|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Witaj wśród storczykomaniaków
![]() Jak tylko zakwitną twoje storki pochwal się tu szybko ![]() Ja też długo czekałam aż któryś z moich puści pęda. Doczekałam się po dwóch latach ![]() ![]() Zanim puścił pęda kupiłam już kwitnące bo sama zieleń na parapetach... i tak oto mam już 18 falków i 2 miltonie ![]() Ha a moje miltonki mają po 4 pędy każdy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Przyczajenie
|
Witajcie
Mam problem z jednym ze storasów. Mianowicie. Jego korzenie nie są jędrne tak jak na fotach z tego postu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4987 Czy ma za sucho? Co robić? Chciałam go wyjąć z osłonki i obejrzeć sobie korzenie z bliska ale boję się o pączki, które ma na dwóch pędach. |
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
Dziewczęta jak myslicie czy to jest mlody pęd ? czy tylko korzonek?
i jeszcze zdjęcie mojego jednopędowca ,który niedługo zaszsczyci mnie swoimi kwiatuchnami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#425 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() andzias82 a ja właśnie nie jestem pewna czy to korzeń ciekawe co powiedzą koleżanki ... Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-05-11 o 12:37 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#426 |
Przyczajenie
|
kiniaczek31 kolorki bedą niespodzianką
![]() a ja myslalam ze to pędzik, choc mysl o korzonku tez wkradla sie w moja glowę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
Słuchajcie!!!! mam taki problem. Chce wystawic swoje uparciuchy do ogrodka, jednak boje sie zeby nic im sie nie stalo, poczekac jeszcze troche z wyniesieniem ich czy juz mozna? Jak uwazacie??
|
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Rozeznanie
|
Andzia ja stawiam na korzeń bo on jest bardziej przodu a pędy kwiatowe wyrastają z boku (między liści), ale za kilka dni wszystko się rozwiąże bo kilka milimetrów urośnie i już będzie widać co z tego wyniknie
![]() Maja77 jaki jest skład podłoża z Leroy Merlin? I jaka cena? Bo chyba się wybiorę po paczuszke podłoża do LM bo dotychczas zamawiałam przez internet bo każde kupione w sklepach jak dla mnie było średniej jakości... Paulaaa pamiętam, że babcia mi zawsze powtarzała, że kwiatki najbezpieczniejsze będą na dworze dopiero po 15 maja ![]() Edytowane przez doriskap Czas edycji: 2010-05-11 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
W LM jest "podłoże Extra do storczyków epifitycznych" w przeźroczystym opakowaniu. Skład: gruba kora sosnowa i skała wulkaniczna i nic innego. Jest jeszcze takie w różowym opakowaniu ale jest do kitu.
#430 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
hmm mnie sie wydaje ze odpowiedz jest prosta..pewnie ma inny sklad..albo grszej jakosci
![]()
#433 |
Zakorzenienie
|
Różowe jest do kitu, bo jest strasznie drobne. Sama je mam i nie polecam.
Zaraz Was nadrobię.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
Kiniaczek to ja ci odpowiem - bo juz testowalam chyba wszystko - przypomina drobny mial, pelno kawalkow torfu i smieci - przynajmniej podobne jest do tego rozowego Substrala. W takich drobnych podlozach zwykly falek na 100% zgnije, za to sluza one cambria, dendrobiom i miltoniom - tym ktore musza miec troche bardziej wilgotnie. To podloze extra jest bardzo dobre ale jeszcze lepsza jest kora piniowa ktorej ja dostac ostatnio nie moge
![]() Mama przyslala mi Zycie na goraco - jestem na biezaco bo z 6 maja ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Zadomowienie
|
dziewczynki...powiedzcie mi.. czy to co dzieje sie z liscmi przy lodydze-tzn tym calym trzonie..to czy to minie jak juz zrobie z kwiatuchem wlasciwy porzadek? bo zdaje mi sie jakby usychaly liscie od tamtego momentu i mnie to przeraza (zdjecie ponizej)...
w dodatku dzis jak obserwowalam storczyka zauwazylam na krawedzi najmlodszego i najbardziej jedrnego liscia jakby kropelki..myslalam na poczatku ze to woda ale jak dotknelam to jakby to bylo jakies takie tluste, lepkie czy cos w tym stylu..jakas taka kropelkowa tlusta maz..czy to normalne? boje sie o niego ![]()
#436 |
Przyczajenie
|
Cześć, ja tu pierwszy raz tak nieśmiało zza rogu zaglądam... Wasze storki są cudowne! Ja swojego pierwszego kwiatuszka dostała rok temu na imieniny i nie ukrywam, ze byłam zła z tego powodu, bo nie mam czasu na doniczkowe kwiatki a i miejsca maławo. No, ale od lipca do grudnia mój białas kwitł i nie przejmował się, że zapominałam go podlewać, nie dbałam o niego - był zawzięty (dopiero później doczytałam, że z tym podlewaniem to on tak lubi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#437 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() norka a ty które kupujesz? może robisz sama ? Zmienniczko a nie dałabyś rady wstawić ostrzejszego zdjęcia? sas_anka74 Witaj wstawiaj focie! ![]() Maja77 a ile dałaś za to podłoże kupiłaś w LM ? i jeszcze jedna sprawa przy twoim sposobie podlewania a raczej jego braku jak z kolorem korzonków stają się srebrne czy są cal czas zielone ? Edytowane przez kiniaczek31 Czas edycji: 2010-05-11 o 21:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Zmienniczko mi sie nie podoba jego stozek wzrostu - znaczy sie ta dziura z ktorej wyrastaja liscie, czy ona jest czarna, jakby zgnita? To zdjecie takie nie ostre, jesli tak to nic dziwnego ze liscie mu od nasady zaczynaja zolciec - prawdopodobnie dostala sie woda i gnije tam. Jesli tam jest czarne to daj znac - wtedy pierwsza pomoc by to zatrzymac to wkroplic troche spirytusu salicynowego zeby bakterie gnilne zabic a potem topsin. Jesli oczywiscie to gnije bo nie daje sobie glowy uciac za to zdjecie.
Kiniaczek spokojnie ja kiedys bezkorzennego w Substralu trzymalam i bylo git ale podloze po kilku miesiacach zmienilam mu bo jego kolega wsadzony w tym samym czasie stracil polowe korzeni. Chorowitemu pomoglo zdrowemu nie. Ja Substrala stosuje do mieszanek z kora piniowa bo ona to mega przesusza storki. Jeden w Substralu siedzi mi rok i nic mu nie jest ale podlewany tez nie jest czesto ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-05-11 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Zadomowienie
|
Kurcze, dziewczyny, pomóżcie!
Nie wiem jak to sie stało, ale dzisiaj rano, jeszcze na liściu mojego storczyka jeszcze tego nie było. Pojawiło się nagle, a najgorsze jest to, że nie mam bladego pojęcia co to jest i jak to leczyć. :9 Jakieś rady? |
![]() ![]() |
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
Kasiarzynek to poparzenie sloneczne skoro tak szybko wylazlo, jesli za jakis czas zacznie to schnac i byc biale, przezroczyste to poparzenie. Ja bym uciela za ta oparzelina bo czasem ona dostaje infekcje - mi sie tak stalo w zeszlym roku ze sie kolega od rannego slonka oparzyl i mial takiego listka.
Zmienniczka ja nie jestem pewna tak sie przygladam tej focie i mi sie nasuwa wszystko. Wiecie co, kiedys jak mialam kilka falkow to zmienialam podloza i dbalam o to a teraz mi sie nie chce przy takiej ilosci... ah musze sie zabrac ale one w wiekszosci kwitna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zadomowienie
|
Myślisz Norko?
