Koty - część VIII - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-21, 13:27   #421
Suvia
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część VIII

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
A w Krakowie póki co na plusie i da się chodzić.

To mnie cieszy, z tym, że jutro właśnie jadę do krk o piątej rano i muszę tutaj dojść na dworzec. A tu szklana jak cholera. Właśnie myślę ile sobie dać czasu na dojście i moje wyliczenia sugerują pobudkę o 3 nad ranem <zaczyna płakać>

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
Napisane przez ZakkAtak Pokaż wiadomość
uwielbiam to spojrzenie kocie
Co tam u Królewny Śnieżki?

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-21, 13:34   #422
zakonna
Naczelna Nastolatka

u nas mega szklanka, rano miałam małą szkołę przetrwania z psem na smyczy w każdej ręce.
Moje jakoś nie mają awersji na zimno, chodzą sobie na chwilę i wracają. Ale one są wyjątkowo futrzate więc nie marzną szybko. Och, te kocie spojrzenia, ja dostaję takie kiedy wyjmuję z lodówki inną wędlinkę niż się koteczki spodziewały
Stary 2014-01-21, 13:36   #423
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
no daj spokój... otwieram lekko drzwi balkonowe, kot poczuje na nosku to przerażające syberyjskie zimno, popatrzy na mnie jak na idiotkę i zjeżony ucieka w stronę kaloryfera (autentycznie!)

ja pierdziuu, droga, którą normalnie pokonuje w 20 minut dziś pożarła mi ponad godzinę czasu O_o Szklanka na chodniku. sypią piasek, ale spadają na ziemię te zimne kropelki deszczu i zostają zamrożone razem z piaskiem...
U nas to samo. Balkon dorabia za lodówkę. I jak kiedyś nie dało się odgonić od drzwi przy wyciąganiu zupy tak teraz nie ma mowy. Żaden kot nie wychodzi
U nas na -, wieje, pada. Ogólny syf
Stary 2014-01-21, 13:46   #424
monika_sonia
KOTerator

Nie wiem co jest, zawsze u mnie się zima zaczyna a teraz u mnie śniegu nie ma ani szklanki, jest za to błoto i deszczyk, ciepło jest, nawet wiatru nie ma, świat na głowie stanął.

Czaruś chyba zmieni imię na Uważaj. Biega na oślep, skacze, widać odzyskał wreszcie siły.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-21, 14:18   #425
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Czaruś chyba zmieni imię na Uważaj. Biega na oślep, skacze, widać odzyskał wreszcie siły.
Znajoma ma 2 koty wychodzące. Ich imiona to Uwaga i Awaria. Wieczorem woła je na kolację.
Stary 2014-01-21, 14:20   #426
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Znajoma ma 2 koty wychodzące. Ich imiona to Uwaga i Awaria. Wieczorem woła je na kolację.
dobre, dobre
Stary 2014-01-21, 14:22   #427
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Sąsiedzi juz przyzwyczajeni do Awarii?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-21, 14:44   #428
iwona1110
Zadomowienie

Znajoma ma kota i imieniu Jezus;-) Pewnego dnia Jezus dał nogę i chodziła po osiedlu wołając go...
Jezus odnalazł się po trzech miesiącach:-D

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-21, 14:46   #429
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Sąsiedzi juz przyzwyczajeni do Awarii?
Z rozmysłem nie nazwała Wypadek ani Gore.
Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
To był zaiste wielki post.
Stary 2014-01-21, 14:47   #430
monika_sonia
KOTerator

Oplułam monitor.

Stary 2014-01-21, 15:30   #431
marea
Wtajemniczenie

Malla wspolczuje. Mam nadzieje ze to chwilowe...u mnie tez czasem sa mocne cisnienia heh pierwsze pol roku bylo roznie. Od milosci do bijatyk i taka sinusoida. Grunt by mala sie nie zamknęła w sobie. Bo uleglosc i strach dziala nakrecajaco na drugiego kota. Zachowaj spokój!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
marea jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-21, 15:39   #432
Malla
Nie depcze krokusów

marea - Ona sobie poradzi, bo jest durna. Bardziej się o niego martwię...
Stary 2014-01-21, 16:25   #433
stasiek
Wtajemniczenie

Mlody dostal antybotyk w tabletkach. Grzeje sobie dupke na kaloryferze i przyspia caly dzien dostawilam dodatkowe kuwety poza lazienka, zeby bylo mu latwiej, zeby nie musial latac przez cale mieszkanie. Chyba cale zycie bedzie na karmie urinary, 4 dni jej nie jadl i zaraz zaczal sie problem.

Cytat:
Jestem w pracy... Tłuką się od jakiegoś tygodnia mocno. Nie ma zabawy w berka, tylko jest regularne polowanie na Małą. Jak biega, to rzuca się też na mnie. Nie pozwala jej spać na łóżku.

co planujesz zrobic?

Stary 2014-01-21, 16:46   #434
Gosia X
Rozeznanie

Tak apropos ciekawych imion, nie kocich tym razem więc wybaczcie lekka zmianę tematu. Pare lat temu natknęłam się na taki tekst na onecie:

Biatlonistka Małgorzata Ruchała:

"Na pewno po ślubie nie będę nosiła podwójnego nazwiska, bo mój narzeczony nazywa się Piotr Bosko."
Stary 2014-01-21, 17:02   #435
marea
Wtajemniczenie

Malla będzie ok ! Tez miewalam chwile zwątpienia ale wszystko sie ukladalo samo. Zazwyczaj jak przestalam sie tym przejmowac. Pamietaj ze koty czuja nasze mysli więc mysl pozytywnie

marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-21, 17:38   #436
witchwq
Zakorzenienie

Kurcze, Malla, a mialam wlasnie napisac, ze moje tez sie bawia jak Twoje - gamiaja, albo przewalaja po podlodze atakujac szyje przeciwnika. Ale u mnie krwi nie bylo (na razie) i ta zabawa wyglada tak, ze raz jedno jest agresorem a raz drugie. No i zadne nie wrzeszczy...

Trzymam kciuki zeby bylo lepiej.

Naprawde dziwny i kiepski jest tem tydzien. Od dzis mam tylko 5 myszoskoczkow Znalezlismy martwa Szara w terrarium Nic nie wskazywalo na tragedie, nic nas nie niepokoilo. Szara zachowywala sie jak zawsze, jej towarzyszka Biala tez. Szara nie zostala pogryziona przez Biala, jej cialko bylo nienaruszone. Nie wiem, co sie stalo Pomyslalabym, ze nas w sklepie oszukali z wiekiem Szarej, gdyby nie to, ze byla mniejsza gdy ja bralismy, na wlasne oczy widzialam jak rosnie...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG0296_1.jpg (124,4 KB, 19 załadowań)
Stary 2014-01-21, 18:47   #437
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez witchwq Pokaż wiadomość
Musze jeszcze wymyslec cos z jedzeniem... Jak wy karmicie swoje koty?
Moje mają po 3 miski : jedna w łazience (głównie dla persa), druga w kuchni (Cham), trzecia koło drapaka na komodzie.

Cham tylko dostaje mokre, a w pozostałych jest suche- różna firma i smak. Koty sobie wybierają co chcą jeść.

Perski wazy ok. 4,5 kg , Cham 4.1.

Cytat:

Dzis Leos po raz pierwszy dostal myszke. Taka prawdziwa, do jedzenia (martwa oczywisce). Zaskoczylo mnie jak sprawnie sie z nia rozprawil, doslownie 3 klapniecia i po myszce (malutka byla). Kitce zajelo to dwa razy dluzej, a ona takie myszki od czasu do czasu dostaje, wiec juz zna temat.
No nie mów, że dałaś kotu mysz

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Całuję

Cytat:
Cytat:
Napisane przez iwona1110 Pokaż wiadomość
Znajoma ma kota i imieniu Jezus;-) Pewnego dnia Jezus dał nogę i chodziła po osiedlu wołając go...

Cytat:

Naprawde dziwny i kiepski jest tem tydzien. Od dzis mam tylko 5 myszoskoczkow Znalezlismy martwa Szara w terrarium Nic nie wskazywalo na tragedie, nic nas nie niepokoilo. Szara zachowywala sie jak zawsze, jej towarzyszka Biala tez. Szara nie zostala pogryziona przez Biala, jej cialko bylo nienaruszone. Nie wiem, co sie stalo Pomyslalabym, ze nas w sklepie oszukali z wiekiem Szarej, gdyby nie to, ze byla mniejsza gdy ja bralismy, na wlasne oczy widzialam jak rosnie...
A Leoś czy Kitka nie brali w tym udziału? Mogli mocno wystraszyć czy coś ...

Mój kociak jest przesłodki Wczoraj siedział w 'norze'. Wsadziłam rękę (nigdy mnie nie ugryzł!) , miziam go, miziam, a on jak wąż, przewrócił się na plecy i tak się czołgał pod moją ręką, że wyszedł z legowiska. Otworzył oczy, patrzy na mnie i taki zonk :

A Majlo za każdym razem wpada do altany, cieszy się do kota. Ani kot do psów, ani psy do kota nie są agresywni Majlo to w ogóle traktuje go jak swojego, ostatnio przytrzymałam małego na dywanie, a Majlo 'szukał mu pchły' - jak ja to nazywam- przesuwa zębami po jego sierści A Majlo jaki zadowolony
Obślinił go dzisiaj, powąchał i poszedł z podniesionym ogonem Majlo za kotami jest bardzo Melman tez lubi, ale on nie jest zbyt delikatny

Małego normalnie głaszczę, leży na kolanach, jaki on kochany
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-21, 19:18   #438
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
No nie mów, że dałaś kotu mysz
W zoologu kupuje oseski myszkowe dla wezy (martwe, zamrozone). Myszki i piskleta najbardziej odpowiadaja naturalnemu zywieniu kota, ja daje jako przysmak. Przed podaniem kilka sekund podgrzewam w mikrofali - jak jest takie lekko cieple, kotom wzmaga sie apetyt, bo to przypomina zywa ofiare.

Ironia jest to, ze w pewnym zoologu nie chciano mi sprzedac takich myszek, jak sie dowiedziano, ze to dla kota. Dla weza nie ma sprawy, dla kota nie sprzedadza, bo koty maja jesc karmy specjalnie dla nich przeznaczone.... Ekhm....

Cytat:
A Leoś czy Kitka nie brali w tym udziału? Mogli mocno wystraszyć czy coś ...
Wszystkie myszoskoczki znaja Kitke od kociaka, czesto sie obwachiwaly przez kraty, jej zapach nie jest dla nich niczym nowym. Oczywiscie Leos to nowy zapach, ale generalnie "koci" zapach nie jest im obcy, a kontakt z Szara i Biala oba koty maja duzo mocniej ograniczony niz pozostala 4. No ale jest to mozliwe, chociaz watpie
Stary 2014-01-21, 19:19   #439
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Naprawde dziwny i kiepski jest tem tydzien. Od dzis mam tylko 5 myszoskoczkow

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-21, 19:28   #440
Malla
Nie depcze krokusów

witchwq - szkoda ogoniastej... nie ufam kupowaniu gryzoni w sklepach, krócej żyją
Stary 2014-01-21, 19:32   #441
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
witchwq - szkoda ogoniastej... nie ufam kupowaniu gryzoni w sklepach, krócej żyją
Niestety Zdrowy myszoskoczek zyje nawet do 6 lat (taki z zoologa ok 3-4 lat). Szara byla z nami 1,5 roku, gdy ja kupowalismy miala ok 2 miesiecy. Wiem, ze to zle, kupowac w sklepie (ryzyko wad genetycznych, chowu wsownego itd, itp)... ale z drugiej strony nie chcielismy zaczynac od razu od psa czy kota ze wzgledu na dzieci. Chcielismy, zeby najpierw nauczyly sie zajmowac malym zwierzatkiem. A potem sie w nich zakochalismy, wiec stadko sie powiekszylo...

Gerbilarium zdezynfekowane, wszystkie zabawki tez. Wymieniona wysciolka. Tylko tak strasznie plakac mi sie chce, gdy widze jak Biala buduje sobie gniazdko, w ktorym nie bedzie miala sie do kogo przytulic Probowalismy dzisiaj zaprzyjaznic ja z jedna ze stadka, z ktora kiedys mieszkala, ale nic z tego, moze powoli sie uda....

Edytowane przez witchwq
Czas edycji: 2014-01-21 o 19:36
witchwq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-21, 19:48   #442
Malla
Nie depcze krokusów

witchwq - gdy miałam szczury, nie miałam możliwości adopcji na moim zadupiu. Krótko żyły
Jak wygląda zaprzyjaźnianie gerbili?
Stary 2014-01-21, 19:57   #443
witchwq
Zakorzenienie

Cytat:
witchwq - gdy miałam szczury, nie miałam możliwości adopcji na moim zadupiu. Krótko żyły
Jak wygląda zaprzyjaźnianie gerbili?
No wlasnie ja tez nie mialam mozliwosci adopcji, czy znalezienie hodowli - wtedy jeszcze nie wiedzialam, ze tak mozna. Tzn, do adopcji byly, ale to wlasnie takie wczzesniej kupione w sklepie, albo ich potomkowie, a to tez ryzyko, niestety. A chodowle odkrylam dopiero pozniej...

Zaprzyjaznianie wyglada tak, ze bierze sie gerbila na neutralny teren (u nas wanna, bo wysoka, wiec nie wyskoczy, sliskie scianki, wiec sie nie wespnie), doklada sie drugiego i czeka na rozwoj wypadkow. Jak zaczynaja sie atakowac, to sie je rozdziela machajac reka (w rekawiczce ochronnej, gryza mocno i gleboko) wokol nich ropraszajac uwage i patrzy, czy agresja eskaluje, czy nie. Jesli dalej sie atakuja, to sie je rozdziela. I tak codziennie powinno sie starac zwiekszac czas, jaki ze soba spedzaja.

Pamiec gerbila siega wstecz jakies 24 godziny dlatego codziennie. Na poczatku Szara zaprzyjaznila sie z Biala i Czarna na drugi dzien (Biala i Czarna byly brane razem, teoretyczznie siostry), ale z Jumperem, Wiewiora i Mokka zaprzyjaznic sie nie chciala wcale, nawet po kilku miesiacach

Myszoskoczki tez maja swoje charakterki i czasem po prostu nie chca/nie potrafia sie dogadac, niestety

Na oslode mojego bolacego serduszka, oba koty leza obok mnie, tula sie lebkami, obejmuja lapkami i wzajemnie myja....

Edytowane przez witchwq
Czas edycji: 2014-01-21 o 20:00
witchwq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-21, 20:41   #444
esfira
Zakorzenienie

Cytat:

Pamiec gerbila siega wstecz jakies 24 godziny
wow, nie wiedziałam ale mają fajnie. Albo niefajnie, zależy jak na to patrzeć

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-22, 04:01   #445
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
W zoologu kupuje oseski myszkowe dla wezy (martwe, zamrozone). Myszki i piskleta najbardziej odpowiadaja naturalnemu zywieniu kota, ja daje jako przysmak. Przed podaniem kilka sekund podgrzewam w mikrofali - jak jest takie lekko cieple, kotom wzmaga sie apetyt, bo to przypomina zywa ofiare.

Ironia jest to, ze w pewnym zoologu nie chciano mi sprzedac takich myszek, jak sie dowiedziano, ze to dla kota. Dla weza nie ma sprawy, dla kota nie sprzedadza, bo koty maja jesc karmy specjalnie dla nich przeznaczone.... Ekhm....

Wszystkie myszoskoczki znaja Kitke od kociaka, czesto sie obwachiwaly przez kraty, jej zapach nie jest dla nich niczym nowym. Oczywiscie Leos to nowy zapach, ale generalnie "koci" zapach nie jest im obcy, a kontakt z Szara i Biala oba koty maja duzo mocniej ograniczony niz pozostala 4. No ale jest to mozliwe, chociaz watpie
Ble, ja bym się nie przemogła

Te mniejsze zwierzęta mogą dostać zawału ze strachu. Może kociak ją wystraszył, a może po prostu nadszedł jej czas

Cytat:
Probowalismy dzisiaj zaprzyjaznic ja z jedna ze stadka, z ktora kiedys mieszkala, ale nic z tego, moze powoli sie uda....
Może jak będzie się czuła samotna to się zaprzyjaźni. Jak miałam jeszcze nimfy w domu (2 duże) to dokupiłam falkę. Nie chciała się zaprzyjaźnić, to miała osobną klatkę. Jak wykluły mi się pisklęta to przyzwyczaiła się do jednej z nich i czas spędzały razem Śmiesznie to wyglądało, ale falka odżyła (była już stara jak ją kupiłam).
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-22, 06:32   #446
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
Mlody dostal antybotyk w tabletkach. Grzeje sobie dupke na kaloryferze i przyspia caly dzien dostawilam dodatkowe kuwety poza lazienka, zeby bylo mu latwiej, zeby nie musial latac przez cale mieszkanie. Chyba cale zycie bedzie na karmie urinary, 4 dni jej nie jadl i zaraz zaczal sie problem.

Cytat:
Od dzis mam tylko 5 myszoskoczkow
ściskam

Cytat:
Mój kociak jest przesłodki
(...)
A Majlo za każdym razem wpada do altany, cieszy się do kota.
coś mi sie wydaje, ze Mały nigdzie nie zostanie wydany

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-22, 08:14   #447
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Buahahaha, prosze cię, poplułam monitor

Cytat:
Weź, ja miałam ukochanego chomika, żyła 4 lata. Przeszła jedną ciążę, córkę przeżyła i niestety odeszła do chomiczego lepszego świata biegaćpo zielonych łąkach. Ale była tak rozpieszczona przeze mnie (a to małe, dżungarskie), łaziła po rękach, luzem po mieszkaniu, najlepsze kawałki, warzywka tylko z działeczki To jej się nie spieszyło do umierania. Sama byłam zdziwiona, że aż 4 lata żyła.

Gordon chyba nie polubił śniegu

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-22, 08:29   #448
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
najlepsze kawałki, warzywka tylko z działeczki
Czyżby tajemnica rozwiązana?

Kiedyś przyjechałam do kuzynki jako świadek bierzmowania. Weszłam do pokoju, jej chomik się przestraszył i padł trupem
Stary 2014-01-22, 13:26   #449
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Dziewczyny przepraszam, że się nie udzielam na razie ale mam strasznie dużo do ogarnięcia na uczelni.

Teraz mam problem. Mojego kota coś przed chwilą opętało. Przed chwilą skoczyła na oparcie z kanapy i tuliła się i głaskała tak jak zawsze (daję rękę do tyłu bo siedzę do niej tyłem). Nagle ugryzła mnie w głowę. Myślałam, że tak sobie chciała dziabnąć włosy, tylko zrobiła to mocniej. Obracam się, a ta patrzy na mnie choćby mnie chciała zabić. Syczenie na nią nie pomagało. Zaczęła się na mnie czaić, cały czas z takimi oczyskami, uszy klapnięte. Zaczęłam się bać, że na mnie skoczy. Chciałam ją uspokoić głaskami, a ta się na mnie rzuciła. Na szczęście odepchnęłam ją ręką i uciekła. Co jest grane?
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-22, 13:27   #450
ziazik
Rozeznanie

Coś w tym jest, że koty wariują. U nas też ganiają się i biją, gryzą dość mocno, a Safira nawet syczy na Euzebiego (nigdy jej wcześniej syczącej nie słyszałam). No i co chwilę stroszą im się o byle co ogony. Jak do niedawna tylko raz Euzebiusza nastroszony ogon widziałam, a Safiry nigdy, tak przez ostatnie 2 tygodnie oglądam niemal codziennie
ziazik jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości