dziewczynki z Irlandii!!!! - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-10-23, 08:55   #421
kathoris
Przyczajenie

GG do kathoris
Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

No i dotarłam... w zasadzie juz 4 dni temu.
Generalnie wszystko ulozylo sie inaczej niz powinno Mielismy miec mieszkanko, moj TZ mial miec juz prace... Niestety... dlatego pierwszą moją myslą bylo: co ja tu robie?! Chce do domu! Rozkleilam sie na calego...
Ale juz jest ok, wszystko powoli wychodzi na prosta. Wynajelismy domek (swoja droga przesliiiicznyyyy!)no i prawdopodobnie dzis bede miala interview
Smieja sie tu ze mnie, ze zanim znajde prace, to wpadne pod samochod, bo pierwsze co robie przechodzac przez ulice to spogladam w prawo (tak jak byc powinno),a samochody suna z lewj Geez...nie moge sie do tego przywyczaic

Aaaa...i kolejna rzecz, ktora mnie przeraza to szybkosc mowy Iroli... Katarynki no!
kathoris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-23, 11:13   #422
*chinchilla*
Rozeznanie

GG do *chinchilla*

Cytat:
Napisane przez kathoris Pokaż wiadomość
prawdopodobnie dzis bede miala interview
powodzenia!
Cytat:
Napisane przez kathoris Pokaż wiadomość
Smieja sie tu ze mnie, ze zanim znajde prace, to wpadne pod samochod, bo pierwsze co robie przechodzac przez ulice to spogladam w prawo (tak jak byc powinno),a samochody suna z lewj Geez...nie moge sie do tego przywyczaic
wahhhh, skad ja to znam, milam tak samo. a do samochodu zawsze pchalam sie ze zlej strony

http://www.myspace.com/killahmouse
trynna be optimistic but have realized i really hate chips&fish nowadays. . . i'ma do somethin!!!!!!!!!!!!!!
*chinchilla* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-23, 18:05   #423
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

hehehe moja kumpela w pierwszych dniach wlazła pod samochód,całe szczescie facet wyhamował na czas i nic jej sie nie stało...pamieta ze rzucił jej jakąś wiazanke ale i tak nic nie zrozumiała,bo nawiajał własnie jak katarynka i nie jest pewna czy to bylo po ang czy irlandzku....wiadomo jednak jakie to mogły byc słowa hehe ...a tak swoja droga ciekawe jak brzmia niektóre przekleństwa po irlandzku

¸,o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o,¸
domelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-23, 18:40   #424
asienkaa
Raczkowanie

GG do asienkaa

Cytat:
Napisane przez domelowa Pokaż wiadomość
:...a tak swoja droga ciekawe jak brzmia niektóre przekleństwa po irlandzku
ja tam zadnych nie znam.. tylkoo kilka slow glownie ze znakow albo jakis ogloszen. Ale j ak dla mnie bardzo zabawne jest to ze irlandczycy niezbyt duzo znaja swoj pierwotny jezyk..ale ludzie w moim wieku wogole
asienkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-23, 20:53   #425
Ananke
Rozeznanie

A my zupełnie niespodziewanie zawitaliśmy do Polski wcześniej niż planowaliśmy i tym razem już na stałe. Jestem przeszczęśliwa, że już nie muszę wracać do Irlandii Zabieramy się właśnie za remont mieszkania i za szukanie pracy. Powodzenia dla was!
Ananke jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-24, 05:52   #426
asienkaa
Raczkowanie

GG do asienkaa

Cytat:
Napisane przez Ananke Pokaż wiadomość
A my zupełnie niespodziewanie zawitaliśmy do Polski wcześniej niż planowaliśmy i tym razem już na stałe. Jestem przeszczęśliwa, że już nie muszę wracać do Irlandii Zabieramy się właśnie za remont mieszkania i za szukanie pracy. Powodzenia dla was!
ale masz fajniutko ja tez juz bym chciala wrocic ale musze jeszcze troche tu wytrzymac..
Stary 2006-10-24, 13:42   #427
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

ehhhhh ja chyba oszaleje przez ten miesiąc...jedni narzekaja na Irlandie i chcą jak najszybciej wracac do Polski,a inni są zachwyceni i nawet im nie w głowie wracać....mozna zwariowac jak widzi sie tak różne opinie...ale cóż chyba będę musiała sie przekonać na własniej skórze i nie sugerowac sie co mówia inni.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-10-24, 17:34   #428
kathoris
Przyczajenie

GG do kathoris

...jak to sie mowi: wszedzie dobrze, ale w domu najlepiej... Ja jestem tu zaledwie 5 dni, ale czuje, ze nie przyzwyczaje sie do tutejszych zwyczajow, jedzienia (blah!), kierunku jazdy itp. Nie moge jednak powiedziec, ze jest mi zle, bo na dobra sprawe nie dzieje mi sie tu zadna krzywda

Dobrze jest miec motywacje...

ps. Job interview jutro <boje sie>
kathoris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-25, 10:28   #429
wikakika
Rozeznanie

Kathorsis...napisz koniecznie jak Ci poszlo Interviu!!!!!!Trzymam kciuki!!!bedzie dobrze
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-25, 12:34   #430
Malla
Nie depcze krokusów

No i jak rozmowa, i jak?

Polacy za granicą dzielą się na 3 grupy:
- podoba mi się, mam dobrą pracę, chcę tu zostać
- chcę tylko zarobić i wrócić do domu
- fajnie tu, nie muszę nic robić, mówię ciągle "f***" i żyję na wyższym poziomie niż w tej zacofanej Polsce.

Osobiście znam różnych takich emigrantów, od stricte chcących tylko zarobić do totalnie obijających się kombinatorów.
Jeśli ktoś chce zostać na stałe, to niech przynajmniej poszuka jakiejś normalnej pracy, bo ile można na zmywaku?
Stary 2006-10-25, 18:53   #431
asienkaa
Raczkowanie

GG do asienkaa
Unhappy Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
No i jak rozmowa, i jak?

Polacy za granicą dzielą się na 3 grupy:
- podoba mi się, mam dobrą pracę, chcę tu zostać
- chcę tylko zarobić i wrócić do domu
- fajnie tu, nie muszę nic robić, mówię ciągle "f***" i żyję na wyższym poziomie niż w tej zacofanej Polsce.

Osobiście znam różnych takich emigrantów, od stricte chcących tylko zarobić do totalnie obijających się kombinatorów.
Jeśli ktoś chce zostać na stałe, to niech przynajmniej poszuka jakiejś normalnej pracy, bo ile można na zmywaku?
to ja chyba naleze do taj drugiej z lekka domieszka pierwszej, mianowicie: moze i bym chciala tu zostac bo calkiem milutko jest ale uczelnia wzywa i tesknie za rodzina

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-10-25, 23:52   #432
ulek82
Przyczajenie

hej ja juz w Irlandii ponad tydzien siedze i wlasciwie prace udalo mi sie w 3 dzien znalezc ciesze sie bardzo chociaz jest ciezko,tym bardziej ze oni tak cholernie nie wyraznie mowia i nie zawsze ich rozmumiem imam przez to dola, bo nie chce podpasc w pracy i zaczelam do tego tesknic. jestem tutaj ze znajomymi. na poczatku jak wszystko bylo nowe, czulam sie bardzo dobrze i myslalam ze nie dopadnie mnie taaaaka wielka tesknota.tym bardziej, ze nie mam swojego TZ w Polsce. ale zaczynam sie zastanawiac nad sensem tego wyjazdu? po co ja to wlasciwie zrobilam?? i czuje sie tak cholernie samotna czasami mam ochote rzucic to wszystko i wrococ jak najszybciej do kraju. dopadl mnie chyba jakis dol emigracyjny?? brakuje mi kogos obok mnie w takiej chwili,ale nie ma nikogo. szkoda.
ulek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-26, 07:07   #433
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

ulek82 ja własnie sie tego obawiam ze bedzie mi brakowac kogos (raczej znajomych)do kogo bedzie mozna na gębe otworzyc i sie ewentualnie wyżalic,bo poczatki beda napewno dla mnie trudne.a ja jestem taki pieszczoch i gaduła ze zawsze musze przy sobie kogos miec.pewnie w kazdej wolnej chwili bede gadac na skype ze znajomymi,lub zostaje mi 2 godz drogi do kumpeli w dublin 7 ....fajnie ze znalazlas tak szybko prace,ja mam nadzieje ze tez mi sie tak szybko uda,choc własnie bardzo obawiam sie jezyka ....aha tak apropo dziewczyny słyszałyscie cos apropo pracy w sklepach na rozkładaniu towaru...wiem ze sa takie ogloszenia na sklepach,ale konkretnie mi chodzi o to jak to jest płatne i czy dobrze przypuszczam ze zazwyczaj jest to robota na nocki?

Stary 2006-10-26, 08:37   #434
asienkaa
Raczkowanie

GG do asienkaa

Cytat:
Napisane przez domelowa Pokaż wiadomość
ulek82 ja własnie sie tego obawiam ze bedzie mi brakowac kogos (raczej znajomych)do kogo bedzie mozna na gębe otworzyc i sie ewentualnie wyżalic,bo poczatki beda napewno dla mnie trudne.a ja jestem taki pieszczoch i gaduła ze zawsze musze przy sobie kogos miec.pewnie w kazdej wolnej chwili bede gadac na skype ze znajomymi,lub zostaje mi 2 godz drogi do kumpeli w dublin 7 ....fajnie ze znalazlas tak szybko prace,ja mam nadzieje ze tez mi sie tak szybko uda,choc własnie bardzo obawiam sie jezyka ....aha tak apropo dziewczyny słyszałyscie cos apropo pracy w sklepach na rozkładaniu towaru...wiem ze sa takie ogloszenia na sklepach,ale konkretnie mi chodzi o to jak to jest płatne i czy dobrze przypuszczam ze zazwyczaj jest to robota na nocki?
nie to zebym byla pewna na 100% ale slyszalam ze praca na rozkladaniu towaru w hipermarketech jak tesco itp. jest za podstawe 7,65euro. Bylo tak przynajmiej kiedy ktos kogo znalam tam pracowal i pracowal na nocki. Ale dobra wiadomosc to taka ze latwo sie tam zaczepil
Stary 2006-10-26, 08:45   #435
wikakika
Rozeznanie

Ja mieszkam w Irlandii od marca i co jakis czas lapie takiego dola...naprawde....kazdy tak ma. Zastanawiam sie wtedy po co wyjechalam tak daleko od rodziny, przyjaciol...ale potem jakos to mija ...trzeba zajac sie czyms zeby jak najmniej myslec.....!!!!!
Domelowa slodziutki awatarek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-10-26, 10:27   #436
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

dzieki wikakika jak zobaczyłam ten avatarek to poprostu mi rece opadły i stwierdziłam ze musi byc mój ....tylko prosze bynajmniej nie kojarzyc go ze mna dosłownie hehehehehe
asienkaa tak myslalam ze pewnie stawka jest podstawowa,lecz słyszłam ze nocki ogólnie sa wiecej płatne,ale nie wiem czy rowniez w tej "profesji" hehe ....ale przeciez dobre i to na początek,nie ma co wybrzydzać....no to przynajmniej bede mieć ta świadomosc ze jakby było trudno z inna robota to zawsze na poczatek można tam sie zachaczyc...wkońcu od czagos trzeba zacząć ...a jak myslisz na jakim poziomie tam język wytarczy?...tzn.mój nie jest bardzo tragiczny,cos tam wydukam(he tak mysle,zobaczymy na miejscu),ale tak z ciekawosci pytam.

Edytowane przez domelowa
Czas edycji: 2006-10-26 o 11:49
Stary 2006-10-26, 16:57   #437
asienkaa
Raczkowanie

GG do asienkaa

mysle ze bedzie ok i wlasnie fajnie miec na poczatek jakakolwiek prace i w dzionki szukac sobie innej jakby Ci taka nie podpasowala! a z tym placeniem wiecej na nocki i w weekendy to jest tak ze niby tutaj tak robia ale np. w moim hotelu tak nie robia bo jest jakis niezunizowany czy jakos tak a mojemu Misiowi u mniego w firmie tez wiecej nie placa jakies pechowce z nas No a moja praca w hotelu to tez miala byc taka na chwile ale jakos jak mam wolne to nie mam sily z cv-kami latac i zreszta urlopiki pozabookowywane
ale nie martw sie troche silnej woli i pozytywnego nastawienia i prace szybciutko znajdziesz
Stary 2006-10-26, 21:02   #438
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

jesli chodzi o motywacje to mam wielką-udowodnic mojej porypanej rodzince ze dam sobie rade i żeby im szczęka opadła....bo oczywiście nie ma to jak rodzina niewierząca w ciebie ....ale jak to sie mówi mam to w d....e i im udowodnie...zreszta juz tyle razy udowodniałam ze teraz pojade i tyle mnie będa widzieć....ja w przeciwieństwie do innych bardzo za "rodzinką" tesknic nie bede raczej za znajomymi,ale napewno dam rade-musze....nawet jak bedzie źle to napewno tego im nie powiem...a mam w sobie duzo determinacji i nie mam innego wyjscia tylko wierzyc w siebie....tylko tak jak wspominalam boje sie tego mojego angielkiego....mam nadzieje ze jak poprzebywam jakis czas z ludzmi to po jakims czasie bedzie ok...mój brat jechał z całkiem dobrym angielskim a tak naprawde tam zaczoł sie uczyc na nowo,bo połowy nie rozmiał co do niego mówią(tak bełkoczą)a jak wy z językiem stoicie?od początku dobrze znałyscie język czy np.na miejscu dopiero duzo sie nauczyłyscie?

Stary 2006-10-27, 07:05   #439
asienkaa
Raczkowanie

GG do asienkaa

ja mialam tak jak Twoj brat. Nigdy nie mialam problemow z angielskim i myslalam ze sobie poradze, na miejscu doznalam lekkiego szoku jak uslyszalam irlandczykow a teraz...nie no nie powiem bo skromna jestem
wogole jezykow najlepiej sie uczyc jak poprostu musisz siie nauczyc np. w pracy
Stary 2006-10-27, 07:46   #440
wikakika
Rozeznanie

Post Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

A ja wam powiem tak....nigdy nie uczylam sie jezyka angielskiego, przyjechalam tutaj ...i poszlam do szkoly na dwa miesiace....potem dostalam prace....i jakos sie dogaduje...fakt ze czuje sie czasami bezsilna bo chce cos wytlumaczyc...a tutaj nie da rady...ale spoko...najwazniejsza jest motywacja ...po 5 miesiacach ...znalazlam prace w zawodzie...wiec naprawde nie trzeba znac super jezyka zeby tu znalezc dobra prace, naprawde...tylko popczatki bywaja trudne..pozniej juz z gorki
Stary 2006-10-27, 23:21   #441
*chinchilla*
Rozeznanie

GG do *chinchilla*

a ja sie juz wyje***m na angielski i ucze sie hiszpanskiego=)

trynna be optimistic but have realized i really hate chips&fish nowadays. . . i'ma do somethin!!!!!!!!!!!!!!
Stary 2006-10-28, 07:23   #442
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

*chinchilla* to ty żyjesz?myslałam, że cię amba zjadła,bo tak długo sie nie pojawiałaś...hehehehe
ja osobiście,wolałabym się uczyc hiszpańskiego lub włoskiego,bo to moje ukochane języki,ale mus to mus , zreszta juz rzygam tym ang.

Stary 2006-10-28, 08:03   #443
wikakika
Rozeznanie

Domelowa...dokladnie jak ja..rzygam strasznie juz tym jezykiem..za to mam duzo znajomych z Wloch wiec zamiast szlifowac angielski i tak zawsze gadam po wlosku....
Stary 2006-10-29, 16:26   #444
*chinchilla*
Rozeznanie

GG do *chinchilla*

zyje zyje i mam sie dobrze nie daje sie paskudnej irlandzkiej pogodzie

Stary 2006-10-29, 16:31   #445
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

brrrrr u mnie w Kraku też okropna pogoda,dzis była burza a w czwartek ma byc już śnieg ...lecz czas przyzwyczajać sie do takiej pogody,bo wyjazd coraz bliżej 26dni

Stary 2006-11-01, 12:30   #446
domelowa
Raczkowanie

GG do domelowa

Hej dziewczyny,jak tam wczorajsze Święto Duchów w Irlandii?działo sie coś ciekawego?

Stary 2006-11-01, 21:13   #447
madalenka
Raczkowanie

GG do madalenka

Domelowa jak to tutaj dzieciaczki chodzily po łakocie. Rozdalam sporo slodyczy. Moj maly synek rowniez mial troche radochy. Ale 2 razy powaznie sie wystraszyl jak zobaczyl poprzebierane dzieci.
Puszczali petardy ale to trwalo juz od tygodnia
Wieczorem tradycyjnie rozpalili ogniska. Na moim osiedlu stos roznych palet i innych drewnianych materialow siegal ponad 3 metry.
Nie wiem jak w centrum bo nie bylam na zadnej imprezie.
Ogolnie milo i inaczej niz w Polsce
madalenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-01, 23:10   #448
ulek82
Przyczajenie

hej a mnie dzisiaj supervisor zjechal w pracypracuje tam od niecalych 2 tyg-robie jakbym pracowala od misiaca- musze wiedziec wszystko.cos mi sie zdaje ze dlugo tam mnie nie zatrzymaja.rzucili mnie na gleboka wode-nie daje rady.a jutro znwou trza isc... i gdzie ten TZ?????? cos go nie widac na horyzoncie:P i jeszcze net ciagle pada... fatum??????
Stary 2006-11-01, 23:36   #449
madalenka
Raczkowanie

GG do madalenka

Ulek nie przejmuj sie tak bardzo ta praca. A za co cie zjechal jesli moge zapytac. Pamietaj ze tutaj nie mozesz pokazywac ze wyrabiasz sie z czasem az nad to, bo beda oczekiwac od ciebie coraz wiecej. A jestes z TZ w DUblinie??
Glowa do gory. Pozdrawiam cieplutko
madalenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-02, 10:40   #450
ulek82
Przyczajenie

hmm... wlasciwie wydawaloby sie ze moija praca nie jest skomplikowana bo smaze hamburgery:P ale trzeba miec nie tylko dobry sluch ale tez bardzo dobra pamiec.w fast foodzie w ktorym pracuje jest 12 podstawowych burgerow przy czym klient moze zamowic burgera zlozonego ze skladnikow jakie tylko on chce...i tu jest najwiekszy problem, bo jak mi rzuca juz 3 burgery specjalne to ja nie pamietam zadnego-a zapisywac nie moge-bo nie ma na to czasu albo dodam cos nie tak bo kasjer nie powiedzial zamowienia sloganem ktorego sie w tym fast fodzie uzywa, tylkoz z pospiechu powiedzial to nieco inaczej.i wtedy taki burger laduje w pudle ze stratami. wczoraj mialam duzooo strat.jak sie przyjelam do pracy to stalam jako asystentka przy smazeniu i dziewczyna ktorej pomagalam mowila mi, ze ona dopiero po miesiacu sama stala na burgerach.ja juz stanelam po tyg, a ze wczoraj byly najgorsze zamowinia pod sloncem, to narobilam najwiecej chyba w historii strat a do tego nie bylo mojego ulubionego supervisora, ktory jak widzial,ze jest duzo ludzi to albo mi sam pomagal albo wolal kogos.wczoraj bylam z osobami, ktore zajmowaly sie tylko swoimi zadaniami. poplakalam sie ze stresu.i teraz musze tam isc na 12 i wiem, ze znowu bede sama.boje sie, ze stres wezmie gore i znwou sie nie spisze a jesli pytalas o mojego Madalenko TZ to wlasnie jestem w trakcie poszukiwan i tez nic.... jest mi tutaj ciezko samej, tym bardziej,ze mieszkam z dwiema paramia w takiej chwili jak wczoraj to w ogole przydalby sie ktos do przytulenia i polezenia razem ale nie mozna miec wszystkiego. jesli chodzi o swieto duchow to wiesz co Domelowo- jak dla mnie to nic szczegolnego. tutaj w sligo tez bylo duzo fajerwerkow.do mojego domu zadne dzieciaki nie zagladnely,a le to dobrze bo nie chcielismy i nie mielismy dla nich cukierkow:P ogolnie tuttejsi balangowali do poznej nocy.zaluje tylko, ze na chwile nie poszlam do baru zobaczyc jak sie poprzebierali? ale tez nie rozpaczam a tak w ogole to zimno i jakos nawet mrozno z rana tutaj jest.na razie nie pada i calym dniem swieci slonce.wlasnie ogrzewa mi plecki hehehe troche relaksu przed praca sie przyda. jutro nocka....najgorsze co moze byc....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości