![]() |
#421 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Cytat:
A dla kogoś ślub to coś innego.
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Cytat:
Ale tak na prawdę co Ci to przeszkadza? W czym Ci szkodzi? Gorszy Cię? Ja uważam że każdy ma swoje sumienie, swoją wiarę (lub brak wiary) i swoje życie, może mi się coś nie podobać ale nie mam zamiaru tego komentować, bo to nie moja sprawa. Nie mam zamiaru obrzucać błotem nikogo. Jesteś katoliczką? Mam wrażenie że nie, albo już nie, zazwyczaj takie osoby wiedza najwięcej o wierze i o ludziach. Czyli twoim zdaniem taki ślub jest jedyny, możliwy i wskazuje na to że ktoś jest prawdziwym katolikiem? Heh to jakby ilość kokardek w ustroju kościoła była wyznacznikiem wiary ![]() Moim zdaniem nic nie jest albo czarne albo białe, wszystko ma swoje odcienie swoje wady i zalety, dla mnie ślub cywilny i kościelny jest tak samo ważny. Kurna chyba muszę się ukorzyć bo planuje też ogromne wesele a to oznaka braku wiary ![]() Uciekam bo zaraz mnie zjadą od obłudnic, cnotki ![]()
![]() |
![]() |
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Heh dokładnie, i domyślam się, że gdyby rodzina znała zdanie córki albo synowej na temat ślubu kościelnego to nie zmienili by raczej zdania na temat ślubu cywilnego ![]() ![]()
![]() |
#426 |
Rozeznanie
|
Wiele osób uważa, że ślub cywilny to parodia ślubu, właśnie chyba dlatego powstał ten wątek. A jak ktoś nazwał parodią ślub kościelny to wielkie halo.
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Istnieje takie porzekadło "nie czyń drugiemu co tobie nie miłe" I tak też uważam. Czemu to ma służyć, możemy obrzucać się błotem nawzajem ale po co? Każdy w życiu może robić co tylko zechce, i takie jest moje zdanie, każdy jest inny, i nie wiem czy warto czepiać się kogoś za to tylko że ma inne zdanie, wtedy trwała by nic tylko jedna wielka wojna. Śluby cywilne są postrzegane przez katolików jako "gorsze" tylko dlatego że nie odbywa się w kościele, i w ich mniemaniu Bóg nie błogosławi takiemu małżeństwu. Tak się składa że żyjemy w katolickim państwie i dlatego jest to tak postrzegane. Bo nie sądzę że osoby nie będące katolikami uważały ślub cywilny za "gorszy".
![]() |
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale się ktoś lubi czepiać ![]()
![]() |
![]() |
#430 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"nie czyń drugiemu co tobie nie miłe" ale jako katolik mogę morały wygłaszać głośno, a wszystko co inne i jest gorsze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#431 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Generalnie zmierzam do tego, żeby katolicy nie burzyli się, kiedy ktoś uważa, że sakrament małżeństwa to nie ślub kiedy oni sami uważają, że ślub cywilny to nie ślub ![]() ---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
Tylko potem przez złe nazewnictwo uciera się takie przekonanie-katolicki kraj. Świeckość jest zapisana w konstytucji, a konkordat potwierdza rozdział państwa i kościoła, i tego się należy trzymać
![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie ja coś takiego napisałam? Napisałam tylko że wg mnie to powinno iść w obie strony. Ja nie potępiam katolików za ich przekonania i nie życzę sobie aby mnie ktoś potępiał za moje przekonania i tyle ![]() ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
Wybacz nie o to mi chodziło ![]()
![]() |
![]() |
#434 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Dziecinada i tyle.
Takie teksty kojarzą mi się z tupiącym nóżką dzieckiem i krzyczącym :,,to właśnie moja zabawka jest najlepsza,a twoja jest bee". Po ile macie lat,że się za śluby bierzecie?Patrząc na niektóre posty,to jest to zdecydowanie za wcześnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Rozeznanie
|
Katolicy jadą po ślubie cywilnym ile tylko się da, przy każdej możliwej okazji więc niech nikt nie będzie zdziwiony, że im również może się dolecieć.
Pięknym motylom ucięto skrzydła! Nim wznieść się zdążyły do gwiazd! pokochaj uszate serduszko Edytowane przez pepita Czas edycji: 2013-08-19 o 10:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Jesteśmy osobami prowadzącymi wspólnie gospodarstwo domowe, więc nie nikim.
Poza tym to, że dla Ciebie ślub to podpisanie papierka to nie oznacza, że dla innych też. Dla wielu dziewczyn biorących ślub cywilny, ślub to też coś więcej niż podpisanie papierka.
![]() |
#439 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Heh w sumie no masz rację, ja nie kłócę się który ślub jest lepszy, starałam się wytłumaczyć że ważna jest obopólna akceptacja (dla mnie jest ważna) ---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Cytat:
Oj, ale ciebie to boli, musisz koniecznie dowalić katolikom bo inaczej, nie zrozumieją jaki błąd popełniają... W sumie nie wiem jaki masz cel w tych swoich wypowiedziach... ![]()
![]() |
![]() |
#440 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pięknym motylom ucięto skrzydła! Nim wznieść się zdążyły do gwiazd! pokochaj uszate serduszko Edytowane przez pepita Czas edycji: 2013-08-19 o 14:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Ale ja nie klasyfikuje ślubu jako podpisanie papierka. Sama jestem za cywilnym. Źle mnie zrozumiałas. Uważam tylko, że po ślubie kościelnym (bez cywilnego czy konkordatowego czy jak to się zwie) para dalej nie ma praw do majątku, udzielania informacji w szpitalu itp rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co przez całe życie masz zamiar toczyć wojnę? Jeżeli są tacy katolicy co Ci "dowalają" to nie uważam ich za prawdziwych katolików ot co ![]()
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Nieważne jaki ślub , ważne, że zawarty z miłości. Przecież i katolicy zawieraj ą ślub kościelny tzw. konkordatowy. Ja jestem katoliczką i dla mnie ślub kościelny jest ważny, ale sama muszę wziąć cywilny. Nie ma sensu krytykować tych, którzy z wyboru decydują sie na ślub cywilny, jeśli ktoś nie wierzy to jak może wziąć ślub kościelny? To tak jakby mnie zaprowadzili do Jehowych i powiedzieli, że od dziś zostaje żoną swego męża. Znaczenie dla mnie w tym wypadku?.... żadne. Dla mnie to sekta Ateiści mogą mieć takie same odczucia składając przysięgę w kościele.
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Konkubinatem w świetle prawa
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#446 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?:
Cytat:
Btw mi też katolicy dowalają na ten mój TYLKO cywilny. I trudno. Jeszcze mam cierpliwość. A argumenty najczęściej sprowadzają się do "NO ALE JAK TO?!" Co ludzie powiedzą i że tradycja itp itd. Argument samego Boga pojawia się rzadko. No ale taka już nasza polsko-katolicka specyfika..
![]() |
![]() |
#447 | |
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gors
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?:
Oczywiście, że udzielają. Tylko taki ślub nie ma konsekwencji prawnych. Z tego co się orientuje na takie rozwiązanie decydują się starsi ludzie, na przykład wdowcy, żeby móc żyć z nową osoba, ale nie mieszać w sprawacb spadkowych
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gors
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywiln
Być może, nie śledzę jego stanu cywilnego :P
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:10.