![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda
Tak sobie myślę o tej transfuzji i przeszczepach i po prostu nie dowierzam, jak trzeba mieć wyprany mózg, żeby w chwili zagrożenia życia kogoś bliskiego nie kierować się normalnymi ludzkimi odruchami, a religią...
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
ja mam dwie znajome ktore sa SJ i uwazam ze sa wspanialymi osobami...wydaje mi sie ze w niektorych aspektach nawet lepszymi ludzmi odemnie w kwestii człowieczenstwa. a swojej wiary ani raz nie probowaly mi narzucac. wiec niech tak kazdy wierzy w co chce
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#424 |
Raczkowanie
|
Napiszę Wam jakie przebiegłe metody stosują ŚJ
![]() Jakiś czas temu przyszedł do nas facet w średnim wieku, niestety mój mąż zaczął rozmawiać, więc pan się przyczepił i regularnie przychodził. Nawet imię sobie zapamiętał. Miał pecha bo ciągle trafiał na mnie a mi się nie chce dyskutować w progu i marnować czasu. Gazetek mi nie wciskają bo mówię, że zaraz po zamknięciu drzwi wywalę do śmietnika. Kiedyś pan mi powiedział, że jak spotka mnie jakieś nieszczęście to jeszcze o nich pomyślę i będę żałować, że nie chciałam go słuchać. Ja mu na to, że jak będę miała problemy to pójdę do kościoła, do księdza ale nie do niego. Facet w jednej chwili zmienił się z przesłodzonego lizusa w agresora, niemal się zapienił. Taka prawda o tych super dobrych pobożnych ludziach. Był jeszcze u nas parę razy ciągle pytając o mojego męża. Ostatnio chyba zmienili taktykę, bo przysłali dwie młode, ładne dziewczyny. Bardzo sprytne ![]()
#425 |
Raczkowanie
|
Są u nas Straci Bracia, czyli te osoby ktore przygotowuja wyklady, to jest wielki przywiljem byc taka osoba, trzeba miec duzo wiedze. U nas jedna z takich osob jest kierowca pogotowia, druga sprzedaje w sklepie z RTV i AGD a reszta jest juz na emeryturze. Wiec zawod moga miec kazdy, normalnie pracuja. Tak samo jak reszta swiadkow Jehowy. Oczywiscie oprocz policjanta i politykow. Poniewaz SJ nie chca miec nic wspolnego z bronia. Oraz z polityka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#426 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#427 |
Lady of Harley-Davidson
|
o kurde. ale dyskusja
![]() az sie poczulam ze musze sie wypowiedziec. najpierw powiem, ze jetem wychowana w wierze katolickiej, ale raczej nie jestem praktykujaca. ale: mam tza ktory jest / byl? sj. jeo matka byla rowniez, jego siostry [sztuk 2] ![]() ![]() podobno u nich tak jest, ze jak odejdziesz albo Cie wykresla to koniec kropka nie zyjesz. [tak jakby] co wiecej - moj tz rowiez chcial od nich odejsc, ale chcial to zrobic jakos dyplomatycznie [nie chcial byc tez 'martwy' dla siostr]. i niby mowi z mu sie udalo, rzeczywiscie nie chodzi na te ich spotkania itp, ale.... 1. dzwonia do niego non stop i sie pytaja czy przyjdzie na spotkanie 2. pisza smsy np jak sie czuje, jak byl w szpitalu to non stop dostawal wiadomosci od ludzi od nich czy wsystko ok co lekarz zdiagnozowal itp 3. ja jestem wrog nr 1 bo przeciez on PRZEZE MNIE od nich odszedl [nigdy czegos takiego nie powiedzialam, zawsze mu mowilam ze to jego decyzja, mnie nie interesuje jego religia, nie chce i nigdy nie chcialam slubu koscielnego i bylo wiadomo ze jgo wyznanie jest jego sprawa] 4. co najlepsze - U MNIE W DOMU, w moim wlasnym prywatnym rodzinnym domu, ktory jest na totalnym eee... wsi ![]() co wy na to? ![]()
#428 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mateusza 24 "9 Wtedy wydadzą was na udrękę i będą was zabijać, i będziecie w nienawiści u wszystkich narodów, z powodu mego imienia. " |
|
![]() ![]() |
![]() |
#429 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to jakie tacy ludzie mają przygotowanie do nauczania Słowa Bożego?? Aby zostać księdzem chłopak 7 lat uczy sie w seminarium, poznaje łacine, grekę itp. A to nie tylko KK dotyczy nawet mułłowie muzułmańscy wiele lat spędzję w ichbiejszych szkołach, to samo buddyści itp. A ty zwykły człowiek?? Skad nagle ma taką wiedzę? Nie rozumiem tego - to tak jakbym ja nagle na ambone wyszła, coś tam wiem ale czy na tyle aby ludzi nauczać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A SJ to sekta. Zwykła sekta, któa nie dopuszcza do własnej interpretacji, czy może się mylę????? Sama interpretujesz Pismo jak Ci się podoba ????
![]() |
#432 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A nad Starszymi Braćmi ktoś stoi ? Kto ich wybiera ?
![]() |
#433 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#434 | |
Zakorzenienie
|
Sylwuniu, a co powiesz o początkach swojej organizacji? O tym, że była jedynie organizacją handlową?
Mnie byłoby wstyd uznawać za fundament swojej wiary i przynależeć do czegoś, co z założenia było maszyną do zarabiania pieniędzy. ![]() Cytat:
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Co z tym seksem!!??
![]() Antykoncepcją i rozwodami! Będe się przypominać tak długo aż dostane odpowiedź...
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#437 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Przeczytałam w tym wątku coś, co mi nie pasuje do moich wlasnych doświadczen z ŚJ. Otóz, jak wczensiej wspomnialam, mam kumpelkę ŚJ. znamy się od przedszkola, razem chodziłyśmy do podstawowki, do liceum, a teraz na studia. Nie rozmawiamy na temat wiary,ale czasem zdarza jej się coś powiedzieć i pamiętam jak w LO, na lekcji polskiego przerabialismy ST. Nauczycielka wspomniala coś o 10 przykazaniach, że teraz malo kto je przestrzega. Po czym moja kumpelka odezwała się :"Ja przestrzegam 10 przykazań", pamiętam to do dziś, bo mnie tto zdziwiło, że tak powiedziała. Z tego względu, iż wiem, że ojca swojego nie czci, on nie jest ŚJ i został wygnany z domu przez całą rodzinę. Dosłownie. Aż mnie korci, by zapytać ją o te 10 przykazań, ale nie będę już prowokowała kłótni, bo jeszcze się pokłocimy. Ale jestem pewna, że wtedy dokładnie tak powiedziała, dałabym sobie za to rękę uciąć.
A tutaj dowiaduję się, że ŚJ nie przestrzegają 10 przykazań, a może coś źle zrozumiałam??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#440 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ponawiam pytanie |
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ksiega 1 Koryntian 6 "9 6 Czyż nie wiecie, że niesprawiedliwi nie posiądą królestwa Bożego? Nie łudźcie się! Ani rozpustnicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozwięźli, ani mężczyźni współżyjący z sobą, 10 ani złodzieje, ani chciwi, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy nie odziedziczą królestwa Bożego." nie mozna cudzolozyc ani dopuszczas sie rozpusty. Antykoncepcja jak najbardziej wszystkie metody. Rozwodzic sie mozna tylko z powodu zdrady czyli nierzadu Mateusza 19 "A powiadam wam: Kto oddala swoją żonę - chyba w wypadku nierządu5 - a bierze inną, popełnia cudzołóstwo. I kto oddaloną bierze za żonę, popełnia cudzołóstwo». " |
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
Seks wolno ale dopiero po CYWILNYM
![]() z anty i rozwodami to nie wiem.
