storczyk (orchidea) cz.III - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-11, 11:02   #421
Monii...
Raczkowanie

Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Witaj wśród storczykomaniaków
Jak tylko zakwitną twoje storki pochwal się tu szybko
Ja też długo czekałam aż któryś z moich puści pęda. Doczekałam się po dwóch latach i czekam teraz z niecierpliwością na pierwsze kwiatki. Wtedy też się dowiem jaki ma kolor bo to zupełna niespodzianka .
Zanim puścił pęda kupiłam już kwitnące bo sama zieleń na parapetach... i tak oto mam już 18 falków i 2 miltonie .
Ha a moje miltonki mają po 4 pędy każdy . Ale bedzie pięknie
Monii... jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 11:51   #422
Chefrenek
Przyczajenie

Witajcie

Mam problem z jednym ze storasów. Mianowicie. Jego korzenie nie są jędrne tak jak na fotach z tego postu

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4987

Czy ma za sucho? Co robić?

Chciałam go wyjąć z osłonki i obejrzeć sobie korzenie z bliska ale boję się o pączki, które ma na dwóch pędach.
Chefrenek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 12:24   #423
andzias82
Przyczajenie

Dziewczęta jak myslicie czy to jest mlody pęd ? czy tylko korzonek?
i jeszcze zdjęcie mojego jednopędowca ,który niedługo zaszsczyci mnie swoimi kwiatuchnami
andzias82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 12:27   #424
Chefrenek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez andzias82 Pokaż wiadomość
i jeszcze zdjęcie mojego jednopędowca ,który niedługo zaszsczyci mnie swoimi kwiatuchnami
Myślę, że to korzeń.
Chefrenek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 12:30   #425
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:
Napisane przez Maja 77 Pokaż wiadomość
Tak, miejsce cięcia na liściu też zasyp cynamonem chociaż ja bym je obcięła najdalej jak się da (znaczy się jak najbliżej środka) bo z nich i tak już nic nie będzie i poczekała aż reszta sama się zeschnie. Podłoże polecam ci do storczyków epifitycznych z lawą wulkaniczną, do kupienia w Leroy Merlin. Załączam fotkę. Nie polecam podłoża z Substralu.
a dlaczego nie polecasz co z nim nie tak ???

Cytat:
Witam wszystkie storczykowe damy
Jestem tu nowa i mam nadzieję, iż przyjmiecie mnie do swego szlachetnego grona (zreszta wyboru nie macie, gdyż wlasnie czytając to forum zarazilam się chorobą storczykową czyli niejako to Wasza wina)
w swojej kolekcji mam 6 storczyków a najciekawcze jest to, iz wiem tylko tyle , ze sa to Phalaenopsisy, kupilam je na allegro i jak narazie zaden z nich nie kwitnie(choć 2 z nich puszczają pędy kwiatowe) Narazie więc drogie Panie nie mam się czym pochwalic, ale z ogromna przyjemnościa i podziwem ogladam wasze ślicznoty.życze milego dnia
witaj a wiesz jakie będą miały kolory ? Nie martw się u mnie też tylko zieleń ale już nie długo jeden puścił pęd

Cytat:
Napisane przez Chefrenek Pokaż wiadomość
Witajcie

Mam problem z jednym ze storasów. Mianowicie. Jego korzenie nie są jędrne tak jak na fotach z tego postu

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4987

Czy ma za sucho? Co robić?

Chciałam go wyjąć z osłonki i obejrzeć sobie korzenie z bliska ale boję się o pączki, które ma na dwóch pędach.
Może jednak wstaw fotki swojego kwiatucha

andzias82 a ja właśnie nie jestem pewna czy to korzeń ciekawe co powiedzą koleżanki ...

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-05-11 o 12:37
kiniaczek31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 12:53   #426
andzias82
Przyczajenie

kiniaczek31 kolorki bedą niespodzianką

a ja myslalam ze to pędzik, choc mysl o korzonku tez wkradla sie w moja glowę no coż poczekam i sie okaze-mam tylko nadzieje ,że bede milo zaskoczona
andzias82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 14:26   #427
paulaaaa
Raczkowanie

Słuchajcie!!!! mam taki problem. Chce wystawic swoje uparciuchy do ogrodka, jednak boje sie zeby nic im sie nie stalo, poczekac jeszcze troche z wyniesieniem ich czy juz mozna? Jak uwazacie??
paulaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-11, 16:15   #428
doriskap
Rozeznanie

Andzia ja stawiam na korzeń bo on jest bardziej przodu a pędy kwiatowe wyrastają z boku (między liści), ale za kilka dni wszystko się rozwiąże bo kilka milimetrów urośnie i już będzie widać co z tego wyniknie

Maja77 jaki jest skład podłoża z Leroy Merlin? I jaka cena? Bo chyba się wybiorę po paczuszke podłoża do LM bo dotychczas zamawiałam przez internet bo każde kupione w sklepach jak dla mnie było średniej jakości...

Paulaaa pamiętam, że babcia mi zawsze powtarzała, że kwiatki najbezpieczniejsze będą na dworze dopiero po 15 maja (chyba jakiś przesąd się z tym wiążę he he )

Edytowane przez doriskap
Czas edycji: 2010-05-11 o 16:27
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 16:38   #429
Ariena
Zakorzenienie

W LM jest "podłoże Extra do storczyków epifitycznych" w przeźroczystym opakowaniu. Skład: gruba kora sosnowa i skała wulkaniczna i nic innego. Jest jeszcze takie w różowym opakowaniu ale jest do kitu.
Stary 2010-05-11, 19:26   #430
Monii...
Raczkowanie

Cytat:
korzonek
Stary 2010-05-11, 19:49   #431
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:
Napisane przez Ariena Pokaż wiadomość
W LM jest "podłoże Extra do storczyków epifitycznych" w przeźroczystym opakowaniu. Skład: gruba kora sosnowa i skała wulkaniczna i nic innego. Jest jeszcze takie w różowym opakowaniu ale jest do kitu.
a kto mi powie dlaczego jest do kitu ?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-11, 19:56   #432
zmienniczka
Zadomowienie

hmm mnie sie wydaje ze odpowiedz jest prosta..pewnie ma inny sklad..albo grszej jakosci jutro ide na polowanie podloza..i zrobie w koncu z kwiatuszkiem porzadek...

http://babystrology.com/tickers/baby..."180"></embed>
zmienniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 19:57   #433
solaola
Zakorzenienie

Różowe jest do kitu, bo jest strasznie drobne. Sama je mam i nie polecam.
Zaraz Was nadrobię.

Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka:
#23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki!
http://blondiewales.blogspot.co.uk/
solaola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 20:20   #434
norka27
Zakorzenienie

Kiniaczek to ja ci odpowiem - bo juz testowalam chyba wszystko - przypomina drobny mial, pelno kawalkow torfu i smieci - przynajmniej podobne jest do tego rozowego Substrala. W takich drobnych podlozach zwykly falek na 100% zgnije, za to sluza one cambria, dendrobiom i miltoniom - tym ktore musza miec troche bardziej wilgotnie. To podloze extra jest bardzo dobre ale jeszcze lepsza jest kora piniowa ktorej ja dostac ostatnio nie moge
Mama przyslala mi Zycie na goraco - jestem na biezaco bo z 6 maja A tam artykul o pani ktora z milosci do storczykow zajela sie orchidanarium w Lancucie - str. 27, polecam. Ona sama twierdzi ze to choroba storczykowa ktora zaczela sie od 1 sztuki kupionej w hipermarkecie Zamy ta skads? Prosze nie krtytykowac mojego zachwytu nad Zyciem na goraco - biore co mama przysyla, mam glod na cos pisanego po polsku, obojetne co to byle mialo troche info co sie w kraju dzieje
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 20:35   #435
zmienniczka
Zadomowienie

dziewczynki...powiedzcie mi.. czy to co dzieje sie z liscmi przy lodydze-tzn tym calym trzonie..to czy to minie jak juz zrobie z kwiatuchem wlasciwy porzadek? bo zdaje mi sie jakby usychaly liscie od tamtego momentu i mnie to przeraza (zdjecie ponizej)...

w dodatku dzis jak obserwowalam storczyka zauwazylam na krawedzi najmlodszego i najbardziej jedrnego liscia jakby kropelki..myslalam na poczatku ze to woda ale jak dotknelam to jakby to bylo jakies takie tluste, lepkie czy cos w tym stylu..jakas taka kropelkowa tlusta maz..czy to normalne? boje sie o niego

Stary 2010-05-11, 20:53   #436
sas_anka74
Przyczajenie

Cześć, ja tu pierwszy raz tak nieśmiało zza rogu zaglądam... Wasze storki są cudowne! Ja swojego pierwszego kwiatuszka dostała rok temu na imieniny i nie ukrywam, ze byłam zła z tego powodu, bo nie mam czasu na doniczkowe kwiatki a i miejsca maławo. No, ale od lipca do grudnia mój białas kwitł i nie przejmował się, że zapominałam go podlewać, nie dbałam o niego - był zawzięty (dopiero później doczytałam, że z tym podlewaniem to on tak lubi ). Teraz, miesiąc temu zaczął kwitnąc na nowo no i miejsce na parapecie zrobiło się dla jego kumpli, które nie maja mi za złe, ze czasami o nich zapominam... Ale jak już sobie przypomnę, to ileż pięknych słów ode mnie słyszą, jak się zachwycam - chyba dlatego rosną! Cieszę się, ze jest ten watek - dołączam do niego. Następnym razem dołączę fotę białasa - dziś ma 9 kwiatków! Pozdrawiam gorąco!
sas_anka74 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-11, 21:28   #437
kiniaczek31
Raczkowanie

GG do kiniaczek31

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Kiniaczek to ja ci odpowiem - bo juz testowalam chyba wszystko - przypomina drobny mial, pelno kawalkow torfu i smieci - przynajmniej podobne jest do tego rozowego Substrala. W takich drobnych podlozach zwykly falek na 100% zgnije, za to sluza one cambria, dendrobiom i miltoniom - tym ktore musza miec troche bardziej wilgotnie. To podloze extra jest bardzo dobre ale jeszcze lepsza jest kora piniowa ktorej ja dostac ostatnio nie moge
Mama przyslala mi Zycie na goraco - jestem na biezaco bo z 6 maja A tam artykul o pani ktora z milosci do storczykow zajela sie orchidanarium w Lancucie - str. 27, polecam. Ona sama twierdzi ze to choroba storczykowa ktora zaczela sie od 1 sztuki kupionej w hipermarkecie Zamy ta skads? Prosze nie krtytykowac mojego zachwytu nad Zyciem na goraco - biore co mama przysyla, mam glod na cos pisanego po polsku, obojetne co to byle mialo troche info co sie w kraju dzieje
No kurna ja to mam pecha jak zwykle się dowiaduje po czasie przesadził am dwa chorowitki do substrala (pomine fakt że miał robale i musiałam jeszce do piekarnika je wsadzać ) właśnie kupiłam w obi kurcze droższego nie widziałam tylko tańsze więc wziełam najlepsze no to pora na powtórne przesadzanie to dostanie się cambri i może dendrobium też
norka a ty które kupujesz? może robisz sama ?
Zmienniczko a nie dałabyś rady wstawić ostrzejszego zdjęcia?
sas_anka74 Witaj wstawiaj focie!
Maja77 a ile dałaś za to podłoże kupiłaś w LM ? i jeszcze jedna sprawa przy twoim sposobie podlewania a raczej jego braku jak z kolorem korzonków stają się srebrne czy są cal czas zielone ?

Edytowane przez kiniaczek31
Czas edycji: 2010-05-11 o 21:39
Stary 2010-05-11, 21:57   #438
norka27
Zakorzenienie

Zmienniczko mi sie nie podoba jego stozek wzrostu - znaczy sie ta dziura z ktorej wyrastaja liscie, czy ona jest czarna, jakby zgnita? To zdjecie takie nie ostre, jesli tak to nic dziwnego ze liscie mu od nasady zaczynaja zolciec - prawdopodobnie dostala sie woda i gnije tam. Jesli tam jest czarne to daj znac - wtedy pierwsza pomoc by to zatrzymac to wkroplic troche spirytusu salicynowego zeby bakterie gnilne zabic a potem topsin. Jesli oczywiscie to gnije bo nie daje sobie glowy uciac za to zdjecie.
Kiniaczek spokojnie ja kiedys bezkorzennego w Substralu trzymalam i bylo git ale podloze po kilku miesiacach zmienilam mu bo jego kolega wsadzony w tym samym czasie stracil polowe korzeni. Chorowitemu pomoglo zdrowemu nie. Ja Substrala stosuje do mieszanek z kora piniowa bo ona to mega przesusza storki. Jeden w Substralu siedzi mi rok i nic mu nie jest ale podlewany tez nie jest czesto Jak nie mam tego co lubie to stosuje zwykle podloza ze sklepow - czytaj te z torfem, sphangum i innym swinstwem i jakos storki zyja ale jednak wole kore w duzych kawalkach, glownie piniowa no i odkrylam to podloze ekstra z Liroya i jest extra jak pisza. A to dlatego ze jestem mega leniwa z przesadzaniem i taka gruba, duza kora wolniej sie rozklada i mniej jest problemow w dluzszym okresie czasu Ogolnie na polskim rynku ciezko dostac jest dobre podloza, jesli chodzi o ogolno dostepne sklepy - w fachowych pismach pisza zeby robic samemu i polecaja czipsy kokosowe - podobno z tesco podloze do terrariow jest super - z kora sosnowa i kawalkami wegla drzewnego (niektorzy poprzestaja na czipsach, mysle ze z dodatkiem wegla drzew. lub keramzytu tez bezie ok). Ja jestem leniwa i wole gotowce. Tu w Norwegi sprzedaja taki sam szajs jako podloza wiec ja kupuje kore dekoracyjna do kwiatow domowych - piniowa i zaopatruje sie w wieksze ilosci w Leroyu jak jestem autem w Polsce Ale spokojnie Substral nie zabija, tylko ze jest lepszy do innych orchidei niz falki, jak znajdziesz cos zadowalajacego to wtedy przesadzisz kolegow Ze taka krytyczna jestem odnosnie Subsrala - zobaczcie te bycze kawalki torfu - przeciez on trzyma wilgoc mega dlugo, no ale niektorzy trzymaja falki w mchu wiec ja sie juz wypowiadac nie bede.. to chyba dla leniwych by zadziej podlewac hahaha...

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-05-11 o 22:00
Stary 2010-05-11, 21:58   #439
Kasiarzynek
Zadomowienie

Kurcze, dziewczyny, pomóżcie!
Nie wiem jak to sie stało, ale dzisiaj rano, jeszcze na liściu mojego storczyka jeszcze tego nie było. Pojawiło się nagle, a najgorsze jest to, że nie mam bladego pojęcia co to jest i jak to leczyć. :9
Jakieś rady?
Kasiarzynek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-11, 22:14   #440
norka27
Zakorzenienie

Kasiarzynek to poparzenie sloneczne skoro tak szybko wylazlo, jesli za jakis czas zacznie to schnac i byc biale, przezroczyste to poparzenie. Ja bym uciela za ta oparzelina bo czasem ona dostaje infekcje - mi sie tak stalo w zeszlym roku ze sie kolega od rannego slonka oparzyl i mial takiego listka.
Zmienniczka ja nie jestem pewna tak sie przygladam tej focie i mi sie nasuwa wszystko.
Wiecie co, kiedys jak mialam kilka falkow to zmienialam podloza i dbalam o to a teraz mi sie nie chce przy takiej ilosci... ah musze sie zabrac ale one w wiekszosci kwitna No nic robie przeglad jutro i te z rozlozonym beda zmienione bo teraz sa w okresie wzrostu i to najlepsza pora, a nie chce mi sie ze...
Stary 2010-05-11, 22:19   #441
Kasiarzynek
Zadomowienie

Myślisz Norko?
W sumie storek nie stał bezpośrednio na słońcu i odkręcony był tą stroną do środka pokoju...
A jeśli to ono, jest jakaś inna opcja?
Zobaczę jutro rano czy się poszerza,
Dziękuję za szybka odpowiedź.

Edytowane przez Kasiarzynek
Czas edycji: 2010-05-11 o 22:20
Stary 2010-05-11, 22:45   #442
norka27
Zakorzenienie

Skoro on nie mial styku ze sloncem to ja bym to jak najszybciej uciela by sie nie rozlazlo skoro w takim tempie wylazlo Spoks teraz dobra pora roku to wypusci nowe listki
Stary 2010-05-12, 06:07   #443
karolinusienka
Zakorzenienie

Dzien dobry
Jestem posiadaczka kolejnych 2 falkow kupionych w ikea po 5zł i beda kwitnac bo puszczaja nowe pedy
Co do "starych" to rosna i zaczynaja kwitnac jeden nawet puscil keika-moj pierwszy w zyciu ale sie ciesze u kambrii-jedne inwestuja w bulwy, pierwsza ktora dostalam-kwitnie, a 3cia jakas uparta jest ale powoli powoli a sie rozkreci
Milego dnia
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-12, 06:51   #444
zmienniczka
Zadomowienie

ostrzejszych chyba juz nie zrobie... tam nie jest czarne... chyba :P

martwi mnie ta plama na lisciu bardzo...biala a obok jakby przypalona..czarna..najgo rsze ze na nastepnym lisciu sie tez tak robi, tylkoze na jego brzegu...

no i ta maź na mlodym ktora wczesniej opisywalam..co to moze byc?

kurde..teraz dopiero widze jakie to podloze jest do

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-05-12 o 06:55
Stary 2010-05-12, 07:43   #445
anulcia_88
Rozeznanie

Witajcie Postanowiłam dołączyć do Was gdyż sama ostatnimi czasy zajęłam się hodowlą storczyków (na razie mam 3...,ale mój "ogródeczek" na parapecie z czasem się powiększy )
Mam takie pytanko, dostałam od mojego Ukochanego pięknego, dużego storczyka.... jednak ma on za małą doniczkę - korzenie wychodzą mu za zewnątrz (wiem, że lubi mieć "ciasno" ale to już chyba przesada). Czy mogę go przesadzić jeszcze teraz? W chwili obecnej kwitnie i troszkę się obawiam, ze to mu zaszkodzi... Proszę o poradę
anulcia_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-12, 08:11   #446
Monii...
Raczkowanie

anulcia 88 te korzenie wychodzące poza doniczkę to korzenie powietrzne. One tak wyrastają Zwykle nie przesadza się falków do większych doniczek, te im z reguły wystarczają. Najlepiej wrzuć fotkę to dziewczyny ocenią
Stary 2010-05-12, 08:38   #447
Kasiarzynek
Zadomowienie

Zmienniczko szukając info na temat swojego problemu, znalazłam takie cuś, ale nie wiem czy to pasuje do Twojego problemu:

Cytat:
Zgnilizna twardzikowa podstawy pędu
(Sclerotium rolfsii) Grzyby płonne (Mycelia sterylia).
U storczyków z rodzaju Phalaenopsis u nasady liści widoczne są żółte a następnie brązowe plamy, pokrywające się białymi strzępkami grzybni i ciemnymi sklerocjami. Porażeniu ulegają również korzenie roślin. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność podłoża i powietrza oraz wysoka temperatura w połączeniu z zastałym powietrzem. W wypadku nie podjęcia ochrony, rośliny zamierają.
Źródło: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/p..._grzybowe.html

Moja plama przez noc nie poszerzyła się przez noc. W akcie rozpaczy napisałam jeszcze w serwisie ogrodniczym (wczoraj po 23) i dzisiaj rano dostałam już odpowiedź, gdzie również polecono mi to obciąć. Z tym że nadal nie wiem co to jest.
Dziękuję Norko - specjalistko od storczyków.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-12, 11:13   #448
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez kiniaczek31 Pokaż wiadomość
No kurna ja to mam pecha jak zwykle się dowiaduje po czasie przesadził am dwa chorowitki do substrala (pomine fakt że miał robale i musiałam jeszce do piekarnika je wsadzać ) właśnie kupiłam w obi kurcze droższego nie widziałam tylko tańsze więc wziełam najlepsze no to pora na powtórne przesadzanie to dostanie się cambri i może dendrobium też
norka a ty które kupujesz? może robisz sama ?
Zmienniczko a nie dałabyś rady wstawić ostrzejszego zdjęcia?
sas_anka74 Witaj wstawiaj focie!
Maja77 a ile dałaś za to podłoże kupiłaś w LM ? i jeszcze jedna sprawa przy twoim sposobie podlewania a raczej jego braku jak z kolorem korzonków stają się srebrne czy są cal czas zielone ?
Dałam 8,90 zł. Sorry dziewczyny że nie odpowiedziałam na wasze wcześniejsze pytanie (Norka dzięki za pomoc) ale w pracy mam taki sajgon, że nie mam kiedy wejść na forum a w domu już nie mogę patrzeć na komp. Obiecuję, że się poprawię!
Korzonki są długo zielone ale w końcu stają się srebrne i wtedy dopiero dolewam wody.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2010-05-12 o 11:16 Powód: zapomniałam odpisać w kwestii korzonków
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-12, 11:20   #449
jola2243
Zakorzenienie

A ja dziż w Brico kupiłam takie dwie śliczności po 16.99, ten bordowy jest woskowy, pachnie i takie fikuśne płatki ma

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243

Edytowane przez jola2243
Czas edycji: 2010-05-12 o 16:39
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-12, 13:09   #450
zmienniczka
Zadomowienie

jezuuu niech ktos odpowie mi na moj problem..blagam!!!!!!!!!

a tak w ogole to bylam dzis w domu u mamy i dala mi pod opieke storka ktory zaczal jej chorowac..mam nadzieje ze wspolnymi silami uratujemy te kwiatuszki bo tylko na wlasna wiedze nie moge za bardzo liczyc

wstawiam zdjecie kwiatka mamy i tego mniejszego, ktorego dala mi pod opieke.

z tym 1 dzieje sie chyba to samo co u mojego (tego u ktorego problemie pisalam w poprzednich postach), podkreslam CHYBA...wydaje mi sie ze maja podobne rodzaje plam na lisciach i ich krawedziach-jakby obeschniete, przypalone..zobaczcie zdjecia..mama sugeruje ze to mechaniczne uszkodzenia moga byc, np od firanki i interwencji mojego mlodszego breta :P ..ale sama nie wiem...rzuccie okiem. no i co do tego storka to jeszcze to, ze ona trzyma go nad woda w doniczce..tzn stoi woda w oslonce na dnie ale nie dotyka korzeni (sa zdrowe jesli o to chodzi-zielone i jedrne -sprawdzalalm osobiscie). pieknie kwitnie ale te liscie nie daja mi spokoju, jakby sie rozdwajaly niektore az...no i wydaje mi sie ze one to lubia sucho anizeli wilgoc..

a i mam pytanie.. to cos co sie przebija spod lisci na zdjeciach 3 od konca i tym na koncu to ped? czy korzen?

co do 2 kwiatka ktorego mam ratowac (jest juz u mnie w mieszkaniu) to temu z kolei oprocz plam na lisciach (takich jak tego 1) gnija korzenie ale wiem co z nim zrobic (obetne zgnilizne i przesuszone korzenie i zasype cynamonem tak jak i u mojego osobistego mi radzilyscie zrobic i chyba powinno byc juz dobrze, nie??) ...

radzcie dziewczyny blagam!!!!

ZDJECIA PONIZEJ!!!! (TRZEBA KLIKNAC W "Zdjęcia")

Zdjęcia

Edytowane przez zmienniczka
Czas edycji: 2010-05-12 o 13:43
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości