|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sloiczki kontra domowe jedzenie
Blisko mi do stanowiska Vixen, Stokrotki i Klarissy. Uważam, że rozszerzaniem diety nie ma się co śpieszyć, należy poczekać na dziecko. Należy dać mu szansę na samodzielne jedzenie i picie.
Nie ufać ślepo schematom, zaleceniom i wytycznym. One naprawde zmieniają się mocno na przestrzeni lat. Sto lat temu, naszym dziadkom, dietę zaczynano rozszerzać w okolicach 1 urodzin o jeden niemleczny posiłek. Owoców nasi pradziadkowie nie jedli do 3 roku życia - a wszystko to zgodnie z zaleceniami pediatrycznymi Za sto lat będą zupełnie inne zalecenia niż dziś. Zdrowy rozsądek jest natomiast ponadczasowy
|
|
|
|
|
#422 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla niektórych kierowanie się rozsądkiem oznacza karmienie małego niemowlaka mieszanką przygotowaną z mleka krowiego i mąki,a półroczniakowi podawanie dań z wegetą ,kiełbasy itd
|
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#424 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem skad masz takie informacjeo tym 6tym miesiacu, ja mam ze po 4tym(dotyczace dzieci mm) http://mojniemowlak.pl/schemat-zywie...h-butelka.html http://www.benc.pl/czytelnia/105/sch...ych-sztucznie/ Dziecko od razu przy pierwszym podaniu sciaga z lyzeczki?Czy jesli zrobi po kilku dniach to znaczy, ze nie jest gotowe?Dziwne to. Nie wiem skad przekonanie, ze dziecko nie chce jest tych papek i jest napychgane wbrew jego woli.Moj otwieral buzie, po tygodniu zalapal obsluge lyzeczki i od tamtej pory je(jesli oczywiscie jest glodny).Miewa jakies fazy niejadkoweale to dotyczy mleka rowniez, miewa tez foch na konkretny produkt(np. mieso), ale to wszystko przejsciowe. Wielu rodzicow njpierw karmi dzi8ecko mlekiem, a potem podaje pokarm staly i sie dziwi, ze nie chce jesc.Skoro nie glodne to wiadomo, ze nie zje. Moj ma prawie 8 miesiecy i przez pol swojego zycia spozywa pokarmy inne niz mleko, dobrze sie rozwija, najedzony i zadowolony,a ja mam spokojne sumienie, ze zrobilam tak jak jest zalecane. ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Cytat:
Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2014-05-07 o 10:58 |
||
|
|
|
|
#425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#426 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
mnie uczono, że miedzy jednym karmieniem mm a drugim musi być 3-godzinna przerwa.
|
|
|
#427 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeżeli placze z głodu to wiadomo, że nie głodzić tylko podać wcześniej mm, ale też nie uważać, że każdy płacz niemowlaka oznacza głód. Zauważyłam, zwłaszcza starsze pokolenie tak ma, że uważa się, ze jak niemowlę płacze to głodne,a to nieprawda, jest tyle różnych powodów płaczu. A jak się ładuje za dużo mm (bo nie mówię o piersi) to mogą być problemy. Ja zwykle tak robilam (i bedę przy drugim dziecku robić), że patrzę jak wygląda schemat a potem ewentualnie modyfikuję podług mojego dziecka, obserwując go.
od. 04.04.2008 roku szczęśliwa mężatka ![]() ![]() Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png nadzieja umiera ostatnia..... Edytowane przez Aliszcze Czas edycji: 2014-05-07 o 18:11 |
|
|
|
|
|
#429 |
|
Konto usunięte
|
kiedys ogladalam jakis program - nie pamietam tytulu, to byl jakis cykl kilkuodcinkowy, do rodzin przyjezdzala psycholog czy dietetyk (?) i wdrazala zdrowszy sposob zywienia. Obejrzalam do konca tylko dlatego, ze mnie zszokowal, dziewczyna karmila swojego synka (roczny był czy troszke starszy) takim mixem - mleko krowie+kaszka manna+cukier i to do butli (i tak kazdy posilek). Do dzis zastanawiam sie, czy to bylo wyrezyserowane... Z drugiej strony odkad mam synka i czytam sklady kaszek torebkowych dla dzieci to idea podobna...
|
|
|
|
|
#430 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#431 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i nawet ten cukier mnie nie uderzyl (choc u mnie synek "bezcukrowy") tylko to, ze caly czas dziecko dostawalo to samo... A dodam, ze chlopiec wygladal na okaz witalnosci.
|
|
|
|
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
Moja jak miała roczek to mleko nadal było głównym pokarmem.
Nie raz zdarzały się dni ze tylko mleko pila.
|
|
#433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta dzisiejsza za sto lat nie będzie nic warta. Wniosek: najnowsze zalecenia nie są wyrocznią, wkrótce się zmienią
|
|
|
|
|
|
#434 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale oczywiście każdy może sobie wybrać czy będzie się kierowała tą wiedzą która posiadamy na dzień dzisiejszy czy tą którą posiadali ludzi ileś tam lat temu. Takim myśleniem to może wszystko zanegować, każde dostępne na dzień dzisiejszy badania naukowe. Mówiąc, że na pewno za 100 lat okaże się coś innego. Będę chyba używać tego argumentu jak ktoś będzie pisał o pozytywnie o kp i eko jedzeniu. Spodobał mi się
|
|
|
#435 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do 1906 r. praktycznie wszystkie dzieci były karmione przez matki lub mamki. Niekiedy karmiono krowim, z katastrofalnym skutkiem. W załączeniu skład mleka matki i mm Na końcu składu mleka kobiecego jest jeszcze 200 rodzajów oligosacharydów, nie są już wymienione No to jak z tym "postępem i najnowszą dostępną wiedzą"? Przez 100 lat to zmieniało się tyle, ze dzieci już nie umierają od mm.
|
|
|
|
|
|
#436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale tak serio ,tez uważam,ze warto bazować na aktualnej wiedzy,nie tracić przy tym rozsądku,bo jednak np. 30 lat temu pojęcie skazy białkowej czy alergii było mało znane,dziecko wyło z bólu brzucha ,to wyło. Są rzeczy ponadczasowe,wiadomo,że dobrze być dobrym dla dziecka traktować je jak człowieka i karmić naturalnymi produktami.
|
|
|
#437 | |||
|
Zakorzenienie
|
Tylko 100 lat a juz taka popularność, co to będzie za kolejne 100 lat
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tam jedli jako posiłki takie tabletki ![]() Moze za 100 lat u nas też tak będzie, a słowo naturlane nie bedzie znane i nie bedzie oznaczać dobra a relikt przeszłosci
|
|
|
#438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jasne,moze tak być,ale fajne to nie będzie,zdrowe też nie Ja pamiętam jeszcze taką czytankę z wczesnych klas podstawówki ,ludzie żywili się własnie tabletkami,na zewnątrz nie mogli wychodzic bez skafandrów,a krajobrazy oglądali jeżdżąc na rowerku stacjonarnym i patrząc na przesuwające się na ścianie slajdy. Odkryciem i przełomem naukowym było wyhodowanie w laboratorium kiełka pszenicy,to dawało nadzieję na normalne jedzenie. Czy to się komuś podoba czy nie ,jesteśmy częścią ekosystemu,natury i potrzebujemy jej,jest dla nas dobra.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-05-07 o 19:55 |
|
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
Ooo ja ją bardzo lubiłam,
ciekawe czy ja jeszcze dożyje takich czasów, że gotowanie przejdzie do lamusa ![]() Natura dobra czy nie trafiły jej się kosmiczne pomyłki jak kp. To jest po porstu nie wyobrażalne jak można byla taką czynność wymyślić. Dlatego jej fanka nie zostanę
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2014-05-07 o 19:59 |
|
|
|
|
#440 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, to już naprawdę jest mega nuuudne! Kolejny wątek schodzi na ten sam temat....
|
|
|
|
|
#441 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale pewnie z Malej wyboru? Jak ta kobieta pokazala, ze dzieciak moze jesc zupe warzywna to chlopiec wcinal az milo (ale jak pisalam - to dziecko pelne wigoru bylo, taki zdrowy, jurny typ )u nas KP nie było, a sa sloiki - takie życie
|
|
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
orenda, bo z Ciebie po prostu zła matka jest
|
|
|
#443 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kiedy wychodzą bolą,stałe psują się,trzeba chodzić do dentysty,to też nie raz boli a i tak często kończy się z protezą ![]() Nie jestem fanką wielu rzeczy,ale nie neguję ich i nie walczę z nimi. ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
|
|
|
#444 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#445 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, z wyboru ooo to dziwne, większość matek jest przeszczęsliwa jak dziecko chce jeść różne pokarmy a nie tylko butle pić pewnie jej wygodnie tak było ---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
![]() Pewnie cześć zachowań wyginie z czasem. ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- to pasujesz na wizażankę
|
|
|
#446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#447 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#449 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#450 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Reasumując, bym nie musiala tłumaczyć kolejny raz Tak, jestem za 3-godzinną przerwą miedzy jednym mm a drugim (myslalam, że to dosć powszechna zasada, bo jest powszechnie w moim otoczeniu stosowana). Sama tego nie wymyśliłam.Zaznaczam, że moja była do 3 miesiąca na piersi i mm (także nie wypowiem się, czy w przypadku noworodka też co 3 godziny mm), mm wtedy też zawsze co 3 godziny dawałam, a pierś na żądanie, ale nie zawsze płacz dziecka oznaczał głód. Wagę ściśle kontrolowałam, bo młoda mi na samej piersi schudła kilka dni po urodzeniu 0,5 kg. Także na miesiąc wypożyczyłam wagę i ją mierzyłam o określonej porze i dniu (zgodnie z wytycznymi położnej). mam nadzieję, że już wszystko wyjaśniłam
od. 04.04.2008 roku szczęśliwa mężatka ![]() ![]() Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png nadzieja umiera ostatnia..... Edytowane przez Aliszcze Czas edycji: 2014-05-08 o 09:46 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.

Za sto lat będą zupełnie inne zalecenia niż dziś. Zdrowy rozsądek jest natomiast ponadczasowy

no nie dojrzal jeszcze do kawalkow, a zebow ma wiecej od mojego ksiecia...