![]() |
#421 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Adopcja - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() Ja też będąc w ciąży zastanawiałam sie niejednokrotnie jak mój maluszek będzie wyglądał, co odziedziczy po mnie a co po tatusiu, jaki będzie itp. itd. Pamiętam, że zawsze (kiedy jeszcze byłam nastolatką i miałam takie troszkę naiwne myślenia w tej kwestii) potrafiłam "wybierać" sobie dziecko ze zdjęcia z myślą, że chciałabym aby było takie, jak to... Marzyłam też kiedyś o córeczce, najlepiej Mulatce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W sprawie adopcji natomiast mam jednak takie zdanie, ze wybieranie sobie dziecka pod względem wyglądu nie jest fair ![]() ![]() Jeżeli natomiast chodzi o wybór - dziecko zdrowe/chore to tu już jestem bardziej wyrozumiała... Zawsze podziwiam rodziców dzieci chorych za ich siłę i determinację w walce o normalnie życie dla ich dzieci. Naprawdę jestem pełna dla nich szacunku i podziwu, choć zapewne dla nich to normalne opiekować się chorym dzieckiem bo po prostu takie zesłał im Bóg/los (zależy w co kto wierzy - to akurat nie moja sprawa). I kochają je tak samo jak inni rodzice swoje dzieci. Jednak rozumiem, ze niektórzy skoro mają wybór wola uniknąć odpowiedzialności za dziecko chore. I dobrze, że "nie biorą się" za coś (wychowywanie takiego dziecka) jeśli wiedzą, że nie podołają takiemu zadaniu. Ja sama, przez całą ciążę starałam sie uchronić mojego Maluszka od różnych zagrożeń, które potencjalnie mogły wpłynąć negatywnie na jego rozwój... Rodzice adopcyjni pozbawieni są takiej możliwości a wybór dziecko "zdrowe czy chore" jest moim zdaniem może takim substytutem uchronienia się przed odpowiedzialnością za chore dziecko... ![]() Ukrycior jak tam u Was sytuacja wygląda? (wiem, niecierpliwa jestem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Rozeznanie
|
Bardzo fajny wątek, dołączam się do niecierpliwie oczekujących na pozytywny koniec historii Ukryciorka i szczerze kibicuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
Znowu rozmawiając na te tematy podjęliśmy z narzeczonym decyzję. Jako że nie mamy na razie kłopotów z zajściem w ciążę (bo nie próbujemy
![]() ![]() Ps.: a co u Ukrociorka? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ukrycior - Ja takze sledze ten watek i caly czas trzymam kciuki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Raczkowanie
|
witam wszystkich
nie chcialabym sie powtarzac ale nie wiem czy ktos juz o to pytal a stron na forum juz troche duzo do przegladania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Zadomowienie
|
Zafrine nie ma takiego warunku. Według prawa wystarczy, że jesteś pełnoletnia. Inną kwestią jest staż małżeński - tu Ośrodki miewają już jakieś wymagania, ale też ścisłych reguł nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
dziekuje za odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 | |
BAN stały
|
Cytat:
- stan materialny, czy posiadasz mieszkanie czy masz małzonka czy dziecko jakie chcesz przysposobić jest z twojej rodziny krewny czy nie jest calkiem obce. nie ma tu kryterium wiekowego oczywiście trzeba byc pełnoletnim. ale ... ośrodek patrzy na kandydatów fgłownie pod tym i ma soeje minimum i tu staz 5 lat i powyzej 25 roku zycia 0 ale to oczywiście jakies tam minimum które nie jest restrukcyjnie przestrzegane. yakze czy posiadacie własne dziecko jesli nie to z jakiego powodu itd. ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- ale to już zasady adopcji kazdy ośrodek ma swoje kryteria i kieruję sie przede wszystkim dobrem dziecka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
Witam przede wszystkim Ukryciorka która załozyła tren wątek jak i pozostałe wizażanki. Przeczytałam teraz dopiero cały wątek pomimo tego, że od kilku miesięcy miałam go juz na zasubskrybowanych wątkach.
Jesli się zgadzacie to chciałabym do Was dołączyć tzn. do tych starających się o adopcję. Jesteśmy małżenstwem z 13-letnim stażem i własnie w najblizszą sobote jedziemy prawdopodobnie po raz ostatni na spotkanie w naszym ośrodku adopcyjnym. Jestesmy juz po dwóch testach psychologicznych ale wyników jeszce nie znamy, aż boję się jeśli cos wyjdzie nie tak Ukryciorku trzymam mocno kciuki. Pozodrawiam.
![]() |
#430 | |
BAN stały
|
Cytat:
I i jeśli będziesz mogła się podzielić relacjami z nami z ośrodka itd to bardzo proszę z góry dziekuję |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Raczkowanie
|
Chętnie podzielę się relacjami z naszego osrodka, jestemy własnie juz poskonczonym kursiei czekamy wielkim napięciu na kwaliwficje
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny w ten piekny niedzielny poranek. Piszę tutaj z samego rana i mam nadzieję, że mi ktoś odpowie. Sorki ukryciorku ale mam nadzieję, że nie będziesz zła na nas jak pierwsi o tym napiszemy, że wczoraj widzielismy po raz pierwszy "swoje" dzieci.
I tutaj zaczyna się cały problem, bo oprócz wielu zalet takiej sytuacji, tzn. dostaliśmy juz kwalifikację i czekalismy na dziecko a tu okazuje się, że jest ich troje w wieku" 2 lata i 5 lat dziewczynki oraz 4 lata chłopiec i nie mozna ich rozdzielic bo to rodzeństwo. Są śliczne, mądre i takie przyklejki, że trudno nam było się wczoraj z nimi żegnać. Ale zastanawiamy się czy sobie poradzimy, badź co bądź jest to odpowiedzialność za trójkę dzieci-a chcielibyśmy im dać naszą miłość i nie bać się mysleć o przyszłości. Poradźcie co mamy robic bo musimy się dzisiaj ostatecznie zdecydować.
![]() |
#434 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wiadomo.. troje dzieci to nie jedno...to trzy raze więcej obowiązków, ale i trzy razy więcej radości. Jeżeli masz możliwość materialną wychować trójkę dzieci.. nie zastanawiaj się. Otocz ich troską i miłością, i ucz ich tego samego. Zobaczysz.. będzie dobrze. A kiedyś oni Ci podziękują. Z pewnością będziesz wspaniałą mamą. Jeśli jednak się wahasz...a już widziałaś te dzieci.. no cóż.. ja bym nie mogła teraz powiedzieć "nie" bo nie potrafiłabym żyć ze świadomością, że nie zechciałam dzieci, bo było ich więcej niż jedno. Decyzja należy do Ciebie. Ja jednak trzymam kciuki i mam nadzieję, że maluchy stanął się Twoimi upragnionymi i wymarzonymi dziećmi. Daj znać koniecznie ! (aż mi łzy poleciały, ze szcześcia, że jakieś maluchy mogą mieć normalny dom ![]()
Gdy się zobaczyło tylko raz piękno szczęścia na twarzy ukochanej osoby, wiadomo już, że dla człowieka nie może być innego powołania, jak wzbudzanie tego światła na twarzach otaczających nas ludzi. — Albert Camus |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
trójka to dla mnie byłoby idealnie
![]() ![]() ![]() A swoją drogą to Ukryciorka już dawno nie było... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co za wiadomość, trudna decyzja przed wami. Szkoda, że w takich sprawa człowieka ograniczają finanse ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#437 |
Nie depcze krokusów
|
Co za fenomenalna wiadomość! Od razu poprawił mi się humor
![]()
![]() |
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
Witajcie jeszcze raz i dziękuję za tak piękne słowa.
Śpieszę powiedzieć Wam, że byliśmy dzisiaj u naszych dzieci znowu z panią psycholog i panią dyrektor ośrodka adopcyjnego w którym kończyliśmy kurs i teraz stwierdzamy że sa już tylko nasze - cała trójka. Do momentu gdy ich nie zobaczyliśmy to bardzo żałowaliśmy, że jest ich troje, ale teraz doskonale wiemy, że nie potrafilibyśmy wybrać, bo wszystkie maja to coś w sobie, sa ze soba zżyte i widać że to jest rodzństwo-więc sędzina miała rację, że nie chciała ich rozdzielić. Jeszcze dzisiaj rano zastanawialiśmy się czy dobrze robimy biorąc ta trójkę. Aleod kilku juz godzin wiemy że TRZY to nasza najszczęsliwsza liczba! Bawilismy sie fantastycznie, zostaliśmy sami z dzieciaczkami w pokoju zabaw, świetnie się rozumiemy, dziewczynki są śliczne jak laleczki a chłopiec rozbrykany jak młody, zdrowy źrebaczek. Wszyscy twierdza że młodsza dziewczynka jest bardzo podobna do mnie, a chłopiec do męża. Ja widze w zachowaniu starszej dziewczynki równiez podobieństwo do mnie. Zreszta jak już bedą z nami to pozwolę wkleic sobie ich zdjęcia- oczywiście jak Wy pozwolicie. Nawet zjedlismy razem obiad. Jutro ida wszystkie papiery do sądu i kto wie może już za kilkanaście dni a może tygodni będą z nami. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam.
Jestem najszczęśliwszą mamą pod słońcem. Edytowane przez asia_stan Czas edycji: 2009-06-21 o 20:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w takim razie gratuluje świeżo upieczonym rodzicom ![]()
![]() |
![]() |
#440 |
Nie depcze krokusów
|
Jeszcze raz gratuluję
![]()
![]() |
![]() |
#441 |
biegam dla Zabawy
|
asia_stan, cudownie!!!
![]() Będziecie super rodzinką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() jeszcze raz gratulacje.
Gdy się zobaczyło tylko raz piękno szczęścia na twarzy ukochanej osoby, wiadomo już, że dla człowieka nie może być innego powołania, jak wzbudzanie tego światła na twarzach otaczających nas ludzi. — Albert Camus |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Potrójne gratulacje i powiem szczerze, że miałam nadzieję na taką waszą decyzję!
Żeby wam się dzieci chowały zdrowo i szczęśliwie ![]() ![]() ![]() ![]() I wrzucajcie zdjęcia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Zadomowienie
|
asia_stan wspaniała wiadomość i piękna decyzja!!!!! Początki na pewno będą trudne, ale dacie radę, będziecie cudną rodzinką!!! Powodzenia i czekamy na relacje!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
asia_stan gratuluje, napewno nie bedziecie zalowac. Moge zapytac, czy wiecie, dlaeczego te dzieci sa sierotami tj. co sie stalo z ich rodzicami? Pytam z ciekawosci, bo w mojej rodzinie byla podobna adopcja, tez krewni zaadoptowali 3 rodzenstwa/
![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
My nie jesteśmy żadnymi krewnymi dla tych dzieci, ich po prostu matka po porodach zostawiała to u znajomych to u koleżanki nie interesowała sie wcale nimi i w końcu trafiły wszystkie najpierw do domu małego dziecka a póxniej do Rodzinnego Domu Dziecka który zaczął zabiegac o pozbawienie jej praw rodzicielskich i znalezienie im rodziców adopcyjnych.
![]() |
#447 |
Wtajemniczenie
|
Dawno nie zaglądałam na Wizaż a tu na wątku adopcyjnym takie wspaniałe wieści!
Gratuluję Wam serdecznie asia_stan ![]() To wspaniale, ze zdecydowaliście się na taką adopcję ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
asia-stan, napisz coś więcej jak możesz
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
Na razie nie za bardzo moge pisac dopóki trwa procedura preadopcyjna. Jeśli tylko dostanę wiadomość z sądu o pozytywnej decyzji to obiecuję, że napiszę więcej. mam nadzieję, że wszystko pójdzie po naszej myśli.
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:33.