![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Żonki idealne :) gastronomicznie ;)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Wtajemniczenie
|
Witam w tłusty czwartek
![]() Robiłam faworki z przepisu, który Wam podałam. Wyszły pyszne ![]() ![]() A teraz uciekam zabierać się za obiad.
![]() |
#423 |
Rozeznanie
|
A ja wczoraj na obiadek robiłam: Chilli con Carne
![]() Kostka mięsa milonego Kukurydza Cebula Czosnek Pomidory w puszcze Przyprawy Podsmażamy cebulkę na czosnkiem na oliwie, dodajemy mięsko gdy juz bedzie gotowe, dodajemy pomidory z puszki oraz kukurydze, doprawiamy oregano, ziołami prowansalskimi oraz vegetą. Orginalny przepis zawiera jeszcze fasole czerwona z puszki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze CIASTO CYTRYNOWE jakie jadłam... z przepisu siostry Leonilli z Radia Maryja... ale boskie
![]() 4 jaja 1 szklanka cukru (ja dałam niecałą) kostka masła 250g 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego bądź cytrynowego Polewa: 2 cytryny 25 dag (1,5 szklanki) cukru pudru 10 dag roztopionego masła Jaja ubić z cukrem. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć a następnie przesiać. Mąkę z proszkiem wsypać do masy z jajek i cukru. Wymieszać Na końcu dodać roztopione schłodzone masło i olejek pomarańczowy. Piec w keksówce w 160 stopniach przez ok. 45 minut. Polewa: cyrtryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. (ważne by nie trzeć białej skórki, tylko zetrzeć żółtą powłokę) Skórkę, sok z cytryn, cukier puder i roztopione masło dokładnie wymieszać. Upieczone ciasto jeszcze gorące ponakłuwać gęsto widelcem i polać polewą. Poczekać parę godzin aż polewa wsiąknie w ciasto. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
Kurze żołądki w sosie -porcja dla 2 osob na dwa dni
- 600 gram kurzych żółądków - 2 duże cebule - papryka czerwona świeża - miałam jeszcze kawałek małego pora więc wkroiłam - śmietanka do sosów sztuk 1 ![]() - przyprawy - wg uznania - ja dałam - ziarenka smaku, pieprz, majeranek, słodka papryka i zioła prowansalskie - olej/oliwa + masło/margaryna do smażenia Przygotowanie: Żołądki umyć pokroić po połowie. Obsypać przyprawami i zająć się warzywami. Cebule pokroic w dużą kostkę smażyć na połwoie łyżki oleju i łyżce margaryny. doprawić pieprzem. Umyte żołądki dodać do zeszklonej cebuli - obsmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i pora [lub inne warzywa wg uznania]. Podusić trochę na patelni. Przełożyć do garnka dolać wrzącej wody aby przykryć mięsko i dusić pod przykryciem aż będzie mięsko mięciutkie. na koniec zalać smietanką i gotowe. Ja podałam z ryżem paraboiled [ polecam z biedronki! ] Smacznego. uwagi: jak sie dusiła cebulka z papryka i mięsem na patelni - składniki pusciły dużo wody i soków. Dlatego tak niewiele oleju użyłam. Cebula po margarynie nabiera fajnego smaku co fajnie się komponuje potem w sosie. Danie jest dość tanie bo kilogram żołądków kosztuje od 7 do 9 zł. ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-02-14 o 19:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Calzone
to nic innego jak zamknięta pizza, więc spokojnie można użyć swojego ulubionego przepisu, ja zrobiłam z takiego szklanka ciepłej wody pół szklanki ciepłego mleka (można pół na pół mleko z wodą lub samą wodę) 3 szklanki mąki ok. 16 gram drożdży (ja dałam odrobinę mniej niż 1/3 kostki) łyżeczka soli łyżeczka cukru Do pół szklanki ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru i wkruszamy drożdze mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy na 5 minut, zeby zaczęło bąbelkować. Do mąki wlewamy ciepłe mleko i rozczyn drożdzowy. i połowęszklanki ciepłej wody. Zagniatamy. Jeśli ciasto się klei dosypujemy mąki, jeśli jest twardei nie chce się łączyć wody. Wyrabiamy aż bedzie jednolite i odchodzic od ręki z ciasta formujemy kulę Miskę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę (ja zawijam w koc). W tym czasie przygotowujemy farsz. Jest tu pełna dowolność. Mój dzisiejszy: 1,5 papryki 1 spora cebula puszka pomidorów mięso mielone (ok 250 gram) tarty ser. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, wrzucamy mięso mielone, podmarzamy aż zmieni kolor i da się rozdrobnić, wrzucamy puszkę pomidorów i paprykę. Smażywmy na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż sos zrobi się gęsty. Doprawiamy wg uznania (u mnie łyżeczka: oregano, bazyli, czosnku, ziół prowansalskich słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pieprzu, chilli). Zdejmujemy z gazu. Rozgrzewamy piekarnik do 220 st Na dużej brytfance (taj co jest w komplecie z kuchenkami) rozsmarowujemy olej. Odrywamy po sporym kawałku ciasta, formujemy okrąg, nakładamy farsz, farsz posypujemy tartym serem i zlepiamy (jak zwilżymy brzegi wodą łatwiej będzie skleić. Farsz nakładamy na jednej połówce ok 2-3 cm od brzegu. Z takich proporcji wyszło mi 4 duże calzone. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Uwaga po wyjęciu są bardzo gorące, nawet jak zwierzchu ciasto trochę przestygło farsz nadal jest gorący. Smacznego. P.S. do farszu można dodać pieczarek, zamiast mięsa mielonego pierś lub kiełbasę, szynkę itd. warzywa również dowolne P.S.2 Nie umiem jasno i klarownie wklepywać przepisów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
Dietetyczny obiad, czyli pierś kurczaka na sałacie.
Kurze piersi paczka mieszanki sałat z biedronki uprażony słonecznik sos gotowy z biedronki z octem winnym [3 łyżki wody i oleju lub oliwy] szczypta soli majeranek Piersi umyć przekroić w poprzek na 2 cienkie kotlety, posolić - ale bardzo mało obsypać majerankiem. uzmażyć na patelni bez tłuszczu. Sałate polać przygotowanym sosem i dodać uprażony słonecznik. [mozna dodać pomidora lub paprykę] Smacznego. ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-02-14 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
Muffinki
Składniki: 1 1/2 szkl. mąki 1 niepełna szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 100 g. czekolady 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. oleju Suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Czekoladę pokruszyć , dodać 1/4 szklanki mleka i rozpuścić . Dodać olej, resztę mleka i jajka. Wymieszać mokre składniki z suchymi . Można dodać do masy kawałki czekolady. Przygotowane ciasto wlać do foremek muffinkowych i piec ok. 25 minut w temperaturze 180 st.C. Ja zasze robię muffinki w dwóch kolorach te czekoladowe i waniliowe. Dzielę masę na pół. Do jednej częsci daję poł czekolady, a do drugiej aromat waniliowy i rodzynki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 | |
Zakorzenienie
|
![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
![]()
Edytowane przez anika222 Czas edycji: 2010-02-17 o 10:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrobiłam to mięsko z sosem czosnkowym pychota tylko ja jeszcze starłam do niego troszke ogórka .
![]() |
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio miałam brokuła w domu.I takie cudo zrobiłam:
Brokuły z makaronem. Brokuła w kawałakach ugotowałam. Ugotowałąm makaron, całą paczuszke (troszke nie wykorzystałam) ruski, świderki co się ma pod ręką. Brokuły rozdzieliłam na różyczki a nóżki w takie kostki pokroiłam. Rozgrzałam olej (oliwe jak ktoś woli) zeszkliłąm na niej czosnek. W innym rondelku przysmażyłam lekko szynke pokrojoną w kostkę. Na ten czosnek dodałam brokuły jeszcze ciepłe i za chwilke makaron. Jeszcze dłuższą chwile trzymałąm na ogniu, dodałam szynke. Zdjełam z ognia i trzymałam pod przykryciem by przeszło smakiem. Sól, pieprz. Najlepszy na drugi dzień, wtedy ma taki cudny aromat mniam. Główka czosnku dość duża, wtedy wyraźny smak. Nie spodziewałam się że brokuły z czoskiem to dobre połączenie. Pychota! ![]()
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Szybkie ciasto kisielowe
![]() Składniki: 1 margaryna (250 g) 6 jaj (ew. 5 dużych) 1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier waniliowy - nie miałam dałam aromatu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Białka ubijamy na sztywną pianę, z żółtek i cukru, cukru waniliowego ubijamy kogiel mogiel (polecam taki drobny cukier do wypieków), dodajemy margarynę, ucieramy, dodajemy olej i ucieramy dalej. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy (łyżką lub rózgą), proszek do pieczenia mieszamy z mąką, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy. To jest baza. Ja podzieliłam ciasto na pół do jednej połowy dodałam 2,5 łyżki stołowe kakao, a do drugiej 2 kisiele ananasowe (takie miałam). Można podzielić na 4 cześci i każdą zrobić z innym smakiem kisielu (wtedy po jednym) z truskawkowym wychodzi ładny różwowy kolorek. Ciasto przelałam do niedużej blachy. (fajna babka z tego wychodzi,ale nie mam formy do babki) Pieczemy ok. 50 min w temp 170 st. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam takie pytanko Najpierw wylewasz jasna mase a jak wylewasz ta ciemna ( po całości , czy na srodek zeby sie rozlała ?????
![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Ala tytuł zdjęcia to przerwa- to jaka przerwa by była bez wizażu.
![]() Sysunie ciasto jest bardzo gęste, raczej łyżką je trzeba smarować. Ja najpierw wylałam tą jasną i tak roztarłam, zeby było mniej więcej równo, a potem ciapałam na to kakaową i rozsmarowywałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jutro będe piekła na powrót mężusia ![]()
![]() |
![]() |
#442 |
Wtajemniczenie
|
Macie przepis na jakies ciekawe jedzenie meksykanskie albo spaghetti carbonara?
Ja dzi robilam rybe - kupilam dwa filety z pangi (z dzialu rybnego nie te zamrozone na lod), przyprawilam przyprawa do ryb, obtoczylam w jajku i bulce tartej. Wystarczy usmazyc. Bardzo szybkie i proste danie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Szybka grochowka
[moja pierwsza w zyciu, wiec kolejnosc pewnie pokrecona, bo improwizowalam] groch 2-3 laski kielbasy [ja kupilam leśną, może być podwawelską, myśliwska, każda wędzona] 200 gram - kawałek na wielkość pięści - wędzonego boczku kawałek selera 4 marchwie - dla tych co nei bardzo lubia zbyt duzo - to 2 4 ziemniaki pietruszka - korzen ziarenka smaku dużo majeranku W 3 litrowym garnku z odrobiną ziarenek smaku wstawiłam wodę by zaczał się gotować groch. Grochy mialam pol paczki. Groch oplukalam tylko dwa razy wodą. Obok na patelni, pokrojona kielbase i boczek [obcielam skore] podsmazylam, by wytopil sie tluszcz. Gdy juz groch byl pol twardy, wrzucalam partiami mieso. Nastepnie obralam, umylam i pokroilam warzywa. w gruba kostkę. Wrzucilam do zupy. Dodalam majeranek. 40 minut na wolnym ogniu z wszytskimi skladnikami musi pyrkac, by zgestanila. I gotowe. smacznego ![]() Ps. nastepnym razem dodam tez jakiegos prosiego mięsa, szponder albo od zeberek coś. ![]() Zdjecia brak, bo zapomnialam zorbic. Na drugi dzien jest lepsza ![]() ps2 . oprocz odrobiny vegety nie dodalam nic soli, bo boczek wedzony jest slony. ![]() pieprzu jeszcze sypnelam ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-02-22 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Wtajemniczenie
|
To ja dorzucam przepis na pyszną kawkę o smaku piernika
![]() Kawa po Toruńsku (skladniki na 2 filiżanki) *szklanka mleka *2 łyżeczki kakao *szklanka zaparzonej kawy *2 łyżki cukru *1-2 łyżeczki przyprawy do piernika Do pól szklanki mleka wsypujemy kakao i zagotowujemy z cukrem, dosypujemy przyprawę do piernika , dolewamy do tego zaparzoną kawe i mieszamy, następnie z reszty mleka robimy piankę ( ja wlałam do kubeczka i zmiksowałam blenderem). Wlewamy wymieszaną kawę do szklanek a na górę wlewamy zmiksowane mleko. Pychotka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zadomowienie
|
sub.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
Kluski śląskie z żeberkami
na kluski: 1,5 kilo ziemniakow - wazone w skorkach 1 żółtko łyżka masła sól mąka ziemniaczana przepis jest z internetu więc wklejam: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (uważamy żeby nie rozgotować). Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami. Musi ona być jednak ciepła, żeby dobrze wrobiło się w nią masło. Kiedyś za bardzo wystudziłam i kluski nie chciały się lepić, musiałam dać więcej masła i wtedy było ok. Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną. Lekko solimy, dodajemy miękkie masło i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy. Płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i szybko mieszając wlewamy do wrzącej wody. Czekamy aż woda się jeszcze raz zagotuje i wtedy wrzucamy kluseczki. Woda teraz ma leciutko się gotować. Jeśli kluski opadną na dno trzeba je lekko podnieść łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 5 minut (najlepiej jest wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest ugotowana). Zeberka cały pasek żeberek 2 duże cebule 1 marchewka kawałek papryki czerwonej (można odać mrożonej) przyprawy wg uznania można dodać czosnku mąką do zagęszczenia sosu Zeberka pociąć na porcje. Ja zawsze kroje po dwie kostki ![]() Obsypać przyprawami solidnie, i odstawić na chwilę bgy przeszły. Na patelni bez tluszczu smazymy zeberka - wytopi się z nich tluszzyk. Dodajemy pokrojona cebule by sie lekko zeszklila. Przekladamy do ganrka. Dolewamy wody do wysokości miesa, lub troche ponad, bo odparuje. Najlepiej dać wrzątek. Dodać starta na grubych oczckach marchewkę i pokrojona w kostkę paprykę. I na małym ogniu gotować. Mniam mniam. Zdjęcie będzie póżniej ![]() Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2010-02-25 o 18:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Ja mam dość tej diety już. Kocham te Wasze przepisy
![]()
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
jesli ktoras z zonek jest na dukanowskiej diecie to zapraszam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
czesc Ala ja sie chetnie dolacze
![]() ![]()
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() I ja dorzucę cosik od siebie ![]() Makaron ze szpinakiem: - makaron (ja używam kokardek, biorę "na oko" ![]() - paczka sera feta - paczka mrożonego szpinaku - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - parmezan Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy tak długo aż zrobi się szklista. Następnie dorzucamy rozgnieciony czosnek i paczkę szpinaku. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i smażymy, aż woda ze szpinaku troszkę odparuje (nie można smażyć zbyt długo, ponieważ wtedy szpinak robi się zbyt suchy). Następnie dorzucamy pokrojony w kostkę ser feta i wszystko mieszamy. Kiedy ser feta się rozpuści możemy już wymieszać szpinak z ugotowanym wcześniej makaronem. Po nałożeniu makaronu na talerz danie posypujemy parmezanem i możemy jeść ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:03.