|
|
#421 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Czy w Polsce powinno obchodzić się Halloween?
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;67035096]U nas też stoją budy ze słodyczami, jak na odpuście. Ale już dawno nic tam nie kupowałam, bo np. kartofelki to koło marcepanu od lat już chyba nie leżały nawet, sam cukier.[/QUOTE]
W sumie mnie też rażą budy z żarciem przed cmentarzem (obwarzanki, kiełbasa z rożna itp). Nie wiem, czy teraz też są (od kilku lat, o ile akurat jestem w PL to zapalam znicze kilka dni przed 1 listopada bo nie chodzę w tym dniu na cmentarze- za wiele rzeczy mnie w tym dniu na cmentarzach drażni by się skupić i coś duchowego przeżyć) ale staram się zrozumieć. Ludzie często przyjeżdżają w tym dniu na cmentarz z odległych miejscowości i muszą coś zjeść a restauracje chyba pozamykane akurat ze względu na święto. U nas był czynny jedynie MCD na dworcu i KFC na dworcu. Chyba tylko dlatego, że to dworzec kolejowy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#422 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wasze zdanie na temat Halloween.
Chyba 500+ zadziałało, bo u mnie w tym roku była tylko jedna trzyosobowa grupka i pod koniec dnia zostałam z całą miską słodyczy.
Za rok kupię tylko parę wafelków "na wszelki wypadek" i się nie przejmuję.
|
|
|
|
|
#423 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A w temacie, to mnie też zdumiewa potrzeba tłumaczenia innym co powinni świętować a czego nie. To jest prawie tak śmieszne jak dyskusja o sposobach spędzania wolnego czasu i wartościowanie kto ten swoj wolny czas przeżywa pełniej i lepiej od innych ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:03 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
„Kocham luksus. A luksus polega nie na bogactwie i ornamentach, ale na braku wulgarności.” Coco Chanel Wyzwanie czytelnicze 2019 Edytowane przez voice_of_silence Czas edycji: 2016-11-02 o 08:21 |
||||
|
|
|
|
#424 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#425 |
|
Wtajemniczenie
|
Generalnie jakoś bardzo anty do Halloween nie jestem, aczkolwiek uważam, że to kolejne amerykańskie święto nastawione typowo na zysk i kupowanie. Ok, gdyby stroje wykonywać własnoręcznie to jeszcze spoko, a tak to idź rodzicu, wyłóż kilkaset zł na przebrania, bo taka "tradycja". No ale dzieciaki mają jakąś tam frajdę, więc teoretycznie nic w tym złego. Teoretycznie, bo ja bym jednak wyeliminował chodzenie po domach. Ot po prostu zrobić jakimś zaprzyjaźnionym ze sobą dzieciakom fajną imprezę, żeby się mogły poprzebierać, poganiać i pojeść słodyczy, ale chodzenie po domach jest wg mnie słabe.
Jeszcze w Polsce to się tak do końca nie przyjęło, ale pamiętajcie, że w USA nie podarowanie cukierków może się skończyć właśnie jakimś psikusem, typu obrzucenie domu papierem toaletowym albo jajkami, czy wysmarowanie klamki jakimś syfem. Jeśli do tego u nas dojdzie, to ja dziękuję za taką tradycję. Inna sprawa, to podejście niektórych rodziców do tego święta. Niektórzy uważają, że przecież już każdy w Polsce ma to obowiązek obchodzić. Już 2 razy spotkałem się z taką postawą, m.in. w tym roku. Generalnie w domu nie trzymamy żadnych słodyczy (chyba, że nam ktoś podaruje), bo ani ja, ani żona, ani tym bardziej nasze 1,5 roczne dziecko ich (póki co) nie je. Kupować też nic specjalnie kupowałem, bo dla mnie ten okres, to przede wszystkim wizyty na grobach bliskich i odwiedziny u rodziny, a nie jakieś Halloween. No ale dzwonek do drzwi zadzwonił, otwieram i widzę fajnie poprzebierane dziewczynki i matkę na półpiętrze. Standardowo "cukierek albo psikus!", więc powiedziałem, żeby chwilkę poczekały. Zapytałem żony czy przypadkiem nie mamy czegoś w domu, ale niestety nie mieliśmy, więc z braku laku dałem 2 duże czerwone jabłka (nie żadne "psiary", tylko normalne duże jabłka, które sami jemy). Dzieciaki były trochę zdziwione, ale z uśmiechem je przeprosiłem, że nie mam nic innego, ale dodałem, że jabłka są też bardzo dobre. No i teraz najlepsze. Matka z półpiętra do mnie: "Za rok trzeba się lepiej przygotować! Przecież jest Halloween!". Niby powiedziane pół żartem, ale jednak mnie trochę zagotowała. Na Świadków Jehowy, czy akwizytorów to każdy psioczy, ale w Halloween już można "bo to dzieci". I nie - nie widzę żadnej różnicy w próbie porozmawiania o Bogu, a "sępieniu" słodyczy. |
|
|
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w Polsce powinno obchodzić się Halloween?
Jedno drugiemu nie szkodzi, więc nie wiem dlaczego Halloween to aż taki ,,problem".
|
|
|
|
|
#427 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
Obecnie to chyba każde święto nastawione jest na zysk i kupowanie. Chociażby nasze Boże Narodzenie, w niektórych marketach świętowane już od kilku tygodni. Takie czasy.
|
|
|
|
|
#429 |
|
Wtajemniczenie
|
No i właśnie dlatego już trochę odczuwam przesyt tą "komerchą". Za chwilę każde święto będzie na obligowało, żeby nie powiedzieć zmuszało, do kupienia czegoś. Mało tego, wciska nam się co jakiś czas nowe (patrz: Halloween). Tylko czekać, aż będziemy "musieli" obchodzić Święto Dziękczynienia, albo 4 lipca...
|
|
|
|
|
#430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#432 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Dot.: Halloween - zbrodnia na polskiej tradycji?
Walentynki to też "hamerykańskie" święto od lat obchodzone w PL i jakos nie widzę tego świętego oburzenia,ze to "święto zza oceanu". I też nastawione na komercje i biznes.
wysłano z końca świata...
|
|
#433 |
|
Zakorzenienie
|
Aktualnie każde święto z którego da się coś "wycisnąć" jest komerycjne. Bez względu czy to Boże Narodzenie, Wszystkich Świętych czy Halloween. O tym, że hameryka itp. można też wspomnieć przy okazji walentynek. Jedni tego święta nie znoszą, bo kochać to trzeba zawsze itp itd, ale mimo wszystko uważam, je za coś miłego. Tak samo jako obchodzenie dnia kobiet. Niby komunistyczne, ale mnie jest miło jak dostanę tego tulipana. Na dzień chłopca też kolegom zawsze kupuję cukierki
![]() Jedyne co mi się nie podoba to takie: powinno się obchodzić, trzeba, lub mamuśka, która uważa, że wie lepiej czy jej sąsiedzi mają być przygotowani ze słodkościami.
|
|
#434 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#435 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie smutne jest to, że teraz dom/mieszkanie sąsiada to obcy dom, że ludzie się w ogóle nie znają i nawet tego kontaktu nie potrzebują, wręcz, że są wrogo do niego nastawieni. Przykre to.
Pewnie już tylko na filmach jedna sąsiadka od drugiej pożycza szklankę cukru... No ale to temat na inny wątek.
|
|
#437 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#438 |
|
Konto usunięte
|
IMHo, jeśli ktoś nie chce niezapowiedzianych wizyt (dzieci na Halloween, ś.Jehowy, żebracy i inni natręci) to wystarczy drzwi nie otwierać ;] Sama właśnie tak robię i dzięki temu nikt nie zakłóca mi spokoju.
|
|
|
|
|
#439 |
|
Pełzanie
|
Halloween to nie do końca amerykańskie święto, do Ameryki tradycja przywędrowała z Irlandii.
Samhain (wym. [ˈsˠaunʲ], uproszcz. sauń) – najważniejsze celtyckie święto, którego nazwa oznacza koniec lata (sam e fuin). Związane jest z zakończeniem żniw i roku według kalendarza celtyckiego (współcześnie umownie 31 października / 1 listopada). Według wierzeń w noc wigilii Samhain duchy osób, które zmarły w trakcie minionego roku, oraz tych, które się jeszcze nie narodziły, zstępują na ziemię w poszukiwaniu żywych, by w nich zamieszkać przez okres następnego roku. Celtowie gasili wszelkie ogniska, kaganki i pochodnie, żeby ich domy wyglądały na zimne i niegościnne, a poza domem wystawiali żywność dla duchów. Sami ubierali się w stare, podarte ubrania i chodzili po wsiach udając brudnych włóczęgów, dzięki czemu miał ich nie zechcieć żaden duch. Iryjczycy jeszcze w V w. n.e. w miejscu Mag Slecht mieli – według legend zapisanych w pochodzącej z XII wieku n.e. Księdze z Leinster – ofiarowywać bóstwu o imieniu Cromm Cruaich (Głowie Grobowca bądź Skrwawionej Głowie) to wszystko, co pierworodne, i co trzeciego syna. Dom wodza miał być podpalany, a on sam – symbolicznie zabijany. Z Samhain wywodzi się zwyczaj Halloween.
|
|
#440 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie chodzą głównie dzieci sąsiadów z mojej klatki schodowej ewentualnie z koleżankami czy kolegami z bloku obok, ale zawsze towarzyszy jakiś rodzic i to najczęściej ten "nasz" klatkowy.Cytat:
|
|
|
#441 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#442 | |
|
Zakorzenienie
|
Odkąd pamiętam (czyli jakieś 25 lat) w moim rodzinnym mieście przy cmenatrzach były budy z żarciem, obwarzanki, popkorn, stoiska z zabawkami, gadżetami i balonami z helem (jak byłam mała to nigdy nei wróciłam z cmenatrza bez balonu czy obwarzanek
). Nie jest to wymysł XXI wieku ![]() Cytat:
W moich stronach kiedyś dzieciaki chodziły w wigilię po domach z szopką Więc co za różnica czy robią to w halloween czy w naszą wigilię? Absolutnie nie przeszkadza mi świętowanie, choć u mnie raczej dzieciaki i dorośli po prostu się przebierają i idą na imprezy, po domach nikt nigdy nie chodził.
|
|
|
#443 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#444 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam jak oni się nazywają
W sumie już dawno żadni kolędnicy nie byli u nas w święta. Pamiętam, że moi rodzice nie uznawali dawania pieniędzy więc dawali zawsze słodycze i owoce, bardzo często niezjedzone owoce (przede wszystkim pomarańcze i mandarynki) były wyrzucane, a papierkami zaśmiecali klatkę i teren przed klatką (raz zostawili nam pod samymi drzwiami do mieszkania...). No i często chodziły też starsze osoby, a oni słodyczy już nie chcieli
|
|
#445 |
|
Konto usunięte
|
w Polsce nikt nigdy nie był u mnie po cukierki
na studiach byłam raz na imprezie halloweenowej, mało ludzi, nikt się nie przebierał, nuda, - na piątkowych dyskotekach bywało lepiej w domu, w tym roku w przygotowałam kanapki z tatarem - odmówili obchodzenia halloween |
|
|
|
|
#446 |
|
Konto usunięte
|
Halloween to nie amerykańskie święto.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#447 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Jak ci nie pasuje,to nie otwieraj,w czym problem?
wysłano z końca świata...
|
|
#448 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i jak ktoś chodzi po kasę (czasem panowie pod wpływem) to wszystko ok a jak dzieciaki w halloween po słodycze to tragedia
|
|
|
|
|
|
#450 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest fajny dzień kobiet, dzień chłopaka, noc kupały. A nie takie coś ![]() Cytat:
![]() U mnie Jehowy sami wchodzą. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:35.

Za rok kupię tylko parę wafelków "na wszelki wypadek" i się nie przejmuję.