|
|
#421 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tarnowskie mamusie:) (Tarnów i okolice)
Cytat:
Właśnie przez ryzyko takich sytuacji nie zdecydowałabym się rodzić w domu. Niestety nie każdy poród przebiega tak, jak sobie to wyobrażamy. Mówią, że o bólu się zapomina. Owszem tak, ale o tych przeżyciach i strachu o dziecko to już nie. No ale to nie miejsce na straszenie tylko na dzielenie się radością z posiadania naszych skarbów ![]() Dziewczyny powiedzcie mi, kiedy Waszym pociechom wychodziły piątki. Mój Syn ma 18 mcy i od dwóch tygodni jest jakaś masakra. Nie chce spać, budzi się w nocy z płaczem, bywa straszliwie marudny, pcha obydwie rączki do buzi i znowu się ślini. Objawy wskazują na zęby ale ma już do czwórek a piątek ani widu ani słychu. Nie chcę iść z nim do lekarza bo póki co nic konkretnego się nie dzieje ale jak tak dajel pójdzie to nie wiem czy nie pójdę go skonsultować bo brak mi pomysłu co to może być. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#422 |
|
Raczkowanie
|
Mojej Oliwi też zaczeły najpierw wyżynać się piątki, poźniej czwórki (wyszły całe, piątki staneły i dopiero później znowu zaczeły wychodzic) miała wtedy roczek. Ale u kazdego dziecka jest inaczej. I pewnie u Was te zębiska sa powodem pchania łapek marudzenia itp. Nie pociesze mówiąć ze u nas czwórki i piątki jak wychodziły to był kompletny armagedon!;P
|
|
|
|
|
#423 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mam pytanie do doświadczonych już tarnowskich mam, czy któraś z Was nie była nacinana przy pierwszym porodzie? I jeśli tak, to gdzie rodziłyscie i jak tego dokonałyscie (wcześniejsze przygotowania, umowa z lekarzem/położną?). Ja również waham się między Nowym Szpitalem i Roztoką. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#424 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#425 |
|
Raczkowanie
|
Zdradź proszę w takim razie, jak udało Ci się uniknąć nacięcia? Czy przygotowałaś się wcześniej, masażami, może z epino? Czy w jakiś sposób zakomunikowałaś lekarzowi/położnej że nie zgadzasz się na nacięcie? Miałaś znieczulenie? I który lekarz i położna byli przy porodzie? Uff, sporo pytań
![]() ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Przepraszam, teraz doczytalam Twoją wypowiedź wcześniejszą i już rozumiem że miałaś finalnie cesarkę. To tłumaczy brak nacięcia. W każdym razie dzięki. Może któraś z mam mających za sobą poród sn się wypowie w kwestii nacinania? |
|
|
|
|
#426 |
|
Zadomowienie
|
Owszem finalnie miałam cesarkę ale nie do końca to tłumaczy brak nacięcia
A z tego co wiem na nowym położne są przeciwko niepotrzebnemu nacinaniu. Przynajmniej te z którymi ja miałam kontakt. Przy pierwszej próbie wywołania porodu dostałam od jednej z nich książeczkę w której były informacje na ten tylko temat i generalnie jej przekaz był taki, żeby tego nie robić i że się od tego odchodzi. Stąd też wnioskuje, że to nie jest standard. Poza tym na nacięcie teraz chyba trzeba wyrazić zgodę a nie idzie ono z automatu.
|
|
#427 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nacinanie czy (jeszcze gorzej) pęknięcie krocza to był mój największy koszmar. Z tego powodu panicznie niemal bałam się porodu. Jak widzisz kilka postów wyżej, okazał się on dla mnie najcudowniejszym przeżyciem. Moje krocze nie ucierpiało, od razu mogłam siedzieć, chodzić, korzystać z wc. A jak tego dokonałam? Dużo na pewno dała mi położna, która "pilnowała krocza" (w pozycji w kucki p. Ania leżała na podłodze i obserwowała co się tam dzieje. I to chyba wszystko, bo epi-no był dla mnie za drogi, a masowałam się może ze 3 razy.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziekuje Kochana ![]() a u Ciebie ktory to tydzien leci??? i jak sie czujesz w ogole ?
|
|
|
#429 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
buhahah no to ładnie przespałam
no to super, a jak poród no i jak te pierwsze miesiące ??
|
|
#431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poród nieciekawy - miałam chyba najgorszą możliwą opcję, czyli cc na samej końcówce porodu. Pierwsze miesiące w domu też ciężkie, bo Sebuś ma problemu brzuszkowe i dużo płacze, ale już jest coraz lepiej |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#432 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() karmisz piersią ?? mam nadzieje ze problemy brzuszkowe szybko znikna i bedzie ok
|
|
|
#433 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że znikną, bo za niedługo kończy trzeci miesiąc (kiedy to zleciało). A u Ciebie co będzie, wiesz już, dziewczynka czy chłopczyk?
|
|
|
|
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale lepiej sie nie nastawiac bo moze byc za wczesnie (17 tydz wtedy bedzie).Chciałabym już wiedzieć to zaczełabym przeglądać ciuszki po córci no i dokupywać co nie co
|
|
|
#435 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#436 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#437 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie, może głupie ale jednak
Czy wierzycie w coś takiego jak planowanie płci? Pomijam to, że potwierdzono że plemniki męskie żyją krócej niż żeńskie i jest to na pewno jakaś wskazówka. Ale czy spotkałyście się z czymś np. takim: http://www.planujemydziecko.pl/Plano...e-plci-dziecka albo podobnymi tabelami, sposobami? Ciekawa jestem jak to było u Was?Płeć mojego pierwszego dziecka według tabeli się nie zgadza Oczywiście podchodzę do tego z przymrużeniem oka. Czy Wy planowałyście w jakiś sposób płeć dzieciątka?Pozdrawiam Edytowane przez midnite Czas edycji: 2012-08-07 o 12:44 |
|
|
|
|
#438 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My nie planowaliśmy płci, było nam wszystko jedno, wyszedł chłopczyk ![]() Jedyne, w co mogę uwierzyć w kwestii planowania płci to to, że żeńskie plemniki żyją dłużej, a męskie są szybsze. U nas się to akurat potwierdziło
|
|
|
|
|
|
#439 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodz patrzac na to ze staralismy sie w czasie dni plodnych to by faktycznie wychodzilo ze chlopczyk ![]() Wiem ze paru znajomych tak planowalo i im sie potwierdzilo
|
|
|
|
#440 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie my też będziemy próbowali wykorzystać wiedzę co do długości życia plemników. Celujemy w córkę
ale oczywiście jak będzie to się okaże. A jak będzie drugi syn to też będzie super!
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
#442 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- koś tu raz pisałą ze robil sesje i podawal strone fotosik jaka jest cena takiej sesji?
|
|
|
#443 |
|
Rozeznanie
|
A jak jest z laktacją po znieczuleniu nie ma żadnych problemów?
|
|
|
|
|
#444 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie miałam.
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez nie mialam. Znieczulenie nie ma raczej z tym nic wspolnego.
|
|
|
#446 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#447 |
|
Rozeznanie
|
czy któraś Was była pacjentką dr Krasa i miała indukcję porodu? Jak to wygląda?
Edytowane przez allebazi Czas edycji: 2012-08-14 o 10:01 |
|
|
|
|
#448 | |
|
Zadomowienie
|
ja mialam juz nawał pokarmu w 2 dniu nic to do tego nie ma wszystkie laski co ze mna lezały braly znieczulenie i karmily od pierwszych dni zycia maleństwa
---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- kras mnie przyjmował w roztoce i mnie badał miły grzeczny i wszystko mi tłumaczył co i jak,kolezanka tak samo z jiego zadowolona jak jej prowadził ciąże,ale indukcji nie miałąm
|
|
|
#449 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie wpisy. Mam jeszcze jedno pytanie - chodzi taka opinia, że w tarnowskich szpitalach znieczulenie zewnątrzoponowe jest mitem. Oba szpitale deklarują co prawda jego dostępność i to nieodpłatną, ale w praktyce nigdy nie znieczulają - albo anestezjolog właśnie zajęty, albo lekarz mówi, że jest za wcześnie na zastrzyk, a po chwili, że już niestety za późno.
Jakie macie doświadczenie w tej kwestii? Czy którakolwiek z Was rodziła ze znieczuleniem w Tarnowie? |
|
|
|
|
#450 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem jaka w moim przypadku była prawda ale rzeczywiście tego znieczulenia mimo swojej prosby nie dostalam... Najpierw usłyszałam że najgorsze mam już za sobą i "nie opłaca" się już brać a gdy mimo wszystko nalegałam na nie okazało się że rzekomo było za późno.
Всеки вижда как изглеждаш, но малко чувстват какъв си. Edytowane przez Maddy84 Czas edycji: 2012-08-21 o 10:37 Powód: powtorki |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.

no to super, a jak poród no i jak te pierwsze miesiące ??

no ale lepiej sie nie nastawiac bo moze byc za wczesnie (17 tydz wtedy bedzie).