Dlaczego nie chcemy miec dzieci? - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-16, 10:38   #421
Kira87
Wtajemniczenie

Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?

Cytat:
Napisane przez taka Ona 20 Pokaż wiadomość
Kira87
ja mam podobnie,tylko nie planuje jeszcze ciąży,ale strasznie bałabym się bólu,i dlatego za kilka lat nawet gdy będę miała warunki i zapragne dzidzusia, przeczytam coś na temat bólu i nigdy nie będe chciała mieć dziecka
No ja też jeszcze nie planuję.
Doszłam do wniosku, że najpierw skończę studia, dostanę się na aplikację i dopiero wtedy zacznę kombinować.
Niemniej jednak niepokojące objawy już od dłuższego czasu dają o sobie znać. Wolałabym świadomie zrezygnować z rodzicielstwa, niż borykać się z jakąś cholerną fobią.
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 12:39   #422
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tipsiara Pokaż wiadomość
Mam 28 lat (rejestrując się tu podałam szybko pierwszą lepszą datę a teraz nie umię zmienić)
Oto co znalazlam dzis przypadkiem w moim profilu: "Prosimy skontaktować się z administratorem jeśli Twoja data urodzenia uległa zmianie."

Cytat:
Napisane przez Lady_159 Pokaż wiadomość
Witajcie, To mój pierwszy post na forum, ale w temacie jakby stworzonym dla mnie. Myślałam już, że kobiety myślące o karierze, o sobie, o swoich zainteresowaniach i ambitne (stać je na coś więcej niż bycie kurą domową gotującą obiad z dziećmi pod pachą) nie istnieją. Niestety w moim otoczeniu coraz mniej takich kobitek, chyba żyję w jakieś wiosce, gdzie wszyscy uważają, że jeśli ktoś nie ma dziecka to znaczy, że jest bezpłodny.
Istnieja. Jestem mama 10-miesieczniaka i dyrektorem wlasnej firmy.

Maz siedzi z dzieckiem w domu.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 12:54   #423
Malaika85
Zadomowienie

Mysle, ze sa rozne powody dla ktorych ludzie, w tym kobiety nie chca miec dzieci.
Niezaleznie od wieku.

Moze to byc brak srodkow do opieki nad dzieckiem, brak pracy, pieniedzy.
Moze to byc kariera.
Moze to byc chec podrozowania, rozwijania swoich zainteresowan, cieszenie sie zyciem - dziecko to stopuje.
Moze to byc martwienie sie o przyszla rutyne, siedzenie w domu, spedzanie calych dni tylko opiekujac sie maluchem.
Moze to byc brak pdpowiedniego ojca.
Moze to byc obawa o swoja wage, figure (tak, czesto to jest powod...)
Moze to byc obawa, ze sobie nie poradzimy z wychowaniem dziecka.
Moze to byc obawa, ze cos stracimy, jakies szanse, ze jakies mozliwosci nie beda nam dane.
Moze to byc chec poczekania jeszcze paru lat, a nie po prostu, ze w ogole nie chcemy miec dzieci.

Ile kobiet tyle powodow.

Dla mnie: nie chce miec dzieci JESZCZE, ale w przyszlosci tak - jesli po kilku latach nadal bede szczesliwa z moim TZ, bede miala srodki i dobra sytuacje ekonomiczna i dom, w ktorym dziecko bedzie szczesliwe. A ja bede juz wybiawiona i nastawiona na dom, a nie na odkrywanie swiata. Mam 24 lata i nie widze w tym problemu, ze nie chce miec teraz dzieci.
Stary 2009-09-16, 13:19   #424
Ivi 1988
Zakorzenienie

kiedys sie balam,ze moga byc straszna matka, taka jak moja wlasna
po prostu masakra,zero uczucia i nerwicowy typ

dlatego wiec mysle,ze nie kazda kobieta nadaje sie na matke, bo nie wystarczy miec wagine,zeby uwazac,ze mozna byc (dobra)matka.

Szczerze, gdybym miala byc jak moja wlasna materdyja,to nie chcialabym mojemu dziecku tyle smutku dac,ile ja sama przezylam.
Ale teraz kiedy pracuje jako au-pair czuje sie bardzo dobrze w tej roli pamietam sama,jak strasznie jest kiedy ktos sie na ciebie drze,rozkzuje etc,wiec sama nigdy po prostu tego nie robie,mam inne sposoby i po prostu nie umiem!

