![]() |
#421 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: plama z rdzy
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Plama nie jest świeża bo powiesiłam wczoraj i do dzisiaj wisiało więc to już zaschło - chyba sól z cytryną nie pomoże ![]() Jak się nazywa taki specjalny wywabiacz do plam z rdzy? Próbowałam vanishem, płynem do naczyń i nie schodzi. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak wywabić plamę z... - wątek ZBIORCZY
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a było coś o plamach z kawy?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#425 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
plama z kawy – doczekała się kilku metod usuwania. Świeżą plamę można zasypać solą, spłukać, posmarować środkiem piorącym i zmywać gorącą wodą. Drugi sposób jest bardziej skomplikowany. Zabrudzone miejsce trzymamy napięte nad naczyniem z wrząca wodą i równocześnie polewamy to miejsce gotującą się wodą z dodatkiem amoniaku. Na koniec płuczemy tkaninę w zimnej wodzie. Trzecia metoda polega na wymieszaniu w równych proporcjach alkoholu oraz bezbarwnego octu i delikatnym przecieraniu plamy taką mieszanką. Następnie przykładamy do tkaniny chłonną szmatkę i wciągamy w nią wilgoć. Ta metoda przeznaczona jest do tkanin wełnianych. Stare plamy kawowe można natomiast posmarować gliceryną z dodatkiem spirytusu i zostawić na dłuższy czas, kilkakrotnie nasączając zabrudzone miejsce. Na koniec spłukać ciepłą wodą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
![]()
Nie wiem czy już ktoś pytał, bo nie mam czasu na przeglądnięcie każdej strony
![]() ![]()
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
ja nie mam pojęcia... ale może też ktoś wie jak wywabić plamę z zaschniętego lakieru do paznokci na dżinsach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Rozeznanie
|
ZMYWANIE lakieru do paznokci z ubrań
Od razu przepraszam, jeśli wątek już był
![]() Spotkałam się z koleżankami no i sobie usiadłyśmy na ławce (wow) . Gdy wstałyśmy, okazało się, że niechcący dwie z nich ubrudziły sobie czerwonym lakierem do paznokci kurtkę, spodnie, bluzę .. (jakiś debil umazał ławkę lakierem). Wypadało by to sprać... Dodam, że próby zmycia ze zmywaczem do paznokci nie pomogły... Jeżeli znacie jakieś sposoby na zmycie lakieru do paznokci z ubrań, będę baardzo wdzięczna ![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez waq Czas edycji: 2007-04-14 o 19:56 Powód: błąd ort. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Zadomowienie
|
Dot.: ZMYWANIE lakieru do paznokci z ubrań
Benzyną?
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Rozeznanie
|
Dot.: ZMYWANIE lakieru do paznokci z ubrań
Sylwónia, nie podoba mi się ten znak zapytania ....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 |
Rozeznanie
|
Błagam o litość
![]() Jakiś złoty środek na lakier do paznokci z ubrań ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
Oprocz wyprania w acetonie nie przychodzi mi nic do glowy. Choc cos mi swita ze moze w poradniku bylo ...?
![]() Nat
![]() |
#434 |
Raczkowanie
|
A plama z soku pomarańczy?
![]() |
#435 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() Boję się, że jak użyję vanisha czy czegoś podobnego to wyżre kolor ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie można używać natłuszczającego zmywacza do paznokci. Wypłukać benzyną do czyszczenia. I Plamę zaprać w mleku , najlepiej kwaśnym. II Plamę przecierać tamponikiem umoczonym w alkoholu, a następnie polać zaplamione miejsce wodą utlenioną , a następnie wystawić mokrą plamę na działanie słońca. III Przed praniem plamę natrzeć solą. Wypłukać w zimnej wodzie i namoczyć w płynnym detergencie. Następnie uprać w gorącej wodzie, jeśli rodzaj tkaniny na to pozwala. Resztki plamy wyczyścić salmiakiem rozcieńczonym w perhydrolu lub w boraksie. Cytat:
![]() ![]() Resztki lodów zdjąć łyżeczką lub nożem i namoczyć w ciepłej wodzie z detergentem. Pozostałe tłuste plamy wyczyścić rozpuszczalnikiem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam sobie buty z materiału http://www.bata.pl/catdetail.php?&ca...e=29&tipslist=
Wczoraj na imprezie troszkę zostały zdeptane, nie mam pojęcia jak to wyczyścić? Gąbką, wodą i mydłem czy może jakąś specjalną pianką?
![]() |
![]() |
#438 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz spytać w Deichamanie (mam nadzieje że tak to sie pisze) tam mają wiele produktów do czyszczenia różnego rodzaju obuwia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja mam nieco inny problem. Kocur zerznal nam kupsko na wykladzinie. ![]() ![]() ![]() ![]() Nat
![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za rady
![]()
![]() |
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
![]()
No właśnie ,mam śliczną bluzkę ,ale ma plamy z rdzy.Nie mam pojęcia jak je usunąc,moze znacie jakies sprawdzone sposoby.Bardzo mi zalezy na odzyskaniu tej bluzki,a niesety plamy widać(choć są niewielie),wiec nie da sie ich ukryć
![]() Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Plamy z RDZY-jak usunąć,wywabić?
Był już taki wątek, poszukaj sobie.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Wtajemniczenie
|
Rdza - świeżą plamę posypać solą, następne wycisnąć na nią kilka kropel soku z cytryny lub roztworem kwasu cytrynowego i pozostawić na godzinę.
Plamy z rdzy - schodzą jedynie jak są świeże, przetrzyj szmatką nasączoną sokiem z cytryny, kwaskiem cytrynowym lub octem. Udało mi się usunąć stara plamę Cilitem do kamienia i rdzy, polałam plamę szybko zatarłam i spłukałam. Warto jednak sprawdzić na brzegu tkaniny czy jej nie odbarwi. Porad tych nie sprawdzałam osobiście,pochodzą one z tego wątku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ighlight=Plamy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
Jak wywabic plame z mebli po farbowaniu wlosow?Dodam ze farba Palette -braz .Drewno jest bezowe lakierowane z brazowa smuga.JAk to zmyc?czyM?Prosze o rade
![]() |
![]() |
#447 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niezmywalne mazaki schodzą w mgnieniu oka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
O dziwo zeszlo zmywaczem do paznokci
![]() Ale dziekuje - na przyszlosc sie moze przyda ![]()
![]() |
![]() |
#450 |
Zadomowienie
|
Kochane, a moze mi pomozecie.
Wczoraj zrobilam pranie i zalatwilam sobie moja ukochana stara spodniczke (kiedys przydarzylo mi sie to samo z bluza, dokladnie to samiutenko!) No wiec opowiem po kolei. Obydwie rzeczy (co dziwne) byly w brazach. Pralam ja z innymi ciemnymi rzeczami w plynie do czarnych rzeczy (byly tam i jeansy i koszule brazowe itd) przed praniem wlalam troche to rzeczy vanisha w zelu do kolorow) to wszystko "podlalam" lenorem i wrzucilam na 40stopni w programie dla tkanin mieszanych. Mialam tam i czarny sweterek, ktory uwielbia barwic sie na bialo przy kazdym zgieciu klamerki a takze brazowy t-shirt, ktory uswinilam sola morska wczoraj na plazy. Dlatego na nie szeczgolnie sie rzucilam jak pranie wyschlo (schnelo w nocy, by slonce mu nie zaszkodzilo) Dzisiaj chcac ubrac spodniczke, zauwazylam TO, mianowicie jakby wyzarte plamy na jasnobrazowo!!! Tak jakby mi ktos domestosem na 2sekunde chlapnal ![]() Jestem tak zalamana i nei wiem co robic ![]() Czy moze to byc wina pralki???? Od razu wrzucilam ja do wody i mocze, ale wiem ze to nie nie da, ja po prostu nie wiem co to jest! wszystkie inne tkaniny sa ok, tylko spodniczka padla ![]() Pomozcie prosze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:26.