|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najlepsze wymówki gości weselnych
Zasadniczo są dwie szkoły, ale w obu podpisuje się kartkę z życzeniami. To tak, jakbyś wysłała kartkę na urodziny, czy wręczyła komuś prezent z niepodpisaną kartką.
Pierwsza opcja (stosowana w moim środowisku): kartka z życzeniami razem z pieniędzmi. Druga opcja: kartka z życzeniami (podpisana) i osobno koperta z pieniędzmi (niepodpisana). Drugiej opcji nie rozumiem, chyba chodzi o to, żeby PM nie wiedzieli kto ile dał, ale to bez sensu, bo każdy daje tyle na ile go stać i ile uważa za słuszne.
|
|
#422 | |
|
Konto usunięte
|
Dla mnie kartki z życzeniami są świetną pamiątką i trzymam je wszystkie. Kartki anonimowe byłyby trochę dziwne
![]() ---------- Dopisano o 16:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#423 |
|
Wtajemniczenie
|
Nigdy nie kupowałam tych kartek i to nie ja wkładałam je do koperty dlatego nie orientuję się w tym za bardzo
, zwłaszcza że mojej rodzinie wesela zaczną się dopiero od przyszłego roku a kiedy byłam dzieckiem nie zwracałam na takie rzeczy uwagi. Ale kiedy mi to wytłumaczyłyście zaczyna to wyglądać logicznie.Wracając do poprzedniego pytanie - tylko po kartce można poznać kto był tak dowcipny i uszczęśliwił nas pociętymi gazetami? I żeby nie było że planuję na następnym weselu nażreć się za darmo, tylko pamiętam że pierwszy raz o czymś takim usłyszałam od mamy, na weselu rodziców było kilka takich kopert. Mówiła że do tej pory nie wie kto jej to dał, zresztą jak miała to zrobić? Zajrzeć do koperty? Widocznie kiedyś kartek nie dawano albo wpadli na to .
|
|
|
|
|
#424 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo ja rozumiem oczywiście, że kogoś nie stać, żeby coś parze młodej dać, ale wtedy to już lepiej nie dawać nic oprócz kartki i ewentualnie kwiatów niż ośmieszać się wręczaniem pociętych gazet
|
|
|
|
|
|
#425 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;30319914]Raczej chamski, a nie dowcipny
Bo ja rozumiem oczywiście, że kogoś nie stać, żeby coś parze młodej dać, ale wtedy to już lepiej nie dawać nic oprócz kartki i ewentualnie kwiatów niż ośmieszać się wręczaniem pociętych gazet [/QUOTE]Jak zwał tak zwal, osobiście chciałabym wiedzieć kto mi dał coś takiego i w nosie mam ewentualne opinie że gości zapraszam tylko dla pieniędzy .
|
|
|
|
|
#426 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie też kartki są piękną pamiątką (tym bardziej że niektóre kartki są tak cudne, że nie wyobrażałam sobie ich wyrzucić) i wszystkie skrupulatnie przechowuję Tak samo jak zaproszenia, winietki i śpiewniki weselne, któe sama robiłam
|
|
|
|
|
|
#428 |
|
BAN stały
|
U nas też zawsze daje się kartkę podpisaną (no taką z życzeniami) a w środku dëtczi
(pieniądze), jestem ciekawa jak u mojego TŻ, on jest z Mazur
|
|
|
|
|
#429 |
|
Raczkowanie
|
gramwzielone ( jeśli pokręciłam nick przepraszam jak umiem, za tempo odpowiedzi też przepraszam, ale .. ehh życie przygniata nie tylko na własne życzenie )
skąd wiemy ? ano po raz: - dwie osoby zidentyfikowaliśmy dlatego, że dały charakterystyczne koperty, które potem okazały się tym śmierdzącym jajem, mogę co najwyżej wkurzać się, że jedno dali kalendarz, drudzy stare totki - mieliśmy listę prezentów, stąd większość osób koperty ( jeśli już dawali ) wkładała do pudła - wesele było rodzinne, kopert danych w rękę było może 20 ? Przy takiej liczbie, kiedy koperty są podpisywane czy wkłada się do nich kartkę z życzeniami, takie jajka naprawdę się wyróżniały. Na ich miejscu chociażby z tego powodu po prostu wstydziłabym się coś takiego zrobić. |
|
|
|
|
#430 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie chciałabym być w Twojej skórze Ale to świadczy tylko o nich.
|
|
|
|
|
|
#431 |
|
Raczkowanie
|
Świadczy o nich, owszem, ale wyobraźcie sobie jak czuje się człowiek, który robi "małe" wesele dla najbliższej rodziny i to właśnie od tych wybranych dostaje takiego kopa..
Gdzie były osoby ( np wujek który po prostu szedł do pracy ) i przy zapraszaniu dawali nam prezenty, mimo, że na weselu się nie pojawili. Tu naprawdę nie chodzi o kasę, choć może tak to wygląda, ale o sam gest. Takie poczucie, że miało się w TYM dniu wokół siebie ludzi, którzy cię kochają, cieszą się Twego szczęścia, dobrze życzą.. Swoją droga i tak nie było najgorzej, bo tylko kilka "jajek" - koleżankę na weselichu okradli ( a impreza jeszcze mniejsza niż nasza ) |
|
|
|
|
#432 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#433 |
|
Raczkowanie
|
" Toyota21;30350088]
