Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru... - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-12, 22:38   #421
yasuole
Rozeznanie

Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...

Ooo dziękuję bardzo viva91 za podanie mi linku do tego forum. W temacie widzę własne doświadczenie. Jednym słowem porażka z tym profilem. Ale co zrobić. Cieszę się ze mam chociaż ta geografię rozszerzoną, bo na niej na maturze jako R także mi zależy + matma of course i Ang

A ja mam w klasie (europejska) takich humanów, którzy na profilu z R geografią nie umieją nawet skali przekształcić

yasuole jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 22:53   #422
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yasuole Pokaż wiadomość
Ooo dziękuję bardzo viva91 za podanie mi linku do tego forum. W temacie widzę własne doświadczenie. Jednym słowem porażka z tym profilem. Ale co zrobić. Cieszę się ze mam chociaż ta geografię rozszerzoną, bo na niej na maturze jako R także mi zależy + matma of course i Ang

A ja mam w klasie (europejska) takich humanów, którzy na profilu z R geografią nie umieją nawet skali przekształcić
Spoko, u mnie było to samo. Oczywiście 90% klasy zdawało rozszerzoną gegrę i o dziwo wszyscy zdali
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-12, 22:59   #423
yasuole
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Spoko, u mnie było to samo. Oczywiście 90% klasy zdawało rozszerzoną gegrę i o dziwo wszyscy zdali
To wychodzi na to że mieliście dobrych nauczycieli Albo ludzie w klasie się w odpowiednim czasie ogarneli ze swoją przyszłością i wzięli się do roboty

Stary 2012-01-13, 14:55   #424
Paula_95
Wtajemniczenie

Jestem na pierwszym roku liceum o profilu humanistyczno-medialnym, z R języka polskiego, historii i wiedzy o społeczeństwie. Zawsze kochałam przedmioty humanistyczne, dlatego nie żałuje wyboru

Co do wątku...osoby, które myślą że human jest łatwy, mylą się. Ile razy się spotkałam z opiniami że human to łatwizna, plebs...niech takie osoby wezmą sobie R z historii, polskiego, historii i np. francuskiego. No i łacina...Do tego kółko dziennikarskie i praca w gazetce szkolnej, branie udziału w akademiach...po paru miesiącach pogadamy czy human jest łatwy ;/

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 16:42   #425
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Jestem na pierwszym roku liceum o profilu humanistyczno-medialnym, z R języka polskiego, historii i wiedzy o społeczeństwie. Zawsze kochałam przedmioty humanistyczne, dlatego nie żałuje wyboru

Co do wątku...osoby, które myślą że human jest łatwy, mylą się. Ile razy się spotkałam z opiniami że human to łatwizna, plebs...niech takie osoby wezmą sobie R z historii, polskiego, historii i np. francuskiego. No i łacina...Do tego kółko dziennikarskie i praca w gazetce szkolnej, branie udziału w akademiach...po paru miesiącach pogadamy czy human jest łatwy ;/
spokojnie
zdaje mi się, że większośc opinii jak to na humanie jest łatwo i nic się nie robi, bierze się stąd, że polski jest obiektywnie łatwiejszy od takiej np. biologii i chemii, bo przy czytaniu ze zrozumieniem można często coś tam wyskrobac bez żadnej ściślejszej wiedzy na dany temat. więc można sobie bimbac i jakoś zdac.
owszem, można sobie bimbac i jakoś zdac, tylko jeżeli ktoś nosi się z takim zamiarem to powinien nie tylko nie wybierac klasy humanistycznej, ale także zrezygnowac z liceum ogólnokształcącego na rzecz innej drogi edukacji

zresztą kwestia priorytetów. mnie np. uzyskane bez wysiłku 60% z matury z polskiego nie satysfakcjonowałoby w żaden sposób.

w ogóle kurczę, trzeba patrzec na siebie, podejmowac świadome decyzje i brac odpowiedzialnośc za swoje wybory (tzn. wiadomo, że przedmioty humanistyczne są mniej pożądane na rynku pracy, więc robię wszystko, żeby moje umiejętności były możliwie jak największe), a nie patrzec na innych i już broń boże nie przejmowac się żadnymi komentarzami dot. humanów-półgłówków.
dzisiaj np. na lekcji rosyjskiego (grupy językowe tworzą osoby z różnych klas) spotkałam się z komentarzem chłopaka z mat-fizu (też taki pojedynczy przypadek, większośc którą znam raczej nie ma tego typu problemów ), że dostałam lepszą ocenę od niego, tylko dlatego, że jestem na humanie, a tam przecież nic się nie robi, więc jest czas na naukę bzdur, a on biedny ma matematykę i całkowicie się jej poświęca
no błagam, mam dobrą ocenę, bo się po prostu najzwyczajniej nauczyłam i nie szukam słabych usprawiedliwień na moje lenistwo

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-13, 17:08   #426
yasuole
Rozeznanie

U mnie w szkole i innych liceach w moim mieście jest mowa: 'ide na mat-fiza aby mieć więcej luzów' Także wychodzę z założenia ze ludzie z mat-fizów po prostu maja umysł ścisły i nauczyciele na tym profilu cisna ich tylko z rozszerzonych przedmiotów wybitnie męczą,a reszta to na odwal jest prowadzona. Także rózne opinie się zdarzają. Najcześciej spotykam sie z taka ze na humanie są sami nieucy i ludzie bez większych predyspozycji oraz z mniejszymi możliwościami. A Ja uważam ze to jest zupełna bzdura. Wiadome przecież jest to, że jeden jest w lepszy w tym a drugi w innym. tak samo jak nikt nie jest taki sam. Wkurza mnie ten brak tolerancji.

Stary 2012-01-13, 17:31   #427
viva91
na przekór do celu

Cytat:

wiesz, to zależy co robisz na tym humanie. bo ja kółka dziennikarskiego nie miałam, gazetka szkolna u mnie też nie istniała. a wszystkie występy z okazji świąt itp. przygotowywały potrafiące grać na różnych instrumentach mat-fizy

także widzisz, nie wszędzie wygląda to tak samo.

no i słowa "łatwy" i "trudny" są mało treściwe. dla pasjonata historii jest łatwy, dla fizyka trudny i tyle to tak jakby każdemu kazać mówić że czerwony jest ładniejszy od niebieskiego - a nie da się, bo każdy kolory odbiera inaczej, tak jak profile w LO

ja w I LO też jeszcze nie żałowałam... jakoś w połowie drugiej zaczęły nachodzić mnie myśli że mogłam wybrać coś innego, bo jednak humanistką z krwi i kości nie jestem, a tylko takie osoby powinny tam iść.

---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ----------

Cytat:
U mnie w szkole i innych liceach w moim mieście jest mowa: 'ide na mat-fiza aby mieć więcej luzów' Także wychodzę z założenia ze ludzie z mat-fizów po prostu maja umysł ścisły i nauczyciele na tym profilu cisna ich tylko z rozszerzonych przedmiotów wybitnie męczą,a reszta to na odwal jest prowadzona.
u mnie też często można było usłyszeć to stwierdzenie, ale inaczej interpretowane - idę na mat-fiza by mieć więcej luzu = posiedzę 15 minut nad zadaniem z matmy i jak załapię sens to już wszystkie tego typu zadania będę umieć, nie muszę czytać przez 3 godziny dziejów Jagiellonów
i u mnie mat-fizy wiem że były ciśnięte z języków

bo jak ktoś jest kapujący z matmy, to w mig załapie to co musi i ma wolne, a z historii to nie ma wyjścia - trzeba przeczytać żeby wiedzieć, a to zajmuje więcej czasu

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2012-01-13 o 17:37
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-13, 18:19   #428
yasuole
Rozeznanie

Dokładnie mam taka sama autopsje. A do tego zajęcia z polskiego i pisanie wypracowań jest dla mnie niezłą udręką

Edytowane przez yasuole
Czas edycji: 2012-01-13 o 18:21
Stary 2012-01-16, 14:28   #429
kolorowatecza
Zakorzenienie

Ja mam to szczęście, że u siebie na profilu nic nie muszę robić poza zachowywaniem ciszy na lekcji polskiego

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-16, 16:59   #430
yasuole
Rozeznanie

mam rozumiec ze na lekcji polskiego wcale nie musicie pracowac tylko być obecni i tyle ?

