Odchudzanie od 7 listopada :) - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > Wspólne odchudzanie

Notka

Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-11-21, 22:08   #421
dotka85
Zadomowienie

Dot.: Odchudzanie od 7 listopada :)

Cytat:
Napisane przez aga_7777 Pokaż wiadomość

bardzo malutko tego jedzonka
No wiem, wiem... sama bym wolala jesc wiecej posilkow i bardziej regularnych, ale sa takie dni ze naprawde nie mam jak. Moglabym co najwyzej sie najesc na wieczor kiedy juz jestem w domu, no ale to jeszcze gorsze wyjscie jesli chodzi o diete...

dietoholiczka moze jeszcze kiedys bedzie okazja, jak mi przyjdzie ochota na zwiedzanie Szkocji np
dotka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 07:29   #422
_Ulcia_
Raczkowanie

Hej chudzinki!
Moja waga skacze jak chce .Jak jestem weekendami w szkole to waga potrafi zejść o 2 kg w dół. A już jak jestem w domu to 56,1 kg.

Wiem gdzie robię zasadniczy błąd kolacje po 18 to zabójstwo dla mojej złej przemiany materii.Ściskam mocno wszystkie odchudzjące się kobietki.
ErnestyLda Twoja waga 51 kg to u mnie- 5 kg kg
Stary 2012-11-22, 10:40   #423
DusiaUK
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dietocholiczka Pokaż wiadomość
Hej kochane
super,ze jest nas coraz wiecej
mnie zawsze gubia slodycze na wieczor,ale jak sie oprzec,jak obok narzeczony wcina nutelle? jest chyba tylko jeden sposob.....hahaha
wczoraj sie wazylam i...51kg!!!mojemu szczena opadla hehe
ogolnie od 3.11 schudlam
-5cm w talii
-6.5cm w brzuchu
-4cm w pupie
-2cm w udzie
-4kg
dziewczyny,jesli mnie sie udalo,to Wam tez!
3-mam kciuki

Ja na Andrzejki sie nigdzie nie wybieram,zostaje w domku z moimi mezczyznami hihi (narzeczonym i synkiem) pewnie zaloze jakas sukienke,bo uwielbiam siestroic,o ile moj bedzie mial wolnee...buziooole

55-54-53-52-51-50
Cytat:
Napisane przez maarlboroo Pokaż wiadomość
iii.. KOLEJNE POSTĘPY !
otóż w 6 tygodni straciłam niecałe 5 kg
początek : 65 kg
po 6 tygodniach : 60,1
Gratulacje dziewczyny!!!!

Ja od początku diety, czyli od 2 tyg zeszłam te niecałe 3 kg, wydaje mi się to OK aczkolwiek wiadomo, najchętniej juz bym ważyła 50 kg W dietach najgorsze jest że to się dzieje wszystko tak poooooowoooooli, że aż nie raz człowiek sam nie zauważa swoich postępów

I ja tez sie chce umowic na kawę z dziewczynami z UK, tylko do Szkocji mi trochę daleko. Sa to jakieś laski z południa? Bristol, Londyn? x

http://www.dusiapisze.blogspot.com
DusiaUK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 11:52   #424
aga_7777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DusiaUK Pokaż wiadomość
Gratulacje dziewczyny!!!!

Ja od początku diety, czyli od 2 tyg zeszłam te niecałe 3 kg, wydaje mi się to OK aczkolwiek wiadomo, najchętniej juz bym ważyła 50 kg W dietach najgorsze jest że to się dzieje wszystko tak poooooowoooooli, że aż nie raz człowiek sam nie zauważa swoich postępów

I ja tez sie chce umowic na kawę z dziewczynami z UK, tylko do Szkocji mi trochę daleko. Sa to jakieś laski z południa? Bristol, Londyn? x
ha! ja jestem z Bristolu

68,5--68--67,6--67--66,5--66--65--64---cel 62
aga_7777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 11:59   #425
dietocholiczka
Raczkowanie

Dzien doberek dziewczyny
wpisalam sie do Naszej tabelki, ale dzisiaj pospalam,maly wstal dopiero jakas godzinke temu-spioch po mamusi hihi
wlasnie sobie popijam kawke i mysle co by tu zjesc..jakos nie mam apetytu,taka slaba sie czuje
moze zjem miseczke platkow i do tego sliwke,co o tym myslicie?
buziaki i milego dzionka
dietocholiczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 12:06   #426
brukselka88
Przyczajenie

W końcu i ja się dopisałam do tabelki, mam nadzieje, że od teraz będę bardziej aktywna na forum.
Dzisiaj idziemy do znajomych z moim lubym, ciekawe czy uda mi się przestrzegać diety....
brukselka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 13:06   #427
CzerwonaKokarda
Zakorzenienie

A mnie się nic a nic nie rusza. Z tym,że znam winowajce - brak czasu, nie jem regularnie posiłków, wpycham w siebie tylko coś (coś zdrowego, żeby nie było ) na szybko jak jest chwila i są skutki.
CzerwonaKokarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 13:46   #428
dietocholiczka
Raczkowanie

Czerwona kokarda-moze jak wychodzisz zabieraj ze soba jedzonko? ja tak zawsze robie,gdy wiem,ze nie dam rady wrocic do domu o porze,w ktorej mam posilek
Stary 2012-11-22, 14:07   #429
CzerwonaKokarda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dietocholiczka Pokaż wiadomość
Czerwona kokarda-moze jak wychodzisz zabieraj ze soba jedzonko? ja tak zawsze robie,gdy wiem,ze nie dam rady wrocic do domu o porze,w ktorej mam posilek

Zawsze mam ze sobą owoc, kanapkę, serek wiejski. Nic ciepłego nie mogę zabrać, bo nie ma gdzie odgrzać. Na uczelni przerwy 10minutowe na coś małego, więc zawsze coś małego zdążę zjesć z tego co zabrałam. Jak kończę późno to wracam do domu i zwykle na kolację jem coś ciepłego, ale niestety często nie jest to typowo białkowy posiłek, jak to powinno wyglądać. Mimo, iż mogłabym odpuścić to raczej nie byłoby to rozsądne rozwiązanie - gdy nie jem ciepłych osiłków chociaż co drugi dzień to mój żołądek się dopomina, a i zaparcia dają o sobie znać. A jeśli idę po uczelni od raz do pracy to praktycznie już padam i ciepłego posiłku brak. W domu to ja jem praktycznie tylko śniadania i kolację.

Muszę nad tym popracować i znaleźć jakiś system. Na pewno kolacje powinnam jeść białkowe, bo zauważyłam, że to u mnie sprawa kluczowa. Niestety Pani w barze studenckim na uczelni buntuje się i nie chce odgrzewać przyniesionych przez studentów dań, a ceny u niej są nieadekwatne do ilości i w ogóle oferty. Już wyczailiśmy i zamiast kupować tam herbatę lub wrzątek, za który trzeba zapłacić 60 gr, ugadaliśmy się z Panią z ksero, która zalewa nam wrzątkiem za darmochę. Niestety mikrofali nie ma, a szkoda.

Muszę pomyśleć. Może gdyby jej (sklepikowej ) zapłacić tą złotówę to odrzgeje mi coś domowego.
CzerwonaKokarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:23   #430
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

Cytat:
Napisane przez aga_7777 Pokaż wiadomość
ha! ja jestem z Bristolu

jestem zakochana w tym miejscu po obejrzeniu serialu Skins, zna któraś? chciałabym je kiedyś odwiedzić.

Cytat:
Napisane przez CzerwonaKokarda Pokaż wiadomość

Muszę nad tym popracować i znaleźć jakiś system. Na pewno kolacje powinnam jeść białkowe, bo zauważyłam, że to u mnie sprawa kluczowa. Niestety Pani w barze studenckim na uczelni buntuje się i nie chce odgrzewać przyniesionych przez studentów dań, a ceny u niej są nieadekwatne do ilości i w ogóle oferty. Już wyczailiśmy i zamiast kupować tam herbatę lub wrzątek, za który trzeba zapłacić 60 gr, ugadaliśmy się z Panią z ksero, która zalewa nam wrzątkiem za darmochę. Niestety mikrofali nie ma, a szkoda.

Muszę pomyśleć. Może gdyby jej (sklepikowej ) zapłacić tą złotówę to odrzgeje mi coś domowego.
u nas na uczelni też jest taki "bufet" - 2,50 za pół bułki itd nazywamy to "U Żyda" oni nawet kasy nie chcą rozmieniać.

pomyślałam sobie, że chyba jednak jem za dużo (zwłaszcza na wieczór ), skoro waga stoi. ograniczam porcje
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Szaruch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:34   #431
Furry Sue
Zadomowienie

Melduję się

Wsiąkłam na jakiś czas, bo mnie pochłonęły testy i jazdy doszkalające (rozdziewiczyłam wczoraj egzamin kat.A, teoria do przodu, praktykę uwaliłam na placu :P), ale już z powrotem wskakuję na właściwe tory

Wieczorem wczesna kolacja i Chodakowska, jeszcze 2 tyg temu nie miałam pojęcia o istnieniu tej dziewczyny, a teraz jestem nią zauroczona

78*77*76*75*74*73*72*71*7 0*69*68*67*66*65!

https://www.facebook.com/taauhandicraft/
Furry Sue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 14:51   #432
dietocholiczka
Raczkowanie

Czerwona Kokarda-wiem cos o takich sklepikach,zdzierwstwo i nic wiecej,u mnie pamietam za hot-doga chcieli 3zl +surowka 0,50gr..pss..w Ikea sa h-d za zeta hahaha to samo z kawa bylo..2 metry dalej w automacie polowa tansza haha

moze uda Ci sie dogadac ze sklepikowa

ja tam szczerze mowiac,to nie patrze na to czy kolacje mam bialkowa,czy nie ale wczoraj pocwiczylam,moze jutro tez pocwicze,albo jeszcze dzis
Stary 2012-11-22, 15:25   #433
Softly
Raczkowanie

dziewczęta, dołączam do Was Aż odkopałam swoje stare - nieużywane konto
Stary 2012-11-22, 15:44   #434
tusia888
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny! Od razu gratuluje tym co udało się coś zrzucić tu i ówdzie Ja jeszcze nie wiem, nie pomierzona i nie ważona, no i troszkę się boję. Szczególnie po mojej dzisiejszej porażce na pełnej lini:
śniadania brak,
w szkole już kolo 10 - 2 krokiety z kapustą i grzybami
14- frytki i sok

No trudno, może jutro pójdzie lepiej

Pozdrawiam
W chwili obecnej mamy wszystko, czego nam potrzeba...."
tusia888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 16:02   #435
Lorenail
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Furry Sue Pokaż wiadomość
Melduję się

Wsiąkłam na jakiś czas, bo mnie pochłonęły testy i jazdy doszkalające (rozdziewiczyłam wczoraj egzamin kat.A, teoria do przodu, praktykę uwaliłam na placu :P), ale już z powrotem wskakuję na właściwe tory

Wieczorem wczesna kolacja i Chodakowska, jeszcze 2 tyg temu nie miałam pojęcia o istnieniu tej dziewczyny, a teraz jestem nią zauroczona
Masz już następny termin? Będzie dobrze, na pewno zdasz
Ja właśnie padłam po jej killerze. Jakoś turbo mi idzie lepiej, może dlatego że dłużej ćwiczę, nie wiem

Dzisiaj:
śniadanie - owsianka z jogurtem naturalnym
II śniadanie - ziemniaczek/kokosanka
Obiad - kurczak w sosie ziołowym, 2 jabłka

na kolację planuję omlet a teraz albo herbatka albo cappuccino. Nie mogę się zdecydować

Edytowane przez Lorenail
Czas edycji: 2012-11-22 o 16:06
Lorenail jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 16:06   #436
dietocholiczka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Softly Pokaż wiadomość
dziewczęta, dołączam do Was Aż odkopałam swoje stare - nieużywane konto
Witaj im wiecej nas tym lepiej
Stary 2012-11-22, 17:09   #437
DusiaUK
Raczkowanie

Ja również wiatm Softly, dopisz sie do tableki

Cytat:
Napisane przez Szaruch Pokaż wiadomość

jestem zakochana w tym miejscu po obejrzeniu serialu Skins, zna któraś? chciałabym je kiedyś odwiedzić.
:
Serialu nie znam, ale shopping w Bristolu kocham, swietnie zastępuje mi ten z Londynu, wcale nie tęsknię

z rana zapomniałam napisac co wczoraj jadłam
- owsianka + jabłko
- 2 jajka na miękko, pół pelnoziarnistej kromki
- duszona piers z kuczaka z pieczarkami i zielona fasolką, pół ziemniaka + sosik z torebki (nienawidzę suchego jedzenia)
- garśc smartisów (dostałam pewną mega dobrą wiadomości i z wrażenia musiałam pochłonąc czekoladę, Jezu, jestem beznadziejna )
-oczywiście owoce i pu erh

A tak wogóle to obczajcie to zdjęcie - hahaha nieźle sie usmiałam, bo mam takie samo wrażenie jak staje na wadze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 563156_10150628455692227_2046007122_n.jpg (30,3 KB, 10 załadowań)

