![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałaś
To ja wrzucę coś od siebie:
Absolutnym nr 1 dla mnie jest: "Spotkamy się pod drzewem ombu" - Santy Montefiore. Bardzo wzruszajaca powieść o zakazanej miłości. Inną ksiazką którą bardzo lubię są: "Ptaki ciernistych krzewów"- Collen McCullough, tematyka również dotyczy zakazanej miłosci.. Uwielbiam tez "Jeźdźca miedzianego" i jego kontunuacje "Tatianę i Aleksandra"-Paulliny Simons. A z lekkich czytadeł polecam "Nie powiesz nikomu" Sophii Kinselli, duża dawka śmiechu gwarantowana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Przyczajenie
|
![]()
Hm, ciężko się na jedną zdecydować. Więc wymienię kilka.
1) Seria Millennium - niesamowity kryminał, jak już zaczęłam czytać to nie oderwałam się do rana. Nic ambitnego, ale tak niesamowicie ciekawe że warte uwagi i niejednej zarwanej nocy ![]() 2) Lot nad Kukułczym Gniazdem - niezwykle głęboka książka, z tych ambitniejszych. Genialna analiza psychiki bohaterów i wielorakość możliwych interpretacji. 3) Mechaniczna Pomarańcza - chyba najbardziej 'horror szoł' książka którą kiedeykolwiek czytałam. Napisana nowomową, z domieszką rosyjską. Ujmująca od pierwszej strony postać Alexa. I TA muzyka ![]() ![]() Mimo wszystko moim ulubionym autorem pozostanie Kafka , na którego nikogo nie namawiam, bo to delikatnie mówiąc specyficzna literatura. Ale na pewno warto zapoznać się i wyrobić sobie własne zdanie. Swego czasu wielbiłam Anne Rice za Kroniki Wampirów i Lestata, ale obrzydły mi z całą tą modą na te wszystkie edwardy. Na koniec, odradzam serdecznie Paulo Coelho, czegoś równie płytkiego i pseudofilozoficznego jeszcze nie czytałam. No i oczywiście panią Meyer również, i to za wszystko, dosłownie WSZYSTKO. W jej książkach nie znalazłam żadnych pozytywów. Niczego bardziej mdłego nie da się chyba napisać... Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Rozeznanie
|
A do moich poprzednich typów dołaczają dwie nowe pozycja
![]() Peanatema Neal Stephenson - swietna ksiazka, jej klimatu poprostu nie da sie opisac choc jest przeznaczona dla mocno zawezonego grona odbiorcow przedewszystkim cierpliwych w nauce jezyka. ![]() ![]() Reif Larsen Świat według T.S Spiveta. I znow rzecz o naukowcu z tym ze bardzo mlodym. Ksiazka to historia chłopca o charakterze zmieszanego Tomka Sawyera i Sheldona z Big Bang Theory. Urocza ksiazka "droga" i wydana tak swietnie ze szczeka opada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Przyczajenie
|
->Frank Herbert Diuna
Frank Herbert Heretycy Diuny Frank Herbert Bóg Imperator Diuny Frank Herbert Mesjasz Diuny Frank Herbert Dzieci Diuny Frank Herbert Diuna: Kapitularz Twórczość Herberta określana jest jako hard science fiction i łączy zagadnienia z zakresu ekologii, filozofii, teologii, psychologii i ekonomii. Herbert koncentruje się na naturze człowieka, na jego możliwościach i niebezpieczeństwach, które mu grożą ze strony wymykającej się spod kontroli techniki, systemów totalitarnych i narkotyków zmieniających stan świadomości. Inspirowały go religie: buddyzm, którego był wyznawcą[1], a także islam. Pisarstwo Herberta bardziej skupia się na przyszłości samego człowieka niż tworzonych przez niego technologii. ->Neal Stephenson Diamentowy wiek Kiedy John Hackworth po raz pierwszy dopuścił się przestępstwa, nawet nie zdawał sobie sprawy, co zapoczątkował i w jak gęstą sieć intryg się wplątał. W świecie, w którym wszystko jest na wyciągnięcie ręki, gdzie domowe kompilatory materii potrafią stworzyć niemal każdy żądany przedmiot, rozwój techniki determinuje los jednostki. O sile decyduje przynależność do grupy i umiejętność szybkiego reagowania na nadarzające się okazje. Ale świat ten skazany jest na zagładę. Jego przyszłość znalazła się w rękach małej dziewczynki, która przypadkowo weszła w posiadanie pewnej wielce istotnej księgi... ->Neal Stephenson Zamieć Bardzo rzadko pojawia się pisarz, którego nie da się z nikim porównać, artysta tak oryginalny, że zmienia nasz sposób patrzenia na świat. Neal Stephenson jest właśnie takim pisarzem, a Zamieć - jego najbardziej oryginalnym dziełem, łączącym rzeczywistość wirtualną, sumeryjskie mity i niemal wszystko, co było pomiędzy nimi, w jedną wspaniałą całość gigathrillera epoki informatycznej. Wspaniale napisana powieść. Jej autor jest doskonałym przewodnikiem po zbliżającym się jutrze ->William Gibson Neuromancer William Gibson Mona Liza Turbo William Gibson Wszystkie jutra W wieku dziewiętnastu lat - uciekając przed poborem - opuścił Stany Zjednoczone i osiadł w Kanadzie. Obecnie mieszka w Vancouver, w prowincji Kolumbia Brytyjska. Jest nazywany ojcem cyberpunku - nowego gatunku literatury science fiction, wizjonerem, który wynalazł słowo "cyberprzestrzeń" i opisał koncepcję internetu i wirtualnej rzeczywistości na długo przed powstaniem tych technologii. ->Marek Krajewski Śmierć w Breslau Książka łączy w sobie elementy czarnego kryminału i horroru. Akcja tej pasjonującej powieści toczy się w bardzo dokładnie zarysowanych realiach historycznych i topograficznych międzywojennego Wrocławia. Makabryczny mord dokonany na młodej wrocławskiej arystokratce jest ponurą zagadką, którą usiłuje rozwiązać dwóch zgorzkniałych i ciężko doświadczonych przez życie policjantów: Herbert Anwaldt i Eberhard Mock. Marek Krajewski Koniec świata w Breslau Marek Krajewski Dżuma w Breslau Marek Krajewski Widma w mieście Breslau Marek Krajewski Śmierć w Breslau ->Waldemar Łysiak Najgorszy "Pułkownik Heldbaum: - Dlaczego pasjonowało mnie zło? Bo zło jest ciekawe, intrygujące, podniecające, a dobro jest nudne jak flaki z olejem, tkliwe, ckliwe, usypiające, wata cukrowa!... Czkawka historii. Historia to nic innego jak nieustanna walka dobra ze złem. Zazwyczaj wygrywa zło..." - fragment. ->Wiktor Pielewin Święta księga wilkołaka ->Thierry Jonquet Tarantula Światem „Tarantuli” rządzi nienawiść, zło ukryte w zwykłych ludziach, którzy żyją na pozór normalnie, ale w swoich piwnicach skrywają najgorsze tajemnice. Żaden z bohaterów nie potrafi kochać, współczuć, a nawet darzyć sympatią. Wszystkie relacje oparte są na negatywnych, wrogich wręcz odczuciach. Ten brutalny świat opisany jest prostym, by nie rzec banalnym językiem, któremu brak literackiego polotu, zgrabnych metafor. To język relacji prasowych. Chłodny, reporterski, niezaangażowany. Bo tylko w ten sposób można przekazać bezduszne okrucieństwo. ->Konrad T. Lewandowski Magnetyzer Warszawa końca lat 20. ubiegłego stulecia. Eleganckie kawiarnie, w których namiętnie dyskutuje się o Einsteinie i Freudzie, oraz brudne spelunki, gdzie nad setką wódki załatwiają porachunki chłopaki z ferajny. Nowoczesne ulice rozwijającej się stolicy i zapyziałe zaułki. Komisarz Jerzy Drwęcki zgłębia mroczne tajemnice tych światów, tropiąc szaleńca, który posiadł umiejętność przestrajania ludzkich umysłów. Kluczem do zagadki są odnalezione po latach zapiski rosyjskiego magnetyzera. Autor wpisuje się w krąg mistrzów kryminału miejskiego, takich jak Leopold Tyrmand i Marek Krajewski. Znakomicie oddany klimat przedwojennej Warszawy i galeria barwnych postaci z epoki, od najprzystojniejszego ułana II Rzeczypospolitej Bolesława Wieniawy-Długoszowskiego i erudyty Franca Fiszera, po Tatę Tasiemkę, legendarnego króla Kercelaka, uwikłanych w intrygującą zagadką kryminalną gwarantują zabawną i zaskakującą lekturę. ->Jacek Dukaj Inne Pieśni Powieść – jak zapowiada sam autor - „oparta na pomyśle bez precedensu”. Nie science fiction, nie fantasy, nie historia alternatywna – lecz rzecz dzieje się w innej Europie, w innym świecie, gdzie prawa rządzące rzeczywistością bliższe są domysłom Arystotelesa na temat Formy i Materii, aniżeli teoriom Newtona i Einsteina. Jacek Dukaj Xavaras wyżryn i inne fikcje narodowe Jacek Dukaj Extensa Jacek Dukaj Inne Pieśni Edytowane przez Overpowered Czas edycji: 2010-06-24 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Przyczajenie
|
Kochanica Francuza, Johna Fowlesa, polecam kazdemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Raczkowanie
|
bezapelacyjnie Biała Masajka! uwielbiam tę książkę
![]() Planowała wprawdzie tylko dwutygodniowy urlop, ale po przybyciu do Mombasy, Szwajcarka, Corinne Hofmann, poznała mężczyznę swojego życia - wojownika masajskiego. Została na Czarnym Lądzie ponad cztery lata, decydując się zamieszkać wraz z jego szczepem w kenijskim buszu. Musiała pokonać wiele biurokratycznych barier, zanim zdecydowała się go poślubić."Jest to relacja z czterech lat, które spędziłam w buszu. Kierowana wielką miłością, wyszłam za mąż za Lketingę, Masaja z Kenii. Tam doświadczyłam nieba i piekła..." - pisze autorka.
![]() |
#427 |
Przyczajenie
|
witam! nie potrafie wybrac jednej ulubionej
1. Mały książę 2. Dama kameliowa Dumas'a 3. 11. minut, Weronika postanawia umrzec Coelho 4. 5. ćwiartek pomarańczy Harris 5. trylogia P. Simmons 6. Cień wiatru Zafona 7. Nostalgia anioła Sebold |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Zadomowienie
|
Książki które czyta się jednym tchem i trudno się oderwać - to na pewno Wiedźmin, ale Trylogia Husycka była chyba lepsza. Gdy po raz pierwszy ją czytałam, coś bardzo mi przeszkadzało, chyba historyczne realia, ale za drugim razem doceniłam.
Księga z San Michele - Axel Munthe. Mądra, piękna. Doktor Żywago - Borys Pasternak. Uwielbiam książki historyczne, jest napisana przepięknym, poetyckim językiem. Moskiewska saga - Wasilij Aksionow. Reszty dorobku pisarza nie polecam tak silnie, ale MS jest zupełnie inna. To bardzo rozbudowana powieść historyczna o dziejach rosyjskiej inteligenckiej rodziny przed/ w czasie/ po wojnie. Emilka ze Srebrnego Nowiu - L.M. Montgomery ![]() ![]() ![]()
![]() |
#429 |
Wtajemniczenie
|
Wymienił ktoś Pilipiukowe "Kroniki Jakuba Wędrowycza"?
Jeśli nie to polecam, lepszej ksiazki nie ma. Swoja droga szukam czegos podobnego, jesli mialaby ktoras z Was pomysl chetnie poslcham podpowiedzi przy doborze kolejnej lektury ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#431 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Miało to być może z przekąsem, jestem urzeczona specyfiką Wojsławickiego klimatu ![]() A z takich perełek "na poważnie" to "Kochałam Tyberiusza" E. Dored, prawdziwa uczta dla zmysłów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A już zupełnie nie mogę się zgodzić, że jest to najlepsza książka, gdyż jest to dla mnie obraza prawdziwych pisarzy, do którym Corinne H. do pięt nie dorasta. Przepraszam, ale aż krew we mnie zawrzała, jak przeczytałam o tej książce, ale absolutnie nie chcę tym postem urazić autorki wypowiedzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Przyczajenie
|
"Bezdomny ptak" - Gloria Whelan
Przepiękna książka. Pokazuje jak dziewczynki są traktowane w Indiach. Jak wychodxza za mąż i jak teściowe traktują je po śmierci ich mężów. Polecam. A i nieśmiejcie sie, ale bardzo lubię czytać wszystkie części Heartlandu - maja bardzo różne nazwy bo to kilka książek. Ale z tych kilku najbardziej lubię tę o tytule " Po burzy " Ich autorką jest Lauren Brook A z polskich pisarzy najbardziej lubię A.Klawittera i jego książke " Jedynaczka " |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Raczkowanie
|
A mi się najbardziej podobała ksiązka Johna Steinbecka "Myszy i ludzie"
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Anioły i demony.
Cień wiatru. Głos Anioła. Oskar i Pani Róża. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
^ Cień Wiatru faktycznie, świetny jest
![]()
'It's about how that one person makes you feel that you can't get enough, you want it, need it, can't imagine a day without it... Taking the bad with the good, because you know that's where you want to be.' 'If a book is well written, I always find it too short.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Rozeznanie
|
"Jasne Błękitne Okna", "Oskar i Pani Róża", "Z Pamiętnika Niemłodej Już Mężatki" "PS. Kocham Cię"
![]() |
#439 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Rozeznanie
|
Cokolwiek wyszło spod pióra Dostojewskiego, "Pani Dalloway" i "Orlando" Virginii Woolf, opowiadania Iwaszkiewicza (zwłaszcza "Brzezina" i "Kochankowie z Marony"), "Wichrowe wzgórza" Emily Bronte, "Szklany klosz" Sylvii Plath. Zawsze z przyjemnością wracam też do Bułhakowa i Camusa.
![]() |
#441 |
Rozeznanie
|
Król Szczurów.... pamietam,ze nie moglam się oderwac.
![]() |
#442 |
Konto usunięte
|
moja mistrzowska 5 (alfabetycznie):
Edytowane przez 201604250957 Czas edycji: 2010-07-16 o 06:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Raczkowanie
|
Myślę i myślę i chyba nie trafiłam jeszcze na książkę, którą mogłabym określić jako ulubioną, ale najbardziej zapadła mi w pamięć "Demon i Panna Prym" P. Coelho,
a poza tym "Oskar i Pani Róża" i "Quo Vadis". I.. coż, zdecydowanie najwięcej razy przeczytałam Harrego Pottera ![]()
![]() |
![]() |
#444 |
Zadomowienie
|
samotnosc w sieci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Wtajemniczenie
|
do mojej listy dodaję "Przeminęło z wiatrem". cudowna książka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
to książka dla nastolatek ale jest tak zabawna i ciekawa ze czyta się jednym tchem. Często jest porównywana do "Dziennika Bridget Jones" ale moim zdaniem to jest o wiele lepsze. Seria ksiazek "Zwierzenia Georgii Nicholson" pierwsza cześć "Angus, stringi i przytulanki". Idealna na wakacje, nie znam laski ktorejby sie to nie podobało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zadomowienie
|
"Samotność w sieci"
"Oskar i pani Róża" "Weronika postanawia umrzeć" "11 minut" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Raczkowanie
|
- "Emma" Jane Austen
- "Hrabia Monte Christo" Dumas - "Ben Hur" - "Odnaleźć siebie" - "Kwiat pustyni" to tyle pamiętam najlepszych książek ![]() ![]()
![]() |
#449 |
Przyczajenie
|
P. Coelho - 11 minut
P.Coelho- Weronika postanawia umrzeć James Patterson- Pamiętnik pisany miłością .. przy tej ostatniej książce ryczałam jak bóbr. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |||
Zakorzenienie
|
o tak! a czytałaś Boso, ale w ostrogach i Na marginesie życia ? rewelacja i lektura obowiązkowa dla wielbicieli Grzesiuka
![]() Cytat:
![]() pamiętam Dzikuskę ![]() Cytat:
![]() a jakże ![]() Cytat:
a poza tym: Trzech panów w łódce nie licząc psa Jerome Jerome - dla lubiących angielski humor Znaczy kapitan Karola Olgierda Borchardta - dla lubiących morze i dobry humor w subtelnym wydaniu Pasja życia Johna Irvinga - dla amatorów impresjonistów (o van Goghu) oraz Moulin Rouge Pierre'a La Murre'a (o Toulouse-Lautrecu) Noce i dnie M. Dąbrowskiej - dla każdej kobiety, by mogła się przekonać ile w niej z Barbary Niechcicowej ![]() Wspomnienia Moniki Żeromskiej (czyta sie jednym tchem, wspaniałe) Ciała i dusze Maxence van der Meerscha (piękna, mądra powieść do przemyślenia, zwłaszcza dla wielbicieli klimatów lekarsko-medycznych) Edytowane przez wandaweranda Czas edycji: 2010-07-19 o 11:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:01.