![]() |
#421 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja...
Cytat:
Chcesz przez to powiedzieć, że człowiek, który zabija żywą istotę czy dziecko czy dorosłego bez wyraźnej i grożącej jego życiu przyczyny ( czyt. zagrożenia swojego życia) to człowiek zdrowy psychicznie??? No przestań. Absolutnie nie możemy mówić o tym, że ktoś jest normalny jeśli zabija żywe, małe, niewinne dziecko ( czy też dziewczyne bo go rzuciła, chłopaka bo spojrzał nie w tą stronę). Bo nie ma szansy by dziecko zagrażało jego życiu lub też by robiło mu krzywdę celowo. Może dziecko płakać, grymasić etc., ale to nie jest robienie dorosłemu na złość czy krzywdzenie go. I absolutnie w tym wypadku każda osoba, która zacznie się znęcać czy też zabije nie jest osobą zdrową. To, że jest się zmuszonym urodzić nadal nie daje prawa do zabicia żywej już istoty i świadczy o głębokim zaburzeniu. Bo tak jak nie ma co zrobić w naszym kraju z dzieckiem w brzuchu ( w sensie nie ma wyboru czy chce się urodzić czy nie), tak jest co zrobić z dzieckiem, które się urodzi i się go nie chce. I w wypadku zabicia dziecka nie działa argument pt. bo wstyd oddać. To po prostu osoby niezdrowe psychicznie.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2014-01-26 o 11:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jaką Ty masz gwarancję, ze za 10 lat TOBIE się nie odmieni, nie stwierdzisz, że w pupie masz męża i dzieci i chcesz jeździć po świecie na motorze? Ano własnie. Ja mam taką samą gwarancję, że nie będę chciała nigdy mieć dzieci. Ot i sedno sprawy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Zadomowienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44809578]Dokładnie. Milevo, poza tym różne wypowiedzi odnośnie Waśniewskiej czytałam, ona jest z dziwnej, chyba dysfunkcyjnej rodziny, była w jakiejś chorej sekcie, a co powiesz o jej sesji w bikini na grzbiecie konia z hasłem "Nareszcie mam czas dla siebie" po zabiciu dziecka? Chyba mi nie powiesz, że to osoba bez zaburzeń?[/QUOTE]
Owszem, ale jak sama zauważasz, te zaburzenia nie biorą się znikąd. Dorastała w takim a nie innym środowisku - a to, jak przebiega socjalizacja niestety bardzo wpływa na to, jak człowiek zostanie ukształtowany. Również w takim środowisku, w którym dorastałam ja - nieważne, czy się kocha czy nie, nieważne, czy jest to odpowiedni czas, ale jeśli się "zaciąży", to rodzić trzeba, i ślub od razu też. Nawet, jeśli będzie to oznaczać reprodukcję traumy z dzieciństwa. Z nią było tak, że nikt jej nie pomógł, ani kiedy byłą dzieckiem, ani kiedy weszła w dorosłe życie, wymagano od niej tylko, by się "dopasowała" do otoczenia, co niestety z powodu doświadczeń, jakie miało, skończyło się tragedią. I jeszcze kwestia jej męża - nie rozumiem, jak to możliwe, że całe to gówna wylewa się na nią, a co z nim? Gdyby była samotną matką, gdyby tego całego Bartka nie było w jej życiu, w jakiś sposób można by go usprawiedliwiać (co nie znaczy, że by należało, bo dziecko ma dwoje rodziców, nawet jesli się nienawidzą), ale na litość, oni byli małżeństwem. Kto, jeśli nie on, powinien dostrzec, że z żoną dzieje się coś nie tak? Niestety, sama w moim bliskim otoczeniu doświadczyłam małżeństwa na siłę "bo dziecko", pół biedy, że w tym przypadku skończyło się rozwodem, nie czymś gorszym. Nie jest to może temat ściśle związany z aborcją, raczej z tym, jak traktowane są młode matki, na jaką pomoc mogą liczyć, kiedy okazuje się, że nie dają sobie rady w tej roli. Może dałoby się jej jakoś pomóc, może udałoby się uniknąć śmierci tego dziecka, nie wiadomo. Ale w przypadku tej kobiety okazało się, że łatwo jest obrzucić kogoś kupą łajna, zamiast dociekać, z czego to, co się wydarzyło, wynika i jak systemowo należałoby temu zaradzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wiadomo,że każdy odczuwa jakąs tam presję, może pochodzic z patologicznej rodziny etc,ale to nie powód,żeby dzieciaki w beczkach chować. Połowa zwyroli i seryjnych morderców miała ciężkie dzieciństwo. A Waśniewska jak jej tak dziecko ciążyło mogła kupić np bilet do Londynu,zostawić Madzie z ojcem i tyle ją widzieli. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Zadomowienie
|
I myślisz, że to nie nic wspólnego z tym, że nie nauczyli się, jak zdrowo funkcjonować w społeczeństwie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Konto usunięte
