![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Z iloma ludźmi...
Temat wątku jest trochę inny, więc nie róbcie offtopu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.wirtualny.bialystok.pl/_a...s&&id_art=1220 Cytat:
musiałbyś się dokształcić,aby wiedzieć,że HIV można się zarazić nie tylko poprzez sex,ale i krew.jakby nie było to narkomani byli największa grupa ryzyka .ciekawe jak się zarazali.pewnie siędząc koło siebie ![]() Wirus HIV przenoszony jest poprzez krew. Dlatego wszelkie zabiegi wymagające przerwania ciągłości skóry, podczas których może dojść do przedostania się krwi innej osoby, znajdującej się na nakłuwającym narzędziu, mogą stwarzać pewne ryzyko przeniesienia zakażenia,dlatego wirusem można się zarazić również robiąc tatuaż,czy przebijając ucho. nie tylko poprzez sex,jak piszesz Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-08-25 o 18:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Rozeznanie
|
Już nie bądź taką perfekcjonistką
![]() TmargoT- ja zdaję sobie sprawę, że można się zarazić przez krew, nigdzie nie napisałem, że nie można. Po prostu jest to w polskich realiach dość ciężkie (choć może nie nieprawdopodobne), a jeżeli chodzi o pobieranie krwi, to już przesada. I na pewno jest to rzadsze niż przez przypadkowy seks. To jesteś lekarką? Bo nie odpowiedziałaś w końcu... ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Rzecz jasna chodziło mi o zakażenie w szpitalu/przychodni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzisz,są ludzie,którzy nie potrafią uypomniec się o swoje bezpieczenstwo,.a co dopiero mówić o statystykach nie o mnie tu mowa i powinno ci wystarczyć to co napisałam,nie będę opowiadac o sobie ze szczegółami,bo nie twój interes co robię ![]() piszę jednak,że prawdopodobieństwo zarażenia z przypadkowymi partnerami stosując prezerwatywy jest podobny do zarażenia krwią poprzez zabieg. ja dalej czekam na cytat,jakobym pisała o zarazaniu ze stołka ![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-08-25 o 19:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Rozeznanie
|
Och, ale skoro się powołujesz na swoje medyczne wykształcenie, to chyba mogłabyś napisać jak głęboko ono sięga
![]() ![]() A o stołku jest dwa moje posty wyżej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
Rozeznanie
|
O nim też napisałem
![]() Za to Ty napisałaś, że takie samo ryzyko w szpitalu, jak w przygodnej sypialni. I tam nie było cudzysłowów. I to trochę dziwne, że nie chcesz się przyznać do swojego zawodu - w ramach promocji zdrowia powinnaś chyba uwiarygodnić to, co piszesz. Ja się przyznałem - nie jestem lekarzem, ale chciałbym wiedzieć, czy Ty jesteś, w takim razie. Po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pewnie wyczytaleś,że gronkowcem szpitalnym można zarazić się w łóżku? ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Rozeznanie
|
Przeczytałem to:
"uważam,że ryzyko osoby sypiającej zwieloma partnerami w prezerwatywie jest takie samo,jak żony,która ma jednego męża,jednak ten mąż skusił się raz na skok w bok bez gumy,lub porównywalnie z zabiegami medycznymi ". Twojego autorstwa. I ok - już nie pytam o Twoje kompetencje. Wiadomo - wykształcenie medyczne wykształceniu medycznemu nierówne, ale na bank pielęgniarki czy ratownicy też mają solidne podstawy z chorób zakaźnych, bo ich to dotyczy. Tak więc może i lepsze nawet takie wykształcenie niż lekarskie... A na pewno lepsze niż żadne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() powiedz teraz,gdzie w tym zdaniu użyłam porównania uwaga twój cytat: Cytat:
co to są zabiegi medyczne? czy porównujesz wspomniane przeze mnie zabiegi medyczne nawet w szpitalu,gdzie w grę wchodzi krew do ławki szpitalnej ![]() Cytat:
czy nie masz lepszych argumentów,bo widzę,że się starasz,ale coś ci nie wychodzi ,a robi się co raz śmieszniej ![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-08-25 o 20:48 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Rozeznanie
|
Jakiej ławki? O czym Ty mówisz? Napisałaś, że żona faceta, który ją raz zdradził bez gumy ma takie samo ryzyko zakażenia się HIV, jak gdyby została poddana losowemu zabiegowi medycznemu. Nie rozumiem, czego tu nie kumasz. Bo ja nie kumam, jak można mieć medyczne wykształcenie i pisać takie brednie.
Z tego co mi wiadomo, to teraz większość studentów się uczy z wikipedii, więc to na jedno wychodzi w sumie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co ci się w tym stwierdzeniu nie podoba? łapiesz mnie za slówka? może nie takie same szanse,ale porównywalne nie masz lepszych argumentów?może podasz coś konstruktywnego więc powiedz mi jakie jest prawdopodobienstwo natrafienia na zarazonego partnera sexualnego .oczywiście nie mówimy o liczniku prostytutki,ale zwyczajnej osoby. ![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-08-25 o 21:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
2. 2 3. 1 4. 1 5. 1
![]() |
![]() |
#435 |
Rozeznanie
|
No to tak: w Polsce jest na koniec 2010 roku ok. 14 tysięcy zakażonych wirusem HIV, ale szacuje się, że ok. 70 % nie wie o zakażeniu. To daje około 45 tysięcy zakażonych. Ponad 70% jest w wieku 20-40 lat. Nie wiem, niestety, jak wygląda to pod kątem płci, ale myślę (biorąc pod uwagę większe ryzyko kobiet podczas stosunków jeśli idzie o zakażenie i rozkład populacji), że nie przesadzę jeśli założę, że połowa to kobiety. To daje ponad 15 tyś. zakażonych kobiet. Liczmy, że kobiet w tym wieku jest około 6 mln, to daje o ile mnie google nie myli, około 0,25% ryzyka natrafienia na nosicielkę. Rzecz jasna obliczenia są proste jak konstrukcja cepa i pewnie niejeden błąd można w nich znaleźć, tym niemniej są na podstawie konkretnych liczb. Czy możesz mi zatem powiedzieć, jakie jest ryzyko, będąc pacjentem, zakazić się wirusem HIV w Polsce podczas losowego zabiegu medycznego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jaki to procent przypadków, ale takie sytuacje dzieja się obok nas i warto być tego świadomym. Kolejna sytuacja - studiuję kosmetologię i znam przypadki salonów, w których bywa nawet tak, że sprzęt nie zawsze jest sterylizowany. A można przeciąć naskórek nawet przy głupim wycinaniu skórek przy manicure. ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
P.S. uprzedzając pytania- tak przed pójściem z kimś do łóżka bez zabezpieczenia w postaci prezerwatywy zawsze żądam okazania wyników badań krwi- sama swoje też pokazuję i się regularnie badam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#440 |
Rozeznanie
|
1. Nigdzie nie napisałem, że uważam, że można się zakazić tylko przez seks. Napisałem tylko, że łatwiej tak, niż przez zabieg.
2. Moje obliczenia nie są wyssane z palca, tylko są na podstawie aids.gov.pl i rocznika statystycznego. Mogą być co najwyżej błędne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie tylko sex jest porównywalnym źródłem zarażeń i jesli tak sądzisz to nie mamy o czym rozmawiać.nie potrzebne są źródła,żeby wiedzieć,że można zarazić się różnymi sposobami,a najczęstym poprzez: Cytat:
sex jest popularnym źródłem zarażen,ale nie jedynym.więcej razy w swoim życiu spotykamy się z innymi mozliwościami zarażenia,niż sexem poza związkiem.ja np.co 2 tyg chodzę do kosmetyczki,a co miesiąć do fryzjera.porównywalnie żadziej zmieniałam partnerów sexualnych w przeszłości ![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-08-26 o 10:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Rozeznanie
|
Nie wiem, co miałaś na myśli, ale widzę jak na dłoni, że najpierw napisałaś, że można się zarazić podczas pobierania krwi, a potem, że równe prawdopodobieństwo jest przez przypadkowy seks, jak podczas zabiegu. Wiem, że już to setny raz chyba powtarzam, ale ciągle się od tego odcinasz. Oczywiście ryzyko jest (podczas jakiegoś zabiegu, ale nie pobierania krwi), ale wyraźnie, ogromnie mniejsze. Dziwię Ci się, że jako osoba sugerująca posiadanie medycznego wykształcenia, gadasz takie głupoty, które mogą zostać opacznie zrozumiane i nasilić strach przed zwykłymi badaniami. A tak w ogóle, to lekarze o tej porze nie pracują? :P aż żałuję, że nim nie jestem w takim razie :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Zakorzenienie
|
aptrp- proszę przestań z tymi żenującymi wypowiedziami, bo im więcej Cię czytam tym bardziej wątpię w rasę ludzką
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jako osoba mająca praktyki w zawodzie widziała nie raz przyklady zaniedbań i to co pisze biorę za to odpowiedzialność.nie podam ci jednak konkretnego przykładu,bo RAZ-i tak nic ci to nie da,DWA-wiele grub zawodowych obejmuje zasada milczenia,TRZY-od dawna nie pracuję w zawdodzie na co miało wpływ wiele czynników,w tym i ta co podałam wcześniej. dla mnie już eot,bo wchodzimy w bardzo osobiste pytania,a ja tego nie lubię. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Rozeznanie
|
Raz - dlaczego mi to nic nie da
Dwa - dopóki nie podajesz danych umożliwiających identyfikację osoby nic Cię nie obejmuje Trzy - czyli w najlepszym razie jesteś lekarką z nieaktualną wiedzą ![]() Nie podałaś przykładu żadnej afery związanej z pobieraniem krwi. Ale ok - zgadzam się - na pewno jest sporo nieprawidłowości i nietrzymania procedur, ale zwykłe pobieranie krwi to już jest jakiś absurd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Rozeznanie
|
się uczepiłeś jak rzep psiego ogona.....daj se chłopie na luz, jakaś meliska albo co? Rozdmuchałeś OFF Topa niemiłosiernie.....:mdlej e:
to się robi niesmaczne
![]() |
#447 |
Rozeznanie
|
Wydawało mi się, że nie jest w zasadzie możliwe zrobienie offtopa w takim wątku, ale widać się myliłem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://krotoszyn.naszemiasto.pl/arty...krwi,id,t.html to sa prywatne opinie i całkiem ich sporo http://www.jakoscobslugi.pl/obserwacja/36349981 http://forum.gazeta.pl/forum/w,216,1...bowiazek_.html "ale co tam.mnie sie to nigdy nie zdarzy" Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2011-08-26 o 11:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Rozeznanie
|
Ok, dzięki. Faktycznie rzeźna. Ale akurat HIVem to się tak zarazić praktycznie nie da. Obecnie seks jest na zdecydowanie pierwszym miejscu, niestety (a może i dobrze, bo o seksie przynajmniej sami możemy decydować). I dobrze by było, żeby ludzie tak myśleli, a nie bagatelizowali sprawę tekstami typu "mogło mi się to przydarzyć wszędzie".
No i mnie się to nie zdarzy, dopóki będę przytomny ![]() I to tyle tego obrzydliwego i niesmacznego offtopu, mam nadzieję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
nie mowa tu o prawdopodobieństwie czy też jego braku zarażenia się HIVEM w czasie seksu czy podczas zabiegów medycznych ..........mowa tu o tym kto ilu miał partnerów i co z nimi robił(całował, pieścił itd.).....nic więcej.....watki o zabezpieczaniu się i SKUTKACH rozwiązłości w postaci chorób gdzie indziej. Także tak.....jest to OFF TOP. Amen.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:44.