Nasze codzienne jad³ospisy cz. XIX - OCENA JAD£OSPISÓW - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2013-08-25, 10:00   #421
bingiel
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 160
Dot.: Nasze codzienne jad³ospisy cz XIX

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Poka¿ wiadomo¶æ

Widz±c, jak zmieni³o siê moje cia³o od czasu, jak zaczê³am sobie trochê æwiczyæ - te¿ mam wra¿enie, ¿e jakbym zaczê³a powa¿niej trenowaæ na si³owni, to ³atwo bym siê "rozrasta³a". No ale bez przesady! Biegasz, rozci±gasz siê - jako¶ nie widzê szans, ¿eby¶ a¿ tak przybra³a w newralgicznych miejscach. Skoro æwiczysz, to i tak potrzebujesz bia³ka, bo bêdziesz spalaæ miê¶nie - a w ten sposób nawet tej oczekiwanej przez Ciebie sylwetki nie osi±gniesz.

Co Wy macie z t± owsiank± na wodzie?

teraz zaczê³am siê tyle rozci±gaæ, w³a¶nie dlatego, ¿e mi siê zrobi³y takie umiê¶nione nogi. (znaczy uda, reszta mi siê tak nie rozrasta)

szybciej siê robi : D
bingiel jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 11:02   #422
SybilVane
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 86

Co do zamawiania coli light w kawiarni to bardzo siê wstydzê je¶æ przy ch³opaku (on jest jedyn± osob± w moim otoczeniu, która woli, ¿ebym nadal mia³a niedowagê)

Poa alpina, DudiBoy, Mahaszi – jak teraz siedzê przed komputerem (wyj±tkowo mam ca³e 15min dla siebie!) to widzê, ¿e macie racjê, ale jak przychodzi kolejny dzieñ z milionem zadañ to koñczy siê jak zwykle

Z drugiej strony mam ju¿ do¶æ tego, ¿e ca³y czas nie mam na nic si³y, ledwo dajê sobie radê z obowi±zkami (o ¿yciu towarzyskim ani hobby nie ma mowy, wracam o 18.00 i w³a¶ciwie mog³abym pój¶æ spaæ), nie mam naturalnych cykli od lat a jeszcze siostra mi ca³y czas dokucza z powodu wygl±du (i ma racjê, bo wystaj±ce ko¶ci faktycznie s± nie³adne).

Ale ju¿ nie bêdê tutaj offtopowaæ, mam nadziejê, ¿e ju¿ nied³ugo uda mi siê wrzuciæ sensowny jad³ospis...
SybilVane jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 11:42   #423
Poa alpina
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 290

Cytat:
Napisane przez niezamienna_juz_na_nic Poka¿ wiadomo¶æ
Zupa cytrynowa to typowe danie kuchni cypryjskiej. W wykonaniu pro¶cizna: gotujemy bulion (u mnie warzywny, z oliw±), wyjmujemy z niego warzywa (nie bêd± potrzebne); z miseczce rozrabiamy ¿ó³tka jajek (im wiêcej, tym lepiej, ja robiê z 4 jajek na 4 porcje zupy, ale na Cyprze jad³am baaaaardzo jajeczne zupy) z sokiem z cytryny, dodajemy stopniowo do bulionu, mieszamy i ju¿. Ja doprawiam zupê sol±, pieprzem, tymiankiem i ga³k± muszkato³ow±. Oczywi¶cie soku z cytryny dajemy do smaku - mnie wystarczaj± 2 du¿e cytryny na 4 porcje zupy. Podaje siê j± z ry¿em albo z drobnym makaronem.
Pewnie i tak nie skorzystam z przepisu, bo dla mnie zupa = talerz kopiasty od warzyw, co nie zmienia faktu, ¿e brzmi to ciekawie . Nie ma to jak kulinarne inspiracje z podró¿y. Ciekawe, czy ja przywiozê jak±¶ inspiracjê z wyjazdu, który ju¿ tu¿ tu¿...

Cytat:
Napisane przez bingiel Poka¿ wiadomo¶æ
teraz zaczê³am siê tyle rozci±gaæ, w³a¶nie dlatego, ¿e mi siê zrobi³y takie umiê¶nione nogi. (znaczy uda, reszta mi siê tak nie rozrasta)

szybciej siê robi : D
A uprawiasz jaki¶ inny sport prócz biegania? Mo¿e warto siê tym zainteresowaæ, ¿eby nie sz³o Ci tylko w nogi - skoro a¿ tak to zauwa¿asz .

Zabrzmia³o to tak, jakby gotowanie owsianki zajmowa³o kilka godzin . Nie wyobra¿am sobie owsianki na wodzie, chyba, ¿e ca³o¶æ wymerda³abym z jogurtem. Dla mnie owsianka musi mieæ mleczny posmak i koniec! Gotowana na wodzie? Sorry, nie jestem koniem. Je¶li ta odrobina czasu robi Ci ró¿nicê - dodaj do p³atków owsianych kaszy manny - owsianka bêdzie trochê oszukana, ale szybciej nabierze gêsto¶ci.

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ
Co do zamawiania coli light w kawiarni to bardzo siê wstydzê je¶æ przy ch³opaku (on jest jedyn± osob± w moim otoczeniu, która woli, ¿ebym nadal mia³a niedowagê)

Poa alpina, DudiBoy, Mahaszi – jak teraz siedzê przed komputerem (wyj±tkowo mam ca³e 15min dla siebie!) to widzê, ¿e macie racjê, ale jak przychodzi kolejny dzieñ z milionem zadañ to koñczy siê jak zwykle

Z drugiej strony mam ju¿ do¶æ tego, ¿e ca³y czas nie mam na nic si³y, ledwo dajê sobie radê z obowi±zkami (o ¿yciu towarzyskim ani hobby nie ma mowy, wracam o 18.00 i w³a¶ciwie mog³abym pój¶æ spaæ), nie mam naturalnych cykli od lat a jeszcze siostra mi ca³y czas dokucza z powodu wygl±du (i ma racjê, bo wystaj±ce ko¶ci faktycznie s± nie³adne).

Ale ju¿ nie bêdê tutaj offtopowaæ, mam nadziejê, ¿e ju¿ nied³ugo uda mi siê wrzuciæ sensowny jad³ospis...
No w³a¶nie! Brak energii i si³y, prze³adowanie obowi±zkami, kobiece problemy (Brak cykli od lat? Osteoporoza i deprecha wal± drzwiami i oknami!), kompleksy (bo s±?)... Tu trzeba GRUNTOWNYCH zmian, to nie jest hop-siup. Ja swego czasu zrezygnowa³am ze studiowania drugiego kierunku m.in. dlatego, ¿e po prostu mnie to wyniszcza³o. Leczenie siê z nadmiernej ambicji by³o pocz±tkiem drogi w terapii ortoreksji, odrzucaniu chorych my¶li o sobie samej, odzyskiwaniu cykli... Pocz±tek drogi w uczeniu siê BYCIA KOBIET¡, a nie rozpêdzonym i roztrzêsionym ko¶ciotrupem.

I jeszcze facet, który lubi u Ciebie niedowagê... Sorry, ale nó¿ mi siê w kieszeni otworzy³, jak to przeczyta³am. Gdyby nie wsparcie mojego Mê¿czyzny nie wiem, jak bym sobie poradzi³a w w³asnymi problemami, a Ty... a Ty siê boisz je¶æ przy swoim T¯?

Kontroluj siê. Wrzucaj jad³ospisy nawet i codziennie. Nawet te brzydkie. Poopieprzamy Ciê trochê, ale bêdziesz mieæ mobilizacjê, ¿eby co¶ zmieniæ. Ka¿dego dnia zmieniæ choæ trochê, na lepsze.

¯ycie mamy tylko jedno - wy¶cig szczurów bêdzie zapier***a³ tak¿e wtedy, gdy my wyniszczymy siê do reszty. Poradzi sobie bez nas i nie zap³acze za nami... Czasem trzeba z czego¶ zrezygnowaæ ¿eby zawalczyæ o samego siebie.

Poa alpina jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 12:47   #424
bingiel
Raczkowanie

Cytat:

A uprawiasz jaki¶ inny sport prócz biegania? Mo¿e warto siê tym zainteresowaæ, ¿eby nie sz³o Ci tylko w nogi - skoro a¿ tak to zauwa¿asz .

Zabrzmia³o to tak, jakby gotowanie owsianki zajmowa³o kilka godzin . Nie wyobra¿am sobie owsianki na wodzie, chyba, ¿e ca³o¶æ wymerda³abym z jogurtem. Dla mnie owsianka musi mieæ mleczny posmak i koniec! Gotowana na wodzie? Sorry, nie jestem koniem. Je¶li ta odrobina czasu robi Ci ró¿nicê - dodaj do p³atków owsianych kaszy manny - owsianka bêdzie trochê oszukana, ale szybciej nabierze gêsto¶ci.
tak tak. chodakowska, mel b i inne tego typu æwiczenia na youtubie
zim± basen

ja jej nie gotuje, ja zalewam p³atki wrz±tkiem ,¿eby to wsi±knê³o i zrobi³a siê ciapa. moja owsianka nie jest p³ynna, bo tak mi siê smaczniej je : P
Stary 2013-08-25, 14:05   #425
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 186

Cytat:
Szczerze powiedziawszy, ciê¿ko mi sobie wyobraziæ po³±czenie smakowe parówek bezpo¶rednio maczanych w serku niczym w ketchupie, no ale có¿... Ja ju¿ bym zosta³a nawet przy tym nieszczêsnym ketchupie (który swoj± drog± uwielbiam. No ale likopen, likopen! ). Generalnie zawsze mam dylemat, jak traktowaæ te przetworzone serki kanapkowe... Póki rzeczywi¶cie jest to ser, a nie "krem serowy" gdzie po³owa sk³adu to margaryna, dalej mnóstwo E - no, mo¿na zje¶æ. Co nie zmienia faktu, ¿e zdecydowanie bardziej ufam naturalnie dojrzewaj±cym t³ustym serom, ni¿ takim kanapkowym wymys³om typu Almette (choæ jadam i to i to ).
polecam, pysznie smakuje
a jakiej¶ konkretnej marki ketchup masz na my¶li?

wczorajsze R
I:owsianka na mleku ry¿owym z ³y¿eczk± surowego kakao w proszku, ³y¿eczka miodu wielokwiatowego z prywatnej pasieki, kopa malin
II:(po za domem)bu³ka z ziarnami, serek homogenizowany truskawkowy
III: miruna z piekarnika, kapusta kiszona polana oliw± z oliwek, pó³ woreczka br±zowego ry¿u
IV:dwie kromki pszennego(domowy razowy wyszed³) chleba z mas³em, dwoma plastrami szynki wieprzow±, sa³at±, serem gouda, pomidorem; sa³atka z ³ososia, fasoli, cebuli, pomidora i kukurydzy. (do¶æ wcze¶nie przed snem)

do picia: zielona herbata, woda, kawa zbo¿owa na mleku
(a i jeszcze wpad³ przed obiadem jeden, tyle co robiony, pyszny pieróg ruski z bu³k± tart± i mase³kiem, nie mog³am siê oprzeæ, ale tylko jeden )

Edytowane przez Reavela
Czas edycji: 2013-08-25 o 14:19
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 15:09   #426
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bingiel Poka¿ wiadomo¶æ
tak tak. chodakowska, mel b i inne tego typu æwiczenia na youtubie
zim± basen

ja jej nie gotuje, ja zalewam p³atki wrz±tkiem ,¿eby to wsi±knê³o i zrobi³a siê ciapa. moja owsianka nie jest p³ynna, bo tak mi siê smaczniej je : P
Wydaje mi siê, ¿e ta panna ze zdjêcia musia³a siê bardziej postaraæ o tak przesadnie przypakowane uda .

To mo¿esz zalewaæ p³atki gor±cym mlekiem .

Cytat:
Napisane przez Reavela Poka¿ wiadomo¶æ
polecam, pysznie smakuje
a jakiej¶ konkretnej marki ketchup masz na my¶li?

wczorajsze R
I:owsianka na mleku ry¿owym z ³y¿eczk± surowego kakao w proszku, ³y¿eczka miodu wielokwiatowego z prywatnej pasieki, kopa malin
II:(po za domem)bu³ka z ziarnami, serek homogenizowany truskawkowy
III: miruna z piekarnika, kapusta kiszona polana oliw± z oliwek, pó³ woreczka br±zowego ry¿u
IV:dwie kromki pszennego(domowy razowy wyszed³) chleba z mas³em, dwoma plastrami szynki wieprzow±, sa³at±, serem gouda, pomidorem; sa³atka z ³ososia, fasoli, cebuli, pomidora i kukurydzy. (do¶æ wcze¶nie przed snem)

do picia: zielona herbata, woda, kawa zbo¿owa na mleku
(a i jeszcze wpad³ przed obiadem jeden, tyle co robiony, pyszny pieróg ruski z bu³k± tart± i mase³kiem, nie mog³am siê oprzeæ, ale tylko jeden )
Pewnie nie wypróbujê tego po³±czenia, bo mam mega uraz do parówek i nawet na takie z wysok± zawarto¶ci± miêsa siê prêdko nie skuszê . Kiedy¶ jad³am wszelkie parówki na potêgê, to teraz dla równowagi nie jadam .

Jedyne co bym zmieni³a w Twoim menu, to ten posi³ek na mie¶cie - no ale rozumiem, ¿e czasem akurat tylko takie produkty znajd± siê pod rêk±. Lepsza sucha bu³a i serek, ni¼li nie zje¶æ nic, albo jakiego¶ perfidnego fast fooda . Reszta bardzo mi siê podoba .

EDIT. A co do ketchupów - ja najbardziej lubiê Hellmann's, Heinz i Pudliszki. Wiadomo, ¿e ka¿dy ma dodatek cukru, ale akurat te nie maj± chocia¿ benzoesanu sodu i innych ¶wiñstw.

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2013-08-25 o 20:51
Stary 2013-08-25, 16:24   #427
dafne95
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

niedzielne Ppppp

¦niadaniewsianka( 6 ³y¿ek p³atków,szklanka mleka,brzoskwinia) latte na mleku spienionym

2 ¶niadanie: 4 kwadraty z ciasta francuskiego (6x6 cm),pieczonego z grillowanym bak³a¿anem,suszonymi pomidorami, serem mozzarella

Obiad: faszerowana pieczona papryka, sa³atka z ogórków,pomidorów,cukinii ,broku³a,zi³a, ¶mietana 12%
pasek czekolady mlecznej

POdwieczorek: kawa³ek ciasta pani walewska (home-made) jab³ko

bedzie
KOlacja:miska kaszy mannej na mleku z miodem,kromka razowca z serem bia³ym

po:czekolada z bakaliami,

i jak????
dafne95 jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2013-08-25, 18:10   #428
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez dafne95 Poka¿ wiadomo¶æ
niedzielne Ppppp

¦niadaniewsianka( 6 ³y¿ek p³atków,szklanka mleka,brzoskwinia) latte na mleku spienionym

2 ¶niadanie: 4 kwadraty z ciasta francuskiego (6x6 cm),pieczonego z grillowanym bak³a¿anem,suszonymi pomidorami, serem mozzarella

Obiad: faszerowana pieczona papryka, sa³atka z ogórków,pomidorów,cukinii ,broku³a,zi³a, ¶mietana 12%
pasek czekolady mlecznej

POdwieczorek: kawa³ek ciasta pani walewska (home-made) jab³ko

bedzie
KOlacja:miska kaszy mannej na mleku z miodem,kromka razowca z serem bia³ym

po:czekolada z bakaliami,

i jak????
Mi siê podoba

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 18:18   #429
DudiBoy
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 640
GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez SybilVane Poka¿ wiadomo¶æ

Wstydzisz siê je¶æ przy swoim facecie??

Jedzenie to jedna z niewielu przyjemno¶ci na tym ¶wiecie, a Ty chcesz mi powiedzieæ ¿e jeste¶ z kim¶ i nie potraficie dzieliæ jej wspólnie? Wspó³czujê. Który facet lubi patrzeæ gdy jego dziewczyna siê g³odzi?! To chyba jakie¶ chore jest, wiêc mo¿e zastanów siê nad tym zwi±zkiem...

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-08-25 o 18:20
DudiBoy jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 18:27   #430
dafne95
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 35

Cytat:
Napisane przez Ervisha Poka¿ wiadomo¶æ
Mi siê podoba
dziêkuje, ciesze siê ¿e w koñcu wziê³am siê za siebie i dobrze mi idzie
dafne95 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 18:39   #431
Ervisha
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 88 472

Cytat:
Napisane przez dafne95 Poka¿ wiadomo¶æ
dziêkuje, ciesze siê ¿e w koñcu wziê³am siê za siebie i dobrze mi idzie
Dobrze ¿e wziê³a¶ siê za siebie. Twoje ostatnie jad³ospisy s± bardzo ³adne Tylko nie spocznij na laurach

Ksi±¿ki potrzebuj± nowego domu

Ervisha jest offline Zg³o¶ do moderatora  

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-25, 19:39   #432
niezamienna_juz_na_nic
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 319

Niedzielne U:

I: owsianka z pestkami s³onecznika, brzoskwini± i ma¶lank±;
II: kilka domowych ciastek owsiano-jaglano-gryczanych z d¿emem dyniowym;
III: rosó³ z makaronem; na drugie plaster pieczonego schabu, fasolka mamut, trzy ziemniaki, pomidor z oliw±;
IV: miseczka borówek amerykañskich, gar¶æ malin; kawa³ek cha³wy i kilka kosteczek nugatu z pistacjami;
V: kromka razowca z paprykarzem jaglanym w³asnej roboty; smoothie szpinakowo-ogórkowo-cytrynowe z ³y¿k± siemienia lnianego (to by³ eksperyment - nieszczególnie udany ).
Stary 2013-08-25, 20:41   #433
GabrysiaBrycha
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 230
GG do GabrysiaBrycha

Proszê porad¼cie,
jaki ser ¿ó³ty na redukcji polecacie?
Szukam czego¶ dobrego na drugie ¶niadanie. Sery ple¶niowe uwielbiam - jednak z nich ju¿ zrezygnowa³am, wszystkie light i seropodobne odpadaj± (s± bez smaku).
Mo¿ecie poleciæ jaki¶ z dobrym sk³adem?

Prawda jest jak dupa ...Ka¿dy ma swoj±..

GabrysiaBrycha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 21:16   #434
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Poka¿ wiadomo¶æ
Wstydzisz siê je¶æ przy swoim facecie??

Jedzenie to jedna z niewielu przyjemno¶ci na tym ¶wiecie, a Ty chcesz mi powiedzieæ ¿e jeste¶ z kim¶ i nie potraficie dzieliæ jej wspólnie? Wspó³czujê. Który facet lubi patrzeæ gdy jego dziewczyna siê g³odzi?! To chyba jakie¶ chore jest, wiêc mo¿e zastanów siê nad tym zwi±zkiem...
Dok³adnie . To strasznie smutne . Taki zwi±zek wali toksyn±, ¿e a¿ tutaj czujê...

Cytat:
Napisane przez niezamienna_juz_na_nic Poka¿ wiadomo¶æ
Niedzielne U:

I: owsianka z pestkami s³onecznika, brzoskwini± i ma¶lank±;
II: kilka domowych ciastek owsiano-jaglano-gryczanych z d¿emem dyniowym;
III: rosó³ z makaronem; na drugie plaster pieczonego schabu, fasolka mamut, trzy ziemniaki, pomidor z oliw±;
IV: miseczka borówek amerykañskich, gar¶æ malin; kawa³ek cha³wy i kilka kosteczek nugatu z pistacjami;
V: kromka razowca z paprykarzem jaglanym w³asnej roboty; smoothie szpinakowo-ogórkowo-cytrynowe z ³y¿k± siemienia lnianego (to by³ eksperyment - nieszczególnie udany ).
Jak ja lubiê czytaæ Twoje jad³ospisy. Cha³wa i nugat... Wieki nie jad³am! I nigdy nie próbowa³am robiæ smoothie - ale co¶ czujê, ¿e moje eksperymentalne próby równie¿ by³yby niezbyt udane.

Cytat:
Napisane przez GabrysiaBrycha Poka¿ wiadomo¶æ
Proszê porad¼cie,
jaki ser ¿ó³ty na redukcji polecacie?
Szukam czego¶ dobrego na drugie ¶niadanie. Sery ple¶niowe uwielbiam - jednak z nich ju¿ zrezygnowa³am, wszystkie light i seropodobne odpadaj± (s± bez smaku).
Mo¿ecie poleciæ jaki¶ z dobrym sk³adem?
Ej, skoro uwielbiasz sery ple¶niowe nie ma sensu, ¿eby¶ ca³kiem z nich rezygnowa³a. Co innego, gdyby przedmiotem Twego uwielbienia by³y hot-dogi i czipsy . Tymczasem sery to fajne ¼ród³o bia³ka i kopalnia minera³ów. Fakt, s± t³uste, ale t³uszczu te¿ potrzebujemy, a dojrzewaj±cy ser jest w gruncie rzeczy produktem naturalnym. Lepsze t³uste sery ple¶niowe ni¿ sery light i wyroby seropodobne - to one s± wysoce przetworzone i pe³ne sztucznych dodatków.

Mogê poleciæ wszystkie sery, które maj± jak najkrótsz± listê sk³adników . Te¿ kocham sery i nie umia³abym z nich zrezygnowaæ. Nie warto rezygnowaæ z takiej przyjemno¶ci, na dodatek wbrew ró¿nym opiniom - zdrowej. Smacznego!

Dzisiejsze U. (Wiem, ¿e trochê dziwnie zaczynaæ dzieñ od zupy warzywnej, ale zosta³a porcja z wczorajszego dnia, a ja planowa³am od rana poæwiczyæ. I jak siê okaza³o, wyj±tkowo przyjemne æwiczy³o mi siê po takim nietypowym ¶niadaniu . A ju¿ po mêcz±cych æwiczeniach i orze¼wiaj±cym prysznicu, robienie i jedzenie boooskiej owsianki by³o najlepszym, co mog³o mnie spotkaæ.)

I Talerz zupy z kalafiora, broku³ów, ziemniaków i marchwi, z miêsem z ¿eberek wieprzowych i zio³ami
1 godz. 30 min. æwiczeñ -> http://www.youtube.com/watch?v=ocWjGpBrTjg
II Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z malinami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
III Nototenia gotowana na parze, pó³ woreczka kaszy gryczanej, fasolka szparagowa z wody
IV 3 kromki chleba graham:
1. z serem emmentaler, pomidorem i sa³at±
2. z serem lazur b³êkitny, pomidorem i sa³at±
3. z serem kozim, musem jab³kowym i sa³at±

No a teraz wspólna degustacja 2 piw z T¯ .

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, zio³owa.

Stary 2013-08-25, 21:20   #435
yoka
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 565

Cytat:
No w³a¶nie! Brak energii i si³y, prze³adowanie obowi±zkami, kobiece problemy (Brak cykli od lat? Osteoporoza i deprecha wal± drzwiami i oknami!), kompleksy (bo s±?)... Tu trzeba GRUNTOWNYCH zmian, to nie jest hop-siup. Ja swego czasu zrezygnowa³am ze studiowania drugiego kierunku m.in. dlatego, ¿e po prostu mnie to wyniszcza³o. Leczenie siê z nadmiernej ambicji by³o pocz±tkiem drogi w terapii ortoreksji, odrzucaniu chorych my¶li o sobie samej, odzyskiwaniu cykli... Pocz±tek drogi w uczeniu siê BYCIA KOBIET¡, a nie rozpêdzonym i roztrzêsionym ko¶ciotrupem.

I jeszcze facet, który lubi u Ciebie niedowagê... Sorry, ale nó¿ mi siê w kieszeni otworzy³, jak to przeczyta³am. Gdyby nie wsparcie mojego Mê¿czyzny nie wiem, jak bym sobie poradzi³a w w³asnymi problemami, a Ty... a Ty siê boisz je¶æ przy swoim T¯?

Kontroluj siê. Wrzucaj jad³ospisy nawet i codziennie. Nawet te brzydkie. Poopieprzamy Ciê trochê, ale bêdziesz mieæ mobilizacjê, ¿eby co¶ zmieniæ. Ka¿dego dnia zmieniæ choæ trochê, na lepsze.

¯ycie mamy tylko jedno - wy¶cig szczurów bêdzie zapier***a³ tak¿e wtedy, gdy my wyniszczymy siê do reszty. Poradzi sobie bez nas i nie zap³acze za nami... Czasem trzeba z czego¶ zrezygnowaæ ¿eby zawalczyæ o samego siebie.
Przepraszam za prywatê, w sumie wiem, ¿e to nie w±tek od tego, ale... No nie mog³am siê powstrzymaæ.

Poa alpina, ujê³a¶ wszystko tak dosadnie i tak prawdziwie, ¿e...
Uwielbiam takie wypowiedzi - mówiê ca³kowicie szczerze.

yoka jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 21:26   #436
GabrysiaBrycha
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 230
GG do GabrysiaBrycha

Cytat:

Ej, skoro uwielbiasz sery ple¶niowe nie ma sensu, ¿eby¶ ca³kiem z nich rezygnowa³a. Co innego, gdyby przedmiotem Twego uwielbienia by³y hot-dogi i czipsy . Tymczasem sery to fajne ¼ród³o bia³ka i kopalnia minera³ów. Fakt, s± t³uste, ale t³uszczu te¿ potrzebujemy, a dojrzewaj±cy ser jest w gruncie rzeczy produktem naturalnym. Lepsze t³uste sery ple¶niowe ni¿ sery light i wyroby seropodobne - to one s± wysoce przetworzone i pe³ne sztucznych dodatków.

Mogê poleciæ wszystkie sery, które maj± jak najkrótsz± listê sk³adników . Te¿ kocham sery i nie umia³abym z nich zrezygnowaæ. Nie warto rezygnowaæ z takiej przyjemno¶ci, na dodatek wbrew ró¿nym opiniom - zdrowej. Smacznego!
Dziêki, zrobi³o mi siê trochê lepiej
Mo¿e rzeczywi¶cie trzeba wróciæ do moich kochanych serów
Jutro wyprawa rozpoznawcza, mo¿e uda mi siê co¶ fajnego zlale¼æ

Prawda jest jak dupa ...Ka¿dy ma swoj±..

GabrysiaBrycha jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 21:36   #437
Shariana
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 580

Dziewczyny... proszê o opiniê. ¯e muszê przytyæ, wiem, ¿e mi siê to w ogóle nie podoba, te¿ wiem, ale k³óciæ siê nie zamierzam. Kaloryczno¶æ posi³ków to jedno, moj± obsesj± sta³a siê za to ich objêto¶æ. Zwyczajnie bojê siê, ¿e mam/bêdê mia³a (?) ¿o³±dek jak wór i ta my¶l nie daje mi spokoju.
Jak to oceniacie? Wiem, ¿e kalorycznie mog³o byæ lepiej...

¦niadanie (7:45):

* przedziwny placek otrêbowy (to W ZA£O¯ENIU mia³ byæ nale¶nik - co¶ por±ba³am? :P) posmarowany twaro¿kiem czekoladowym z gar¶ci± mieszanki studenckiej
* nutridrink czekoladowy
II ¶niadanie:
a) baton Corny Big z orzechami (11:00)
b) grillowany oscypek z ¿urawin± (13:00)
Obiad (16:00):
* nieca³e pó³ woreczka kaszy gotowanej
* kotlet warzywny, z chudego miêsa (indyka chyba) - 1
* trochê buraczków
* sok jab³ko-pigwa 250 ml
Podwieczorek (19:30):
* koktajl (200 g kefiru 1.5%, ok. 1.5 kiwi, ³y¿eczka otrêbów z ¿urawin±, ³y¿eczka ziaren s³onecznika)
* ciasteczko Belvita naturalne
Kolacja (22:20):
* przedziwny otrêbowy placek (nieco mniejszy) z tuñczykiem z bulionu warzywnego (ok. 100 g - puszeczka), paroma pomidorkami i szczypiorkiem
* nutridrink tropikalny
Shariana jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-25, 21:39   #438
Reavela
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 186

Cytat:
Pewnie nie wypróbujê tego po³±czenia, bo mam mega uraz do parówek i nawet na takie z wysok± zawarto¶ci± miêsa siê prêdko nie skuszê . Kiedy¶ jad³am wszelkie parówki na potêgê, to teraz dla równowagi nie jadam .

Jedyne co bym zmieni³a w Twoim menu, to ten posi³ek na mie¶cie - no ale rozumiem, ¿e czasem akurat tylko takie produkty znajd± siê pod rêk±. Lepsza sucha bu³a i serek, ni¼li nie zje¶æ nic, albo jakiego¶ perfidnego fast fooda . Reszta bardzo mi siê podoba .

EDIT. A co do ketchupów - ja najbardziej lubiê Hellmann's, Heinz i Pudliszki. Wiadomo, ¿e ka¿dy ma dodatek cukru, ale akurat te nie maj± chocia¿ benzoesanu sodu i innych ¶wiñstw.
tak, w³a¶nie mia³am tylko takie po³±czenie do wyboru, albo g³odowanie przez 3 godziny (fast foodów w ¿yciu bym nie kupi³a), wiêc wybra³am co¶ takiego, bo potem mog³abym siê rzuciæ na jedzenie i szybko nie skoñczyæ
o to dobrze, zazwyczaj jadam pudliszki albo hellman's moje ulubione!

Cytat:

Dzisiejsze U. (Wiem, ¿e trochê dziwnie zaczynaæ dzieñ od zupy warzywnej, ale zosta³a porcja z wczorajszego dnia, a ja planowa³am od rana poæwiczyæ. I jak siê okaza³o, wyj±tkowo przyjemne æwiczy³o mi siê po takim nietypowym ¶niadaniu . A ju¿ po mêcz±cych æwiczeniach i orze¼wiaj±cym prysznicu, robienie i jedzenie boooskiej owsianki by³o najlepszym, co mog³o mnie spotkaæ.)

I Talerz zupy z kalafiora, broku³ów, ziemniaków i marchwi, z miêsem z ¿eberek wieprzowych i zio³ami
1 godz. 30 min. æwiczeñ -> http://www.youtube.com/watch?v=ocWjGpBrTjg
II Kakaowa owsianka z kasz± mann± i otrêbami orkiszowymi na mleku z malinami, serkiem homo i mas³em orzechowym crunchy
III Nototenia gotowana na parze, pó³ woreczka kaszy gryczanej, fasolka szparagowa z wody
IV 3 kromki chleba graham:
1. z serem emmentaler, pomidorem i sa³at±
2. z serem lazur b³êkitny, pomidorem i sa³at±
3. z serem kozim, musem jab³kowym i sa³at±

No a teraz wspólna degustacja 2 piw z T¯ .

Do picia: woda ¼ródlana, czarna kawa, herbaty: 2x zielona, zio³owa.
uwielbiam mas³o orzechowe my¶lisz, ¿e mogê sobie czasem rzuciæ do ¶niadania na R? czy raczej siê powstrzymaæ?

moje dzisiejsze, ju¿ dawno nie jad³am tak bez 'spiny' jak dzisiaj

I: dwie du¿e kromki chleba pszennego z mas³em, czterema plasterkami szynki wieprzowej, pomidorem
II:pe³noziarnisty makaron z duszonym kurczakiem i szpinakiem z radamerem
~ deser: nektarynka, ki¶æ winogron z ogródka, garstka poziomek i borówek
III: dwa jajka sadzone z dwoma plasterkami szynki, pomidorem, cukini±
IV:serek wiejski ze szczypiorkiem; marchew podgryzana podczas filmu

[nak³adaj±c jajka na talerz przysz³o mi do g³owy, ¿e lepiej by³oby zamieniæ kolejno¶æ podwieczorka i kolacji, no, ale ju¿ trudno ]

do picia: kawa zbo¿owa na mleku, zielona herbata, woda, melisa z pomarañcz±
Reavela jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-26, 07:27   #439
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
Napisane przez Shariana Poka¿ wiadomo¶æ
Dziewczyny... proszê o opiniê. ¯e muszê przytyæ, wiem, ¿e mi siê to w ogóle nie podoba, te¿ wiem, ale k³óciæ siê nie zamierzam. Kaloryczno¶æ posi³ków to jedno, moj± obsesj± sta³a siê za to ich objêto¶æ. Zwyczajnie bojê siê, ¿e mam/bêdê mia³a (?) ¿o³±dek jak wór i ta my¶l nie daje mi spokoju.

* przedziwny placek otrêbowy (to W ZA£O¯ENIU mia³ byæ nale¶nik - co¶ por±ba³am? :P) posmarowany twaro¿kiem czekoladowym z gar¶ci± mieszanki studenckiej
* nutridrink czekoladowy
II ¶niadanie:
* trochê buraczków
* koktajl (200 g kefiru 1.5%, ok. 1.5 kiwi, ³y¿eczka otrêbów z ¿urawin±, ³y¿eczka ziaren s³onecznika)
* przedziwny otrêbowy placek (nieco mniejszy) z tuñczykiem z bulionu warzywnego (ok. 100 g - puszeczka), paroma pomidorkami i szczypiorkiem
* nutridrink tropikalny

z natury masz niedowagê,czy wynika to z przesz³o¶ci zwi±zanej z zaburzeniami od¿ywiania b±d¼ innymi zaburzeniami? je¶li tak to powinna¶ rozwa¿yæ wizytê u psychologa, na pewno by³oby Ci znacznie ³atwiej bo przyczyna nie tkwi w samym jedzeniu ale g³êboko w psychice
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-26, 07:39   #440
piotrek1994
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 506

Cytat:

* nutridrink czekoladowy
II ¶niadanie:
* trochê buraczków
* nutridrink tropikalny
to na pewno nie jest P. w ogóle nie jest to zbyt warto¶ciowy jad³ospis, jak na odbudowywanie organizmu.
pierwsze co rzuca siê w oczy to zbyt du¿a ilo¶æ otrêbów, b³onnika. po co napychasz siê trocinami, skoro i tak wiêkszo¶æ z tego nie zostaje przyswajana?

obiad bardzo, bardzo redukcyjny. zamiast soku mog³a¶ do³o¿yæ wiêcej miêsa, czy kaszy, bo tak naprawdê co to jest pó³ woreczka?

przerwa od ¶niadania do obiadu te¿ bardzo d³uga. takim batonikiem na pewno nie da siê naje¶æ, a tylko wywo³uje jeszcze wiêkszy apetyt.
i w³a¶nie co do tego batonika. wybra³a¶ go bo jest niby zdrowszy, czy po prostu naprawdê tak bardzo go lubisz? na P mo¿esz sobie pozwoliæ na s³odycze, wybierz co¶ ulubionego, a nie co¶ co rzekomo jest zdrowe, a tak naprawdê mo¿e mieæ w sobie wiêcej syfu ni¿ mars czy snickers.

no i w oczy rzuca te¿ siê mala ilo¶æ t³uszczów. przegryzaj orzechy, oliwa z oliwek, mas³o.. tego u Ciebie brak.
piotrek1994 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-26, 09:07   #441
rybka1425
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 102

Moje wczorajsze P trochê zalatana niedziela:
¦: dwie kromki chleba razowego:
1. serek homogenizowany naturalny du¿o sa³aty (bo uros³a ¶wie¿utka w ogródku ) du¿o miodu.
2. du¿y plasterek szynki, sa³ata, pomidor, papryka i ketchup
du¿y kubek inki na mleku z miodem, nektarynka
po: mnóstwo orzechów fistaszków a¿ mie brzuch rozbola³ :p , suszone morele, jab³ko
II¦: pierniki w czekoladzie (ze 3 wpad³y) ma³a kawa juz taka mocniejsza
O: ry¿ bia³y ok. pó³ woreczka, polane du¿± ilo¶ci± gêstego sosu grzybowego zrobiony dopiero z co zebranych przez rodziców grzybów :p pyszno¶ci! i kotlecik du¿y mielony (drobiowo-wo³owy) sa³atka z ogórków, sa³aty, pomidorów
P: troche w biegu bo zadzwonili ¿e mam przyj¶æ do pracy :/ du¿e jab³ko, 2x merci kawowe , reszta suszonych moreli ( musze uzupe³niæ zapasy )
K: z racji ze pracuje w knajpce dostalam mega du¿ego nale¶nika z serkiem homogenizowanym, bananem, cukrem pudrem. Ledwo to wci±gnê³am :p
do picia: 2x herbata zielona
rybka1425 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-26, 09:41   #442
annaona
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 13

[QUOTE=Poa alpina;42430767]Ale¿ proszê, mi³o mi .

Moim zdaniem, takie ¶niadanie wcale nie jest zbyt obfite. Ten pierwszy posi³ek ma byæ energetyczny i syc±cy. Je¶li na dodatek sama czujesz, ¿e od rana potrzebujesz kopa energii - no to masz odpowied¼ na swoje pytanie . Owsianko-jaglanka bêdzie super - w jednym posi³ku ³±czysz dobroczynne w³a¶ciwo¶ci owsa i prosa. A urozmaicenie i wzbogacenie ¶niadania nabia³em, owocami, wiórkami czy orzechami - tym bardziej jest godne pochwa³y .

W dzisiejszym menu po ¶niadaniu nie spo¿ywasz ju¿ z³o¿onych wêglowodanów, wiêc tym bardziej jestem za solidn± porcj± owsianko-jaglanki rano.

Sa³atka bardzo fajna, mam nadziejê, ¿e porcja by³a s³uszna. A ten owocojogurt? Sama robi³a¶ czy gdzie¶ kupiony? Pytam, bo nazwa jest niejednoznaczna .

Kolacja ok . Mam nadziejê, ¿e nie chodzisz g³odna. Je¶li jest inaczej - jeszcze spokojnie mo¿esz co¶ dorzuciæ.

Bardzo dziêkujê
nie,nie owocojogurt zrobi³am sama tylko go tak nazwa³am, jogurt naturalny zmiksowa³am z kawa³kami jab³ka,jagódek i brzoskwini

próbujê je¶æ tyle,¿eby nie chodziæ g³odna,porcje s± solidne

a o to moje R/U chyba nie jestem zadowolona z koñcówki dnia no ale czasem siê zdarza

-ly¿eczka oliwy z oliwek.
I; jaglanko owsianka z dodatkiem jodury greckiego,twarogu pó³t³ustego,cynamonu,brzo skwini,malin,wiórków kokosowych,
tabl;CLA, kawa z mlekiem
II taka przek±ska -;ma³a szklanka domowego roso³u do picia,gotowana pietruszka i kawa³ek selera; ( nie wiedzia³am, ¿e roso³ek mo¿e mieæ w sobie sporo bia³ka)
III; 2 ¶rednie gotowane ziemniaczki z wody,kawa³ek gotowanego miêsa z indyka,kawa³ek duszonej piersi z kurczaka w marynacie zio³owej z dodatkiem oliwy z oliwek,surówka z bia³ej kapusty,papryki i ogórka;
IV; 3lekkie wafle ry¿owo -zbo¿owe( ze sklepu ze zdrow± ¿ywno¶ci±) jab³ko;
-GRILL U ZNAJOMYCH wiec...
V; kawalek grilowanej piersi z kurczaka w jakie¶ marynacie z róznych przypraw, jeden pieczony w ognisku ziemniak posmarowany mase³kiem, papryka czerwona,pomidor,ogórek zielony; i ok 3 lampki wina wytrawnego czerwonego spo¿yte przez ca³y d³ugii wieczór

dzi¶ bêdziê mo¿e ju¿ lepiej
R/U
³y¿eczka oliwy z oliwek
I;jaglanko owsianka z jab³kiem,cynamonem,wiórka mi kokosowymi,twarogiem pó³t³ustym i jogo naturalnym, kawa z mlekiem bez cukru,kapsu³ka CLA;
II;kromka kwadratowa razowca z ziarnami z 2 plastrami polêdwicy z ³ososia(cieniutkie te plastry jako¶) plasterkiem sera salami,plasterkami pomidora i paskami papryki,wafel cienki ryzowo zbo¿owy;
-jazda rowerem 10 km;
III;OK 450 g mieszanki warzyw podduszonej na wodzie,udko gotowane z kurczaka posypane róznymi zio³ami, ma³y kubeczek ma¶lanki;
IV;kawa z mlekiem bez cukru, 2 krateczki prostok±tne czekolady gorzkiej 90% kakao,
V;tuñczyk w sosie w³asnym,pomidor du¿¿y ze szczypiorkiem;

czy mo¿na codziennie pozwoliæ sobie na kratkê lub dwie tej czekolady gorzkiej?

i Jak????

Edytowane przez annaona
Czas edycji: 2013-08-26 o 14:26
annaona jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-26, 13:43   #443
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
z natury masz niedowagê,czy wynika to z przesz³o¶ci zwi±zanej z zaburzeniami od¿ywiania b±d¼ innymi zaburzeniami? je¶li tak to powinna¶ rozwa¿yæ wizytê u psychologa, na pewno by³oby Ci znacznie ³atwiej bo przyczyna nie tkwi w samym jedzeniu ale g³êboko w psychice
Zaburzenia od¿ywiania, jestem pod kontrol± psychodietetyka. Od jakiego¶ czasu sama komponowa³am sobie posi³ki i by³o w porz±dku... pó¼niej pad³o jednak parê s³ów od paru osób i wszystko siê posypa³o.
Nie mam niedowagi, wed³ug BMI mieszczê siê w wadze prawid³owej, dobrze czuj±c siê we w³asnej skórze - i to jest przyczyna mojego oporu przed zyskaniem tych paru kilo (lekarz kaza³ mi doj¶æ do BMI 20, czyli wska¼nikowej wagi idealnej). S±dzê, ¿e gdybym mia³a prawdziw± niedowagê, by³oby mi siê ³atwiej pogodziæ z tym procesem...

Co do t³uszczu - fakt, ma³o go u mnie. Jestem jednak cholernie wybredna, drób, ryby i owoce morza to jedyne miêso, jakie jestem w stanie prze³kn±æ, a ³oso¶ pojawi³ siê ju¿ parê razy w tym tygodniu.
Je¶li chodzi o batonik zbo¿owy - tak, wolê go ni¿ taki zwyk³y, zw³aszcza ten orzechowy w³a¶nie. Klasyczne s± dla mnie zwyczajnie za s³odkie.

Ale bardzo dziêkujê za opiniê.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-26, 14:42   #444
olik187
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 914

Cytat:
Zaburzenia od¿ywiania, jestem pod kontrol± psychodietetyka. Od jakiego¶ czasu sama komponowa³am sobie posi³ki i by³o w porz±dku... pó¼niej pad³o jednak parê s³ów od paru osób i wszystko siê posypa³o.
Nie mam niedowagi, wed³ug BMI mieszczê siê w wadze prawid³owej, dobrze czuj±c siê we w³asnej skórze - i to jest przyczyna mojego oporu przed zyskaniem tych paru kilo (lekarz kaza³ mi doj¶æ do BMI 20, czyli wska¼nikowej wagi idealnej). S±dzê, ¿e gdybym mia³a prawdziw± niedowagê, by³oby mi siê ³atwiej pogodziæ z tym procesem...

Co do t³uszczu - fakt, ma³o go u mnie. Jestem jednak cholernie wybredna, drób, ryby i owoce morza to jedyne miêso, jakie jestem w stanie prze³kn±æ, a ³oso¶ pojawi³ siê ju¿ parê razy w tym tygodniu.
Je¶li chodzi o batonik zbo¿owy - tak, wolê go ni¿ taki zwyk³y, zw³aszcza ten orzechowy w³a¶nie. Klasyczne s± dla mnie zwyczajnie za s³odkie.

Ale bardzo dziêkujê za opiniê.
a nie pomy¶la³a¶ ¿e mo¿esz doj¶æ do tego bmi poprzez æwiczenia si³owe+ zwiêkszenie masy miê¶niowej no ale konieczne jest zwiêkszenie spo¿ywanych kcal ¿eby co¶ zbudowac...
i uwa¿am jednak ¿e psychodietetyk to nie to samo co psycholog...rozwa¿ tak± propozycjê
olik187 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-26, 14:45   #445
Shariana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez olik187 Poka¿ wiadomo¶æ
a nie pomy¶la³a¶ ¿e mo¿esz doj¶æ do tego bmi poprzez æwiczenia si³owe+ zwiêkszenie masy miê¶niowej no ale konieczne jest zwiêkszenie spo¿ywanych kcal ¿eby co¶ zbudowac...
i uwa¿am jednak ¿e psychodietetyk to nie to samo co psycholog...rozwa¿ tak± propozycjê
Pomy¶la³am, ba - ca³y czas my¶lê, powtarzam to sobie. I to jest dobra motywacja, przynajmniej w chwilach, gdy nie nadchodzi "kryzys".
Psychologa rozwa¿ê. Jeszcze raz dziêkujê i przepraszam za off-top.
Stary 2013-08-26, 16:51   #446
Poa alpina
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yoka Poka¿ wiadomo¶æ
Przepraszam za prywatê, w sumie wiem, ¿e to nie w±tek od tego, ale... No nie mog³am siê powstrzymaæ.

Poa alpina, ujê³a¶ wszystko tak dosadnie i tak prawdziwie, ¿e...
Uwielbiam takie wypowiedzi - mówiê ca³kowicie szczerze.
Bo owijaniem w bawe³nê nikt nikomu nie pomo¿e... Dziêkujê .

Cytat:
Wiadomo, ¿e na R nie bêdziesz je¶æ ca³ego camemberta na raz, albo posypywaæ makaronu ton± parmezanu. Nie warto jednak zupe³nie rezygnowaæ w takiej b±d¼ co b±d¼ zdrowej przyjemno¶ci, jak± jest dobry ser . Pochwal siê co wynalaz³a¶ na sklepowych pó³kach.

Cytat:
Napisane przez Reavela Poka¿ wiadomo¶æ
tak, w³a¶nie mia³am tylko takie po³±czenie do wyboru, albo g³odowanie przez 3 godziny (fast foodów w ¿yciu bym nie kupi³a), wiêc wybra³am co¶ takiego, bo potem mog³abym siê rzuciæ na jedzenie i szybko nie skoñczyæ
o to dobrze, zazwyczaj jadam pudliszki albo hellman's moje ulubione!

uwielbiam mas³o orzechowe my¶lisz, ¿e mogê sobie czasem rzuciæ do ¶niadania na R? czy raczej siê powstrzymaæ?

moje dzisiejsze, ju¿ dawno nie jad³am tak bez 'spiny' jak dzisiaj

I: dwie du¿e kromki chleba pszennego z mas³em, czterema plasterkami szynki wieprzowej, pomidorem
II:pe³noziarnisty makaron z duszonym kurczakiem i szpinakiem z radamerem
~ deser: nektarynka, ki¶æ winogron z ogródka, garstka poziomek i borówek
III: dwa jajka sadzone z dwoma plasterkami szynki, pomidorem, cukini±
IV:serek wiejski ze szczypiorkiem; marchew podgryzana podczas filmu

[nak³adaj±c jajka na talerz przysz³o mi do g³owy, ¿e lepiej by³oby zamieniæ kolejno¶æ podwieczorka i kolacji, no, ale ju¿ trudno ]

do picia: kawa zbo¿owa na mleku, zielona herbata, woda, melisa z pomarañcz±
Te¿ nienawidzê tego uczucia przeg³odzenia, gdy mog³abym poch³on±æ ca³± lodówkê na raz. My¶lê, ¿e jest to zmora wielu dietkuj±cych - powstrzymuj± siê na si³ê od jedzenia, a potem organizm sam domaga siê o swoje i nie mog± siê powstrzymaæ...

Lubiê ketchup tak¿e w nietypowych po³±czeniach np. z jajkami w jakiejkolwiek postaci. T¯ nie mo¿e tego poj±æ. Ale ketchup musi byæ gêsty i moooocno pomidorowy. Nie tam jakie¶ siki.

Orzechy s± wskazane zawsze i wszêdzie! Wiadomo, ¿e mas³o orzechowe by³oby najlepsze w³asnej roboty - bez dodatków. No i przesadzaæ z niczym te¿ nie warto. Ja zawsze preferowa³am "czyste" orzechy, a mas³o jedynie na kanapkach - ale teraz uzale¿ni³am siê od owsianek ze ¶wie¿ymi owocami i mase³kiem.

Ca³kiem ca³kiem to Twoje R. Ale kiedy wpadnie inny chlebu¶ ni¿ pszenny? No i w³a¶nie, te orzechy by siê gdzie¶ przyda³y.

Cytat:
Napisane przez annaona Poka¿ wiadomo¶æ

Bardzo dziêkujê
nie,nie owocojogurt zrobi³am sama tylko go tak nazwa³am, jogurt naturalny zmiksowa³am z kawa³kami jab³ka,jagódek i brzoskwini

próbujê je¶æ tyle,¿eby nie chodziæ g³odna,porcje s± solidne

a o to moje R/U chyba nie jestem zadowolona z koñcówki dnia no ale czasem siê zdarza

-ly¿eczka oliwy z oliwek.
I; jaglanko owsianka z dodatkiem jodury greckiego,twarogu pó³t³ustego,cynamonu,brzo skwini,malin,wiórków kokosowych,
tabl;CLA, kawa z mlekiem
II taka przek±ska -;ma³a szklanka domowego roso³u do picia,gotowana pietruszka i kawa³ek selera; ( nie wiedzia³am, ¿e roso³ek mo¿e mieæ w sobie sporo bia³ka)
III; 2 ¶rednie gotowane ziemniaczki z wody,kawa³ek gotowanego miêsa z indyka,kawa³ek duszonej piersi z kurczaka w marynacie zio³owej z dodatkiem oliwy z oliwek,surówka z bia³ej kapusty,papryki i ogórka;
IV; 3lekkie wafle ry¿owo -zbo¿owe( ze sklepu ze zdrow± ¿ywno¶ci±) jab³ko;
-GRILL U ZNAJOMYCH wiec...
V; kawalek grilowanej piersi z kurczaka w jakie¶ marynacie z róznych przypraw, jeden pieczony w ognisku ziemniak posmarowany mase³kiem, papryka czerwona,pomidor,ogórek zielony; i ok 3 lampki wina wytrawnego czerwonego spo¿yte przez ca³y d³ugii wieczór

dzi¶ bêdziê mo¿e ju¿ lepiej
R/U
³y¿eczka oliwy z oliwek
I;jaglanko owsianka z jab³kiem,cynamonem,wiórka mi kokosowymi,twarogiem pó³t³ustym i jogo naturalnym, kawa z mlekiem bez cukru,kapsu³ka CLA;
II;kromka kwadratowa razowca z ziarnami z 2 plastrami polêdwicy z ³ososia(cieniutkie te plastry jako¶) plasterkiem sera salami,plasterkami pomidora i paskami papryki,wafel cienki ryzowo zbo¿owy;
-jazda rowerem 10 km;
III;OK 450 g mieszanki warzyw podduszonej na wodzie,udko gotowane z kurczaka posypane róznymi zio³ami, ma³y kubeczek ma¶lanki;
IV;kawa z mlekiem bez cukru, 2 krateczki prostok±tne czekolady gorzkiej 90% kakao,
V;tuñczyk w sosie w³asnym,pomidor du¿¿y ze szczypiorkiem;

czy mo¿na codziennie pozwoliæ sobie na kratkê lub dwie tej czekolady gorzkiej?

i Jak????
Jak? Bardzo fajnie!

Wiesz, z tego pierwszego dnia to najmniej mi siê podobaj±... wafle ry¿owe, a wcale nie grill i czerwone wino! Kiedy¶ jad³am tego styropianu na potêgê, zastêpowa³am nim normalne pieczywo - teraz wiem, ¿e to przetworzony wiór, bez wiêkszej warto¶ci. Wiadomo, od czasu do czasu pochrupaæ mo¿na, dlatego nie jest to jakie¶ karygodne przewinienie - szkodliwe to to przecie¿ nie jest .

A wino ma mnóstwo antyoksydantów. To chyba by³ i tak najlepszy wybór na alkohol przy grillu, jaki mog³a¶ sobie zafundowaæ na R.

Taka gorzka czekolada to kopalnia dobroczynnych substancji - kosteczkê dziennie mo¿na swobodnie podci±gn±æ pod zasady zdrowego od¿ywiania.

Stary 2013-08-26, 17:23   #447
Psotka87
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 325

Moje dzisiejsze R (bo weekend to pora¿ka )

1. Jaglanka z homo, pó³ kostki twaro¿ku, miodem i wiórkami kokosowymi, nektarynka
2. Reszta jaglanki ze ¶niadania (bo rano porcja przeros³a moje mo¿liwo¶ci), 1,5 brzoskwini ufo
3. Dukanowa bu³ka (bo w domu mia³am tylko pszenny chleb) z mas³em, sa³at± i past± tuñczykow± (pomidory z puszki, tuñczyk, ser, por), szklanka koklajlu szpinakowo-ogórkowo-jab³kowo-imbirowego (wczorajsze odkrycie, pycha)
Kawa bez mleka, bez cukru
4. Makaron razowy z kurczakiem w sosie kurkowym, druga szklanka koklajlu (bo z jednej porcji wychodz± dwie szklanki)
Znów kawa
5. Sa³atka: 3/4 makreli, pó³ sa³aty, pó³ cebuli, du¿y pomidor.

I jak? Jest ok?

Zrobione: 30d Shred, Ripped in 30, 6w6p, Insanity!, Killer Abs
Psotka87 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-26, 18:22   #448
Ashira
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 521

Cytat:
Ja kupujê Brie w Lidlu, jest z obni¿on± zawarto¶ci± t³uszczu

Moje dzisiejsze eRrr, pierwszego dnia powrotu do pracy po pó³rocznym zwolnieniu lekarskim

¦niadanie: bu³ka orkiszowa posmarowana odchudzon± pastell± czyli suszone pomidory, bazylia i serek wiejski (nieco ods±czony z zalewy), do tego papryka grillowana

Przek±ska:nektarynka, gar¶æ orzechów

II ¦niadanie: sa³atka: kasza jaglana, kilka kostek fety, oliwki z migda³em, pomidor, kie³ki broku³a, pestki s³onecznika, siemiê lniane, wszystko skropione oliw±

Obiad: 'gulasz' ze schabu, pieczarek, papryki i cebuli zagêszczony mielonym s.lnianym; kasza jaglana

Kolacja: serek wiejski, pomidor, kie³ki broku³a

Jako¶ wydaje mi siê dziwny ten mój jad³ospis... sama nie wiem co mi w nim nie pasuje.

nie perfum a perfumy!tak jak spodnie czy skrzypce a nie spodeñ i skrzypiec!
nie dekold a dekolt!
nie wzi±¶æ a wzi±æ! chyba, ¿e kto¶ musi co¶ zabra¶æ...
bynajmniej ≠ przynajmniej!
Ashira jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2013-08-26, 19:25   #449
bingiel
Raczkowanie

R

I placuszki z 3 ubitych bia³ek i zmielonych p³atków owsianych z jogurtem nat., malinami i po³ow± brzoskwini
II bu³ka graham z ziarnami (niestety lata³am po mie¶cie pó³ dnia, wiêc w biegu)
III makaron razowy z pesto (samorobne)
IV jogurt nat. z orzechami, pestkami dyni, waflem ry¿owym, p³atkami migda³owymi

wszystko niestety na szybko dzi¶...
koñcz± mi siê pomys³y na kolacjê. macie co¶ prócz kanapek i jogurtów?
Stary 2013-08-26, 19:52   #450
G0si3k
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 121

Cytat:
Z racji tego, ¿e wsta³a¶ pó¼no - rozumiem taki a nie inny rozk³ad posi³ków . Zw³aszcza, ¿e jest warto¶ciowo! I naprawdê smakowicie.
Dziekuje za ocene

I od razu wrzuce dzisiejszy:

I Owsianko-manna z gruszka, jogurtem naturalnym i maslem orzechowym + kawa z mlekiem
W pracy:
Banan, kostka czekolady mlecznej

II Tortilla posmarowana keczupem z kurczakiem, salata, tarta marchewka i suszonymi pomidorami

Druga kostka czekolady do kawy; pare godzin pozniej jablko

W domu:
III Makaron pelnoziarnisty z tunczykiem, brokulami, oliwkami, cebula i czosnkiem w sosie pomidorowym (wlasnej roboty)

Cwiczenia

IV Serek wiejski albo jajko z warzywkami

Tiffoczki
Mel B Buns
Melissa Bender
Xhit
G0si3k jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-04-04 19:07:29

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.