Kiedy te zaręczyny...ile jeszcze mam czekać :( - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-17, 10:31   #421
forumkowiczka
Zadomowienie

Dot.: Kiedy te zaręczyny...ile jeszcze mam czekać :(

Pewnie,ze rozumiemy, bynajmniej ja. Tyle ze zareczyny to wedlug mnie cos nowego, milego, scalajacego jeszcze bardziej zwiazek. Pewnie, ze nie chce w wieku 21 lat brac slubu, ale bardzo chcialabym, zeby moj facet zaczal myslec o nas powaznie. Nie wymagam od niego pierscionka na tysiace...ale sam gest...
marzenie...
forumkowiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 11:02   #422
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Napisane przez forumkowiczka Pokaż wiadomość
Pewnie,ze rozumiemy, bynajmniej ja. Tyle ze zareczyny to wedlug mnie cos nowego, milego, scalajacego jeszcze bardziej zwiazek. Pewnie, ze nie chce w wieku 21 lat brac slubu, ale bardzo chcialabym, zeby moj facet zaczal myslec o nas powaznie. Nie wymagam od niego pierscionka na tysiace...ale sam gest...
marzenie...
To w końcu rozumiesz, czy nie? Bynajmniej nie oznacza przynajmniej i używając tego w taki sposób, zaprzeczasz sama sobie.

Co do samych zaręczyn, to może właśnie w kwestii ich postrzegania różnicie się z partnerem? Jakby na to nie patrzeć, zaręczyny są wydarzeniem poprzedzającym przygotowania do śubu, a Ty go w najbliższym czasie nie planujesz. Według Ciebie zaręczyny to coś miłego. Według niego, może to być zobowiązanie, na które nie jest gotów ze względów na przykład finansowych. Rozmawialiście w ogóle na ten temat?
Stary 2009-06-17, 13:57   #423
ilonkaczapela
Zakorzenienie

Cytat:
Pewnie,ze rozumiemy, bynajmniej ja.
nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale to zdanie nie ma sensu, samo sobie zaprzecza
Czasami warto dowiedzieć się, co oznacza słowo, zanim zaczniemy go używać
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 15:13   #424
Kociak85
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Jakby na to nie patrzeć, zaręczyny są wydarzeniem poprzedzającym przygotowania do śubu
Ja dokładnie tak rozumiem właśnie gest zaręczyn. Wg mnie nie ma sensu się zaręczać skoro nie planuje się w jakiejś konkretnej przyszłości pobrać. Bo i po co? Pokazać wszystkim, że noszę pierścionek? Czy może po to by się przekonać o prawdziwości uczuć naszych facetów - powinnyśmy to wiedzieć, skoro planujemy układać z tym facetem życie. Dlatego dziwię się dziewczynom, które nie planują ślubu, ale chciałyby się zaręczyć bo to "miłe". Kwiatki też są miłe. Miłe są wspólne spędzone chwile itd. To nie wystarcza?
Kociak85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-21, 15:11   #425
CarlaR
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kociak85 Pokaż wiadomość
Ja dokładnie tak rozumiem właśnie gest zaręczyn. Wg mnie nie ma sensu się zaręczać skoro nie planuje się w jakiejś konkretnej przyszłości pobrać. Bo i po co? Pokazać wszystkim, że noszę pierścionek? Czy może po to by się przekonać o prawdziwości uczuć naszych facetów - powinnyśmy to wiedzieć, skoro planujemy układać z tym facetem życie. Dlatego dziwię się dziewczynom, które nie planują ślubu, ale chciałyby się zaręczyć bo to "miłe". Kwiatki też są miłe. Miłe są wspólne spędzone chwile itd. To nie wystarcza?

POPIERAM !!! zaręczyny z takich pobudek to bezsens.

Edytowane przez CarlaR
Czas edycji: 2009-06-21 o 15:14
CarlaR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-23, 08:53   #426
neTy
Raczkowanie

Moim zdaniem zaręczyny to tlyko symbolika..ale jaka ważna!!!Ja jestem ze swoim TZ już 3 lata i czekam i czekam i doczekac się nie mogę.. CHodzimy tu na wesele, tam na wesele..I nic..Wszystcy sie pytają kiedy, a on na to KIEDYŚ...
neTy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-25, 11:09   #427
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

Cytat:
Napisane przez neTy Pokaż wiadomość
Moim zdaniem zaręczyny to tlyko symbolika..ale jaka ważna!!!Ja jestem ze swoim TZ już 3 lata i czekam i czekam i doczekac się nie mogę.. CHodzimy tu na wesele, tam na wesele..I nic..Wszystcy sie pytają kiedy, a on na to KIEDYŚ...
Nie przejmuj sie Mam ten sam problem!!! NIENAWIDZE słowa kiedys wrrrr... ostatnio nawet powiedzialam to TZ-owi i okreslil sie nowym sformulowaniem "w niedalekiej przyszlosci"!!!

Edytowane przez 6paula9
Czas edycji: 2009-06-25 o 11:12
6paula9 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-26, 09:07   #428
forumkowiczka
Zadomowienie

Kazdy ma inne spostrzezenie na ten temat. Ja uwazam, ze jesli sie para zarecza to wcale nie musi brac slubu tak od razu.I znam wiele par ktore wlasnie sie zareczaja a slub odkladaja do momentu w ktorym bedzie je na to stac. |Jednak uwazam ze po tylu latach bycia razem jest a raczej powinno sie byc pewnym drugiej osoby i ja mojego TZ jestem pewna dlatego bardzo chcialabym aby ten moment juz nastapil.
Tym bardziej ze wlasnie tak jak kolezanka wyzej napisala,chodzimy na wesela do znajomych, koledzy ze szkolnej lawki sie zareczaja a my? stoimi w miejscu...Kiedy pytaja nas "kiedy na nas czas" zawsze odpowiedz jest "kiedys, nie teraz, jescze nie" ;/
Stary 2009-06-26, 09:25   #429
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

Kiedys jak zebralo nam sie na powazne rozmowy a nieczesto sie to zdarza zwlaszcza ze moj TZ jeszcze do niedawna traktowal temat zarezcyn dosc zartobliwie moj Kochany przyznal ze chce sie zareczyc i miec odrazu ustalona date slubu wszystko hurtem

Stary 2009-06-26, 09:30   #430
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Cytat:
Tym bardziej ze wlasnie tak jak kolezanka wyzej napisala,chodzimy na wesela do znajomych, koledzy ze szkolnej lawki sie zareczaja a my? stoimi w miejscu...Kiedy pytaja nas "kiedy na nas czas" zawsze odpowiedz jest "kiedys, nie teraz, jescze nie" ;/
Cóż za dojrzałe podejście... Nie ma to jak zaręczyć się, bo inni tak robią. Przerażające jest to, jak bardzo niektórzy biorą do siebie to, co ludzie powiedzą.
Stary 2009-06-26, 09:35   #431
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Cóż za dojrzałe podejście... Nie ma to jak zaręczyć się, bo inni tak robią. Przerażające jest to, jak bardzo niektórzy biorą do siebie to, co ludzie powiedzą.
Zgadzam sie poczesci z Toba bo znam bardzo duzo par ktore zareczaly sie a potem rozstawaly mam kolezanke na studiach ktora ma juz 3 pierscionki zareczynowe i czeka wlasnie na kolejny!!!! ja sie chce zareczyc dla siebie ale te pytania znajomych "kiedy zareczyny\ślub???" denerwuja troche i wpedzaja czlowieka w zastanowienie" no wlasnie kiedy???"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-27, 12:29   #432
forumkowiczka
Zadomowienie

Owsze, sa pary ktore sie zareczaja, biora slub i rozstaja, ale czy to jest standardowy scenariusz?
NIE
Kazdy jest inny, u kazdego inaczej wszystko to przebiega. I nie chodzi o to,ze znajomi sie zenia, zareczaja, pytaja co z nami.
Mnie nie inetresuje to co oni robia, nie chce zeby moj TZ oswiadczyl mi sie ze wzgledu na nich, ale ze wzgledu na mnie, na nas. Kochamy sie i chcemy byc razem. Dlatego uwazam,ze bylo by na miejscy gdyby to stalo sie w najblizszym czasie
Stary 2009-06-27, 23:40   #433
Rider
Rozeznanie

Cytat:

Jakbyś opowiadała moją sytuację. Ja ze swoim TŻ jestem 5 lat! 5 lat! Studiujemy i ja mam 21 lat, a on 22. Ja bym chciała by się mi oświadczył, żebym wiedziała, że będzie ze mną. Jestem z nim tak szczęśliwa jak jeszcze z nikim nie byłam i nie sądziłam, że kiedykolwiek będę. I jest mi w sumie dobrze tak jak jest. Z tym, że cały czas się martwię, że coś się stanie. Chociaż mam do niego pełne zaufanie. To co mówie pewnie wyda się Wam dziwne. Może takie jest. Nie wiem. Dzisiaj tańczyliśmy sobie i się popłakałam. Ze szczęścia. Mój TŻ pyta dlaczego a ja mu na to, że ze szcześcia, ale i ze strachu, że tak nie będzie zawsze, a on do mnie "Gdzie ja taką drugą znajde, co?" i to było tak piękne, tak romantyczne, że teraz mi łzy lecą jak to pisze. I wiem, że będziemy zawsze razem, ale nie wiem dlaczego to jest gdzieś we mnie, że chciałabym żebym mi się oświadczył. Bez pierścionka, bez pięknej scenerii, poprostu uklęknął i spytał "Wyjdziesz za mnie?". Bez namysłu odpowiedziałabym "tak" a nawet pobiegła do księdza wziąć ślub, hehe od razu:P Przepraszam, że się tak rozpisałam.

A na marginesie powiem, że kiedyś już pobiegliśmy do jubilera po dwie obrączki, później do kościoła i złożyliśmy sobie przysięge, że będziemy zawsze razem. Nosimy te obrączki na znak naszej miłości. Hmm... Może my już jesteśmy małżeństwem? Ciekawa jestem co teraz napiszecie...
Rider jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-28, 10:11   #434
forumkowiczka
Zadomowienie

Ja z moim TZ też kiedys kupilismy sobie obraczki. Nosilismy je do momentu az moj TZ jej nie zgubil. Wtedy dostal ode mnie na urodziny obaczke na ktorej wygrawerowalam mu pare slow. Te nosi na lancuszku do tej pory
Stary 2009-06-29, 06:52   #435
neTy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rider Pokaż wiadomość
Jakbyś opowiadała moją sytuację. Ja ze swoim TŻ jestem 5 lat! 5 lat! Studiujemy i ja mam 21 lat, a on 22. Ja bym chciała by się mi oświadczył, żebym wiedziała, że będzie ze mną. Jestem z nim tak szczęśliwa jak jeszcze z nikim nie byłam i nie sądziłam, że kiedykolwiek będę. I jest mi w sumie dobrze tak jak jest. Z tym, że cały czas się martwię, że coś się stanie. Chociaż mam do niego pełne zaufanie. To co mówie pewnie wyda się Wam dziwne. Może takie jest. Nie wiem. Dzisiaj tańczyliśmy sobie i się popłakałam. Ze szczęścia. Mój TŻ pyta dlaczego a ja mu na to, że ze szcześcia, ale i ze strachu, że tak nie będzie zawsze, a on do mnie "Gdzie ja taką drugą znajde, co?" i to było tak piękne, tak romantyczne, że teraz mi łzy lecą jak to pisze. I wiem, że będziemy zawsze razem, ale nie wiem dlaczego to jest gdzieś we mnie, że chciałabym żebym mi się oświadczył. Bez pierścionka, bez pięknej scenerii, poprostu uklęknął i spytał "Wyjdziesz za mnie?". Bez namysłu odpowiedziałabym "tak" a nawet pobiegła do księdza wziąć ślub, hehe od razu:P Przepraszam, że się tak rozpisałam.

A na marginesie powiem, że kiedyś już pobiegliśmy do jubilera po dwie obrączki, później do kościoła i złożyliśmy sobie przysięge, że będziemy zawsze razem. Nosimy te obrączki na znak naszej miłości. Hmm... Może my już jesteśmy małżeństwem? Ciekawa jestem co teraz napiszecie...
Srebrne obrączki to my mamy juz 2 lata
Przepiekna ta Twoja historia, jak z filmu.. Ciekawa jestem co wymyśli mój..czasami naprawde mu sie nie chce byc kreatywnym, ale czasami mu się zdarza
neTy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-29, 08:17   #436
Rider
Rozeznanie

Cytat:
Srebrne obrączki to my mamy juz 2 lata
Przepiekna ta Twoja historia, jak z filmu.. Ciekawa jestem co wymyśli mój..czasami naprawde mu sie nie chce byc kreatywnym, ale czasami mu się zdarza
My też obrączki nosimy kilka lat, chyba 4, dokladnie nie pamiętam. U Was też wszyscy pytaja czy już potajemnie śub wzieliście? Ja zawsze odpowiadam, że tak Faceci nie są jednak tacy źli. Ja sobie myśle, że jeżeli chodzi o zaręczyny to większość coś wymyśla. Mąż mojej koleżanki wziął ją do samolotu kolegi i tam się jej oświadczył. Powiedział, że jest dla niejgo całym światem czy coś...
Stary 2009-06-29, 09:10   #437
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

My tez nosimy obraczki bardzo dlugo ale to nie to samo co pierscionek zareczynowy ale z drugiej strony to bardzo dobry sposob na zniechecenie natretnych adoratorow ja zawsze udaje mezatke dziala jak kubel zimnej wody hehe

Edytowane przez 6paula9
Czas edycji: 2009-06-29 o 09:12
Stary 2009-07-11, 08:42   #438
alicjazet
Raczkowanie

Ja kiedys też chciałam takie srebrne obrączki, tak symbolicznie, żeby było wiadomo że zajęty i mój ale niestety się nie zgodził, bo jak to stwierdził, przed ślubem żadnych bzdurnych obrączek nosić nie będzie... a z moimi zaręczynami sprawa wygląda następująco:
prawie 4 lata razem,
tegoroczni absolwenci szkół wyższych,
oboje pracujemy i zarabiamy,
on ma swoje mieszkanie (3 pokoje z tym, że na razie z rodzicami, którzy się wyprowadzą do domku na wsi jak się synowie pożenią)
jego brat już się oświadczył i jego narzeczona jest faktycznie zupełnie inaczej traktowana niż ja! Bo jak Piotrek miał sobie wybrać podłogę do mieszkania to ich mama kazała mu poczekać na Anię żeby sobie wybrała bo to jej będzie itp. A jak mój ma w tym swoim mieszkaniu zrobić kuchnię i kupić lodówkę to mnie się o zdanie już nie pyta, za to słyszę jego mamę: Kuba chodź musimy wybrać lodówkę, chodź musimy wybrać zabudowę... Załamka. Rozmawialiśmy o zaręczynach już z rok temu i miały być w tym roku. A w tym roku mają już być w następnym... Straciłam trochę zaufanie do niego bo po prostu mnie zwodzi chyba. Nawet raz się zbuntowałam i powiedziałam, że skoro on wybrał datę ślubu o ile rok można nazwać datą (2011) to ja bym chciała już się zaręczyć bo skoro mnie kocha i to ja mam być jego zoną to dlaczego tak odwleka te zaręczyny. Kazałam mu się ogarnąć i zdeklarować czy w prawo czy w lewo. No i zmiekł. Dzwonił, mówił, że mu zależy więc żyłam w przekonaniu, że TO będzie już w tym roku. Ale podczas wczorajszej rozmowy wyszło, że on nadal chce w przyszłym... I coś już we mnie pękło
alicjazet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-12, 23:03   #439
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

uuu wspolczuje uparty ten Twoj facet ale ja bym twardo obstawala przy swoim ja mojemu powiedzialam tak ze za 2lata wychodze za maz a on niech robi jak chcei chyba cos zmiekla bo jego Mama juz cos wspominala Babci o naszym slubie wlasnie za 2lata takze moze i Twoj sprzeciw cos zmieni uszy do gory

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-13, 17:51   #440
alicjazet
Raczkowanie

Dzięki Próbowałam już tak kiedyś i jak mu oświadczyłam, że ja w 2010 wychodzę za mąż to się spytał za kogo? hehe taki już jest i chyba muszę poczekać:/ mam tylko nadzieję, że nie zwariuję
Stary 2009-07-13, 18:17   #441
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

moj spytal tak samo a ja mu na to ze napewno sie znajdzie chetny nie wolno dac sie zwariowac tym wszystkim ja jak sie tak napalilam na te zareczyny bylam strasznie drazliwa i klotliwa a teraz ju postanowilam isc z pradem i cieszyc sie tym co jest a jak do 2011 nic nie zadziala moj Skarb to czekac nas bedzie powazna rozmowa bo ilez mozna czekac???

Edytowane przez 6paula9
Czas edycji: 2009-07-13 o 18:19
Stary 2009-07-15, 12:58   #442
alicjazet
Raczkowanie

No mój mi obiecał ślub w 2011 więc chyba się już nie rozmyśli... Drażliwa to też jestem i kłócę się z nim na potęgę to chyba masz rację, że lepiej poczekać i zobaczyć jak to się wszystko potoczy dalej... mam tylko nadzieję, że będzie chociaż troszkę po mojej myśli
Stary 2009-07-22, 10:54   #443
Magdzia0108
Zadomowienie

A ja jestem 5 lat z moim i no na razie są czasem rozmowy o zaręczynach, o ślubie, mieszkaniu, przyszłości, ale wydaje mi się właśnie, że dobrze, że się nie śpieszymy.... dojrzewamy powoli do coraz mocniejszego związku itp Pewnie, że chciałabym szybciej dostać pierścionek itp, bo jestem pewna tej miłości, ale po co... co ma być, to będzie...lepiej nie być nachalnym, bo to nie zawsze dobrze się kończy. Ale jak mam tak myśleć przyszłościowo, to chyba jakoś 2012 lub 2013 rok to ślub by się zapowiadał.

Filcowo, biżutowo:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=365901&p age=12

06.07.2004r razem
01.01.2010r zaręczyny
23.06.2012r Żonka
Magdzia0108 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-27, 18:27   #444
Rider
Rozeznanie

Ach te wakacje, długo mnie tu nie było. Zrobiło się ciekawie Alicjazet rzeczywiście przyszła teściowa traktuje Cię z rezerwą. Też tak miałam jak brat mojego TŻta się zaręczył a później wziął ślub to był taki moment, że czułam się gorsza. Naszczęście teściom przeszło, życze Ci tego samego. Uzbrój się w cierpliwość. Magdziao1o8 my też planujemy ślub na te "późniejsze lata". Niestety. Chociaż ja bym chciała się zaręczyć przed majem 2010r, moze to wyda się głupie, bo może takie jest, ale to dlatego, że kuzyn mojego TŻ bierze ślub i chociaż na jednym (z 4) chciałabym być przedstawiana jako narzeczona, a nie jako dziewczyna...
Stary 2009-07-27, 23:17   #445
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Napisane przez alicjazet Pokaż wiadomość
Dzięki Próbowałam już tak kiedyś i jak mu oświadczyłam, że ja w 2010 wychodzę za mąż to się spytał za kogo? hehe taki już jest i chyba muszę poczekać:/ mam tylko nadzieję, że nie zwariuję
Co za desperacja. Spokojnie,doczekasz się pewnie oświadczyn.

O ile Wam tż-ci się oświadczą,to szykuje się dużo PM2011.
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 12:26   #446
Tygrysek_aa
Zadomowienie

Dot.: Kiedy te zaręczyny...ile jescze mam czekać :((

My też zaręczylismy się po 5 latach (i 3,5 miesiąca dla scisłości),tez mnie już wkurzało,to że niby chciałby,ale nic nie robi.
1,5 miesiąca przed zaręczynami podpisaliśmy umowę przedwstępną na zakup mieszkania-to był lepszy dowód na to,że chce ze mną być na zawsze
Zaręczyny były bardzo miłe i wzruszjące,choć "czułam w kościach",że coś się szykuje.
Ślub za rok
Tygrysek_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-07-28, 12:30   #447
natee
Zakorzenienie

Witam Dziewczyny,
Tkwiac w 4 letnim zwiazku, tez ciagle tylko myslalam o tym kiedy on sie zdeklaruje, nic sie miedzy nami nie dzialo, zadnych nawet rozmow o przyszlosci, rozstalismy sie...
Potem przezylam swoje pierwsze oswiadczyny na chodniku pod blokiem gdy kolejmy TZ nie chciał zebym od niego odeszla... :/
Uwierzcie teraz wole sie porzadnie i cierpliwie naczekac, ale zeby to mialo rece i nogi

natee jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-28, 12:43   #448
6paula9
Zadomowienie

GG do 6paula9

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
Witam Dziewczyny,
Tkwiac w 4 letnim zwiazku, tez ciagle tylko myslalam o tym kiedy on sie zdeklaruje, nic sie miedzy nami nie dzialo, zadnych nawet rozmow o przyszlosci, rozstalismy sie...
Potem przezylam swoje pierwsze oswiadczyny na chodniku pod blokiem gdy kolejmy TZ nie chciał zebym od niego odeszla... :/
Uwierzcie teraz wole sie porzadnie i cierpliwie naczekac, ale zeby to mialo rece i nogi
Wspolczuje rozstania po 4latach ja rozstalam sie po 2,5 i dla mnie to byl koniec swiata moze dlatego ze moj eks TZ mial odrazu nowa dziewczyne ale teraz z obecnym TZ-em jestem juz ponad 4lata i jest super i czekam cierpliwie choc u nas rozmowy sa co jakis czas wiec cos juz zaczyna myslec w tym temacie ale nie wyobrazam sobie zareczyn mimo woli tak zeby przytrzymac przy sobie dziewczyne zeby nie odeszla
popieram zadanie ze warto poczekac

Stary 2009-07-29, 14:08   #449
forumkowiczka
Zadomowienie

My z moim chlopkiem tez czasami o tym rozmawiamy, no ale jakos na razie nic to między nami nie zmieniło...
Mam nadzieję,że w niedalekiej przyszłości stanie się to na co tak czekam...może jakos uda mi się to wyczuć

Ale gratuluję wszystkim zaręczonym.
Stary 2009-07-30, 11:33   #450
Rider
Rozeznanie

Ja ostatnio byłam z moim TŻ na spacerze i powiedział "Musisz mi dać ten pierścionek, na pamiątke". Mhm... oboje wiedzieliśmy, że chodziło mu o rozmiar Niestety pewnie jeszcze poczekam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości