![]() |
#421 |
Rozeznanie
|
Dot.: Invisalign
Nie czuję żadnego plastiku. W ogóle nie pamiętam, że mam aparat.
Wysłane z iPhone |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Przyczajenie
|
Mi dolozyli 34 nakladki. Mial byc finisz w sierpniu, a bedzie w styczniu. O ile jeszcze czegos nie doloza. W sumie sie tym nie przejalem, jakos dziwnie sie czuje bez nakladek, tak sie przyzwyczailem do noszenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
Jeżeli chodzi o aparat, to na pewno na plus przemawia jego niewidoczność, mało kto go zauważa. Również higiena jamy ustnej przy takim rozwiązaniu jest nienaganna. Ból leczenia jest nieporównywalnie mniejszy niż przy aparacie stałym(nie licząc pierwszej nakładki- to był naprawdę duzy hardcore)! Minusem jest czas leczenia i zabawa w ściąganie, zakładanie i mycie za każdym razem nakładek. Ja jeszcze trochę seplenię od tych nakładek.
Edytowane przez moilolita Czas edycji: 2019-03-12 o 13:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Przyczajenie
|
Mi uczucie plastiku minęło po 2-3 pierwszych miesiącach, wtedy przy każdej zmianie nakładek na nowe czułam posmak plastiku. Później organizm jakby zaczął to ignorować i obecnie prawie nie odczuwam, że noszę cokolwiek.
---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Mam pytanie do osób, które dostały dodatkowe nakładki po "zakończeniu" leczenia. Czy Wasze zęby wyglądały rzeczywiście inaczej niż na końcu symulacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niestety tak. Szczególnie było to widać przy dolnych zębach. Na wizualizacji prościutkie, nakładki też wydawały się idealnie proste a jednak dolna jedynka odstawała do przodu a górny kieł był pochylony w tył. Wysłane z iPhone |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Przyczajenie
|
A czy końcowe nakładki odstawały/nie były idealnie dopasowane? Czy już wcześniej były jakieś symptomy, że coś idzie nie do końca jak powinno? Przede mną jeszcze jakieś 2 miesiące do końca i powoli zaczynam się zastanawiać czy będę mieć jakąś poprawkę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja miałam wrażenie, że pasuje idealnie. Nie czułam żeby jakkolwiek odstawało. Wizyty miałam co 8 tygodni i ortodonta też przy każdej wizycie był zadowolony. Wysłane z iPhone |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
Powoli przygotowuję się do leczenia i zaczynam kupować elementy niezbędne do zachowania higieny jamy ustnej poza domem i czyszczenia nakładek. Jakieś wskazówki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
Cześć wam
![]() Martwi mnie jak czytam ile osób dostało dodatkowe nakładki. Nie potrafię trochę tego zrozumieć. Dostajemy wizualizację, dostajemy nakładki i ostatnia ma być taka jak efekt końcowy wizualizacji. I jak się dzieje, że zęby nie są w pozycji w jakiej miały być ale nakładki wchodzą normalnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
ja jestem już na 12stej z 14stu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Telimena bedzie pieknie po licowkach zobaczysz ja jestem bardzo zadowolona w koncu usmiecham sie normalnie i bez zenaday! I kazdy mowi ze wygladaja bardzo naturalnie a przez to zeby byly proste pilowanie moich zebow pod licowki bylo minimalne. na dol mam nakladki Enlighten do wybielania raz na 2 miesiace to robie wiec zeby sa piekne i biale ;-) udanegu urlopu w Meksyku! bedzie pieknie ;-) Acha w koncu moje retainers pasuja!!! w koncu! zakladam na noc w kazda noc ten material jest troche twardszy od insvisalign nakladek ale ok nic nie uciska nic nie boli pasuja idealnie. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam aparatki |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przede wszystkim nitka dentystyczna to podstawa , poza tym pasta szczoteczka do zebow wszedzie w kazdej torebce poprostu nie jestes w stanie po zjedzeniu posilku zalozyc nakladki na nieumyte zeby uczucie jest dosc smutne i ja wolalam nie zalozyc nakladek niz zalozyc na niemyte zeby,....sama zobaczysz. Ja mylam zeby w przeroznych toaletach, na lotniskach, w Ikei, w restauracjach , w kinie z biegiem czasu przywykniesz ![]() Poza domem czyszczenie nakladek jest dosc trudne i znowu pasta i szczotka do zebow sa twoim najlepszym przyjacielem wiadomo w domu zrobisz to lepiej moczysz w wodzie z tabletka do czyszczenia nakladek badz protez. Powodzenia to fajny apparat ;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Rozeznanie
|
Invisalign
Cytat:
Jeśli chodzi o niezbędniki to dla mnie są to szczoteczki do czyszczenia przestrzeni między zębami, nitka dentystyczna na patyczkach (w domu używam takich tańszych w większym opakowaniu a poza domem takie pakowane po kilka sztuk a małym plastikowym opakowaniu w sam raz do torebki) oraz patyczki outie do podważania i wyciągania nakładek. Do czyszczenia nakładek w domu polecam tabletki do czyszczenia protez, nie wydawaj dużo na te drogie przeznaczone do Invisalign bo to i tak nie ma sensu. Ja kupuję takie w miarę tanie i też dają rade. IMG_1532114991.086198.jpg IMG_1532115004.017045.jpg IMG_1532115011.951124.jpg Wysłane z iPhone Edytowane przez Narva Czas edycji: 2018-07-20 o 20:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Raczkowanie
|
Dzięki za wskazówki
![]() Zakupiłam nitki każdego rodzaju. Wypróbuję, które najbardziej mi odpowiadają. Poluję jeszcze na składaną szczoteczkę do zębów tak, aby zajmowała mniej miejsca w torebce. Nakładki dostanę za 3 tygodnie, ale zaczęłam już mycie i nitkowanie zębów po każdym posiłku. Chcę sobie wyrobić ten nawyk, może potem noszenie aparatu nie będzie taką nagłą i dużą zmianą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Przyczajenie
|
Dzień dobry,
a ja odzywam się tu ponownie po dwóch latach (aaa ![]() Na początek 56 nakładek. Już widzę jak ten aparat zmienia nawyki - piję więcej wody, zero podjadania... oj coś widzę, że schudnę;-) Mam pytanie, czy nie bałyście się o zaczepy - że Wam się odkleją pod wpływem elektrycznej szczoteczki? Mam ich 14 (tzn zaczepów nie szczoteczek ![]() Gdyby ktoś potrzebował takich info to leczę się w Warszawie i wydałam za całość 16000 plus około 500zł na wstępne badania i konsultacje - lekarz i w ogóle obsługa wspaniała życzę sukcesów i pięknego uśmiechu!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz retainer na dół i górę? ![]() ![]() Zazdroszczę ,że już masz wszystko ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Rozeznanie
|
Invisalign
Zostało mi jeszcze 10 nakładek, (w tym ostatnie 6 muszę dopiero odebrać) ale już tracę cierpliwość. Zaczęłam zmieniać nakładki co 3 dni. Po 3 dniach już wchodzą bez problemu. 3 września mam wizytę po ostatnie 6 nakładek.
Chyba najbardziej mnie wkurza ten attachment na górnej jedynce. Dzisiaj ktoś w pracy zapytał mnie czy mam tatuaż na zębie ![]() Cytat:
Wysłane z iPhone Edytowane przez Narva Czas edycji: 2018-07-26 o 21:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Przyczajenie
|
Witam, dziewczęta! Pozwolę sobie tu się rozgościć. Dziś miałam robione skany i zdjęcia. Za 3 tygodnie mam mieć nakładki. Jestem podekscytowana, czekam na kolejny etap płaczu i zrezygnowania.
![]() Wysłane z mojego XT1572 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
proszę odpiszcie kiedy i czy w ogóle przestałyście seplenić??? Dziś mija 6 doba - w samej dolnej lub samej górnej jest ok - z dwiema niby rozmawiam z ludźmi, ale słyszę że nie jest dobrze. S,z,c,dz zwłaszcza w zbitkach spółgłoskowych, lub gdy szybko chcę coś powiedzieć - jest słabo. Teraz mam urlop, ale od września do pracy - i nie wiem jak to będzie... z góry dzięki za odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a czy któraś miała tak, że nosiła nakładki a skończyło się i tak na zwykłym aparacie? Przyjaciółka ma taką sytuację, że nosi nakładki już ponad 2 lata i efekty są praktycznie zerowe... Jej orto, że tak czasami jest, że zeby nie chcą współpracować... Zaleca jej założenie aparatu stałego. Oczywiście musi za niego normalnie zapłacić, gdzie na nakładki wydała już tysiące zł. Przyjaciółka jest wściekła, ponieważ pytała się na początku leczenia czy samymi nakładami da się ustawić jej zęby i było tak, tak, oczywiście.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak dokładnie ten zabieg nazywa się gingiwektomia ,miałam już go raz robiony nad 1,2,3 ale wtedy jeszcze przed założeniem aparatu przy tamtej wadzie nie było przy 4 widać dziąseł a teraz widać tylko nad 4...więc na pewno będzie trzeba to poprawić ![]() ![]() ![]() ![]() Co do seplenienia ,mnie trzymało z 3-4 tygodnie ,teraz czasami przy jakimś słowie,ale sporadycznie też mi się zdarzy ![]() Współczuję dziewczynie,które nakładki nie pomogły ,ale wg.mnie to wina lekarza, przecież to on zadecydował o sposobie leczenia (jak wiadomo ,ten aparat nie wyleczy wszystkich wad),więc na pewno nie zgodziłabym się na ponoszenie dodatkowych opłat związanych ze stałym aparatem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj, mam coraz więcej obaw przed rozpoczęciem leczenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Rozeznanie
|
To ja chyba jestem szczęściarą bo zdarza mi się nie nosić aparatu w ciągu dnia nawet przez 6-7 godzin z rzędu a zęby i tak się przesuwają.
Wysłane z iPhone |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Lekarz, który będzie mnie leczyć nakładkami twierdzi, że takie przypadki są rzadkie. Może się zdarzyć, że ząb leczony kanałowo "zrośnie się" z kością, ale u mnie nic takiego nie występuje, bo byłoby to widać na zdjęciu. Mam do niego zaufanie i liczę na to, że zęby będą przesuwać się jak zaplanował. ---------- Dopisano o 09:27 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ---------- Cytat:
Wiec jeśli nosimy je 22 h. Wyjmujemy na 2 h. To progres leczenia wynosi 20h. W Twoim przypadku byłoby to 8 h w nocy i 7 h dziennie (razem 15h). Wyjmujesz je na 7 h, czyli progres dzienny 8h. Czyli to ściema, albo twoje zęby naprawdę dobrze współpracują z nakładkami. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Przyczajenie
|
Orto powiedziała mi że jej tata w ogóle nie nauczył się mówić w nakładkach...
jak będzie bardzo źle to górę będę zdejmowała częściej - trudno, na razie walczę, Dziewczyny, a czy nosząc nakładki wybielałyście jakimiś sposobami zęby? - u dentysty, lampą, w domu - żelem? pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Raczkowanie
|
Od kilku godzin mam nakładki. Są dosyć ciasne, ale na razie nic mnie nie boli. Zobaczymy jutro
![]() Na razie jedyne minusy to seplenienie i uczucie, że mam cały czas coś w ustach. Mam nadzieję, że się przyzwyczaję. Wygląda całkiem ok, tylko te bąbelki ze śliny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.