W sumie storek nie stał bezpośrednio na słońcu i odkręcony był tą stroną do środka pokoju... A jeśli to ono, jest jakaś inna opcja? Zobaczę jutro rano czy się poszerza, Dziękuję za szybka odpowiedź. Edytowane przez Kasiarzynek Czas edycji: 2010-05-11 o 22:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
Skoro on nie mial styku ze sloncem to ja bym to jak najszybciej uciela by sie nie rozlazlo skoro w takim tempie wylazlo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() Jestem posiadaczka kolejnych 2 falkow ![]() ![]() ![]() ![]() Co do "starych" to rosna i zaczynaja kwitnac ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Milego dnia ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#444 |
Zadomowienie
|
ostrzejszych chyba juz nie zrobie... tam nie jest czarne... chyba :P
martwi mnie ta plama na lisciu bardzo...biala a obok jakby przypalona..czarna..najgo rsze ze na nastepnym lisciu sie tez tak robi, tylkoze na jego brzegu... no i ta maź na mlodym ktora wczesniej opisywalam..co to moze byc? kurde..teraz dopiero widze jakie to podloze jest do ![]()
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-12 o 06:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() ![]() Mam takie pytanko, dostałam od mojego Ukochanego pięknego, dużego storczyka.... jednak ma on za małą doniczkę - korzenie wychodzą mu za zewnątrz (wiem, że lubi mieć "ciasno" ale to już chyba przesada). Czy mogę go przesadzić jeszcze teraz? W chwili obecnej kwitnie i troszkę się obawiam, ze to mu zaszkodzi... Proszę o poradę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
anulcia 88 te korzenie wychodzące poza doniczkę to korzenie powietrzne. One tak wyrastają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#447 | |
Zadomowienie
|
Zmienniczko szukając info na temat swojego problemu, znalazłam takie cuś, ale nie wiem czy to pasuje do Twojego problemu:
Cytat:
Moja plama przez noc nie poszerzyła się przez noc. W akcie rozpaczy napisałam jeszcze w serwisie ogrodniczym (wczoraj po 23) i dzisiaj rano dostałam już odpowiedź, gdzie również polecono mi to obciąć. Z tym że nadal nie wiem co to jest. Dziękuję Norko - specjalistko od storczyków. ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Korzonki są długo zielone ale w końcu stają się srebrne i wtedy dopiero dolewam wody. Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-12 o 11:16 Powód: zapomniałam odpisać w kwestii korzonków |
|
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
A ja dziż w Brico kupiłam takie dwie śliczności po 16.99, ten bordowy jest woskowy
![]() ![]() Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2010-05-12 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Zadomowienie
|
jezuuu niech ktos odpowie mi na moj problem..blagam!!!!!!!!!
a tak w ogole to bylam dzis w domu u mamy i dala mi pod opieke storka ktory zaczal jej chorowac..mam nadzieje ze wspolnymi silami uratujemy te kwiatuszki ![]() ![]() wstawiam zdjecie kwiatka mamy i tego mniejszego, ktorego dala mi pod opieke. z tym 1 dzieje sie chyba to samo co u mojego (tego u ktorego problemie pisalam w poprzednich postach), podkreslam CHYBA...wydaje mi sie ze maja podobne rodzaje plam na lisciach i ich krawedziach-jakby obeschniete, przypalone..zobaczcie zdjecia..mama sugeruje ze to mechaniczne uszkodzenia moga byc, np od firanki i interwencji mojego mlodszego breta :P ..ale sama nie wiem...rzuccie okiem. no i co do tego storka to jeszcze to, ze ona trzyma go nad woda w doniczce..tzn stoi woda w oslonce na dnie ale nie dotyka korzeni (sa zdrowe jesli o to chodzi-zielone i jedrne -sprawdzalalm osobiscie). pieknie kwitnie ale te liscie nie daja mi spokoju, jakby sie rozdwajaly niektore az...no i wydaje mi sie ze one to lubia sucho anizeli wilgoc.. a i mam pytanie.. to cos co sie przebija spod lisci na zdjeciach 3 od konca i tym na koncu to ped? czy korzen? co do 2 kwiatka ktorego mam ratowac (jest juz u mnie w mieszkaniu) to temu z kolei oprocz plam na lisciach (takich jak tego 1) gnija korzenie ale wiem co z nim zrobic (obetne zgnilizne i przesuszone korzenie i zasype cynamonem tak jak i u mojego osobistego mi radzilyscie zrobic i chyba powinno byc juz dobrze, nie??) ... radzcie dziewczyny blagam!!!! ZDJECIA PONIZEJ!!!! (TRZEBA KLIKNAC W "Zdjęcia") Zdjęcia
OM 23-12-12 TP wg OM 29-09-13 ![]() ![]() ![]() wg USG 25-09-13 http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed> Edytowane przez zmienniczka Czas edycji: 2010-05-12 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:02.