Stary 2012-01-16, 17:28   #431
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Jeszcze ja!
Jestem w II klasie liceum na profilu hist-wos-łacina. Profil prawniczy, zawsze chciałam byc prawnikiem. Cóż, przynajmniej tak mi się wydawało. Do inne klasy przenieść się za późno, ale będę próbowała z maturą z chemii i biologią/gegra na poziomie R. Muszę się zastanowić, czy wolę polibudę czy um

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-16, 18:31   #432
kolorowatecza
Zakorzenienie

mu
Cytat:
mam rozumiec ze na lekcji polskiego wcale nie musicie pracowac tylko być obecni i tyle ?
Ja muszę być tylko "mało gadatliwa" ;D Na WOSie i Historii nie muszę być wcale Cóż, taki urok dobrych kontaktów z ciałem pedagogicznym

Stary 2012-01-16, 18:36   #433
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Jeszcze ja!
Jestem w II klasie liceum na profilu hist-wos-łacina. Profil prawniczy, zawsze chciałam byc prawnikiem. Cóż, przynajmniej tak mi się wydawało. Do inne klasy przenieść się za późno, ale będę próbowała z maturą z chemii i biologią/gegra na poziomie R. Muszę się zastanowić, czy wolę polibudę czy um
witaj
Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Ja muszę być tylko "mało gadatliwa" ;D Na WOSie i Historii nie muszę być wcale Cóż, taki urok dobrych kontaktów z ciałem pedagogicznym
u mnie było podobnie. po tym jak trzeba było złożyć deklaracje maturalne, te osoby które np. nie zdawały historii siedziały cicho z tyłu klasy i uczyły się czegoś innego, rozwiązywały krzyżówki itp byleby były obecne.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2012-01-16 o 18:38
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 12:57   #434
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
dzisiaj np. na lekcji rosyjskiego (grupy językowe tworzą osoby z różnych klas) spotkałam się z komentarzem chłopaka z mat-fizu (też taki pojedynczy przypadek, większośc którą znam raczej nie ma tego typu problemów ), że dostałam lepszą ocenę od niego, tylko dlatego, że jestem na humanie, a tam przecież nic się nie robi, więc jest czas na naukę bzdur, a on biedny ma matematykę i całkowicie się jej poświęca
no błagam, mam dobrą ocenę, bo się po prostu najzwyczajniej nauczyłam i nie szukam słabych usprawiedliwień na moje lenistwo

śmiechem bym go chyba zabiła...
Jak jest leniem i nie chciało mu się uczyć to niech nie zwala na Ciebie tylko sam się przyłoży na następny raz do nauki...
Btw, u mnie od nowego semestru dowalili tygodniowo jedną matematykę, bo przecież matura JUŻ za dwa lata...

P.S. Jednak nacisk na przedmioty humanistyczne by się przydał...Dzisiaj w butiku w mojej mieścinie kupiłam dwie bransoletki i pierścionek. Pani (tak na oko 22 lata)na rachunku napisała długopisem ''2 x branZoletka'' nie wiedziałam czy śmiać się, czy płakać...

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 13:37   #435
yasuole
Rozeznanie

Cytat:

Jak jest leniem i nie chciało mu się uczyć to niech nie zwala na Ciebie tylko sam się przyłoży na następny raz do nauki...
Btw, u mnie od nowego semestru dowalili tygodniowo jedną matematykę, bo przecież matura JUŻ za dwa lata...

P.S. Jednak nacisk na przedmioty humanistyczne by się przydał...Dzisiaj w butiku w mojej mieścinie kupiłam dwie bransoletki i pierścionek. Pani (tak na oko 22 lata)na rachunku napisała długopisem ''2 x branZoletka'' nie wiedziałam czy śmiać się, czy płakać...

Chciałabym aby u mnie dowalili taka matme a polski sobie zabrali
Co do pani i barnsoletki, to pod tym względem polski by się przydał . Pod względem gramatyki, i rozumienia tekstu czytanego, no dodałabym jeszcze troche zasad pisania podań, ogłoszen itd. Głownie zakres gimnazjalny jak sie patrzy. Ale prosze tylko nie omawianie jakiś dziwnych wierzy itd. Po co to komu w zyciu jest potrzebne ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-17, 14:39   #436
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:

ja bym chętnie przygarnęła jeszcze jedną matematykę, bo lubię
tzn. jakkolwiek dziwnie by to zabrzmiało rozwiązywanie zadań mnie relaksuje. to chyba jedyny przedmiot ścisły, który lubię. tylko chętnie wymieniłabym naszą nierozgarniętą nauczycielkę na jakąś bardziej konkretną...

najbardziej przerażające jest to, że takie dziwadła po jakimś czasie zostają uznane za poprawne, ponieważ są często używane w mowie potocznej. masakra
.

Cytat:
Co do pani i barnsoletki, to pod tym względem polski by się przydał . Pod względem gramatyki, i rozumienia tekstu czytanego, no dodałabym jeszcze troche zasad pisania podań, ogłoszen itd. Głownie zakres gimnazjalny jak sie patrzy. Ale prosze tylko nie omawianie jakiś dziwnych wierzy itd. Po co to komu w zyciu jest potrzebne ?
takie pytanie można stawiac chyba wobec wszystkich przedmiotów szkolnych. jeżeli ktoś nie wiąże z danym przedmiotem przyszłości to większośc materiału nauczanego w liceum nawet na podstawie jest mu niepotrzebna.
tak jak mówisz, wiersze. osoba nie mająca zawodowo nic wspólnego z literaturą nie będzie przecież analizowac w domu każdego przeczytanego wersu, no błagam...
ja też zakupów sobie funkcją kwadratową nie policzę, a liczby kwantowe mogę śmiało w buty wsadzic, bo i tak mi się nie przydadzą

bezsensowny system działający na zasadzie uczmy się wszystkiego i niczego, ech.

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 18:05   #437
yasuole
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość

bezsensowny system działający na zasadzie uczmy się wszystkiego i niczego, ech.
Dokładnie tak Ale co MEN moze wymyślić i czego my sami mozemy sie spodziewac, skoro wiekszosc młodzieży cięzko jest sie sprecyzować co chce robić w życiu, a przemdioty maturalne jakie chca zdawać wybierają w ostatniej chwili..

Stary 2012-01-17, 18:17   #438
20160901857
Konto usunięte

Cytat:

Ależ jak można wymagać od ucznia znajomości ortografii, toż dzisiaj co drugi ma jakieś dysleksje czy inne coś, broń Boże, te błędy to nie z lenistwa ani tym bardziej przez nieczytanie książek Ja bym się wstydziła tak tłumaczyć swój wtórny analfabetyzm.

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ----------

Cytat:
Ja uważam, że do poziomu gimnazjum włącznie powinna być obowiązkowa nauka wszystkiego. Co byś w życiu nie robiła, jako osoba wykształcona podstawy ze wszystkiego powinnaś mieć. W liceum już bym dała większą dowolność, nawet nie to że profile, ale w ogóle żeby każdy sam sobie mógł wybierać wszystkie przedmioty od początku.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-17, 21:12   #439
Hadassah
Zadomowienie

Szczeeerze? Gramatykę i ortografię kończy się na poziomie podstawówki. Ja bym wywaliła chętnie pare wierszy z podstawy (które i tak mojego życia na lepsze nie zmienią ) i miała ćwiczenia np z nie - razem czy osobno, najczęstsze błędy w pisaniu i mówieniu, więcej fleksji, stylistykę. Serio, czasami aż mi głupio że się zastanwiam czy coś się pisze tak czy siak. I trochę świeżości polski by nabrał. W gimnazjum jeszcze miałam fleksję w pierwszej klasie potem nic. A ortografia to nie tylko u/ó.
Hadassah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-17, 21:34   #440
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Dokładnie tak Ale co MEN moze wymyślić i czego my sami mozemy sie spodziewac, skoro wiekszosc młodzieży cięzko jest sie sprecyzować co chce robić w życiu, a przemdioty maturalne jakie chca zdawać wybierają w ostatniej chwili..
a jak mają to zrobić jak system edukacji nie oferuje żadnych zajęć praktycznych? co komu po fizyce i chemii z książek? albo z równań matematycznych jeśli nie wie gdzie są stosowane i że matematyką da się opisać wszystko co nas otacza.......na jakiej podstawie ktoś ma stwierdzić będę chemikiem jak nie trzymał probówki w ręce?
uczymy się regułek bezsensownie na każdym szczeblu
na studiach o zgrozo też
przerost formy nad treścią
żadnych doświadczeń, praktyk, samodzielnej pracy- porażka

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

polski?
więcej kreatywnych zajęć, twórczych, samodzielnej pracy
chcesz pisać recenzję - pisz!
chcesz zrobić sztukę- rób!
chcesz przeczytać wiersz, który Cię zainteresował - przeczytaj!
żeby każdy chociaż w minimalny sposób poczuł - lubię polski! to mnie dotyczy!

prace semestralne na wybrany temat - jak maturalne ale co semestr, zamiast milion wypracowań kopiuj wklej i prac domowych "wypisz cytaty charakteryzujące Telimenę....."

lektury ze 2 na semestr - wystarczy i może nie zniechęci

zabawa językiem! gramatyką, ortografią, gry słowne, reportaże....

zollla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-18, 08:23   #441
kolorowatecza
Zakorzenienie

No i lektury... Jak ktoś kto nie lubi czytać książek ma nabrać do tego zaufania skoro ma omawiać "Szewców", czy "Proces"? Owszem, są lektury, które są świetne np. "Mistrz i Małgorzata", ale ja np. nie przeczytałam tego, bo - o zgrozo! - jest to lektura. Uwielbiam czytać, kocham książki, ale takowe z kanonu lektur omijam szerokim łukiem... Jedyną lekturą przeczytaną przeze mnie w liceum był Pan Tadeusz... Oj nie - przepraszam - "Cierpienia Młodego Wertera" również...

Dlaczego nie można zmienić tego na książki, które wciągają, zarażają pasją, są podawane w listach "książek, które warto przeczytać"? Rozumiem, że trzeba poznać twórczość poetów, pisarzy, którzy są klasykami, ale jak dla mnie to "poznawanie" jest wielką porażką.. A matura i prace interpretacyjne to temat na kolejny esej, którego tytułem powinno być "Jak zabić twórczość i wyobraźnie ucznia w liceum"...

Stary 2012-01-18, 11:48   #442
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
A matura i prace interpretacyjne to temat na kolejny esej, którego tytułem powinno być "Jak zabić twórczość i wyobraźnie ucznia w liceum"...
lepiej bym tego nie ujęła
Stary 2012-03-04, 16:15   #443
Callitus
Zakorzenienie

Ja mam problem z wbiciem sie w klucz i naprawde boje sie tylko o moja przyszloroczna mature z polskiego A mam zamiar zdawać fizykę na R, więc...

Ja jestem na mat-fizie, ale z tego, co ludzie mowia, ze human jest latwiejszy - chyba nigdy nie byl na prawdziwym humanie Ja widze to z perspektywy mojej szkoly, gdzie zdecydowana wiekszosc to hist-wosy. Jeżeli ktoś ma odrobinę zdolności do matmy, to ogarnięcie tego przedmiotu zajmuje nie więcej niż 10 minut dziennie (gorzej z fizyka ). A ogrom materialu do ogarniecia na mature rozszerzona z historii przeraza nawet najwiekszych zapalencow tego przedmiotu Do tego ciagle kartkowki, sprawdziany, odpytywanka. Naprawde, nikt nie ma tak lajtowego zycia jak mat-fizy

Zabawa gramatyką języka polskiego? Dobre sobie, ja uwielbiam interpretować wiersze, choć bardzo rzadko spotyka się to z tą "właściwą"
Lektury z epoki romantyzmy to jakaś zgroza, o wiele więcej jestem w stanie zrozumieć ze streszczeń.
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 18:41   #444
Ann1994
Raczkowanie

A co ja mogę ze sobą zrobić?

Jestem w 2 klasie LO o profilu ang-niem-geo, oczywiście znalazłam się tam z przypadku, choć z ang i geo miałam w gimnazjum piatki, to okazało sie, że w liceum nic nie umiem z angielskiego a geografia idzie na 3..
Już za późno na przeniesienie do bio-chem.
Nie wiem, co chcę w życiu robić.
Myślałam kiedyś o geodezji, architekturze, potem o farmacji (studium).. Teraz myślę o niczym. Jak szlam do liceum też nie myślałam o niczym.
Co mi zawsze dobrze szło? To, czego teraz za bardzo nie lubię - polski. Jutro nawet mam II etap dyktanda -, dzięki któremu mogę mieć indeks (oczywiście jeszcze jakie,s tam etapy do przejścia)na jakąś tam uczelnię na filologię polską i coś w ten deseń. Porażka.
Obecnie zaczęła kręcić mnie chemia. Myślałam o zdawaniu podstawowej. Ale co po niej? Nic. I nie wiem czy sobie bym poradziła z nią.
Biologia - mam głupią babę, która czepia się szczegółów zamiast przekazywać wiedzę.. Ale myślę, że gdybym się przyłożyła..
Ale co mi da podstawa chemii i biologii albo nawet biologii rozszerzonej? Znowu nic.

Najprędzej pójdę na studium - farmacja, choć teraz każdy pomysł jest dla mnie zły.

A gdybym zdała geografię rozszerzoną i napisała bardzo dobrze podstawę z matmy? Coś by to dało? Co potrzebne na architekturę, geodezję?

Mam ochotę siąść i się rozbeczeć. Nie wiem, czego mam sie uczyć. Nie wiem, do czego mam siąść i w co włożyć całe swoje "natchnienie do nauki". Akutalnie uczę się wszystkiego po trochu + więcej chemii, geografii i matmy.
Pocieszcie mnie albo dajcie nadzieję, ew. solidnego kopniaka w tyłek..
Ann1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 18:43   #445
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta

Edytowane przez mm444
Czas edycji: 2012-03-07 o 18:44
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 18:44   #446
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ann1994 Pokaż wiadomość
A gdybym zdała geografię rozszerzoną i napisała bardzo dobrze podstawę z matmy? Coś by to dało? Co potrzebne na architekturę, geodezję?
Na architekturze bardziej liczy się egzamin z rysunków. Jeżeli nie chodziłaś na jakieś zajęcia, to w sumie marne szanse na architekturę. Moja koleżanka od 4 lat się przygotowuje na specjalnych, płatnych zajęciach.
Stary 2012-03-07, 18:46   #447
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Stary 2012-03-07, 18:46   #448
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Ann1994 Pokaż wiadomość
Co potrzebne na architekturę, geodezję?
na architekturę matma, najlepiej rozszerzona. na geodezję różnie: matma/geografia/fizyka. na jeden i na drugi kierunek oczywiście też język obcy.
Stary 2012-03-07, 18:52   #449
olasia99
Zakorzenienie

Zależy gdzie ta matma rozszerzona. W sumie sama matematyka na niektórych uczelniach na architekturze jest tylko przez semestr

Nie wiem, czy w rok da się przygotować, do tego samemu. Wiem, w jakich ilościach i jakie prace robi się, przygotowując się do tych studiów i masa tego. Pomijając to, że nie masz prawa używać żadnych linijek, ekierek itd., to chociażby narysowanie danej bryły w 784512 różnych pozycjach ...
Stary 2012-03-07, 18:58   #450
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości