Artizia/Harmonet/Kontracept/Logest/Sylvie 20/Artilla/Juliperla - wątek zbiorczy! - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-13, 22:33   #421
Metallica
Przyczajenie

Dot.: Harmonet-wady i zalety. - zbiorczy

A'propo dodatkowego zabezpieczenia. Kontynuacja antykoncepcji ze zmianą tabletek nie wiąże się ze spadkiem ich skuteczności. Działają od razu, więc bez obaw Jeszcze wczoraj o to pytałam
Metallica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-14, 19:38   #422
LadyInBlack2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Filiżanka Pokaż wiadomość
Mam podobną sytuację, właśni skończyłam brac harmonet i rozpoczynam yasminelle z tym, że lekarka nakazała brac je normalnie, jako kontynuacje. Wiele moich koleżanek, które zmieniały tabletki także brały je w taki sam sposób. Uważam że Twój lekarz przesadza, bo organizm nie zareaguje na tę zmianę w tak drastyczny sposób, yasminelle brane normalnie jak harmonet będą Cię zabezpieczac od razu. Pozdrawiam.

dziękuję ulżyło mi, tak czy inaczej muszę chyba zmienić ginekologa bo coraz bardziej niekompetentnie wypada w moich oczach
LadyInBlack2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-14, 19:40   #423
LadyInBlack2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Filiżanka Pokaż wiadomość
Mam podobną sytuację, właśni skończyłam brac harmonet i rozpoczynam yasminelle z tym, że lekarka nakazała brac je normalnie, jako kontynuacje. Wiele moich koleżanek, które zmieniały tabletki także brały je w taki sam sposób. Uważam że Twój lekarz przesadza, bo organizm nie zareaguje na tę zmianę w tak drastyczny sposób, yasminelle brane normalnie jak harmonet będą Cię zabezpieczac od razu. Pozdrawiam.

Cytat:
Napisane przez Metallica Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Panie. Ja również zmieniłam Harmonet, ale na Microgynon 21. Lekarz powiedział, żeby brać je po 7- dniowej przerwie, czyli jako normalną kontynuację. Jeszcze jutro ostatnia tabletka Harmonetu... I uważam, że jeżeli okres miałby przytrafić się w dniu ślubu to byłby koszmar. W tym dniu nie powinno być takich zmartwień i polecałabym, aby go uniknąć i miło wspominać ten wyjątkowy dzień Tak w ogóle to wszystkiego najlepszego życzę ! Pozdrawiam
dziękuję dziewczyny, tak myślałam że jak zrobię po swojemu to będzie ok, tym bardziej, że pytałam koleżankę, która już wielokrotnie zmieniała tabletki i brała nowe zawsze po 7-dniowej przerwie. Nie wiem czemu mój gin się uczepił, że mam brać w 1 dniu okresu

[quote=Metallica;5778966] dziękuję za życzenia, masz rację-okres dniu ślubu- no przesada, zwłaszcza jak bierze się piguły i można wyliczyć sobie TE dni- w końcu dzięki tabletkom mogłam wyznaczyć datę ślubu bez obawy, że mi się przytrafi miesiączka a teraz przez nie miałabym.. ech..

dziękuję

Edytowane przez LadyInBlack2
Czas edycji: 2007-11-14 o 19:45 Powód: potrzeba dopisania komentarza
LadyInBlack2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 11:29   #424
Grunia78
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny Mam pytanko i swoje spostrzezenia odnosnie leku harmonet. Biore go od 1,5 m-c jestem wlasnie w polowie 2 opakowania . I stwierdzam , że po pierwszym opakowaniu czułam się dobrze, ale trakcie drugiego jest fatalnie. Mam depresyjne zmiany nastroju, i od wczoraj pojawily sie palmienia (brazowy i krwawy sluz). Czytałam w ulotce ,że moze to byc objaw uboczny , ponadto mam bol w podbrzuszu i placach w okolicy krzyza. Ponadto po 7 -dniowej przerwie miesiaczka sie pojawila ale byla bardzo skapa.
I tu pytania do Was drogie Panie czy , któraś z Was miała też takie plamienia i bole brzucha i krzyza. Bedę wdzięczna za każdą odpowiedź z Waszej strony. Są to pierwsze tabletki , które biorę i szczerze mowiąc nie wiem czy jest sens dalej je brać (bo obajwy np zniknal po którymś opakowaniu ) czy lepiej zrezygnować z tego leku i iść do lekarza po inny środek . Pozdrawiam Was kobietki gorąco i proszę o jakąś radę. Z góry Wam dziękuję za pomoc.
Grunia78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 11:32   #425
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

wydaje mi sie ze powinnas isc z tym do lekarza.
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-16, 15:35   #426
monikaaaa872
Przyczajenie

witam. Kobietki mam Hormonet do sprzedania zostało mi jedno opakowanie ponieważ kupiłam 3 dwa zarzyłam ale strasznie sie po nim fatalnie czułam i zmieniłam tabletki na yasmin takze jak by któras z was była zainteresowana to moge odstąpic niewime za 20 zł. bo u mnie sie zmarnuja a komuś sie moga przydac . moj numer gg: 6370671. pozdrawiam
monikaaaa872 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 20:35   #427
i'm_weasel
Raczkowanie

GG do i'm_weasel Send a message via Skype™ to i'm_weasel

Hmmm wydaje mi się że tu się nie sprzedaje...
Biorę harmonet i mam takie pytanko, miałam wziąć tabletkę z 2 opakowania w niedziele ale nie wzięłam jej do tej pory (bo ich nie mam a apteke gdzie mogę je kupić mam w innym mieście i jutro wezmę dopiero 1 tab z 2 opakowania czyli miałam 10 dni przerwy. Czy działanie znowu sie zacznie tak jak od 1 opakowania? Czułam się okropnie biorąc pierwsze opak wszystkie objawy niemal miałam ale nie wiem czy to było do końca spowodowane tab czy ciężkim okresem bo miałam dużo nerwów i stresów. Więc sprobuje jeszcze opakowanko albo dwa i zobaczę. Mam nadzieje że nie będzie tak samo jak przy 1 opakowaniu...
Pozdrowionka.

..::Wspierana przez wiatr walczy by wstać::...

i'm_weasel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-22, 15:53   #428
moniczorek
Podróżniczka

Dobrze , że trafiłam na ten wątek.
Od czerwca miałam przerwę w braniu tabletek ,ale ciągły stres spowodowany zajściem w ciąze oraz robienie kolejnych testów skłniły mnie znowu do wizyty u gina i przepisaniu talbetek.Wcześniej brałam yasmin ,ale po nim i sucha byłam i nie miałam ochoty na sex więc lekarz mi zaproponował Harmonet.
Jestem właśnie w 3 tyg. brania tych tabletek i zaczeły się ze mną dziać dziwne rzeczy gdzieś tak po 7 tabletce:
-Piersi mam obrzmiałe , dużo większe aż z takimi zyłkami
-boli mnie bardzo podbrzuszek i jajniki
-taka wzdęta jestem
-odczuwam to samo co jedna dziewczyna wyzej-czyli bóle krzyża ,które mi się nigdy wcześniej nie zdarzały
-dziwna wydzielina
-o braku chęci na sex to już bie wpomnę
Myślalłam , że to może ciąża jest , bo już innego wytłumaczenia nie miałam , ale to chyba jednak te cholerne tabletki , skończe opakowanie i
ide do lekarza po yasmin.

I mam jeszcze pytanko troszke z innej beczki....bo akutualnie leże w domu chora na zapalenie oskrzeli , biorę antybiotyki (tak wiem , pamiętam o dodatkowym zabezpieczenium ,ale poki co nawet nie mam ochoty na sex) i chyba złapałam infkcję po atybiotykach .Infekacja to też chyba żle napisane...coś mi sie dziwnego od wewnętrznej strony warg sromowych zrobiło ze 2 dni temu (taki ranki , ciemne ) , dziś już mi z tego ropa leci i piecze przy oddawaniu moczu.Jedyne co mam na stanie to czopki propolisowe i klotrimazolum krem i sobie aplikuje , ale wcale nie jest lepiej.Do gina będę sie mogla wyrac najwczesniej w przyszłym tyg. bo mam 40 stop. i nie mam sił żeby wyjść z domu dlatego postanowiłam się was poradzić....bo nie wiem co robić i z czego to może być?

Dobijający Harmonet
Zapalenie oskrzeli
I te siąpiące rany

Chyba sobie w łeb strzele ((

pozdrawiam Monika
moniczorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-23, 14:46   #429
mordusiak
Przyczajenie

Witam was kobietki
Właśnie od wczoraj zaczęłam brać Harmonet.
Wcześniej 3 lata brałam Microgynon nie miałam absolutnie rzadnych skutków ubocznych poza tym że libido spadło praktycznie
do zera........
więc wybrałam się do ginekologa i zmieniłam na Harmonet.
Mają mniejsza zawartość hormonów więc może libido wróci do normy?
Dogadałam się z lekarzem że za dwa miesiące przyjdę pochwalić się czy się coś zmieniło czy nie.
Mam nadzieje że libido wróci do normy i Tz w końcu będzie zadowolony
mordusiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-24, 20:50   #430
kamilll87elk
Przyczajenie

mam pytanie czy po tygodniu stosowania tego leku moge uprawiac sex?? biore tabletki od pierwszego dnia krwawienia
kamilll87elk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-25, 10:05   #431
DsC
Zakorzenienie

możesz, przecież tabletki chronią Cię od pierwszego dnia zażycia tabletki
mordusiak trzymam kciuki żeby powróciło Ci libido, ja po harmonecie mam... i to nawet duże dlatego nie chce zmieniać na inne...
Stary 2007-11-26, 14:22   #432
mordusiak
Przyczajenie

Dzięki DsC
Mam pytanko czy od początku bierzesz Harmonet czy też tak jak ja metodą prób i błędów dobrałaś te odpowiednie?
mordusiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-26, 17:42   #433
DsC
Zakorzenienie

od początku, to moje pierwsze tabletki
Stary 2007-11-27, 22:51   #434
ruumi
Rozeznanie

mam pytanie jaka jest rózniaca miedzy hormonami w yasminelle a harmonet?
Gdyz niby yasminelle maja najmnijsza dawke hormonow ale jak patrze na liczny stojace przy hormonach wychodzi ze hamonet ma mnij?
I nic z tego nei rozumie...
Biore yasminnele (koniec 5 opakowania) i niestety jets coraz gozej ;\
moja idealna cera poszła w zapomnienie ,bol piersi,bole zoładka zgaga bole głowy uczucie goraca bole konczyn;\ przesuszanie sie cery i przytycie 3 kg ;\
Nie moge sie polecic mojego gin bo jest beznadzijny a z tym niby "dobrym" zobacze sie dopiero za 5 miesiecy;\
Nie wiem co teraz zrobic..i myslałam nad harmonettem gdyz mama je bierze a zauwazylam z emamy podobne reakcje na leki..wiec mzoe niebylo by zle..
No i zauwazylam ze jak komus było dobrze przy yasmin to zle przy harmonet i odwrotnie...
ruumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-28, 14:14   #435
MONIQ30
Przyczajenie

harmonet wady i zalety
  1. wzrost wagi
  2. bole glowy
  3. wachania nastrojów
  4. powiekszenie celulitu
  5. bole brzucha
  6. obnizenie libido (max)
  • mniej obfite i krótsze krwawienia
  • powiekszenie piersi
Chyba czas zmienic tabletki((
chcialam Yasmine ale moj lekarz mi odradził, podobno maja wiele skótków ubocznych, o ktorych nie mowi sie głośno....
MONIQ30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-28, 14:14   #436
MONIQ30
Przyczajenie

harmonet wady i zalety
  1. wzrost wagi
  2. bole glowy
  3. wachania nastrojów
  4. powiekszenie celulitu
  5. bole brzucha
  6. obnizenie libido (max)
  • mniej obfite i krótsze krwawienia
  • powiekszenie piersi
Chyba czas zmienic tabletki((
chcialam Yasmine ale moj lekarz mi odradził, podobno maja wiele skutków ubocznych, o ktorych nie mowi sie głośno....
MONIQ30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-28, 19:18   #437
ruumi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ruumi Pokaż wiadomość
mam pytanie jaka jest rózniaca miedzy hormonami w yasminelle a harmonet?
Gdyz niby yasminelle maja najmnijsza dawke hormonow ale jak patrze na liczny stojace przy hormonach wychodzi ze hamonet ma mnij?
I nic z tego nei rozumie...
Biore yasminnele (koniec 5 opakowania) i niestety jets coraz gozej ;\
moja idealna cera poszła w zapomnienie ,bol piersi,bole zoładka zgaga bole głowy uczucie goraca bole konczyn;\ przesuszanie sie cery i przytycie 3 kg ;\
Nie moge sie polecic mojego gin bo jest beznadzijny a z tym niby "dobrym" zobacze sie dopiero za 5 miesiecy;\
Nie wiem co teraz zrobic..i myslałam nad harmonettem gdyz mama je bierze a zauwazylam z emamy podobne reakcje na leki..wiec mzoe niebylo by zle..
No i zauwazylam ze jak komus było dobrze przy yasmin to zle przy harmonet i odwrotnie...

ponawiam pytanie
ruumi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-29, 08:00   #438
DsC
Zakorzenienie

ja bym na Twoim miejscu spróbowała wziąć inne tabletki, możliwe że te Ci kompletnie nie pasują...wiadomo, każdy organizm inaczej reaguje....
Jeśli chcesz harmonet to kup sobie harmonet i zobaczysz jak się po nich będziesz czuła
Stary 2007-11-29, 14:29   #439
pelagia18
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Logest i działania niepożądane

Witam ja przez 5 miesięcy brałam tabletki NOVYNETTE które kosztują ok. 30 zł. Od pierwszego opakowania do ostatniego miałam co 1,5 tygodnia krwawienia. Lekarka powiedziała ze organizm musi sie przyzwyczaić ale ja miałam tego dość. Więc je odstawiłam bo zresztą i tak nie uprawiałam seksu. Po odstawieniu miałam normalna miesiączkę ale po dwóch miesiącach już okres mi zanikł. Wiedziałam, że nie mogę być w ciąży bo przecież wiatropylna nie jestem. Poszłam na usg ginekologiczne wykryto u mnie pęcherzyk , który jak stwierdził lekarz może grozić ciążą. Wydawało mi się to śmieszne bo przecież nie kochałam sie od 4 miesięcy hehe. Lekarka przepisała mi hormony na wywołanie okresu nie dostałam go od razu dopiero po 2 tygodniach. No nic więc pomyślałam że wszystko ok. Ale niestety. Niedawno byłam znowu na kontrolnym usg i wykazało jakiś płyn w macicy. Może to być płyn po pękniętej torbieli. Z tego co się dowiedziałam mogą to być uboczne skutki po odstawieniu tabletek. Jeśli ktoś ma jakieś pytania proszę pisać.
pelagia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-03, 18:27   #440
Iguśka
Raczkowanie

Jestem zadowolona z harmonetu. Zalety to takie ze nie przytyłam, po 3 miesiącach poprawiła mi sie znacznie cera (wygląda teraz jak "pupcia niemowlaczka"), biust mi urósł z mis. A do C, a libido powiększyło sie 10-cio krotnie i jest git Tylko troche sie martwie bo biore go tak z przerwami... na początq brałam miesiąc, później miesiąc przerwy i znowu 5 miesięcy brania, miesiąc przerwy no i tydzień temu zaczełam znowu czy to moze wpłynąc na skutecznośc? od teraz bede systematyczna....
Iguśka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-03, 21:01   #441
dziubek2306
Przyczajenie

hej dziewczyny mam pytanie po ilu dniach działa harmonet biore juz 15 dzien
dziubek2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 11:05   #442
Aaś
Zakorzenienie

po 1: wyszukiwarka
po 2: wyszukiwarka
po 3: wyszukiwarka
po 4: od 1 tabletki
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-04, 14:49   #443
DsC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziubek2306 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny mam pytanie po ilu dniach działa harmonet biore juz 15 dzien
pisałam o tym parę postów wcześniej
Stary 2007-12-05, 20:46   #444
.ups
Wtajemniczenie

GG do .ups

Cytat:
Napisane przez AalutkaA Pokaż wiadomość
Pare dni temu lekarz przepisal mi Harmonet. Beda to moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Za jakies 2 tyg zaczne je brac (wraz z miesiaczka). Boje sie, ze moge po nich przytyc. A czytalam wlasnei na tym forum, ze jedna z wizazanek przytyla 7 kg.;/ I czy jesli przytyje, to piersi tez urosna? Slyszalam, ze po tabletkach antykoncepcyjnych powiekszaja sie piersi, poprawia sie cera, ale tez pogarsza sie samopoczucie, tyje sie. Czy ktoras z was zazywala je? Jelsi mozecie napiszcie cos wiecej, jakie bylo wasze samopoczucie itd. Buziaki

Używam Harmonetu od roku.
Zabezpieczenie? Maksymalne 100% =]
Przytyć? Owszem przytyłam na początku ich zażywania 4 kg, ale zrzuciłam je zaraz na siłowni.
Moim największym problem z tymi tabletkami były rozstępy... Niestety.
Mam duży biust rozmiar C i te małe diablki zafundowały mi niewielki rozstępy na biuście, ale nie jest problem ani dla mnie ani dla mojego chłopaka. Na pewno bym ich nie zmieniła.

[/I][/COLOR]
.ups jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-07, 19:50   #445
Dorotka <3
Raczkowanie

GG do Dorotka <3

Biorę Harmonet od 3 dni szczerze mówiąc jestem trochę przerażona niektórymi wypowiedziami tutaj .. no,ale wszystko zależy od organizmu . Zrelacjonuję za jakiś czas jak się po tym czuję .
Dorotka <3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-08, 19:57   #446
dziubek2306
Przyczajenie

Thumbs down Dot.: Harmonet-wady i zalety. - zbiorczy

Kochane mam jeszcze jedno pytanko co do tych tabletek bo zawsze gdy mialam owulacje to bolal mnie brzuch (jajnik) teraz nic nie mam juz tez tych gestych plodnych sluzow i przed okresem zawsze bolaly mnie piersi i brzuch a terz ic zostaly mi tylko jeszcze 2 tabletki i przerwa to jest spowodowane tymi tabletkami czy ciaza??
dziubek2306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-08, 21:44   #447
DsC
Zakorzenienie

Dorotka ja też byłam przerażona opiniami niektórych forumowiczek...ale spróbowałam przełamać sięi jestem zadowolona mija pół roku odkąd biorę... czy muszę robić przerwe? czy mogę brać dalej ;>?
Dziubek przed braniem tabletek też miałam problemu przed okresowe, ale teraz nie boli mnie brzuch a za to czasami głowa... niestety piersi dalej mam nabrzmiałe i wrażliwe na każdy dotyk...
Stary 2007-12-09, 18:27   #448
palineczka
Przyczajenie

harmonet za 23 zł?tak!
zdarzalo mi sie kupic za 42...to dopiero zdzierstwo.
w aptece dr. max po zalożeniu karty pacjenta (bezpłatne, kilka minut) harmonet i inne leki mam taniej harmonet za 23 to moj rekord taniości
"Miłość to nie staw, w którym zawsze można znaleźć swoje odbicie. Miłość ma przypływy i odpływy. Ma też swoje rozbite okręty, zatopione miasta. ośmiornice, skrzynie złota i pereł. Ale perły leżą głęboko."
palineczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 00:17   #449
Dorotka <3
Raczkowanie

GG do Dorotka <3

Cytat:
Napisane przez palineczka Pokaż wiadomość
harmonet za 23 zł?tak!
zdarzalo mi sie kupic za 42...to dopiero zdzierstwo.
w aptece dr. max po zalożeniu karty pacjenta (bezpłatne, kilka minut) harmonet i inne leki mam taniej harmonet za 23 to moj rekord taniości

ojeeej ale tanio ! ja zapłaciłam za swoje tabletki prawie 37 zł. Muszę poszukać tańszej apteki ...
Biorę już 5 dzień.. boli mnie troszkę brzuch i wczoraj było mi niesamowicie niedobrze.Poza tym wyszły mi straszne pryszcze, ale zawsze przed i w trakcie okresu tak mam, więc narazie nie chce zwalać winy na harmonet .
Wczoraj kochaliśmy sie z TŻ bez zabezpieczenia.Mam nadzieję,że zasada bezpieczeństwa od 1 tabletki zadziała
Dorotka <3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-10, 18:03   #450
TallyWeijl
Przyczajenie

No ja nareszcie sie zdecydowalam na tabletki :P i z tego co przeczytalam to równiez jestem zszokowana niekotorymi wypowiedziami :P Mam bardzo obfite i bolesne miesiączki mam nadzeije ze te tabletki mi pomoga A jesli chodzi o współzycie to sie boje bez dodatkowych zabezpieczen... Ale nie po to bede sie truc, zeby jeszcze stosowac gumki...
TallyWeijl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości