|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
Cytat:
![]() a co do kup, to u nas ostatnio jest jedna rano i koniec... no ale przekroczyłyśmy w końcu 6 tydzień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
gratuluję pępuszka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Gmyrelka szczerze współczuję, nawet nie wiem co ci napisać, bo sobie nawet tego nie wyobrażam. Kurna jak by ciumkał smoka to na bank dawał ci odpocząc, a tak to tylko cyc ![]() ![]() Amelka na szczeście lubi spać i je w nocy co 3 godziny (ostatnio rzadziej) i w sumie śpi gdzieś od 22-23 do 11, a ja razem z nią ![]() ![]() ![]() Natala przepiękna ta twoja mała ![]() ![]()
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wszystkie sie rozpakowały- czas się sprawdzić w roli MAMY" - marzec/kwiecień
no ja dzis ide do pediatry bo przyjmuje zapisalam mala na usg brzuszka na piatek bo to co sie dzieje jest nieprawdopodobne.
zapytam czy da skierowanie(wtedy bedzie za free) a jak nie to i tak ide -80zł, tyle samo co bioderek
![]() |
#423 |
Rozeznanie
|
A powiedzcie mi jak to się załatwia to usg bioderek i gdzie i co i jak?? Bo ja już zgłupiałam. Myślałam, że lekarz daje jakieś skierowanie czy coś, ale nam nie dał i myślałam, że to może za wcześnie i przy następnej wizycie?? A tu czytam że jak dziecko ma miesiąc to powinno mieć, a Antek już miesiąc skończył
![]() U nas w nocy jedzonko co niecałe 2 h i tak sobie pociumkał po 30 ml ![]() ![]()
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do usg to ja tez małej nie robiłam i nawet nikt mi nie kazał robić ani lekarz ani położna |
|
![]() ![]() |
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#426 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[QUOTE=sismuerte;1 ![]() Tylko co poradzić jak on taki głodomorek ![]() moj tez jest glodomorek,jest tylko na cycu a wazy juz 6100 i ma dzisaj 10 tygodni ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jak jeszcze ta polozna nie byla to mozesz sie zapytac o to drzenie nózek. moze spagetti ja jak nie mam czasu to kupuje gotowe pierogi i robie ze smazona cebulka albo jeszce barszczyk do tego. zalezy co jest w lodowce ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
ew. coś rozmrozić
Knajpowo polecam knajo do wyboru do koloru jak tam właże kończy się tym że jestem jeszcze bardziej głodna bo nigdy nie wiem co zjeść ![]() http://roomservice.pl/
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do muzyki to my sluchamy kolysanek prenatalnych ale tylko w nocy jak ma problem ze spaniem a w dzien bajki Cezarego Pazury moge przeslac na meila te bajki no i karuzelki ale tylko jednej melodyjki
![]() |
#429 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() ![]() Wiele problemów dzielimy z Wami - przede wszystkim brzuszek ![]() Generalnie jestem z klanu matek-zombi, niedospanych wiecznie, zmartwionych i czekających z wytęsknieniem na jakiś świadomy odzew swego dziecka (nie widzi jakby twarzy ani nawet nie próbuje się uśmiechać ![]() ![]() Z góry dziękuję za dopuszczenie do szacownego grona ![]()
#430 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ja dzisiaj mialam mielone ziemniaki i surowka z burakow < juz mi niedobrze na sama mysl o burakach > do tego jablko parowane < bo Julka ma kolki jak jem surowe owoce i warzywa wiec wszystko paruje > Cytat:
kocham mamusie kocham dziadka jestem grzeczna gdy spie super dziewczyna i moj tata jest wielki a my ze wzgledu na bakterie colli musimy powtorzyc usg brzuszka a dokladnie nereczek zeby sprawdzic czy wsio tam ok a dzwonilam dzisiaj po wynik z posiewu i cholercia cos wychodowali ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
Co do trzęsących się nóżek... moja miała a nawet dalej ma tak samo. W szpitalu trzęsły się jej bardzo ale ona urodziła się wcześniej no i taka malutka. Pytałam tam pani doktor na obchodach i powiedziała, że to układ nerwowy jeszcze nie jest do końca rozwinięty. Potem miałam wrażenie, że jej to przeszlo ale teraz zaobserwowalam czasem to drżenie choć zdecydowanie rzadziej i mniej intensywnie.
dziś byłam w szpitalu na kontroli bilirubiny i spytałam o to. Powiedziałam, że czytalam że to moze być objaw wzmożonego napięcia mięśniowego i że do tego często odchyla do tyłu główkę i cała sie tak wygina. Na co pani doktor powiedziała mi jak zachowują sie dzieci ze wzmożonym napięciem... i ze moja niunia na pewno tego nie ma. Że ciągle mają zaciśnięte pięści, sa sztywne. I ułożyla mi ją na brzuszku i powiedziala, że moja chce pełzać, przekręca głowkę w obie strony, unosi ją, a dziecko z tym napięciem już by się przekręcało na boczek całe sztywne. A drżenie nóżek powiedziała że minie i jest w normie. Ja jednak dla spokoju wezmę od mojej pani doktor skierowanie do neurologa ale jednak trochę mnie uspokoiła... A moja Wercia przytyła kilogram przez miesiąc wiec chyba niezły wynik jak na karmienie piersią? Dziś ważyła 3420. Bilirubina tez spada ![]()
#432 |
Raczkowanie
|
Pierwsze nieśmiałe uśmieszki córeczki
![]()
#433 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() no i czekamy na fotkę Lenki ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#434 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do USG bioderek to mi powiedziano że trzeba zrobić do 3 miesiąca ![]() Co do ryku syna mega to ewidentnie problem jest w tym że on chce ssać, a smoka nie chce i mama nie chce być jego smokiem więc rozżalony wyje ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#435 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a teraz rzeczywiście ma skok rozwojowy i pewnie dlatego tak marudził ![]() ![]()
![]() |
#436 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#437 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Klaudusk, szybki obiad... zaprosić teściową ![]() ![]() 30 stopni przy kąpieli?????? o rany-dużo! Kritana, witaj i już się nie ukrywaj.
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny biję się w piersi ale nie zapytałam położnej ani o to dopajanie ani trzęsące się nóżki. Tak mi teraz głupio , że się zdeklarowałam. Ale to tylko częściowo moja wina. Rano jak ta położna do mnie zadzwoniła to się ze mną umówiła na godz 15. Więc ja się spokojnie szykowałam na popołudniową wizytę. Pojechałam na zakupki bo maluszek spał na podwórku pod czujnym okiem babci. Potem na 13 do przedszkola po Michasię a tu telefon z domu żebym szybko wracała bo położna już jest i czeka na mnie. Tak się zastresowałam, że jak przyjechałam do domu to zapomniałam o co sama chciałam popytać. Nie mówiąc już o tym żeby sprawdzić czy Wy o coś pytacie. W sumie widziałam się z nią bardzo krótko, bo pod moją nieobecność już zdążyła malucha obejrzeć i z grubsza pogadać z moją mamą. Wrrr...
Podobno jakaś wcześniejsza wizyta jej wypadła i dlatego pasowało jej przyjechać wcześniej do mnie żeby coś z czasem zrobić. Trudno... Przykro mi tylko, że nie zadałam jej tych kilku pytań... A w imieniu Mojej Michaliny dziękuję za komplementy. Będzie zachwycona jak jej poczytam! Nie dalej jak wczoraj powiedziała do mnie: "mamusiu dlaczego teraz wszyscy mówią, że Ignaś jest taki śliczny a o mnie już nikt tak nie mówi" Jednak jest troszkę zazdrosna. Ale przy Ignasiu pomaga bardzo chętnie (przynajmniej na razie), podaje pieluszki, przynosi smoczek, wybiera ubranka itd. I oczywiście opowiada mu o swoich ukochanych gadach i pokazuje żaby i ropuchy i traszki... A w imieniu tża dziękuję za pozdrowienia. ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- No i witam nową mamę. Fajnie, że nas przybywa!
#439 |
Wtajemniczenie
|
Madziwnia nie wiem czy ma dokładnie to, ale jak by nie było to coś w tym stylu
![]() http://************/irenach/piosenki...klasyka+bobasa
#440 | |
Rozeznanie
|
Witam wszystkie mamusie na nowym wątku. Dobrze, że podczytywałam trochę stary bo nie wiedziałabym gdzie Was szukać. U nas w miarę dobrze. Lenka ma już 7tyg.i 4dni i jest przesłodka. Przeszłyśmy już badania bioderek i wszystko w porządku. Wiedziałyście o tym, że dzieci o położeniu pośladkowym są bardziej narażone na dysplazję bider??? No i dziewczynki statystycznie mają to częściej niż chłopcy. My usg bioderek robiłyśmy po 6tyg.życia bo takie były zalecenia ortopedy. 80zł poszło
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Śliczne te wasze dzieciaczki ![]() ![]() ![]() Gratulacje dla naszych ostatnich zafasolkowanych za piękne zakończenie naszej dłuuuugiej listy i szczęściary zmieściły się w kwietniu więc podwójne dla nich gratki ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak czytam o mamusiach, które już są po zaku[pach ciuchów to z zazdrości aż zła na siebie jestem i jutro jadę na zakupowe szaleństwo ![]() ![]() ![]() ![]() Pytanie mam jeszcze ile krwawiłyście w połogu i po jakim okresie dostałyście @ jeśli dostałyście. Ja mam @ już 13 dzień i się martwię że coś za długo ![]() ![]() Ufff ale nabazgroliłam........ Dołączam fotkę mojej Lenki z dziś ![]() l
![]() |
#441 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Drcron - ja chcę te bajki Pazury. Wyśle Ci mój mail na PW. JA też jak kąpię to w łazience mam ponad 30C. TZ zawsze wychopdzi cały spocony a ja nie. Gmyrelka - współczuje. A najgorsze jak się nie wie o co takiemu maluchowi właściwie chodzi. Może to faktycznie ten skok. Wam to dobrze wiecie jak liczyć te skoki czy wiek. Ja sie już zaczynam głubić. Bo u Oliwki to co innego wiek rzeczywisty, a co innego wiek pod względem neurologicznym a co innego jeszcze wiek pod względem jedzeniowym itd. itp. Oszaleć można. USG przez ciemążko wykonuje się aby zrobić pomiar mózgu, pomiar przerwy między półkulami i zobaczyć czy nie było wylewów. A jeżeli były to się kontroluje jak się wchłaniają. My mamy dość często robione USG ale mała miała wylewy 2 stopnia. Darusia - tak czytam Twoje maile i już nie wiem co lepsze mieć niejadka czy takiego jatka jak Twoja mała. Chyba i tak źle i tak nie dobrze.
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
Moja Nati właśnie zasnęła po 10 godzinach zabawy. Dosłownie: ZABAWY. Mata - pacanie wisiadełek, leżaczek - odkrywamy dźwięki, taniec na mamy rameniu w chilloutowych rytmach, ćwiczenia z mamą (bo ta postanowiła wziąć się za swój brzuch), zabawy z karuzelą - jak najdłużej podążę za jednym motylkiem zanim nadfrunie następny... I chichra się przy tym przemożnie.
A ja nie śpię od trzeciej nad ranem bo mnie na czytanie gazet wzięło. Myślałam, że odbiję za dnia. A tu lipa. Mała moja smoka chwyta ładnie ale zmartwię te które się tak bardzo z tego cieszą. Jako że my z tych starszawych wiekowo to podzielę się obserwacją z ostatnich kilku dni. Dziecko moje poznaje powoli swoje ręce i odkąd czuje, że to, co się jej pałęta po bokach to jej i może to kontrolować - pakuje sobie usilnie te paluchy do buzi. A że jej to nie wychodzi to wrzeszczy strasznie. I tak nadszedł kryzys smoczy, bo lateks przy własnych, zawsze dostępnych dłoniach wysiada. Smoka nie chce i już. I kaplica. Sismuerte, Ania P - dzięki za namiary pediatryczne. Ania, jak ognia unikaj pani Kałandyk. Ponawiam prośbę do warszawianek o namiary na dobrych pediatrów. A ta herbatka koperkowa to jakaś gotowa z Hippa, czy koperek zaparzacie? Podsumowując, bawimy się przednio! |
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#444 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-05-04 o 17:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
Claire - Toż to najszerszy, pierwszy sfotografowany i opublikowany uśmiech wizazowy
![]() Moja za to dzisiaj godzinę patrzyła i uśmiechała sie do reklamówki z Media. Aixa - nie pomogę bo Oliwka uwielbia kąpiele. Im więcej wody tym lepiej i dobrze żeby się na nią lało. Z myciem głowy też nie ma problemu. Ona włąśnie w wanience się uspakaja. Płacz jest wtedy gdy ją wyciągamy
#446 |
Rozeznanie
|
Ja mam dziś powody do zadowolenia
![]() Poszłyśmy z Olą do lekarza na kontrolę i na wagę. Skończyłyśmy miesiąc, więc chciałam sprawdzić, czy nie głodzę dziecia na cycu. I wyszło tak: waga urodzeniowa - 3 860 waga w dniu wypisu (7 doba) - 3 560 waga w 14 dniu życia 3 950 dziś - minął miesiąc od urodzenia - 4 430 Wyszło na to, że przez ostatnie dwa tygodnie mała przybrała 480g, co daje 34g dziennie ![]() Asiulek - gratuluję przyrostu wagi Werci ![]() Niestety z cyckami ciągle "walczę", chcę zwiększyć laktację, tzn, staram się doić, kiedy tylko mogę. W praktyce jest to możliwe tylko po kąpieli, w nocy już nie wstaję, wolę się wyspać. Ola po kąpieli śpi od 22ej do 3ej, potem zabieram ją do łóżka i ssie z przerwami do 7 rano. Pół godzinki przerwy i znowu cyc ![]() ![]() Smoczka - tak jak niektóre Wasze szkraby też nie chce. U lekarza odstawiła szopkę bo przecież przy ubieraniu się też trzeba dać głos. Jak Wy sobie radzicie w takich sytuacjach, jak uspokajacie rozdarciucha u lekarza, w wózku (nie chciałam jej wyjmować na ulicy bo dziś zimno)? Uprzejmie donoszę, że obiadów nie gotuję. No chyba, że szybkie dania, np. ziemniaki, jajka sadzone, surówka z marchewki i jabłka. Dziś chłopaki (TŻ i starszy syn) dostali pizzę. No i najlepiej sprawdzają się zapasy z zamrażalnika. Kurczę -co jak się skończą??? aha - mała zaczeła się interesować karuzelką, grzechotką. Próbuje sobie coś tam gruchać, no i uśmiechać się, otwiera szeroko buzię. Czy skończony m-c to już czas na leżaczek?
![]() ![]() 02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ Edytowane przez dusiaka Czas edycji: 2010-05-04 o 17:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#447 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja nie daję rady ze smoczkiem. On go nie chce i już. Czasem na parę minut, a później sru. Czy są dzieci, które po prostu mają gdzieś smoka?
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
wrocilysmy od lekarza
![]() ![]() usg pomyslne nereczki w normie bioderka tak samo potem napisze o tych drganiach konczyn odruchu moro i naszej zoltaczce ale Jula musi spac bo jedna reka lewa w dodatku ciezko
#449 |
Raczkowanie
|
moja mała też pcha rączki do buzi... i próbuje trafić w grzechotki kilka razy pod rząd.. i nawet jej to wychodzi.. dziś położyłam ja pod karuzelką a ta łapki w górę wyciągała
![]() u nas nie ma żadnych problemów ze smoczkiem ![]() tu macie filmik jak moje Kalinisko ciągnie smoka... to jakieś 4 tyg temu było... a wydawałoby sie że to z tydzień temu było;/ http://www.youtube.com/watch?v=ZcFrFWOxEVY |
![]() ![]() |
![]() |
#450 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
claire.. az mi sie buźka cieszy jak na Mała patrze Twoja!!!! ![]() drcronku 30 st. w pomieszczeniu do kapieli to za dużo... u nas czasami jest 22 st. a max było 25 ale tylko 3 razy ... przewaznie 23-24
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:16.