tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-27, 23:01   #421
renua
Raczkowanie

Dot.: Nowe tabletki YAZ zamiast Yasminelle ...

Cytat:
Napisane przez cytryna09 Pokaż wiadomość
i wiecie co jest najgorsze ze te bole głowy sa w czasie brania bialych tabletek jak bralam rozowe bylo ok,a teraz te bole glowy nie wiem czemu.....moze ten yaz mi nie pasuje? jak myslicie?
bo spada ci poziom hormonów-tak mi gin tłumaczył.
ja jestem na yasminelle i mówiła mi,że w czasie przerwy mogę miec migreny,
a w czasie brania nie powinnam.
a że u was te białe są puste, wiec to pewnie dlatego.
te tabsy niby hamują występowanie migren-u mnie jak na razie nie minęły ani w fazie brania, ani w fazie przerwy-zobaczymy co dalej.
ale jak mówiłam ja na yasminelle jestem.

migreny najczesciej umiejscowione mam w skroni-raz w jednej, raz w drugiej
i same mi nie mijają-muszę coś łyknąc-ostatnio to ketonal forte

a nawiązując do strachu przed odstawieniem gumek-ja mam plan dopiero
po trzecim opak.ja muszę sprawdzic czy wszystko ok.czy nie mam plamień
biorąc tabsy+przeciwbólowe.
nie chcę niespodzianek-to pewnie głupie, ale wolę najpierw sie poobserwowac.
jak mi migreny nie miną to i tak odstawię,więc nie ma co się przyzwyczajac
do luksusu
renua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-27, 23:08   #422
agata2905
Raczkowanie

Dla dziewczyn z okolic Chorzowa i Katowic : kupowałam dziś YAZ i zapłaciłam 40zł 90 gr. W aptece na Złotym Rogu. W innych aptekach u mnie kosztuje między 44 a 49 :/

Od dziś zaczynam brać YAZ. Przechodze z Yasminelle. Zobacze jak to będzie, choć trochę się obawiam,bo 3 tygodnie temu przeszłam na diete i organizm już mi wariuje :/
agata2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 09:25   #423
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agata2905 Pokaż wiadomość
Od dziś zaczynam brać YAZ. Przechodze z Yasminelle. Zobacze jak to będzie, choć trochę się obawiam,bo 3 tygodnie temu przeszłam na diete i organizm już mi wariuje :/
a dlaczego zmieniasz z yasminelle?
nie rozumiem dlaczego lekarze zmieniaja z yasminelle na yaz przeciez to praktycznie to samo i jesli ktos na yasminelle ma jakies skutki uboczne, to prawdopodobnie to samo bedzie sie dzialo na yaz.

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 09:28   #424
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
nie rozumiem dlaczego lekarze zmieniaja z yasminelle na yaz przeciez to praktycznie to samo i jesli ktos na yasminelle ma jakies skutki uboczne, to prawdopodobnie to samo bedzie sie dzialo na yaz.
tak samo jak mnie zmieniła z YASMIN , no ale jezeli bede miała krotsze okresy to chwała jej za to
Stary 2009-02-28, 09:37   #425
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
tak samo jak mnie zmieniła z YASMIN , no ale jezeli bede miała krotsze okresy to chwała jej za to
no ale yasmin mimo wszystko ma ciut inny sklad, te same hormony ale w wiekszej ilosci a yasminelle identyczny sklad ma jak yaz, tylko zmiana w sposobie zazywania tabletek, wiec to nie powinno miec wplywu na ewentualne skutki uboczne

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-02-28, 10:27   #426
masaba333
Raczkowanie

Cytat:

mi się wydaje ze zmieniając w większości wypadków bo maja jakieś korzyści z tego ze przepiszą yaz nie w kazdym wypadku ale czesto, ja osobiscie mam znajoma lekarz ogolny czyli internista, swojego czasu za przepisywanie jednego leku producent tego srodka zafundowal jej 2 tyg na cyprze wiec.......
bo wypisala pewna ilosc tego leku

ja uwazam jesli kobieta bierze taletki nie wazne jakie bierze tabletke X i sie czuje ok nie powinna zmieniac bo sie lekarzowi tak podoba,

moje pierwsze tabletki to byl cilest przez 6 m-cy krwawilam! bylam u lekarza a on do mnie ze to nic ze to minie i ze tabletki jak najbardziej dla mnie, niechcial mi zmienic mimo moich prosb. Zmienilam lekarza! Powiedzialam ze na Cilest mam okres przez 6 m-cy bez przerwy i zmienil mi na Mercilon ktory bralam 5 lat bez problemow jedynie mi lekarza kazal robic przerwe miesieczna raz w roku. Teraz po dwoch porodach sie cos zmienilo i doszlo nadcisnienie i nie moge stosowac Marcilonu probowalam z Yasmine i tez nic z tego teraz proboje Yaz i jak narazie rewelacja.
W moim przypadku moze byc uzasadnione branie Yaz ale jezeli laski sie czyja ok na innej tabletce dlaczego nagle maja zmieniac ??
Dziewczyny macie swoje rozumy wiec same decydujcie czy trzeba zaraz zmieniac na "Nowosc" bo jest akurat na rynku?
Pozdrawiam i milego weekendu
Stary 2009-02-28, 10:51   #427
NiezapomnianaCzekolada
Przyczajenie

Witam !
Ja biore już 2 opakowanie Yaz. Skutki uboczne jakie byly ustapily Drętwienie już nie doskwiera - minelo po braniu Magnezu z wit.B6 i piciu soku pomidorowego przez tydzien. Zostały tylko nieznośne humory ale to chyba nie tylko od tabletek, lecz przez pogode (przesilenie). A wlasnie co do okresu to dostalam w 27dniu i SZOK bo trwał tylko 5 dni, gdzie zawsze miałam dluzej.

Pozdrawiam i życze szybkiego ustąpienia tych strasznych skutków ubocznych )
NiezapomnianaCzekolada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 11:26   #428
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez masaba333 Pokaż wiadomość
mi się wydaje ze zmieniając w większości wypadków bo maja jakieś korzyści z tego ze przepiszą yaz nie w kazdym wypadku ale czesto

moje pierwsze tabletki to byl cilest przez 6 m-cy krwawilam! bylam u lekarza a on do mnie ze to nic ze to minie i ze tabletki jak najbardziej dla mnie, niechcial mi zmienic mimo moich prosb. Zmienilam lekarza!
co do pierwszego pogrubienia - odnosze takie samo wrazenie, niestety zwlaszcza jesli ktos zmienia pacjentce tabletki z yasminelle na yaz, to jakas masakra. powinno sie raczej zmienic na inny rodzaj hormonu, np. z yasminelle na novynette, harmonet itp. a nie na praktycznie te same tabletki, z tym samym skladem, tylko z inna nazwa i innym sposobem brania.

co do drugiego pogrubienia - jestem w szoku dobrze, ze zmienilas lekarza

Cytat:
Napisane przez NiezapomnianaCzekolada Pokaż wiadomość
Drętwienie już nie doskwiera - minelo po braniu Magnezu z wit.B6 i piciu soku pomidorowego przez tydzien.
ciesze sie, ze pomoglo
a tak poza tematem - swietny avatar, uwielbiam troskliwe misie

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-02-28, 12:25   #429
anez00
Raczkowanie

http://img156.imageshack.us/img156/4566/nowy10.jpg

anez00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 12:45   #430
miranda1000
Raczkowanie

Kochane!
Czy któraś z Was ma dziwne uczucie kołatania serca?
Ja biorę ponad tydzień YAZ i powiem szczerze jestem osłabiona, chodze śpiąca, no i czuje jak mi wali serducho ze aż niefajnie...
Pozdrawiam
miranda1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 13:30   #431
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez miranda1000 Pokaż wiadomość
Kochane!
Czy któraś z Was ma dziwne uczucie kołatania serca?
Ja biorę ponad tydzień YAZ i powiem szczerze jestem osłabiona, chodze śpiąca, no i czuje jak mi wali serducho ze aż niefajnie...
Pozdrawiam
no zdazaja mi sie kilkusekundowe napady kołatania, jednak po chwili mijaja
Stary 2009-02-28, 13:37   #432
coquelicot
Przyczajenie

