|
|
#421 | |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Imię dla dziewczynki:)
Cytat:
|
|
|
#422 |
|
Raczkowanie
|
Ja z kolei z drugiej strony wole bardziej pospolite imiona. Moje jest bardzo rzadkie i wcale mi z tym nie najlepiej. Będąc dzieckiem zazdrościłam Anią i Kasią. Imiona proste, ładne i przyjemne
![]() Moje typy to : Jan, Karol, Adam, Żeńskich wciąż szukam
Edytowane przez looolitka Czas edycji: 2014-07-22 o 20:27 |
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
Jaś też jest mega oklepany, mam kilka znajomych z dzieckiem o tym imieniu.
|
|
|
|
|
#424 |
|
Zadomowienie
|
Fakt, teraz nastała chyba taka moda, tak samo jak jest dużo Michałów czy dla dziewczynek - Lena. Ja mam na imię Anna i wkurza mnie to, że w mojej klasie jest 8 dziewczyn i 3 z nich (w tym ja) ma na imię Anna. Już wolałabym Kasie bo nie ma ich tak dużo.
|
|
#425 |
|
Rozeznanie
|
Nutella, Mercy, Goplana - oryginalnie i słodko.
|
|
|
|
|
#426 |
|
Rozeznanie
|
Wydaje mi się że jest lepiej jeśli nie nadajemy imienia wyrażającego nasze gusta muzyczne, filmowe czy literackie lub mody tylko takie, które dobrze brzmi i może być ewentualnie jakoś modyfikowane (Jan/Jasiek/Janek/Janko/Hanys/John...) Kevina modyfikować już nie można, chyba że uzyjemy oryginalnej formy irlandzkiej Caoimhin, z Oliwką trudno
, poza tym.. mała Oliwka jest słodka, ale wyobrażacie sobie Oliwkę sześciesięcioletnią?... Dla mnie, imię: -powinno pasować do nazwiska - nie powinno być tak że budzi niezmierzony uśmiech - nie chcę cytować prawdziwego przykładu więc wymyśle coś podobnego, koleżanka z dzieciństwa miała na imię powiedzmy Antonella Rachciach - chodzi o to ze imię bylo jakby włoskie a nazwisko jakby gwarowe, polskie. Zwróćcie uwagę że Anna Rachciach wyglądałoby o wiele mniej smiesznie, przynajmniej mnie sie tak wydaje...-nie nadawałabym imion z popularnych seriali czy znanych celebrytów, wiadomo jak dziś ludzie reagują na Izaurę, a o modnej dziś grupie rockowej za dwanaście lat może zaginąć ślad i dziecko będzie sie zastanawiało skąd ma takie imię. - popularne tradycyjne imiona są nudne może ale bezpieczne bo neutralne, nikt chyba nigdy nie będzie się dziwił żadnemu Jasiowi czy Kasi, w szkole i tak dostaną przezwisko jak każdy, a w dorosłym wieku mogą wymyslic sobie jakąś modyfikację jak zdrobnienie, wersja z innego języka typu Kate zamiast Kasi lub używanie drugiego imienia - nawet jeśli to nie kolidowałoby bardzo z nazwiskiem, zastanowiłabym się dobrze przed nazwaniem syna Kevinem, czy córki Amy, chyba że udałoby mi się osiedlić na stałe w kraju anglojęzycznym lub też ojciec dziecka byłby stamtąd To moje trzy grosze. Ps. mój Tato miał imię bardzo oryginalne, wzięte z powieści którą czytała Babcia, i zawsze narzekał; ja mam popularne i było nas 6 w każdej klasie - nie ma ideałów...
|
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
Najbardziej oklepane imię aktualnie to chyba ta nieszczęsna Lena, dali by sobie ludziska na wstrzymanie, bo sama znam kilka dziewczynek o tym imieniu.
|
|
|
|
|
#428 |
|
Zadomowienie
|
Osobiście lubię swoje imię - Anna. Jest krótkie, ładne, łatwo zapamiętać, pasuje do nazwiska. Rodzice chcieli mnie nazwać Dominika (mam tak w końcu na drugie imię) i moja starsza siostra przekonała ich, żebym była Anną. Całe szczęście, bo o ile imię Dominika nie jest złe, to w połączeniu z moim nazwiskiem nie podoba mi się wcale. Zawsze mi mówiono, że to takie popularne imię, a tak naprawdę dopiero w liceum spotkałam inną Ankę w klasie i to też przez chwilę, bo się przeniosła. Na studiach w grupie jesteśmy za to we trzy (trzy na osiem osób...
).W podstawówce miałam szczęście do osób z oryginalnymi imionami, m.in. Berenika, Noemi, Ksenia, Nicole... później przeważały "normalne" imiona i z takich mniej pospolitych to znam Roksanę, Iwettę, Pamelę, Dianę, Arnolda, Bernadettę, Malwinę. Dzieci znajomych i rodziny nazywają się: Zuzia, Gabrysia, Osar x2, Fabian, Wiktoria x2, Iga, Maja, Alicja, Zosia, Hubert, Amelia, Natalia. Żadnej Julki jak na razie .Gdybym miała wybierać teraz imię dla dziecka (patrząc też na to jak się komponuje z nazwiskiem partnera ) to córkę nazwałabym imieniem Nadia, mój faworyt od jakiegoś czasu oprócz tego podoba mi się Laura, Liwia, Blanka, Nina, Rozalia. Z męskich imion mam sentyment do imion Kornel i Marcel, ale chyba nie nazwałabym tak syna. Mojemu facetowi strasznie podoba się Wiktoria, mi za to wcale(może przez to, że znałam Wiktorię i nie za bardzo ją lubiłam?) jeśli już to Wiktor. |
|
|
|
|
#429 |
|
Przyczajenie
|
dzień dobry
chciałabym poznać Wasza opinię na temat imienia:mój mąż jest Brazylijczykiem i chcielibyśmy naszą córeczkę nazwać Flavia - imię bardzo popularne w Brazylii.. a tu nieznane. Kurczę, jakoś zawsze byłam przeciwna nadawaniu obcych imion, ale sytuacja wygląda trochę inaczej w mieszanej kulturowo rodzinie.... Nie wiemy też jeszcze gdzie bedziemy mieszkać, tu czy tam. To imię bardzo mi sie podoba ale nie wiem jak zostanie odebrane przez Polaków. Powiedzcie - może być czy lepiej nie ryzykować i dac imię Maria, znane w każdym kraju? pozdrwiam
|
|
|
|
|
#430 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#431 |
|
Konto usunięte
|
Jesli nazwisko ma ojca to raczej nikt krzywo nie będzie patrzyl i uwazal tego za fanaberie.
|
|
|
|
|
#432 |
|
Zadomowienie
|
znam jedna mala Lene, i to corka takiej 'magiczno ezoterycznej' pary, wiec myslalam, ze to raczej rzadkie imie a u w rankingu - zaskoczenie!
![]() ja moje dzieci nazwalabym dz: Liwia, Helenka, Ida, Ada... kiedys chcialam Amelia na czesc filmu ale teraz samo imie przestalo mi sie podobac ch: Oskar, Adrian, moze Leon. Albo mam Taki pomysl ze jakby bylo dwoch synkow to takie rymujace sie;p typu Marek i Jarek, albo Jarek i Darek.. albo Marek i Darek ;p haha
|
|
#433 |
|
Konto usunięte
|
mi się bardzo podoba imię Kalina
|
|
|
|
|
#434 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam takie dziwactwo, że od dawna chciałabym nazwać przyszła córkę Elena. Naprawdę mi się podoba, jest niby stare ale oryginalne, ładne i eleganckie. Ale kurcze, teraz tyle Lenek jest że każdy słysząc to imię od razu słyszy Lena
Szukam domku dla kosmetyków https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post47119900 ...i dla ubrań... https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=767163 A ja sama szukam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=766076 |
|
|
|
|
#435 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#436 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
ale niekoniecznie mi się podobają Jesli nie Flavia to wybierzemy coś, co pasuje w obu kulturach...np. Maria Marina, Gabriela, Lidia, Helena. Babcia męża ma na imię Elena, więc podobnie oni nie wymawiają "H". A nazwisko oczywiście taty będzie miała![]() Dzięki za Wasze opinie
|
|
|
|
|
|
#437 |
|
Konto usunięte
|
Mam trzy typy: Julia (wiem, że oklepane, ale i tak mi się podoba
), Kamila i chyba to, które mi się najbardziej podoba - Małgorzata, śliczne jak dla mnieA z kobiecych imion strasznie nie podoba mi się Edyta i Sandra - tak jakoś twardo brzmią :P |
|
|
|
|
#438 |
|
Konto usunięte
|
Sandra mi brzmi jak pato dziewczyna z wielkiej płyty, siedzaca na lawce pod klatka i sluchajaca rapow z telefonu. Czarne, az z granatowym połyskiem wlosy. Wysoki kucyk i wosy zaczesane ala łeb łabędzia. Kolczyk w nosie lub wardzie. Wyskubane do granic absurdu brwi polaczone z nieumiejetna kreska eyelinerem i sztucznymi rzesami. Bardzo jasne jeansy z bialymi przetarciami i cyrkoniami i biale adidaski. Do tego bluza dresowa w kolorze odblaskowego rozu ledwo sięgającą do nerek
Na to pikowany bezrekawnik z misiowym kapturem. "Francuski" manicure również z cyrkonia. I pasek do spodni. Tez cyrkonia. Obok puszka piwa z sympatycznym duzym lesnym zwierzakiem z rogami. I pluje pid siebie siedzac na tej ławce. Jej chlopak do typowy słowiański przykuc o imieniu Sebastian lub Daniel. Jezdzi golfem lub Calibra. Sandra interesuje się pilka nozna, zwłaszcza lokalnym klubem. Ma swoją przyjaciólke Amande i Eweline. Wrzeszczy i bluzga gdy ktos spojrzy na jej Sebka Duzo gestykuluje i macha rekami pytajac się z troska czy ktoś ma jakiś problem. Uczy się w technikum hotelarskim, ale tylko dlatego ze byly tam wolne miejsca. To jest mohe wyobrazenie SANDRY |
|
|
|
|
#439 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mniej więcej pokrywa się z moim |
|
|
|
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
|
Mi bardzo podoba się imię Julia, Zosia oraz Nikola
Co do chłopców najbardziej Krzysztof Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2014-11-12 o 07:51 |
|
|
|
|
#441 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
![]() Flavia Gomes czy Moreira brzmi całkowicie inaczej niż Flavia Cebula (nie obrażając nikogo) - i w tym przypadku wiadomo, że rodzice nie chcieli się dowartościować imieniem. ---------- moje typy to: Iga, Laura lub Emilia/Mikołaj, Igor
|
|
|
|
#442 | |||
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
W mojej rodzinie jest Ewelina, Edyta, Ewa, Ewa, Elwira i śmieję się, że moja córka też dostanie imię na E ![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
Od tej małej mam całkiem przeciwne wyobrażenie Sandry niż Ty
|
|
|
#443 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#444 |
|
Wtajemniczenie
|
Mi się podobają imiona Marlena i Karolina
Dobre skojarzenia mam z nimi.Wcześniej była mowa o Zuzannie - mam suczkę o imieniu Zuzia i od tego czasu to imię niestety kojarzy mi się z psami
|
|
#445 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U mnie w imionach żeńskich pasujących do mojego nazwiska przodują póki co Liwia i Laura. Tylko męskie na "L" żadne mi się nie podobają więc trzeba będzie albo zrezygnować z tradycji rodzinnej albo rodzić tylko dziewczynki ![]() Co do Flavii - mi się nie podoba niestety. Nie dlatego że niepolskie, po prostu jakoś mi nie podchodzi. |
||
|
|
|
|
#446 |
|
Raczkowanie
|
Mi sie podobaja: miranda chloe melania lila i vivianna. U mnie w rodzinie byla leontyna (leonia) i antonina (antosia)
Wysłane z iPhone 4.
|
|
#447 |
|
Rozeznanie
|
Moje i TŻta dzieciaki będą miały starosłowiańskie imiona
![]() Mamy to już uzgodnione ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#449 |
|
Zadomowienie
|
Teraz najpopularniejszymi imionami u dziewczynek jest Julia i Maja. Podobały mi się kiedyś te imiona ale za dużo ich, co druga dziewczynka tak się nazywa.
Dużo jest też Amelek. |
|
|
|
|
#450 |
|
Zakorzenienie
|
Ja juz od dawna mam dość Lenek. Co druga kobieta w Polsce rodzi Lene
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:52.

. Ale rzeczywiście lepiej brzmi. I zdrobnienie ładniejsze, np. Vivi.

, poza tym.. mała Oliwka jest słodka, ale wyobrażacie sobie Oliwkę sześciesięcioletnią?...
.