Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;) - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-18, 17:56   #421
puer19
Przyczajenie

Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
Konwersacje, w sensie rozmowy na zajęciach na jakiś temat ?

Tzn. to było tak, że najpierw było pytanie, po czytance - kto jest chętny. Jak wiadomo, chętnych brak Także wszystkie opowiadania zostały nam na kilka ostatnich zajęć w 2 semestrze Więc te zajęcia były poświęcone tylko opowiadaniom

Tak, w sensie jest temat główny i każdy mówi to, co myśli ;>
Hmm, to opowiadania podane w jeszcze innej formie
puer19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 18:19   #422
seductivee
Zakorzenienie

a 1 roku trochę było takiego gadania, ale na 2 roku było konwersacji mnóstwo Praktycznie na każdych zajęciach z leksyki Bardzo mi się to podobało

02.08.2008 - 12.11.2012 - 12.09.2015

seductivee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 19:16   #423
puer19
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez seductivee Pokaż wiadomość
a 1 roku trochę było takiego gadania, ale na 2 roku było konwersacji mnóstwo Praktycznie na każdych zajęciach z leksyki Bardzo mi się to podobało

puer19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-20, 08:22   #424
rouge_manteau
Raczkowanie

A na UMK ktoś się wybiera, lub coś słyszał jak jest na rusycystyce w Toruniu?
rouge_manteau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 08:50   #425
seductivee
Zakorzenienie

Ja chciałabym dodać, że jeśli ktoś wybiera się na UwB, to niech nie liczy na jakieś informacje dt. planu, czy grup szybciej niż na koniec września Nie pojawią się też na stronie instytutu

Stary 2012-07-22, 13:31   #426
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Dziewczyny, miałabym do was pytanie. Czy znacie może jakieś strony, dzięki którym można obejrzeć seriale z rosyjskim dubbingiem oraz napisami? Strony pokroju filmin.ru znam. Czy pozostaje mi ewentualnie tylko torrentino.ru i powolne ściąganie ich na własny dysk, z poszukiwaniem napisów?
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-22, 16:01   #427
mmm3m
BAN stały

Na UG jest możliwość erasmusa w Rosji? Jak zwykle nic nie mogę znaleźć na stronie UG ;/

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;35448003]Dziewczyny, miałabym do was pytanie. Czy znacie może jakieś strony, dzięki którym można obejrzeć seriale z rosyjskim dubbingiem oraz napisami? Strony pokroju filmin.ru znam. Czy pozostaje mi ewentualnie tylko torrentino.ru i powolne ściąganie ich na własny dysk, z poszukiwaniem napisów? [/QUOTE]
A filmin ru jets zły? Ja jakąś znam ale nie mam jej teraz na tym kompie zapisanej.
mmm3m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-22, 18:20   #428
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69
Konto usunięte

Filmin nie ma napisów, na których mnie bardzo by zależało- po prostu czasem mam wielki problem z wyłapaniem pojedynczych słówek
fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-29, 22:33   #429
Yennkaa
Przyczajenie

Witam wszystkich
Ja również wybieram się w tym roku na filologię rosyjską. Miałam dylemat taki jak roxaneczka: UwB czy UW. Ostatecznie wybralam UW, choć jak czytam opinie puer19, jestem trochę przerażona.
Nie czytałam wszystkich stron rozmowy (jednak trochę tego jest), ale z tego, co widzę, łatwo na tej filologii wcale nie jest. Ma ktoś może jakieś ciekawe informacje dotyczące filologii rosyjskiej na UW?
Yennkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 22:32   #430
wiola_924
Raczkowanie

Hej!Mam pytanie do osób studiujących na UwB.Czy któraś z Was robiła już kurs CEN?Ile trwa i jak wygląda?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje
wiola_924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 09:24   #431
seductivee
Zakorzenienie

Ja jestem w trakcie robienia CENu
Trwa 2 lata, zaczynać można na II roku, ale niekoniecznie.
1 rok - zajęcia raz w tygodniu na Wydziale Pedagogiki. W tamtym roku to był piątek i zajęcia niemal co piątek były od 8:30 do 17:00. Normalne egzaminy, normalne kolokwia i zaliczenia. Poprawki też są na porządku dziennym Do tego są zajęcia z metodyki nauczania języków obcych u nas na wydziale raz w tygodniu 1,5. Pierwszy semestr to wykłady i ćwiczenia, a w 2 semestrze zaczyna się chodzić na praktyki hospitacyjne grupą z nauczycielem. Są też ćwiczenia na wydziale.
2 rok - kontynuacja metodyki, z tym, że chodzenie na praktyki wygląda tak, że każdy ma poprowadzić jedne zajęcia.

Do tego trzeba zrobić samodzielnie praktyki w szkole. Albo wybierasz sama szkołę i wszystko sama załatwiasz, albo przystępujesz do jakiegoś unijnego programu i oni tam sami ci przydzielają szkołę, ale nie musisz latać za papierkami. Praktyki w szkole trzeba zrobić do końca 3 roku. Ja robię w tym roku podstawówkę+gimnazjum jednocześnie, a za rok we wrześniu liceum

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-20, 15:54   #432
Lycriss
Raczkowanie

od października zaczynam filologię rosyjską i mam takie pytanko, do starszych koleżanek co powinna umieć osoba, która jest w grupie zaawansowanej? Nachodzą mnie wątpliwości, czy sobie poradzę..Rosyjskiego uczę się od 4kl podst, w liceum jednak troszkę się uwsteczniłam, musiałam uczyć się w gr podstawowej, gdyż innej po prostu nie było dopiero w 3kl się ogarnęłam przed maturą, poszła mi nawet nieźle, ale nie sugeruję się wynikiem, bo wiem, że nie odzwierciedla mojej wiedzy, a raczej niewiedzy I za nic na świecie nie chciałabym znów od października "uczyć się" alfabetu itp, ale z drugiej strony boję się, że w zaawansowanej gr polegnę, np z gramatyką nigdy mi nie było do końca po drodze
Aaa no i jeszcze bym chciała przede wszytskim wiedzieć (wybaczcie, nieogarnięta jestem, te długie wakacje mnie ogłupiają) jak to jest z tym przydzielaniem do grup? Sama będę sobie wybierać? Czy może jakiś teścik na początku? Na stronie mojej uczelni nic na ten temat nie ma
Z góry dziękuję za wytłumaczenie mi o co chodzi
Lycriss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 16:40   #433
seductivee
Zakorzenienie

A gdzie się wybierasz ?

Z grupą zaawansowaną jest tak, że się nie uczy pisania i czytania, ale się zaczyna od podstaw takich... np. powiedzieć coś o rodzinie, o sobie, opisać osobę itp. Wszystkie zasady są od podstaw - wszelkie nauki o pisaniu po szeleszczących 'i', a czytaniu 'y', o miękkich i twardych znakach itd. wszystko będzie od początku. Jak umiesz pisać i czytać to będzie dobrze Takie podstawy służą wyrównaniu poziomu - wiadomo, jeden uczy się od 4 klasy podstawówki, a drugi od liceum.
Gramatyka to osobny przedmiot i myślę, że masz inne wyobrażenie o gramatyce niż jest w rzeczywistości Gramatyką nazywa się nauka o słowotwórstwie, o częściach mowy, o składni
Nie ma się czego bać, wszyscy macie równe szanse na starcie, a to jak kto wiadomości z zajęć wykorzysta, to już sprawa indywidualna.

Z tego co wiem, bynajmniej tak jest u nas, grupy są odgórnie ustalane - po prostu zaawansowani są z zaawansowanymi, a podstawowi z podstawowymi. Czasem jednak są grupy mieszane, bo grupy są średnio po 20 osób, a zostaje z zaawansowanych np. 10, to łączą np. z rosyjskim z językiem angielskim

Testy mogą wam zrobić, ale to zależy od prowadzącego i raczej w celu wybadania poziomu. Choć u mnie na żadnym przedmiocie nie było testów sprawdzających, bo i tak trzeba iść z programem, bo później te treści pojawiają się na egzaminach.

Stary 2012-08-20, 17:07   #434
Lycriss
Raczkowanie

seductivee, na UWM
Dzięki za odpowiedź, trochę pewniej się poczułam, mam nadzieję, że rzeczywiście nie będzie niewiadomo jakich wymagań od samego początku tzn. mam zamiar się uczyć systematycznie i niczego nie olewać, ale nie chciałabym mieć zaległości do nadrobienia już od pierwszych zajęć
Lycriss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 17:22   #435
seductivee
Zakorzenienie

Rozumiem twoje obawy, jakby zerknąć na pierwsze wpisy tego wątku - o to sama pytałam
Ale nie ma się czego bać - pamiętaj, że Ty języka masz się tam nauczyć, a nie przyjść już z niewiadomo jakim poziomem I jak już była tu mowa wielokrotnie - potrzebna jest konsekwencja, zacięcie i zorganizowanie, a wszystko będzie zaliczone

Stary 2012-09-05, 11:35   #436
mrofka
wizażowy robalek

Cytat:
Napisane przez Yennkaa Pokaż wiadomość
Witam wszystkich
Ja również wybieram się w tym roku na filologię rosyjską. Miałam dylemat taki jak roxaneczka: UwB czy UW. Ostatecznie wybralam UW, choć jak czytam opinie puer19, jestem trochę przerażona.
Nie czytałam wszystkich stron rozmowy (jednak trochę tego jest), ale z tego, co widzę, łatwo na tej filologii wcale nie jest. Ma ktoś może jakieś ciekawe informacje dotyczące filologii rosyjskiej na UW?
A witam koleżankę Teraz będę na III roku rusycystyki na UW. Powiem Ci tak: jeśli chodzi o UW, to poziom jest MARNY. Jestem osobą, która w liceum nie miała rosyjskiego, tylko w gimnazjum i podstawówce. Zaczęłam się uczyć rosyjskiego do matury rozszerzonej w grudniu, w maju zdałam maturę bez problemu i bez problemu dostałam się na studia. Tak samo z egzaminami: żadnych problemów. Wiadomo, poprawki się zdarzają, ale wszystko jest do zdania. Są wykładowcy, których trzeba się wystrzegać -> to znaczy: przychodzić na ich zajęcia, pilnować się i ryć na egzamin, bo inaczej zrównają Cię z podłogą. Reszta: luzik. Ja po 2 latach osobiście mam dosyć. Lubię język rosyjski, owszem, ale żeby wytrzymać te wszystkie filologiczne pierdoły to trzeba być mega pasjonatem języka i całej kultury. Ja już postanowiłam: robię licencjat i UCIEKAM! Na kompletnie inne studia. Osobiście wolę pouczyć się rosyjskiego we własnym zakresie, by po prostu dobrze władać językiem. Żałuję, że nie poszłam na inne studia, a rosyjskiego po prostu na jakimś kursie/lektoracie nie zrobiłam.

To są na prawdę niemęczące studia, wcale nie jest ciężko! Ciężko mają tylko Ci, którzy zaczynają filologię od zera - dużo zajęć, szybko trzeba przyswajać materiał na własną rękę. Ale jak jesteś na filo ze znajomością rosyjskiego, to jak masz możliwość i chęci - warto zaangażować się w coś - znaleźć pracę, wstąpić do organizacji studenckiej. Da się to pogodzić bez problemu, a i w CV jest co wpisać potem. A nie, goły humanista, co się po 3-5 latach obudzi że on prace chce. Takie jest moje zdanie na temat filologii... jak ktoś czuje powołanie - to niech to studiuje.
mrofka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-05, 16:53   #437
Snaffy
Raczkowanie

Dzień dobry
ktoś idzie może od października na UG?
Snaffy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 16:20   #438
Jola71094
Przyczajenie

Witam W tym roku będę zdawać maturę i chciałabym wybrać się na UW. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć,co muszę zdawać na maturze aby sie dostać na ten uniwersytet ? Oczywiście chodzi mi o filologię rosyjską
Jola71094 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-06, 18:41   #439
mrofka
wizażowy robalek

Cytat:
Napisane przez Jola71094 Pokaż wiadomość
Witam W tym roku będę zdawać maturę i chciałabym wybrać się na UW. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć,co muszę zdawać na maturze aby sie dostać na ten uniwersytet ? Oczywiście chodzi mi o filologię rosyjską
Nie idź na UW!

Polecam i pozdrawiam, studentka III roku filologii rosyjskiej na UW.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-06, 21:35   #440
Jola71094
Przyczajenie

Myślałam też o Poznaniu ; myślałam, że UW to dobry uniwersytet
Stary 2012-09-06, 21:38   #441
Snaffy
Raczkowanie

Cytat:
do Poznania ciężko się dostać, na UAM było w tym roku 25 miejsc.
Snaffy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 08:28   #442
mrofka
wizażowy robalek

Cytat:
On jest dobry, ale tylko w teorii. Przeczytaj, co pisałam o filologii kilka postów wyżej. Osobiście radzę Łódź. Tam płaczą przez pierwszy semestr bo ciężko, ale poziom lepszy niż na UW.

Na UW są strasznie słabi wykładowcy. No bo powiedz mi: co to za wykładowca, który grozi i obraża studentów? (miałam taki uraz, że na pierwszym roku wolałam nie pójść na zajęcia do tej Pani. A jak mi powiedziała że zaprasza mnie na wrzesień, bo ma dosyć i nie chce mnie słuchać, to już w ogóle myślałam że umrę z nerwów). Albo taki, który prowadzi ćwiczenia z gramatyki a kompletnie się na niej nie zna? Kobiecie można było wcisnąć największa kity świata i odpowiedziałaby 'tak'. A jak ją prowokowaliśmy i zadawaliśmy pytania, to się obraziła na nas i odsyłała do podręczników. Na prawdę dobrych wykładowców mogę policzyć na palcach jednej ręki. I jeden palec nawet w zapasie bym miała jeszcze.
Stary 2012-09-10, 15:12   #443
Jola71094
Przyczajenie

dzięki za pomoc
Stary 2012-09-10, 20:09   #444
MrsGreeny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Snaffy Pokaż wiadomość
do Poznania ciężko się dostać, na UAM było w tym roku 25 miejsc.
zawsze można iść na fil. rosyjską i angielską- przyjęli ponad 100 osób, próg 77.80. A na fil. rosyjską z lingwistyką stosowaną był II nabór Po tym, czego się tu naczytałam wybrałabym na Twoim miejscu UAM. Też awaryjnie wzięłam tam fil. rosyjską, ale gdybym na chama chciała iść i pozapisywała się na wszystkie dostępne opcje z rosyjskim to w końcu bym się dostała grunt to dobrze zdać rozszerzony angielski no i... polski. Czasami nawet widziałam niemiecki w wymaganiach, warto pomyśleć
MrsGreeny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 21:43   #445
Snaffy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MrsGreeny Pokaż wiadomość
zawsze można iść na fil. rosyjską i angielską- przyjęli ponad 100 osób, próg 77.80. A na fil. rosyjską z lingwistyką stosowaną był II nabór Po tym, czego się tu naczytałam wybrałabym na Twoim miejscu UAM. Też awaryjnie wzięłam tam fil. rosyjską, ale gdybym na chama chciała iść i pozapisywała się na wszystkie dostępne opcje z rosyjskim to w końcu bym się dostała grunt to dobrze zdać rozszerzony angielski no i... polski. Czasami nawet widziałam niemiecki w wymaganiach, warto pomyśleć
ja się akurat do Poznania na filo dostałam, ale zdecydowałam się na Gdańsk, trochę z lenistwa. I w sumie odrobinę już żałuję, chociaż jeszcze nie zaczęłam studiować
Stary 2012-09-11, 09:57   #446
MrsGreeny
Raczkowanie

poważnie? Czyżby skusiło Cię morze? Zazdroszczę Ci, gdybym kiedykolwiek wiedziała, że będę studiować rosyjski to od razu zrobiłabym kompletny nalot na UAM, a wcześniej maturkę Roz. z polskiego...
MrsGreeny jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 19:05   #447
Jola71094
Przyczajenie

W Gdańsku musi być fajnie

Edytowane przez Jola71094
Czas edycji: 2012-09-12 o 17:16
Stary 2012-09-12, 18:45   #448
Yennkaa
Przyczajenie

mrofka, dzięki wielkie za odpowiedź!
No ja wahałam się między UwB i UW, na tym pierwszym byłam nawet pierwsza na liście, ale... doszłam do wniosku, że UW to jednak lepsza szkoła, no i wydaje mi się, że w Warszawie będą jednak większe perspektywy potem (jak nie, zawsze mogę wrócić do Białego ). Chciałabym się właśnie gdzieś zapisać dodatkowo, jakieś koło czy coś... nie wiem tylko, czy sobie poradzę z natłokiem zajęć. Z rosyjskim ogólnie problemów nie mam, dosyć szybko się go uczę... no ale wiadomo - za dużo srok za ogon łapać to też nie za dobrze.
Yennkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 18:54   #449
seductivee
Zakorzenienie

Cytat:
No ja wahałam się między UwB i UW, na tym pierwszym byłam nawet pierwsza na liście, ale... doszłam do wniosku, że UW to jednak lepsza szkoła, no i wydaje mi się, że w Warszawie będą jednak większe perspektywy potem (jak nie, zawsze mogę wrócić do Białego ). Chciałabym się właśnie gdzieś zapisać dodatkowo, jakieś koło czy coś... nie wiem tylko, czy sobie poradzę z natłokiem zajęć. Z rosyjskim ogólnie problemów nie mam, dosyć szybko się go uczę... no ale wiadomo - za dużo srok za ogon łapać to też nie za dobrze.
A mnie zawsze bawią takie wypowiedzi. Bo Białystok, to już od razu mniejsze perspektywy? Perspektywy są takie same, a wbrew pozorom na UwB jest bardzo wysoki poziom jeśli chodzi o filologię rosyjską. Oczywiście, wielkie miasto Warszawa kusi, ale już pojawiło się kilka wypowiedzi, dotyczących marnego poziomu filologii rosyjskiej na UW.
Jak się jest w czymś na prawdę dobrym, to się wszędzie miejsce pracy znajdzie.

Stary 2012-09-12, 19:21   #450
mrofka
wizażowy robalek

Cytat:
Mnie też śmieszy ta opinia. Mówi się, że UW to najlepszy uniwersytet w Polsce, wygrywa rankingi. Jak na prawdę jest, człowiek przekonuje się dopiero na studiach, zaglądając na uczelnię 'od środka'. Poziom jest na prawdę MARNY!!! Luknęłam na plan zajęć na UW dla I roku. Cóż, trzeba się trzec pewnych wykładowców.

Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej na temat 'studiowania filologii rosyjskiej na UW' - zapraszam na priv ;]

Natłok zajęć? Jaki natłok zajęć?

Edytowane przez mrofka
Czas edycji: 2012-09-12 o 19:23
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości