|
|
#421 |
|
Powoli do przodu
|
Dot.: Plotkowy dla krzyżykomaniaczek :)
Co do strony, w jaką powinny się układać półkrzyżyki zdania są bardzo podzielone. Zdecydowana większość haftujących podziela zdanie Emili, że powinny się układać tak, jak górna nitka. Wtedy praca wygląda schludnie, jest bardziej uporządkowana.
Natomiast na zdjęciach z ubiegłorocznej wystawy DMC w Łodzi widziałam wyróżnione prace, których półkrzyżyki układają się tak, jak spodnia nić. Tu wklejam linki do tych prac: http://www.coatscrafts.pl/aktualnosc...zyżykowego.htm http://www.coatscrafts.pl/NR/rdonlyr...1/Rumianki.jpg http://www.coatscrafts.pl/NR/rdonlyr...70872/Maki.jpg Moja duża niebieska baletnica ma półkrzyżyki ułożone w prawą stronę (czyli tak jak spodnia nić), ale tylko dlatego, że tak były narysowane na schemacie - tym się zasugerowałam. W wykonanej pracy nie wygląda to rażąco, daje inne tło. Toteż kierunek półkrzyzyków zależy od samej hafciarki, aczkolwiek tak jak napisałam powyżej, aby praca była bardziej "czysta" i uporządkowana, lepiej wyglądają ułożone w stronę górnej nitki. Co do moich "Latawców" - baletnicy wykańczam spódnicę, pozostaną jeszcze nogi i trochę białego tła. Im bliżej końca, tym wolniej robię, bo bardzo przyjemnie się nad tym obrazem pracuje. Jest wiele odcieni jednego loloru które ślicznie się przetykają, a ja lubię takie obrazy. Czytając na blogach zachwyty dziewczyn haftujących na lnie, wykopałam swój stary kawałek i... już wiem, czemu się do lnu zraziłam. Naszej krajowej produkcji, miękki jak pielucha, a po wbiciu igły i zaciśnięciu muliny - nitki się zsuwają w jednym miejscu, a rozsuwają w innym. Żeby jednak nie wyrzucać go do śmieci, postanowiłam trochę na nim potrenować ręke i oko w bardzo prostej kurce, a za oceanem zamówiłam piękne lny Zweigarta.
www.hafty-czytanki.blogspot.com Wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1120161 Edytowane przez agugu77 Czas edycji: 2012-04-21 o 13:28 |
|
|
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
W moich pracach półkrzyżyki układają się jak spodnia nić-na prawo. Wydaje mi się to bardziej naturalne.
Ale wg mnie wszystko zależy od hafciarki. |
|
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
Hanjah oświeć mnie jaki tam sa nici do kawek i kubusi bo muszę znaleźć jaką tabelę zamienników
|
|
|
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
Ja staram się pół krzyżyki robić zgodnie z techniką xxx,ale jak wypada mi zdecydowany skoś na prawą czy lewą stronę i do tego ma być konturem zrobione to wtedy układam je tak żeby podkreślić istotny kształt wzoru .
agugu77 pochwal się baletnicą ,no bądź miła .Też lubię jak jest kilka odcieni jednego kolorku choć to bardzo męczące potrafi być ,ale efekt boski.Ostatnio xxx-wała M.P.zakładki i były do łączenia dwa kolory i to wcale nie ten sam odcień ,ale wiesz jaki dało to fajny efekt ,jak super to rozjaśnia poszczególne punkty ,jakbym perłową nitką wyszywała.W życiu bym nie pomyślała że można w ten sposób rozjaśnić określony kolor i da taki efekt. |
|
|
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
|
ja też mam krzyżyki tak jak spodnia nić
co do lnu - moj obrazkowy jest fajny i dość sztywny, można go szarpać jak aide i nic się nim nie dzieje haftuje te różyczki - kolorek mają taki cielisty jak ten pomarańcz jak na futerku somebunny - w 3 różnych odcieniach, jak dla mnie takie same wszystkie Misia przyjmę każdego Nelsona jakiego znajdziesz - mam ich tylko 3 szt. i jednego takiego w mniejszym foramacie - taki portret z Tibsem o którym calkowicie zapomniałam oprócz tego "na ganku" "z płotkiem" i taki z tym kwiatowym sznurkiem
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale wiesz co jedna z pań o nicku Vilemoo jeśli dobrze napisałam na pewno sporo Nelsonków haftowała więc może napisz do niej co ? |
|
|
|
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#429 |
|
Zakorzenienie
|
ok poszukam tej osoby
![]() w tej gazetce było napisane tylko, ze tam Nelson będzie...
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
odnośnie pół krzyżyków to ja zawsze robię tak jak górna nić, wtedy jakoś ładniej i bardziej całościowo mi to wszystko wygląda. kiedyś się pomyliłam i gdzieś zrobiłam tak jak nić na spodzie i miałam wrażenie, że jakoś dzieli mi to obrazek.
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie zauważyłam, żeby to miał jakiś negatywny wpływ na moje prace. Ale jak widzę z wypowiedzi, każdy ma jakieś swoje metody ![]() Jeśli chodzi o ilość nitek, to stosowałam się do instrukcji, czyli 1 lub 2
|
|
|
|
|
|
#432 |
|
Zadomowienie
|
[1=c0f5ee3455cfe7f4618d1cb f50b63003f960a820;3370542 1]U mnie półkrzyżyki zawsze układają się tak jak spodnia nić, bo po prostu tak mi jest wygodniej
Nie zauważyłam, żeby to miał jakiś negatywny wpływ na moje prace. Ale jak widzę z wypowiedzi, każdy ma jakieś swoje metody ![]() Jeśli chodzi o ilość nitek, to stosowałam się do instrukcji, czyli 1 lub 2 [/QUOTE]dzięki
|
|
#433 |
|
Zadomowienie
|
zima skończona, wiośnie niedużo zostało - muszę się spieszyć, bo już mnie ciągnie dfea
|
|
#434 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#435 |
|
Zakorzenienie
|
Wybrałam się dzisiaj po ramki, i trafiłam na promocje 15 %
|
|
#436 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No własnie wrzuć fotkę nam
|
||
|
|
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Rameczki kupiłam jak zwykle
![]() Ula może ma taki duży tamborek/krosno, i dlatego pogniecione nie jest to co na widoku ![]()
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz krosno ,nie krosno ,ale i tak w łapkach się miętosi a to jak spod żelazka wygląda ślicznie |
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
Noo, to tylko rameczka zwykła
![]() ![]() o taka będzie do zielniczka Ciemna, bo mam ciemne meble w domu, tylko Julka ma białe rameczki w pokoju, mimo, że meble też ma bejcowane
|
|
#440 |
|
Zakorzenienie
|
No ładna ,powiem więcej super ze tak prosta ale aż śliczna ,w końcu to haft musi być najbardziej wyeksponowany.Emila a ten haft -zielnik będzie taki mały ,czy mi się wydaje że ta ramka jest mniejsza to znaczy wnętrze jej na haft ?
|
|
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
haft ma 30 cm, ramka ma 60 cm
![]() rameczka jest taka sama jak te białe Julkowe
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
robię też inne zielniki
Zielniki właściwe czekają na lepszy len ![]() ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:17 ---------- w ogóle nie dość że dom będę mieć jak muzeum (caly w stylu retro) to jeszcze jak muzem botaniki, jak te wszystkie zielniki powieszę ![]() ---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- o kurka i znałzłam coś cudnego http://douchka.gallery.ru/?p=albums&parent=hUEv tylko zastrzeżone te albumy, ale zaraz biorę się zaszukanie
zapraszam na moj blog Moje kąciki na forum ![]() Moje decoupage Moje haftowanie Zakątek Kreatywnych Kobiet "Turkusowy Hamak" Edytowane przez Emila3000 Czas edycji: 2012-04-23 o 00:32 |
|
|
|
|
#444 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#445 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:29 ---------- Poprzedni post napisano o 01:16 ---------- Cytat:
Ja też rysuję sobie na kanwie kratki bo tak jest mi łatwiej nie używam zwykłego ołówka tylko kupuję w Hooby studio ołówek spieralny jest rewelacyjny a i z praniem nie mam problemu. |
||
|
|
|
|
#446 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#447 |
|
Powoli do przodu
|
Moi tancerze są w tej chwili bardzo niefotogeniczni, bo robię już dolną część i cała tkanina nie zmieściła mi się na krośnie. Musiałam zawinąć górną część i wygląda, jakby chłopakowi urwało rękę i głowę. W dodatku u mnie dziś buro i ponuro, i wszystkie kolory wyglądają tak samo.
W tym tygodniu pracuję w domu, więc mam nadzieję, że uda mi się więcej czasu wygospodarować na xxx. Jak "latawce" będą już wyglądały bardziej po ludzku, to wrzucę zdjęcie. Byłyście na wystawie Krafta? Mi się nie udało
|
|
#448 | |
|
Zakorzenienie
|
Ulenka pitu ,pitu
i myślisz że ja w to uwierzę ha,może jeszcze mi powiesz ze krasnoludki słoneczko ci puszczają jak fotkę robisz ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#450 |
|
Rozeznanie
|
dziekuje
Emilka a jaki to jest lepszy len? linki mi nie działają te ru z zielnikami czy co to tam jest , ogólnie mam problem z tymi stronami niby ładuje ładuje ,ale nie załaduje do mnie jadą niteczki na magnolie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:19.

.Też lubię jak jest kilka odcieni jednego kolorku choć to bardzo męczące potrafi być ,ale efekt boski.