|
|
#421 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Śmieszne wyrazy z innych rejonów Polski!!
A moja przyszła teściowa spod Łodzi i jej rodzina czesto mówią galancie... Nie wiedzialąm o co z tym chodzi ale już wiem-to oznacza,ze cos jest eleganckie albo "aż tak bardzo dobre"-cos w tym stylu.
U nich słyszałam tez jak mówili :"Idz kupić brzuszek" i dziwilam sie o co im chodzi?Teraz wiem że w łódzkiem oznacza to boczek czy jakiś podobny kawał tłustego mięcha. Ja jestem z Torunia i często mówię zamiast "tak" słowo "jo"co właśnie u nas oznacza "tak".Pamiętam ze jak byłam dzieckiem sąsiad-mechanik mówił na śrubke "cybuntek".Cybuntek-jakie to słodkie heheheCzęsto bywam w Zakkopcu u przyjaciół-rodowitych Górali i starsznie podoba mi się ich gwara-w szcególności gdy się kłócą hehehe...Nie wiem czy wiecie co oznacza pójście na baciarkę,to wam powiem...Baciarka to impra/dyskoteka góralska. Kilka przyklądów z gwary góralskiej : bacioki-kalosze cetyny-igly sosnowwe cliwki-łaskotki cłek-człowiek cyckowa wygoda-stanik dudki-pieniądze duje witer-wieje wiatr frajerka-kochankaOsobiście uwielbiam gwarę góralską i nawet tu u siebie w Toruniu mówię czasami jak rasowa góralaka.
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a my z mama 'mowie sie tak a nie jo' i pogadali. |
|
|
|
|
|
#423 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() cyckowa wygoda, frajerka - A co do galancie i brzuszka to ja właśnie jestem z Łodzi i ze wsią nie mam nic wspólnego,a jednak tak mawiam, zresztą jak wszyscy w Łodzi, których znam, można powiedzieć, że to gwara łódzka .A z galancie to faktycznie jest tak jak pisałaś, to jakby coś,co ma uznanie;galante znaczy bardzo dobre, świetne
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
|
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mieszkając w Anglii poznałam osoby mieszkające na południu kraju. Na początku smiałam się z tego ich pola, a potem przestało mnie dziwić i czasem też powiem, ale tylko w towarzystwie osób używających tego wyrażenia. No i jeszcze nauczyłam sie mówić Jo
A Tej to podstawa u mnie
|
|
|
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
Mnie rozbawia śląskie dupcys co znaczy ze gadasz glupoty a dupis to smierdzisz;d ... i choc nie jestem ze ślaska to czesto u mnie w łodzkim lubie zawolac : ... A Ty dupcyss.. i jeszcze tak po slasku zaciagnac
|
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#427 |
|
Raczkowanie
|
pojęcia nie mialam co to zrywka...ja mówie reklamówka albo torebka....
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
Wyrażania:
"Idę na pole" nie używa się tylko w Krakowie, ale także na całym Podkarpaciu.O zrywce nie słyszałam ,jest reklamówka lub siatka(jak już pisały dziewczyny wyżej) No i jeszcze: mam zyla-mam złotówkę -brechać się-śmiać się -wytrąbiłem się-uderzyłem się -lecę(idę) lub spadam Nie wiem czy nie jest to tylko podkarpacka gwara ale napisałam co mi się przypomniało. |
|
|
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
Jedyne co mi przychodzi na myśl, to nabita
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
krakowiacy we dworach mieszkaja to sila rzeczy musza wychodzic na pole
|
|
#431 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#432 |
|
Raczkowanie
|
nie za dużo jest tego w podkarpackim...oczywiście to słynne "pole", kiedyś nad morzem jak tak powiedziałem do dziecka to towarzystwo się smiać zaczęło , że je w szczere pole wysyłam
![]() ...no i moja babcia też zawsze w autobusie "odbijała" bilet , ale to chyba pochodzi od tego , że dawniej w kasownikach pociągało się za wajchę i odbijało się na bilecie datę ![]() ...no i dużo regionalizmów powstaje teraz w szkołach , co rusz to jakieś nowe hasło dziecko przynosi
|
|
|
#433 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A mi się zdawało, ze polete na szage, bedzie rychlij, to znaczy: pójdę na skróty, będzie szybciej, a chichrac znaczy śmiać.... ![]() też jestem z WLKP. i u nas uzywa sie wiele regionalizmów, zauwazyłam to dopiero wtedy, kiedy poszłam na studia i spotkałam wiele osób, które nie rozumiały tego, co do nich mówię ![]() np. nabierka = chochla zaklucz drzwi = zamknij drzwi na klucz tytka = torebka papierowa szneka = drożdżówka szczun = facet (moje ulubione wyrażenie, używam go bardzo często...) i wiele innych
|
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy tylko mnie sie tak wydaje, że jotek to tu napisał, co mu slina na język przyniosła? Przecież to bez sensu. I jeszcze co do innej Twojej wypowiedzi jotku. Te slowa które powstaja w szkołach (i zmieniaja się jak w kalejdoskopie) to gwara szkolna, młodziezowa a nie regionalizmy.
|
|
|
#435 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#437 |
|
Raczkowanie
|
w sumie jest dużo takich wyrażeń, ale sie nie wie czasem, że one nie są ogólno krajowe =P u nas na dolnym śląsku sie mówi tak:
panna-dziewczyna bazyl-ktoś brzydki farfocle-są oczywiście, ale trudne to do wytłumaczenia koromysło-coś co nie ma innego określenia, ot, takie koromysło nie kąsa/kąsa-coś nie działa/działa nie dźwigam-nie wierze (nie dźwigam, że ona to zrobiła) syte-dobre/wypasione ah, idzie sie na pole i na miasto =P dla mnie te słowa takie naturalne są, a jak na gadu gadałam z koleżanką z nie dolnego śląska to nie kumała o co chodzi =P
|
|
#438 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do innych: dla mnie (Małopolska) pantofle to inaczej kapcie. Moja koleżanka ze Starachowic na kapcie mówi ciapki, a pantofle to według niej eleganckie buty (na obcasiku) u mnie: pojechałam na wakacje ale pływałam w wakacje koleżanka z rzeszowskiego: pojechałam na wakacje, pływałam na wakacjach No i słynne 'na dworze' i 'na polu'
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
sądze, że :JA: jako tak jest jak najbardziej spotykane w górach- w Beskidach-Wysokim, Śląskim, Śląsku Cieszynskim- od Brennej po Zwardoń, nie mówimy tu o Tatrach
Edytowane przez muron Czas edycji: 2007-03-07 o 00:40 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#440 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
grinajs, ja myślałam, że galancie to wszędzie mówią a ten brzuszek, to po prostu część ciała jak udko czy skrzydełko, ale fakt chyba strasznie tłusty Nie wiem czy ktoś już wspominał o łódzkiej krańcówce,migawce i angielce? A no i nie wiem czy wy się z tym spotkałyście, ale śmiano się ze mnie w Warszawie jak powiedziałam ekspres na suwak
|
||
|
|
|
|
#441 |
|
Raczkowanie
|
Jestem z Trójmiasta i o zrywce pierwszy raz słyszę, jakbym miala zgadywac powiedzialabym, ze to ucieczka jakas
z bluzka na naramkach też się nigdy nie spotkałam. Zastanawia mnie tez żybura wymieniona w ktorymś poscie, co to? ide na pole brzmi dla mnie dość śmiesznie, kojarzy mi się raczej z wykopkami czy czyms takim :P ja zawsze wychodze na dwór Nie zdawałam sobie sprawy że robienie łóżka, czy zakluczanie drzwi może być dla kogoś zabawne Laczki i farfocle myślałam, że są znane w całej Polsce, a pokal tym bardziej Jak przyjechała koleżanka z warszawy nie wiedziała, co to "jo", staram sie nie mowic jo bo mi to wsią trąca , ale czasem sie zapomne i wymsknie mi sie , czesto w formie "joooooo" wyrazajacej raczej jakies zniechecenie niz slowo "tak".truheart- a o co chodzi z tym "ekspres na suwak"?
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
No bo u nas słowo ekspres i suwak używa się zamiennie jak chcemy powiedzieć o zamku błyskawicznym, a tam widocznie ekspres jest używany wyłącznie jeśli chodzi o pociąg pośpieszny
i się ze mnie śmiali, że w takim razie o 17.00 jest "Telesuwak" skoro wg mnie suwak i ekspres to to samo
|
|
|
|
|
#444 |
|
Raczkowanie
|
Nigdy bym nie wpadła na to!
|
|
|
|
|
#445 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do migawki, to w Warszawie ponoc tego nie znają,a u nas w Łodzi rozpierdak to bardziej takie rozcięcie w spódnicy czy w sukience(gdzieś na udzie lub z tyłu)niż ekspres.
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
|
|
|
|
#446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nasza angielka w Warszawie staje się bułką paryską, a jeszcze gdzieś tam wrocławską chyba
|
|
|
|
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie to pieczywo nazywamy francuzem
|
|
|
#448 |
|
Raczkowanie
|
zapomniałam dodać
gdy tu pzryjechali na studia.Ale to było 8 lat temu...więc stare dzieje
|
|
#449 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja kuzynka z Leszna/niedaleko Poznania mówi do mojego Taty nie 'wujek' tylko 'wuja'
![]() np. Wuja, jak się Wam jechało? Wuja, co chcesz na śniadanie? Moja koleżanka z Poznania mówi tak samo do swoich wujków ![]() Osoby z Wielkopolski (wszystkie które znam osobiście) mają charakterystyczny sposób akcentowania końców zdań, taki jakby "z niedowierzaniem". |
|
|
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale właśnie angielka to nie jest francuskie pieczywo
to taki długi, wąski chlebek, ale zrobiony z ciasta "bułkowego" - takiego powiedzmy od kajzerki (czyli taka bułka z krzyżykiem).Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:25.

hehehe
dudki-pieniądze duje witer-wieje wiatr frajerka-kochanka

.

...

.Źle przetłumaczył.

i jeszcze śmiać się=brechtać, ziać
, czesto w formie "joooooo" wyrazajacej raczej jakies zniechecenie niz slowo "tak".
gdy tu pzryjechali na studia.Ale to było 8 lat temu...więc stare dzieje