|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczyny, BIERZCIE DOTACJE !
Jak sobie tak patrzę, co pisze 90% z Was, i jak czytam PW do mnie, to zachodzę w głowę, w jaki sposób Wy się dostałyście na studia ... ba, zdałyście maturę? Za łapówkę?
Na pierwszej stronie jest wszystko napisane, nawet podaję linki i wszystko, a jedna z drugą i tak i tak wypytuje wciąż o te same rzeczy ... Już na samą chłopską logikę - skoro dostajesz dotację na założenie firmy, to jak można pytać czy przed otrzymaniem dotacji trzeba mieć założoną firmę? No na rany Chrystusa, ruszcie kurna mózgiem. |
|
|
|
|
#422 |
|
Rozeznanie
|
Dobrze, spokojnie, doczytałam wszystko. Nie rozumiałam za bardzo tego systemu konkursowego, że jest dla firm i dla osób prywatnych, trochę miałam już mętlik w głowie i może trochę się pospieszyłam z tymi pytaniami, zresztą napisałam, że to dla mnie niejasne, że wymagają w formularzu NIPu, a przecież chcę założyć firmę, więc oczywiste, że go nie mam. Jednak wydawało mi się, że 6.2 jest dla osób fizycznych, a tu nagle obowiązek wpisania NIP, już wiem, że wybrałam zły konkurs, a inne niestety są już zakończone.
Na studia się dostałam zwyczajnie i matury również nikt za mnie nie zdawał, swoją drogą, to żaden wyznacznik inteligencji. Dopisałam potem, że wszystko już się trochę rozjaśniło i doczytałam co i jak, ale dalej utrzymuję pytanie na temat tego, czy gdzieś można się dowiedzieć o projektach, które będą w przyszłości. UP oferuje dotację tylko w wysokości około 20tys. Rozumiem, że autorka wątku tutaj wszystko łopatologicznie przetłumaczyła i napisała od A do Z, więc takie pytania mogą być irytujące, ale nie trzeba nikogo obrażać (komentarz na temat studiów). |
|
|
|
|
#423 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja już się przyzwyczaiłam, że ludzie lubią być prowadzani za rączki, nie wykazując się żadną inicjatywą. Powinnaś pobierać jakieś opłaty za zalew PW ![]() Jeżeli któraś z częstochowianek przegląda wątek, chciałam poinformować, że w naszym mieście w kwietniu ruszy projekt "Moja Firma" - szanse na dotację do 40 000zł. otrzyma 14 kobiet do 25 roku życia.
Edytowane przez Futbolowa Czas edycji: 2012-02-06 o 23:32 |
|
|
|
|
|
#424 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To Numer Identyfikacji Podatkowej dla każdej osoby fizycznej... Pomyliło chyba Ci się z REGONem
|
|
|
#425 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie chciałam się teraz poprawić.
W formularzu o jednorazową dotację dla bezrobotnych z Grodzkiego UP też jest miejsce na NIP. |
|
|
|
|
#426 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak dowiedziałam się w EFS Katowice trwa właśnie nabór firm, które w tym roku mają przyznawać dotacje. Lista z terminami naborów ma się pojawić do końca 1 kwartału tego roku. Tak więc czekamy
|
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Wiem,że może moje pytanie będzie zadane po raz tysięczny, zaraz się cofnę na początek i przeczytam,ile zdążę...ale może ktoś odpowie wcześniej ![]() Potrzebna mi pilna ingormacja,jakie dokumenty trzeba dołączyć (i gdzie je załatwić) do wniosku o dotację na otworzenie działalności z urzędu pracy. Dowiedziałam się,że trzeba wykazać,że nie było się skazanym za przestępstwa gospodarcze - ale czy to chodzi o zwykłe zaświadczenie o niekaralności z Sądu rejonowego? No i jakiś dokument pewnie mówiący,że nie prowadziłąm działalności w wymaganym wstecznym okresie (gdzie to się wyciąga?) Czy coś jeszcze? CZy np. świadectwa ukończenia szkoły (potwierdzające wykształcenie średnie) też jest potrzebne? Bo na taki duplikat się czeka najdłużej... |
|
|
|
|
#428 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie na stronie pup jest ta informacja:
http://pup.katowice.pl/index.php?go=formy_aktyw#siedem |
|
|
|
|
#429 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No i? W końcu o co Ci chodzi? O nip czy o regon?
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2012-02-07 o 13:58 |
||||
|
|
|
|
#430 |
|
Przyczajenie
|
przepraszam post się zdublował
Edytowane przez Daria_Magda Czas edycji: 2012-02-07 o 15:14 |
|
|
|
|
#431 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
aktualnie ubiegam się o dotację (6.2)Przeszłam już pierwszy etap. Czeka mnie teraz rozmowa oraz test kompetencji. I tu prośba czy któraś z was miała już taki test i rozmowę?. Chciała bym wiedzieć jak wygląda taka rozmowa(jakie mogą być pytania jak się do tego przygotować) oraz jaki jest zarys testu kompetencji(myślę że to będzie to test przedsiębiorczości ale nie jestem pewna... Jak się mylę proszę mnie poprawić). Pozdrawiam Daria Edytowane przez Daria_Magda Czas edycji: 2012-02-07 o 15:15 |
|
|
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
szugarbejb - kochana ja się ostatnio sama zdziwiłam że teraz nie nadają każdemu NIPU... kazałam się wybrac mojejmu młodszemu bratu o "wyrobienie" sobie Nipu zanim zacznie jakąś nawet dorywczą pracę... i jak się okazuje od września 2011r nie nadaje się☠już NIPU zwykłym ludzią/osobą prywatnym... wszyscy "pracujący" dla kogoś będą rozliczani po Peselu
A niestetywiele urzędów i wiele dokumentów nie jest jeszcze zaktualiowana ... i czasem Pani urzędniczki nie informują że tę rubrykę z NIPEM można ominąć! sama byłam straszliwie zdziwiona że nie ma czegś takiego jak NIP... NIP został tylko dla przedsiębiorców każdej maści. I jeśli dziewczyna nigdy nie pracowała to nie ma NIPU i zostanie od jej najprawdopodobniej nadany wtedy kiedy założy działalność gospdarczą!! Ja się również dziwie jak młoda osoba chce się tak rzucić na głęboką wodę z dzialanością gospodarczą... ja założyłam swoją mjać 25lat... i do tej pory wielu rzeczy się uczę na bierząco Mimo przecudownej księgowej... :P
|
|
|
|
|
#433 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
|
Szugar... do tolerancyjnych to raczej nie nalezysz... a wiesz co to dysleksja i dysortografia... jak sama napisałaś "gugle" działają :P Ja nie muszę mieć w podpisie ani na czole napisane dlaczego piszę w taki a nie inny sposób... śmieszy mnie takie nietolerancyjne podejście... ba nawet brak chęci pomyslenia że to nie koniecznie błąd z głupoty czy lenistwa jak wielu uważa...
Ja nie widze błędów jak piszę... i wali mnie to już!! A na punkty to uważaj... bo brak toleracji jest straszliwą wadą... ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Poza tym ... mam wrażenie że czujesz się trochę jak "pan i władca" tego wątku... który założyłaś!! Jeśli nie odpowiada tobie to że ktoś się o coś pyta czy jak piszesz nie chce mu się przeczytać 1 posta to poprostu nie odpisuj... zamiast złośliwie odpisywać!!! Na forum każdy chce się czuć dobrze... nie są tu potrzebni hate'rzy... a tak sie troche zachowujesz!! Za mało tolerancji za dużo wymądrzania się... za dużo pogrubionych tekstów i złośliwości... nie odpowiada ci powtarzające się pytania, nie odpisuj, nie czytaj... wyłącz subskybcję...i tyle... Nie jesteś jedynym guru... a pytania nie są tylko i wyłącznie skierowane do ciebie a do ogółu!!! Zazwyczaj pisene "dziewczyny... czy coś tam "... Wrzuć na luz bo wprowadzasz straszliwy ferment. A "gugle" nie bola nie tylko innych ale ciebie też!! A szkoda... więcej tolerancji by się tobie przydało. Kilknij sobie w google... "co to jest dyslekcja i dysortogafia... i dlaczego nie nalezy zwraca takim ludziOM uwagi i poprawiać"!!!!!!!! Jestem pewna że dowiesz sie czegoś czego jeszcze nie wiesz... ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- A tu taki piekny dodatek na koniec dnia...http://bebzol.com/pl/Wiadomosc-dnia.55416.html Idz też na nich nakrzycz... toć to telewizja ogolnopolska... SKANDAL!!! Hahahahha... Edytowane przez _Kari_ Czas edycji: 2012-02-07 o 21:12 |
|
|
|
|
#435 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
A wiesz co to Mozilla?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wspomnę również tylko, w zakresie zwracania mi uwagi na kulturę wypowiedzi, że kultura (nie tylko regulamin) wymaga szacunku la czyjegoś czasu i pisaniny. I wypadałoby chociaż pierwszą stronę wątku przeczytać przed zadawaniem głupich pytań, chociaż pierwszą. |
|||||||
|
|
|
|
#436 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=szugarbejb;32143232]I rozumiem że na pierwszej (PIERWSZEJ, już przecież nie mówię, żebyś przeczytała cały wątek, bo to przecież za dużo, nie?) wątku nie znalazłaś żadnych informacji na ten temat? To gratuluję. Kogo oni do tych programów biorą już, rany boskie ...
Chyba jest oczywiste że przeczytałam cały watek lecz jest tam tylko kilka zdań na ten temat. Nic sensownego nie jest podane a kilka osób które pisały taki test, miały rozmowę już nie udzielają się w tym wątku lub na forum. Trochę przesadzasz jak masz złe dni to sobie odpuść forum ![]()
|
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Boże nie spotkałam się☠z taką nienawiścią i frustracją... masakra dzieczwyno ogranij się nie jesteś pępkiem świata!!!
A głupie pyt o Mozilli są śmieśzne... a wiesz co to Safari... mozemy tak długo!!! Przeczytaj swoja własne cudowne rady i skorzystaj z nich... za dużo negatywnych emcji wprowadzasz... A ja skorzystam ze swojej rady bo patrzeć nie chce i nie musze na taką ilość nienawiście do całego świata i społeczenstwa jaki ty prezentujesz!!! żal!!! |
|
|
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli żadne dokumenty nie są wymagane na poparcie np. tej niekaralności,tylko wystarczy im moje oświadczenie...hmm,dośc niespotykane ![]() Ja jeszcze napomknę,że w Łodzi będą przyjmowane w kwietniu wnioski na otworzenie dział. dla kobiet (program "przedsiębiorczość jest kobietą") http://pokl.wup.lodz.pl/index.php/co...article/81/176 Ja będę się najpierw starać w PUP-ie (jak będą niebawem, podobno tak), w razie niepowodzeń skorzystam z drugiej szansy. Czy jeśli nabór w PUP-ie rozpocznie się np. jeszcze w lutym,to czy do kwietnia będę znała wyniki konkursu? (pytanie kierowane do ogółu, jak ktoś nie chce-niech nie odpowiada )
|
|
|
|
|
|
#439 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczekaj, popatrzę w swoją szklaną kulę to zobaczę, jakie Ty będziesz miała pytania ... Cytat:
Słyszałam, że to zależy od liczby złożonych wniosków, jeśli wnioski złoży np. 400 osób to nie ma szans, żeby oceniający wyrobili się w miesiąc (ostatnio we Wrocławiu w jednym z programów złożono 375 wniosków i ocena trwała 1,5 miesiąca). Ale najlepiej składaj tu i tu, najwyżej z któregoś zrezygnujesz jak coś. |
||
|
|
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
|
a czy we wniosku nie ma pytania takiego,czy starasz się o środki unijne w innych programach czy coś takiego?
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
możesz startować do wielu projektów, ale uczestniczyć już możesz tylko w jednym i w tym jednym składasz wniosek |
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie największy bezsens przyznawania dotacji w PUP-ie jest taki,że nie wydaja wniosków,dopóki nie pojawi się oficjalna informacja,że jest kasa na to.A nie wiem,jak w innych miastach,ale w Łodzi takie info pojawia się w dniu,kiedy rozpoczynają przyjmowanie tych wniosków .No czyż to nie jest absurd? Może ktoś się szykuje na dotacje w Łodzi? ![]() Jestem w połowie czytania tego wątku,bo mam więcej pytań,ale może już padłu odpowiedzi. (swoją drogą to trochę bez sensu,że "trzeba" czytać kilkanaście stron, żeby się okazało,że można bez "strachu' zadać jakieś pytanie )
|
|
|
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
czytam zasady przyznawania dotacji z pfron i coś tam pisze o zobowiązaniach cywilnoprawnych - co to jest???
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przynajmniej jak ja startowałam do projektów, to w każdym wymagali oświadczenia, że się nigdzie indziej nie złożyło wniosku o dotację (nie mylić z wnioskiem o zakwalifikowanie do projektu) |
|
|
|
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
Włąśnie kompletuję wniosek do PUP.Utknęłąm przy poręczycielu.
Czy ktoś może wie, jakie zaświadczenie o zarobkach musi przedstawić potem mój poręczyciel? Czy to będzie np. pensja z 3 ost.m-cy, czy jedna widniejąca kwota na umowie o pracę? Moja mama ma różną pensje,w zależności od ilości pracy,więc średnia z 3 m-cy podwyższyłaby jej "pensję". |
|
|
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że więcej informacji na temat dotacjiz PUP znajdziesz na Biznes Forum. Niby program ten sam, czyli 6.2, ale jak widać warunki przyznawania w PUP są inne i tam jest więcej ludzi, którzy dostali dotację przez UP.
|
|
|
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, już po ptokach-złożyłam ten wniosek.Dalej co będzie-to będzie
![]() Wczorajszy dzień to mam normalnie z życiorysu wyjęty. Pojechałąm rano do PUP, wyciągam numerek,a tam 98 osób przede mną! .No ale przynajmniej kultura z tymi numerkami,nikt się nie pcha w kolejkę itp.W marcu już mi wyznaczyli rozmowę z doradcą zawodowym, także wtedy dopiero się zacznie.Muszę się chyba jakimiś witaminkami wzmocnić do tego czasu .
|
|
|
|
|
#448 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny przyleciałam po poradę. Już prawie skompletowałam wniosek do UP i... mam problem, bo wypisując towar który chcę zakupić do gabinetu kosmetycznego.. zastanawiam się czy muszę podać dokładną nazwę sprzętu? Na przykład mikrodermabrazja reviderm? a jak będę chciała kupić innej firmy to co wtedy?
I jak z dostawcami, wpisałam jedną hurtownię, a chciałabym kupić w kilku, tylko nie mam z nimi żadnej wstępnej umowy.. w takim wypadku mogę kupić tylko w tej jednej? |
|
|
|
|
#449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się dowiadywałam o to, to mi powiedzieli, że jednocześnie można złożyć wniosek do PUP i perfon ale w przypadku dwóch pozytywnych rozpatrzeń z którejś dotacji trzeba zrezygnować
|
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwróć też uwagę, żeby nie pisać zbyt ogólnie, osoba sprawdzająca musi mieć możliwość sprawdzenia, czy sprzęt, który chcesz zakupić, rzeczywiście kosztuje tyle ile podałaś. Przykład: Urządzenie wielofunkcyjne - 3000zł - tutaj sprawdzający może uznać, że to za wysoka kwota i obniżyć cenę nawet do 500zł, bo za tyle też można kupić takie urządzenie Natomiast jeśli napiszesz: Urządzenie wielofunkcyjne laserowe, druk kolorowy, skaner, fax - sprawdzający będzie wiedział, że średnia cena sprzętu tego typu to 3000zł a to to samo co dotacje z projektów UE, działanie 6.2? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.