Inni mowia tu o swobodniejszym zyciu bez dziecka, a ja wlasnie mysle o nim, czy byloby szczesliwym dzieckiem majac za mame mnie

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 13:20   #425
mulholland
Raczkowanie

Mam 23 lata i obecnie nie wyobrażam sobie siebie jako matki i żony. Może kiedyś zmienię zdanie... Nie mam konkretnych powodów nie widzę siebie w takiej roli.
Moja przyjaciółka niebawem wychodzi za mąż i cieszę się jej szczęściem, ale z drugiej strony myślę że traci swoją wolnośc, bo chyba to właśnie wolnośc jest dla mnie najważniejsza.
Troszkę zamotałam mam nadzieję że nie za bardzo.

Edytowane przez mulholland
Czas edycji: 2009-09-16 o 13:24
mulholland jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 13:22   #426
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
cytat z sine.ira :

"Kurde ludzie, dziecko jest słodkim bobaskiem tylko przez kilka pierwszych lat życia ! Dlaczego większość kobiet mi znanych mówiąc "dziecko" myśli - słodkie bobo. Wygląda mi to jak rozczulanie się nad małym pieskiem albo kotkiem. Bobasy może są i słodkie, ale mają jedną szczególną cechę - DORASTAJĄ. I mnie właśnie ten późniejszy wiek dziecka przeraża, taki nastolatek w okresie buntu, ten lęk o to jaką drogę wybierze, z kim mu będzie po drodze, kogo pokocha i wreszcie: kim ja dla niego wtedy będę, jak będzie mnie traktował ? A co jak mi się nie uda, jak mi dzieciak na złą drogę zejdzie, jak będzie menelem, narkomanem, przestępcą ? Nie boicie się tego ? Znam kilku padalców wychowywanych przez poczciwych ludzi. Nie jest problemem spłodzić dzieciaka, urodzić i opiekować się niemowlakiem - to faktycznie urocze. Pytanie: co potem ?"

Zgadzam sie dorastaja a co potem ?a potem trzeba uznac ,że ta osoba obok to jest odrębny byt i nie jestesmy za nia/niego juz odpowiedzialni.
pozostaje wierzyc ,ze nie popelnilismy wiele błędów wychowawczych i corka /syn bedą spelnionymi,szczesliwymi ludzmi ,jakakolwiek by droge nie wybrali często wbrew naszej opinii.

I chyba to jest najbardziej przerazające w posiadaniu dzieci .
po takich słowach można się głęboko zastanowić nad istnieniem i w razie czego utopić jeszcze dziecko w trakcie kąpania.:/

ludzie,przecież dzieci sa takie jakie sobie wychowaliśmy.
nie ma złych dzieci,sa źli rodzice.

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2009-09-16 o 13:24
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 13:25   #427
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Inni mowia tu o swobodniejszym zyciu bez dziecka, a ja wlasnie mysle o nim, czy byloby szczesliwym dzieckiem majac za mame mnie
No własnie cały czas o tym mówię - że nie każdy nadaje się na matkę, nie każdy ma instynkt macierzyński, który pozwala dziecko wychować na wartościowego, szczęśliwego człowieka, a nie wyhodować kolejnego nieszczęśliwego, niespełnionego, niepewnego siebie człowieka, który nie potrafi powiedzieć kocham. Może źle to brzmi, ale w świetle wątku, który dzisiaj czytałam, przerażające jest to, że rodzice nie mówią dzieciom, że je kochają, a te dzieci później nie umieją powiedzieć tego nikomu.

Bo tu nie o zajście w ciążę i urodzenie dziecka chodzi tak naprawdę, nie o posiadanie bobasa, bo bycie rodzicem to sprawa setki razy bardziej głęboka i złożona.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-16, 13:31   #428
mulholland
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
nie ma złych dzieci,sa źli rodzice.
Zgadzam się z tym, ale... jeżeli rodzice się starają i coś im umknie popełnią nieświadomie błąd to nie mogą się samobiczowac do końca życia. Bo z tego dziecka wyrasta dorosły człowiek który podejmuje swoje decyzje, obcuje z różnymi środowiskami i może "zejsc na złą drogę" mimo że jego rodzice dbali o to żeby go dobrze wychowac.
Nikt nie może miec pewności że będzie dobrą matką, czy ojcem.
Stary 2009-09-16, 13:37   #429
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Przeciez dla niemowlaka placz to jedyny sposob zeby zakomunikowac, ze cos nie gra, ze jest glodne, jest mu mokro, boli je cos...
I co w zwiazku z tym? Ja temu nie przecze. Nie zmienia to faktu, ze drze ryja.

Cytat:
I nie jest tak jak piszesz, matka bardzo szybko uczy sie jezyka ciala swojego dziecka i w duzym procencie rozpoznaje czego malenstwo moze chciec.
Rozpoznaje dokladnie darcie ryja. Boszzzz czy zaraz musi wam sie wlaczac chec odparcia argumentow, ktore nie istnieja? Bez przesady. Ja tylko pisze, ze sie drze i jest malo komunikatywne. Bo jest.

Cytat:
Strasznie to niedojrzale co napisalas. Nie chcesz miec dziecka - Twoj wybor. Nie rozumiem tylko dlaczego przedstawiasz rodzicielstwo ja jakias gehenne, bezsens, choc nigdy przeciez go nie doswiadczylas.
Gdybys czytala watek dokladnie, a nie wylapywala jedynie negatywne komentarze nt rodzicielstwa zeby sobie ulzyc w odpowiedziach wiedzialabys, ze ja akurat dzieci chce miec. I nie uwazam nazywania po imieniu zaraz przejaskrawianiem. Pokaz mi tez prosze, gdzie napisalam, ze to gehenna i bezsens, albo w ktorej odpowiedzi tak to niby nakreslilam?

Cytat:
Napisane przez lezka81 Pokaż wiadomość
dobrze wychowane dzieci to pewna gwarancja na stare lata, duża rodzina jest nieoceniona, gdy człowiek jest już niedołężny i wymaga pomocy bliskich, życie samotnych staruszków według mnie jest bardzo nieciekawe - wychowanie dzieci to jak najbardziej egoistyczna inwestycja
A co jesli urodzi ci sie niepelnosprawne? Poza tym to, jak napisalas, egoistyczna postawa. Zenujacy powod. Nas ganicie za "demonizowanie" rodzicielstwa, ale sprowadzanie dziecka do roli polisy na zycie i dojnej krowy w przyszlosci (ktos zaplaci za np dom starcow) jest jak najbardziej szlachetnym powodem posiadania dziecka?!
Ponadto chce zauwazyc, ze dzieci sie na swiat nie prosza. Osiagaja pelnoletnosc i to jest juz w 100% ICH zycie. Matka NIE MA PRAWA wymagac zeby dziecko sie nia opiekowalo na starosc. Co innego utrzymywac kontakt. Ale kazdy jest dopowiedzialny za SWOJE zycie i tak, jak trzeba myslec o tym, co bedzie jak sie urodzi dziecko, trzeba myslec co bedzie jak sie bedzie starym i niedoleznym. Nasze dzieci wtedy beda juz mialy swoje dzieci, za ktore w pierwszej kolejnosci beda odpowiedzialne. Nie wspominajac juz o tym, ze moga np mieszkac na drugim koncu swiata. I co, maja wszystko rzucic zeby mamie zmieniac pampersa? A kto bedzie zmienial pampersa ich dzieciom w tym czasie?

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2009-09-16 o 13:38
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 13:47   #430
paula78
Zakorzenienie

Z drugiej strony pomyslcie czy wasze matki nie mialy poodbnego zdania i tez nienawidzily bachorów ale wpadly i co dalej ?
czulyscie sie nie kocane ,nie potrzebne ,widzialsyscie niechęć do opieki nad wami ?zmeczenie waszej mamy kiedy po raz kolejny zadawalyscie to samo pytanie ?zniecierpliwienie?

Nie mam zamiaru nikogo do niczego przeknywać ale uwazam ze lepiej zalowac ze sie nie urodzilo niz zalowac ze sie urodzilo.
chociaz ile z nas ,naszym mam,ciotek,kolezanek sie do tego przyzna ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 14:27   #431
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DAVIDKA Pokaż wiadomość
Jestem ciekawa czy rozmawialyscie na ten temat ze swoimi rodzicami ?
czy oni wasza decyzje traktuja jako pazke wychowawcza ? czy przychylaja sie do waszej decyzji i uwazaja ze posiadanie dzieci to strata czasu ?
Porażka wychowawcza jest wtedy, kiedy dziecko nie potrafi sobie ułożyc życia, kiedy jest nieszczęśliwe i unieszczęśliwia innych ludzi.
Zaś patrzenie na swoje dziecko poprzez pryzmat tego czy posiada potomstwo i mierzenie jego życia swoją miarką jest dopiero jest porażka.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-09-16 o 14:34
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-16, 14:33   #432
DAVIDKA
Raczkowanie

santos bez urazy ale strasznie wulgarna jestes ( moze dlatego nikt Cie nie chce zaplodnic i stad ta agresja ) ryj to wiesz kto ma ....
przekonalas mnie nie powinnas miec dzieci

kurcze w jakim kierunku zmierza ten swiat , zero wartosci tylko mamona i wygoda przedstawia jakas wartosc

Luba mam nadzieje ze nie "pilas" do mnie bo to by oznaczalo ze mnie w ogole nie zrozumialas

Edytowane przez DAVIDKA
Czas edycji: 2009-09-16 o 14:35
DAVIDKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 14:38   #433
lezka81
Raczkowanie

"A co jesli urodzi ci sie niepelnosprawne? Poza tym to, jak napisalas, egoistyczna postawa. Zenujacy powod. Nas ganicie za "demonizowanie" rodzicielstwa, ale sprowadzanie dziecka do roli polisy na zycie i dojnej krowy w przyszlosci (ktos zaplaci za np dom starcow) jest jak najbardziej szlachetnym powodem posiadania dziecka?!
Ponadto chce zauwazyc, ze dzieci sie na swiat nie prosza. Osiagaja pelnoletnosc i to jest juz w 100% ICH zycie. Matka NIE MA PRAWA wymagac zeby dziecko sie nia opiekowalo na starosc. Co innego utrzymywac kontakt. Ale kazdy jest dopowiedzialny za SWOJE zycie i tak, jak trzeba myslec o tym, co bedzie jak sie urodzi dziecko, trzeba myslec co bedzie jak sie bedzie starym i niedoleznym. Nasze dzieci wtedy beda juz mialy swoje dzieci, za ktore w pierwszej kolejnosci beda odpowiedzialne. Nie wspominajac juz o tym, ze moga np mieszkac na drugim koncu swiata. I co, maja wszystko rzucic zeby mamie zmieniac pampersa? A kto bedzie zmienial pampersa ich dzieciom w tym czasie?"

według mnie bycie rodziną to także wspieranie siebie w ciężkich chwilach, tak jestem wychowana i jeśli rodzice tego potrzebują pomagam im, nie widzę w tym nic nadzwyczajnego, można udzielać wsparcia w różny sposób..
życie nigdy nie daje gwarancji więc trudno mówić o polisie, poza tym to tylko jeden racjonalny argument wynikajacy z obserwacji, wydaje mi się, że to nic odkrywczego, że rodzina oznacza też wsparcie - i wynika to nie tyle z obowiązku a więzi, które łączą jej członków..

jeśli dziecko rodzi się niepełnosprawne to dramat zarówno dla tego dziecka jak i dla rodziców, właściwie całe życie podprządkowane chorobie dziecka i nieustanna walka o poprawę jakości jego życia, potem lęk o to co się z dzieckiem stanie gdy ich już nie będzie, według mnie to koszmar i tylko ogromne uczucie pozwala w tym trwać :/
lezka81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 14:41   #434
mulholland
Raczkowanie

Można szanowac innych, cenic nie tylko pieniądze i wygodę, a mimo to nie miec i nie chciec miec dzieci. To się nie wyklucza.
Stary 2009-09-16, 14:45   #435
Luba
Zakorzenienie

Ach, zrozumiałam, jednak złośliwości tez trzeba umiec prawić. A Tobie średnio wyszło.

Generalnie zgadzam się, że osoba która nie chce miec dzieci musi mieć niemiłe wspomnienia z własnego dzieciństwa i ogólnie rodzice takiej osoby musieli się "nie popisać". Ale wchodząc w szczegóły, to myślę, że pokolenie naszych rodziców (jako ogół) oględnie mówiąc nie jest pokoleniem specjalnie predestynowanym do posiadania dzieci i ten trend czy tez moda na nieposiadanie dzieci powinien się zacząć pokolenie wcześniej, a nie dopiero teraz. Bo dla niektórych z obecnych 50 i więcej latków dzieci to był/jest naprawde dopust boży i wielkie nieszczęscie. I strata czasu.
Ale jak pisła paula78, która sie teraz do tego przyzna? Żadna/żadny pewnie, tylko się w duchu cieszą, ze dzieci już w chałupie nie ma.

Obecnie przynajmniej ludzie maja odwage głosno powiedzieć, ze dzieci nie chcą. I niech nie mają! Tylko to na zdrowie (także psychiczne) wszytskim wyjdzie.

Stary 2009-09-16, 14:48   #436
mulholland
Raczkowanie

Cytat:
"A co jesli urodzi ci sie niepelnosprawne? Poza tym to, jak napisalas, egoistyczna postawa. Zenujacy powod. Nas ganicie za "demonizowanie" rodzicielstwa, ale sprowadzanie dziecka do roli polisy na zycie i dojnej krowy w przyszlosci (ktos zaplaci za np dom starcow) jest jak najbardziej szlachetnym powodem posiadania dziecka?!
Ponadto chce zauwazyc, ze dzieci sie na swiat nie prosza. Osiagaja pelnoletnosc i to jest juz w 100% ICH zycie. Matka NIE MA PRAWA wymagac zeby dziecko sie nia opiekowalo na starosc. Co innego utrzymywac kontakt. Ale kazdy jest dopowiedzialny za SWOJE zycie i tak, jak trzeba myslec o tym, co bedzie jak sie urodzi dziecko, trzeba myslec co bedzie jak sie bedzie starym i niedoleznym. Nasze dzieci wtedy beda juz mialy swoje dzieci, za ktore w pierwszej kolejnosci beda odpowiedzialne. Nie wspominajac juz o tym, ze moga np mieszkac na drugim koncu swiata. I co, maja wszystko rzucic zeby mamie zmieniac pampersa? A kto bedzie zmienial pampersa ich dzieciom w tym czasie?"

według mnie bycie rodziną to także wspieranie siebie w ciężkich chwilach, tak jestem wychowana i jeśli rodzice tego potrzebują pomagam im, nie widzę w tym nic nadzwyczajnego, można udzielać wsparcia w różny sposób..
życie nigdy nie daje gwarancji więc trudno mówić o polisie, poza tym to tylko jeden racjonalny argument wynikajacy z obserwacji, wydaje mi się, że to nic odkrywczego, że rodzina oznacza też wsparcie - i wynika to nie tyle z obowiązku a więzi, które łączą jej członków..

jeśli dziecko rodzi się niepełnosprawne to dramat zarówno dla tego dziecka jak i dla rodziców, właściwie całe życie podprządkowane chorobie dziecka i nieustanna walka o poprawę jakości jego życia, potem lęk o to co się z dzieckiem stanie gdy ich już nie będzie, według mnie to koszmar i tylko ogromne uczucie pozwala w tym trwać :/
Wybacz że się nie zgodzę, ale mam wrażenie że zazwyczaj ludzie trwają nie tylko z miłości ale przede wszystkim z poczucia obowiązku i z presji społecznej.
Stary 2009-09-16, 14:54   #437
lezka81
Raczkowanie

na szczęście posiadanie dzieci nie jest obowiązkowe i jeśli ktoś nie chce to po prostu nie ma

nie chodzi przecież o to, żeby przekonać kogokolwiek do swoich racji tylko przedstawić jakieś swoje przemyślenia w temacie

ja czasem się zastanawiam jak to jest przytulać do siebie taką kruszynkę, jak to jest czuć ją w sobie, patrzeć jak się rozwija i rośnie

w pełni też rozumiem takie argumenty jak strach przed bólem, komplikacjami w ciąży, tym, czy dziecko urodzi się zdrowe, zbyt dużą odpowiedzialnością, koniecznością uwzględnienia potrzeb dziecka w swoim życiu..
to poważna decyzja i nie każdy musi ją podejmować
lezka81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 14:58   #438
DAVIDKA
Raczkowanie

Owszem Luba zlosliwosci tez trzeba umiec prawic jest to trudne jak widac po forum ale akurat w Twoja strone z mojej strony nie bylo zlosliwosci !
myslalam ze bedzie to wymiana pogladow , argumetow na poziomie a zaczyna sie manifest wynaturzen , tak , tak pomimo tego ze rozne sa kobiety i ja to akceptuje , jest dla mnie wynaturzeniem jak dorosla kobieta pisze o dziecku jako wstretnym bachorze drzacym ryja w ogole czyms obrzydliwym , to tak jakby kobiety posiadajace dzieci zaczely was wyzywac od wyjalowionych czarownic
Mozna rozmawiac bez agresji wtedy wiecej bysmy zrozumialy siebie nawzajem
Stary 2009-09-16, 16:59   #439
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
I co w zwiazku z tym? Ja temu nie przecze. Nie zmienia to faktu, ze drze ryja.

Gdybys czytala watek dokladnie, a nie wylapywala jedynie negatywne komentarze nt rodzicielstwa zeby sobie ulzyc w odpowiedziach wiedzialabys, ze ja akurat dzieci chce miec. I nie uwazam nazywania po imieniu zaraz przejaskrawianiem. Pokaz mi tez prosze, gdzie napisalam, ze to gehenna i bezsens, albo w ktorej odpowiedzi tak to niby nakreslilam
Uwierz, ze czytam watek dokladnie. Tyle, ze nie notuje ktora wizazanka w ktorym poscie co napisala. A wnioskujac z postu do ktorego sie odnioslam uznalam ze dzieci nie chcesz. Bo co moze byc pociagajacego w "zupelnie nieinteresujacym niemowlaku", ktory "drze ryja". Z takim nastawieniem to wspolczuje Twojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku... Moze zastanow sie jednak czy chcesz byc matka...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-16, 17:18   #440
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
:/
Oczywiscie, ze tak. Tylko skad pewnosc, ze za 30 czy 40 lat nasze dziecko bedzie w ogole W STANIE nam pomoc? O tym, ze wogole moze wtedy juz nie zyc, nie wspomne. Tylko ukazuje skrajny idiotyzm argumentu, ze dzieci warto miec zeby "mial nam kto tylek podetrzec jak bedziemy niedolezni".

Cytat:
santos bez urazy ale strasznie wulgarna jestes ( moze dlatego nikt Cie nie chce zaplodnic i stad ta agresja ) ryj to wiesz kto ma ....
przekonalas mnie nie powinnas miec dzieci
Oh jaki argument wysokich lotow! Pewnie wszystkie niechcace dzieci (do ktorych sie nie zaliczam) sa jadowite, bo "nikt ich nie chce zaplodnic". Ty za to jestes wspaniala, bo ktos chcial. Fajny masz sposob oceny ludzi, gratuluje

Cytat:
kurcze w jakim kierunku zmierza ten swiat , zero wartosci tylko mamona i wygoda przedstawia jakas wartosc
Czyzbys niesmialo nawiazywala do tego ,ze dzieci nie chce tylko ci, ktorzy sa pazerni na kase? Nieeee, wcale nie oceniamy innych.

Cytat:
Napisane przez mulholland Pokaż wiadomość
Można szanowac innych, cenic nie tylko pieniądze i wygodę, a mimo to nie miec i nie chciec miec dzieci. To się nie wyklucza.
Jak to nie? Przeciez jesli nie chcesz dzieci, to jestes pazerna na kase, masz uraz z dziecinstwa lub jestes sfrustrowana, bo nikt cie nie chce zaplodnic! Zapisz sobie, bo zapomnisz
Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Generalnie zgadzam się, że osoba która nie chce miec dzieci musi mieć niemiłe wspomnienia z własnego dzieciństwa i ogólnie rodzice takiej osoby musieli się "nie popisać". .
Nie, wcale nie oceniacie. Robicie z osoby, ktora nie chce dzieci, emocjonalnego kaleke. Nie wprost, ale ewidentnie starasz sie tu wcisnac, ze taka osoba jest gorsza, cos ja musialo w zyciu spotkac, bo to nie jest normalne zeby nie chcec dzieci
Cytat:
Uwierz, ze czytam watek dokladnie. Tyle, ze nie notuje ktora wizazanka w ktorym poscie co napisala. A wnioskujac z postu do ktorego sie odnioslam uznalam ze dzieci nie chcesz. Bo co moze byc pociagajacego w "zupelnie nieinteresujacym niemowlaku", ktory "drze ryja". Z takim nastawieniem to wspolczuje Twojemu nienarodzonemu jeszcze dziecku... Moze zastanow sie jednak czy chcesz byc matka...
Moze masz rozkoszne bobo, ale sa niemowlaki, ktore sie dra, wyja 20h na dobe. Non stop. Sa takie, ktore jesli nie spia, a spia malo, to sie dra. WIesz jakie rodzi sie poczucie bezsilnosci w rodzicah?
Poza tym prawda jest taka, ze w niemowlaku kocha sie to, ze przstanie nim kiedys byc. Jakby posiadanie dziecka mialo wygladac przez cale 25 lat tak, jak wyglada przez pierwszy rok, to zapewne wiecej by bylo niechetnych rodzicielstwu kobiet.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 17:31   #441
DAVIDKA
Raczkowanie

Oj santos, santos, wkurzylas mnie stad ta niemila docinka
czy jestem wspaniala ?hmm, napewno dla pewnego malego czlowieczka, ktory codzien mi o tym mowi
niemowleta nieraz placza ,najczesciej dlatego ze zaczyna prace przewod pokarmowy i to jest bardzo bolesne
Jest takie przyslowie ze "tylko krowa nie zmiena zdania" wiec wyzywanie , oczenianie i zarzekanie sie jest smieszne , mysle ze 90 % Was przeciwniczek latorosli kiedys zostanie mamami i niesmaczek wypisywanych tu rzeczy jednak w pamieci zostanie
Pamietam ze Ty myslisz o adopcji , chcesz wziac nastolatka ?
jezeli mozna zapytac , ile masz lat?
Stary 2009-09-16, 17:34   #442
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, wcale nie oceniacie. Robicie z osoby, ktora nie chce dzieci, emocjonalnego kaleke. Nie wprost, ale ewidentnie starasz sie tu wcisnac, ze taka osoba jest gorsza, cos ja musialo w zyciu spotkac, bo to nie jest normalne zeby nie chcec dzieci
No i co w zwiazku z tym? Gdzieś jest napisane, że ocenianie jest zabronione, trzeba trzymać ryja w kuble i tylko klaskać?
A na marginesie, to, że ja uważam, że rodzice się nie popisali, to nie znaczy tym samym, że ktoś jest gorszy czy nienormalny, może był mniej szczęsliwy, to owszem, ale gorszy, czy nienormalny? hmmmm
co nie doczyta to se dopowie.

Ktos uważa, że macierzyństwo jest fajne, ktos inny, ze nie i co w zwiazku z tym? To sa tylko zdania i oceny poszczególnych ludzi, ludzie oceniali, oceniają i będą oceniać aż do tchu ostatniego. Takie ich prawo.
Wielkie mi halo, ze ktos sobie cos tam mysli na temat tego, że inni chcą/nie chcą miec dzieci.
Tu juz nie takie słowa padały i o pasożytach też juz było, wiec nie ma sie co wysilać i martwic tym, że ktoś uważa, że dziecko ma ryja. Dla jednych ma ryja a dla innych twarz i tak było zawsze.

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-09-16 o 17:35
Stary 2009-09-16, 18:12   #443
mulholland
Raczkowanie

Cytat:
Jak to nie? Przeciez jesli nie chcesz dzieci, to jestes pazerna na kase, masz uraz z dziecinstwa lub jestes sfrustrowana, bo nikt cie nie chce zaplodnic! Zapisz sobie, bo zapomnisz
Zapisałam

A zauważyłyście może, że kobiety posiadające dzieci nie potrafią mówic o niczym innym i (o zgrozo) daja ci takiego malucha do telefonu jak dzwonisz?

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
A na marginesie, to, że ja uważam, że rodzice się nie popisali, to nie znaczy tym samym, że ktoś jest gorszy czy nienormalny, może był mniej szczęsliwy, to owszem, ale gorszy, czy nienormalny? hmmmm
co nie doczyta to se dopowie.
Nigdy nie uważałam się za mniej szczęśliwą, ale pewnie mało wiem o szczęściu...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-16, 18:26   #444
DAVIDKA
Raczkowanie

Mulholland, nie no zaloze sie ze masz 15 lat
a ja wlasnie uwielbiam gadac na wszystkie tematy
Ale niestety musze napisac pa,pa bo wlasnie za 30 minut jade do polski , owocnej dyskusji zajze do Was po powrocie
Stary 2009-09-16, 18:35   #445
Vampirria
Raczkowanie

Zauwazylyscie ze kiedy komus brakuje sensownych argumentow zawsze pada pytanie o wiek?A nawet gdyby kolezanka miala 15 to co???Ma zawrzec gebe i ewentualnie po uzyskaniu pelnoletniosci moze wyrazic swoja opinie?Tak?Cz musi uzyskac pisemna zgode forumowiczek na zabranie glosu?
Btw interesuje mnie po kiego zmurszalego grzyba osoby posiadajace/chcace posiadac dzieci sie udzielaja- skoro nazwa tematu sugeruje cos zupelnie przeciwnego- czy ja wlaze np na watki z cyklu mamusie wrzesniowe/kwietniowe i sie udzielam wypisujac rzeczy z cyklu"a po co wam to, a nie zalujecie kariery.....??"Zal i tyle.
Vampirria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 18:39   #446
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się z tym, ale... jeżeli rodzice się starają i coś im umknie popełnią nieświadomie błąd to nie mogą się samobiczowac do końca życia. Bo z tego dziecka wyrasta dorosły człowiek który podejmuje swoje decyzje, obcuje z różnymi środowiskami i może "zejsc na złą drogę" mimo że jego rodzice dbali o to żeby go dobrze wychowac.
Nikt nie może miec pewności że będzie dobrą matką, czy ojcem.
na pewne rzeczy nigdy nie masz 100%pewności.to co "wleje",to dostaniesz spwrotem.
myślę tylko,że taka obawa jest zrozumiała dla kazdej kobiety,jednak nie może ona byc tylko jedną myśla,bo świat nie miałby nowych pokoleń.
uważam też ,że jesli coś bardzo się chce ,to można znaleść rozwiązanie.
unikać pomyłek wychowawczych naszych rodziców,starac się i kochac dziecko niezaleznie od tego kim bedzie.
kochac go za samo istnienie.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 18:54   #447
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vampirria Pokaż wiadomość
Btw interesuje mnie po kiego zmurszalego grzyba osoby posiadajace/chcace posiadac dzieci sie udzielaja- skoro nazwa tematu sugeruje cos zupelnie przeciwnego- czy ja wlaze np na watki z cyklu mamusie wrzesniowe/kwietniowe i sie udzielam wypisujac rzeczy z cyklu"a po co wam to, a nie zalujecie kariery.....??"Zal i tyle.
Też tego nie rozumiem.
Nie lubię dzieci, więc nie wchodzę na mnóstwo forów, gdzie o dzieciach się pisze. Nie wchodzę na emamę czy insze podobne. Po co? To nie moja działka
I dlatego też nie do końca rozumiem dlaczego osoby dzieciate wchodzą na taki wątek dla bezdzietnych i usiłują nas przekonać do własnego stylu życia.

Ale moża ja głupia jestem :P I jeszcze stara na dodatek
Stary 2009-09-16, 19:12   #448
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Gothic_Daisy Pokaż wiadomość
I dlatego też nie do końca rozumiem dlaczego osoby dzieciate wchodzą na taki wątek dla bezdzietnych i usiłują nas przekonać do własnego stylu życia.
I jeszcze potrafi taka walnąć tekstem w stylu "nikt cie nie chce zapłodnić". To jest dopiero chamówa. I pomyśleć, że tacy ludzie dzieci wychowują. Żal.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-09-16 o 19:13
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-16, 19:18   #449
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
I jeszcze potrafi taka walnąć tekstem w stylu "nikt cie nie chce zapłodnić". To jest dopiero chamówa. I pomyśleć, że tacy ludzie dzieci wychowują. Żal.
Drugi raz dziś Uwielbiam
Stary 2009-09-16, 19:23   #450
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
A zauważyłyście może, że kobiety posiadające dzieci nie potrafią mówic o niczym innym i (o zgrozo) daja ci takiego malucha do telefonu jak dzwonisz..
Kolejny stereotyp.

Cytat:
Napisane przez Vampirria Pokaż wiadomość
Zauwazylyscie ze kiedy komus brakuje sensownych argumentow zawsze pada pytanie o wiek?A nawet gdyby kolezanka miala 15 to co???Ma zawrzec gebe i ewentualnie po uzyskaniu pelnoletniosci moze wyrazic swoja opinie?Tak?Cz musi uzyskac pisemna zgode forumowiczek na zabranie glosu?
Akurat na tym watku to pytanie o wiek ma jak najbardziej sens. Kiedy kobieta powiedzmy 40-sto letnia mowi, ze nie chciala i nie chce miec dzieci to przyjmuje to jako fakt. Natomiast jak cos takiego pada z ust pietnastolatki to smiem watpic czy jeszcze nie zmieni zdania.

Z ciekawosci weszlam na ten watek i wciagnal mnie. Sugerujesz, ze powinnam uzyskac pisemna zgode forumowiczek, ktore nie chca miec dzieci zeby moc wypowiadac sie w tym watku.

I nie chodzi o to, ze ja chce kogos przkonac, ze powinien miec dzieci tylko o to, ze irytuje mnie jak ktos uzywa pojec typu "bachor", "drze gebe" itd. Nie chcecie miec dzieci i nic mi do tego, ale nie robcie z osob, ktore je maja ofiar, niespelnionych kur domowych, osob bez ambicji czy pomyslu na zycie.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości