![]() |
#421 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Filologia rosyjska ;) Kto, gdzie i dlaczego ;)
Cytat:
Tak, w sensie jest temat główny i każdy mówi to, co myśli ;> Hmm, to opowiadania podane w jeszcze innej formie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
a 1 roku trochę było takiego gadania, ale na 2 roku było konwersacji mnóstwo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Raczkowanie
|
A na UMK ktoś się wybiera, lub coś słyszał jak jest na rusycystyce w Toruniu?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Ja chciałabym dodać, że jeśli ktoś wybiera się na UwB, to niech nie liczy na jakieś informacje dt. planu, czy grup szybciej niż na koniec września
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, miałabym do was pytanie. Czy znacie może jakieś strony, dzięki którym można obejrzeć seriale z rosyjskim dubbingiem oraz napisami? Strony pokroju filmin.ru znam. Czy pozostaje mi ewentualnie tylko torrentino.ru i powolne ściąganie ich na własny dysk, z poszukiwaniem napisów?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
BAN stały
|
Na UG jest możliwość erasmusa w Rosji? Jak zwykle nic nie mogę znaleźć na stronie UG ;/
---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;35448003]Dziewczyny, miałabym do was pytanie. Czy znacie może jakieś strony, dzięki którym można obejrzeć seriale z rosyjskim dubbingiem oraz napisami? Strony pokroju filmin.ru znam. Czy pozostaje mi ewentualnie tylko torrentino.ru i powolne ściąganie ich na własny dysk, z poszukiwaniem napisów? ![]() A filmin ru jets zły? Ja jakąś znam ale nie mam jej teraz na tym kompie zapisanej. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#428 |
Konto usunięte
|
Filmin nie ma napisów, na których mnie bardzo by zależało- po prostu czasem mam wielki problem z wyłapaniem pojedynczych słówek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Ja również wybieram się w tym roku na filologię rosyjską. Miałam dylemat taki jak roxaneczka: UwB czy UW. Ostatecznie wybralam UW, choć jak czytam opinie puer19, jestem trochę przerażona. ![]() Nie czytałam wszystkich stron rozmowy (jednak trochę tego jest), ale z tego, co widzę, łatwo na tej filologii wcale nie jest. Ma ktoś może jakieś ciekawe informacje dotyczące filologii rosyjskiej na UW? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
Hej!Mam pytanie do osób studiujących na UwB.Czy któraś z Was robiła już kurs CEN?Ile trwa i jak wygląda?
Będę wdzięczna za wszelkie informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem w trakcie robienia CENu
![]() Trwa 2 lata, zaczynać można na II roku, ale niekoniecznie. 1 rok - zajęcia raz w tygodniu na Wydziale Pedagogiki. W tamtym roku to był piątek i zajęcia niemal co piątek były od 8:30 do 17:00. Normalne egzaminy, normalne kolokwia i zaliczenia. Poprawki też są na porządku dziennym ![]() 2 rok - kontynuacja metodyki, z tym, że chodzenie na praktyki wygląda tak, że każdy ma poprowadzić jedne zajęcia. Do tego trzeba zrobić samodzielnie praktyki w szkole. Albo wybierasz sama szkołę i wszystko sama załatwiasz, albo przystępujesz do jakiegoś unijnego programu i oni tam sami ci przydzielają szkołę, ale nie musisz latać za papierkami. Praktyki w szkole trzeba zrobić do końca 3 roku. Ja robię w tym roku podstawówkę+gimnazjum jednocześnie, a za rok we wrześniu liceum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aaa no i jeszcze bym chciała przede wszytskim wiedzieć (wybaczcie, nieogarnięta jestem, te długie wakacje mnie ogłupiają ![]() ![]() Z góry dziękuję za wytłumaczenie mi o co chodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
A gdzie się wybierasz ?
![]() Z grupą zaawansowaną jest tak, że się nie uczy pisania i czytania, ale się zaczyna od podstaw takich... np. powiedzieć coś o rodzinie, o sobie, opisać osobę itp. ![]() ![]() Gramatyka to osobny przedmiot i myślę, że masz inne wyobrażenie o gramatyce niż jest w rzeczywistości ![]() ![]() Nie ma się czego bać, wszyscy macie równe szanse na starcie, a to jak kto wiadomości z zajęć wykorzysta, to już sprawa indywidualna. Z tego co wiem, bynajmniej tak jest u nas, grupy są odgórnie ustalane - po prostu zaawansowani są z zaawansowanymi, a podstawowi z podstawowymi. Czasem jednak są grupy mieszane, bo grupy są średnio po 20 osób, a zostaje z zaawansowanych np. 10, to łączą np. z rosyjskim z językiem angielskim ![]() Testy mogą wam zrobić, ale to zależy od prowadzącego i raczej w celu wybadania poziomu. Choć u mnie na żadnym przedmiocie nie było testów sprawdzających, bo i tak trzeba iść z programem, bo później te treści pojawiają się na egzaminach. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Raczkowanie
|
seductivee, na UWM
![]() Dzięki za odpowiedź, trochę pewniej się poczułam, mam nadzieję, że rzeczywiście nie będzie niewiadomo jakich wymagań od samego początku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem twoje obawy, jakby zerknąć na pierwsze wpisy tego wątku - o to sama pytałam
![]() Ale nie ma się czego bać - pamiętaj, że Ty języka masz się tam nauczyć, a nie przyjść już z niewiadomo jakim poziomem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
wizażowy robalek
|
Cytat:
![]() To są na prawdę niemęczące studia, wcale nie jest ciężko! Ciężko mają tylko Ci, którzy zaczynają filologię od zera - dużo zajęć, szybko trzeba przyswajać materiał na własną rękę. Ale jak jesteś na filo ze znajomością rosyjskiego, to jak masz możliwość i chęci - warto zaangażować się w coś - znaleźć pracę, wstąpić do organizacji studenckiej. Da się to pogodzić bez problemu, a i w CV jest co wpisać potem. A nie, goły humanista, co się po 3-5 latach obudzi że on prace chce. Takie jest moje zdanie na temat filologii... jak ktoś czuje powołanie - to niech to studiuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() ktoś idzie może od października na UG? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
wizażowy robalek
|
Cytat:
Polecam i pozdrawiam, studentka III roku filologii rosyjskiej na UW. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 |
Przyczajenie
|
Myślałam też o Poznaniu ; myślałam, że UW to dobry uniwersytet
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
wizażowy robalek
|
On jest dobry, ale tylko w teorii. Przeczytaj, co pisałam o filologii kilka postów wyżej. Osobiście radzę Łódź. Tam płaczą przez pierwszy semestr bo ciężko, ale poziom lepszy niż na UW.
Na UW są strasznie słabi wykładowcy. No bo powiedz mi: co to za wykładowca, który grozi i obraża studentów? (miałam taki uraz, że na pierwszym roku wolałam nie pójść na zajęcia do tej Pani. A jak mi powiedziała że zaprasza mnie na wrzesień, bo ma dosyć i nie chce mnie słuchać, to już w ogóle myślałam że umrę z nerwów). Albo taki, który prowadzi ćwiczenia z gramatyki a kompletnie się na niej nie zna? Kobiecie można było wcisnąć największa kity świata i odpowiedziałaby 'tak'. A jak ją prowokowaliśmy i zadawaliśmy pytania, to się obraziła na nas i odsyłała do podręczników. Na prawdę dobrych wykładowców mogę policzyć na palcach jednej ręki. I jeden palec nawet w zapasie bym miała jeszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Przyczajenie
|
dzięki za pomoc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
zawsze można iść na fil. rosyjską i angielską- przyjęli ponad 100 osób, próg 77.80. A na fil. rosyjską z lingwistyką stosowaną był II nabór
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Raczkowanie
|
poważnie? Czyżby skusiło Cię morze?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Przyczajenie
|
W Gdańsku musi być fajnie
![]() Edytowane przez Jola71094 Czas edycji: 2012-09-12 o 17:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Przyczajenie
|
mrofka, dzięki wielkie za odpowiedź!
No ja wahałam się między UwB i UW, na tym pierwszym byłam nawet pierwsza na liście, ale... doszłam do wniosku, że UW to jednak lepsza szkoła, no i wydaje mi się, że w Warszawie będą jednak większe perspektywy potem (jak nie, zawsze mogę wrócić do Białego ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak się jest w czymś na prawdę dobrym, to się wszędzie miejsce pracy znajdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |
wizażowy robalek
|
Cytat:
Jeśli ktoś chce wiedzieć więcej na temat 'studiowania filologii rosyjskiej na UW' - zapraszam na priv ;] Natłok zajęć? Jaki natłok zajęć? ![]() Edytowane przez mrofka Czas edycji: 2012-09-12 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.