|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
zobaczylam go w markecie, ale przez to ze mialam juz wyliczona kase i strasznie padal deszcz niekupilam go
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#422 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
co do kwitnienia cos tez daje bo np laciaty wypuscil 2 dodatkowe pedy w czasie kwitnienia tzn mial tylko 1 galazke a teraz ma 3 :P ja co 2 dni spryskuje korzenie napowietrzne mgielka do napowietrznych wiec im nie szkodzi to tez ![]()
![]() |
#423 |
BAN stały
|
łooohoooo ale masz duzo tych korzeni i takie grrrrubachne!!!! u ,mnie dopiero niedawno zaczeły puszczać się takie tłuścioszki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#424 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Dziewczeta, zajrzalam dzis do tego storczykasa, co mi powtornie kwitł.
Zalaczam fotke zebyscie wiedzialy o ktorego chodzi ![]() POkazuje jaki stan korzeni zstalam, w zasadzie korzeni brak Ucielam wszyytsko co sie dalo. Liscie ma nawet twarde lodyga nie usycha. Ale co teraz mam z nim zorbic, do tego podloza go na bank nie wsadze, bo chyba wgal sie jakis grzyb, na niektorych korzonkach byl taki bialy nalot ala, kropkami nasiany. Obmyc go wodką? Czy kupić coś - tylko gdzie ja to teraz dostane? i co konkretnie? Wstawic go to wazonu? sama nie wiem co z nim zorbic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#426 |
Przyczajenie
|
Zdarza się (chociaż nie często), że storczyk z węzła wypuści listek, potem korzonek i można taką sadzonkę oderwać i posadzić jako nową roślinkę. Moja babcia ma storczyki we wszystkich oknach i tak jej właśnie zrobił.
Wyczytałam ostatnio w internecie, że można to sprowokować smarując węzeł ukorzeniaczem z wazeliną. Próbował może ktoś? |
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
beata z tego co wiem, co chyba dwie dziewczynki probowaly, ale w domowych warunkach ciezko jest jednak zmotytowowac rosline do wypuszczenia keiki, czssami roslina sama sie na to decyduje.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Przyczajenie
|
do Zazdrosnica0:
muszę przyznać, że Twoje zdjęcia bardzo przekonywujące. Mówiłaś że rozcieńczałaś tą odżywkę, ale na ile torczyków zużyłaś jedno opakowanie? odnośnie przesadzania: wyczytałam gdzieś kiedyś, ze jak się używa zwykłej wody, a nie destylowanej i nawozów, to trzeba co roku wymieniać korę, ale doniczkę zostawić tą samą bo niby lubią ciasno. ile jest w tym prawdy? Mam storczyki, w których ze tak powiem proporcje kory do korzeni są umiarkowane, a mam też takie w których tych korzeni jest mnustwo. |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
kore trzeba wymieniac bo traci swoje wartosci, ale zeby woda destylowana podlewac to chyba nikoniecznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Przyczajenie
|
a co ze zmianą doniczek? kiedy rzeczywiście uznać, ze to już pora na większą?
|
![]() ![]() |
![]() |
#431 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
na 5 duzych , 1 miniaturka i 8 sadzonek - ta mikoryza jest dosc gesta hm...konsystecja jest podobna do zelu do wlosow, kislu i jest jej doslownie tyle co na lyzce stolowej nie wiecej , gdy ja rozcieczylam wstrzyknelam po kilkanascie kropelek do doniczek, zreszta zrobialm zgodnie z instrukcja tylko tak jak ja ja zrozumialam , tzn trzeba bylo tym zelem posmarowac korzenie i polac je woda tak by dostly sie tez w glab doniczki , u mnie zrobilam to odrazu gdyz zrobila sie zadsza i wplynela tam gdzie trzeba
![]() |
#432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
zazdrośnico pokaż prosimy ![]() jutro w takim razie lece szukać tego cuda i bede dogadzac moim storczysławom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Rozeznanie
|
kochana kliwio troszkę może cynamonem tamte miejsca potraktować i w keramzyt
![]() hernisie - udało się ![]() ![]()
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2009-02-03 o 17:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
adela sek w tym ce tam gdzie byly korzenie jest sucho, nie ma sie wiec z czego wykluwac zakazenie, przejade wiec patyczkiem kosmetycznym z wodką,
i nie wiem co dalej, bo kemrazyt trzeba wygotowywac tak? a w tych moich prowincjonalnych kwiaciarniach kermazytu nie mają :/ beata storczykow sie do wiekszych doniczek nie przesadza, lubia ciasnote. |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
Ja wczoraj wsadziłam mojego jednego do keramzytu.. Nie wygotowałam go bo nie wiedziałam ze trzeba.. Co teraz zrobić ? Wyjąc i wygotować i posadzić raz jeszcze ??
![]() zazdrosnica0 - piekne kwiaty ... |
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Rozeznanie
|
kliwio ja ci powiem tak, cynamonem przejeżdżałam we wszystkich korzeniach, ten co ma stożek chory potraktowałam alkoholem jedynie
keramzytu nigdy nie gotowałam, po prostu z woreczka wsypywałam do doniczki i jakoś żyją ![]() ![]() ![]() albo wsadź go po prostu w luźne podłoże też powinno być ok ![]() ![]()
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
adela, tak u mnie w kwiaciarniach nie wiedzą co to kermazyt
![]() on ma dwa kikuty od korzeni powietrznych, i jeden mały z dołu, ale on tam był odkąd go zakupiłam w sierpniu ![]() Zamontowalam go w szklance z wodą, nie dotyka wody tylko jest tuż nad nią. może ta wilgotnosc go zmotywuje. |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Rozeznanie
|
ja mam te 3 co takie zdechlaki są i jestem dla nich po prostu bezlitosna wstawiam do wody nawet na 3 dni, ale się napije i wygląda lepiej
![]() ehhh właśnie zauważyłam że taki różywy ma mały liść co chyba od suchoty już schnie;/ wstawiłam w wodę zobaczymy;/ uroki posiadania dokładnie 28 storczyków i jednego wielgachnego keiki ![]() załączam foty mojego parapetu = 15 storczyków na nim licząc z keiki ![]() ![]() a na pierwszej biedronkowy co wypuścił dwa pączki które już ślicznie kwitną ![]()
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2009-02-03 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#439 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
kochana mam dla ciebie rozwiązanie ![]() ![]() ![]() kochane piękne kwiatuszki ![]() a ta odzywka ho ho musze koniecznie wybrać sie na zakupy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
niga te kwiaty stoją w tych podłużnych osłonkach - kuwetach na obudowie od grzejników ( myślę o tej drewnianej).. Jednym słowem dostają parowanie od spodu a jak jeszcze ktoś wsypał tam keramzyt i wlał wodę to są to dla nich idealne warunki.. Kilka warstw , no bo solona dosyć gruba, później te podłużne kuwety a na końcu np. keramzyt powodują ze temperatura nie jest za wysoka ale pewnie wystarczająca do parowania.. Tez bym chciała taki parapecik..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wstawię zdjęcia, ale jutro, bo teraz nie ma dobrego światła ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
Nie było mnie dziś trochę na Wizażu i tyyyleee postów mam teraz do nadrobienia w tym wątku
![]() Zaraz wszystko przeczytam i obejrzę zdjęcia ![]() BTW, mój storczyk rozszalał się na dobre - 2 kolejne kropki przebiły się na zewnątrz ![]()
#443 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Piękny ![]() Cytat:
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
Hej mamunie
![]() Oj dużo nas dużo - dzisiaj postanowiłam, że jednak zmienię obecne podłoże na to z orchidsklepiku i wiecie co, tam jest drogo ![]() ![]() ![]() Adela - zdolna z ciebie bestia i czym tu było się martwić ![]() Niga - czy możesz pokazać zdjęcie tej książki od "parapetu" i napisać czy jest Ok (książka, nie parapet - chociaż jedno i chyba drugie jest OK ![]() Berlinko - ja też nie wiedziałam (do tej pory), że keramzyt należy wygotować ![]() Zazdrośnica - woooow nigdy nie widziałam takich piękniutkich korzeni u storca - no normalnie jestem zazdrosna ![]() ![]() Gelantynko - wszyscy chwalą towjego łaciatka a ja go nie widzę ... ![]() Frida i Platynka - proszę pokazujcie swoje pięknotki ![]() pozdrawiam Was serdecznie ![]() a i zapomniałam dodać tzn.cieszę się że ten niebiesiutki jest prawdziwy ![]() ![]() ![]()
#445 |
Rozeznanie
|
dzięki
![]() a podłoże w LM co jest zdaje mi się że jest takie samo jak z orchidsklepiku ![]()
![]() |
#446 |
Rozeznanie
|
hernisie, musze zrobic nowa sesje, ale u nas zima, ciagle szaro,ciemno, mokro,zdjecia nie wychodza ladne
#447 |
Rozeznanie
|
platynko ja już mam dosyć tej zimy;/ chcę lato lato lato i upały
![]() jakoś się wtedy lepiej czuje i jestem taka zadowolona z wszystkiego - jak zimnoto uhhh to głowa boli to to to tamto;/ i storczyki latem się mają lepiej ![]()
![]() |
#448 |
Zadomowienie
|
ja tez juz chce lata
![]() ![]()
#449 |
Rozeznanie
|
hehe
![]() ![]() ![]()
![]() |
#450 |
Rozeznanie
|
chyba wszystkie na to czekamy... u nas pada marznacy deszcz,mnie boli glowa,ale moze porobie zdjecia niebawem
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.