![]() |
#421 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia
Cytat:
Idź na wątek o terminacji ciąży i napisz to samo osobom, które właśnie przeżywają największy dramat w swoim życiu. Ja wprawdzie nie jestem po terminacji, ale tak się złożyło, że miałam nieprzyjemność urodzić dziecko, które już nie żyło i uwierz mi, że do końca życia nie będę sobie umiała z tym poradzić, a co dopiero dziewczyny, które muszą się zdecydować na taki krok. Przejdź się może do hospicjum dla terminalnie chorych dzieci albo chociaż na jakąś terapię dla takich ciężko upośledzonych. Naprawdę życie zarówno tych dzieci, jak i rodziców i oczekiwanie na śmierć to jest cud, miód, orzeszki. Rozumiem, że wiele już w życiu przeszłaś, skoro tak łatwo przychodzi Ci autorytarne ocenianie postępowania innych? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Raczkowanie
|
Czy ja kogos zmuszam do urodzenia dziecka? . Prosze pokazać gdzie cos takiego napisałam. ja wyrażam swoje zdanie i nazywam rzeczy po imieniu. Ja w swoich postach próbuje pokazać jak to wygląda.
Ja niby manipuluję? gdzie niby? Ja nie lubie jak zwolennicy aborcji nigdy nie chcą uzyc słowa zabojstwo. Terminacja to tak ładnie brzmi niegroźnie. To ze napisałam że zwolennicy uwazaja że to takie łatwe i przyjemne? to jest niby manipulacja? to w takim razie osoby wyżej także manipuluja tym co ostatnio napisali o przeciwnikach. Odsyłam w takim razie do zapoznania się sztuczkami manipulacyjnymi, których używają media. Tylko trzeba najpierw to dostrzec a to nie jest takie proste. Bo jakby tak było to wszyscy by to widzieli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Naczelna Nastolatka
|
ależ masz zakutą głowę, tutaj nie chodzi o aborcję jako rozwiązanie problemów tylko o prawo do wyboru i samodzielnej decyzji. Nie pojmujesz tego?
![]() |
#424 |
Konto usunięte
|
Używanie w takim kontekście słów nacechowanych emocjonalnie w stosunku do sytuacji, która jest jak najbardziej dopuszczona przez prawo jest manipulacją.
Już nie mówiąc o wciskaniu komuś słów, których nie wypowiedział. Jeśli się mylę - wskaż mi w tym wątku wypowiedź osoby - zwolenniczki terminacji ciąży w przypadku istnienia ciężkiej wady, która użyła takich słów: "to taki ,, zabieg'' łatwy i przyjemny i nie niesie żadnego cierpienia". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47101488]
Rozumiem, że wiele już w życiu przeszłaś, skoro tak łatwo przychodzi Ci autorytarne ocenianie postępowania innych?[/QUOTE] Pewnie tak samo dużo, jak te co oceniają matki które nie chcą się poddać zabiegowi terminacji. ![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47103245] Już nie mówiąc o wciskaniu komuś słów, których nie wypowiedział. Jeśli się mylę - wskaż mi w tym wątku wypowiedź osoby - zwolenniczki terminacji ciąży w przypadku istnienia ciężkiej wady, która użyła takich słów: "to taki ,, zabieg'' łatwy i przyjemny i nie niesie żadnego cierpienia".[/QUOTE] Były tu wypowiedzi, które zabieg porównywały do sprzedaży mięsa w sklepie.
![]() |
#426 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja nie oceniam tych matek, wręcz uważam tę decyzję za heroiczną, ale będę też bronić tych, które dokonały innego wyboru. Jw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 |
wańka wstańka
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47103245]Używanie w takim kontekście słów nacechowanych emocjonalnie w stosunku do sytuacji, która jest jak najbardziej dopuszczona przez prawo jest manipulacją.
Już nie mówiąc o wciskaniu komuś słów, których nie wypowiedział. Jeśli się mylę - wskaż mi w tym wątku wypowiedź osoby - zwolenniczki terminacji ciąży w przypadku istnienia ciężkiej wady, która użyła takich słów: "to taki ,, zabieg'' łatwy i przyjemny i nie niesie żadnego cierpienia".[/QUOTE] Poniekąd. ![]() To samo dotyczy tekstu o matkach egoistkachi itp. Szczerze mówiąc ten watek jest przerażająco smutny i pokazuje jak to ludzie potrafią sobie do gardeł skakać bez wysłuchania drugiej strony. A już wyjazd z tekstami o hipokryzji jest zwyczajnie żenujący. Sama jestem zdecydowanym przeciwnikiem aborcji, jak i terminacji. Obie nie wchodzą w grę w moim przypadku. Podejrzewam, że sytuacja z cc (o której pisała vixen) mogłaby mieć zupełnie inny przebieg, gdybyopieka medyczna nad kobietą w ciązy byłaby inna. Temat watku był zupełnie inny. Możliwe, że lekarz dopuścił się zaniedbania i nie dopełnił obowiązków. To chyba jasne, że powinno być dochodzenie. I tutaj nie ma czego rozbijać na atomy.
![]() |
#428 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja również jestem przeciwniczką aborcji - za wyjątkiem sytuacji dopuszczonych przez prawo polskie, uważam, że akurat pod tym względem jest osiągnięty naprawdę dobry (o ile coś tu może być dobre) kompromis. I jednak będę stać murem za tymi "zabójczyniami", bo wiem, że czasami to, o czym jest łatwo pisać w ciepłym fotelu, w prawdziwym życiu już takie łatwe nie jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47103245]Używanie w takim kontekście słów nacechowanych emocjonalnie w stosunku do sytuacji, która jest jak najbardziej dopuszczona przez prawo jest manipulacją.
Już nie mówiąc o wciskaniu komuś słów, których nie wypowiedział. Jeśli się mylę - wskaż mi w tym wątku wypowiedź osoby - zwolenniczki terminacji ciąży w przypadku istnienia ciężkiej wady, która użyła takich słów: "to taki ,, zabieg'' łatwy i przyjemny i nie niesie żadnego cierpienia".[/QUOTE] To nie jest manipulacja, chyba nie znasz znaczenia tego słowa. Nazwanie aborcji morderstwem nie jest manipulacja lecz moim pogladem na ta sprawę. Niestety takie sa fakty. dziecko po ,,zabiegu;; nie rozpływa sie ani nie wyparowywuje, tylko umiera. Nie bardzo rozumiem dlaczego mam tego określenia nie uzywac jeżeli tak jest. Manipulacja by była wtedy kiedy dziecko np zmarło samoistnie w łonie matki i wywołano poród. Wtedy to słowo morderstwo by było nie na miejscu. Prawo nie zawsze jest dobre. I w tym wypadku nie jest dobre bo dopuszcza zabicie najsłabszej istoty. Posty na temat hipokryzji były w porzadku? Podobno mamy wolność słowa. jak się obraża katolików nazywając katole to jest w porządku? Nie bardzo rozumiem tej całej procedury. Według większości wolnośc słowa jest wtedy kiedy dotyczy ich a jeżeli ktos inny mówi cos na ich temat to wtedy jest źle i manipulacja. To jak to w końcu jest? ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Cytat:
Te slowa maja negatywny wydźwięk i to bardzo. to jest przykład obrażania drugiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#430 |
Konto usunięte
|
Zabójstwo jest przestępstwem.
Terminacja ciąży w przypadkach dopuszczonych przez prawo nie jest przestępstwem. Nazwanie przestępstwem czegoś, co nim nie jest, jest manipulacją językową i to dość solidną. (Za SJP: Manipulacja językowa «nieuczciwe posługiwanie się językiem w celu wywarcia określonego wpływu na ludzi, np. przez świadome używanie wyrażeń niejasnych lub niejednoznacznych»). Niestety takie są fakty. Ja nie obrażałam nigdzie żadnych "katoli", więc gdy odnosisz się do moich wypowiedz, to z łaski swojej nie mieszaj w to połowy wątku i jeszcze w gratisie połowy internetu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47108878]Zabójstwo jest przestępstwem.
Terminacja ciąży w przypadkach dopuszczonych przez prawo nie jest przestępstwem. Nazwanie przestępstwem czegoś, co nim nie jest, jest manipulacją językową i to dość solidną. (Za SJP: Manipulacja językowa «nieuczciwe posługiwanie się językiem w celu wywarcia określonego wpływu na ludzi, np. przez świadome używanie wyrażeń niejasnych lub niejednoznacznych»). Niestety takie są fakty. Ja nie obrażałam nigdzie żadnych "katoli", więc gdy odnosisz się do moich wypowiedz, to z łaski swojej nie mieszaj w to połowy wątku i jeszcze w gratisie połowy internetu.[/QUOTE] W sprawie katoli nie miałam na mysli Ciebie tylko ogół. Bardzo często słysze takie obraźliwe komentarze i musze z tym żyć. Co do manipulacji jezykowej. Oczywiście jest to ,, zabieg'' zgodny z prawem. Lecz to nie oznacza że to nie jest morderstwo. W takim wypadku bardzo prosze wytłumacz mi co sie dzieje z dzieckiem, które dorastało brzuchu matki? Bo moze ja faktycznie nie douczona jestem, bardzo chetnie dowiem sie wiecej na ten temat. jak sie ono rozpłynie albo zniknie to ok wtedy przyznam Ci racje że manipulowałam. świadome używanie wyrażeń niejasnych lub niejednoznacznych»).---- co w tym wszystkim co napisałam jest nie jasnego i niejednoznacznego? nazwałam aborcje morderstwem, gdyż dziecko, które dorasta w brzuchu matki po zabiegu jest martwe. Ono nie umarło samo jak w przypadku poronienia. Ono zostalo zabite przez matke i lekarza. Nie bardzo rozumiem co jest tutaj nie jasnego. Bardzo prosze wytłumacz mi co sie dzieje z tym dzieckiem w trakcie i po aborcji. W takim wypadku ja tez moge Cie posadzic o manipulację,bo próbujesz wpynac na moje slowa, powołujac sie na prawo i zatajajac fakty. Powołam sie teraz na sprawe kradzierzy. jest to przęstepstwo. Lecz w polsce kradzierz do kwoty 400 zł nie jest kradzierżą. To w twoim rozumowaniu kradziez batonika za 2 zł jest przestepstwem czy jeszcze nie? W końcu tak jes ustanowione nasze prawo. Edytowane przez szpilki na giewoncie Czas edycji: 2014-07-01 o 08:15 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
Zwal jak zwal, jak Tobie sprawia to taka dzika satysfakcje, to nazywaj sobie terminacje morderstwem, ważne, zeby kobiety miały prawo wyboru i żadna nie musiała rodzic ciężko chorego dziecka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są katolicy i katole. Są ludzie i ludziska.
![]() |
![]() |
#434 |
Konto usunięte
|
A jakie niby fakty zatajam, powołując się na prawo?
Oczywistym jest, co się dzieje z dzieckiem podczas terminacji - umiera i w takim stanie zostaje urodzone, nigdzie tego nie zanegowałam. Natomiast ja w takiej dyskusji nie zgadzam się na nazywanie tego zabójstwem, ponieważ nie są to jednoznaczne terminy, nawet z semantycznego tylko punktu widzenia. Wiesz, z czego się biorą takie określenia, jak "katole"? Właśnie z takich poglądów. Niby tyle miłosierdzia, a dla tych matek już nie starczyło? Dlatego trzeba je skopać i splunąć na nie z hasłem "zabójczyni" na ustach? Kradzież batonika nie jest przestępstwem, a wykroczeniem. Tak czy inaczej działaniem niezgodnym z prawem. Analogii zatem nie widzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47114199]A jakie niby fakty zatajam, powołując się na prawo?
Oczywistym jest, co się dzieje z dzieckiem podczas terminacji - umiera i w takim stanie zostaje urodzone, nigdzie tego nie zanegowałam. Natomiast ja w takiej dyskusji nie zgadzam się na nazywanie tego zabójstwem, ponieważ nie są to jednoznaczne terminy, nawet z semantycznego tylko punktu widzenia. Wiesz, z czego się biorą takie określenia, jak "katole"? Właśnie z takich poglądów. Niby tyle miłosierdzia, a dla tych matek już nie starczyło? Dlatego trzeba je skopać i splunąć na nie z hasłem "zabójczyni" na ustach? Kradzież batonika nie jest przestępstwem, a wykroczeniem. Tak czy inaczej działaniem niezgodnym z prawem. Analogii zatem nie widzę.[/QUOTE] Napisałaś że dziecko podczas zabiegu umiera. To napisz mi prosze dlaczego umiera? z jakich przyczyn? samo z siebie? Bo jak nie to smierć dziecka jest spowodowana przez osobę drugą tak? I To nie jest zabójstwo. wg Ciebie. Dla mnie slowo to oznacza przyczynienie sie drugiej osoby do smierci człowieka. Pan Kowalski sobie żyje i ktos mu robi krzywdę i efektem tej owej krzywdy jest jego smierć. tak samo jest z dzieckiem. Dziecko sobie żyje i ktos mu robi krzywdę i tak samo jak powyżej. Wytłumacz mi to prosze bo nie moge tego zroumieć, dlaczego w dwóch takich samych przypadkach efekt nazwany jest inaczej. o jakich jednoznacznych terminach mówisz? Przykład z batonikiem był podany po to aby pokazac iz prawo nie zawsze jest dobre. ktos ukradnie Ci 200 zl z portfela, to sie wkurzasz i cvhcesz odzyskac swoje pieniadze. To normalne bo one należały do Ciebie i z własnej woli nikomu ich nie dałaś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Naczelna Nastolatka
|
jestem za prawem matki do wyboru nawet jeśli ma się to równać z zabójstwem dziecka w jej łonie, zadowolona jesteś teraz?
![]() |
#437 |
Konto usunięte
|
Nie chce mi się pisać już trzeci raz tego samego.
Nie piszę już nawet o moralnym, ale zwykłym, językowym aspekcie - desygnaty słów "zabójstwo" i "terminacja ciąży" nie są tożsame. I nie będę się już nad tym rozwodzić. O prawie już również pisałam - według mnie akurat w tej kwestii prawo jest dobre i tyle. Jaśniej już wyłożyć nie umiem, więc uprzedzam, że czwarty raz tłumaczyć nie zamierzam. Myśl sobie o mnie co chcesz. Tylko jak to było...? "Nie sądźcie, abyście nie byli sądzeni"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Bóg zrobił najwieksza krzywdę dziecku widocznie, bo skazał je na śmierć jeszcze przed urodzeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47101488]
Przejdź się może do hospicjum dla terminalnie chorych dzieci albo chociaż na jakąś terapię dla takich ciężko upośledzonych. Naprawdę życie zarówno tych dzieci, jak i rodziców i oczekiwanie na śmierć to jest cud, miód, orzeszki. [/QUOTE]a Ty rozmawialas z tymi rodzicami i dziecmi, ze wiesz co myślą i czują. Tak ciężko przyjąć do wiadomości, że mimochoroby, czasami bardzo cieżkiej Ci rodzice nie żałują decyzji o urodzeniu chorego dziecka, nie porzucili go, i starają się zapewnić im najlepsze na świecie dziecinstwo? Cytat:
Zresztą Bóg to nie Hitler, który eliminuje najsłabsze jednostki. Jak Ty sobie wyobrażasz Jego 'pracę'? Jezeli na skutek działania kobiety i mężczyzny, a następnie splotu nieszczesliwych wydarzeń powstanie chore dziecko to on ma je 'usuwać'? Aby przez przypadek nie chodził po świecie żaden chory, niepełnosprawny człowiek? A tych po wypadkach też z nieba jakimś gromem uśmiercał? No i żeby ludzie się nie starzeli tylko żyli zawsze młodzi i piękni, i najlepiej gdyby z nieba rzucał pieniędzmi co by też byli bogaci ![]() Edytowane przez treselle0 Czas edycji: 2014-07-01 o 13:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47114199]
Wiesz, z czego się biorą takie określenia, jak "katole"? Właśnie z takich poglądów. Niby tyle miłosierdzia, a dla tych matek już nie starczyło? Dlatego trzeba je skopać i splunąć na nie z hasłem "zabójczyni" na ustach? [/QUOTE] Troche mylisz pojęcia. okazywac milosierdzie to nie jest udawanie ze nic sie nie stało i chwalenie osoby za zły czyn. okazywanie miłosierdzia osobie która załuje tego co zrobiła to pomoc psychologiczna oraz materialna jeżeli takiej potrzebuje. Rozmowa, cieplo okazywane to jest własnie miłosierdzie pomimo czynu jaki dokonała. Za przykład podam zdrowa relacje matki i dziecka. gdy dziecko zrobi coś złego matka tłumaczy mu najpierw dlaczego to jest złe nastepnie karze za owy czyn i pomaga mu ten czyn naprawic jezeli widzi ze dziecko potrzebuje jej pomocy. Duzo osób własnie w taki sposób pomaga kobietom, które dokonały aborcji albo na nią sie nie zdecydowały chociaz rozważały taka mozliwosc. I bardzo duzo jest takich ludzi dobrej woli. ja bardzo bym jednak prosiła abys mi wytłumaczyła dlaczego według Ciebie terminacja i zabójstwo to sa dwie rózne rzeczy. Może dlatego że rodzi że martwe? i dlatego według ciebie to nie jest zabójstwo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 |
Zakorzenienie
|
Tak, tak, świat jest wręcz dowodem na miłosierdzie Boga, obozy koncentracyjne, Hutu i Tutsi, choroby takie, ze człowiek wymiotuje własnymi odchodami, dzieci z głowami takimi dużymi, ze ledwo się w łóżeczkach mieszczą (moja ciotka widziała w domu opieki), ale zawsze fajnie pomoralizowac jak to obca zrozpaczona kobieta ma wbrew swojej woli donaszac letalnie chore dziecko, bo inaczej jest taka sama morderczynia jak Trynkiewicz, mama Madzi i Ted Bundy razem wzieci. Poczytajcie sobie watek wizazowy o terminacji. Niedobrze jak dogmaty wiary i własne jedynie słuszne przekonania moralne przysłaniają drugiego człowieka.
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-07-01 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#443 |
Naczelna Nastolatka
|
czego nie rozumiesz? to znaczy, że wg mnie kobieta ma prawo zdecydować czy chce ciążę usunąć, terminować czy urodzić.
![]() |
#444 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlaczego mam czytać watek o terminacji? Żeby zobaczyć jaki dramat przezywają kobiety? Żeby sobie rozrywkę zapewnić? Rozumiem, że dla niektórych aborcja to dramat, dla innych uwolnienie, a dla jeszcze innych rzecz nie do pomyślenia. Co do pogrubionego to nikt jej nie zmusza do donoszenia ciąży, takie mamy prawo. ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- i odnosi się to do każdego dziecka? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
Treselle ,niestety zmusza ,a prawo mamy takie ,ze ma wybór. Problem w tym,ze niektórym sie wydaje ze wlasne poglady moga stawiac ponad tym prawem.
![]() |
#446 |
Naczelna Nastolatka
|
tak, ja jestem za dostępnością aborcji na życzenie.
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, o jakiej wolnej woli moze mówić noworodek, który urodził się z glowa jak piłka do koszykówki. Zresztą ja nie rozumiem tej koncepcji, że Bóg dal człowiekowi wolna wole i ten moze robić, co chce, bo co to za wolna wola, ze jeżeli człowiek zrobi coś niezgodnego z wola Boga, to spotyka go kara, faktycznie "wola" wola...
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2014-07-01 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#448 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Sama piszesz - decyzji o urodzeniu. Decyzja to kluczowe słowo i tylko o to mi chodzi. Cytat:
I w drugą stronę też to działa, jak widać, ponieważ tłumaczyłam różnicę już parę razy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- to smutne Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#450 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:20.