|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Rozeznanie
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Ooo dziękuję bardzo viva91 za podanie mi linku do tego forum. W temacie widzę własne doświadczenie. Jednym słowem porażka z tym profilem. Ale co zrobić. Cieszę się ze mam chociaż ta geografię rozszerzoną, bo na niej na maturze jako R także mi zależy + matma of course i Ang
![]() A ja mam w klasie (europejska) takich humanów, którzy na profilu z R geografią nie umieją nawet skali przekształcić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
Jestem na pierwszym roku liceum o profilu humanistyczno-medialnym, z R języka polskiego, historii i wiedzy o społeczeństwie. Zawsze kochałam przedmioty humanistyczne, dlatego nie żałuje wyboru
![]() Co do wątku...osoby, które myślą że human jest łatwy, mylą się. Ile razy się spotkałam z opiniami że human to łatwizna, plebs...niech takie osoby wezmą sobie R z historii, polskiego, historii i np. francuskiego. No i łacina...Do tego kółko dziennikarskie i praca w gazetce szkolnej, branie udziału w akademiach...po paru miesiącach pogadamy czy human jest łatwy ;/ ![]()
![]() |
#425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zdaje mi się, że większośc opinii jak to na humanie jest łatwo i nic się nie robi, bierze się stąd, że polski jest obiektywnie łatwiejszy od takiej np. biologii i chemii, bo przy czytaniu ze zrozumieniem można często coś tam wyskrobac bez żadnej ściślejszej wiedzy na dany temat. więc można sobie bimbac i jakoś zdac. owszem, można sobie bimbac i jakoś zdac, tylko jeżeli ktoś nosi się z takim zamiarem to powinien nie tylko nie wybierac klasy humanistycznej, ale także zrezygnowac z liceum ogólnokształcącego na rzecz innej drogi edukacji ![]() zresztą kwestia priorytetów. mnie np. uzyskane bez wysiłku 60% z matury z polskiego nie satysfakcjonowałoby w żaden sposób. w ogóle kurczę, trzeba patrzec na siebie, podejmowac świadome decyzje i brac odpowiedzialnośc za swoje wybory (tzn. wiadomo, że przedmioty humanistyczne są mniej pożądane na rynku pracy, więc robię wszystko, żeby moje umiejętności były możliwie jak największe), a nie patrzec na innych i już broń boże nie przejmowac się żadnymi komentarzami dot. humanów-półgłówków. dzisiaj np. na lekcji rosyjskiego (grupy językowe tworzą osoby z różnych klas) spotkałam się z komentarzem chłopaka z mat-fizu (też taki pojedynczy przypadek, większośc którą znam raczej nie ma tego typu problemów ![]() ![]() no błagam, mam dobrą ocenę, bo się po prostu najzwyczajniej nauczyłam i nie szukam słabych usprawiedliwień na moje lenistwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Rozeznanie
|
U mnie w szkole i innych liceach w moim mieście jest mowa: 'ide na mat-fiza aby mieć więcej luzów' Także wychodzę z założenia ze ludzie z mat-fizów po prostu maja umysł ścisły i nauczyciele na tym profilu cisna ich tylko z rozszerzonych przedmiotów wybitnie męczą,a reszta to na odwal jest prowadzona. Także rózne opinie się zdarzają. Najcześciej spotykam sie z taka ze na humanie są sami nieucy i ludzie bez większych predyspozycji oraz z mniejszymi możliwościami. A Ja uważam ze to jest zupełna bzdura. Wiadome przecież jest to, że jeden jest w lepszy w tym a drugi w innym. tak samo jak nikt nie jest taki sam. Wkurza mnie ten brak tolerancji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() także widzisz, nie wszędzie wygląda to tak samo. no i słowa "łatwy" i "trudny" są mało treściwe. dla pasjonata historii jest łatwy, dla fizyka trudny i tyle ![]() ![]() ja w I LO też jeszcze nie żałowałam... jakoś w połowie drugiej zaczęły nachodzić mnie myśli że mogłam wybrać coś innego, bo jednak humanistką z krwi i kości nie jestem, a tylko takie osoby powinny tam iść. ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:27 ---------- Cytat:
![]() i u mnie mat-fizy wiem że były ciśnięte z języków ![]() bo jak ktoś jest kapujący z matmy, to w mig załapie to co musi i ma wolne, a z historii to nie ma wyjścia - trzeba przeczytać żeby wiedzieć, a to zajmuje więcej czasu ![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-01-13 o 17:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Rozeznanie
|
Dokładnie mam taka sama autopsje. A do tego zajęcia z polskiego i pisanie wypracowań jest dla mnie niezłą udręką
![]() Edytowane przez yasuole Czas edycji: 2012-01-13 o 18:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
Ja mam to szczęście, że u siebie na profilu nic nie muszę robić poza zachowywaniem ciszy na lekcji polskiego
![]()
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze ja!
![]() Jestem w II klasie liceum na profilu hist-wos-łacina. Profil prawniczy, zawsze chciałam byc prawnikiem. Cóż, przynajmniej tak mi się wydawało. Do inne klasy przenieść się za późno, ale będę próbowała z maturą z chemii i biologią/gegra na poziomie R. Muszę się zastanowić, czy wolę polibudę czy um ![]()
![]() |
![]() |
#432 | |
Zakorzenienie
|
mu
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#433 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2012-01-16 o 18:38 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() śmiechem bym go chyba zabiła... Jak jest leniem i nie chciało mu się uczyć to niech nie zwala na Ciebie tylko sam się przyłoży na następny raz do nauki... ![]() Btw, u mnie od nowego semestru dowalili tygodniowo jedną matematykę, bo przecież matura JUŻ za dwa lata... ![]() P.S. Jednak nacisk na przedmioty humanistyczne by się przydał...Dzisiaj w butiku w mojej mieścinie kupiłam dwie bransoletki i pierścionek. Pani (tak na oko 22 lata)na rachunku napisała długopisem ''2 x branZoletka'' ![]()
![]() |
![]() |
#435 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chciałabym aby u mnie dowalili taka matme a polski sobie zabrali ![]() ![]() Co do pani i barnsoletki, to pod tym względem polski by się przydał ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#436 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tzn. jakkolwiek dziwnie by to zabrzmiało rozwiązywanie zadań mnie relaksuje. to chyba jedyny przedmiot ścisły, który lubię. tylko chętnie wymieniłabym naszą nierozgarniętą nauczycielkę na jakąś bardziej konkretną... najbardziej przerażające jest to, że takie dziwadła po jakimś czasie zostają uznane za poprawne, ponieważ są często używane w mowie potocznej. masakra. Cytat:
tak jak mówisz, wiersze. osoba nie mająca zawodowo nic wspólnego z literaturą nie będzie przecież analizowac w domu każdego przeczytanego wersu, no błagam... ja też zakupów sobie funkcją kwadratową nie policzę, a liczby kwantowe mogę śmiało w buty wsadzic, bo i tak mi się nie przydadzą ![]() bezsensowny system działający na zasadzie uczmy się wszystkiego i niczego, ech. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Zadomowienie
|
Szczeeerze? Gramatykę i ortografię kończy się na poziomie podstawówki. Ja bym wywaliła chętnie pare wierszy z podstawy (które i tak mojego życia na lepsze nie zmienią
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
uczymy się regułek bezsensownie na każdym szczeblu na studiach o zgrozo też przerost formy nad treścią żadnych doświadczeń, praktyk, samodzielnej pracy- porażka ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- polski? więcej kreatywnych zajęć, twórczych, samodzielnej pracy chcesz pisać recenzję - pisz! chcesz zrobić sztukę- rób! chcesz przeczytać wiersz, który Cię zainteresował - przeczytaj! żeby każdy chociaż w minimalny sposób poczuł - lubię polski! to mnie dotyczy! prace semestralne na wybrany temat - jak maturalne ale co semestr, zamiast milion wypracowań kopiuj wklej i prac domowych "wypisz cytaty charakteryzujące Telimenę....." lektury ze 2 na semestr - wystarczy i może nie zniechęci zabawa językiem! gramatyką, ortografią, gry słowne, reportaże.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
No i lektury... Jak ktoś kto nie lubi czytać książek ma nabrać do tego zaufania skoro ma omawiać "Szewców", czy "Proces"? Owszem, są lektury, które są świetne np. "Mistrz i Małgorzata", ale ja np. nie przeczytałam tego, bo - o zgrozo! - jest to lektura. Uwielbiam czytać, kocham książki, ale takowe z kanonu lektur omijam szerokim łukiem... Jedyną lekturą przeczytaną przeze mnie w liceum był Pan Tadeusz... Oj nie - przepraszam - "Cierpienia Młodego Wertera" również...
Dlaczego nie można zmienić tego na książki, które wciągają, zarażają pasją, są podawane w listach "książek, które warto przeczytać"? Rozumiem, że trzeba poznać twórczość poetów, pisarzy, którzy są klasykami, ale jak dla mnie to "poznawanie" jest wielką porażką.. A matura i prace interpretacyjne to temat na kolejny esej, którego tytułem powinno być "Jak zabić twórczość i wyobraźnie ucznia w liceum"...
![]() |
#442 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
Ja mam problem z wbiciem sie w klucz i naprawde boje sie tylko o moja przyszloroczna mature z polskiego
![]() Ja jestem na mat-fizie, ale z tego, co ludzie mowia, ze human jest latwiejszy - chyba nigdy nie byl na prawdziwym humanie ![]() ![]() ![]() ![]() Zabawa gramatyką języka polskiego? ![]() ![]() Lektury z epoki romantyzmy to jakaś zgroza, o wiele więcej jestem w stanie zrozumieć ze streszczeń.
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 |
Raczkowanie
|
A co ja mogę ze sobą zrobić?
Jestem w 2 klasie LO o profilu ang-niem-geo, oczywiście znalazłam się tam z przypadku, choć z ang i geo miałam w gimnazjum piatki, to okazało sie, że w liceum nic nie umiem z angielskiego a geografia idzie na 3.. Już za późno na przeniesienie do bio-chem. Nie wiem, co chcę w życiu robić. Myślałam kiedyś o geodezji, architekturze, potem o farmacji (studium).. Teraz myślę o niczym. Jak szlam do liceum też nie myślałam o niczym. Co mi zawsze dobrze szło? To, czego teraz za bardzo nie lubię - polski. Jutro nawet mam II etap dyktanda -, dzięki któremu mogę mieć indeks (oczywiście jeszcze jakie,s tam etapy do przejścia)na jakąś tam uczelnię na filologię polską i coś w ten deseń. Porażka. Obecnie zaczęła kręcić mnie chemia. Myślałam o zdawaniu podstawowej. Ale co po niej? Nic. I nie wiem czy sobie bym poradziła z nią. Biologia - mam głupią babę, która czepia się szczegółów zamiast przekazywać wiedzę.. Ale myślę, że gdybym się przyłożyła.. Ale co mi da podstawa chemii i biologii albo nawet biologii rozszerzonej? Znowu nic. Najprędzej pójdę na studium - farmacja, choć teraz każdy pomysł jest dla mnie zły. A gdybym zdała geografię rozszerzoną i napisała bardzo dobrze podstawę z matmy? Coś by to dało? Co potrzebne na architekturę, geodezję? Mam ochotę siąść i się rozbeczeć. Nie wiem, czego mam sie uczyć. Nie wiem, do czego mam siąść i w co włożyć całe swoje "natchnienie do nauki". Akutalnie uczę się wszystkiego po trochu + więcej chemii, geografii i matmy. Pocieszcie mnie albo dajcie nadzieję, ew. solidnego kopniaka w tyłek.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-03-07 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
Na architekturze bardziej liczy się egzamin z rysunków. Jeżeli nie chodziłaś na jakieś zajęcia, to w sumie marne szanse na architekturę. Moja koleżanka od 4 lat się przygotowuje na specjalnych, płatnych zajęciach.
![]() |
![]() |
#447 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
na przekór do celu
|
na architekturę matma, najlepiej rozszerzona. na geodezję różnie: matma/geografia/fizyka. na jeden i na drugi kierunek oczywiście też język obcy.
![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
Zależy gdzie ta matma rozszerzona. W sumie sama matematyka na niektórych uczelniach na architekturze jest tylko przez semestr
![]() Nie wiem, czy w rok da się przygotować, do tego samemu. Wiem, w jakich ilościach i jakie prace robi się, przygotowując się do tych studiów i masa tego. Pomijając to, że nie masz prawa używać żadnych linijek, ekierek itd., to chociażby narysowanie danej bryły w 784512 różnych pozycjach ... ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#450 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.