#443 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do tego czy bez szkoły można nauczać takich poważnych rzeczy to powiem Ci tak. Ja wiem jakie antybiotyki przepisuje sie na przeziębienie, to moze powinnam zacząć leczyć?? Po co łacina, greka księżom - moze po to aby móc studiować historie kościoła np. dawne dokumenty właśnie w tych jezykach były spisywane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#444 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a rozwod moga ,miec tylko biblijny tzn jest tylko jeden powod rozwodu - gdy twoj maz czy tam zona cie zdradzi. inaczej nie moga sie rozwiesc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mateusza 5 Biblia Katolicka 21 Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj!7; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. 22 A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: Raka8, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: "Bezbożniku", podlega karze piekła ognistego. 23 Jeśli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam wspomnisz, że brat twój ma coś przeciw tobie, 24 zostaw tam dar swój przez ołtarzem, a najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim! Potem przyjdź i dar swój ofiaruj! 25 9 Pogódź się ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jesteś z nim w drodze, by cię przeciwnik nie podał sędziemu, a sędzia dozorcy, i aby nie wtrącono cię do więzienia. 26 Zaprawdę, powiadam ci: nie wyjdziesz stamtąd, aż zwrócisz ostatni grosz. 27 Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż!10 28 A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa. 29 11 Jeśli więc prawe twoje oko jest ci powodem do grzechu, wyłup je i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało być wrzucone do piekła. 30 I jeśli prawa twoja ręka jest ci powodem do grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie. Lepiej bowiem jest dla ciebie, gdy zginie jeden z twoich członków, niż żeby całe twoje ciało miało iść do piekła. 31 Powiedziano też: Jeśli kto chce oddalić swoją żonę, niech jej da list rozwodowy12. 32 A ja wam powiadam: Każdy, kto oddala swoją żonę - poza wypadkiem nierządu - naraża ją na cudzołóstwo; a kto by oddaloną wziął za żonę, dopuszcza się cudzołóstwa13. 33 Słyszeliście również, że powiedziano przodkom: Nie będziesz fałszywie przysięgał, lecz dotrzymasz Panu swej przysięgi14. 34 A Ja wam powiadam: Wcale nie przysięgajcie, ani na niebo, bo jest tronem Bożym; 35 ani na ziemię, bo jest podnóżkiem stóp Jego; ani na Jerozolimę, bo jest miastem wielkiego Króla. 36 Ani na swoją głowę nie przysięgaj, bo nie możesz nawet jednego włosa uczynić białym albo czarnym. 37 Niech wasza mowa będzie: Tak, tak; nie, nie15. A co nadto jest, od Złego pochodzi. 38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb!17 39 18 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! 40 Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! 41 Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! 42 Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie. łyszeliście, że powiedziano: Będziesz miłował swego bliźniego, a nieprzyjaciela swego będziesz nienawidził20. 44 A Ja wam powiadam: Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują; 45 tak będziecie synami Ojca waszego, który jest w niebie; ponieważ On sprawia, że słońce Jego wschodzi nad złymi i nad dobrymi, i On zsyła deszcz na sprawiedliwych i niesprawiedliwych. 46 Jeśli bowiem miłujecie tych, którzy was miłują, cóż za nagrodę mieć będziecie? Czyż i celnicy tego nie czynią? 47 I jeśli pozdrawiacie tylko swych braci, cóż szczególnego czynicie? Czyż i poganie tego nie czynią? 48 Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski. Chrześcijanie nie podlegają Dziesięciorgu Przykazań, czy to znaczy, że nie muszą przestrzegać żadnych praw? Wcale nie. Jezus wprowadził „nowe przymierze” oparte na lepszej ofierze z jego doskonałego życia ludzkiego. Chrześcijanie podlegają temu nowemu przymierzu i są poddani prawom chrześcijańskim. Niejedno z tych praw jest wzięte z prawa Mojżeszowego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#446 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak od dziecka sie uczy o Bibli, slucha na zebraniach to dobrze sie zna Biblie oraz wie jaka prawa trzeba przestrzegac itp. Ja sie ucze moze z 3lata tak na powaznie. I wydaje mi sie ze znam Biblie, wiec takie osoby ktore kilka razy przeczytaly biblie i znaja ja wiele lat rowniez maja odpowidnia wiedze |
|
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
A czy ŚJ propagują prokreację?
![]() |
#448 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziekuje pieknie za odpoweedzi ![]() Co do tego seksu przed ślubem mam jeszcze jedno pytanie: Czy ŚJ stosują się do tego tak samo jak Katolicy? Czy nie ma mowy o tym żeby któryś z was uprawiał seks przed ślubem? I czy kiedy małżonkowie wezmą rozwód cywilny bez zdrady to czy nadal są uznawani za małżeństwo w świetle waszej wiary? W kościele katolickim małżeństwem z tego co wiem przestaje się być dopiero po unieważnieniu przez kościół...
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
Psalm 32 "5 Grzech mój wyznałem Tobie i nie ukryłem mej winy. Rzekłem: «Wyznaję nieprawość moją wobec Pana», a Tyś darował winę mego grzechu4. " Dawid tutaj mowi ze wyznal grzechy Bogu. tak samo my wyznajmy grzechu Bogu w modlitwie. A nie jakiemus innemu czlowiekowi ktory tez popelnia grzechy. Mateusza 6:6 "6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie. " |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:12.