![]() |
#421 |
BAN stały
|
Dot.: Ocet Jabłkowy-na trądzik i sebum?
Czy ocet z Kauflandu się nadaje?
Skład: ocet, koncentrat jabłkowy, aromat jabłkowy, barmnik E150a Może być? Mam 5 % ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Wtajemniczenie
|
Niestety nie nadaje się... Powinien to być produkt fermentacji jabłek, a nie zwykły ocet z dodatkiem koncentratu i aromatu jabłkowego. Poszukaj w Rossmanie, mają ocet ekologiczny w świetnej cenie, może też być Kamis.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
BAN stały
|
Dzięki za odpowiedź. Hmmm, ale on ma te farfocle w środku? Jakby był nie rafinowany...
![]() Mam jeszcze w domu ocet 6% i nie ma na nim w ogóle składu ![]() ![]() Kurczę na razie się do Rossmana nie wybieram a Kamisa u nas nie ma, bo już szukałam :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
Rozeznanie
|
Ja polecam ocet jabłkowy, który można kupić w każdym Rossmannie
![]() ![]() Pół litra kosztuje ok 4zł ( chyba 3,99 ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Nabyłam wczoraj Rossmannowski ocet jabłkowy, zrobiłam tonik, zapodałam wieczorem na pysek i byłam zadowolona - do rana. Rano na swojej twarzy spotkałam 4 niespodzianki w postaci białych syfów, jeden w pełnym rozkwicie (powstał cały przez noc
![]() Krem na noc był jak zwykle, a ja naprawdę bardzo rzadko takie rzeczy na twarzy zastaję, w liczbie mnogiej nigdy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Raczkowanie
|
![]()
Od razu przepraszam, jeśli gdzieś już było, ale naprawde nie moge sie doszukac
![]() Otóż chciałam mojej tłustej skórze dać odpocząć od chemii i wrowadzic do swojej łazienki troche bardziej naturalne kosmetyki ![]() I teraz dręczy mnie pytanie, co powinnam do niego stosowac? Kiedy przeglądałam forum o kwasach wykluło sie we mnie takie wrażenie, że powinnam używać filtrów. Więc czy przy używaniu kwasów są one konieczne? Obecnie myje twarz cieplym mlekiem, i od czasu do czasu żelem głęboko oczyszczającym z garniera. czy moge przy tym zostać? Mam wrażenie że to mleko to troche za mało, znacie jakis inny naturalny sposób na oczyszczanie twarzy? I czy wystarczy zwykly krem nawilżający [bo czytałam że antybakteryjne tylko pogarszają stan skóry]? Jeśli używałabym innych kosmetyków to czy powinnam unikac jakichś składników? ![]() Troche sie tego uzbierało, ale prosze Was, doświadczone wizażanki o pomoc ![]()
![]() |
![]() |
#427 |
Zadomowienie
|
Dot.: ocet jabłkowy +?
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...cet+jab%B3kowy
poczytaj tutaj ![]()
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
juz tam szukałam, niestety nie doczytałam sie odpowiedzi na wszystkie moje 'czy?'
![]()
![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
Filtry sa konieczne, przy kwasach absolutnie konieczne, chyba że chcesz mieć przebarwienia za parę lat.
Tonik z octu jabłkowego jest fajny a jeszcze fajniejszy z cytryn i octu jabłkowego - poszukaj sobie przepisu tu na forum. Taki tonik "hoduje" się ![]() Twarz jednak chyba warto by zmyć najpierw jakimś łagodnym żelem - zobacz wątek "przyklejony" Kosmetyki bez SLS. Jak chcesz całkiem własnym sumptem, to zajrzyj np. na stronę mazidła.pl, lub inny tego typu sklep, znajdziesz tam przepisy na olejki do mycia twarzy własnej produkcji - kupisz tam tez wszystko co potrzebne do tego. Potem dopiero, na umytą twarz to mleko ![]() Czy wystarczy Ci krem nawilżający - to juz sama musisz wiedzieć, obserwując skórę. Co do kremów antybakteryjnych - no chyba różnie jest, sa kremy, toniki, olejki z np. alkoholem, czy olejkami eterycznymi o silnym działaniu antybakteryjnym (np. herbacianym, czy pichtowym), kwasy tez _chyba_ działają bakteriobójczo a są OK. Czego nie stosować z czym: na filtry Avene mozesz położyć kazdy kosmetyk, na filtry innych firm, tylko niektóre podkłady, pudry róże, zobacz wątek: Podkłady i pudry "niegryzące" się z filtrami. jest tez watek o tytule mniej więcej: Czego z czym nie łaczyć - znajdz, przeczytaj. ![]()
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
Przeczytałam cały wątek
![]() ![]() ![]() Pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
Raczkowanie
|
Używam tego lawendowego toniku już od tygodnia i muszę przyznać że widać efekty
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Raczkowanie
|
Za dwa tygodnie wylatuję na wczsy do tajlandii, a tam jak wiadomo jest bardzo duzo słońca.Czy mogę uzywać tonik? Oczywiście stosuje filtry.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli stosujesz dobre filtry, oczywiście możesz, choć pewnie rozsądniej byłoby się nie opalać. A jakie robisz stężenie octu? Ja mam zawsze inny problem z mazidłami, kiedy wyjeżdżam - brak lodówki, bo przecież tonik trzeba tam trzymać. Nie wspomnę już o tym, że szklaną buteleczkę trzeba nie_wiem_jak_ostrożnie opatulić, żeby nie została uszkodzona w trakcie pakowania (a raczej dośc brutalnego wrzucania) do samolotu. Moje ostatnie doświadczenia nie są zbyt optymistyczne... dlatego na wyjazd samolotowy zabieram zwykle płyny Fitomdu, które też zawierają ocet.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedź. Stężenie stosuję 10%.Opalać się nie zamierzam, ale temperatura w tajlandii w trakcie mojego wyjazdu nie spada poniżej 30 stopni i mimo filtró napewno coś się opale.Chyba poprostu wezmę z sobą hydrolaty z mazideł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny, ja też jestem zachwycona octem. kupiłam sobie ten z rossmana i robię roztwór 0,5% na razie, ale już widzę że działa; dostałam też ocet ziołowy z mazideł i zrobiłam mieszankę do płukania - mięciutkie włosy, mniej przetłuszczające się i zanik łupieżu alergicznego po Vichy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 |
Zadomowienie
|
Właściwości octu jabłkowego nie od dziś są znane. Podobno Kleopatra po obfitych posiłkach lubiła popijać drinki z tymże octem
![]() ![]() A ja mam pytanie techniczne. W czym Wy robicie ten tonik, tzn., skąd wziąć buteleczkę aby móc te wszystkie składniki wymieszać? Syropów nie mam na zbyciu, a może można taką szklana buteleczkę gdzieś kupić? I pytanie z tych głupkowatych ( choć podobno takich nie ma ![]()
![]() |
#438 |
Raczkowanie
|
Polecam buteleczkę po wodzie mineralnej Wielka Pieniawa. Pojemność chyba 0,33 ml, z ciemnego szkła i kosztuje 1zł. Ta pojemność to za dużo jak na ten tonik, ale buteleczka jest ok. Na pewno można też kupić w aptece mniejsze jak na syrop.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Raczkowanie
|
![]()
A ja trzymam swój tonik w małym słoiczku-nie musi być ciemny-przecież tonik trzymamy w lodówce, a tam jest ciemno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
tak Anetka_m wszystko już jest znane od dawna tylko są takie fazy kiedy trendsetterzy, firmy itd. "odkrywają" je na nowo
![]() ![]() ja mój tonik trzymałam w małej buteleczce podróżnej po micelu Biodermy ![]() a ta woda Pieniawa jest w aptece czy w sklepach?w Toruniu jej nie widziałam ![]()
![]() |
#441 |
Zadomowienie
|
A powiedzcie, oprócz olejku z drzewa herbacianego jaki można jeszcze dodać do toniku, dla twarzy tłustej i mieszanej, czasami problematycznej? Tonik pół na pół jest dla mnie ok, nie wystąpiły żadne podrażnienia wiec ile mogę dodać kropelek ewentualnego olejku do takiego stężenia toniku?
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
Anetka_m tą wodę można kupić w każdym większym sklepie, u mnie nawet w osiedlowym sklepie ją widziałam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() wiec tak na serio jeszcze raz pytam. mozna trzymac tonik z kwasem w plastikowej butelce? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Raczkowanie
|
Ja trzymam tonik octowy w plastikowej butelce po toniku Ziaja i nic złego sie nie dzieje. Przecież tworzywa opakowań kosmetyków nie moga z nimi reagować, a kosmetyki zawieraja różne składniki, również kwasy i jakoś producenci nie mają obaw by je w nie pakować. A kwas jabłkowy nie jest jakim silnym kwasem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Rozeznanie
|
arwenasz tez tak myslalam jak ty, dlatego mnie ten post tak przerazil. wolalam sie upewnic. dzieki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Po kilku miesiącach używania toniku z octu Rossmannowskiego mogę spokojnie powiedzieć, że działa.
![]() No i rozjaśnia buzię. Tym akurat zachwycona nie jestem bo za bardzo widać różnicę między twarzą a szyją, czy też twarzą a rękami. No ale cóż, efekt uboczny. ![]() Lato idzie, więc powitam go ponownie na jesień. Generalnie podoba mi się. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 |
Przyczajenie
|
Czy tonik z octu jabłkowego można używać latem? I czy po nałożeniu na twarz tego toniku można następnie nałożyć krem ( w moim przypadku jest to krem w żelu z firmy RVB)?
A czy ktoś używał takiego toniku: Apotheker Dr. Scheller Basic Tonik Grejpfrutowy? Czy jest on rzeczywiście dobry na pory? Dzięki z góry za odpowiedź ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak piszecie, ze macie tonik 10% czy 0,5% to piszecie ile jest % octu czy ile jest procent kwasu octowego. No bo na moim occie pisze 5% pewnie kwasu octowego, wiec chyba piszecie ile % octu jako calosci, no bo z 5% - 10% byscie nie mogly zrobic.
Ja zrobilam sobie ostatnio tonik 1:4 i bylo za mocno, a tu piszecie 1:1 to by mnie wypalilo, ciekawe czy to zalezy od octu czy tylko skory. Tez uwielbiam lawende, poprobuje z tonikiem lawendowym tylko go bardziej rozciencze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.