![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Razem schudniemy 20 kg! Zapraszam!
co Ty gadasz! masz mniej w talii ode mnie! u mnie jest 90/91
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tym jogurtem się nie przejmuj- wybrałaś "mniejsze zło" ![]() ![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-09-10 o 18:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Zadomowienie
|
Boczki mierzę pod pępkiem, obwodu bioder nie chcę znać
![]() ![]() ![]() Co do talii, mój wuefista zawsze powtarzał, że na talie pracuję się bardzo długo. I owszem - skręty, jak te wykonywane na twisterze, skrętoskłony czy hulahop to najlepsze rozwiązanie! Ciesz się z nóg! Teraz tyle osób ma z tym problem... Wystarczyło spojrzeć na plaży - rozstępy, cellulit, galaretka..
Padłaś? Powstań, popraw koronę i zasuwaj! ![]() obieżyświatka, pożeraczka lodów antylight, wiecznie spóźniona Śpiąca Królewna size plus, będąca jednocześnie nałogową coffeeholiczką i poszukiwatorką księcia z bajkiem ![]() 104-99-96,8... |
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Wtajemniczenie
|
Hej panienki
![]() ![]() No i oczywiście wszystkim razem i każdej z osobna gratuluję wyników na wadze i w centymetrach. Dziewczyny, wracajcie do zdrówka ![]()
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
Czeeść dziewczyny!
![]() A w środę zmarła moja babcia. To już w ogl mnie pokonało. W piątek był pogrzeb. I powoli zaczynam się zbierać do kupy. Waga 70kg, od ostatniego ważenia kg poleciał w dół. Słabo, ale będzie lepiej. Dziewczyny brawa dla Was, za każdy spadek na wadze! Postaram się teraz śledzić wątek regularnie. ![]()
![]() |
#425 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Mam problem z netem i tyle razy już pisałam, a co tylko chcę wysłać post, to net się rozłącza i cała dułgaśna wiadomość ginie ![]() Bottega: dziękuję za cenne rady w dpowiedzi na mój ostatni post i w ogóle za wszystkie wskazówki Ci serdecznie dziękuję ![]() ![]() medzia104: jakie robisz ćwiczenia na uda? Dużo Ci ubyło w tej części <brawo> Mam masywne uda i chciałabym choć trochę je zmniejszyć. Robisz jakieś ćwiczenia na tę partię, czy uda same maleją wraz z ubytkiem masy? Macie, Dziewczyny, jakieś skuteczne ćwiczenia na uda? Jestem już zdrowa <jupi> Trochę jeszcze mam problem z katarem, ale ogólnie nie moge już narzekać ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ważyłam się w piątek. Było 75kg, czyli pomimo mojego grzeszenia (obrzarstwa!) po powrocie i tak straciłam 1kg, co pewnie jest spowodowane tym, że przez chorobe i leżenie w łóżku nie miałam apetytu. Przez to czytanie poradników zdrowotnych i na temat diet podczas choroby nabrałam prawdziwej motywacji do walki z kilkogramami! Pomierzyłam się, zapisałam wszystko, porobiłam tabelki, wyznaczyłam kolejne cele i zdałam sobie sprawę z tego, że wszystko trzeba rozłożyc w czasie, a nie tracić bezmyślnie kilogramy tak byle szybko, bo to nie jest długotrwałe. Przede wszystkim poprzestawiało mi się w głowie. Wiem, że ta moja miłośc do słodyczy jest straszna, bo co z tego, że zjem batonika skor on mnie nie nasyci, nie zaspokoi głodu tylko dostarczy kalorii, które ciężko spalić? No i nie jem tych słodyczy ;p Słodki smak (jego potrzebę) rekompensuję sobie owocami i cappucino (ok. 50-60 kcal w filiżance) i jestem dumna z siebie, że pokonuję pokusę (nałóg!). Wcześniej moje odchudzania (trwające już wiele lat) wyglądały tak, że każde jedzenie to zło. Dieta była dla mnie pasmem wyrzeczeń i nie jadłam kolacji. Teraz ja jem bez wyrzutów, bo wiem, że jest potrzebna. Zrezygnowałam z pieczywa zwyczajnego, które i tak jadłam ciemne, na rzecz chrupkiego, bo jakoś dwie kromki chrupkiego syca mnie bardziej niż pół kromki pełnoziarnistego ;p Ćwiczę co najmniej dwa razy dziennie i szczerze mówiąc bardzo się do tego przyzwyczaiłam. Jak nie poćwiczę wieczorem, to następnego ranka czuję się jakaś większa... Chciałabym już zawsze tak ćwiczyc i przede wszystkim mieć na to czas. Mam nadzieję, że studiując, tak się zorganizuję (tzn. swój czas), że znajdę na to czas. Naczytałam się, że ludzie chudną po 20kg i więcej i robia to przez kilka lat, pokonują zastoje wagi, więc mi też się uda. Tylko trzeba czasu. Moim celem było 68kg, ale wiem, że po zastojach chudnie się dalej, że ludziom się naprawdę udaje, więc mi się marzy 65kg ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kupiłam serek tzatzaki, który polecała któraś z Was i jest naprawdę dobry. Mam z ogórkiem i czosnkiem- pycha ![]() Byłabym wdzięczna za jakieś ćwiczenia na uda ![]() Rzeczywiście- pochowałam pozostałe wagi i ważę się na jednej. Rozważam też kupno własnej, prywatnej, najlepiej elektronicznej, by widzieć najmniejsze wachania wagi ![]() Dziękuję za motywację ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- BrillanteAstro5: Trzymaj się ciepło ![]() ![]() Pytając o ćwiczenia na uda mam na myśli zmniejszenie, bo nie są galaretowate ani obtłuszczone, ale duże ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#426 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój jadłospis: I. miseczka płatków fitella z 0% mlekiem II. kromka chrupkiego pieczywa z niskosłodzoną konfiturą + 120g jogurtu pitnego truskawkowego 0% III. ![]() ![]() 100g piersi z kurczaka usmażonej w kawałkach na łyżce oliwy z połową pomidora i 3/4 papryki, całość polana jogurtem naturalnym + 2 łyżki kaszy gryczanej + 50g marchewki gotowanej IV. 2 łyżki kaszy gryczanej, która została mi z obiadu z jogurtem naturalnym + jabłko V. chyba nie będzie, to za tego gołąbka ![]() a dzisiaj ruchu troszkę będzie, ponieważ idę do koleżanki na parapetówę (najpierw ze 2h w nowym domku i obiad, na którym mnie nie będzie, bo muszę załatwić coś pilnego) a później na zorganizowaną w knajpie imprezę z dużą ilością tańca i muzyki (urodziny jej faceta) ![]() alkoholowi mówię STOP! ![]()
Padłaś? Powstań, popraw koronę i zasuwaj! ![]() obieżyświatka, pożeraczka lodów antylight, wiecznie spóźniona Śpiąca Królewna size plus, będąca jednocześnie nałogową coffeeholiczką i poszukiwatorką księcia z bajkiem ![]() 104-99-96,8... Edytowane przez medzia104 Czas edycji: 2011-09-11 o 13:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o ćwiczenia na nogi- na uda konkretnie nie znam, ale ogólnie na nogi moim zdaniem dobrze robi skakanka, dodatkowo robię takie ćwiczenie: stajesz przodem do czegoś stabilnego, na czym możesz delikatnie oprzeć ręce (na wybieram oparcie krzesła), kładziesz na nie dłonie (ale nie opierasz się całym ciężarem, tylko jakby pomagasz sobie utrzymać równowagę), stopy przy sobie (ale nie ściśnięte), napinasz pośladki, napinasz łydki, podnosisz się na palcach (od stóp) do góry wysoko i opuszczasz w dół tak, by nie dotknąć podłogi. Przez całe ćwiczenie starasz się utrzymać pośladki napięte. Przerywasz ćwiczenie po ok. 10 powtórzeniach po tym, jak poczujesz, że łapie Cię taki jakby skurcz łydek. Ja robię codziennie ok. 2-4 serie po 140 powtórzeń, ale jak zaczynałam to nawet 1x80 nie mogłam zrobić. Po ćwiczeniu robi się takie jakby "strzepywanie"- pochodź trochę, wyrzucaj raz jedną, raz drugą nogę w bok, kręcąc kostką i "strzepując" napięcie. Ten końcowy etap zgapiłam od osób, które intensywnie biegają i po biegu mają napięte nogi. Mnie to pomaga ![]() ![]() ![]() BrillanteAstro5, głowa do góry! Krwiak nieciekawa sprawa, ale dojdzie do siebie ![]() ![]() ![]() Kobiety, dostałam dziś krwawienia (to nie @ ![]() ![]() ![]() ![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-09-11 o 14:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
Ale się rozpisałyście
![]() Trzymam dietę - wczoraj ok. 700 kcal i 1,5 godziny na orbitreku - dzisiaj zdecydowanie gorzej z ćwiczeniami raz, że mi się potwornie nie chce, dwa ciągle coś do zrobienia w domu a zaraz wychodzimy połazić po mieście ![]() ![]() Trzymam kciuki za Was i do jutra ![]() Gratuluję spadku Bottega - zaskakujesz mnie za każdym razem jak tu wchodzę ![]() ![]()
169 cm 78 ............... ->67-> .... ->65 65-> ...-> 62 Edytowane przez akasha83 Czas edycji: 2011-09-12 o 06:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
ahasha83, tylko 700kcal zjadłaś?
![]() ![]() ![]() Zamówiłam sobie jednak orbitrek- trafiłam na okazję (sprzęt przeceniony, bo był "pokazowy", ale nie jest jakoś specjalnie używany). Stwierdziłam, że muszę coś w domu mieć, ponieważ niedługo październik=nauka, a to mogę zawsze wskoczyć, jak tylko znajdzie się chwila. Mam nadzieję, że będę zadowolona ![]()
#430 |
amor vincit omnia
|
to się nadaje na KZ
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#431 | |
Raczkowanie
|
Hmm ale mi się oberwało
![]() W niedzielę się poprawiłam się - zjadłam ponad 1000 kcal ![]() ![]() Kupiłam wczoraj wasze płatki Fitella - całkiem niezłe, niestety Fitness mi bardziej smakują - będę je sobie mieszać ![]() Cytat:
Daj znać czy będziesz zadowolona.
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
Wiem tyle, że firma siglo:
Orbitrek model: BK7151 Rodzaj oporu: Mechaniczny Waga koła zamachowego (kg): Koło zamachowe 20 calowe, opór paskowy Funkcje komputera: Prędkość, trasa, dystans, kalorie, czas Zalety: Przednie kółka transportowe + wymiary, waga produktu, max. waga osoby ćwiczącej i 12 miesięcy gwarancji dobry będzie? ![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-09-12 o 09:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
hmm szczerze mówiąc nie mam pojęcia - ja mam magnetyczny - jest dużo cichszy. W zasadzie w ogóle nie słychać jak pracuje. koło 20 cali też nie wiele mówi,bo ważna jest Waga nie średnica. zresztą przyjedzie to zobaczysz - mam nadzieję że wpadniesz w nałóg jak ja
![]()
#434 |
Zakorzenienie
|
właśnie ja nie rozumiem
![]() ![]() ![]()
#435 |
Raczkowanie
|
Pewnie że tak
![]() Pamiętam że na swój długo zbierałam - ponad 1 tyś zł. Ale teraz z perspektywy czasu nie żałuję - teraz kosztuje mój koło 800 zł. Dzisiaj waga pokazała -0,7 kg ![]() Cały czas się ważę w ciuchach (najczęściej jeansach) więc się pocieszam, że jest mniej ![]()
#436 |
Zakorzenienie
|
Wracam zmotywowana! Kupiłam spodnie na all, i okazało się, że mam za grube łydki
![]() ![]() woda cytrynowa- 118 kcal 7day's -352 kcal zupa pomidorowa- nie wiem ile mogła mieć ![]() ![]() i dzisiaj biorę się ostro za ćwiczenia. Będę pisała wszystko! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
Bottega: niestety, nie jeżdżę konno
![]() ![]() MÓJ DZISIEJSZY JADŁOSPIS: 9:00 bułka z serem almette, pomidor, parówka, herbata (bułka nistety biała- nocowałam u przyjaciółki w innym mieście i nie bardzo miałam wybór ![]() (kawa) 13:00 1 ziemniak, sałatka z 1 pomidora, jajko smażone 16:00 filiżanka cappucino 18:00 2 kromki pieczywa chrupkiego z serkiem tzatzaki, 1/2 pomidora, plaset chudej szynki (jakoś tak dziś pomidorowo u mnie ![]() RUCH: -20 minut ćwiczeń rano na brzuch, tyłek i nogi -spacer -ćwiczenia na brzuch, nogi i tyłek (ok. 20 minut po obiedzie, nudziło mi się, więc poćwiczyłam troszkę) -wieczorem ok. 30 minut ćwiczeń na poszczególne partie ciała dodatkowo w wolnych chwilach kręcę hula hop ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- natalkaa7522: 7'days? To chyba nie najlepsza opcja, ale biorąc pod uwagę fakt, że wcześniej była tylko woda można Ci wybaczyć ![]() ![]() Dobrze, że wracasz zmotywowana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Sasza, powiem Ci, że dalej bym żyła w 'jedzeniu' gdyby nie te spodnie!
![]() Pomidorowa była z makaronem i na śmietanie. Nie bardzo znam się na kcal, więc strzelałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję dziewczyny
![]() natalkaa7522 do mnie też czasami dociera, że trzeba się mocno zmotywować, bo grubaska ze mnie ![]() ![]() Jestem strasznie wkurzona. Dopiero 2 tydzień szkoły, a ja już mam dość. Mam na dzisiaj tyle nauki, ze nie wiem od czego zacząć, a dopiero wróciłam do domu. Z jedzeniem dzisiaj średnio bardzo. Śniadania rano nie mogłam przełknąć, więc wypiłam tylko kawę, wiem, że bardzo źle, ale aż mnie na wymioty brało jak chcialam zjeśc kawałek chleba. Koło 12 zjadłam kanapkę, którą kupiła w szkolnym sklepiku z szynką, jajkiem, jakimś dziwnym sosem, sałata i ogórkiem. No a teraz na szybko, tosta z szynką i czuję się peełna. Zabieram się teraz za naukę, a potem trochę poćwiczę. Miłego popołudnia! ![]()
![]() |
#440 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No śmietana nadaje kaloryczności... Jeśli jesz w domu, to może poproś rodzinę, by odkładała dla Ciebie miseczkę zamim dodadzą śmietany. U mnie tak robią, a niektóre zupy też już w ogóle przestali zabielać, więc problem z głowy ![]() BrillanteAstro5: niech wszystko wraca do normy ![]() ![]() ![]() A co to za problem z biustem 80D? ja też taki mam ![]() ![]() Mam nadzieję, że mi teraz biust nie zacznie malec jak głośno powiedziałam, że on mi się najbardziej podoba ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oprócz jazdy konnej wczoraj też 2h grałam w badmintona, przykładając się do tego bardzo i jak najwięcej ruszając (podskoki, bieganie, przysiady). Zmęczyłam 3 osoby i z każdym wygrałam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#442 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() BTW z rozmowy raczej nici ![]() ![]()
![]() |
#443 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
uhh nienawidzę jak waga stoi mi w miejscu! Mam ochotę ją kopnąć!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ahaksha83, uuu to naprawdę nie fajnie się zachowali... ![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-09-13 o 15:50 Powód: wrr głupia klawiatura! literki się nie wciskają! |
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Zadomowienie
|
Witajcie Kobiety ;*
Ale mi Was brakowało przez 2 dni. Byłam w rozjazdach i nie miałam chwili, żeby się do Was odezwać. Niestety po drodze zdarzyło mi się nadprogramowe piwo, a dzisiaj na kolację miseczka bigosu. Mam nadzieję, że nie odbije się to jakoś tragicznie na wadze, ale mimo wszystko nie wchodzę na nią do piątku ![]() Gorzej z ćwiczeniami.. Nie mogę biegać teraz przez jakiś czas (sprawy ortopedyczne), ale lekarz powiedział, że bez problemu mogę ćwiczyć na rowerku lub orbitreku, więc to będzie mój przymusowy zakup.. Basen póki co odpada, bo zbliża się @, a ja nie jestem z tych, którym nie przeszkadza to w pływaniu. W życiu prywatnym też mi się bardzo posypało, bo nie mam już osoby, dla której muszę być piękna, ale nie poddam się... Obiecałam sobie.
Padłaś? Powstań, popraw koronę i zasuwaj! ![]() obieżyświatka, pożeraczka lodów antylight, wiecznie spóźniona Śpiąca Królewna size plus, będąca jednocześnie nałogową coffeeholiczką i poszukiwatorką księcia z bajkiem ![]() 104-99-96,8... Edytowane przez medzia104 Czas edycji: 2011-09-13 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#446 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Też nie pływam podczas @. Sama myśl mnie odrzuca. Myślałam żeby zacząć pływać od października, ale pojawiała się szansa, jazdy konnej parę razy w tyg. i jeśli wypali, to nie wyrobię się finansowo i czasowo z jednym i drugim na raz.
![]() |
#447 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Słońce
![]() ![]() Kurcze.. najgorsze jest to, że już 2 miesiące płakałam po nocach, bo brakowało mi tego, że był daleko, że w tym czasie bardzo go potrzebowałam. A teraz kiedy wszystko się sypnęło potrzebuję tego jeszcze bardziej i tutaj powstaje błędne koło ![]() Trzymam kciuki za Twoją jazdę konną ![]() ![]()
Padłaś? Powstań, popraw koronę i zasuwaj! ![]() obieżyświatka, pożeraczka lodów antylight, wiecznie spóźniona Śpiąca Królewna size plus, będąca jednocześnie nałogową coffeeholiczką i poszukiwatorką księcia z bajkiem ![]() 104-99-96,8... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]()
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2011-09-13 o 23:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
medzia104 będzie dobrze zobaczysz - nie poddawaj się w swoim postanowieniu! Za chwilę będziesz piękna i pewna siebie i zobaczysz że ktoś szybko Cię wyłapie spośród tłumu
![]() Wiem, że związki na odległość nie są łatwe - miałam kilka, ale wierz mi facet jest gotów do poświęceń - mój się przeprowadził ![]() ![]() Moja siostra ma 3 miesiące wypowiedzenia, ale i tak wizja zwolnienia nie jest fajna.. od dawna mówiła o dziecku - może uda jej się zajść zanim dostanie wypowiedzenie - lepszej chwili chyba nie znajdzie ![]() A jak Wam idzie trzymanie diety? Ja nadal jakimś cudem wstaję rano o 5 i ćwiczę tą godzinę przed pracą na orbitreku.. z każdym dniem jest gorzej ![]() ![]() Wczoraj pięknie poćwiczyłam łącznie 140 min ( w dwóch turach). Zgodnie z radami zwiększyłam kaloryczność posiłków - i nawet mnie to cieszy bo mogę jeść to co lubię - oczywiście malutkie porcje ale zawsze ![]() Nie przekraczam 1100 kcal,chyba że trafi się jakiś alkohol - bardzo rzadko ale niestety ![]() ![]() Trzymajcie się kobiety i walczcie w swoich postanowieniach - damy radę !!
#450 |
Zakorzenienie
|
Dorwałam się do mądrej książki: "Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka" Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Moja Mama jest lekarzem, w tej chwili ma 2 specjalizacje: rodzinny i pediatra, ale chciała zrobić jeszcze dietetykę, tyle, że zabrakło jej w tym roku czasu. Stąd u nas w domu takie książki.
Napisali, że: Przy redukcji lepiej unikać miodu. Jajecznicę można jeść 2-3 razy w tyg. Makaron, brązowy ryż, ziemniaki, fasola, groch 2-3 razy w tyg. Łosoś jest tłusty i jest przeciwwskazaniem przy diecie w redukcji masy ciała. Zalecane owoce: grejpfruty, jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki, truskawki, morele poziomki, maliny, pomarańcze, mandarynki, ananasy. Rzadko można jeść: winogrona, banany, brzoskwinie, śliwki, gruszki, mango, czarne porzeczki, owoce suszone. Nie powinno się używać takich przypraw jak: pieprz, ostra papryka, ocet, chili i musztarda. "Dieta powinna być ubogoenergetyczna, a równocześnie zrównoważona pod względem zawartości składników odżywczych. Źródłem energii, obok pożywienia, ma być nagromadzona w organizmie tkanka tłuszczowa. 1g tkanki tłuszczowej daje 7kcal, a 1kg- 7000kcal. Aby zredukować 1kg masy ciała w ciągu tygodnia, trzeba zmniejszyć podaż kalorii o 1000 dziennie. Jeśli chcemy stracić 0,5kg tygodniowo, trzeba osiągnąć deficyt dzienny około 500kcal.(...)" Później podają jak policzyć podstawową przemianę materii (PPM): "Kobiety: PPM=10xmasa ciała (kg)+ 6,25 x wzrost (cm) - 5x wiek (lata) -161 Później trzeba obliczyć indywidualne całkowite zapotrzebowanie energetyczne (ICZE) mnożąc uzyskany wynik PPM przez współczynnik aktywności fizycznej: dla małej aktywności fiz. wynosi 1,4 i 1,5 dla umiarkowanej wynosi 1,7 dla dużej wynosi 2 np. ICZE= PPM x 1,7 Uzyskany wynik stanowi postawę do ustalenia wartości energetycznej diety. Chcąc zmniejszyć masę ciała np. o 1kg tygodniowo, należy odjąć 1000kcal od wartości ICZE dla danego pacjenta. Wartość diety ubogoenergetycznej waha się w granicach 1000-150kcal, nie powinna być niższa od 1000kcal." Piszą o tym, że najwięcej należy ograniczyć tłuszczy (mają pokrywać max. 25% wartości kcal diety). Zaleca się nie przekraczać 40g tłuszczu na dobę, z czego 25-30g to tłuszcz niewidoczny, pochodzący z produktów białkowych. "W jadłospisie na 1200-1300kcal produktów tłuszczowych podaje się 10-20g/dobę. Zaleca się oleje roślinne i margaryny z tych olejów utwardzane na drodze estryfikacji i wzbogacone w witaminy." "Dieta nie powinna zawierać mniej niż 100g węglowodanów, ta ilość chroni przed zużywaniem białka ustrojowego. Węglowodany w postaci skrobi, podobnie jak w diecie podstawowej, są głównym składnikiem energetycznym pożywienia. Wskazane jest pieczywo razowe (bez dodatku karmelu, miodu), chrupkie, kasza gryczana, otręby. Pieczywo jasne, makarony, pozostałe kasze oraz ziemniaki podaje się w ograniczonych ilościach." Później jest o błonniku i produktach zbożowych z grubego przemiału i o tym, że z diety należy wyłączyć takie produkty jak miód, cukier, dżemy, słodycze, ciastka, desery. "Białko zaleca się w normie fizjologicznej, 1g/kg n.mc., tj. około 70-80g/dobę. Białko ma stanowić 20-25% wartości energetycznej całodziennego pożywienia. Białko zwierzęce o wysokiej wartości biologicznej powinno znajdować się w 3 głównych posiłkach (I śniadanie, obiad, kolacja). Jego źródłem są produkty zwierzęce, chude: mleko, mięso, ryby, drób, sery twarogowe, w ograniczonych ilościach jaja, wędliny (głównie drobiowe). Mięsa czerwone, krwiste należy spożywać tylko kilka razy w miesiącu, ze względu na homocysteinę o działaniu miaźdżycorodnym, powstającą w organizmie z aminokwasów siarkowych." "Więcej surówek, warzyw gotowanych, sałatek. Warzyw i owoców zaleca się około 750g/dobę. Ze względu na błonnik, witaminy rozpuszczalne w wodzie, flawonidy oraz makro- i mikroelementy." Szczególnie zaleca się spożywanie: pomidorów, ogórków, sałaty, szpinaku, rzodkiewki, kapustę kiszoną, szczypiorek, szparagi, cykorię, endywię, boćwinę, brokuły, kalafior, kabaczek, paprykę, kalarepę, szczaw, cebulę, świeże grzyby. Soli kuchennej można spożywać do 5g/dobę. "Produkty gotujemy w małej ilości wody lub na parze, w szybkowarach, naczyniach przystosowanych do gotowania bez wody, w kuchenkach mikrofalowych, w kombiwarze. Mogą też być duszone bez dodatku tłuszczu lub pieczone w folii, pergaminie, na ruszcie, rożnie, w garnkach kamionkowych. Do potraw powinno się używać tylko mleka odtłuszczonego płynnego lub w proszku." (należy spożywać mleko do 0,5%-2% tłuszczu)." Zalecane są przyprawy, które przyspieszają przemianę materii: kminek, kolendra, majeranek, ogórecznik, ruta, seler. "Należy spożywać 4-5 posiłków dziennie. Przy 5 posiłkach rozłożyć dzienną rację pokarmową na posiłki, tak aby zawierały: I śniadanie- 25% kcal II śniadanie- 10%kcal obiad- 35%kcal podwieczorek- 10%kcal kolacja-20% kcal"
Keep calm and stay legendary Edytowane przez Bottega Czas edycji: 2012-03-02 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.