Stary 2012-11-22, 17:22   #438
dietocholiczka
Raczkowanie

Hahahahah zdjecie mega!!
szkoda,ze zazwyczaj nikt za nami nie stoi jak sie wazymy,zeby mozna bylona Niego zwalic,ze nam gire polozyl hehehe

ja dzisiaj zjadlam niewiele...mam dzis kiepski dzien,nie mam w ogole ochoty na jedzenie,praktycznie wmuszam w siebie,zebym miala cos na zoladku
tak wiec dzisiaj zjadlam
-platki z mlekiem i do tego sliwka
-salata,bulka(wiem,wiem,zw yklej bulce mowimynie,ale byla taaaka slodziutkausmie chala sie do mnie hehe),a buleczka z twarozkiem 0% i parowka,
-o 18 zjem sobie salata+ogorek+pomidorek i do tego jogurt naturalny
Stary 2012-11-22, 17:51   #439
Furry Sue
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lorenail Pokaż wiadomość
Masz już następny termin? Będzie dobrze, na pewno zdasz
Ja właśnie padłam po jej killerze. Jakoś turbo mi idzie lepiej, może dlatego że dłużej ćwiczę, nie wiem
Nie zapisywałam się, nawet nie pytałam czy prowadzą jeszcze zapisy (zima idzie), a poza tym muszę trochę potrenować, bo z tym co teraz umiem, to szkoda kasy na nastepne podejście na luzie do wiosny dociągnę.. w międzyczasie nabędę maszynę i sama się będę szkolić...

Właśnie muszę jakieś inne programy Chodakowskiej poćwiczyć, próbowałam ze skalpelem póki co.

78*77*76*75*74*73*72*71*7 0*69*68*67*66*65!

https://www.facebook.com/taauhandicraft/
Furry Sue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-22, 19:18   #440
ErnestyLda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Ulcia_ Pokaż wiadomość
Hej chudzinki!
Moja waga skacze jak chce .Jak jestem weekendami w szkole to waga potrafi zejść o 2 kg w dół. A już jak jestem w domu to 56,1 kg.

Wiem gdzie robię zasadniczy błąd kolacje po 18 to zabójstwo dla mojej złej przemiany materii.Ściskam mocno wszystkie odchudzjące się kobietki.
ErnestyLda Twoja waga 51 kg to u mnie- 5 kg kg
Oj chyba pomyliłaś osoby. Jak bym miała te 51 kg, to by mnie tu nie było. Ja ważę 68 KG, a waga nie chce drgnąć chyba się zaraz załamię ;(

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ----------

Cytat:
Napisane przez CzerwonaKokarda Pokaż wiadomość

U mnie na szczęście nie ma takiego "bufetu". jest fajne jedzonko w przystępnych cenach,wiec nie ma zdzierstwa

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Dziewczyny u mnie waga dalej stoi, boże ja się chyba załamię. Nie umiem tego ogarnąć, dodatkowo mam pierwsze egzaminy na studiach, szukam pracy i stres sie nasila. Ja chyba zwariuje albo jakaś chandra mnie złapie;( buuu...;(
ErnestyLda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 19:27   #441
Katieline
Raczkowanie

Tez do was dołączam bo trzeba sie wziac za siebie. Przytylam ostatnio 5kg. Zawsze mam tak, ze jak juz sie natrudze i osiagne wymarzona wage to diabelek mnie podkusza zeby zjesc cos slodkiego i sobie darowac cwiczenia, bo przeciez i tak juz wygladam dobrze. A potem z powrotem tyje:p Błędne kolo... Dzis dzien z dietka i zaraz musze pocwiczyc, ale mam takiego lenia...

54 --> 53 --> 52! --> 51 --> 50--> 49 --> 48 --> 47 --> 46

Ćwiczę! przynajmniej 3x w tyg

Śpiewam! przynajmniej 4x w tyg
Jem zdrowo! słodyczom mówimy stop!
Pilnie uczę się do matury

Katieline jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 19:33   #442
ErnestyLda
Zadomowienie

Katieline- cześć
Oj tez tak miałam, ze jak już osiągnęłam cel to sobie odpuściłam i znów czeka mnie cała przeprawa przez te nieszczęsne zbędne kilogramy
Stary 2012-11-22, 19:46   #443
dietocholiczka
Raczkowanie

Znam ten bol dziewczyny..jak za pierwszym razem udalo mi sie schudnac do 50.5kg to zaszlam w ciaze,a wiadomo,ze w ciazy nie bede poscic i tak przytylam 26kg,po ciazy udalo mi sie zjechac do 52,a potem narzeczony wrocil z zagranicy i tu zapiekanka,tam pizza i przytylam do 55kg,teraz na szczescie jest 51,ale jeszcze kg chcialabym zrzucic
Stary 2012-11-22, 20:14   #444
dotka85
Zadomowienie

A ja sie dzisiaj zwazylam w sklepie
No ale troche mi glupio byl, bo ludzie wokol, wiec tak na szybciutko i niedokladnie.
Pokazalo 59.7 kg, gdzie jak obliczylam ok 5kg to moje ubranie (bluzka z dlugim rekawem, bluza, legginsy, jeansy, gruby plaszcz, botki) i torba (duza i wypchana). Czyli powinnam wazyc ok 55 kg No to jakies 4 do tylu
Potem jeszcze sie zmierze i wrzuce w tabelke.

A to moj dzisiejszy jadlospis:
I jajko sadzone, pomidor, kromka razowca z kurczakiem
II bagietka ze smazona ryba i salata
III jablko
IV salatka z kurczakiem

Edytowane przez dotka85
Czas edycji: 2012-11-22 o 20:17
dotka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 20:19   #445
Katieline
Raczkowanie

Szatan stworzył słodyczeNo ale trzeba sie wziac za siebie na cale zycie, a nie na jakis czas bo to potem robota na marne Ja mam takiego lenia, ale ze obiecalam no to pocwicze dzis troche. Osttanio mama taki tydzien ze ciagle spie. Codziennie od tygodnia chodzilam spac o 21. ale dzis musze troche wytrzymac zeby sie przestawiac na normalne godziny No wlasnie. Chialabym miec w przyszlosci dziecko ale boje sie tych kilogramow

Stary 2012-11-22, 20:32   #446
e19c5719f6a7940d002dc7b15b591184dc08028e_5f8782f23d7b5
Konto usunięte

Hej dziewczyny

Chętnie do was dołączę bo czytam wasz watek od pewnego czasu i tak się przymierzam Ja dietuje sobie od października i staram się ćwiczyć codziennie, ale wiadomo wychodzi różnie Schudłam już jakieś 5/6kg więc zostało mi jakieś drugie tyle. Nie jem słodyczy ani żadnych fast foodów, chodzę na basen 1x albo 2x w tygodniu, jeżdżę na rowerku od 3 do 6 razy w tygodniu (po 30km) i ćwiczę a6w (35dzień)
e19c5719f6a7940d002dc7b15b591184dc08028e_5f8782f23d7b5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-22, 22:06   #447
DusiaUK
Raczkowanie

witam nowe dziewczyny!

Większosc z nas ma tak, ze jak tylko troche sie zeszczupleje to od razu pojawia się myśl, że przecież moge sobie pozwolic, w końcu na to pracowałam itp. Niestety dieta to ciężka orka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-22, 22:17   #448
Katieline
Raczkowanie

Ooo to widze fridzia ze juz jakis etap za Toba nic tylko pozazdroscic i pogratulowac Ja jutro sie powaze i pomierze, zeby miec lepsza motywacje Teraz jezdzilam 1h na rowerku stacjonarnym i czytalam ksiazke a potem rozciaganie. No kurcze cale zycie to dieta Zazdroszzce mojemu TŻetowi przemiany materii

Stary 2012-11-22, 22:18   #449
ErnestyLda
Zadomowienie

[1=e19c5719f6a7940d002dc7b 15b591184dc08028e_5f8782f 23d7b5;37766736]Hej dziewczyny

Chętnie do was dołączę bo czytam wasz watek od pewnego czasu i tak się przymierzam Ja dietuje sobie od października i staram się ćwiczyć codziennie, ale wiadomo wychodzi różnie Schudłam już jakieś 5/6kg więc zostało mi jakieś drugie tyle. Nie jem słodyczy ani żadnych fast foodów, chodzę na basen 1x albo 2x w tygodniu, jeżdżę na rowerku od 3 do 6 razy w tygodniu (po 30km) i ćwiczę a6w (35dzień) [/QUOTE]

Witaj
Gratuluje tych 5/6 zrzuconych już kilogramów,powodzenia w dalszej walce Mam nadzieje ze razem z nami Wpisz się do naszej tabelki
Stary 2012-11-22, 23:57   #450
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

u mnie źle.

I - kawałek Turka, jajko na miękko, papryka, pomidor
II - kawa
III - 3 paluszki rybne i góra brokuł z odrobiną margaryny
IV - bułka - połowa z twarogiem i dżemem, połowa z serem i papryką
V - 2,5 piwa
VI - znowu bułka, jak wyżej

oj baty mi się należą
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Szaruch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości