Tarnowskie mamusie:) (Tarnów i okolice) - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-21, 12:54   #421
midnite
Raczkowanie

Dot.: Tarnowskie mamusie:) (Tarnów i okolice)

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość
Generalnie można by tego wszystkiego uniknąć gdyby moja lekarka podała rzetelne informacje na temat wagi dziecka, a ta zaniżyła je żeby "mnie nie straszyć"...
A kto był Twoim lekarzem prowadzącym?
Właśnie przez ryzyko takich sytuacji nie zdecydowałabym się rodzić w domu. Niestety nie każdy poród przebiega tak, jak sobie to wyobrażamy. Mówią, że o bólu się zapomina. Owszem tak, ale o tych przeżyciach i strachu o dziecko to już nie.
No ale to nie miejsce na straszenie tylko na dzielenie się radością z posiadania naszych skarbów
Dziewczyny powiedzcie mi, kiedy Waszym pociechom wychodziły piątki. Mój Syn ma 18 mcy i od dwóch tygodni jest jakaś masakra. Nie chce spać, budzi się w nocy z płaczem, bywa straszliwie marudny, pcha obydwie rączki do buzi i znowu się ślini. Objawy wskazują na zęby ale ma już do czwórek a piątek ani widu ani słychu. Nie chcę iść z nim do lekarza bo póki co nic konkretnego się nie dzieje ale jak tak dajel pójdzie to nie wiem czy nie pójdę go skonsultować bo brak mi pomysłu co to może być.
Pozdrawiam
midnite jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-21, 18:24   #422
wilcek
Raczkowanie

Mojej Oliwi też zaczeły najpierw wyżynać się piątki, poźniej czwórki (wyszły całe, piątki staneły i dopiero później znowu zaczeły wychodzic) miała wtedy roczek. Ale u kazdego dziecka jest inaczej. I pewnie u Was te zębiska sa powodem pchania łapek marudzenia itp. Nie pociesze mówiąć ze u nas czwórki i piątki jak wychodziły to był kompletny armagedon!;P
wilcek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 11:53   #423
r11
Raczkowanie

Witam
Mam pytanie do doświadczonych już tarnowskich mam, czy któraś z Was nie była nacinana przy pierwszym porodzie? I jeśli tak, to gdzie rodziłyscie i jak tego dokonałyscie (wcześniejsze przygotowania, umowa z lekarzem/położną?).

Ja również waham się między Nowym Szpitalem i Roztoką.

Pozdrawiam
r11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-02, 12:48   #424
Maddy84
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to Maddy84

Cytat:
Napisane przez midnite Pokaż wiadomość
A kto był Twoim lekarzem prowadzącym?
Właśnie przez ryzyko takich sytuacji nie zdecydowałabym się rodzić w domu. Niestety nie każdy poród przebiega tak, jak sobie to wyobrażamy. Mówią, że o bólu się zapomina. Owszem tak, ale o tych przeżyciach i strachu o dziecko to już nie.
Całą ciążę chodziłam do dr Otf.inowskiej. A co do porodów w domu to rzeczywiście podziwiam odwagę mam, które się na to decydują. Sama nie miałabym nerwów...

Cytat:
Napisane przez r11 Pokaż wiadomość
Witam
Mam pytanie do doświadczonych już tarnowskich mam, czy któraś z Was nie była nacinana przy pierwszym porodzie? I jeśli tak, to gdzie rodziłyscie i jak tego dokonałyscie (wcześniejsze przygotowania, umowa z lekarzem/położną?).

Pozdrawiam
Ja się zgłaszam. Rodziłam w Nowym.
Stary 2012-08-02, 13:17   #425
r11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Maddy84 Pokaż wiadomość
Ja się zgłaszam. Rodziłam w Nowym.
Zdradź proszę w takim razie, jak udało Ci się uniknąć nacięcia? Czy przygotowałaś się wcześniej, masażami, może z epino? Czy w jakiś sposób zakomunikowałaś lekarzowi/położnej że nie zgadzasz się na nacięcie? Miałaś znieczulenie? I który lekarz i położna byli przy porodzie? Uff, sporo pytań

---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Przepraszam, teraz doczytalam Twoją wypowiedź wcześniejszą i już rozumiem że miałaś finalnie cesarkę. To tłumaczy brak nacięcia. W każdym razie dzięki.

Może któraś z mam mających za sobą poród sn się wypowie w kwestii nacinania?
Stary 2012-08-02, 21:43   #426
Maddy84
Zadomowienie

Owszem finalnie miałam cesarkę ale nie do końca to tłumaczy brak nacięcia A z tego co wiem na nowym położne są przeciwko niepotrzebnemu nacinaniu. Przynajmniej te z którymi ja miałam kontakt. Przy pierwszej próbie wywołania porodu dostałam od jednej z nich książeczkę w której były informacje na ten tylko temat i generalnie jej przekaz był taki, żeby tego nie robić i że się od tego odchodzi. Stąd też wnioskuje, że to nie jest standard. Poza tym na nacięcie teraz chyba trzeba wyrazić zgodę a nie idzie ono z automatu.
Stary 2012-08-03, 09:03   #427
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Witam

Pozdrawiam
To ja się pochwalę Nacinanie czy (jeszcze gorzej) pęknięcie krocza to był mój największy koszmar. Z tego powodu panicznie niemal bałam się porodu. Jak widzisz kilka postów wyżej, okazał się on dla mnie najcudowniejszym przeżyciem. Moje krocze nie ucierpiało, od razu mogłam siedzieć, chodzić, korzystać z wc. A jak tego dokonałam? Dużo na pewno dała mi położna, która "pilnowała krocza" (w pozycji w kucki p. Ania leżała na podłodze i obserwowała co się tam dzieje. I to chyba wszystko, bo epi-no był dla mnie za drogi, a masowałam się może ze 3 razy.

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 09:34   #428
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Oooo, co widzę, będzie drugie bejbi???
Gratulacje!!!

U mnie zaczęło być już tak fajnie widać ok. 18-20 tygodnia. A wcześniej to zależy jak się ubrałam

dziekuje Kochana
a u Ciebie ktory to tydzien leci??? i jak sie czujesz w ogole ?

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 11:16   #429
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
dziekuje Kochana
a u Ciebie ktory to tydzien leci??? i jak sie czujesz w ogole ?
Ja już dawno po Seba ma już ponad 2 miesiące
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 20:38   #430
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już dawno po Seba ma już ponad 2 miesiące
buhahah no to ładnie przespałam i chwaliłaś się tutaj ?? bo jakoś przeoczyłam no to super, a jak poród no i jak te pierwsze miesiące ??

Stary 2012-08-03, 22:04   #431
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
buhahah no to ładnie przespałam i chwaliłaś się tutaj ?? bo jakoś przeoczyłam no to super, a jak poród no i jak te pierwsze miesiące ??
Uomatko, właśnie się zorientowałam, że się tu nie pochwaliłam narodzinami Sebastianka a pisałam o pobycie w szpitalu na poprzedniej stronie

Poród nieciekawy - miałam chyba najgorszą możliwą opcję, czyli cc na samej końcówce porodu. Pierwsze miesiące w domu też ciężkie, bo Sebuś ma problemu brzuszkowe i dużo płacze, ale już jest coraz lepiej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-04, 20:46   #432
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Uomatko, właśnie się zorientowałam, że się tu nie pochwaliłam narodzinami Sebastianka a pisałam o pobycie w szpitalu na poprzedniej stronie

Poród nieciekawy - miałam chyba najgorszą możliwą opcję, czyli cc na samej końcówce porodu. Pierwsze miesiące w domu też ciężkie, bo Sebuś ma problemu brzuszkowe i dużo płacze, ale już jest coraz lepiej
no jakoś nie wczytywałam się w poprzednie strony hehe kurcze to jestem dużo spóźniona ale Gratuluje
karmisz piersią ?? mam nadzieje ze problemy brzuszkowe szybko znikna i bedzie ok

Stary 2012-08-04, 22:30   #433
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
no jakoś nie wczytywałam się w poprzednie strony hehe kurcze to jestem dużo spóźniona ale Gratuluje
karmisz piersią ?? mam nadzieje ze problemy brzuszkowe szybko znikna i bedzie ok
Tak, karmię Mam nadzieję, że znikną, bo za niedługo kończy trzeci miesiąc (kiedy to zleciało). A u Ciebie co będzie, wiesz już, dziewczynka czy chłopczyk?
Stary 2012-08-05, 09:55   #434
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, karmię Mam nadzieję, że znikną, bo za niedługo kończy trzeci miesiąc (kiedy to zleciało). A u Ciebie co będzie, wiesz już, dziewczynka czy chłopczyk?
Nic jeszcze nie wiem dopiero 4 miesiąc, wizytę mam pod koniec sierpnia więc może coś wypatrzy no ale lepiej sie nie nastawiac bo moze byc za wczesnie (17 tydz wtedy bedzie).
Chciałabym już wiedzieć to zaczełabym przeglądać ciuszki po córci no i dokupywać co nie co

Stary 2012-08-06, 08:58   #435
r11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
To ja się pochwalę Nacinanie czy (jeszcze gorzej) pęknięcie krocza to był mój największy koszmar. Z tego powodu panicznie niemal bałam się porodu. Jak widzisz kilka postów wyżej, okazał się on dla mnie najcudowniejszym przeżyciem. Moje krocze nie ucierpiało, od razu mogłam siedzieć, chodzić, korzystać z wc. A jak tego dokonałam? Dużo na pewno dała mi położna, która "pilnowała krocza" (w pozycji w kucki p. Ania leżała na podłodze i obserwowała co się tam dzieje. I to chyba wszystko, bo epi-no był dla mnie za drogi, a masowałam się może ze 3 razy.
Clauudik - a czy miałaś wcześniej jakąś umowe z panią Anią, czy po prostu na nią trafiłaś przypadkiem? Nie wiesz może, czy w ogóle w Nowym Szpitalu można wynająć położną? Coraz wyraźniej widzę, że najważniejsze o co można zadbać przed porodem to mądra, doświadczona położna.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-06, 10:02   #436
pandoria
Raczkowanie

Cytat:
Witam

Pozdrawiam
podstawą są ćwiczenia mięśni kegla i to przez całą ciążę a nie pod koniec. Ja nie byłam nacinana podczas żadnego z porodów, fakt porody były do wody, nigdy na leżąco tylko zawsze w kucki. ale pozycja też ma znaczenie.

Facebook-u lub moim blogu
pandoria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 12:31   #437
midnite
Raczkowanie

Dziewczyny mam pytanie, może głupie ale jednak
Czy wierzycie w coś takiego jak planowanie płci? Pomijam to, że potwierdzono że plemniki męskie żyją krócej niż żeńskie i jest to na pewno jakaś wskazówka. Ale czy spotkałyście się z czymś np. takim: http://www.planujemydziecko.pl/Plano...e-plci-dziecka albo podobnymi tabelami, sposobami? Ciekawa jestem jak to było u Was?Płeć mojego pierwszego dziecka według tabeli się nie zgadza Oczywiście podchodzę do tego z przymrużeniem oka. Czy Wy planowałyście w jakiś sposób płeć dzieciątka?
Pozdrawiam

Edytowane przez midnite
Czas edycji: 2012-08-07 o 12:44
Stary 2012-08-07, 13:06   #438
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Czy wierzycie w coś takiego jak planowanie płci? Pomijam to, że potwierdzono że plemniki męskie żyją krócej niż żeńskie i jest to na pewno jakaś wskazówka. Ale czy spotkałyście się z czymś np. takim: http://www.planujemydziecko.pl/Plano...e-plci-dziecka albo podobnymi tabelami, sposobami? Ciekawa jestem jak to było u Was?Płeć mojego pierwszego dziecka według tabeli się nie zgadza Oczywiście podchodzę do tego z przymrużeniem oka. Czy Wy planowałyście w jakiś sposób płeć dzieciątka?
Pozdrawiam
Mi się to nie zgadza
My nie planowaliśmy płci, było nam wszystko jedno, wyszedł chłopczyk
Jedyne, w co mogę uwierzyć w kwestii planowania płci to to, że żeńskie plemniki żyją dłużej, a męskie są szybsze. U nas się to akurat potwierdziło
Stary 2012-08-08, 04:17   #439
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Pozdrawiam
My tez nie planowalismy Chodz patrzac na to ze staralismy sie w czasie dni plodnych to by faktycznie wychodzilo ze chlopczyk

Wiem ze paru znajomych tak planowalo i im sie potwierdzilo

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 07:17   #440
midnite
Raczkowanie

No właśnie my też będziemy próbowali wykorzystać wiedzę co do długości życia plemników. Celujemy w córkę ale oczywiście jak będzie to się okaże. A jak będzie drugi syn to też będzie super!
Stary 2012-08-09, 19:06   #441
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie my też będziemy próbowali wykorzystać wiedzę co do długości życia plemników. Celujemy w córkę ale oczywiście jak będzie to się okaże. A jak będzie drugi syn to też będzie super!
W takim razie powodzenia w celowaniu

Olivia 2.07.2014
Stary 2012-08-09, 20:59   #442
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaaasiek Pokaż wiadomość
Witam! Znajdzie się miejsce dla jeszcze jednej mamuśki z Tarnowa? Trafiłam przypadkiem poszukując opinii o szpitalach, pierwsze dziecko rodziłam w nowym szpitalu, teraz mam termin na październik i interesuje mnie albo stary albo Roztoka z tym że też spotykam się a opiniami że w razie komplikacji odwożą z tamtąd do Tarnowa a to już mnie trochę przeraża
ja rodziłam w roztoce i jestem mega zadowolona,skurcze zaczeły mi się kolo 18 więcstwierdziłam że się wykąpie jak nie przejdą to jade koło 23 zadzwoniłam do roztoki opisałam sytuacje kazali przyjehcać skurcze były co 5 min ale zero rozwarcia ,zaprowadziły mnie połozne do pokoju dwu osobowego łazienka w środku tv,tam poleżałam do 4 rano po 4 wzieli mnie na porodówke podłączyli oksytocyny 2 miałam,ktg robili mi cały czas badali co pół godz,połozna dała mi piłke żeby mi ulżyć w skurczach masowała mi plecy potem pokazała mojemu mężowi żeby mnie masował ,mógł być ze mną cały czas ,wziełam znieczulenie jak juz miałam 7 cm rozwarcia trwało ono tylko z godzinke bo przy 10 musisz czuć skurcze żeby przec ,parłąm 8 min i wypchnełam 3600 żywej wagi hehe,podsumowanie położe mega uprzejme pomocne na kazdy dzwonek w nocy przylatywały dawały leki przeciwbolowe kiedy cie tylko cos bolało nie robiły o nic pretensji słuchaly doradzały mój mąż np siedzial u mnie do 23 i noic nie mowiły wiec jak bede kiedyś rodzic drugi raz tylko roztka,i maja juz opieke neatologiczną całą noc,przy porodzie mogłam pić wody ile chciałąm i można nosić majtki po bo w tarnowskich szpitalach szłyszłąm że nie mozna

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

koś tu raz pisałą ze robil sesje i podawal strone fotosik jaka jest cena takiej sesji?
Stary 2012-08-11, 23:13   #443
allebazi
Rozeznanie

A jak jest z laktacją po znieczuleniu nie ma żadnych problemów?
Stary 2012-08-13, 11:23   #444
Maddy84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
Ja nie miałam.
Stary 2012-08-13, 17:06   #445
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez nie mialam. Znieczulenie nie ma raczej z tym nic wspolnego.

Olivia 2.07.2014
Stary 2012-08-13, 22:13   #446
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Clauudik - a czy miałaś wcześniej jakąś umowe z panią Anią, czy po prostu na nią trafiłaś przypadkiem? Nie wiesz może, czy w ogóle w Nowym Szpitalu można wynająć położną? Coraz wyraźniej widzę, że najważniejsze o co można zadbać przed porodem to mądra, doświadczona położna.
Nie nie miałam, miałam po prostu szczęście na nią trafić. Nie mam pojęcia, czy można sobie "wynająć" położną...
Cytat:
Napisane przez pandoria Pokaż wiadomość
podstawą są ćwiczenia mięśni kegla i to przez całą ciążę a nie pod koniec. Ja nie byłam nacinana podczas żadnego z porodów, fakt porody były do wody, nigdy na leżąco tylko zawsze w kucki. ale pozycja też ma znaczenie.
Zgadzam się, pozycja ma ogrooomne znaczenie!
Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
ja rodziłam w roztoce i jestem mega zadowolona,skurcze zaczeły mi się kolo 18 więcstwierdziłam że się wykąpie jak nie przejdą to jade koło 23 zadzwoniłam do roztoki opisałam sytuacje kazali przyjehcać skurcze były co 5 min ale zero rozwarcia ,zaprowadziły mnie połozne do pokoju dwu osobowego łazienka w środku tv,tam poleżałam do 4 rano po 4 wzieli mnie na porodówke podłączyli oksytocyny 2 miałam,ktg robili mi cały czas badali co pół godz,połozna dała mi piłke żeby mi ulżyć w skurczach masowała mi plecy potem pokazała mojemu mężowi żeby mnie masował ,mógł być ze mną cały czas ,wziełam znieczulenie jak juz miałam 7 cm rozwarcia trwało ono tylko z godzinke bo przy 10 musisz czuć skurcze żeby przec ,parłąm 8 min i wypchnełam 3600 żywej wagi hehe,podsumowanie położe mega uprzejme pomocne na kazdy dzwonek w nocy przylatywały dawały leki przeciwbolowe kiedy cie tylko cos bolało nie robiły o nic pretensji słuchaly doradzały mój mąż np siedzial u mnie do 23 i noic nie mowiły wiec jak bede kiedyś rodzic drugi raz tylko roztka,i maja juz opieke neatologiczną całą noc,przy porodzie mogłam pić wody ile chciałąm i można nosić majtki po bo w tarnowskich szpitalach szłyszłąm że nie mozna

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

koś tu raz pisałą ze robil sesje i podawal strone fotosik jaka jest cena takiej sesji?
padłam, już widzę jak ktoś zabrania mi nosić majtki dementuję te plotki. Wodę też pić można

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 08:53   #447
allebazi
Rozeznanie

czy któraś Was była pacjentką dr Krasa i miała indukcję porodu? Jak to wygląda?

Edytowane przez allebazi
Czas edycji: 2012-08-14 o 10:01
allebazi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-14, 13:49   #448
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
ja mialam juz nawał pokarmu w 2 dniu nic to do tego nie ma wszystkie laski co ze mna lezały braly znieczulenie i karmily od pierwszych dni zycia maleństwa

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Nie nie miałam, miałam po prostu szczęście na nią trafić. Nie mam pojęcia, czy można sobie "wynająć" położną...

Zgadzam się, pozycja ma ogrooomne znaczenie!

padłam, już widzę jak ktoś zabrania mi nosić majtki dementuję te plotki. Wodę też pić można
moja kolezanka rodziła nawet 2 tygodnie temu i nie pozwolili jej pic wody i opiernicz dostała za noszenie majtek a rodziła na nowym

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Cytat:
czy któraś Was była pacjentką dr Krasa i miała indukcję porodu? Jak to wygląda?
kras mnie przyjmował w roztoce i mnie badał miły grzeczny i wszystko mi tłumaczył co i jak,kolezanka tak samo z jiego zadowolona jak jej prowadził ciąże,ale indukcji nie miałąm
Stary 2012-08-21, 09:28   #449
r11
Raczkowanie

Dziękuję za wszystkie wpisy. Mam jeszcze jedno pytanie - chodzi taka opinia, że w tarnowskich szpitalach znieczulenie zewnątrzoponowe jest mitem. Oba szpitale deklarują co prawda jego dostępność i to nieodpłatną, ale w praktyce nigdy nie znieczulają - albo anestezjolog właśnie zajęty, albo lekarz mówi, że jest za wcześnie na zastrzyk, a po chwili, że już niestety za późno.

Jakie macie doświadczenie w tej kwestii? Czy którakolwiek z Was rodziła ze znieczuleniem w Tarnowie?
Stary 2012-08-21, 10:35   #450
Maddy84
Zadomowienie

Nie wiem jaka w moim przypadku była prawda ale rzeczywiście tego znieczulenia mimo swojej prosby nie dostalam... Najpierw usłyszałam że najgorsze mam już za sobą i "nie opłaca" się już brać a gdy mimo wszystko nalegałam na nie okazało się że rzekomo było za późno.

Edytowane przez Maddy84
Czas edycji: 2012-08-21 o 10:37 Powód: powtorki
Maddy84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości