|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Jestem podlamana, Oliwka ma typowe kolki, juz jakos czwarty wieczor jest tragedia. Rordzierajacy krzyk ktorego nie moge uslokoic. Po chwili sam przechodzi i znowu za chwile wraca. Brzuszek twardnieje a malutka prostuje sie cala i wierzga. Niestety bobotic i delicol jej nie ratuja. I tak mamy od 16-18 do 22-24 potem pieknie spi w nocy. Masaze, kapiel i wszystkie cuda na raczkach nie pomagaja.
#422 |
Rozeznanie
|
Karczek ma cieply u nas dzisiaj zimny wiatr byl dlatego tak ubrany. Ja w bokserce i bluzie zmarzlam lekko bo na wiosce przeciagi bo malo zabudowan. Staram sie ubierac stosownie do pogody. Ja z ta tesciowa nie dam rady
![]() Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
ecencia, idź do lekarza z Małą. Skoro te kolki są juz poważniejsze to ja bym na własna reke nie leczyła.
Albo spróbuj Sab Simplex. Lub, z naturalnych metod, masaż Shantala. irsin, my mamy smoki Hevea. W całości wykonane z drzewa kauczukowego. Kupowaliśmy w FabryceWafelkow w al. Niepodległości ![]() Mimo, ze jestem straszna przeciwniczką smoczków to nie miałam wyjścia i musiałam w pewnym momencie Jimmkowi smoka dać. A wolę dać Mu smoczek, ktory jest w 100% naturalny niż taki, ktory wykonany jest ze sztucznej gumy i plastiku. Wiec ja ze swojej strony polecam smoki Hevea. Maja dwa „rozmiary” 0 - 3 i 3 - 36 miesiecy ![]() Ja planuje odsmokować Jimmka w wieku 6 miesiecy. Wysłane z iPhone
![]() 13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek ![]() Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-08-27 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#424 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
LAURA ![]() Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Asia, Sab Simplex jest nie tylko w Niemczech
![]() ![]() Bez problemu mozna zamówić przez internet. Ja akurat mam Sab Simplex dzięki jednej z grup na FB ![]() ![]() Wysłane z iPhone
![]() |
#426 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
ja w domu ubieram teraz albo w cienkie body i na to pajac cienki, albo grubszy pajac (moje się znacząco różnią od siebie grubością, mam takie co im niewiele brakuje do przezroczystości - i to nie z powodu prania, ale i takie, które są z naprawdę grubej bawełny...) ale najbardziej lubię i w sumie na szczęście mam tego najwięcej śpiochy (na nóżki, bez rękawków) do tego bym wolała jeszcze mieć bodziaki z długim rękawem, a mam przewagę z krótkim, to daję albo te co mam, albo krótki rękaw i cienki kaftanik... na dwór do tej pory zakładałam tylko czapeczkę do tego, ale przedwczoraj już zimno było, to założyłam body pod taką grubszą bawełniany pajac, a wczoraj zdecydowałam się już na taki cieniutki kombinezonik bez stópek (ale za to pokombinowałam żeby pod spodem było cienko...)... niby przykrywam na dworze kocykiem, ale głównie jak śpi, albo jak wyciągam z wózka (niestety często ![]() ![]() ![]()
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-08-27 o 21:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Co do ubierania to przy ok 16st i wietrze ostatnio ubieralam body z krotkim rekawem na to pajacyk bawelnianyi narzucalam cienki kaftanik rozpinany na nogi kocyk jak bardziej wialo to lepiej okrywam no i czapeczka i skarpetki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny. W piatek i tak idziemy na szczepienie to podpytam pediatre czy jeszcze cos poleca. Ogolnie to juz wczesniej miewala kolki ale nie takie straszne i wtedy wlasnie pediatra nam delicol polecil. Zastanawiam sie nad wprowadzeniem probiotykow o ktorych niedawno cos pisalyscie.
#429 |
Zadomowienie
|
ecencia wysłałam Ci PW bo mam jedną buteleczkę SabSimplexu do sprzedania
![]() aga_tka ja też przymę Basię.. Ignaś dziś nie spał może w sumie 2-3h.. ![]() ![]() Podziwiam zabawy dla starszaków, u Ciebie trochę łatwiej bo masz czterolatka, który pomoże dwulatce... ehh jak robisz te kule z bibuły? Jak masz jeszcze inne pomysły na zajęcie starszego dziecia to sprzedaj proszę ![]() mamaya no właśnie ja też czasem się zastanawiam, czy to normalne że on tle śpi,, ![]() ![]() Iris weź unicestw tą swoją teściową bo ona nawt mnie wkurza, jak można tak narzucać swoje zdanie.. zwłaszcza że jest w błędzie... Jak dla mnie to ubrałaś małego za grubo.. no ale tez nie wiem jaką miałaś pogodę.. Ignaś właśnie zjadł ciekawe ile pośpi, dobranoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Raczkowanie
|
Debesciara- Dzieki, jutro sie zgadamy bo musze usiasc do kompa.
#431 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
jak to mowi tż ona sie martwi ale wkurzyla juz tez jego i zaczyna ja olewac. Powiedziala najpierw do mnie a potem do tż ze sie boi o malego ze jak tak bedziemy ubierac to dziecko zmarnujemy. ![]() ![]() Musze blizej przyjzec sie ciuszkom moze faktycznie to jeszcze za grubo? Kark ma cieply jak sprawdzam nie jest spocony potowek nie ma. Glupieje juz troche:-( ciezko byc matka:-( Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Zadomowienie
|
No jakbym wykrakala
![]() ![]() ![]() Sent from my GT-I8190N using Wizaz Forum mobile app Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2014-08-28 o 02:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#433 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
trzymamkciuki aby jednK nie sprawdzila sie Twoja teoria. Ja karmie juz 4 raz od kapania masakra chce mi sie spac:-( Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
#434 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() .... aaaa bosz jestem nieprzytomna smoczki uspokajacze. Bo ja tu o butli myślałam. Młoda ma najprostszy baby ono nic innego jej nie interesuje teraz będziemy symetryczny wprowadzać lovi albo avent. Edytowane przez Celebrinfea Czas edycji: 2014-08-28 o 05:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#435 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U małego dużo pomogły te krople.. ---------- Dopisano o 08:22 ---------- Poprzedni post napisano o 08:17 ---------- Cytat:
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ![]() ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham Edytowane przez simka234 Czas edycji: 2014-08-28 o 07:24 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() U nas kiepska noc. Mała poszła spać o 22 i potem pobudka 23:30, 2, 4, 7 z godzinnym niespaniem miedzy 4 a 5 co leżała w łóżeczku i gadała, ale spać nie mogłam. No i jeszcze same głupoty mi się śniły ![]() Za to koleżanka upolowała mi kurtkę w Lidlu ![]() Dzisiaj lecimy z Z. po decyzję becikową, do mojej pracy po przewodniki po Sudetach i na zakupy odzieżowe, bo synek tak mi ze wszystkiego powyrastał... spodni to ma 2 pary dresówek i 2 wyjściówek, a na tygodniowy wyjazd to sporo za mało ![]() ---------- Dopisano o 08:21 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Co do leków... Mamaya - tyle co pisałaś, że wszelkie espumisany itp nie dla dzieci, a Sab Simplex to ten sam składnik, tylko w sporo większym stężeniu ![]() ![]() Ja przy synku podawałam Bobotic - ten sam skład co SS, tylko stężenie mniejsze - najwyższe dopuszczalne w Polsce - i można dobrać porcję analogiczną do mocy SS.
T. 16.1.12 ![]() Z. 30.6.14 ![]() A. 7.2.17 ![]() G. 9.1O.18 ![]() Edytowane przez bambusiek Czas edycji: 2014-08-28 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Wtajemniczenie
|
Agatka dzięki za poradę odnośnie mm jeszcze będziemy próbować
|
![]() ![]() |
![]() |
#438 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie oprócz Oli i męża wszyscy jak zasną potrzebują dodatkowego okrycia (kocyka ![]() ![]() Cytat:
czytałam przy którymś dziecku, że te niemieckie są lepsze od czeskich... Cytat:
![]() te bibułki to odcięłam pasek bibuły 1cm, potem na kawałki ok 10cm - to już można rwać (może samo dziecko rwać, ale Ola miała tendencje do robienia za długich i potem się źle robi kulkę, więc może dla niej powinny być szersze te paski? ale nie wiem jakby się sprawdziły...) i potem już dzieciaki robiły - zgniatasz w rękach, aż masz kuleczkę... dziś będziemy tymi kulkami wyklejać obrazki (Jeremiemu już kilka dni temu narysowałam rekina, Olę chcę namówić na kwiatek) jeszcze myślałam żeby wydzierankami wyklejać... i jeszcze super są książeczki z naklejkami dla dwulatka - ale niestety to jest dość droga impreza... ale - ja potem tych resztek od naklejek nie wyrzucam, tylko tnę na kawałki i sobie dzieciaki naklejają na kartkę tworząc dziwne wzory (dodatkowe zajęcie).... fajna jest ta seria i niedroga: http://bonito.pl/k-479688-maluchy-ko...GsgaAugG8P8HAQ a ta książeczka co na zdjęciu jest najlepsza - dużo naklejek ![]() jak mi się jeszcze coś przypomni to Ci napiszę... ja chciałam teraz wypróbować wyklejanie kolorowym ryżem, ale Jeremi chciał wydzierankę i mi się przypomniało o bibule, dlatego teraz z bibuły robimy... a jeszcze bardzo fajna jest zabawa z ciastoliną - macie? ja nie pozwoliłam dzieciakom mieszać kolorów - niby to też fajna zabawa, ale dwulatek raczej nie buduje kolorowych figurek, tylko miesza dla mieszania, dawałam po jednym kolorze i z jednego robiliśmy np. robala, albo wylepialiśmy denka od pudełek - tam są wzorki... Jeremi dostał ciastolinę jak miał 2 lata i do tej pory bawimy się pojedynczymi kolorami - daję mu kolor, coś lepi, potem chce inny kolor i znów lepi najczęściej to samo ![]() ![]() jak mi się coś przypomni to Ci napiszę ![]() a i jeszcze możesz sama robić albo drukować zagadki... np. połącz w pary... rysujesz (ja teraz rysuję, bo mi się toner skończył ![]() ja daję też nożyczki, ale niestety tu trzeba bardzo pilnować, bo dwulatki mają ciężkie pomysły... Jeremi jak miał 2-3lata np. przeciął sobie rękawy w bluzce (przy samych mankietach), mi kabel od klawiatury, swój kocyk (wisiał na krześle obok, a Jeremka pilnowała opiekunka), oprócz kabla, to go pilnowaliśmy w tym czasie niby, ale to był moment ![]() te zupełnie plastikowe są trochę niefajne bo nie chcą ciąć, więc ja im daję normalne, ale bardzo pilnuję już teraz... Cytat:
nie martw się - nie za grubo, nie za cienko - jeśli Ci się wydawało dobrze... jeśli dziecko nie ma potówek i nie trzęsie się z zimna, to jest ok, zdanie innych nie jest istotne... chyba że Tobie też się wydawało za ciepło - ale jeśli kark był ciepły a nie spocony, to raczej za ciepło nie było, bo on ma być ciepły ![]()
![]() |
#439 |
Rozeznanie
|
Tesciowa mnie dzisiaj przeprosila powiedziala ze swiruje bo sie martwi wiec jej powiedzialam ze kazdy sie martwi ale trzeba myslec trzezwo zeby nie przedobrzyc. Ja nie chce aby moj syn znal 5 jezykow i skonczyl niewiadomo jakie uczelnie no chyba ze on bedzie chcial
![]() Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko chodzilo mi o to, że ta presja to jest prawda i wpływa momentami na nasz sposób myślenia, nawet jeśli mamy normalne zdrowe poglądy i dobrą samoocenę - sama mam wybitnie lajtowy stosunek do wychowywania dzieci i też ciągle czuję tą presję... uwielbiam moje dzieci, ale jak czytam wypowiedzi innych, że nie chcą mieć więcej dzieci niż 2 bo nie starczy im czasu, bo przecież każdemu trzeba zapewnić właściwy rozwój i mieć dla niego czas, to mi przechodzi przez myśl że może coś ze mną nie tak, może jestem złą matką, bo mi się wydaje że mimo że pracuję to dzieciom starczy tego co im dam... niby wiem że trójka dzieci to nic złego - takie jest moje zdanie, ale jak patrzą na mnie ze współczuciem jak idę ulicą, albo jak byłam w ciąży, to wszyscy mi gratulowali a jak mówiłam że planowane to jednak to zdziwienie (takie negatywne) które widziałam, lub nawet wyrażali słowami powodowało, że czułam się zawstydzona i gorsza - mimo że jak sobie "siedzę sama" ze swoimi myślami to nadal uważam że trójka dzieci nie jest niczym złym/patologicznym itp... gdybym mogła to bym nic nie miała przeciwko nawet czwórce, choć po prawdzie to nie wiem czy by mi starczyło cierpliwości (musiałoby starczyć ![]()
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-08-28 o 09:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Rozeznanie
|
dzień dobry kochane
![]() dołączam do grona niewyspanych... ![]() artykuł ciekawy ale niestety takie mamy czasy i nic na to nie poradzimy- najważniejsze to nie dać się zwariować ![]() iris wedlug mnie za ciepło ale to od dziecka zależy.... bambusiek ja tez dzis jakies dziwne sny mialam...czyżby pełnia? agatka ales ty pomyslowa ![]() ![]() debesciara trzymam kciuki aby okazało się,u lekarza ze dzieciaki zdrowe ![]() ![]() Ratunku...moje dziecko od dwóch dni nie śpi prawie w ogóle w ciągu dnia a w nocy też budzi się częściej ![]() były auta, termometry i pralki teraz ja poproszę o ranking podgrzewaczy do butelek najlepiej ze sterylizatorem bo już tyle razy oparzyłam paluchy,ze mam dość ![]() ![]() i analogiczne pytanie do mam karmiących mm ile od przygotowania można podać mieszankę?na nan pro 1 nie jest nic napisane.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Rozeznanie
|
nie przepraszaj ![]() ![]() ![]() Wysłane przez HTC 7 Mozart przy użyciu Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Ja mam ogólnie kilka smoczków jeden do podawania lekarstw drugi do uspokojenia jak nie śpi a 3do spania ![]() ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Mleko można podać tylko raz nie zje i musisz wylać bo podgrzewane może jedynie zaszkodzić a czas stania jeśli wypije w temp pokojowej to te2godz max może stać Edytowane przez dusia_tcv Czas edycji: 2014-08-28 o 11:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Rozeznanie
|
Hej wszystkim
![]() Właśnie wrocilysmy ze szczepienia. Koszmar... ![]() Z dobrych informacji, Młoda waży 5800g ![]() ![]() O jakim artykule mówicie? Bo link mi gdzieś umknął, a chętnie przeczytam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#445 |
Zakorzenienie
|
bambusiek, ja Sab Simplex mam w razie czego. Nie skorzystaliśmy z niego ani razu.
Wiesz, mięso w domu tez mam a jestem wegetarianką. Nie wszystko jest takie super oczywiste ![]() Wysłane z iPhone
![]() |
#446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tez mam jeden różowy kocyk hehe ![]() Generalnie olewam czy cos jest markowe czy nie ma być dobre i tyle Zarówno chodze w butach reeboka jak i zwykłych bazarkowych tylko maja być dla mnie wygodne i tyle.. Boże jak mnie dziś zapienil lekarz ![]() Przepisalam się tu do przychodni bo mi wygodniej iposzlam żeby wziąć skierowanie na badania bo muszę wreszcie się na kontrole wybrać! A chce juz do mojego gin z kompletem pojechać, IDE i mowieco i jak a tam problem z wypisaniem badań Dr udowadnia mi ze glukoza to to sami co test obciążenia glukoza i ze cukrzyca tylko przy złej glukozie nadczo wychodzi! TSH nie bo nie! Prolaktyny tez i tak dalej.. Z tekstem do mnie o paniusi z Warszawy badan się zachcialo! ☠☠☠lam drzwiami i poszlam Zyczylam mu żeby kiedyś musiał się leczyć u takiego lekarza jak on
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ![]() ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
![]() ![]() |
![]() |
#447 |
Wtajemniczenie
|
I like it ja mam canpolu używam 3 mies i jest ok. On ma też opcję sterylizowania ale to chyba na mini butelki w każdym razie użyłam może ze 2 razy do smoczka. O ile się orientuję to większość jest takich gdybyś miała więcej butelek to mogę polecić Tommee Tippee na 6szt.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#449 |
Zakorzenienie
|
my dziś po wizycie w poradni patologi noworodka, mała waży 4010g i lekarka była zachwycona jej przyrostem wagi... powiedziała że 1060g w 5 tygodni to super wynik i z morfologii też była zadowolona mimo że niektóre wskaźniki poniżej normy (ale minimalnie) oczywiscie zauważyła że mała bardziej skreca główkę w prawo i kazała jak najczęściej na lewą strone zwracać jej uwagę
za tydzien w czwartek szczepienie a w piątek wesele - boje się że w czwartek po szczepieniu mała będzie rozdrażniona i w piątek będę wyglądać jak zoombie. jak wasze dzieci zniosły szczepienia?? a co do ubierania, rozpiętości w porodach są spore i wydaje mi się że nie można porównywać miesięcznego dziecka z 2 miesięcznym czy starszym |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Rozeznanie
|
Malwiska my dziś po szczepieniu, na razie jest ok. Żadnej opuchlizny w miejscu uklucia i brak gorączki. Choć rozdrażniona jest trochę, poplakuje i więcej śpi...
Jeśli chodzi o ubieranie to się nie wypowiadam, bo każde dziecko jest inne. Ważne by nie popadać w skrajności w żadną stronę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.