GG do coquelicot

hej!
przebrnęłam przez cały wątek

no to i ja się pochwalę, że też owe tabletki dostałam, zaczynam za niecałe 3 tygodnie... i mam nadzieję, że wszystko będzie ok, mimo mojej nadwagi...

aaaa... i kupiłam tabletki w Katowicach za 39,50 apteka VITA FARM II na Mickiewicza 9, tabletki dostępne od ręki, ale jak ja byłam to się akurat skończyły i pani miała tylko jedno opakowanie... pozostałe 2 musiałam sobie zamówić

Edytowane przez coquelicot
Czas edycji: 2009-02-28 o 14:38
coquelicot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 14:25   #433
kasiaso
Raczkowanie

GG do kasiaso

Cytat:
Napisane przez coquelicot Pokaż wiadomość
hej!

no to i ja się pochwalę, że też owe tabletki dostałam, zaczynam za niecałe 3 tygodnie... i mam nadzieję, że wszystko będzie ok, mimo mojej nadwagi...

aaaa... i kupiłam tabletki w Katowicach za 39,50 apteka VITA FARM II na Mickiewicz 9, tabletki dostępne od ręki, ale jak ja byłam to się akurat skończyły i pani miała tylko jedno opakowanie... pozostałe 2 musiałam sobie zamówić
dobrze wiedziec, bo do tej pory najtansze były na ul Wojewodzkiej
Stary 2009-02-28, 16:01   #434
miranda1000
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez coquelicot Pokaż wiadomość
hej!

aaaa... i kupiłam tabletki w Katowicach za 39,50 apteka VITA FARM II na Mickiewicza 9, tabletki dostępne od ręki, ale jak ja byłam to się akurat skończyły i pani miała tylko jedno opakowanie... pozostałe 2 musiałam sobie zamówić

W Dąbrowie Górniczej nie ma problemu z kupem YAZ ceny wahaja sie od 45-48zł

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiaso Pokaż wiadomość
no zdazaja mi sie kilkusekundowe napady kołatania, jednak po chwili mijaja

No mi tak szybko nie mijają te kołatania... Idzie się wystraszyć .......
Przy Cilest czegoś takiego nie miałam-dziwna sprawa
Niepokoi mnie to
miranda1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 17:30   #435
Martisja
Przyczajenie

Witam,
A ja mam taki problem: Zaczęłam brać pigułki YAZ po poronieniu ( po konsultacji z ginekologiem oczywiście ) . Krwawienie wystąpiło w ostatnim tygodniu brania pigułek, ale krwawienie z odstawienia już nie wsystąpiło. Czy któraś coś wie na ten temat?
Martisja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 17:35   #436
arachnea
Rozeznanie

Witam, Yaz to moje pierwsze tabletki, zaczynam brać je za ok. 2 tyg. orientuje się któraś z Was, gdzie w Toruniu można dostać te tabletki??? mój ginekolog mówił coś o aptece przy ul. Grudziądzkiej i Lelewela, ale zapomniałam nazwy ktoś pomoże?

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ----------

Cytat:
Napisane przez Martisja Pokaż wiadomość
Witam,
A ja mam taki problem: Zaczęłam brać pigułki YAZ po poronieniu ( po konsultacji z ginekologiem oczywiście ) . Krwawienie wystąpiło w ostatnim tygodniu brania pigułek, ale krwawienie z odstawienia już nie wsystąpiło. Czy któraś coś wie na ten temat?
Martisja, powinnaś chyba skonsultować się z lekarzem i zapytać, w ulotce nie pamietam, żeby był opisany taki przypadek....
arachnea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 18:57   #437
masaba333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martisja Pokaż wiadomość
Witam,
Czyli po tygodniu miało by wystąpić następne krwawienie tak?
Mi się wydaje ze co miało "wylecieć" już wyleciało i dlatego już nie dostałaś następnego krwawienia. Za mała różnica czasu moim zdaniem.
Nie wydaje mi się to coś niebezpiecznego ale zapytaj swojego lekarza koniecznie, choćby dla świętego spokoju
Stary 2009-02-28, 21:13   #438
Martisja
Przyczajenie

w zasadzie krwawienie z odstawienia powinno sie zaczac jakies 2 dni po skonczeniu tego ktore mialam w trakcie brania pigulek. chyba rzeczywiscie czeka mnie wizyta u lekarza.
Martisja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-28, 23:20   #439
agata2905
Raczkowanie

Cytat:
Lekarz uzasadnił zmianę tym, że niby YAZ ma mniej hormonów(co teraz już wiem jest nieprawdą) i będą lepsze dla mnie (ze względu na wiek-mam 19 lat oraz torbiele na jajnikach-a tabletki mają zmniejszyć ból, który występuje i zahamować powiększanie się torbieli)
Nie prostestowałam zmianie, bo ufam temu lekarzowi, jednak czytając ten wątek zaczynam się zastanawiać...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-01, 07:27   #440
martuskaa0496
Przyczajenie

uf zaufałam tabletkom i jestem po pierwszym razie bez gumki "do końca", mam nadzieje ze wszystko będzie w porządku
martuskaa0496 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 11:23   #441
pushthebutton
Raczkowanie

Mam pytanie do alergiczek [jeśli tu takie są].
Na początku brania yazu wszystko było ok [gdzieś wcześniej jest nawet mój post zachwalający go], ale parę dni temu pojawiła się u mnie okropna wysypka- po prostu całe ciało mnie swędzi, to nie do wytrzymania.. Nie jadłam żadnego nowego pokarmu i jedyne co przychodzi mi do głowy, to yaz- ale po yasminelle nic takiego mi się nie przydarzyło, a jeśli one mają taki sam skład, to jestem w kropce.
Wiem, że alergia może wystąpić nawet na produkt który jadłam całe życie, więc tego nie wykluczam, ale chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś miał takie problemy po tabletkach [szczególnie chodzi mi o yaz] ?
Zamierzam iść do alergologa, ale wiem, że jesteście na tyle obeznane, że mogę się zapytać z ciekawości
pushthebutton jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 12:33   #442
anez00
Raczkowanie

własnie tez sie zastanawiałam nad tym, bo niby zawartośc leku jest taka sama jak yasminelle ale ja reaguje na to zupełnie inaczej... dziwna sprawa.
anez00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 14:04   #443
MeredithMer
Raczkowanie

Cytat:
Lekarz uzasadnił zmianę tym, że niby YAZ ma mniej hormonów(co teraz już wiem jest nieprawdą) i będą lepsze dla mnie (ze względu na wiek-mam 19 lat oraz torbiele na jajnikach-a tabletki mają zmniejszyć ból, który występuje i zahamować powiększanie się torbieli)
Nie prostestowałam zmianie, bo ufam temu lekarzowi, jednak czytając ten wątek zaczynam się zastanawiać...
Hmmm może lekarz stwierdził,że lepszze dla Ciebie będzie branie okreslonych dawek hormonów przez dni niż 21?Tak jest w przypadku YAZ .Jednak sama nie wiem->może zapytaj poprostu jego czym motywował swoją decyzję?
“Maybe we like the pain. Maybe we're wired that way. Because without it, I don't know; maybe we just wouldn't feel real. What's that saying? Why do I keep hitting myself with a hammer? Because it feels so good when I stop."
MeredithMer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 16:50   #444
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
dziwne.
moze to jeden z tych lekarzy, ktorzy za przepisywanie leku wchodzacego na rynek dostaje gratisy. ja niestety bym tak pomyslala.

Cytat:
Napisane przez anez00 Pokaż wiadomość
własnie tez sie zastanawiałam nad tym, bo niby zawartośc leku jest taka sama jak yasminelle ale ja reaguje na to zupełnie inaczej... dziwna sprawa.
rzeczywiscie dziwne. ale co to znaczy ze inaczej reagujesz?

Cytat:
Napisane przez MeredithMer Pokaż wiadomość
Hmmm może lekarz stwierdził,że lepszze dla Ciebie będzie branie okreslonych dawek hormonów przez dni niż 21?Tak jest w przypadku YAZ .Jednak sama nie wiem->może zapytaj poprostu jego czym motywował swoją decyzję?
zgadzam sie. ja tez na miejscu agaty2905 zapytalabym lekarza - dlaczego, skoro maja taki sam jak yasminelle, wybral wlasnie TE tabletki. jego reakcja moze duzo powiedziec

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-03-01, 19:28   #445
moniiiis
Przyczajenie

GG do moniiiis

hejo. jutro biore pierwszą białą tabletke Yaz. co do skutków ubocznych, to zdecydowanie wahania nastrojów a przez to mnóstwo kłótni z moim facetem. aczkolwiek mówi ze rozumie. mam nadzieje ze to minie.
śledze wątek od miesiąca jak zaczelam brac tabletki. jakies trzy dni od rozpoczęcia wyszło mi jakieś uczulenie na buzi :/ zastanawialam sie czy to od Yaz, czy moze cos zjadłam. ostatnio na chwilę przeszło, ale znowu mi wróciło aczkolwiek nie wiem czy to nie na okres. Nigdy nie mialam problemow ze skóra... ale postanowilam ze wezme drugie opakowanie, a jak nie zejdzie albo co gorsza sie nasili to pojde po inne tabletki.

są to moje pierwsze tabletki anty. i mam pytanie. bo ogolnie strasznie bałam sie zrezygnowac z prezerwatyw, tak jak inne osoby w tym wątku. zdecydowalismy sie zrobic to bez, o ile sie nie myle [przy 21 tabletce. Chyba jestem bezpieczna, hm?
moniiiis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-01, 20:04   #446
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez moniiiis Pokaż wiadomość
hejo. jutro biore pierwszą białą tabletke Yaz. co do skutków ubocznych, to zdecydowanie wahania nastrojów a przez to mnóstwo kłótni z moim facetem. aczkolwiek mówi ze rozumie. mam nadzieje ze to minie.
śledze wątek od miesiąca jak zaczelam brac tabletki. jakies trzy dni od rozpoczęcia wyszło mi jakieś uczulenie na buzi :/ zastanawialam sie czy to od Yaz, czy moze cos zjadłam. ostatnio na chwilę przeszło, ale znowu mi wróciło aczkolwiek nie wiem czy to nie na okres. Nigdy nie mialam problemow ze skóra... ale postanowilam ze wezme drugie opakowanie, a jak nie zejdzie albo co gorsza sie nasili to pojde po inne tabletki.

są to moje pierwsze tabletki anty. i mam pytanie. bo ogolnie strasznie bałam sie zrezygnowac z prezerwatyw, tak jak inne osoby w tym wątku. zdecydowalismy sie zrobic to bez, o ile sie nie myle [przy 21 tabletce. Chyba jestem bezpieczna, hm?
tak

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 13:09   #447
cytryna09
Przyczajenie

hej! czy mozna zazywac AMOL biorac YAZ? czy ma on wplyw na dzialanie tabletek?
cytryna09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 16:50   #448
agata2905
Raczkowanie

Cytat:
dziwne.
moze to jeden z tych lekarzy, ktorzy za przepisywanie leku wchodzacego na rynek dostaje gratisy. ja niestety bym tak pomyslala.

zgadzam sie. ja tez na miejscu agaty2905 zapytalabym lekarza - dlaczego, skoro maja taki sam jak yasminelle, wybral wlasnie TE tabletki. jego reakcja moze duzo powiedziec
z pewnością go zapytam dlaczego zmienił mi tabletki.

Póki co jestem po 3 tabletkach i jest w porządku, zobacze jak będzie później.
Stary 2009-03-02, 17:09   #449
rapifen
Zakorzenienie

Jakby ktoś pytał gdzie w gdyni można dostać - apteka przy szpitalu na placu kaszubkim, 24 godzinna - 39,3 zł
albo na ramułta obok przychodni 'tani lek' 41,5 zł
:P
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-02, 17:53   #450
martuskaa0496
Przyczajenie

ja robilam to bez gumki po 9 tabletce , rowniez mam nadzieje ze jestem bezpieczna, hm? i czy wiecie czy alkohol ma jakis wplyw na tabletki yaz??
martuskaa0496 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości