Nutella, Danonki i woda z mózgu. - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-06, 12:39   #421
vilya
Zadomowienie

Dot.: Nutella, Danonki i woda z mózgu.

nalepsze na przeziębienie i nie tylko jest czosnek - na kolację do chlebka z masłem - pokroić na kanapkę 2 góra 3 ząbki. Na śniadanie chlebek z miodem. Można też mleko gorące z czosnkiem i z masłem. Ja jescze dodatkowo właśnie łykam witaminę C albo rutonoscorbin lub inne podobne a tańsze jak rutinacea czy jeszcz ejakiś zamiennik. Jakoś nie mam zaufania do tych fefexów, gripexów itp. O jak jest już bardzo źle to aspiryna lub polopiryna i tyle.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 12:42   #422
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
Co do witaminy C to też pieniądze w błoto. Co z tego, że pożeramy w tabletkach mega ilości, jak i tak większość z tego ciało wydali do moczu. Szkoda kasy.
Tyle produktów ma witaminę c, że nie wiem jak w dzisiejszych czasach można mieć jej niedobór
Ale po co jest warzywa i owoce jak można tabletki

---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
U mnie w domu zawsze jedliśmy jedno danie na obiad, chyba że czasami w weekend były dwa, ale nie od razu po sobie. Porcje też nie były jak dla pułku wojska. Uważam, że takim zapychaniem od małego tylko rozciąga się żołądek. Mama mojego TŻ-ta uważa, że skoro to facet, to ma jeść jak koń i od małego daje mu przeogromne porcje. Skutek jest taki, że on zje 10 kanapek i mu mało, a jednym talerzem spaghetti on się nigdy nie naje. Kiedy jemy rybę, on zawsze chce 3 kawałki, mimo że są spore, do tego mnóstwo ziemniaków i sałatki, a po zjedzeniu potrafi stwierdzić: "zjadłbym jeszcze coś". Przez to, że tak matka od małego go pasła i co chwilę dawała mu jedzenie, ciężko mu wytrzymać w pracy i kiedy tylko ma przerwę pochłania 5 kanapek i jeszcze kupuje sobie jakiś obiad. To jest straszne po prostu.
Dobrze, że posiada jakąś magiczną właściwość utrudnionego tycia (niec mi odda ) bo inaczej 120 na wadze gwarantowane

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 12:53   #423
żurawinka
Zakorzenienie

Zgodzę się że najlepiej pobierać witaminę C nie z tabletki ale np. cytryn. żurawiny ( 100% sok bez cukru to doskonała dawka tej witaminy, dzieki temu nie przeziębiłam się od 5 lat ani razu ), kiwi. Jeśli kobieta w moim wieku powinna dostarczyć dziennie 80 mg wit C to właściwie dwa kiwi powinny wystarczyć.
A przedawkowanie wit. C w tabletkach niestety może zakończyć się np. wymiotami co miałam kiedyś nieprzyjemność przeżyć.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 14:05   #424
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Akurat przeziębienie i grypa to choroby wirusowe . A jak się ma chorobę bakteriami spowodowaną to się to leczy antybiotykami .
Przeziębienie i grypa to choroby wirusowe, ale wiążą się też z zakażeniami bakteryjnymi. Nie wiem jak ty, ale ja wolę zjeść kilka tabletek rutinoscorbinu niż faszerować się wcale nie obojętnymi dla nas antybiotykami

Ja parę razy uchroniłam się od choroby dzięki witaminie C w tabletkach, nie zawsze mam czas regularnie jeść owoce co chwilę, w pracy wolę połknąć tabletkę.

Edytowane przez tiramisu_
Czas edycji: 2011-02-06 o 14:08
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 14:12   #425
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tiramisu_ Pokaż wiadomość
Przeziębienie i grypa to choroby wirusowe, ale wiążą się też z zakażeniami bakteryjnymi. Nie wiem jak ty, ale ja wolę zjeść kilka tabletek rutinoscorbinu niż faszerować się wcale nie obojętnymi dla nas antybiotykami

Ja parę razy uchroniłam się od choroby dzięki witaminie C w tabletkach, nie zawsze mam czas regularnie jeść owoce co chwilę, w pracy wolę połknąć tabletkę.
No widzisz. A ja wolę na anginę wziąć antybiotyk, niż mieć potem z odstępem czasu problemy z sercem i nerkami .
To jest właśnie to. Firmy farmaceutyczne dobrze sobie zdają sprawę z wygodnictwa ludzi. Bo dużo ludzi chętniej połknie tabletkę niż porozmyśla nad jadłospisem.
enex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 14:45   #426
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
No widzisz. A ja wolę na anginę wziąć antybiotyk, niż mieć potem z odstępem czasu problemy z sercem i nerkami .
Wiesz, są dwie srony medalu, antybiotyki mają też oprócz wyniszczania flory bakteryjnej, wiele skutków ubocznych, ot choćby upośledzenie słuchu - znam kilka osób, którym się to przytrafiło.. Znałam też osobę, która po antybiotykach zmarła. Podchodzę do nch z dużym dystansem i na razie nie miałam juz dawno potrzeby ich zażywania, a są lekarze którzy na drobne dolegliowści zaraz antybiotyki przepisują

Cytat:
To jest właśnie to. Firmy farmaceutyczne dobrze sobie zdają sprawę z wygodnictwa ludzi. Bo dużo ludzi chętniej połknie tabletkę niż porozmyśla nad jadłospisem.
Wiesz, czasem nie ma możliwości na jedzenie kiwi czy pomarańczy co chwilę w trakcie przeziębienia. Jest mi wygodniej i łatwiej łyknąć tabletkę i skoro mam możliwość to z tego korzystam.
Stary 2011-02-06, 14:56   #427
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Ostatnio w markecie widzialam knypka ledwo to lazilo, ale butla coca coli w raczce trzymal. I teraz pytanie, czy niektorzy ludzie maja w nosie to co dziecku daja? Bo dziecko chce/nie chce? Drugi przyklad zamiast normalnego sniadania, dziecko pozera rogalika 7 days bo lubi...
Wiesz, obecnie pracuje w przedszkolach w UK i powiem Ci,ze taki rogalik to jeszcze nic. Po normalnym obiedzie dzieci tu kolo 15 mieli podwieczorki. Jednemu chlopcu (wiek -2 lata, jeszcze dobrze nie mowil) matka dawala kazdego jednego dnia na podwieczorek 3 kanapki ze smarowana czekolada w srodku. Myslalam na poczatku,ze to jakies pikle czy co tu w Anglii jedza a potem kolezanka mnie uswiadomila,ze to czekolada.... Spytalam,czy rozmawiala o tym z jego matka i okazalo sie,ze tak ale co zrobic, skoro rodzic tak chce i to JEGO dziecko? No ale po co sie starac, jakos to bedzie, prawda?
Norma dla niektorych dzieci na podwieczorkitu byly codziennie chipsy, jogurty z masa slodkiej mazi, czekoladki . I NIC wartosciowego....
Na 18 dzieci tylko 3 mialo codzienny porzadny podwieczorek typu banany, jogurty (normalne) czy kanapki.
Ja nie wyobrazam sobie jak mozna byc tak ograniczonym i dawac dzieciom od tak mlodego wieku smietnik do jedzenia? Albo glupi albo leniwi albo to i to

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 14:56   #428
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, są dwie srony medalu, antybiotyki mają też oprócz wyniszczania flory bakteryjnej, wiele skutków ubocznych, ot choćby upośledzenie słuchu - znam kilka osób, którym się to przytrafiło.. Znałam też osobę, która po antybiotykach zmarła. Podchodzę do nch z dużym dystansem i na razie nie miałam juz dawno potrzeby ich zażywania, a są lekarze którzy na drobne dolegliowści zaraz antybiotyki przepisują

Wiesz, czasem nie ma możliwości na jedzenie kiwi czy pomarańczy co chwilę w trakcie przeziębienia. Jest mi wygodniej i łatwiej łyknąć tabletkę i skoro mam możliwość to z tego korzystam.

Niestety, tego my nie zmienimy . Sama jestem kilka miesięcy od rozpoczęcia pracy w szpitalu i przykro mi kiedy widzę co robią poniektórzy lekarze. Niestety ten problem nadmiernego przepisywania antybiotyków to często przypadłość pojawiająca się u lekarzy starszych wiekiem. Kiedyś wynalazek tych lekarstw to był wielki hit i boom, bo naraz wszystko szło dobrze leczyć. Niestety wielu z nich poszło na łatwiznę i zamiast stwierdzić, czy problemy wynikają z zakażania wirusem czy bakterią od razu piszą recepty na ATB. I co za tym idzie dziś jesteśmy na skraju katstrofy, bo nowych antybiotyków już niewiele powstaje, zato stale narasta ilość bakterii, czy raczej ich podtypów na które już leki dawniej mające wielki wpływ mają znikomy czy nawet nie mają żadnego. Są wypadki, kiedy sepsa jest spowodowana czymś na co nie istnieje antybiotyk czy kombinacja zdolna świństwo załatwić...
Stary 2011-02-06, 15:14   #429
Ivi 1988
Zakorzenienie

A co do zera soli i cukrow w diecie... Hm, wszystko jest dla ludzi. WIadomo,ze jesli w diecie masz za duzo soli, to ruch ten sol z ciala"wypoci".
Tak samo z cukrem- na wszystko lekarstwem jest bycie aktywnym.
Juz wole zjesc sobie czasem czekolade czy lody i miec swiadomosc,ze codziennie chodze ok 30 minut (spacerki na pociagi) i jestem w ruchu w pracy- wtedy, przy polaczeniu tego ze zdrowa dieta i byciem aktywnym- dodanie soli do ziemniakow, chipsy czy batonik- na pewno az tak bardzo nie zaszkodza. Trzeba sobie jakos oslodzic zycie

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 15:43   #430
h2o0
Zakorzenienie

Skoro tutaj rozmawiamy o jedzeniu- czy w Waszych domach robi się jeszcze domowy makaron? Pytam z ciekawości, bo mojej mamie często się zdarza, że robi sama.
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 15:45   #431
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez h2o0 Pokaż wiadomość
Skoro tutaj rozmawiamy o jedzeniu- czy w Waszych domach robi się jeszcze domowy makaron? Pytam z ciekawości, bo mojej mamie często się zdarza, że robi sama.
U nas nie, ale koleżanka robi
Stary 2011-02-06, 16:00   #432
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
moja mama od zawsze robi dla mnie kupny makaron do rosołu jest blee choć sama domowego nie robiłam, przynajmniej u siebie

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 16:01   #433
żurawinka
Zakorzenienie

Nie, makaron jest tak tani że sie nie opłaca.
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 16:18   #434
cremova
Zasiedzenie

Cytat:
moja mama kupuje ale moja babcia robi i jest przepyszny

cremova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 16:18   #435
matyldaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Moja mama robi bo twierdzi, że domowy jest lepszy
matyldaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-06, 16:43   #436
Ewlyn
Zakorzenienie

Cytat:
Jak bylam mala to pamietam ze mama, babcia i ciocia robily. Pycha byl... nawet na surowo podjadalam jak podsychal przed gotowaniem. Ale to byly lata osiemdziesiate i przypuszczam ze makaronu w sklepie duzo nie bylo. Teraz juz mama kupuje. Ja tez ale wybieram pelnoziarnisty kiedy moge.
Ewlyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-06, 21:57   #437
Haegtesse
Rozeznanie

Cytat:

ehh...Tiramisu.... zgadzam sie z Toba i z tymi antybiotykami itp i zgadzam sie, ze nie wszyscy maja czas obierac pomarancze w pracy i do tego jeszcze, biorac pod uwage, ze zaczelo sie od tego, ze strata kasy na tabletki itp mysle, ze kupno owocow w wystarczajacej ilosci jest drozsze niz listek wit C itp itd...zgadzam sie ze wszystkim, ale juz mi sie nie chcialo pisac i klocic i udawadniac niewiadomo co.... ale chcialam Ci napisac, ze sie z Toba zgadzam i propnuje zakonczyc to bo tak mozemy ciagnac do lata.... pozdr
Haegtesse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 07:38   #438
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Wiesz, obecnie pracuje w przedszkolach w UK i powiem Ci,ze taki rogalik to jeszcze nic. Po normalnym obiedzie dzieci tu kolo 15 mieli podwieczorki. Jednemu chlopcu (wiek -2 lata, jeszcze dobrze nie mowil) matka dawala kazdego jednego dnia na podwieczorek 3 kanapki ze smarowana czekolada w srodku. Myslalam na poczatku,ze to jakies pikle czy co tu w Anglii jedza a potem kolezanka mnie uswiadomila,ze to czekolada.... Spytalam,czy rozmawiala o tym z jego matka i okazalo sie,ze tak ale co zrobic, skoro rodzic tak chce i to JEGO dziecko? No ale po co sie starac, jakos to bedzie, prawda?
Norma dla niektorych dzieci na podwieczorkitu byly codziennie chipsy, jogurty z masa slodkiej mazi, czekoladki . I NIC wartosciowego....
Na 18 dzieci tylko 3 mialo codzienny porzadny podwieczorek typu banany, jogurty (normalne) czy kanapki.
Ja nie wyobrazam sobie jak mozna byc tak ograniczonym i dawac dzieciom od tak mlodego wieku smietnik do jedzenia? Albo glupi albo leniwi albo to i to
Masakra i potem sie dziwic, ze dzieci maja nadwage i problemy zoladkowe :/
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 09:12   #439
bernadeta85
Rozeznanie

Wczoraj wieczorem przeczytałam calutki wątek, bardzo pożyteczny, wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć na temat przecież każdemu bliski bo dotyczący naszego żywienia

http://s10.suwaczek.com/20100410650113.png
bernadeta85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-07, 10:12   #440
Deede
Zakorzenienie

Cytat:

A wiecie, że 1 ziemniak pozwala pokryć 30 % dziennego zapotrzebowania na vit. C? Jak się ktoś racjonalnie odżywia, to powinien sobie darować te wszystkie "witaminki", suplementy.
Ostatnio też nawet w tv było (chyba w tvn-owskim "Wiem, co jem"), że nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających, że objadanie się vit. C - w tym rutinoscorbinem itp., w jakikolwiek sposób chroni przed przeziębieniami etc. Generalnie - pic na wodę.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 10:36   #441
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
A wiecie, że 1 ziemniak pozwala pokryć 30 % dziennego zapotrzebowania na vit. C? Jak się ktoś racjonalnie odżywia, to powinien sobie darować te wszystkie "witaminki", suplementy.
Ostatnio też nawet w tv było (chyba w tvn-owskim "Wiem, co jem"), że nie ma żadnych badań naukowych potwierdzających, że objadanie się vit. C - w tym rutinoscorbinem itp., w jakikolwiek sposób chroni przed przeziębieniami etc. Generalnie - pic na wodę.
Ja się pare razy przed chorobą uchroniłam rutinoscorbinem, zaczęło mnie coś brać to brałam przez 2 dni co jakis czas po 2 tabletki i mi przechodziło, nie wiem czy to kwestia przypadku, ale mi pomaga
Co do ziemniaków to, żeby być dobrym źródłem wit c muszą być w miarę świeże, dobrze przechowywane i gotowane z sola w mundurkach..
Stary 2011-02-07, 10:39   #442
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
To jest chyba tłumaczone tym, że rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, przez co ma nas chronić przed wnikaniem różnego typu do organizmu A jak to się ma do rzeczywistości, to nie wiem. Może to działa jak placebo?

Ja żrę kapustę kiszoną, cytrusy, cebulę i te wszystkie witaminy C itd. w celach uszczelnienia i wzmocnienia naczynek, bo teoretycznie (ja naiwna, nadal w to wierzę! ) wtedy będą mniej kruche, a co za tym idzie - będę miała mniej teleangiektazji i siniaki mniejsze
Stary 2011-02-07, 10:47   #443
carolans
Zadomowienie

Czesc, ja nie daję mojemu ponad rocznemu dziecku danonków, monte itp, za to ma jogurty naturalne, twarozki z owocem, owoce swieze musy .....

I u rodziny TŻ-ta jestem dosłownie szykanowana, na każdym kroku mi dowalają że dziecku jeść nie daję... że anorektyczne będzie itp bo nie dostaje danonków i monte.... rozumiecie???

Non-stop argumenty że przecież mają poparcie instytutu matki i dziecka itd... na nic moje tłumaczenia... poprostu dla nich źle karmię dziecko i tyle...

najśmieszniejsze jest to że dzieci tej Wielkiej Znawczyni (1,5 roku i 7 lat) są mega otyłe, że do lekarza boi się iść bo zwracają jej uwagę żeby nie rozpasała tak dziecka....

Jak walczyć z takim osobnikami, powiem że rodzina TŻ należy do tych co jedzą dużo, tłusto i niezdrowo (jak rodzinka z Gruby i Chudszy) i na kazdej możliwej imprezie robią żarty ze mnie i mojej "fobii" nie dawania zapychaczy.

Nie jestem jakaś dziwna i raz na jakiś czas dziecko dostanie coś mało wartościowego bo chce spróbować itp ale nie widzę potrzeby rozpasania jej codziennie ...

wspomnę jeszcze że moja córka podczas rutynowych wizyt ma wszystko ok, i wagę i wzrost i rozwija się normalnie, już unikam wszelkich imprez w tamtej rodzinie bo naprawdę mam dosyć ich wszystkich...

p.s. jak zareagowalibyście gdybyście zostawiły swoje dziecko u teściów na parę godzin, a później na jakiejś imprezie dowiadujecie się "jak zostawiasz małą to dajemy jej danonki i inne żeby sobie pojadła" - no szlag może człowieka trafić

Laura 20.12.2009
Oliwia 8.07.2011

Edytowane przez carolans
Czas edycji: 2011-02-07 o 10:49
carolans jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-02-07, 11:14   #444
Soso
Zakorzenienie

Wy tak na powaznie z tymi tabletkami? Jak źle się czuję, to normalne dla mnie jest, że biorę tabletkę, mam cierpieć dla idei? Lata temu (zmiana klimatu bardzo mi pomogła) stosunkowo często się przeziębiałam i gripex raz dwa stawiał mnie na nogi - trudno tu mówić o efekcie placebo, skoro różnicę przed i po widziałam ja i każdy z mojego otoczenia. Obecnie w razie potrzeby korzystam z aspiryny z wit C i efekt również jest znakomity.

Co do witamin, mimo, że odżywiam się naprawdę zdrowo (dieta bogata w ryby, owoce, warzywa, produkty nieprzetworzone itp) bywają okresy w roku (sporadycznie, np przejście jesieni w zimę) kiedy po prostu potrzebuję lekkiego dopalacza w postaci dodatkowych porcji witamin i to mi naprawdę służy, choć nie jestem fanką tabletek i muszę się mocno dyscyplinować, by pamiętac o ich zażywaniu

Makaronu nie robię, nie mam czasu Kupuję dobry jakościowo, Agnesi i jeśli ktoś twierdzi, że mu kupne makarony nie smakują, niech skusi się właśnie na ten od Agnesi - naprawdę smaczne, polecam
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 11:18   #445
bernadeta85
Rozeznanie

Carolans współczuję Ci Twoich przejść.... z własnych obserwacji wiem że argumenty typu -" moje dziecko i to ja decyduję co będzie jadło a czego nie" nie są przestrzegane przez dużą ilość dziadków... po prostu uważają że wiedzą najlepiej

Zawsze można pokusić się i powiedzieć że dziecko jest uczulone na jakiś składnik który znajduje się w danym produkcie... wiem że kiedy będę miała dziecko to ze swoimi rodzicami nie będę miała problemu, ale z rodzicami mojego męża będzie gorzej (zwłaszcza z teściową) a wiem to bo podobne sytuacje zdarzają się co do naszego psa... czasami zostawiamy go u nich na kilka godzin jeżeli nie możemy go zabrać w dane miejsce ( a później się okazuje że pies dostał grochóweczki - oj ale się oblizywał i inne cuda nie widy) nawet straszenie że za wizytę u lekarza będzie płacić jeśli pies się pochoruje nie pomaga...

http://s10.suwaczek.com/20100410650113.png
bernadeta85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 11:30   #446
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolans Pokaż wiadomość
Czesc, ja nie daję mojemu ponad rocznemu dziecku danonków, monte itp, za to ma jogurty naturalne, twarozki z owocem, owoce swieze musy .....

I u rodziny TŻ-ta jestem dosłownie szykanowana, na każdym kroku mi dowalają że dziecku jeść nie daję... że anorektyczne będzie itp bo nie dostaje danonków i monte.... rozumiecie???

Non-stop argumenty że przecież mają poparcie instytutu matki i dziecka itd... na nic moje tłumaczenia... poprostu dla nich źle karmię dziecko i tyle...

najśmieszniejsze jest to że dzieci tej Wielkiej Znawczyni (1,5 roku i 7 lat) są mega otyłe, że do lekarza boi się iść bo zwracają jej uwagę żeby nie rozpasała tak dziecka....

Jak walczyć z takim osobnikami, powiem że rodzina TŻ należy do tych co jedzą dużo, tłusto i niezdrowo (jak rodzinka z Gruby i Chudszy) i na kazdej możliwej imprezie robią żarty ze mnie i mojej "fobii" nie dawania zapychaczy.

Nie jestem jakaś dziwna i raz na jakiś czas dziecko dostanie coś mało wartościowego bo chce spróbować itp ale nie widzę potrzeby rozpasania jej codziennie ...

wspomnę jeszcze że moja córka podczas rutynowych wizyt ma wszystko ok, i wagę i wzrost i rozwija się normalnie, już unikam wszelkich imprez w tamtej rodzinie bo naprawdę mam dosyć ich wszystkich...

p.s. jak zareagowalibyście gdybyście zostawiły swoje dziecko u teściów na parę godzin, a później na jakiejś imprezie dowiadujecie się "jak zostawiasz małą to dajemy jej danonki i inne żeby sobie pojadła" - no szlag może człowieka trafić
Danonkow nie powinno spozywac dziecko ponizej 3 lat, zreszta to bardziej zalicza sie do slodyczy niz do zdrowej zywnosci.
Odnosnie rodziny no coz bardzo wspolczuje i najgorsze jest to, ze moga zaszkodzic dziecku. Wiadomo mozna rozpieszczac, ale trzeba to robic z glowa Ja na Twoim miejscu, unikalabym sytuacji gdzie dziecko zostaje z nimi sam na sam. Komentarze lepiej dla wlasnego dobra i spokoju ignorowac, wiem ze to latwe nie jest bo cisnienie sie podnosi...
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-07, 11:40   #447
carolans
Zadomowienie

no dokładnie .... dlatego teraz jak nie muszę tam iść to nie idę, wymyślam że nie mogę teraz, mała ma katarek itp.... no chyba że jakaś uroczystość, ale jeśli po 17 to staram się nie brać wtedy małej, wolę zostawić z moją mamą.
no i ignorowanie jest najlepsze ale i najtrudniejsze....

Laura 20.12.2009
Oliwia 8.07.2011
carolans jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2011-02-07, 13:38   #448
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bernadeta85 Pokaż wiadomość
podobne sytuacje zdarzają się co do naszego psa... czasami zostawiamy go u nich na kilka godzin jeżeli nie możemy go zabrać w dane miejsce ( a później się okazuje że pies dostał grochóweczki - oj ale się oblizywał i inne cuda nie widy) nawet straszenie że za wizytę u lekarza będzie płacić jeśli pies się pochoruje nie pomaga...
Oj skąd ja to znam?
Moja babcia zawsze jak tylko piesek jest u niej zostawiony lub gdy nikt z nas nie patrzy, napycha go wszystkim, co tylko możliwe.
Ile razy się zdarzało, że tak się przejadł, że wymiotował w nocy?
Babci trzeba pilnować na każdym kroku, prośby nie pomagają.

Co do makaronu, moja druga babcia kiedyś robiła, pyszności.
Stary 2011-02-08, 07:14   #449
marlena_m
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez carolans Pokaż wiadomość
no i ignorowanie jest najlepsze ale i najtrudniejsze....
To prawda,ale chyba jednak warto ICH ignorować niż uświadamiać TYCH ludzi , którzy i tak tego nie przyjmą Twoich racji.
Mama tych 2 dzieci z nadwagą, ona wie ,że to niezdrowe,ale nie chce jej się nic zmienić i jak widzi Twoje postępowanie to na pewno nieświadomie Ci zazdrości i atakuje.

WYTRWAŁOŚCI
www.siepomaga.pl
marlena_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-16, 21:27   #450
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Dla mnie absolutnym hitem w tej kwestii jest cudowna, wspaniała, wynoszona na piedestały, będąca niekwestionowanym autorytetem we wszystkich dziedzinach dotyczących dzieci Superniania reklamująca Superprodukt, po którym dzieci cudownie i zdrowo rosną - Ramę Taaak kochanie, wcinaj pyszne, zdrowe tłuszcze trans, Superniania wie najlepiej

Mnie dosłownie to przeraziło jak obejrzałam po raz pierwszy tę reklamę. Smutne tylko, ze wielu rodziców obejrzy i kupi dla swojego dziecka. Tak samo jak kupują danonki, słoiczki i inne świństwa, przekonani ze robią dla swojego dziecka to co najlepsze. A wszelkie uwagi, ze nie trzeba ślepo wierzyć reklamie, że trzeba czytać etykiety i moze częściej gotować samodzielnie niż kupić słoiczek, kwitują świętym oburzeniem i stwierdzeniem ze na takie pierdoły nie mają czasu, a skoro poleca się to dla dzieci to z pewnością jest to przebadane i bezpieczne.
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości