![]() |
#421 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co Jest W Twoim Ctrl+V ;)
|
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
nic
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
no mała bardzo ładnie
![]() niech to szczęście i uśmiech trwają wiecznie ![]() ![]() heh jakis komentarz na nk :p chyba xD |
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
nic
![]()
#425 |
Wtajemniczenie
|
Rankingu Szkół Wyższych 2009 miała problem z rozstrzygnięciem, czy nie przyznać po raz pierwszy w historii rankingu miejsca ex aequo. Tego jednak nie przewiduje regulamin. Ostatecznie zwyciężył Uniwersytet Jagielloński (wskaźnik rankingowy 100, wskaźnik dla UW 99,90).
acha ![]()
#426 |
Zakorzenienie
|
#427 |
Zakorzenienie
|
Lufy niegwintowane
nie pytajcie ;p
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
www.zuzus.ownlog.com
nie wiem co to jest, nie pamietam ;d
"and I say baby, yes I feel stupid to call you, but I'm lonely and I don't think you meant it when you said you couldn't love me and I thought maybe if I kissed the way you do, you'd feel it too he said I'm sorry ,so sorry I'm sorry, so sorry " |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli coś cię boli:
- dobra wiadomość: żyjesz. - zła wiadomość: ten ból czujesz wyłącznie ty. ![]()
#430 |
Zakorzenienie
|
ROLA OCHRONY PRZECIWSŁONECZNEJ W PROFILAKTYCE CZERNIAKA
Wykład dla studentów II i III roku Kosmetologii CZYNNIKI RYZYKA Promieniowanie UVA, UVB – oparzenia słoneczne. Promieniowanie jonizujące Immunosupresja Chlorek winylu Wirusy brodawczaka ludzkiego (HPV-16, HPV-18, HPV-24, HPV-SCI, DL284, DL297, DL436) I i II fototyp skóry wg Fitzpatricka Zaawansowany wiek Zespół znamion atypowych Znamiona wrodzone olbrzymie Zaburzenia genetyczne (Xeroderma pigmentosum) DOWODY POTWIERDZAJĄCE UDZIAŁ PROMIENIUWANA UV W PATOGENEZIE CZERNIAKA ZŁOŚLIWEGO Zaburzenia naprawy DNA uszkodzonego przez UV (Xeroderma pigmentosum; 1000-krotnie wyższe ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych skóry indukowanych promieniowaniem UV) Modele zwierzęce (doświadczalne wywoływanie czerniaka promieniowaniem UV u hybrydy ryby z gatunku Xiphophorus oraz u oposa) Badania epidemiologiczne (oparzenia słoneczne w dzieciństwie, korzystanie z solariów, stosowanie filtrów słonecznych chroniących tylko przed UVB) WŁAŚCIWOŚCI PROMIENIOWANIA UV UVC długość fali 200-280 nm pochłaniane przez warstwę ozonową atmosfery właściwości bakteriobójcze, bakteriostatyczne silnie właściwości rumieniotwórcze uszkadza rogówkę UVB długość fali 280-320 nm udział w syntezie witaminy D3 silne właściwości rumieniotwórcze powoduje oparzenia słoneczne łącznie z UVA przyczynia się do starzenia skóry udział w transformacji nowotworowej keratynocytów i melanocytów UVA długość fali 320-400 nm przenika przez szyby, chmury, warstwę ozonową natychmiastowa oraz opóźniona opalenizna przyspiesza proces starzenia skóry udział w transformacji nowotworowej komórek naskórka, w szczególności melanocytów wyzwala reakcje nadwrażliwości (fototoksyczne, fotoalergiczne) MECHANIZMY TRANSFORMACJI NOWOTWOROWEJ INDUKOWANEJ PROMIENIOWANIEM UV USZKODZENIE DNA PRZEZ PROMIENOWANIE UV dimery cyklobutano-pirymidynowe (gł. UVB) fotoprodukty pirymidynowo-pirymidonowe (gł. UVB) mutacje punktowe – tranzycje C-T oraz mutacje tandemowe CC-TT (gł. UVB) uszkodzenia DNA przez wolne rodniki tlenowe – głownie nieprawidłowości guaniny oraz tranzwersje T-G (gł. UVA) IMMUNOSUPRESJA INDUKOWANA PROMIENIOWANIEM UV zmniejszenie liczby komórek Langerhansa (UVA, UVB) nasilenie ekspresji cytokin o działaniu immunosupresyjnym, np. TNF-alfa, IL-10 (gł. UVB) transformacja kwasu trans-urokanowego do kwasu cis-urokanowego (gł. UVB) BIAŁKO p53 JAKO „STRAŻNIK GENOMU” PATOMECHANIZM POWSTAWANIA CZERNIAKA ZŁOŚLIWEGO INDUKOWANEGO PROMIENIOWANIEM UV ZNACZENIE PROMIENIOWANIA UVB ORAZ UVA W MELANOMAGENEZIE Promieniowanie UVB – czynnik inicjujący i promujący rozwój czerniaka złośliwego. Promieniowani UVA – czynnik promujący rozwój czerniaka złośliwego. OCHRONA PRZED PROMIENIOWANIEM UV Unikanie ekspozycji na promieniowanie słoneczne zwłaszcza w godzinach od 12.00 do 16.00 Ubrania zmniejszające ekspozycję na promieniowanie słoneczne: koszula z długimi rękawami kapelusz z szerokim rondem długie spodnie kolory ciemne chronią skuteczniej niż kolory jasne przed promieniowaniem UV biel chroni przed promieniowaniem podczerwonym UPF (współczynnik zabezpieczenia przed UV); określa jaka część promieniowania UV przechodzi przez powierzchnię tkaniny, np.wełna – UPF 2000, nylon – UPF 1 Okulary przeciwsłoneczne ![]() ochrona naczyniówki oka ochrona skóry okolicy oczodołów FILTRY CHEMICZNE Definicja : - cząstki syntetyczne, rozpuszczalne, bogate w wiązania podwójne, które zapewniają ochronę fotochemiczną poprzez selektywną absorpcję energii pewnych fotonów. Składniki : kwas para-aminobenzoesowy, salicylany, pochodne kwasu cynamonowego, benzofenony, pochodne benzoilometanu, benzylidène camphor (Eusolex, Mexoryl SX-XL) FILTRY CHEMICZNE – mechanizm działania FILTRY FIZYCZNE Definicja : pudry pochodzenia mineralnego, nierozpuszczalne i bezbarwne o właściwościach silnie kryjących odbijają i/lub rozpraszają promieniowanie elektromagnetyczne. Składniki : dwutlenek tytanu, tlenek cynku, tlenek żelaza, mika, kaolin, talk. WSKAŹNIK OCHRONY UVB SPF (SUN PROTECTION FACTOR) SPF określa ile razy dłużej możemy przebywać „na słońcu” po zastosowaniu ochrony bez indukcji rumienia. SPF jest wskaźnikiem ochrony przed promieniowaniem UVB !!! MED – najmniejsza dawka UV powodująca powstanie wyraźnie odgraniczonego rumienia WSKAŹNIKI OCHRONY UVA IPD-PF (IMMEDIATE PIGMENT DARKENING-PROTECTION FACTOR) IPD-PF oznacza, ile razy wyższa jest niezbędna dawka promieniowania UV wywołująca natychmiastowe przebarwienie po zastosowaniu ochrony w stosunku do dawki UV bez ochrony. STOSOWANIE PREPARATÓW OCHRONNYCH WG ZASADY „ŁYŻECZKI OD HERBATY” W celu uzyskania odpowiedniego wskaźnika ochrony przeciwsłonecznej skóra powinna zostać pokryta preparatem ochronnym w ilości 2mg/cm². 10 ZALECEŃ DERMATOLOGA 1- Unikać ekspozycji między 12.00 a 16.00 2- Dzieci poniżej 3 roku życia należy całkowicie chronić przed intensywnym słońcem. Dzieci powyżej 3 roku życia, należy chronić przez stosowanie preparatów zawierających maksymalne wskaźniki ochrony. Nie należy zapominać również o czapeczkach, koszulkach i okularach 3- Stosować kremy przeciwsłoneczne w odpowiednich ilościach. Odnawiać aplikacje co 3-4 godziny oraz po kąpieli i po intensywnym spoceniu się. 4- W razie powtarzających się oparzeń i „podejrzanie” wyglądających zmian barwnikowych wskazana ocena dermatoskopowa. 5- Nie łudź się, że jeśli nie zażywasz kąpieli słonecznych, to problem ochrony przeciwsłonecznej Cię nie dotyczy. Wszystkie czynności jakie wykonujemy na świeżym powietrzu (sport, spacer, itp.) powodują ekspozycję na promieniowanie UV. 6- Uwaga na pochmurną pogodę: chmury nie zatrzymują promieniowania UVA. Zwróć uwagę na odbijanie promieni słonecznych przez śnieg, piasek, wodę. 7- Im wyższa szerokość geograficzna tym większa intensywność promieniowania słonecznego. 8- Kobiety w ciąży powinny unikać intensywnego słońca (ryzyko indukcji ostudy) i używać preparatów ochronnych z wysokim wskaźnikiem. 9- Nawet jak się opalisz, chroń się przed słońcem. 10- Uważaj na leki fotouczulające.
![]() |
#431 |
Konto usunięte
|
Dwieście lat temu, Beniamin Franklin wyjawił światu tajemnicę swojego sukcesu. Nigdy nie odkładaj do jutra, tego co możesz zrobić dzisiaj. Nie wiem czemu odkładamy sprawy na później, ale gdybym miała zgadywać, to powiedziałabym że to ma coś wspólnego z lękiem. Lękiem przed porażką, bólem, odrzuceniem. Czasem lękamy się tylko podjęcia decyzji, nie chcąc popełnić błędu, którego nie można naprawić.
Z wątku opisowego, jak dobrze pamiętam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Konto usunięte
|
hej tu masz link do tego angola:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=333487 |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=ZBjaUziyZco
wysyłałam przyjaciółce ![]()
#434 |
Zakorzenienie
|
pusto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
Mając Ciebie nie potrzebowałabym nawet powietrza...
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Zakorzenienie
|
jade do żywca, do szpitala ide wcześniej ;*
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Konto usunięte
|
Miała wszystko, co konieczne by osiągnąć w życiu sukces i zdobyć szczęście.
Wycierpiała dostatecznie dużo, aby z odniesionych ran czerpać siłę. Pokonanie dręczącego ją niepokoju i zrobienie kroku naprzód było już tylko kwestią czasu. No ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
zrobiona w chuja. ojj, wielkie rzeczy.
z wątku opisowego ![]()
#440 |
Konto usunięte
|
troche z innej beczki
![]() na gg dostalam ![]() Modlitwa wieczorna kobiety : Ojcze nasz, który jesteś w niebie Mam taką prośbę wielką dziś do Ciebie Daj mi faceta i ma być bogaty Ma mieć Ferrari - za cash nie na raty Duze mieszkanie, a najlepiej willę Ma mnie wciąż słuchać, nie tylko przez w chwilę Ma mnie zadowalać kiedy mam ochotę Śniadanie mi robić - nie tylko w sobotę Oglądać romansy, biżuterię kupić W życiu mym nie będzie mogł się nigdy upić Nie chce nigdy widzieć jego własnej matki Ja wydaję kasę - on płaci podatki On nie ma kolegów - ja mam koleżanki Kont ma mieć on wiele - okoliczne banki Złotych kart bez liku, czeków co nie miara Jak mi to załatwisz - wzrośnie moja wiara Modlitwa wieczorna faceta : Panie mój daj mi głuchoniemą nimfomankę z dużym kontem w banku. Ma być właścicielką sklepu monopolowego i mieć własny jacht i napalone koleżanki nimfomanki. Wiem że to się nie rymuje - ale tu nie o rym chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
'W głowie mi się przepaliły wszystkie bezpieczniki
Szlag trafił święty spokój, roztrzaskał liczniki Cała jestem bałaganem i Twoim wojennym stanem' Jestem wcięta od urodzenia Świat to skrzyżowanie rzeźni z burdelem. Nie czekaj na czas, bo czekasz na przemijanie ZNASZ SIEBIE NA PAMIĘĆ? jeśli tak to dlaczego z podanego wzoru na SIEBIE nie potrafisz wyliczyć wartości ? czym się mierzy tęsknotę? zamknij mnie w nawias ust taki krotki sms a wyczerpał baterie na najblizszy tydzien. dodawałam na "opisy na gg" hih xD
#442 |
Zakorzenienie
|
cieszka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
Blank And Jones - Beauty Of Silence (Inpetto Full Vox Remix)
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
konkurs3@kosmetologia.com .pl
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Ostoja/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot.jpg[/IMG]
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
#450 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:55.