sposob. Interesuje sie losami zwierzat,rowniez porzuconych. Na plotkowym powstal watek o tym,ze ktos chce kupic sobie psa tylko nie wie czy powinien. Byc moze widzialyscie juz ten watek. Autorka pisze,ze wszyscy maja psy a ona kocha tez zwierzeta i chialaby miec-bo wszyscy maja. Zaczyna wlasnie studia,czesto bedzie wyjezdzala. To wg mnie nie jest milosnik zwierzat. Bo co jezeli po kilku miesiacach okaze sie ze jednak wszyscy mieli racje ze powinna zaczekac z kupnem zwierzecia? Co jezeli nikt ze znajomych nie bedzie mogl zwierzaka przygarnac? Wtedy niestety znajdzie sie w schronisku. Byc moze ostro to napisalam ale rzeczywiscie poruszylyscie wazny temat-kim jest milosnik zwierzat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:30.