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44808547]Milionmalychkawalkow, zaskoczyłaś mnie negatywnie tutaj, nie sądziłam, że się zniżysz do rzucania przykładem Waśniewskiej, która nie jest nieszczęśliwą kobietą zmuszoną do rodzenia, a psycholką rodem z patologii. I podobnie jest z kobietami konserwującymi dzieciaki w beczkach. Naprawdę kiepskie, bardzo kiepskie przykłady, bo chyba nie rozmawiamy tutaj o ludziach z poważnymi zaburzeniami psychiki, którzy w ogóle dzieci mieć nie powinni.[/QUOTE]
a może zwyczajnie gdyby mogła aborcji dokonać, to by nie zabiła swojej narodzonej już córeczki? Cytat:
BTW< mam znajomą, która ma 3 dzieci i 3 aborcje w międzyczasie za sobą. Głupia jest - owszem, bo zwyczajnie nie zabezpiecza się, ale zdrowa na umyśle na pewno ![]() Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2014-01-26 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44810497]
Ależ oczywiście, że MOZE być zdrowy psychicznie, co najwyżej być socjopatą. Ogrom ludzi zabija "przypadkiem" i z reguły nie są to chorzy psychicznie. Bandyta, robiący włam i strzelający do ludzi, jest nadal bandytą, nie chorym. BTW< mam znajomą, która ma 3 dzieci i 3 aborcje w międzyczasie za sobą. Głupia jest - owszem, bo zwyczajnie nie zabezpiecza się, ale zdrowa na umyśle na pewno ![]() Człowiek mordujący własne dziecko nie jest socjopatą, a jest chory psychicznie. I żadne zabójstwo przypadkiem, czy w afekcie też to nie jest, aborcji też bym do tego nie porównywała absolutnie. Nie rozbijajmy gówna na atomy i nie próbujmy ich usprawiedliwiać "bo dzieciństwo mieli ciężkie" - mordercy są psycholami i koniec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
zuy mod
|
Gdyby byli psycholami nie siedzieliby w wiezieniach tylko w szpitalach.
wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
![]() |
#430 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Konto usunięte
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44811053]Człowiek mordujący własne dziecko nie jest socjopatą, a jest chory psychicznie. I żadne zabójstwo przypadkiem, czy w afekcie też to nie jest, aborcji też bym do tego nie porównywała absolutnie. Nie rozbijajmy gówna na atomy i nie próbujmy ich usprawiedliwiać "bo dzieciństwo mieli ciężkie" - mordercy są psycholami i koniec.[/QUOTE]
Nie jest chory. Jakkolwiek NIE bronię, bo dla mnie to jest ze wszech miar nieludzkie, to... Morderca nie znaczy psychiczny. Choćbyś nie wiem jak nie chciała tego do wiadomości przyjąć. BTW, są matki które w wyniku depresji poporodowej mordują - i tak, wówczas są to osoby chore. I, co smutne, niekoniecznie patologiczne... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
zuy mod
|
Co wiecej, zabicie dziecka przez matke zaraz po porodzie NIE JEST klasyfikowane jako zabojstwo, zagrozone jest tez nizsza kara.
wysłano z mojej Xperii SP
![]() |
![]() |
#433 |
Konto usunięte
|
Niekoniecznie się z ideą zgodzę, o ile rozumiem faktycznie depresję poporodową, o tyle "zwykłe" zabicie dziecka powinno być normalnie karane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44810497]a może zwyczajnie gdyby mogła aborcji dokonać, to by nie zabiła swojej narodzonej już córeczki?
Ależ oczywiście, że MOZE być zdrowy psychicznie, co najwyżej być socjopatą. Ogrom ludzi zabija "przypadkiem" i z reguły nie są to chorzy psychicznie. Bandyta, robiący włam i strzelający do ludzi, jest nadal bandytą, nie chorym. BTW< mam znajomą, która ma 3 dzieci i 3 aborcje w międzyczasie za sobą. Głupia jest - owszem, bo zwyczajnie nie zabezpiecza się, ale zdrowa na umyśle na pewno ![]() Ok może to być i socjopata i osoba psychicznie co nie zmienia faktu, że jest to absolutnie nie do usprawiedliwienia. Bo faktycznie czym innym jest dokonanie aborcji a czym innym zabicie dziecka żywego. Ktoś napisał o zabójstwach z powodu depresji poporodowej. Fakt jest taki, że oczywiście uważam, że to jest również morderderstwo, ale powiedzmy, że depresja poporodowa może wywołać taką reakcję. NAtomiast w przypadku słynnej mamy Madzi i wielu innych przypadkach mówimy o zabójstwie już kilkumiesięcznego czy kilkuletniego dziecka. Albo tacy mężczyźni katujący dzieci. Oni nie mają depresji poporodowej. Takie zachowania to już na pewno nie występują u ludzi zdrowych emocjonalnie i psychicznie, bo jakiekolwiek zaburzenia by to nie były to jakieś na pewno mają.
![]() |
#436 |
Wizażowy Kot Igor
|
Skoro już ktoś powołał się na przykład tej nieszczęsnej Waśniewskiej, to chyba najlepszy przykład. Przypomnijmy, że ona rozważała aborcję, czyli nie chciala być matką. Ba, nigdy nią zostać nie powinna. A zapłaciło za to półroczne dziecko
Co do meritum sprawy: przypadek Waśniewskiej stworzył pewien precedens, biegli nie są zgodni, co do jej poczytalności. Generalnie sprawa jest za świeża, by ją badać. Reasumując, chociaż nie wierzę w mniejsze zło, ale w tym przypadku lepiej było dokonać aborcji zarodka niż dusić żywe dziecko. Gwoli wyjaśnienia: nie jestem łowcą sensacji, całą sprawą i szumem medialnym, reakcjami społeczeństwa ( tak broniących, jak potępiających Waśniewską) byłam zniesmaczona. Przypadek dyskutowaliśmy podczas ćwiczeń.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-01-26 o 15:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Wtajemniczenie
|
W ogóle co teraz porabia Waśniewska, bo nie jestem w temacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Odniosłam się jedynie merytorycznie do tego przypadku.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
tree hugger
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44811053]Człowiek mordujący własne dziecko nie jest socjopatą, a jest chory psychicznie. [/QUOTE]
Na jaką chorobę? Jesteś psychiatrą? Przeprowadzałaś jakieś badania na ten temat? Chory psychicznie to chory psychicznie, a człowiek mordujący swoje dziecko to człowiek mordujący swoje dziecko - to, że w jakimś odsetku przypadków te dwie sprawy się nakładają nie oznacza, że możesz generalizować i wrzucać wszystkich do jednego wora.
![]() |
#441 | |
zuy mod
|
Cytat:
Tym bardziej ze to czesto nie sa zabojstwa z zimna krwia. wysłano z mojej Xperii SP
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie zawsze można te osoby nazwać psychicznie chorymi, ale z całą pewnością są to osoby z zaburzeniami. Ja jestem psychologiem, nie psychiatrą, ale myślę że powyższe wie każdy.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2014-01-26 o 18:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
tree hugger
|
Więc ich tak nie nazywajmy dopóki biegły psychiatra tego nie zdiagnozuje.
---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Właściwie z całą resztą Twojego posta się zgadzam - mordercy to osoby, z którymi coś jest zdecydowanie nie tak. Chodzi mi tylko o nadużywanie terminu chory psychicznie - zauważ, w jak niewielu przypadkach (nie znam dokładnych danych, ale nie jest to norma i codzienność) orzekana jest choroba psychiczna sądzonych ludzi. Nie ma choroby, której objawem jest mordowanie dzieci. A później jest tak, że ci zwyczajnie chorzy psychicznie (nie mordercy) dostają taką właśnie etykietkę psychola=złego człowieka. I weź tu funkcjonuj normalnie w społeczeństwie z takim stereotypem. Zapewne wiesz to jako psycholog.
![]() |
#444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak oczywiscie nie ma takiej choroby. Jakkolwiek sa to osoby zaburzone. Z reszta jak wszyscy ktorzy dokonuja mordu nie w celu wymuszonej samoobrony i przez przypadek (np.wypadki samochodowe) Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#445 |
Raczkowanie
|
Ja bym nie powiedziała, że morderca to automatycznie osoba chora psychicznie. Za to jak najbardziej zgodziłabym się, że coś jest z takim człowiekiem nie tak, często są to jakieś zaburzenia osobowości czy problemy emocjonalne, ale one nie są przecież tożsame z chorobą psychiczną (tak mi się wydaje). A i zdarzają się przecież przypadki, że ludzie zabijają z zemsty czy dla pieniędzy... Motywów i przyczyn może być wiele, ale nie jestem psychiatrą, by móc wygłaszać opinie na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Konto usunięte
|
Dobrze, ja po prostu uważam, że normalny człowiek drugiego człowieka nie zamorduje, chyba, że w obronie własnej. Ot, o to mi chodziło, nie o to, że mają oni stwierdzone jakieś schizofrenie, czy tym podobne rzeczy. Tylko to, że nie są normalni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
tak w sprawie dzieciobójczyń, poleca się lekturę: http://www.polityka.pl/spoleczenstwo...zestnicza.read
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:58 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#450 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle ta dyskusja znacząco odbiega od tematu wątku, tu jest o aborcji, a nie dzieciobójstwie. Jak ktoś nie widzi różnicy to jego problem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:21.