Gdzie były osoby ( np wujek który po prostu szedł do pracy ) i przy zapraszaniu dawali nam prezenty, mimo, że na weselu się nie pojawili. Tu naprawdę nie chodzi o kasę, choć może tak to wygląda, ale o sam gest. Takie poczucie, że miało się w TYM dniu wokół siebie ludzi, którzy cię kochają, cieszą się Twego szczęścia, dobrze życzą.. " Niestety są ludzie , którzy nigdy nikomu dobrze nie życzą...i nie cieszą się z naszego szczęścia ale po prostu zazdroszczą...a nawet ZAWISZCZA. Zamiast wsiąść życie we własne ręce i zacząć pracować nad sobą i swoim szczęściem wolą innym zaglądać do gniazda..ehhh. Ja zawsze mówię, że mają za mało pracy i dlatego żyją życiem innych i patrzą jak im je uprzykrzyć. Szczęście , że są tacy ludzie jak twój wujek..oni dają mi nadzieję, ze nie jest z nami ludźmi jeszzce aż tak źle i takie cnoty jak szacunek, lojalność istnieją! |
|
|
|
|
#434 |
|
Raczkowanie
|
Do kumpeli nie przyjdzie ciotka, bo ma wesele syna za rok i musi oszczędzać..
drugi zasłyszany, ale nie powiedziany wprost "Goście" mieli już wykupiony DWANOO karnet na jakieś "przedstawienia", młodym wcisnęli jakiś kit o chorej cioci, bo szkoda im było przegapić występ X. |
|
|
|
|
#435 |
|
Zakorzenienie
|
co w tym dziwnego?
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
dla kogos nawet 200zl to moze byc duzo pieniedzy i taki wydatek moze zrujnowac miesieczny budzet. tym bardziej jesli na horyzoncie jest kolejne wesele, tym razem swoje ktore trzeba zorganizowac od A do Z.
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż moja chrzestna za rok wyprawia bardzo huczne wesele synowi i dała radę przyjść do nas ciotka z wujkiem mieli chyba z 6 wesel, też nie mają kokosów i do każdego przyjechali
|
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
?Albo chociaż powiedzieć mamie żeby szła na wesele, on te kilkaset zł więcej odłoży?
|
|
|
#440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
częściowo bądź w całości...A co do drugiej opcji to ja jestem za! Nie chciałabym aby moi rodzice musieli sobie wszystkiego odmawiać bo zbierają na moje wesele
|
|
|
|
|
|
#441 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja generalnie nie mam nic do tego, by rodzice w części ponosili koszty wesela, ale wtedy, kiedy chcą to zrobić z dobrego serca, a nie dlatego że młodych nie stać.
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
macie racje ale prawda jest taka ze prawie zawsze to rodzice ponosza koszty wesela. przynajmniej w moich stronach tak jest. a jak matka zarabia 1200zl w sklepie to ciezko jest odlozyc chociaz czesciowo na wesele. i dla mnie zupelnie zrozumiale jest ze woli odlozyc na wesele swojego syna i dac te pieniadze swojemu dziecku niz komus innemu. tym bardziej ze dla osob w tym wieku wesele juz nie jest taka przyjemnoscia jak dla 20-latkow. no ale nie o tym dyskusja.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#444 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Zastanawiam się co to za syn, że pozwala swojej matce zarabiającej 1200 zł fundować sobie wesele
no nie ogarniam.
|
|
#445 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie byłabym zdziwiona, gdyż wiele razy spotkałam się z sytuacją że to rodzice po części albo w całości pokrywają koszty wesela [ewentualnie po połowie rodzina panny młodej i pana młodego]. |
|
|
|
|
|
#446 |
|
Wtajemniczenie
|
Moi rodzice też nie zarabiaj,a kokosów, mama też zarabia 1200 zł i w kwietniu mam ślub - moi rodzicce pokrywają większą część kosztów oprócz kosztów związanych z gośćmi narzeczonego (tak zostało ustalone ), reszte co będzie nas stać dołożymy my, a jednak stać ich było żeby iść w październiku na wesele całą 4... Więc dla chcącego nic trudnego
|
|
|
|
|
#447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem po prostu ktoś nie lubi nas na tyle, żeby mu się chciało.
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#448 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#449 |
|
Raczkowanie
|
Tak, są rodzice, którzy zadłużą się gdzie się da byle machnąć wesele dla nawet najdalszej rodziny.
Czemu ta wymówka jest dziwna: 1. syn bierze 2 ślub, cywil dla może 20 osób (najbliżsi, dosłownie rodzice i chrzestni , jest po rozwodzie 2. Na wesele które jest chyba tydzień po tym, na które nie przyjedzie bo musi oszczędzać, idzie 3. żadnego wesela w rodzinie nie przegapiła - naprawdę przynajmniej na samą ceremonię przychodziła dodam, że jakby do mnie ciocia nie przyszła, to bym przeżyła to bardziej niż nieobecność chrzestnych. To taka mama wszystkich - nap[rawdę cudowna kobieta, zawsze pomagała, w wakacje nieraz nas pilnowała, jak jakieś dziecko chore to ona od razu leci do pomocy, żeby rodzice nie musieli brać urlopu. No dusza człowiek. I nasza ciocia nie chce ? Czemu nie chce przyjść do nich ? Edytowane przez Toyota21 Czas edycji: 2011-11-09 o 11:58 |
|
|
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.

.

, zwłaszcza że mojej rodzinie wesela zaczną się dopiero od przyszłego roku a kiedy byłam dzieckiem nie zwracałam na takie rzeczy uwagi. Ale kiedy mi to wytłumaczyłyście zaczyna to wyglądać logicznie.
.

Nie chciałabym być w Twojej skórze 

?

no nie ogarniam.